orze1ek 22.08.13, 14:17 Uff... Dobrze, że wybrano firmę sprawdzoną, a nie nieudolny Fart. Strach pomyśleć jak z odbioru śmieci wywiązałby się Fart, skoro ze swoją sztandarową działalnością czyli remontami i budową dróg tak słabo sobie radzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: k Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz IP: 162.27.161.* 22.08.13, 14:28 jestem podobnego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
atomm Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz 22.08.13, 15:17 czyli Veolia orżnęła Kielce - czyli nas mieszkańców - ma jakieś 2 mln złotych rocznie... jest z czego się cieszyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz IP: *.internetdsl.tpnet.pl.200.13.83.in-addr.arpa 22.08.13, 14:29 "Słabo sobie radzi" - widzę, że mamy do czynienia kimś kto skończył ekspertologię. U mnie na osiedlu śmieci wywozi Fart i nigdy nie mogłem narzekać, a po drogach, które wybudował Fart jeżdżę latami i też nie mogę złego słowa powiedzieć. Jak się rzuca oskarżenia, to powinno się je podeprzeć przykładami, argumentami... P.S. Wiadomo o co chodzi... Miasto wybrało Veolię jeszcze przed przetargiem, a teraz przez 1,5 miesiąca szukała dziury w całym. Ciekawe czy znalazła, bo znając życie Fart się odwoła i nie wiadomo jak to się skończy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz IP: *.kielcetechnologypark.net 22.08.13, 14:59 A czy oferta VEOLII nie przekracza wysokości kwoty, jaką miasto miało przeznaczone na usługę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz IP: *.multimo.pl 22.08.13, 16:09 ... i przetarg musi być unieważniony - albo za sprawę przegraną przed KIO zapłaci UM, czyli mieszkańcy CK !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ius and lex Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.13, 16:16 Zdaniem urzędników Fart nie przedstawił m.in. ubezpieczenia od działalności związanej z odbiorem odpadów, dopiero po otwarciu ofert firma ubezpieczyła ten kontrakt. - My natomiast oczekiwaliśmy ubezpieczenia od działalności już prowadzonej, To, że ubezpieczyli kontrakt później a nie wcześniej nic rzutuje na cel tego zapisu. Cel jest spełniony, ubezpieczenie kontraktu a nawet wcześniej niż początek jego obowiązywania. Późniejsze podpisanie umowy ubezp. nie rzutuje więc na zapis i cel. Sprawa w sądzie wygrana gdy się odwołają tak sądzę. Obyście się odwołali bo nie mam zamiaru płacić za wywóz śmieci 2 mln więcej, to przecież 5 razy koszenie trawy w całych Kielcach a wiadomo jak to miasto zapuścili, że nie dawno trawa wysokości niskich ludzi była.. Odpowiedz Link Zgłoś
orze1ek Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz 22.08.13, 17:25 Gość portalu: Zenon napisał(a): > "Słabo sobie radzi" - widzę, że mamy do czynienia kimś kto skończył ekspertolog > ię. U mnie na osiedlu śmieci wywozi Fart i nigdy nie mogłem narzekać, a po drog > ach, które wybudował Fart jeżdżę latami i też nie mogę złego słowa powiedzieć. > Jak się rzuca oskarżenia, to powinno się je podeprzeć przykładami, argumentami. > .. Wykonawca inwestycji, kielecka firma Fart, naprawia jeden z pasów ruchu na około 300-metrowym fragmencie północnej jezdni ulicy Świętokrzyskiej przy skrzyżowaniu z ulicą Warszawską. Okazało się,że odcinek ten... nie spełnia wymaganych parametrów... Fuszerka na modernizowanej za 36 mln zł ul. Krakowskiej w Kielcach. Na nowej jezdni już są koleiny. - To absolutnie niedopuszczalne - mówi rzecznik Miejskiego Zarządu Dróg. I zapowiada sprawdzenie kontrowersyjnych miejsc... Fatalnie zrobiona ścieżka rowerowa, koleiny przed kolejnym skrzyżowaniem - tak na kilka dni przed ostatecznym zakończeniem remontu wygląda ul. Krakowska... Wykonawcą inwestycji jest konsorcjum stworzone przez Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych "Fart" oraz Świętokrzyskie Przedsiębiorstwo Robót Drogowych "Trakt" Ścieżka rowerowa i chodnik zapadnięte na kilkunastu metrach, zniszczona kostka przy jezdni - tak wygląda ul. Łódzka ponad cztery lata po generalnym remoncie... Inwestycja jest już po gwarancji, dlatego MZD sam będzie musiał pokryć koszty naprawy. - W tych miejscach trzeba zdjąć kostkę, zagęścić grunt i położyć wszystko od nowa - mówi rzecznik Drogowcy rozstrzygnęli przetarg na rozbudowę pierwszego odcinka ulicy Łódzkiej w Kielcach. Remont przeprowadzą wspólnie Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych "Fart" i Świętokrzyskie Przedsiębiorstwo Robót Drogowych "Trakt" To tak na szybko z internetu. Nadal uważasz, że się czepiam? Ja często korzystam z dróg remontowanych przez Fart i nie ma dnia bym nie przeklinał tej firmy Odpowiedz Link Zgłoś
bzykk A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci rozst... 22.08.13, 16:28 Tak sobię siedzę i tak sobię liczę... Kielce ma ok 200tyś obywateli! Miesięcznie za segregowane śmieci płacimy 9,5 PLN to daje ok 1,9 mln PLN! Za 27 miesięcy to wychodzi 51,3 mln PLN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Veolia i RPZ życzy sobie ok 20 mln PLN! I oto czysty dowód jak prezydent i urząd miasta OKRADA OBYWATELI KIELC!!!! Mam nadzieję ,że będą o tym pamiętać przy wyborach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trudziorrus Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.13, 16:56 bzzyk - dobrze liczysz. Mam nadzieję, że inni otworzą szeroko oczka i zobaczą jak złodziejstwo kwitnie... a mam jeszcze pytanko dodatkowe. Czy ktoś wie do czyjej kieszeni idą pieniądze uzyskane ze sprzedaży surowców wtórnych posegregowanych przez mieszkańców? Jeśli wie niech się podzieli wiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.13, 17:46 Też chciałbym wiedzieć:P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.13, 08:18 Dobrze, że pytasz się o segregowane odpady/surowce wtórne. Zgodnie z Uchwałą odpady te mają być przekazywane do PGO w Promniku (spółka miejska) i za zagospodarowanie tych odpadów będziemy musieli zapłacić zgodnie z cennikiem 231,50 zł/t !!! a PGO sprzeda dalej surowce i to jest dopiero złoty interes dla miasta (PGO)... szkoda, że jak zwykle kosztem mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz IP: *.kielce.vectranet.pl 22.08.13, 20:04 do oplaty za wywoz dochodzi skladowanie w promniku, sprawdz cennik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gajowy Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.13, 20:54 E znający się na wszystkim, weź przestań bredzić jak nie masz pojęcia o czym mówisz bo się po prostu kompromitujesz. A za podwyżkę podziękuj swojej ukochanej UE, którą hołubiłeś od najmłodszych lat i jak my wszyscy zostałeś brutalnie wydymany z kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kondon Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.13, 21:01 Jasne bo prezydent i urzędniki to przelewają sobie pieniądze z tej "kradzieży" na swoje prywatne konta... Ciebie człowieku bóg opuścił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz IP: *.centertel.pl 24.08.13, 07:54 Nie bezpośrednio z konta magistratu na swoje ale pośrednio przez firmy wygrywające przetargi w formie "gotówki w kopercie": NP: 1. Budowa (bardzo szybka z przymykaniem oka na błędy i zmiany w projekcie) galerii Korona i blokowanie innych inwestycji mogących jej zagrozić. 2. Budowa osiedla Nowy Bocianek przez firmę Dorbud gdzie działka jest w wieczystym użytkowaniu przez Spółdzielnię a ceny mieszkań zaczynają się od 5200. Przy analogicznej budowie Na stoku i Wichrowym Wzgórzu cena nie przekracza 4200. (Nieoficjalnie mówi się o 1mln dla prezydenta i o 1mln dla ś.p. byłego przewodniczącego rady nadzorczej SM Bocianek - nieoficjalnie bo wiele osób o tym wie ale nie ma jak tego udowodnić). LUB bezpośrednio z konta magistratu na swoje w formie wysokich wynagrodzeń za niekompetentnie wykonywaną pracę: NP. 1. Dofinansowanie korony (a raczej wynagrodzeń w koronie) prowadzonej nieudolnie przez kolegę Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.13, 00:46 Gość portalu: Kondon napisał(a): > Jasne bo prezydent i urzędniki to przelewają sobie pieniądze z tej "kradzieży" > na swoje prywatne konta... Ciebie człowieku bóg opuścił. Zmarnują tą kasę na kopaczy, pomniki, łobice czy inne bzdury. Dlatego stawki powinny być obniżone. UM może mieśc z tego góra równowartość pensji 1 urzędnika zajmującego się opłatami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: A jednak Veolia! Przetarg na wywóz śmieci roz IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.13, 18:38 No ładne miasto robi przekręty... :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabaret śmieciowy IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 22.08.13, 18:40 I tak miało być,bo przecież ta firma ma od lat wysokie notowania i przyjaźń Wielkiego Urzędnika Magistratu ! Z Veolia zarabiać będzie Zieleń, więc będą datki na Koronę, na imprezy i tzw. promocje miasta Od lat zarabia na spalaniu paliwa i luzackiej jeździe szczotek i innych maszyn po ulicach... Z Fartem się nie lubią...Ostatnio szef firmy skrytykował magistrat za brak pomocy dla siatkarzy. Jedyna rada, by Fart się odwołał,i wygrał. Inna sprawa,! do dziś nie wyjaśniono dlaczego ustalono 9,50 i skąd taka opłata ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tok Re: śmieciowy IP: *.kielce.vectranet.pl 22.08.13, 21:12 100% udziałów Rejonowego Przedsiębiorstwa Zieleni Sp. z o.o. należy do Gminy Kielce (cytat z biuletynu inf. publ. RPZ) Miasto uchwałą powierzyło RPZ całą masę zadań, tym samym finansując jego działanie. Inaczej już by padło w warunkach wolnego rynku. Wystarczy popatrzeć co się dzieje na mieście, w parkach - jeden wielki bałagan, koszmarnie podupadająca zieleń. Czy już jest jasne dla wszystkich, że wygrał "sFUJ", jeden jedyny słuszny? Istnieje niebezpieczeństwo, że z tego m.in. powodu my mieszkańcy będziemy płacić co roku 2,5 mln więcej z tego powodu??? A jak RPZ - studnia bez dna - będzie doić i w miejskiej kasie braknie kasy co zrobią w magistracie? W razie potrzeby podniosą ceny a nam pokażą figę??? FART mam nadzieję, że już pisze odwołanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielony Janek Re: śmieciowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.13, 00:14 No tak... w warunkach wolnego rynku. Dobrze powiedziane. W warunkach wolnego rynku pracownicy zarabiają po 1500 brutto na umowę zlecenie, po 16 h na dobę, bez urlopu czy innych chorych wymysłów socjalizmu, którymi przecież brzydzi się cywilizowana europa. Ale to przecież nic innego jak sprawne zarządzanie i biznesowe podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Farcie - odwołujcie się do skutku! IP: 46.77.124.* 22.08.13, 19:54 orze1ek napisał: > Uff... Dobrze, że wybrano firmę sprawdzoną Taaaak... Jakąś dekadę temu MPO ubzdurało sobie wywożenie śmieci raz na 2 tygodnie. Smród i syf. Mimo telefonów i osobistych wizyt na Sienkiewicza nie udało się ich zmusić ani namówić do częstszego wywozu, o odstawianiu kosza i zamykaniu furtki nie wspomnę. Konkurencja po 1 telefonie przysłała umowę zgodą z oczekiwaniami. Dlaczego znów będę musiał znosić tą firmę? Niech się Fart odwołuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 400% normy Re: Farcie - odwołujcie się do skutku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.13, 00:20 Jak to ?! To po prywatyzacji MPO nie zmieniło się na lepsze ??? Nie wierzę... Wszystkie usługi komunalne powinny być sprywatyzowane, wtedy dopiero byłby tu raj na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Farcie - odwołujcie się do skutku! IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.13, 08:06 Ostatnio (z przyczyn wiadomych) obserwuję wywożenie śmieci, tych segregowanych i nie. Muszę przyznać, że Veolia bardzo się przykłada do pracy. W śmietniku nic nie zalega, kontenery są często i systematycznie opróżniane. Nie mam żadnych zastrzeżeń do pracy tej firmy. Druga sprawa to istnienie spółek miejskich. Wydaje mi się, że skoro mamy Zieleń Miejską (nie wiem, czy sprzedaż MPO opłaciła się miastu, nie sądzę), to chyba lepiej, że zajęcie znajdują spółki, które i tak utrzymywane są przez nas. Przypomnę Wam oddanie na jakiś czas zarządzania miejską zielenią prywatnej firmie z Nowego Sącza, co było bezsensowne ekonomicznie i pragmatycznie (zwłaszcza jeśli cena usług nie różniła się bardzo). Nie wypowiadam się na temat różnicy cenowej w tej ofercie, bo jej oferty dokładnie nie znam. Mimo że naprawdę nie jestem chwalcą WELa, wręcz przeciwnie, w tym akurat przypadku nie dziwię się urzędniczemu szukaniu dziury w całym, czyli dokładnym sprawdzaniu możliwości firm składających oferty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKKOLO Re: Farcie - odwołujcie się do skutku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.13, 22:17 "W śmietniku nic nie zalega, kontenery są często " - czy wg ciebie wywożenie śmieci raz na dwa tygdnie to jest CZĘSTO ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Farcie - odwołujcie się do skutku! IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.13, 08:31 U mnie wygląda to inaczej. Widzę przyjeżdżającą śmieciarkę kilka razy w tygodniu. Nic nie zalega. Tylko raz przepełniony był kontener z butelkami. Poza tym nie mam żadnych zastrzeżeń. Mówię moich doświadczeniach, a nie o Twoich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrs n = lizus magistracki IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.13, 11:49 Gość portalu: n napisał(a): > U mnie wygląda to inaczej. Widzę przyjeżdżającą śmieciarkę kilka razy w tygodni > u. Nic nie zalega. Tylko raz przepełniony był kontener z butelkami. Poza tym ni > e mam żadnych zastrzeżeń. Jakbyś musiał przez 2 tygodnie wąchać smród z przeładowanego pojemnika i co 2 dni zbierać śmieci z porozrywanych worków przez psy to byś zmienił zdanie. Z bloków 3 razy w tygodniu to aż nadto. Wystarczy latem 3x a zimą 2x. Dzięki czemu pozostali nie będą musieli 2 tygodnie wąchać smrodu i odgadaniać się od much i szczurów. Ciekawe, czy Lubawski też ma 120l kubełek i wywóz raz na 2 tygodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: n = lizus magistracki IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.13, 13:21 Zapewniam Cię, że sam prezydent osobiście może mi wydać zaświadczenie, że mnie nie znosi i go wkurzam. I zrobi to zapewne z wielką przyjemnością:P. Natomiast nie widzę powodu, żeby potępiać wszystko w czambuł. Jeśli prezydent i jego służby robią coś źle, to uważam, że trzeba to krytykować i podsuwać jakieś inne rozwiązania. W końcu to moje miasto. Jeśli zaś uważam, że prezydent i jego służby działają dla dobra mieszkańców, nie rozumiem, dlaczego mam tego nie pochwalić. U mnie wszystko działa jak powinno. Powiem więcej, też wolę Veolię+ Zieleń. Bo przynajmniej mam pewność, że poziom usług będzie odpowiedni. Jeśli masz z tym jakiś problem, proponuję załatwić sprawę bezpośrednio w odpowiedniej instytucji. Chyba że prezydent i dyrektorzy Veolii/Zieleni czytają forum i potraktują Twoją wypowiedź jak oficjalną skargę:P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: n = lizus magistracki IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.13, 13:23 Ale musiałbyś podać więcej szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrs Re: n = lizus magistracki IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.13, 13:38 A co tu podawać? Śmieci z działek z zabudową jednorodzinną są wywożone raz na 2 tygodnie, bo tak sobie ubzdurał ktoś w magistracie... Skargi powinni pisać wszyscy niezadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: was W Krakowie protest. IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.13, 16:33 wiadomosci.onet.pl/krakow/w-krakowie-bedzie-protest-ws-polityki-smieciowej/rwr18 Odpowiedz Link Zgłoś