Dodaj do ulubionych

Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór -...

06.08.04, 23:13
Ale jaja!!!!!!!!!
Znowu geniusz nie dostał "sygnału"!!!!!!!!!! Jak go czytam, to mi sie zdaje ,
że szortMemory bedzie płakał do niedzieli, bo w niedziele zmądzi mu płakanie
ból w kolanach.
"Prezydent Kielc Wojciech Lubawski ma żal do artysty, że nie dał mu znać o
problemach z negatywami. - Zrobiłbym wszystko, aby zabrać od niego archiwum i
całość negatywów przechować. Nie czuję się winny, bo o niczym nie wiedziałem,
jednak wielki żal pozostaje. Dopilnuję, aby w powstającym Muzeum Miasta
Kielce znalazło się miejsce na takie zbiory - zapowiada"
JASNA CHOLERA PIERSCINSKI - CO NAROBILES GENIUSZ PRZYPOMNIAL SOBIE, ZE MOZNA
MALY WALEK NA MUZEUM KIELC ZROBIC!
Juz widze te ogromne komnaty z negatywami pierscinskich w chałupie przy
Moniuszki [o co on był gorszy od tego Leonarda?].
Obserwuj wątek
    • dijey myster prezydente! - na jakie "takie" zbiory??? 06.08.04, 23:20
      "całość negatywów"????
      niech ręka Pana cie wojtek zatrzyma
      dosyć jusz negatywów w kielcach, Pan Paweł wskazał drogę
      spalić negatywy
      wojtek abdykuj, bo zostaniesz spalony
      jedz na ryby, które nie mogąc doczekać się haczyków geniusza łysogór odpływają
      w obce wody i tam zostań z nimina zawsze.
      pogadajcie sobie o wszystkim do końca [śmierci].
    • Gość: kokoon Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór IP: *.ucet.net 06.08.04, 23:32
      no i musial wszystko zjarac, zeby napisaly gazety i ktos sie tym
      zainteresowal... a moze to sciema tylko... szkoda zdjec... mogl zrobic kopie
      elektroniczna :)
      • r_z Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór 07.08.04, 06:44
        Mógł przecież zrobić odwrotnie - najpierw dać informację do gazet, że jeśli
        nikt tego nie przejmie w ciągu np. miesiąca to zbiór spali, a potem dopiero
        ewentualnie spalić...
        Szalona nielogiczna decyzja - może spowodowana depresją?
        Z mojego punktu widzenia strata wielka...
    • Gość: WSU Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór IP: *.czajen.pl / 195.205.230.* 07.08.04, 09:07
      wielka strata - ale rzeczywscie spowodowana obojetnoscia wszystkich - ZA DARMO
      chcial je przekazac to nikt nie mial na to miejsca :|
      a ten nasz prezydent to faktycznie jakis nie tego - ciagle niedoinformowany
      jakis a to zgody nie podpisze a to oczyms tam nie wie. powiadam panie
      prezydencie ze w XXI wieku najwazniejsza jest informacja i dostep do niej -
      niech pan chociaz skrzynke e mailowa sprawdza bo gdy nadejdzie wypowiedzenie (a
      jak mniemam z forum juz niedlugo) nie bedzie pan wiedziam. PNMSP
      • wojciech.domagala Przykro mi bardzo - ogromna strata dla wszystkich! 07.08.04, 09:11
        Zszokowało mnie to. Sam mieszkam na 9 metrach kwadratowych i nie mam na nic
        miejsca... Czy była możliwość aby dać ogłoszenie o problemach lokalowych w
        galerii ZPAFu ? napewno ktoś by przyjął do swojego domu - sam bym namówił
        swoich znajomych co mają duże domy ? Oprócz kretynów - urzędników - mieszkają
        jeszcze tu LUDZIE. Przykro mi bardzo - to ogromna strata dla kultury
        świętokrzyskiej (!)

Wierzę w to, że żadna instytucja z Kielc nie chciała przyjąć negatywów.
        Starszemu człowiekowi w wieku Pana Pierścińskiego nie chce się użerać z tępymi
        urzędnikami.

Nikt z Kielc nie chce dać mi miejsca na serwerze na moje fotografie - podobna
        sytuacja. Kielecki portal Wici-Sergio przeznaczył na moją fotogalerię cały
        MEGABAJT, tymczasem Pan Stanisław M. spoza Kielc podarował mi 250 MEGABAJTÓW.
        Dlaczego wszyscy w tym mieście mają w dupie moje fotografie ??? Przykro mi ale
        nie dziwię się Panu Pierścińskiemu... ubolewam nad sytuacją kultury w tym
        mieście...

Na szczęście mamy jeszcze Park Narodowy do którego bilet kosztuje najwięcej w
        Polsce, na górze jest zamknięte Muzeum w sezonie turystycznym, w klasztorze
        restauracja a od południa przypomina on wysypisko śmieci...

wojciech.domagala@gazeta.pl
        ----
        Moje foto:
        217.153.73.228/users005/users005.htm
        • Gość: W Re: Przykro mi bardzo - ogromna strata dla wszyst IP: 195.136.247.* 07.08.04, 10:13
          Wojtus..ogladalem twoje fotki i nie dziwie sie ze maja cie w d.... Nie myl robienia zdjec z fotografowaniem.
          • wojciech.domagala kim jesteś szczurze ??? 07.08.04, 10:49
            a ty to kto ? znawca sztuki ? czy wybitny fotografik bez portfolia ? boisz się
            nawet podpisać... zwykły tchórz...
            • Gość: W Re: kim jesteś szczurze ??? IP: 195.136.247.* 07.08.04, 18:08
              Przestan wojtus.. widzialem niestety sporo twoich zdjec bo wpierdzielasz je gdzie sie da i gdzie znajdziesz troche wolnego miejsca na necie. Sposob na fotke a'la wojtus - pstrykamy co sie da, np. krowe, kawalek kamienia (ostatnie przyklady), potem wrzucamy do programu do obrobki graf i ujmujemy kolorkow (wtedy mamy super zdjecie "retro") badz dodajemy kolorkow na maxa - wtedy mamy "piekne bajkowe Kolorki". Co do krytyka zdjec - nie jestem nim, ale nie trzeba byc mistrzem kierownicy zeby stwierdzic ze jak ktos rusza kangurkami to najlepiej nie jezdzi. Portfolio nie mam, nie potrafie robic ladnych zdjec wiec chociaz nie katuje nimi ludzi na kazdym kroku. Powodzenia w dalszym zasmiecaniu netu smiecia... zdjeciami znaczy.
          • Gość: Ania Re: Przykro mi bardzo - ogromna strata dla wszyst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 10:52
            Ja tez ogladalam fotki Wojtka i mam zdanie odmienne od Twojego. Ty pewnie
            fotografowanie kojarzysz z rozkladowkami z magazynow, ktore najczesciej
            czytasz? I to jedna reka?
            • wojciech.domagala <<< SZTUKA >>> 07.08.04, 10:59
              Co to jest sztuka ?

Sztuka jest wtedy kiedy Twoja praca podoba się innym ludziom. I o to mi
              chodzi ! nie będę produkował ciężkostrawnych GNIOTÓW.
              • Gość: w_t komercja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 11:09
                wlasnie zdanie ktore, o zacny ob.wojciechu, wypowiedziales jest pochwala przezacnej KOMERCJI - we wszystkich odmianach tworzenia i, ze tak powiem, "sztuki"
                a opinia jest jak dupa - kazdy ma swoja ...
                • Gość: Ania Re: komercja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 11:13
                  Ale osoba podpisujaca sie jako W i krytykujaca Wojtka ma widocznie tylko swoja
                  d..., a chcialaby miec od czasu do czasu jeszcze czyjas... Bez powodzenia. Stad
                  ta chec dokopania komus z rana:))). Wojtku, nie przejmuj sie i rob swoje. Mnie
                  sie Twoje zdjecia naprawde podobaly.
                  • Gość: w_t hehe - ugryzlem z zabolalo kogos innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 11:30
                    nie ma we mnie checi dokopania nikomu ... z rana - zwlaszcza ze juz poludnie ... a co do ob.wojciecha - to nie znam jego tworczosci, i jak mu ongis zapowiedzialem niezamierzam jej poznawac (moze i trace, ale to moj wybor)
                    odpowiedzialem li tylko na:
                    "Sztuka jest wtedy kiedy Twoja praca podoba się innym ludziom."
                    nic dodac nic ujac ...
                    co do dupy i opini - podoba sie jakim ludziom?? jednym sie spodoba innym nie ... moze komus na stanowisku ... moze komus w sutannie ... jarmulce ... spodniczce ... trudno wybrac kiedy kazdy ma swoj gust (bezgust) ... i dlatego ciezko mowic o tworzeniu w imie podobania sie komus bo wtedy IMHO to komercjalizacja cyklu tworzenia (moze zrobimy badania rynku - jakie obrazy podobaja sie w tym roku - bardziej fioletowe ... czy moze lila... ) i tyle na temat dupy
                    natomiast innym jest ogromna satysfakcja gdy dzielo WLASNE jest doceniane przez innych - czego ob.Wojciechowi zycze
                    • Gość: Ania Re: hehe - ugryzlem z zabolalo kogos innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 12:11
                      Akurat nie Tobie tak odpowiedzialam. I nie o Tobie. Chyba ze wystepujesz w
                      wielu postaciach. Moglbys czytac dokladniej wypowiedzi innych, bo teraz mam
                      wrazenie, ze bardziej Cie podnieca czytanie i docenianie wlasnych wypowiedzi
                      (tzn. wlasnego dziela) niz dyskusja z innymi. A to jest przeciez istota tego
                      forum, nieprawdaz?:P
                      • Gość: w_t moze to i racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 12:16
                • wojciech.domagala Do: w_t i Anii........ 07.08.04, 11:26
                  Zależy mi na tym aby robić takie fotografie, które będą się Tobie podobały
                  Drogi W_T i Tobie Aniu.

pozdrawiam serdecznie
                  ---
                  wojciech.domagala@gazeta.pl
                  • Gość: w_t dziekuje - to pieknie, ale .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 11:45
                    to jest wlasnie sedno sprawy ... moze mnie podoba sie mroczna psychodela a Ani kwiatki na lace ... albo wrecz na odwrot to ja pasjonuje sie tulipanami na grzadce ... co wybierzesz? jak pogodzisz gusta moje i Ani ... i jeszcze kogos ... i jeszcze ... itd
                    ciezko tworzyc dla wszystkich i zeby sie podobalo - rob to co podoba sie TOBIE - wtedy moze to urastac do miana sztuki (bez cudzyslowu ;-)
                    tyle i tylko tyle
                    pzdr.
                    • wojciech.domagala <<< fragment z Forum FOTOGRAFIA >>> 07.08.04, 11:52
                      "...
                      Gość: wojo 07.08.2004 11:36

nie jest to jedyny przykład ignorancji władz. W Krakowie ten sam problem
                      dotyczy zbiorów którymi opiekuje się Władysław Klimczak. Z trudem wywalczył
                      miejsce do przechowania dziesiątków tysięcy klisz, z których część pochodzi
                      jeszcze z XIX wieku. Znajdują się one obecnie w... kotłowni.
                      A magistrat prawdopodobnie nie może się doczekać na śmierć, wiekowego już
                      Klimczaka, aby pozbyć się, niepotrzebnego balastu.
                      ..."
                  • Gość: Jacques de Orange Re: Do: w_t i Anii........ IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 07.08.04, 16:02
                    Znowu się poniżasz... Boże, jak ty się poniżasz! Nikt, nikt, nikt tak nie
                    żebrze o jedno słówko pozytywu o swojej Tfurczości, jak ty. Ooo, jak można tak
                    nisko upaść?
              • Gość: tompac Re: <<< SZTUKA >>> IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 13:20
                > Sztuka jest wtedy kiedy Twoja praca podoba się innym ludziom. I o to mi
                > chodzi.

To zajmij się discopolo albo inną szmirą wówczas będziesz miał duże grono zachwyconych !!!
    • Gość: gosc Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór IP: *.kielce.msk.pl 07.08.04, 09:38
      A Pierscinski to tez kretyn...Zadna "insystucja nie miala warunkow lokalowych
      albo p i e n i e d z y ". Jak nie dali kasy to sam nie zjem i drugiemu nie
      dam.....
      • Gość: heh Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.04, 10:11
        p i e n i e d z y na utrzymanie tego zbioru!
    • Gość: jurek Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.04, 13:41
      Szkoda...kawal historii poszedl z dymem,ale autor zdjec nie jest bez winy,mysle
      ze odrobina uporu i nie musialoby do tego dojsc.
      • wojciech.domagala >>> CKF <<< 07.08.04, 14:11
        O czym Ty mówisz... jaki upór... ?!

Ja się upierałem to CKF SKASOWAŁ moje fotografie na swoim serwerze... tutaj
        tacy ludzie w tym regionie są, że jak coś człowiekowi wychodzi to chcą to
        zniszczyć - SKASOWAĆ.

Ale... na szczęście oprócz Kielc jest cały świat gdzie proponuję z tego syfu
        wyjechać...
        • Gość: jurek Re: >>> CKF <<< IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.04, 16:14
          Upor w dazeniu do celu...mnie jakos sie udaje,mimo wielu przeszkod.
        • Gość: Jacques de Orange Golnąłeś sobie? To nie o Tobie piszą w Gazecie :) IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 07.08.04, 16:22
          Wojtuś, ty jesteś dzisiaj jak samo nieszczęście. Przestań się już poniżać, bo
          jest mi wstyd, że Cię znam na forum. Specjalnie zmieniłem sobie nick, żeby mnie
          nie rozpoznano. Czy zrobiłeś już zdjęcia Ciuchci po Nidzie? A chociaż
          przygotowałeś się do tego? Wiesz już jakie błędy wychodzą przy zwyczajnym
          pstrykaniu zdjęć Ciuchci? Umiesz je pokonać? Zaplanowałeś ujęcia? To wszystko
          można zrobić po przejrzeniu strony www Ciuchci.
          Do Ciuchci trochę teraz daleko, ale gdy wróci do Jędrzejowa, to możesz się
          zameldować, nawet przez internet, w szefostwie Ciuchci i zrobić parę właściwie
          efektownych fotografii. Poniekąd przecież ci proponowali wykonanie bezpłatnych
          zdjęć. Zapewne należy to tak rozumieć, że Ty przejedziesz się kilka razy
          bezpłatnie Ciuchcią, żeby zaplanować, wysiąść, wsiąść, sfotografować, a w
          zamian udostępnisz bezpłatnie do wykorzystania długą serię swoich fotografii
          stowarzyszeniu Ciuchci po Nidzie.

Pozdrawiam cię wyjątkowo, bo aż mi się niedobrze robi, gdy się tak poniżasz.
          Załączam pozdrowienia dla Twojej miłej i cierpliwej Żony :)
          • Gość: Ania Re: Golnąłeś sobie? To nie o Tobie piszą w Gazec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 17:34
            Jakubie, co Ty taki dzisiaj napastliwy? Artysci to wrazliwi ludzie sa...
            • Gość: Jakub Re: Golnąłeś sobie? To nie o Tobie piszą w Gazec IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 07.08.04, 19:14
              Wojtek w ogóle nie jest wrażliwy na moje fachowe uwagi o jego beztalenciu :)
              A poza tym, bardzo się poniża, aż mi wstyd za niego. :)
              Prawdziwy artysta nigdy się nie poniża. :)
              Boi się sfotografować Ciuchcię po Nidzie. :( itp.

Pozdrawiam Aniu :)
              • Gość: Ania Re: Golnąłeś sobie? To nie o Tobie piszą w Gazec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 19:42
                Moze sie nie boi, tylko Ciuchcia nie chciala sie zgodzic na zdjecia:). O Nidzie
                nie wspomne.
                Tez pozdrawiam. Slyszales, ze jutro wreszcie 30 stopni? Moj szamanizm dziala z
                opoznieniem:)). Ale... dziala;)
                • Gość: Jakub Re: Golnąłeś sobie? To nie o Tobie piszą w Gazec IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 07.08.04, 20:03
                  Jeszcze nie słyszałem. :) Wyszła pani w telewizorze i gada o pogodzie, ale
                  ubrana jest w sukienkę białą w jesienne, brązowe liście. Co ona chce
                  przepowiedzieć?
                  Max. 27 st.C. :(
                  • pstrykacz.imieninowy Jakub IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.08.04, 12:33
                    Zaświadczam, że znam Jakuba i lubi chłopców.

Mieszkam w Sandomierzu - parafia p.w. Świętego Jakuba.
                    • Gość: Jakub Oj, Wojtek, Wojtek. Wszystko powiem Twojej żonie.. IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.08.04, 22:00
                      Ty już nikogo na forum się nie boisz. Ale myślę, że jedna skarga do Twojej żony
                      sprawę załatwi. Spokorniejesz.

W Sandomierzu nie ma parafii p.w. św. Jakuba.

Twoja miła i cierpliwa żona zapyta Cię: Wojtuuś, a z kim ty byłeś w Sandomierzu
                      w tej parafii św. Jakuba?
                      Z góry wiadomo, że nawet nie zdążysz nic wydukać na swoje usprawiedliwienie.
                      • wojciech.domagala <<< biskup pouczał >>> 08.08.04, 23:07
                        Uporządkuj Jakubie swoje serce ! dzisiaj słyszałem jak Biskup pouczał... ma
                        rację - mądry człowiek.
      • wojciech.domagala Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór 09.08.04, 08:48
        Gość portalu: jurek napisał(a):

> Szkoda...kawal historii poszedl z dymem,ale autor zdjec nie jest bez
        winy,mysle
        >
        > ze odrobina uporu i nie musialoby do tego dojsc.

Jurku, daj mi jakis kontakt do Ciebie. Chciałem na priv napisać.
        • Gość: jurek Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 17:41
          inwestycjekielce@interia.pl
    • Gość: big lebowski Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 14:30
      Nikt nie chciał negatywów? Pomyślcie ile opracowanie tego kosztuje (inmaczej
      nie ma to wielkiej wartości), a muzea nawet na zakupy twórczości współczesnych
      artytstów nie mają, prosząc ich o darowiznę.
      Swoją drogą Antanas Sutkus (taki co to robi zdjecia na Litwie...) dostał
      stypendium od Hasselblada na zrobienie porządku z negatywami i jemu jakoś
      wypadało szukać środków. U nas "mistrzowie" wolą cierpieć, więc nie odbierajmy
      im tego cierpienia!
    • Gość: wush Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór IP: *.autocom.pl 07.08.04, 17:55
      Hehe! Nie no - takie rzeczy to tylko w Polsce się dzieją. U nas fotografia jest
      dziedziną traktowaną po macoszemu. Ja tego nie mogę pojąć.
      • wojciech.domagala ...ludzie sukcesu - Jurek i Jakub... 07.08.04, 19:09
        Gość: jurek
        "...Upor w dazeniu do celu...mnie jakos sie udaje,mimo wielu przeszkod...."

(1) Jurek - człowiek sukcesu !
        Gratuluję Jurku, że odniosłes sukces. Ja nawet nie wiem co to jest sukces ???
        czy sukces to wygrac w Toto Lotka 1000 000 złotych ??? czy sukces to mieć
        rodzinę i dwójkę dzieci ??? czy sukces jest wtedy kiedy Cię pokażą w TV w
        jakimś szałowym programie, np. BAR III ???

Może podasz nam swoje nazwisko... i poznamy twarz człowieka SUKCESU. Może pod
        pseudonimem Jurek kryje się... niewiem jaki Jerzy jest znany i podziwiany w
        Kielcach. Znacie jakiegoś Jurka w Kielcach co sukces osiągnął ???

(2) Jakub... dziwny antysemita z Sandomierza - prawdopodobnie dziewczyna.

Jakub, Ty powinieneś być na PIELGRZYMCE a nie serfować po judeo-antypolskim
        forum z takimi kreaturami jak JA. Masz rację Jakub... bardzo nisko upadłem gdyż
        jeszcze dyskutuję z Tobą. Jakubie... chętnie sfotografowałbym dla Ciebie kilka
        kościołów, ale ponieważ księża wołają za mną "złodziej" sfotografuję synagogę.
        Cieszysz się ?

+++ pozycja społeczna i elity +++
        Spotkałem się dzisiaj z opnią, że ludzie którzy mają wielką kasę są na wysokiej
        pozycji społecznej. Czy tylko pieniądze decydują o pozycji społecznej ? co to
        jest ELITA ? co to jest POZYCJA SPOŁECZNA ?
        • Gość: siostra Jakub Za dużo byłeś na powietrzu? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 07.08.04, 19:23
          1. Odzwyczaiłeś się od niedotlenienia mózgu, dlatego pierwszy dzień siedzenia w
          domu masz kryzysowy.
          2. Nie będziesz fotografował Ciuchci?
          • Gość: Ania Re: Za dużo byłeś na powietrzu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 19:51
            No, pieknie! Jakub to baba???? :))) To ja naprawde sie nowoczesna zrobilam:))).
            No, nie... zeby baba z baba na forum...
            Wojtku, nie denerwuj sie, zycie jest piekne, pogoda tez, a Jakub po prostu lubi
            sobie pomarudzic:). Kazdy powinien robic to, co lubi. I juz.
            • Gość: Jakub Re: Za dużo byłeś na powietrzu? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 07.08.04, 20:07
              To Wojtek jest dziś kwaśny, jak wino w Orange.
              Dziwi mnie, że Wojtek unika tematu Ciuchci. Zrobić dobre zdjęcia Ciuchci, to
              niezwykle trudne zadanie. Trzeba czuć bluesa. :)
        • Gość: jurek Re: ...ludzie sukcesu - Jurek i Jakub... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.04, 22:33
          Dla mnie sukcesem jest przede wszystkim to, ze nie zalamuje sie po pierwszym
          niepowodzeniu tylko brne dalej a tych ktorzy staneli mi na drodze po prostu
          olewam.Na stronie o inwestycjach mozesz o mnie poczytac jesli Cie to bardzo
          interesuje.
    • Gość: xxx Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 23:21
      Coś nie tak z dyskutantami. Artykuł jest o Pierścińskim a wyżala się jakiś
      Wojtek Knociarz i większość dyskutuje o stanach emocjonalnych Wojtusia. Wojtuś,
      Pierściński to nie Twoja liga, poczekaj troszkę. A przedcież dalej możesz się
      bawić aparatem fotograficznym, lecz nie uszczęśliwiaj innych na siłę oglądaniem
      swych dzieł.
      • wojciech.domagala Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór 08.08.04, 08:24
        Gość portalu: xxx napisał(a):
        > Coś nie tak z dyskutantami. Artykuł jest o Pierścińskim a wyżala się jakiś
        > Wojtek Knociarz

Napisał anonimowy idiota który boi się podpisać. Z pewnością o niczym nic nie
        wie... ale na każdy temat ma swoje zdanie.
        • Gość: Jakub Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.08.04, 08:26
          Cześć Wojtek. Nie piekl się tak od rana. :)
          • wojciech.domagala radio ma ryja 08.08.04, 08:34
            radio ma ryja przed snem słuchałeś ? pomodliłaś się za mnie cichutko
            antysemitko ?
            • Gość: Jakub Re: radio ma ryja IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.08.04, 08:44
              Na głos! Modlitwy nie należy się wstydzić! Jeśli Anioł Pański zastanie Cię w
              Tesco, przystań w tłumie pomiędzy półkami z przecenionym towarem i doniosłym
              głosem zaintonuj modlitwę: "Na Anioł Pański biją dzwony ...". :)
        • Gość: xxx Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 22:42
          Oj Wojtusiu, Wojtusiu. Widzę, że zaczyna brakować Ci argumentów i zamiast
          dyskutować, zaczynasz pokrzykiwać i obrażać. Ty mnie nie znasz a twierdzisz,
          żem idiota. Ja widziałem Twoje "fotografie ?" dlatego twierdzę żeś KNOCIARZ. I
          tu jest Wojtusiu duża różnica między nami. Bo ja "mam własne zdanie" jak sam
          trafnie zauważyłeś. Zdanie to opieram na wnioskach płynących z obserwcji np.
          Twoich zdjęć. Zatem powtarzam raz jeszcze - na podstawie oglądanych zdjęć
          zrobionych przez Wojtusia - twierdzę, że Wojtuś to KNOCIARZ.
    • Gość: kk Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 23:35
      Panie Pawle, co Pan najleprzego zrobil...... :
      ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
      (((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
      • wojciech.domagala dobra decyzja ! 08.08.04, 08:30
        Lepiej spalić wszystkie negatywy niż miałyby się walać za dwadzieścia lat po
        śmietniku przed Urzędem Miejskim czy muzeum...

Ludzie w tym regionie są zbyt prymitywni, żeby docenić kulturę.
        • Gość: Jakub Re: dobra decyzja ! IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.08.04, 08:34
          Nie złość się na ludzi. Wyjdziesz z domu wściekły. A to dopiero niedziela!
          • wojciech.domagala masza święta 08.08.04, 08:39
            wyprasowałeś sobie koszulę ? za dwadzieścia minut msza święta w Sandomierzu...
            i weź pięć złotych na tacę...
            • eshka Pytanie do Wojtusia D. 08.08.04, 08:48
              Czy Ty nie rozumiesz, że Pan P.P spalił negatywy z własnej, nieprzymuszonej woli...?!
              Jego sprawa i tyle.
              • Gość: Jakub Re: Pytanie do Wojtusia D. IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.08.04, 08:50
                Znacie się z Wojtkiem ????? ??? ?? ?
                • eshka Re: Pytanie do Wojtusia D. 08.08.04, 08:55
                  Znam jego wypowiedzi z forum fotografia.
                  • Gość: Jakub Re: Pytanie do Wojtusia D. IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.08.04, 08:59
                    A to współczuję! :)
                  • wojciech.domagala Nie rozmawiaj z Jakubem - to antysemita. 08.08.04, 09:04
                    Nie rozmawiaj z Jakubem - to antysemita.
              • wojciech.domagala >>> eshka <<< 08.08.04, 08:56
                Tak, negatywy czy diapozytywy były/są własnością Pana Pawła i w jego rękach
                jest decyzja co z nimi zrobić. Nikt nie może tutaj się wtrącać - na szczęście.

Ale...

Rozmawiamy o najlepszycm fotografiku w regionie który fotografuje od ... 50
                lat. To co zrobił przez swoje życie ma dużą wartość - to ma dużą wartość
                dokumentalną także dla wszystkich mieszkańców regionu...

Jeśli sfotografuje drewniany kościółek, który spłonie dozczętnie to czy moje
                zdjęcia będą miały w późniejszym czasie jakąś wartość ?
                • eshka Re: >>> eshka <<< 08.08.04, 09:02
                  Tak, wartość dokumentalną.
                  Ale Wojtek, zrozum, to co zrobił ten "największy fotografik w regionie" to po prostu głupota w
                  największym formacie. Ale to jego sprawa! Nie broń go i nie wmawiaj wszystkim dookoła, że go życie
                  do tego zmusiło.
                  Takie zachowanie dyskredytuje jakąkolwiek wartość jego dorobku.
                  • wojciech.domagala >>> głupota <<< 08.08.04, 09:09
                    U nas w Kielcach mamy Geniusza Łysogór - to wspaniały człowiek, czy w Twoim
                    mieście mieszka jakiś geniusz ??? Geniusz wymyśla wybitne rzeczy... czasami
                    robi wałki...
                    • wykrywacz.klamcow Re: >>> głupota <<< 08.08.04, 14:28
                      No a teraz ten geniusz zachowal sie jak rozkapryszony gowniaz, i tyle.
                  • eshka sprostowanie 08.08.04, 16:55
                    Napisałam: Takie zachowanie dyskredytuje jakąkolwiek wartość jego dorobku, a chciałam napisać:
                    TAKIE ZACHOWANIE DYSKREDYTUJE GO JAKO DOKUMENTALISTĘ
                    Chyba, że sobie tą własną fanaberię skrzętnie obfotografował...

Myślałam, że wywołam burzę, ale chyba nikt nie zauważył... uuuf
                    • wykrywacz.klamcow Re: sprostowanie 08.08.04, 20:32
                      Dorobek tez dyskredytuje, bo skoro sam autor uznal ze nie wart jest zachowania...
            • Gość: Jakub Re: masza święta IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.08.04, 08:48
              Nie używam wyprasowanych koszul.
              W Sandomierzu Msze Św. zaczynają się od świtu, od Jutrzni, od Prymy.
              Pięć złotych o godzinie 9:00 to za mało. Tyle to można dać bladym świtem na
              mszy dla ubogich duchem.
        • Gość: W Re: dobra decyzja ! IP: 195.136.247.* 08.08.04, 09:30
          > Ludzie w tym regionie są zbyt prymitywni, żeby docenić kulturę.

Moze wyjedz gdzies..odpocznij.. niekoniecznie musisz wracac :)
          • wojciech.domagala Echo Dnia ma rację ! 08.08.04, 10:59
            W ECHU napisali, że liczba mieszkańców Kielc zmniejszy się w ciągu najbliższych
            lat do 165 tysięcy... Przykro mi, ale mają rację...
            • Gość: W Re: Echo Dnia ma rację ! IP: 195.136.247.* 08.08.04, 11:13
              Ale moze wyjdzie nam to na dobre.
              P.S. kiedy wyjezdzasz?
              • wojciech.domagala Kielce się kurczą a Sandomierz powiększa :D 08.08.04, 12:01
                Tak - to bardzo dobry pomysł... żeby wyjechać... czy ktoś tutaj osiągnął jakąś
                pozycję zawodową ? sukces ? dorobił się czegoś ? tylko Henryk Długosz... Na
                Prezydenta plujecie bo parking chce wybudować w centrum... Ma rację Prez.
                Lubawski...

Jak byłem w Chęcinach i oglądałem rycerzy to przyjechała TELEWIZJA z
                Jędrzejowa - bo w Kielcach nie ma takowej... - bez komentarza.

W mojej książce adresowej jest wiele ludzi którzy opuścili to miasto i znaleźli
                np. dobrą pracę... Warszawa, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Kraków... Być może to
                jakiś sposób na życie - wyjechać stąd tak jak laureaci Nagród Kielc.

Wirtualnie mnie tutaj przecież niema... Nie ma mnie na żadnym kieleckim
                serwerze... Tylko mój cień szwęda się "rzadko" po centrum... Rzadko bo jak
                wychodzę z domu to głównie po to, żeby wyjechać z Kielc PeKaeSem...

Należy jeszcze zadać sobie pytanie: Co chcesz zrobić w życiu ? Czy chcesz
                zrobić 260 tysięcy zdjęć (wystaw, albumów) których za 50 lat nikt nie będzie
                chciał przejąć ?

I jeszcze co do kwestii czy narzekam ? czy nie narzekam ??? Gdyby Pan
                Pierściński zaczął narzekać na początku roku to może byśmy mieli 250 tysięcy
                fotografii dokumentalnych w Muzeum Miasta Kielc.

(Bardzo proszę tego idiotę czy dziewczynę z Sandomierza, żeby się nie odzywał w
                kwestiach które nie dotyczą Sandomierza i o których nie ma pojęcia...)

Autoreklama:
                <<< www.images.ltd.pl/ >>>
                • wykrywacz.klamcow Re: Kielce się kurczą a Sandomierz powiększa :D 08.08.04, 14:33
                  > Należy jeszcze zadać sobie pytanie: Co chcesz zrobić w życiu ? Czy chcesz
                  > zrobić 260 tysięcy zdjęć (wystaw, albumów) których za 50 lat nikt nie będzie
                  > chciał przejąć ?

Chce zrobic xxx tysiecy zdjec (wystaw, albumow), z ktorych bede zadowolony jako autor. I srednio
                  mnie interesuje czy i kto bedzie chcial to przejac.
                  Wojtek, czy masz prawo WYMUSZAC zainteresowanie Twoimi pracami, chocby nie wiem jak
                  wspanialymi?
          • Gość: Jakub Re: dobra decyzja ! IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 09.08.04, 11:21
            Wojtkowi chodzi o docenienie jego kultury osobistej! :))
        • wykrywacz.klamcow Re: dobra decyzja ! 08.08.04, 14:25
          > Lepiej spalić wszystkie negatywy niż miałyby się walać za dwadzieścia lat po
          > śmietniku przed Urzędem Miejskim czy muzeum...
          >
          > Ludzie w tym regionie są zbyt prymitywni, żeby docenić kulturę.

Dramatyzujesz. Rownie dobrze jutro mogl sie zawalic sufit pomieszczenia w ktorym materialy byly
          przechowywane.
          Dorzuce Ci cytat z M. Johnstona:

"Nie myślcie tylko, że w fotografii artystycznej nie ma miejsca na robienie interesów. Wręcz przeciwnie
          - robi się je przynajmniej równie często, a nieraz wiąże się to z wieloma trudnościami, ponieważ sztukę
          niełatwo jednoznacznie ocenić. Odpowiedni wizerunek i umiejętność rozmowy z klientem są dla
          takiego fotografa równie ważne, co dla fotografów reklamowych. Ale absolutnie niezbędna jest
          "nawijka", potoczystość języka. Z mojego doświadczenia wynika, że marketing zajmuje 70 % czasu
          profesjonalnego fotografa. Znam też całkiem pokaźną liczbę osób zajmujących się fotografią
          artystyczną, które połowę czasu i starań poświęcają właśnie na marketing. Michael A. Smith i Paula
          Chamlee przez pół roku fotografują, a przez drugą połowę sprzedają swoje prace. Bardzo rzadko łączą
          jedno z drugim"

www.fotopolis.pl/index.php?gora=1&lewa=6&arch=1&nrarch=1921
          Z jednej strony, zgoda, artysci w naszym kraju nie maja lekko. Z drugiej strony nikt nie obiecywal ze
          bedzie lekko. Pierscinski postapil troche tak jakby uwazal, ze przechowywanie jego zdjec w kieleckich
          (czy innych) muzeach mu sie po prostu nalezalo. Nie za duzo zadecia na wlasnym punkcie? Hmmm.

Co do Twoich zdjec i zdziwienia ze Kielecczanie sie nimi nie interesuja - maja do tego pelne prawo. Ich
          decyzja, ich wola, a to Twoim "psim" obowiazkiem artysty jest sprawic zeby zwrocili uwage na Twoje
          prace. Pomijam jakosc Twoich zdjec, bo ona nie ma tu absolutnie nic do rzeczy - nawet jesli robisz
          najcudowniejsze zdjecia na swiecie, musisz jeszcze sprawic by ktos uznal za stosowne sie nimi zajac.

Jeszcze slowko o definicji slowa "sztuka" - dla mnie nie jest istotne czy moja praca sie podoba innym,
          bardziej istotne jest to, czy mam poprzez nia cos do powiedzenia. Prawda jest taka, ze masom
          najbardziej podoba sie kicz. Jesli to co robie mialbym rozpatrywac w kategoriach sztuki, to mam
          nadzieje ze kiczu akurat nie tworze.
    • Gość: Jacek moze mial udar sloneczny, nie wiem ............... IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 08.08.04, 11:44
      ?????????????
      ?????????????
      ?????????????
      ?????????????
      ?????????????
      ?????????????
      ?????????????
      ?????????????
      ?????????????
      ?????????????
      ?????????????
      ?????????????
      ?????????????
      ?????????????
      sa artysci ktorym na starosc cos poda na rozum
      innego wytlumacznienia nie widze
      • Gość: tompac Re: moze mial udar sloneczny, nie wiem .......... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 12:21
        > sa artysci ktorym na starosc cos poda na rozum
        > innego wytlumacznienia nie widze

Ciesz się takim luzem jesli jeszcze możesz bo los może cie obdarzyć większym "fixum derdum".

• pstrykacz.imieninowy Jacek - Placek, gdzie masz Agatkę ??? 08.08.04, 12:28
        Jacku... daj mejla... pokorespondujemy sobie...
        • Gość: Jacek emaiil IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 09.08.04, 06:19
          kontakowy
          jacekusa1@yahoo.com
    • Gość: tompac Re: Kielecki artysta fotografik spalił swój zbiór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 12:23
      Cytat Czarka D. z innego forum, który rozmawiał w p.Pawłem:
      "Nie spalił wszystkiego; zostawił sobie część negatywów, do których
      jest najbardziej przywiązany. Spalenie nie było na pokaz; Paweł nie
      sądzi, żeby był z tego jakiś oddźwięk, czy efekt. Zdziwił się mile, że
      internetowe środowisko jest poruszone. Ucieszył się, że ktoś jeszcze o
      nim pamięta. Pozdrawia i dziękuje za poparcie. Żałuje, że nie jest w
      stanie uczestniczyć w grupach newsowych; nie ma ani możliwości
      technicznych, ani czasu..."
      pozdr

PS Może nie pochwalam takiego czynu ale w pełni rozumiem.
    • Gość: Prostak i Cham Do Wojciecha Domagaly IP: *.net / *.afrodyta.net 08.08.04, 13:56
      Obejrzalem sobie pana zdjecia na www i musze stwierdzic, ze jednak wielkim
      artysta to pan nie jest. Nawet malutkim. Robi pan przecietne zdjecia jakich sa
      tysiace w internecie. Uprzedzajac pana odpowiedz - nie jestem fotografem i nie
      potrafie fotografowac (to nas laczy). Porownujac pana zdjecia z widzianymi do
      tej pory galeriami doszedlem do takiego wniosku. Robi pan zdjecia jak typowy
      fotoamator i to widac. Jak ktos juz tu napisal, nie trzeba byc kierowca formuly
      zeby widziec ze ktos nie umie jezdzic autem. Wiec zupelnie nie rozumiem pana
      samozachwytu.
      Zycze milego dnia.
      • pstrykacz.imieninowy kicha 08.08.04, 14:57
        O jakich zdjęciach mówisz Prostaku i Ch.. ? ta kicha to mają być zdjęcia ? to
        jest zaledwie strona człowieka który sobie kupił aparat fotograficzny :) w tych
        zdjęciach nic nie ma ! są nieciekawe :)

Kto w Kielcach potrafi dobrze fotografować oprócz Pana Pierścińskiego jak
        przypuszczam ?
        • Gość: W Re: kicha IP: 195.136.247.* 08.08.04, 17:14
          Czy w gescie solidarnosci z artysta rowniez wojtus spali male co nieco? Warto tez sformatowac dyski - z korzyscia dla potomnych.
          • wojciech.domagala Stare fotografie 08.08.04, 23:04
            Stare fotografie

Tylko fotografie nie liczą się z czasem
            pokazują babcię jak chudą dziewczynkę
            z wiosną na czerwonych gałęziach wikliny
            jej piłkę sprzed pół wieku i wróble jak liście
            jej warkoczyk tak wierny jak anioł prywatny
            jej skakankę jak prawdę bez łez i pożegnań
            biskupa w krótkich majtkach na wysokim płocie
            fotografie najchętniej ocalają dziecko
            wolą uśmiech niż smutne dogmatyczne niebo
            również serce co się dyskretnie spóźniło
            pokazują wakacje bezlitosne lato
            z psem spotkanie pomiędzy pszenicą i owsem
            zwłaszcza gdy życie ucieka jak balon
            i ślimak chodzi z domem swym bezdomny
            kamień z twarzą królewską który nie skamieniał
            przed dworem co się spalił siostry cienkie w pasie
            dowcipne choć zegarek im płakał na rękach
            wspomnienie 6 klasy stygnące jak perła
            z dyrektorem jak z ssakiem niewinnym pośrodku
            umarł nie zmartwychwstał by odejść jak człowiek
            staw pożółkły jak topaz i żabę z talentem
            kiedy szczygieł z ogrodu przenosi się w pole
            nawet trawę co zawsze wykręci się sianem
            krajobraz co już przeszedł dawno w geografię
            i oczy już za wielkie by stać je na rozpacz

ks. Jan Twardowski
            • Gość: Filip Re: calopalenie czy szal chorego czlowieka ? IP: 69.156.224.* 09.08.04, 05:27
              Ktos spalil siebie.
              Niby mial do tego prawo.
              Ale kazdy z nas oprocz niezaprzeczalnego prawa do posiadania siebie na wlasnosc
              jest takze wlasnoscia spoleczna.
              Zatem pytam czy pan Piersinski mial prawo do spalenia siebie ?
              Nie mial do tego prawa a przynajmniej nie w takim stopniu jak on to sobie
              wyobraza.
              Jesli jeszcze nie jest do tego w pelni przekonany to radze niech sobie
              przypomni ile ludzi mu pomagalo przez okres jego pracy fotografa , inwestowalo
              w niego swe wlasne uczucie i srodki materialne.
              Zachowal sie jak zwykly barbazynca i czlowiek umyslowo niepoczytalny.
              A jakze to tragiczny przyklad dla mlodych moze nie artystow ale ludzi
              rozkochanych w fotografii.
              To obrzydliwy akt dewastacji dokonany przez tego egoiste na jakiejs wartosci,
              profesji dziedzinie. Byle jaknajmniej tak tepych ludzi w Kielcach.
              takie zachowanie napawa obrzydzeniem do czlowieka w ktorego wierzylismy a
              okazal sie swykla swinia.
              Niemcy palili ksiazki, bolszewicy palace i wszystko co podnosilo godnosc
              czlowieka, a pan Piersinski spalil nam historie Kielc.
              Nie zwalajcie winy za to co sie stalo na Lubawskiego. Bez wzgledu na to czy
              wiedzial co sie stanie z negatywami czy tez nie. Wine za ten czyn ponosi
              czlowiek ktory dopuscil sie spalenia dokumentow.
              • Gość: w_t brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 08:38
                ... jako autor mogl ze SWOIMI tworami zrobic co mu tylko wpadlo do glowy ...

• wojciech.domagala EKSPERT 09.08.04, 09:16
                  Żygać mi się chce na ciebie Filip jak i na tą chorą maniaczkę radia ma ryja
                  podpisującą się Jakub.

Jak czytam niektóre wypowiedzi to dochodzę do wniosku, że dla takich ludzi jak
                  wy nie ma sensu dokumentować rzeczywistości ? po co wam muzea, biblioteki i
                  kultura ? niepotrzebne... lepiej postawić hipermarket...

Do Redakcji (!)

Na dole strony forum znajduje się objasnienie:
                  "odpowiedź eksperta"
                  "odpowiedź redakcji"

Nigdy nie widziałem na forum kieleckim EKSPERTA. Nigdy. Na innych forach -
                  często. Redakcja tez nie bierze udziału w dyskusjach... bardzo sporadycznie...

Może najwyższy czas poprosić jakiegoś EKSPERTA - socjologa, psychologa, znawcę
                  sztuki - o to aby nam powiedział co się stało i dlaczego ?!

Może jak spłonie Pałac Biskupów Krakowskich to ktoś z Was się wreszcie
                  przebudzi ?!
                  • Gość: W Re: EKSPERT IP: 195.136.247.* 09.08.04, 09:35
                    wojtus mowilem ci, spal te swoje artystyczne wypociny - na pewno sie wybiorcza zainteresuje i bedziesz slawny :)
                    • Gość: Jakub Gratuluję riposty IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 09.08.04, 10:06
                      Ładnej odpowiedzi udzieliłeś Wojtkowi.

Ja długo myślałem, że Wojtek Domagała pisząc te swoje głupoty, po prostu
                      żartuje, dowcipkuje na forum. Byłem w błędzie. On te swoje sądy wypowiada
                      naprawdę! A definicję sztuki, jako 'słowa', 'terminu' - a nie przejawu
                      intelektualizmu i uczuć człowieka - bierze z encyklopedii PWN i wierzy, że
                      spełnia wszystkie warunki, wymagane przez innych ludzi i ich pojmowanie piękna,
                      aby być artystą. A on spełnia - być może - zaledwie warunki wydumane przez
                      autora hasła w encyklopedii PWN. :)
                    • dijey Re: EKSPERT II 09.08.04, 10:11
                      Miałeś sie leczyć, nie posłuchałeś i wszyscy teraz widza skutki twojego
                      zaniedbania.
                      Pan Pierściński albo ma depresję, albo potrzebuje wiekszej kasy i jak na
                      inteligentnego człowieka przystało wymyślił najlepszy chwyt marketingowy, który
                      również jest najlepszym sposobem maksymalizacji cen.
                      To inteligentny człowiek, wyjątkowy twórca i trudno go podejrzewać o całkowite
                      szaleństwo, gdy brak na to dowodów.
                      Zatem pozbył sie wybranych śmieci, których nikt nie chciał i teraz może odcinać
                      kupony od reakcji mendialnej.
                      • Gość: Jakub Chemia słowotwórcza IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 09.08.04, 11:02
                        "... od reakcji mendialnej" :)

Dijey, czy w ramach oszczędności słowotwórczej powstała ta Twoja zbitka dwóch
                        pojęć?

Reakcja mentalna + reakcja medialna = reakcja mendialna.

Nie przypuszczam, że w procesie słowotwórczym reagowała również "menda" -bo
                        byłaby to znyt prosta "reakcja mendialna".
                        • dijey Re: Chemia słowotwórcza 09.08.04, 11:23
                          powstała w ramach jaj
                          tym razem tak jak przypuszczasz
                          niekiedy jednak , gdy mowa o mediach, zastosowanie może mieć słowo "mendia",
                          rzeczywiście trywialne
                          • Gość: Jakub Re: Chemia słowotwórcza IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 09.08.04, 11:30
                            :) Dzięki za tak roztropną odpowiedź. Mendia to oczywiście mendia ... :)
                            • pstrykacz.imieninowy Co ten antysemita z Sandomierza wyprawia ??? 09.08.04, 18:42
                  • Gość: piotr Re: EKSPERT IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.04, 19:49
                    Mnie się podobają twe fotki. Rób swoje. Psy szczekają ,a karawana idzie dalej.
                    Niepotrzebnie wdajesz się w potyczki z tym głupawym zydożercą z Sandomierza.
                    Ładne miasto,ale mieszkańcy..... Przynajmniej niektórzy
                    • pstrykacz.imieninowy o Jakubie z Sandomierza 09.08.04, 20:34
                      widziałem jak Jakub z Sandomierza całował 14letniego chłopca w usta niczym
                      xiądz Jankofski
              • Gość: Jakub Re: calopalenie czy szal chorego czlowieka ? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 09.08.04, 10:36
                Nie można nie przyznać racji Filipowi. :) Tak to właśnie wygląda od strony
                interesów "własności społecznej", czyli interesów naszego narodu. Te zdjęcia
                powinny ocaleć i stać się własnością narodu polskiego. Już dawno powinny zadbać
                o to odpowiednie służby i instytucje państwowe. To one powinny troszczyć się o
                ocalenie dóbr kultury polskiej. One powinny inicjować ochronę tych dóbr. Lecz,
                aby mogły tego dokonywać, muszą pracować w tych instytucjach ludzie właściwie
                wykształceni i odpowiedzialni.

Gdyby w kieleckich muzeach, a zwłaszcza w Muzeum Narodowym Żydowskim, gdyby w
                państwowych służbach ochrony zabytków, zamiast niewykształconego przygłupa
                Cedry i tej jego nieszczęsnej poprzedniczki, która żądała prawnej ochrony
                dwudziestoletniego ... tekturowego kiosku "Ruchu" na ul. Sienkiewicza, gdyby w
                kieleckim Archiwum Państwowym, zamiast dyrektora, którego przodkowie przybyli z
                żydowskiej Massali, pracowali POLACY, to już dawno zbiór wybitnego fotografika,
                Pawła Pierścińskiego, byłby zabezpieczony we właściwy sposób.

Pozdrawiam Cię, Filipie. Chyba mniej więcej w tym samym czasie docierało do nas
                przekonanie, że fotografie Pawła Pierścińskiego są sztuką wybitną. :)
                • Gość: Filip Re: calopalenie czy szal chorego czlowieka ? IP: 69.156.224.* 09.08.04, 15:24
                  Dziekuje Jakubie - czuje ze po tej przerwie wszedles w druga faze internetu
                  ktora cechuje luz, elokwencja i dobry humor, oby tak dalej.

Co do wypowiedzi niejakiego zoltodzioba Domagaly, szkoda tego komentowac.
                  Jego swiat jest tak maly i ciasny jak zycie owadow , mikroelementow ktore
                  fotografuje. Niewatpliwie rozumiem ta jego postawe jako pewna szanse ucieczki
                  smarkacza od tego co jest dlan za trudne - polskosci.

Ale jest tez w tym czlowieku jakies wewnetrne rozdarcie, jakies nieszczescie
                  ktore kaze mu przedkladac festiwale hmieln-ICKIE kirkuty, Chlewiska i inne
                  obiekty kultury zydowskiej nad jasnogorskie pielgrzymki.
                  Ten chlopak naprawde chce byc aktywny i od czasu do czasu wylizac dupe
                  Michnikowi.

Panie Domagala nie jest w interesie ani redakcji kieleckiego oddzialu Gazety a
                  tymbardziej w interesie pana Michnika odcinanie Filipowi dostepu do forum.
                  Michnik tez na wlasny sposob chce byc kontrowersyjny i wie ze ta jego sila w
                  tak zgwalconym spoleczenstwie, tak moralnie zdewastowanym lezy w kontrowersji.
                  Postawa kontrowersyjna stala sie dzis postawa obowiazujaca, dzwignia handlu
                  produktu zkarlowacialej mysli zakutej w pancerz gnozy, miedzynarodowki
                  socjalistycznej.
                  Tak czytam to forum i w glowe zachodze co sie stalo z ludzmi. Jak niewielu
                  ludzi w Kielcach chce cos od siebie powiedziec.
                  Gdyby nie aktywnosc na tym forum BBB, Jakuba, Ani i przepoczwazajacego
                  sie "dijew" to to forum nie mialo by sensu istniec. A tymbardziej teraz w
                  okresie wakacyjnym kiedy studenci znow wrocili do siebie na wies podawac snopki
                  czy ciagnas z kufla piwo wieczorem po robocie pod parasolka wloszczowska.

Wczoraj na pikniku w naszym torontonskim High Park'u mialem wielka przyjemnosc
                  zamienienia kilka slow z jego ekselencja biskupem Florcykiem. Bardzo
                  sympatyczna ekselencja. Byla to dla mnie okazja by wypytac biskupa pod kontem
                  tych tematow jakie tu trafiaja na liste. A co powiedzial na ten temat to juz
                  zostanie moja slodka tajemnica.
                  Na spotkanu bylo ponad tysiac osob. Swa mowe rozpoczal od pozdrowienia
                  wszystkich scyzorykow. Mowil o katedrze o ewangelizacji.
                  Niestety spotkanie musialem opuscic przed czasem jego zakonczenia bo musialem
                  jechac na lotnisko.

Panie Domagala niech pan sie nie przejmuje zbytnio moja krytyka. Ja tez kiedys
                  taki "kontrowersyjny " i odciety od swiata bylem, no bo komuchy ksztaltowaly
                  moj system wartosci. Ale trzeba troche zrezygnowac z siebie, ukleknac przed
                  insygniami narodu ukleknas przed krzyzem przed ikona. Wtedy sie inaczej widzi
                  ludzi i swiat. By siebie wygrac.
                  A mozna siebie wygrac i podniesc do godnosci ale tylko w oparciu o jakas
                  konkretna sile - to jest sile NARODU. Nie ma innej drogi i nie bedzie. Kazda
                  inna droga okaze sie wielka pomylka.
                  Tylko dla tych ktorych uzna pan za braci beda dla pana bracmi. Dla obcych
                  bedzie pan zawsze zerem.
                  • Gość: Filip Re: calopalenie czy szal chorego czlowieka ? IP: 69.156.224.* 09.08.04, 15:48
                    Przepraszam - najprawdopodobniej to z mojej winy nazwisko biskupa zostalo w
                    powyzszym tekscie przeinaczone, ale nie wykluczam tez ingerencj w tekst sil
                    obcych, kontrolujacych to co pisze;
                    Tak wiec poprawnie powinno ono brzmiec : ...JEGO EKSELENCJA BISKUP FLORCZYK
                    • wykrywacz.klamcow RANY BOSKIE.... 09.08.04, 16:49
                      > nie wykluczam tez ingerencj w tekst sil obcych, kontrolujacych to co pisze;

kosmici???
                • Gość: ExmeouxdeWisigoth i jak zwykle wszystko przez Żydów IP: 195.114.160.* 09.08.04, 16:16
                  ciekawe co na to cykliści? 8-)
                  • pstrykacz.imieninowy Co ta Polonia wyprawia w tej Kanadzie ??? 09.08.04, 18:38
                    Co ten ksiądz wyprawia z temi dziećmi w tem Gdańsku ???
                  • Gość: Tadek Boy-Żeleński Re: i jak zwykle wszystko przez Żydów IP: *.acn.waw.pl 19.08.04, 17:00
                    Tak, przyznaje z pokora - to ja ukulem powiedzonko 'Wszystkiemu winni Żydzi i
                    cyklisci'
                    Po to, by odpowiedziec na uwage jakiegos koltuna czy innego umyslowego
                    niemowlaka, ze wszystkiemu winni Żydzi, ze to nieprawda. Bo wcale nie Żydzi, a
                    cykliści.
    • Gość: john moj komentarz bedzie taki.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 19:59
      Szkoda - bo choć teraz nikt tego nie doceniał, to nie znaczyło że nie miało
      wartości. Może za 50 lat byłoby docenione, bo to był skarb. Pozdrawiam
      • Gość: Jakub Re: moj komentarz bedzie taki.... IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 18.08.04, 21:31
        Był - niestety - skarb. Docenione było już dawno. I wybitny artyzm (z pewnością
        sporej części fotografii Pierścińskiego) i wartość dokumentalna epoki - wartość
        historyczna. Także - trzeba to osobno podkreslić - wartość historyczna
        krajobrazu kieleckiego i podkieleckiego, jego zmiany kulturowe.
        To tylko trwające zniewolenie Polski, w wyniku którego wymienionymi powyżej
        przeze mnie instytucjami zarządzali i zarządzają antypolscy debile, spowodowało
        zniszczenie tego wielkiego zabytku sztuki fotograficznej i polskości. Człowiek -
        artysta jest, jaki jest, ale to urzednik państwowy od archiwizowania,
        zabezpieczania itd. dzieł kultury polskiej musi być świadomy swej roli i
        podjętych obowiązków wobec narodu polskiego (bo temu judeopaństwu przyrzeka co
        innego), i inicjować i obejmować ochroną coraz to nowe zabytki, dzieła i zbiory.
        Tego urzędnicy kieleccy nie zrobili. Należy więc traktować ich, jak
        zbydlęconych antypolskich przestępców. Dyrektor odpowiedzialnej za ochronę
        polskiej kultury instytucji nie może powiedzieć: ja nie wiedziałem! To samo
        dotyczy tego forumowego esbeka Lubawskiego.
        • Gość: Jakub Uwaga na Lubawskiego! IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 18.08.04, 21:38
          Uwaga! Lubawski kombinuje, jakby tu na koszt podatnika i wyborcy przejechać się
          na wycieczkę do Orange i okolic! Nie miał czasu na Pierścińskiego, bo obmyślał
          przez prawie rok, logo dla swoich restauracji, w których obiad kosztuje dwa
          razy więcej niż w innych tanich restauracjach.
        • pstrykacz.imieninowy Re: moj komentarz bedzie taki.... 21.08.04, 10:17
          Co ty możesz wiedzieć jakub o fotografii... co ty możesz wiedzieć o sztuce...
          indoktrynowana świnio słuchająca radia ma ryja...

W radiu ma ryja mówili, że Nasza Kochana Gazeta jest antypolska - idioci
          rydzykowcy...
      • wlodekbar Re: moj komentarz bedzie taki.... 19.08.04, 16:45
        Dokladnie tak!!!
        Dzialanie bylo idiotyczne, histeryczne, afektowane.
        • Gość: siup ! hej ;) siup ! wątek na początek ;))) IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.04, 16:35
          • Gość: Jakub Re: hej ;) siup ! wątek na początek ;))) IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 09.11.04, 17:19
            Domagała, zamknij ryja. Ten wątek miał iść do archiwizacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka