Dodaj do ulubionych

Panorama Świętokrzyska

IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.02, 22:21
Fajny artykuł znalazłem z w ED. Otóż Kielce mają swoją ‘Panoramę
Świętokrzyską’ !!! Dzieło zapaleńca, przedstawia wkroczenie Legionów
Piłsudskiego do Kielc. Chcielibyście zobaczyć ? Pewnie tak; ja też chciałbym.
No i tu pojawia się problem, bo ani Muzeum Narodowe, ani BWA nie chcą tego
czegoś pokazać. DŚT zastanawia się, jak to zrobić, ale oni naprawdę nie mają
zbytnio gdzie tego pokazać. No i problem... chciałoby się, ale nie bardzo
można... bo teoretycznie nie ma gdzie.... Dzieło może nie jest miary ‘Panoramy
Racławickiej’ (ale kto wie.. może jednak jest....:)), ale warto coś takiego
mieć. Przy odpowiedniej promocji mógłby się to stać ‘punkt obowiązkowy’ dla
odwiedzających Kielce.
Myślę, że miasto.kielce.pl mogłoby się zainteresować sprawą. Są takie programy,
które pozwalają, na pokazywaniu panoram; może warto pogadać z autorem i
zamieścić coś takiego on-line ?

Obserwuj wątek
    • jjarm Re: Panorama Świętokrzyska 10.04.02, 10:46
      Gość portalu: Yahagi napisał(a):
      > Fajny artykuł znalazłem z w ED. Otóż Kielce mają swoją ‘Panoramę
      > Świętokrzyską’ !!! Dzieło zapaleńca, przedstawia wkroczenie Legionów
      > Piłsudskiego do Kielc. Chcielibyście zobaczyć ? Pewnie tak; ja też chciałbym.
      > No i tu pojawia się problem, bo ani Muzeum Narodowe, ani BWA nie chcą tego
      > czegoś pokazać. DŚT zastanawia się, jak to zrobić, ale oni naprawdę nie mają
      > zbytnio gdzie tego pokazać. No i problem... chciałoby się, ale nie bardzo
      > można... bo teoretycznie nie ma gdzie.... Dzieło może nie jest miary ‘Pan
      > oramy
      > Racławickiej’ (ale kto wie.. może jednak jest....:)), ale warto coś takie
      > go
      > mieć. Przy odpowiedniej promocji mógłby się to stać ‘punkt obowiązkowy
      > 217; dla
      > odwiedzających Kielce.
      > Myślę, że miasto.kielce.pl mogłoby się zainteresować sprawą. Są takie programy,
      >
      > które pozwalają, na pokazywaniu panoram; może warto pogadać z autorem i
      > zamieścić coś takiego on-line ?

Yahagi! jasne ze tak! w przyszlym tygodniu? dwa-trzy dni i bedzie ja mozna
      podziwiac on-line, a Autor? zgadza sie?

• Gość: Wyrwizab Re: Panorama Świętokrzyska IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 11:43
        I online i na "zywca", pomysl jest niezly i wart pokazania, tym bardziej ze
        moze zacheci innych zapalencow i pokaze wreszcie ze tutaj tez moze sie cos
        dziac i to wcale wcale... :)
    • jjarm Re: Panorama Świętokrzyska 10.04.02, 13:43
      Gość portalu: Yahagi napisał(a):
      > Fajny artykuł znalazłem z w ED. Otóż Kielce mają swoją ‘Panoramę
      > Świętokrzyską’ !!! Dzieło zapaleńca, przedstawia wkroczenie Legionów
      > Piłsudskiego do Kielc. Chcielibyście zobaczyć ? Pewnie tak; ja też chciałbym.
      > No i tu pojawia się problem, bo ani Muzeum Narodowe, ani BWA nie chcą tego
      > czegoś pokazać. DŚT zastanawia się, jak to zrobić, ale oni naprawdę nie mają
      > zbytnio gdzie tego pokazać. No i problem... chciałoby się, ale nie bardzo
      > można... bo teoretycznie nie ma gdzie.... Dzieło może nie jest miary ‘Pan
      > oramy
      > Racławickiej’ (ale kto wie.. może jednak jest....:)), ale warto coś takie
      > go mieć.

Bedzie kolejny temat do dluzszej rozmowy;-) wiemy juz ze panorame bedzie mozna
      podziwiac na lamach serwisu www, wiemy tez ze prawdopodobnie bedzie wystawiana
      dla zwiedzajacych, ale....w innym miescie(!!!) i tak oto zadaje pytanie: czy
      komus z wladz/przedstawicieli miasta nie nalezy sie solidny kop w dupe? (
      przepraszam za wyrazenie ale mysle ze jest ono w tym temacie jak najbardziej na
      miejscu)

i jeszcze pytanie konkursowe ;-) w jakim miescie/gdzie (moze) bedzie wystawiana?
      (co za ironia losu ;-))
      • Gość: rz Re: Panorama Świętokrzyska IP: *.kielce.uw.gov.pl 10.04.02, 15:09
        jjarm napisał(a):

> i jeszcze pytanie konkursowe ;-) w jakim miescie/gdzie (moze) bedzie wystawiana
        > ?
        > (co za ironia losu ;-))

w Radomiu?
        ;-)

• Gość: Yahagi Re: Panorama Świętokrzyska IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.02, 16:46
          Polecami dzisiejsze (2002.04.10) wydanie ED. Str. 12 to listy i telefony od
          czytelników. W/w tematowi poświęcone są 4 wypowiedzi na 6 publikowanych.
          Wiecie co to znaczy ??? Że ludzie chcą ją zobaczyć !!!

Historia z Panoramą, która nie bardzo może znaleźć miejsce w swym rodzinnym
          mieście wywołała zdecydowany odzew czytelników. I co ciekawe - znaleźli się
          ludzie, którzy mają 'jakieśtam' pomysły jak ją pokazać. Jeden z nich jest
          inicjowany przez Komitet Odbudowy Pomnika Niepodległości, a drugi przez gościa
          który prowadzi działalność u stóp Góry Zamokowej w Chęcinach.

... tylko że to chyba nie oni (przy pełnym dla nich szacunku) powinni się
          zajmować takimi sprawami.... Gdzie są ludzie od kultury w Kielcach ? Jakie mają
          pomysły ? Przecież, jeżeli ta Panorama będzie pokazywana w obcym mieście
          zamiast w Kielczech, no to ja się chyba ze wstydu spalę.... A Ci od 'kultury',
          powinni zrobić to już wczoraj.... jeżeli tak się nie stało - to ja inicjuję
          akcję zbierania drew na całopalne stosy dla nich...

Ludzie !!! Kielczanie chcą to zobaczyć ! I to jest najważniejsze w tym temacie;
          trzeba pomyśleć jak to zrobić i jak zrobić z tego atrakcję, która spowoduje, że
          będą o Kielcach mówić (i to dobrze)....

Czy w UM jest jeszcze ktoś, kto choć trochę liczy się z głosem mieszkańców ..???
          • drs Re: Panorama Świętokrzyska 10.04.02, 17:01
            A może zinteresowałby sie tym tematem p.Wolski znany animator
            kultury,plastyk,organizator różnych przedsięwzięć z dziedziny
            plastyki,sztuki.Może zainteresować tym Radio Kielce lub inne mas media.
            Temat warty rozpropagowania.
            • Gość: Yahagi Re: Panorama Świętokrzyska IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.02, 23:05
              drs napisał(a):

> A może zinteresowałby sie tym tematem p.Wolski znany animator
              > kultury,plastyk,organizator różnych przedsięwzięć z dziedziny
              > plastyki,sztuki.Może zainteresować tym Radio Kielce lub inne mas media.
              > Temat warty rozpropagowania.

Ja sądzę, że temat nie zginie; sprawą czynnie zainteresowało się
              www.misto.kielce.pl, co dobrze wróży... no i jak podawałem, sami Kielczanie też
              bardzo chętnie by Panoramę zobaczyli... więc po prostu trzeba trochę nie
              odpuszczać. Nie ukrywam że liczę na panią Agatę N. z ED... myślę, że podejmie
              jeszcze ten temat i nie pozwoli mu zaginąc....
              • Gość: Yahagi Re: Panorama Świętokrzyska - ED IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.02, 21:42
                Tak jak myślałem - p. Agata N nie odpuszcza sprawy. W dzisiejszym wydaniu znów
                jest pare słów na temat Panoramy. Chęć wystawienia zgłosiła WSH.. to bardzo
                fajnie, ale mnie bardziej cieszy, że Kielczanie chcą ją zobaczyć!!!

Przypominam , że trwa akcja zbierania drew na stosy dla naszych rajców od
                kultury.... ja znów dokładam parę....
                • Gość: Yahagi Re: Panorama Świętokrzyska - ED IP: *.kielce.tpsa.pl 17.04.02, 00:18
                  www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/IV/16/3.pdf

Nooo.. gdzieś się chyba jednak wystawi.....:))
                  • Gość: Yahagi Re: Panorama Świętokrzyska - ale nie tylko ... IP: *.kielce.tpsa.pl 18.04.02, 17:07
                    ... na marginesie dodam, że ma tam byc wystawiane jeszcze jedno płótno namalowane
                    również przez naszego lokalnego malarza (nie pamiętam nazwiska), które jest z
                    tego co pamiętam wielkości 3 na 4 m i powstało w oparciu o jeden z 12-tu szkiców
                    Jana Matejki, których wielki mistrz nie zdążył zrealizować przed śmiercią.... I
                    jest to pierwszy z obrazów, jakie mają powstać w oparciu o te szkice...

Podobno był już przez krótki czas w Kielcach wystawiamy (ja nic o tym nie
                    wiedziałem).. i podobno w Skarżysku. A teraz stoi zwinięty w rulon... Bo to
                    dzieło _amatora_. Prawda, że fajnie ?
                    Niech ktoś jeszcze powie, że w Kielcach nie tworzy się nic wartościowego...

• Gość: Yahagi Re: Panorama Świętokrzyska - ale nie tylko ... IP: *.kielce.tpsa.pl 27.04.02, 16:22
                      www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/IV/25/10.pdf

... wychodzi, że Panorama pojedzie do Wrocławia. Tam jakoś z marszu potrafiono
                      ją docenić, a u nas - jak zwykle jakieś 'problemy'
                      • Gość: Yahagi Re: Panorama Świętokrzyska - ale nie tylko ... IP: *.kielce.tpsa.pl 07.05.02, 09:27
                        www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/V/2/11.pdf

Tu można zobaczyć jak Panorama wygląda... i poczytać jak powstawała..
                        • Gość: jdk Re: Panorama Świętokrzyska - ale nie tylko ... IP: *.ipartners.pl / *.bcf.pl 08.05.02, 15:20
                          Ladne! Fajnie Wam, ze macie cos takiego!

Pozdrawiam!
                          • Gość: Yahagi Re: Panorama Świętokrzyska - ale nie tylko ... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.02, 13:33
                            Nooo... dzis zobaczylem Panorame :)) Mysle, ze każdy Kielczanin powinien ją
                            zobaczyć, choćby po to, żeby emocjonalnie wesprzeć autora. Zaglądalem do
                            księgi ... różni się wpisywali, jest i W. Stępień i M. Piotrowicz. Ciekawe czy
                            wpisywali się z obowiązku czy z przekonania ?..:) Jest też wpis po arabsku, to
                            chyba amb. Tunezji, bo ostatnio bywał chyba w Kielczech....

Oprócz Panoramy jest jeszcze Władysław IV pod Smolenskiem; na podstawie szkicu
                            Matejki.... No i to robi wrazenie...(bo sama Panorama to dopiero szkic ). 2,6 x
                            4,4 m ... rama.... no i barwy... baardzo czerwone ... bardzo.... fajne niebo...
                            tylko chyba z proporcjami jeszcze trzeba odrobinkę powalczyć. Koń, którego
                            dosiada Król – chyba jest odrobinkę za mały ... (albo najjaśniejszy jest taki
                            wielki....:). No i jeszcze zachęcam do zwrócenia uwagi na koniki.... jakie one
                            mają uśmiechnięte, wdzięczne, żeńskie oczęta...:)) aż miło patrzeć.

Wpisy w swej treści powtarzają się: połowa z nich wyraża przekonanie, że
                            Panorama powinna pozostać i być pokazywana w Kielczech... Ciekawe, czy takie
                            poparcie wystarczy....
                            • Gość: Yahagi Re: Panorama Świętokrzyska - ale nie tylko ... IP: spc:* / 126.87.180.* 17.10.02, 13:59
                              www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/X/15/2.pdf
                              No i jedzie do Wrocka, no i coś wciąż się dzieje. Ciekawe jak z realizacją
                              prawdziwej, wielkoformatowej Panoramy ...??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka