Dodaj do ulubionych

TU ES PETRUS

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 23:51
Oratorium w amfiteatrze wypadło super! Cieszy, że to w Kielcach powstało!
Pierwsze wrażenia: kilka naprawdę fajnych poetycko kawałków - "Ludzie to Adam
i Ewa", "Zdumienie" (przejmująco wykonane przez Radka), "Strumień". Muzyka
przypomina "Golgotę Świętokrzyską", ale to akurat łatwo zrozumieć. Największe
brawa dostał Maciej Miecznikowski, nie wiem za co. Najbardziej odwalił
robotę.
Obserwuj wątek
    • Gość: jurek Re: TU ES PETRUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 00:21
      Genialne bylo :)
      • Gość: bartek Re: TU ES PETRUS IP: *.kielce.msk.pl 15.05.05, 01:05
        musiało być genialne, bo dla polskiego papieża od geniuszóf
    • Gość: gregmal Re: TU ES PETRUS IP: *.klc.vectranet.pl / 195.85.229.* 15.05.05, 12:19
      Wykonanie oratorium naprawdę niesamowite, zresztą jak samo dzieło.
      Bardzo trudne linie melodyczne poszczególnych utworów,stąd też wykonawcy
      (soliści) musieli dać z siebie wiele.
      "Nastrój" upadł na koniec w czasie dogrywek, ale to naturalne, biorąc pod uwagę
      porę i wiaterek.
      Teraz najważniejsze jest to, by oratorium "sprzedać" pod marką Kielc i żeby
      jednoznacznie kojarzyło się z naszym miastem; krótko mówiąc, by nie powtórzyć
      błędu z Golgotą. Tak na marginesie, brakowało mi loga Kielce pod logiem
      Geoparku. Można było je umieścić, biorąc pod uwagę obecność tv. Z pewnością by
      się przebiło.
      Jednak generalnie wrażenia artystyczne niesamowite.
      Tak trzymać... Czekam na wydanie płytowe i ... część trzecią. Wtedy mielibyśmy
      nasz "Tryptyk Świętokrzyski".
      • r_z redakcjo Gazety! (czyli "w takich Kielcach") 16.05.05, 21:04
        Rozumiem, że uważacie, iż "Tu Es Petrus" było tylko takim sobie małym
        wydarzeniem wyłącznie na skalę prowincjonalną? Przyznajcie to szczerze. Bo czym
        jest brak nawet wzmianki o nim w ogólnopolskim wydaniu Gazety?
        To zresztą jedna z możliwości.

Druga to taka, że cokolwiek w Kielcach by się nie wydarzyło ciekawego i cennego
        to i tak nie ma szans, by zaistniało w ogólnopolskiej Gazecie. Czy nie jest
        przypadkiem tak, że o Kielcach w ogólnopolskim wydaniu Gazety można pisać tylko
        zgodnie z negatywnym stereotypem, albo wcale?

A jeśli tak nie jest, to jest jeszcze trzecia możliwość - że dziennikarze
        naszej lokalnej wkładki są po prostu pełni kompleksów prowincji, nawet nie
        myślący o tym by powalczyć o miejsce Kielc w ogólnopolskim dziale kulturalnym
        GW?

Która z tych trzech wersji jest prawdziwa?

Czy w Kielcach musiałoby zagrać U2, żeby ogólnopolska GW raczyła wspomnieć o
        tym w jakiejść krótkiej notce?

• Gość: jurek Re: redakcjo Gazety! (czyli "w takich Kielcach") IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:27
          To juz chyba oznaka niskiego poziomu gazety :) wcale mnie to nie
          porusza,wystarczy,ze mnie to dotknęlo,a lepszą reklamę zrobią usta tych,ktorzy
          to widzieli (z innych miast)
        • Gość: zx Re: redakcjo Gazety! (czyli "w takich Kielcach") IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:36
          Pan R Z czyta chyba jakieś inne lokalne wydanie Wyborczej, bo to które lezy
          teraz przede mną - Kielce, poniedziałek, 16 maja, nr 112, 4827, wydanie KI1 -
          pisze o tym na pierwszej stronie i zamieszcza foto kompozytora i dyrygenta.
          Artykuł podpisał Paweł Słupski.

Mnie natomiast martwi bardziej tolerowanie wpisów jak ten powyżej, który robi
          wszystko zeby zohydzić każdą inicjatywę miasta, nawet tę najbardziej udaną.

O serii wyzwisk pod adresem Boguckiego nie wspominam, choć szlag mnie trafia,
          że znacznie łagodniejsze wpisy sa usuwane.

zx
          • kochamkielce Re: redakcjo Gazety! (czyli "w takich Kielcach") 17.05.05, 14:23
            Gość portalu: zx napisał(a):
            > O serii wyzwisk pod adresem Boguckiego nie wspominam, choć szlag mnie trafia,

Bo to co piszą o nim i o ekipie prezydenta jest szczerą prawdą, nic nie
            robią ,budują jedynie pomniki oraz dają kasę zaprzyjaźnionym kolesią z różnego
            rodzaju organizacji , takich jak Caritas i podobne.
            A ulice jak były zniszczone tak są !!!!!!!!!!!
            • Gość: wyborca Re: redakcjo Gazety! (czyli "w takich Kielcach") IP: *.pl 19.05.05, 17:13
              Bogucki to palant.
          • r_z Re: redakcjo Gazety! (czyli "w takich Kielcach") 19.05.05, 19:20
            Gość portalu: zx napisał(a):

> Pan R Z czyta chyba jakieś inne lokalne wydanie Wyborczej, bo to które lezy
            > teraz przede mną - Kielce, poniedziałek, 16 maja, nr 112, 4827, wydanie KI1 -
            > pisze o tym na pierwszej stronie i zamieszcza foto kompozytora i dyrygenta.
            > Artykuł podpisał Paweł Słupski.

To jest Szanowny Panie pierwsza strona LOKALNA właśnie - tylko dla województwa
            świętokrzyskiego, w lewym górnym rogu jest napisane "Kielce":). W innych
            wydaniach niż kieleckie nie było ani słowa o oratorium. I przeciez o tym
            właśnie piszę! - i nie ma co odwracać kota ogonem.
            A moje pytania są aktualne i oparte o wieloletnią obserwację.
            Mam dobrą pamięć - pamiętam w czasie walki o województwo dziennikarza z
            ogólnopolskiej GW, który w TVP o Kielcach wypowiadał się z pogardą jako o
            mieście nie zasługującym na województwo ("pustynia kulturalna" itp). Pamiętam
            ówczesną linię Gazety Lokalnej wyłamującej się ze wszystkich kieleckich mediów
            (może dlatego że red. nacz. był z Radomia?;) ), felietony Piotra Nowiny-
            Konopki, jątrzenie między Kielcami a Częstochową. Zachowałem sobie ogólnopolski
            skandaliczny tekst o kieleckiej architekturze (była taka seria o architekturze
            miast) skupiający się wyłacznie na Rynku (z mnóstwem błędów) i Bodzentyńskiej
            (!!!) przed remontem, a nie zauważający zupełnie np. Katedry (!). Pamiętam
            ogólnopolskie teksty, w których pojawiały sie zdania ukazujące Kielce jako np.
            miasto z jedną wyższą uczelnią i ciągiem straganów przy głównej ulicy.
            Potem GW zmieniła się na korzyść, ale tylko na lokalnym podwórku.
            Czy chcemy czy nie, ogólnopolska GW jest opiniotwórcza i to co w niej się pisze
            ma znaczenie dla wizerunku poszczególnych miast.
            Życzyłbym sobie, żeby dziennikarze kieleckiej GW nie dali sobie wmawiać
            kieleckich kompleksów i powalczyli, żeby tak ewidentnie ciekawe wydarzenia jak
            kieleckie oratoria zostały łaskawie zauważone przez "Warszawę".
            pozdrawiam
            • Gość: ma2la Re: redakcjo Gazety! (czyli "w takich Kielcach") IP: *.chello.pl 20.05.05, 23:30
              No fakt, jestem z Warszawy i musiałam się trochę naszukać, żeby zobaczyć co,
              gdzie, kto itd. Ale byłam zachwycona pomimo że tylko w tv oglądałam. Bardzo
              bardzo wielkie przeżycie. Mówicie, że bedzie z tego płyta? i że jeszcze jest
              coś podobnego na płycie? napiszcie coś więcej! Pozdrawiam mieszkańców Kielc:))
              • Gość: ma2la Re: redakcjo Gazety! (czyli "w takich Kielcach") IP: *.chello.pl 21.05.05, 08:51
                Już nie trzeba, znalazłam jego stronę i już wszystko wiem:)
                • Gość: NINA kochająca Kie Re: redakcjo Gazety! (czyli "w takich Kielcach") IP: *.aster.pl 21.05.05, 13:18
                  Wstyd za Warszawiaków,ale mam nadzieję ,że to ,co dobre jeszcze przed
                  nami.Wystarczy tylko się postarać,powysyłać troszkę e-maili do tvp1,do
                  przedstawicieli władz i zanieść im tę naszą dobrą nowinę.
                  Cóż dla Kielczan wielkie ,wielkie brawa,duch macie wielkiego i podobno
                  najpiękniejsze dziewczyny.Zazdroszcze Wam Tych wspaniałych koncertów,a
                  Kadzielnia jest wspaniała,wielkie wrażenie wywarła na mnie .Dziękuję też
                  Waszemu Prezydentowi ,bo Warszawa takiego nie ma.Choć może wystarczy Go
                  zainteresować zagospodarowaniem dnia 16X2005r.Marzę o koncercie w Wawie,w
                  rocznicę powołania Karola Wojtyły na Stolicę Piotrową,Może tvp poniesie obraz i
                  dżwiek na cały nasz piękny kraj.Pozdrawiam wszystkich artystów z
                  Kielc,jesteście wspaniali,pozdrawiam publiczność z koncertu na
                  Kadzielni,organizarorów i Panie z KCK-dzięki Nim mogłam być z Wami 14V na
                  Kadzielni.Pamiętajcie,że kiedy P.Rubika z artystami będa zapraszać wszyscy i
                  wesędzie ,to to piękne dzieło miało swoje żródło właśnie u WAS.To u Was
                  zrodziła sie ta wspaniała myśl.Bo to,że Swiat ich porwie to dla mnie
                  oczywistość.Nina z WAWY.
                  • Gość: rad Re: redakcjo Gazety! (czyli "w takich Kielcach") IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 15:42
                    To było naprawdę fantastyczne! Pozdrowienia i wyrazy szczerego uznania z
                    Radomia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka