helmutzilke 02.12.04, 13:20 powstaje centrum kultury zywskiej w kielcach grupa inicjatywna zaklada stowarzyszenie komu na tym zalezy ijakie cele beda im przyswiecac???????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kobylybbb Patronka 02.12.04, 13:37 Jako patronkę proponuję Julię, która była z Kielcami związana blisko, przez tzw. „pogrom” jako jedna ze współorganizatorów. Poza tym była dobrą znajomą rodziców Adama. "Krwawa Luna" Do najkrwawszych i zarazem najbardziej wpływowych dyrektorów Departamentu w Ministerstwie Bezpieczeństwa Publicznego należała dyrektor V Departamentu Julia Brystygier. Oto jak ją charakteryzował były towarzysz w bezprawiu Józef Światło w audycji na falach RWE: (...) Swą karierę rozpoczęła we Lwowie z chwilą wkroczenia armii sowieckiej w 1939 r. Jako była żona dr. Natana Brystygiera, lwowskiego przedwojennego działacza syjonistycznego, Luna miała wszystkie potrzebne kontakty i znajomości. Natychmiast po wkroczeniu wojsk bolszewickich do Lwowa w 1939 r. Brystygierowa zaczęła tak ordynarnie donosić i sypać, że naraziła sobie nawet wielu towarzyszy partyjnych, bo data im się we znaki. Z tego okresu datuje się ostra wałka między nią a płk. Różańskim, obecnym dyrektorem departamentu śledczego bezpieki. W tym czasie ona, Różański i zmarły niedawno Jerzy Borejsza, brat Różańskiego, donosili do NKWD na wyścigi. Rywalizacja między nimi w tej dziedzinie była bardzo zacięta. Aby ja wygrać, Luna Brystygierowa, zgodnie z moralnością tow. Bieruta, napisała raport do NKWD, że Różański pochodzi z syjonistycznej rodziny. Rzeczywiście, ojciec jego, dr Goldberg, był przed wojną redaktorem Hajntu w Warszawie. Różański znał ten raport i pamiętam, jak skarżył się mnie: "pomyślcie towarzyszu, że ta... napisała raport na mnie. Ale tow. Luna zapomina, że ja mam dłuższa karierę w NKWD niż ona". Różański ma istotnie długą karierę w NKWD i dzięki temu trwa na swoim stanowisku. Po wkroczeniu wojsk sowieckich do Lwowa Brystygierowa prowadziła swą działalność donosicielską w ten sposób, że zorganizowała tak zwany Komitet Więźniów Politycznych. Przy pomocy tego Komitetu NKWD wyłapywało wszystkich odchyleńcow partyjnych i w ten sposób Brystygierowa dała się we znaki swoim towarzyszom. Ale dziś ma w centrali bezpieki mocną pozycję. Nazywa się ja piątym wiceministrem bezpieczeństwa. Przyczyna jest bardzo prosta: w swej bogatej karierze Brystygierowa była w Rosji przez dłuższy czas równocześnie kochanką Bemiana, Minca i Szyra. Dwaj pierwsi zwłaszcza mają w związku z tym wobec niej poważne zobowiązania. I dzięki temu, jak Brystygierowa, chce coś przeprowadzić, nawet przeciw Radkiewiczowi czy Romkowskiemu w bezpiece, to wszystko może zrobić. Ileż to razy Radkiewicz nie zdążył jeszcze zreferować jakiejś sprawy Bierutowi, a już Bierut czy Berman dzwonili do niego z zapytaniem: "słuchaj no, jest u ciebie taka a taka sprawa, dlaczego nam o tym nic nie mówisz?". Radkiewicz nie zdołał im jeszcze zreferować, a oni już wiedzieli, bo oczywiście Brystygierowa referuje im wszystko nocami (por. Z. Błażyński "Mówi Józef Światło. Za kulisami bezpieki i partii 1950-1955", Londyn 1986, s. 64-65). Brystygierowa była w latach 1945-1950 p.o. dyrektora Departamentu V (Społeczno- Politycznego) Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego, a od stycznia 1950 r. do lipca 1954 r. dyrektorem tego Departamentu. "Wsławiła się" jako fanatyczna nadzorczyni walki z Kościołem i religią katolicką. To ona już w październiku 1947 r. zalecała "systematyczne rozpracowywanie instytucji Kościoła w terenie", akcentując m.in.: Należy zerwać z rozpowszechnionym poglądem, że "klasztoru nie da się rozpracować". (...) Kierunek dojścia: żebracy, dostawcy klasztorni itp.". Brystygierowa zachęcała również do "systematycznego rozpracowywania katechetów szkolnych" i "przeciwdziałania rozszerzaniu się prasy katolickiej". Jak podkreślał Leszek Żebrowski w "Encyklopedii białych plam" (t. 2, s. 193- 194): Wynikiem pracy kierowanego przez nią (Brystygierową - J.R.N.) Departamentu było aresztowanie m.in. ok. 900 księży katolickich, kilku biskupów oraz "internowanie" Prymasa Polski kardynała Stefana Wyszyńskiego, unicestwione zostały liczne organizacje katolickie, w tym charytatywne (Caritas). (...) Jeszcze w październiku 1955 r. na odprawie kierownictwa bezpieki Brystygierowa wezwała do likwidacji zakonów. Brystygierowa odznaczała się szczególną gorliwością w zwalczaniu polskiej inteligencji patriotycznej. Znamienny był typ instrukcji udzielanych przez nią na szkoleniowych odprawach dla funkcjonariuszy. "Wyjaśniała" im, że w istocie cała polska inteligencja jest przeciwna systemowi komunistycznemu i właściwie nie ma szans na jej reedukację. Pozostaje więc jej zlikwidowanie. Ponieważ jednak nie można zrobić błędu, jaki uczyniono w Rosji po rewolucji 1917 r., eksterminując inteligencję i w ten sposób opóźniając rozwój gospodarczy kraju, należy wytworzyć taki system nacisków i terroru, aby przedstawiciele inteligencji nie ważyli się być czynni politycznie. Przydatne maja być tylko ich umiejętności (Czesław Leopold, Krzysztof Lechicki "Więźniowie polityczni w Polsce 1945-1956", Wydawnictwo Młoda Polska, Gdańsk 1981, s. 20). Brystygierowa odgrywała wielką rolę również w działaniach zmierzających do skrytobójczego mordowania szczególnie niewygodnych dla komunistów działaczy PSL- u. Jerzy Morawski pisał w tekście "Strzały zza węgła" ("Życie" z 7 listopada 1995 r.), iż: Departament Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego kierowany przez Lunę Brystygierową, na co wskazuje coraz więcej faktów, typował do fizycznej likwidacji działaczy PSL (propozycję zatwierdzono na najwyższym szczeblu). Z powodu bezwzględności, z jaką przesłuchiwała więźniów, nazywano ją "krwawą Luną". Żołnierz AK i były więzień polityczny Anna Rószkiewicz-Litwinowiczowa pisała w swych wspomnieniach, iż: Julia Brystygierowa słynęła z sadystycznych tortur zadawanych młodym więźniom, była zdaje się zboczona na punkcie seksualnym i tu miała pole do popisu (A. Rószkiewicz-Litwinowiczowa "Trudne decyzje. Kontrwywiad Okręgu Warszawa AK 1933-1944. Więzienie 1949-1954", Warszawa 1991, s. 106). W różnych relacjach powtarzają się opowieści o sadyzmie Brystygierowej, bijącej rozebranych młodych więźniów szpicrutą po jądrach, aby wymusić przyznanie się do winy. Tomasz Grotowicz opisał na łamach "Naszej Polski" z 4 sierpnia 1999 r. za wspomnieniami byłego więźnia PSL-owca, jak "krwawa Luna" znęcała się nad szefem propagandy PSL na województwo olsztyńskie Szafarzyńskim: (...) maltretowany przez Lunę Szafarzyński stanowił widok przerażający. Jądra miał na wysokości kolan. Brystygierowa wsadzała mu przyrodzenie do szuflady i następnie zatrzaskiwała, a także bez opamiętania bila więźnia. Szafarzyński wkrótce zmarł wskutek ogólnego wycieńczenia. Nigdy nie poniosła odpowiedzialności karnej za swe zbrodnicze "wyczyny". Po 1956 r. działała jako "literatka", publikując dwie książki, dość miernej jakości, pod nazwiskiem Julii Prajs. Odpowiedz Link Zgłoś
pstrykacz.imieninowy fajnie piszesz ;))))) 03.12.04, 07:36 fajnie piszesz ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
helmutzilke Re: fajnie piszesz ;))))) 03.12.04, 11:11 Informacje rewelacyjne : dzieki! Wynika z tego że żydzi sami się wykończali w kielcach tylko jaki to ma sens???????? Nie rozumiem czemu podburzali polaków przeciwko swoim ziomkom? Odpowiedz Link Zgłoś
kobylybbb Re: fajnie piszesz ;))))) 03.12.04, 11:57 Jaki to ma sens, to trzeba by ciut tłumaczyć. Polecam lekturę. Ludność była podjudzana przez funkcjonariuszy UB, MO itp. Tym niemniej ludność cywilna (wg UB-ckich zbrodniarzy tzw. „motłoch”) nie miała dostępu do domu na Plantach. Co więcej nie mieli dostępu także wysocy funkcjonariusze „wymiaru sprawiedliwości” niewtajemniczeni w operację, w tym prokurator wojewódzki. O księżach już nie wspomnę. Mord dokonany został siłami policyjnymi i wojskowymi, które jednocześnie pilnowały, aby nikt postronny nie zbliżył się do miejsca egzekucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żyd z Kielc Re: fajnie piszesz ;))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 22:50 Bzdury waść piszesz. Tak się składa, że znam (znałem) sporo świadków tych wydarzeń i w ich opowieściach nie było nic z tego co tu przytoczyłeś. Skąd to wziąłeś? Z "Nowego dziennika" czy innego szmatławego antysemickiego pisemka? Smutna prawda jest taka, że mordowali Polacy. Nikt ich nie musiał podburzać wystarczył strach, że Żydzi wracają i pewnie będą chciali odzyskiwać kamienice a może i dowiadywać się o los tych, których nie wymordowali w czasie wojny Niemcy a zdążyli to zrobić Polacy. Lepiej mieć honor i przyznać sie do tego otwarcie niż tworzyć durne teorie spiskowe. Wyobraź sobie zresztą, że teraz nagle znajdują się spadkobiercy wszystkich ukradzionych Żydom nieruchomości w Kielcach i zaczynają wprowadzać się na powrót do swoich domów. Sam byś pewnie zaraz poleciał razem z twoim kolesiem Jakubem żeby kogoś utłuc. Nie mam racji? Odpowiedz Link Zgłoś
kobylybbb A cóż ja takiego przytoczyłem??? 03.12.04, 23:15 A gdzie stali świadkowie? Czy widzieli cywilne osoby? Czy świadkowie wiedzieli, że szubrawcy z UB i innych występowali w cywilnych mundurach? A może tylko byli w pobliżu, a później usłyszeli, co się działo? Wiele osób tak czyni. Nikogo nie dopuszczano w pobliże domu. Ustawiono nawet karabin maszynowy. A to z prokuratorem (Jan Wrzeszcz) i księżmi (Danielewicz, Zelka), to zeznał sam prokurator i księża. Księża próbowali się dostać dwa razy. Ci szli od Sienkiewicza. Od Piotrkowskiej też próbował się dostać ksiądz. I też nie został przepuszczony przez kordon. Jedyni dopuszczeni „cywile” to bojówka ormowców i UB-ków z SHL. A co do Żydów, to przewiduję, że znam Ich o wiele lepiej od Ciebie i innych „głosicieli tolerancji”. Bo jak już kiedyś pisałem bywali u mnie w domu i ja u nich także. Zresztą miałem z Nimi więcej kontaktów. Ale nie w tym rzecz. Stwierdzę tylko, że nie masz racji. Twój argument jest z tych stosowanych przez Julię B. To jest miedzy innymi dziedzictwo logiki, argumentacji i metod zagnojenia oponenta stosowane przez ludzi, którzy przyswoili dziedzictwo zwyrodnialców z UB. P.S. A jeżeli nie jesteś Żydem, to lepiej się tak nie podpisuj. Bo to nie jest godne. Odpowiedz Link Zgłoś
kobylybbb Przepraszam 03.12.04, 23:25 Nie w „cywilnych mundurach”, tylko po cywilnemu. A co do Twoich rozmów, to mogło się tak zdarzyć, że trafiłeś na funkcjonariusza lub ormowca, który brał w tym czynny udział. Co miał powiedzieć? Że mordował na rozkaz i że żadnych cywilów tam nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
kobylybbb I jeszcze jedno 03.12.04, 23:50 Jak już napisałem, Żydzi bywali bardzo często w moim domu. Oni i Ich dzieci byli traktowani jak rodzina. Byli to Żydzi uratowani z getta warszawskiego. O tym, że są Żydami wiedziało co najmniej kilka tysięcy osób. Nigdy nie spotkała ich żadna przykrość z tego powodu. Tak więc nie wiem gdzie są ci „zajadli antysemici”?! :) Ludzie, którzy znali Żydów, a tacy byli przed wojną i po wojnie, wiedzieli świetnie, że to z dziećmi, krwią i macą to czysta bzdura, bo doskonale znali żydowskie zwyczaje. A przecież taka była i jest oficjalna wersja „sprowokowania motłochu” (a Ty coś mówisz o odbieraniu majątków?!). Jeżeli już ktokolwiek mógłby w to uwierzyć, to chyba tylko kryminalne bydło z UB. A i to tylko na rozkaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bokyly Re: I jeszcze jedno IP: *.klc.vectranet.pl / 195.85.229.* 04.12.04, 00:17 zczeżnie wierny pies Jak/UB/ek gdy to przeczyta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Jestem pelen uznania dla BBB. IP: 69.156.224.* 04.12.04, 06:14 ...swietna i logiczna obrona. Dokadnie tak bylo. Ale przeciez na naszych oczach jest celowo podsycany ANTYSEMITYZM ktorego niestety jakos leniwy, ospaly narod polski nie wykazuje w sposob wystarczajacy, jak Niemcy, Anglicy, Francuzi. Wobec powyzszego kreci im sie w tym celu "SASIADOW"...i pokazuje - czyli oskarza !...bo film jest jednym ciagiem oskarzen. Jesli dany narod wykazuje wystarczajacy antysemityzm to mu takich filmow sie nie kreci by nie przegiac paly.... to proste i logiczne. Jaka po obejzeniu tego filmu moze byc reakcja goja ? - wy cholerne Zydy !...a wy co robiliscie podczas wojny ?...sprzedawaliscie swoich...! bo u tych swoich zaciagaliscie pozyczki....czekaliscie na wojne, ze wojna rozwiaze wasze dlugi jak MIT O WYGOROWANYCH WARTOSCIACH ktore rozwiazal atak na WTC. NY.sep.11.o1. A tym samym uwalniajac was od odpowiedzialnosci. O jakze waznym wydazeniem medialnym byl ow film "OPARTY NA RELACJACH NAOCZNYCH SWIADKOW". Jak pieknie wsadzono tym sposobem na osla A.Kwasniewskiego nazwywajac go rycerzem wszech czasow,a ow wjezdazjac w mury miasta witany byl wybuchami szampanow, czerwonym dywanem, platkami roz herbacianych i pachnacych rododendronow, tlumem wyleglym na dziedziniec gawiedzi skandujacej "niech zyje nam prezydent" - a jakis idiota, giermek dodal z glupawym usmiechem - "prezydent wszystkich Polakow" - he, he , he, zarechotala czeladz. Ostatnio wypowiedzial sie jeden z baronow, oligarchow. Jeden z tych ktorzy przywlasczyli sobie potezne zasoby mienia spolecznego; "ON NAM BYL POTRZEBNY, BY SIE ZA NIM UKRYC, A MY JEMU BY MIAL KTO NA NIEGO GLOSOWAC" i w ten oto sposob zamiast systemu parlamentarnego zbudowalismy system mafiny jaki niewielu spoleczenstwom sie udawalo " ....no pieknie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: fajnie piszesz ;))))) IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 04.12.04, 22:41 Gość portalu: Żyd z Kielc napisał(a): Adaś! Napisz jeszcze jak to przodkowie przybyli z Massali :)) > Nikt ich nie musiał podburzać wystarczył strach, że Żydzi wracają i pewnie > będą chciali odzyskiwać kamienice a może i dowiadywać się o los tych, których > nie wymordowali w czasie wojny Niemcy a zdążyli to zrobić Polacy. Lepiej mieć > honor i przyznać sie do tego otwarcie niż tworzyć durne teorie spiskowe. W jaki sposób ci Żydzi mogli odzyskiwać kamienice, skoro nigdy ich nie mieli? To była biedota zydowska, w znacznej części nawet nie pochodząca z Kielc, która w PRZYTUŁKU ŻYDOWSKIM oczekiwała na wyjazd do Palestyny. Wszyscy w Kielcach wiedzieli, że w oficynie kamienicy przy Planty 7 mieści się Komitet Żydowski. To ten budynek i tych żydów - biedotę zaatakowali Żydzi z UB. Natomiast w kamienicy frontowej przy ul. Planty 7, tej obwieszonej dzisiaj antypolskimi tablicami przez Żydów, mieszkali Żydzi - funkcjonariusze UB (uzbrojeni zbrodniarze) wraz ze swymi rodzinami. I o tym też wiedziały całe Kielce. > Wyobraź sobie zresztą, że teraz nagle znajdują się spadkobiercy wszystkich > ukradzionych Żydom nieruchomości w Kielcach i zaczynają wprowadzać się na > powrót do swoich domów. Sam byś pewnie zaraz poleciał razem z twoim kolesiem > Jakubem żeby kogoś utłuc. Nie mam racji? Masz. Ja bym zaraz poleciał! Zresztą, jak tylko przewodniczący Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Katowicach sprzedał po raz drugi synagogę w Sandomierzu, która była zresztą od dawna własnością miasta Sandomierza, to od razu poleciałem do Żydów z mordą, że są złodzieje. I Żydzi tak się wystraszyli, że reb przewodniczący sam się własnoręcznie popełnił samobójstwo. Ale mimo to, Żydzi nie odnaleźli zaginionej tłustej kasy Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: fajnie piszesz ;))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 04:01 Ciesze sie, ze jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: fajnie piszesz ;))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 04:04 Bo juz sie martwilam;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: fajnie piszesz ;))))) IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 05.12.04, 13:23 Choruję :) Odpowiedz Link Zgłoś
helmutzilke Re: powstaje centrum kultury zydowskiej w kielcac 06.12.04, 14:55 Przed wojną ponad 30% populacji Kielc to Żydzi. Sądzę, że w podobnych proporcjach przedstawiał się majątek tych ludzi. Czyli gdyby znaleźli się prawowici spadkobiercy ziemi i kamienic w Kielcach to ciekawy jestem kto pierwszy podniesie głos protestu. Obecnie jesteśmy w Unii Europejskiej i obowiązują nas przepisy unijne a wyglądają one dla nas nienajciekawiej jeśli chodzi o mienie zagarnięte i prawo spadkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kobylybbb Będą protesty?! 06.12.04, 17:05 Te sprawy są dość precyzyjnie zdefiniowane w prawie. Dlaczego myślisz, że ktoś podnosiłby głos protestu?! Zresztą, z przeważającą częścią spadkobierców rozprawił się Szlachetny Naród Niemiecki (to określenie Pana Profesora Żaka). Wprawdzie gdzieniegdzie pojawiają się „spadkobiercy”. Tak było np. w Krakowie. Później okazało się, że ci „spadkobiercy”, to były ufoludki wymyślone, przez co bardziej przedsiębiorcze szmaty różnej narodowości. Odpowiedz Link Zgłoś
helmutzilke Re: Będą protesty?! 07.12.04, 11:39 Osobiście absolutnie nic nie mam do czyjejs udokumentowanej własności, ale są grupy nacisku, które tylko czekają na okazję aby się pokazać na ulicy pod swoimi sztandarami i krzyczeć swoje ideowe "katolickie" hasła Boję się skrajności prawicowej i lewicowej. Trzeba opamiętania we wszystkich poczynaniach. W rocznicę Dnia Zwycięstwa obserwowałem całą elitę władzy wojew. na tle sztandarów Młodzieży Wszechpolskiej a obok widniało hasło właśnie dotyczące żydów i Masonów. Jeśli "władzy" nie przeszkadza takie skrajne towarzystwo to ja nie chcę takiej władzy z panem prezydentem na czele Prezydent musi być nim dla wszystkich meszkańców bez względu na wyznanie i światopogląd. Od 11 Lstopada uważam Pana Lubawskiego za WSZECHPREZYDENTA KIELC. AMEN. Odpowiedz Link Zgłoś
kobylybbb Re: Będą protesty?! 07.12.04, 11:50 Owszem. Są grupy nacisku wśród szmat z lewicy. Toż to oni z całych sił sprzeciwiają się zwrotowi zrabowanego przez nich majątku prywatnym właścicielom. Przede wszystkim Polakom. Ale Żydom również. Bo to przecież PZPR i ich następcy, wzorem Marksa, Stalina i innych, byli i są największymi antysemitami. Takimi antysemitami, którzy nie ograniczają się do haseł tylko z premedytacją mordują. Nie wiem, czy jest to powód do śmiechu, ale wśród tych "czynnych" antysemitów sporo było osób pochodzenia żydowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
helmutzilke Re: powstaje centrum kultury zydowskiej w kielcac 07.12.04, 19:20 Osobiście absolutnie nic nie mam do czyjejs udokumentowanej własności, ale są grupy nacisku, które tylko czekają na okazję aby się pokazać na ulicy pod swoimi sztandarami i krzyczeć swoje ideowe "katolickie" hasła Boję się skrajności prawicowej i lewicowej. Trzeba opamiętania we wszystkich poczynaniach. W rocznicę Dnia Zwycięstwa obserwowałem całą elitę władzy wojew. na tle sztandarów Młodzieży Wszechpolskiej a obok widniało hasło właśnie dotyczące żydów i Masonów. Jeśli "władzy" nie przeszkadza takie skrajne towarzystwo to ja nie chcę takiej władzy z panem prezydentem na czele Prezydent musi być nim dla wszystkich meszkańców bez względu na wyznanie i światopogląd. Od 11 Lstopada uważam Pana Lubawskiego za WSZECHPREZYDENTA KIELC. AMEN. Odpowiedz Link Zgłoś