Dodaj do ulubionych

11września.......

07.09.02, 21:42
Wasze refleksje na ten temat.Co robiliście tego dnia.Jak to przyjeliście.
Ja dowiedziałem się dopiero po przyjściu z pracy.Cały dzień spedziłem na sali
operacyjnej i dopiero w domu o 16 włączyłem TVN24 skąd dowiedziałem się o
wszystkim.
Obserwuj wątek
    • pepperoni78 Re: 11września....... 07.09.02, 21:46
      Ja siedziałem wtedy w knajpce, w której zawsze gra moje kochane radyjko ;)
      I nagle prowadzący program zaczął zdawać relację z tego co dzieje się. Były
      chyba ze cztery takie wejścia. Początkowo myślałem, że czyta fragmenty jakiejś
      mowej powieści sensacyjnej ewentualnie streszcza jakiś film, ale chwilkę
      później było specjalne wydanie serwisu informacyjnego i wtedy pomyślałem, że
      coś jest nie tak.
    • Gość: JaKi Re: 11września....... IP: 2.4.STABLE* / 10.140.82.* 07.09.02, 21:52
      drs napisał:

> Wasze refleksje na ten temat.Co robiliście tego dnia.Jak to przyjeliście.

Szok, 1 uderzenie i kolejne, na bierzaco przeskakiwalem z CNN, EURONWESU I
      BBC - w radiu wlaczona caly czas RMF - probowalem dostac sie na strone ww
      stacji telewizyjnych ale net nie chodzil ;-/

Czy planowane sa jakies akcje na ten dzien na czesc zabiych? Swieczka w oknie
      itp?

--
      JaKi
      • Gość: jurek Re: 11września....... IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 22:17
        Ja sie dowiedzialem z CNN i na początku troche nie wiedzialem o co
        chodzi,dopiero pol godziny pozniej zrozumialem co sie stalo.
        • dm_ Re: 11września....... 08.09.02, 10:10
          dowiedzielismy sie z tvn 24, potem ogladalismy caly czas CNN, i nie moglismy
          uwierzyc..
          Rok temu swieczke w oknie postawilismy. Widzialam ze wiele ludzi zapoalo swiece.
          • Gość: sumienie Re: 11września....... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 14:49
            szkoda że nie zapalacie świeczek na cześć Polaków zamordowanych w Katyniu (a
            ile warci są Amerykanie pokazali na ostatniej konferencji na temat zwalczania
            biedy )
            • dm_ Re: 11września....... 08.09.02, 16:06
              Gość portalu: sumienie napisał(a):

> szkoda że nie zapalacie świeczek na cześć Polaków zamordowanych w Katyniu (a
              > ile warci są Amerykanie pokazali na ostatniej konferencji na temat zwalczania
              > biedy )

Katyn a WTC - dwa rozne momenty historyczne. Troszke nieporozumienie
              porownywac je.
              • Gość: JaKi Re: 11września....... IP: 2.4.STABLE* / 10.140.82.* 08.09.02, 16:10
                dm_ napisała:

> Katyn a WTC - dwa rozne momenty historyczne. Troszke nieporozumienie
                > porownywac je.
                >
                Dokaldnie, tak samo mozna mowic o powstancach styczniowcyh.
                Wciaz jednak nie zostala zaspokojona moja ciekawosc - czy w tym roku tez na
                znak jednosci bdzie sie zapalac swieczki w oknach?

--
                JaKi
            • pepperoni78 Re: 11września....... 08.09.02, 21:43
              Gość portalu: sumienie napisał(a):

> szkoda że nie zapalacie świeczek na cześć Polaków zamordowanych w Katyniu

uogolniasz... Ja zapaliłem już niejedną świeczkę na symbolicznych mogiłach
              pomordowanych nie tylko w Katyniu, ale i w Miednoje, Kozielsku i wielu innych
              sowieckich obozach pracy. Zaopaliłem niejedną świeczkę na cześć pomordowanych w
              obozach koncentracyjnych, zapaliłem niejedną świeczkę na grobach poległych
              podczas II wojny światowej.

>(a ile warci są Amerykanie pokazali na ostatniej konferencji na temat
              zwalczania
              > biedy )

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale w WTC zginęli nie tylko Amerykanie, ale
              również mieszkańcy innych państw - w tym nasi rodacy. Wyobraź sobie, że zapalę
              świeczkę nie bacząc na to, że w Twoich oczach zyskam miano co najmniej idioty,
              zdrajcy i nie wiem kogo jeszcze. Zrobię to chociażby po to, żeby uczcić w ten
              sposób śmierć siotstry mojej sąsiadki, która zginęła 11 września 2002 około
              15.00 czasu Polskiego. Zostawiła w kraju chorego męża z dwójką kilkuletnich
              dzieci. Nie zaprzeczysz chyba, że należy jej się chociażby symboliczna świeczka
              i chwilka wspomnień.
              • dm_ Re: 11września....... 08.09.02, 21:55
                pepperoni78 napisał:

> sposób śmierć siotstry mojej sąsiadki, która zginęła 11 września 2002 około

..2001 roku.. bardzo to przykre..
                zapalmy te swieczki, to jest tragedia..

A nawet gdyby sami amerykanie zginleli, ...czy to nie sa ludzie?
                • pepperoni78 Re: 11września....... 08.09.02, 22:09
                  rzeczywiscie, przez lekkie zdenerwowanie zamiast 2001 wpisalem 2002
                  • dm_ Re: 11września....... 08.09.02, 22:11
                    pepperoni78 napisał:

> rzeczywiscie, przez lekkie zdenerwowanie zamiast 2001 wpisalem 2002

zrozumiałe
          • Gość: aneczka Re: 11września....... IP: *.6lo-kielce.edu.pl 13.09.02, 12:32
            wkurza mnie to całe zamieszanie w okół tego ataku. Gdyby to samo spotkało
            Polaków wszyscy dawno by o tym zapomnieli. A tu wszędzie słysze o koncertach w
            rocznice śmierci ofiar. Żal mi tych ludzi, ale dlaczego nikt nie robi czegoś
            takiego dla ofiar powodzi , trzęsień ziemi w okół aż roji się od tragedji (
            dużych tragedji). Ale cały świat zwrócony jest twarzą do USA,ciekawę jak długo
            jeszcze!
    • blonsk polecam 08.09.02, 14:44
      polecam
      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=179&w=2883357
    • Gość: Hamster Re: 11września....... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 22:02
      drs napisał:

> Wasze refleksje na ten temat.Co robiliście tego dnia.Jak to przyjeliście.
      > Ja dowiedziałem się dopiero po przyjściu z pracy.Cały dzień spedziłem na sali
      > operacyjnej i dopiero w domu o 16 włączyłem TVN24 skąd dowiedziałem się o
      > wszystkim.

Ja dowiedziałem się w pracy z radia Z informacja była dość lakoniczna a
      mianowicie podali że samolot wbił się w wieżę WTC. Sądziłem że jakaś zabłąkana
      awionetka z niedoświadczonym pilotem i nawet spowodowało to uśmiech na mojej
      twarzy, ale potem to był SZOK !!!!! NEVER AGAIN! ŚMIERĆ BIN LADENOM.
      • Gość: lolek Rdo hamster IP: *.kat.forthnet.gr 08.09.02, 23:04
        Hamster czy jak amerykanie przez pomylke zbombardowali
        pociag w jugoslawii tez wpadles w szok ?
        Jak zbombardowali chinska ambasade gdzie zgineli
        tez niewinni ludzie tez wpadles w szok ?
        Jak zbombardowali szkole w jugoslawii gdzie zginely
        niewinne dzieci tez wpadles wszok ?
        Gdzie zbombardowali pare wesel w afganistanie gdzie
        tez zginelo kilkadziesiat ludzi
        niewinnych tez ...byl dla ciebie szok ?
        Gdzie do wspolki z tymi anglikami co tydzien bombardoja irak
        i gina cywile to tez dla ciebie szok ?
        Dlaczego dla ciebie i innych szok wystepoje jak gina amerykanie ?
        A huj im w dupe !!!!!!!!!!!!!!!
        ..oczywiscie amerykana............
        • pepperoni78 Re: Lolek, dbaj o ortografię... 09.09.02, 08:14
          Gość portalu: lolek napisał(a):

> A huj im w dupe !!!!!!!!!!!!!!!

Drogi Lolku, nie będę zniżał się do Twojego poziomu, więc nie mam zamiaru
          komentować tego co napisałeś. Jednak jako przyszły polonista zwracam Ci uwagę,
          że wyraz, który napisałeś jako trzyliterowy w rzeczywistości, piszemy jako
          czteroliterowy dodając "C" na początku. Przez CH kochanie, przez CH...
          • Gość: lolek Re: Lolek, dbaj o ortografię... IP: *.kat.forthnet.gr 09.09.02, 08:51
            ok peperoni bede pisal przez ch slowo huj........
            zadowolony ?
            ale to nie zwroci zycia tysiecy ludzi zamordowanych przez -
            bandytow amerykanskich z tym debilem ich prezesem.
        • Gość: daniel Re: Rdo hamster IP: *.mega / 192.168.1.* 09.09.02, 08:48

> Hamster czy jak amerykanie przez pomylke zbombardowali
          > pociag w jugoslawii tez wpadles w szok ?
          > Jak zbombardowali chinska ambasade gdzie zgineli
          > tez niewinni ludzie tez wpadles w szok ?
          > Jak zbombardowali szkole w jugoslawii gdzie zginely
          > niewinne dzieci tez wpadles wszok ?
          > Gdzie zbombardowali pare wesel w afganistanie gdzie
          > tez zginelo kilkadziesiat ludzi
          > niewinnych tez ...byl dla ciebie szok ?
          > Gdzie do wspolki z tymi anglikami co tydzien bombardoja irak
          > i gina cywile to tez dla ciebie szok ?
          > Dlaczego dla ciebie i innych szok wystepoje jak gina amerykanie ?
          > ..oczywiscie amerykana............

Nareszcie komuś się otwarły oczy w pełni Cię popieram... W wypadku USA stała
          się olbrzymia tragedia ale tragedią są tak samo przypadki opisane powyżej
          tylko nikt o nich głośno nie mówi, nikt nie urządza wieców żałobnych, nikt nie
          przerywa programów telewizyjnych, ONZ nie wystosowuje specjalnych rezolucji,
          Itd... USA jest żandarmem na tym świecie i mi to bardzo nie pasuje ale cóż ja
          biedny żuczek mogę co nie zmienia faktu że Lolek napisał 100% prawdę i chwała
          mu za to... serdecznie pozdrawiam

daniel

BEZ WZGLĘDU NA WYZNANIE, KOLOR SKÓRY, RASĘ, PREFERENCJE SEKSUALNE - KAŻDY INNY
          WSZYCY RÓWNI DLA KAŻDEGO TAK SAMO...

• hamsterek Re: Rdo hamster 11.09.02, 08:34
            Gość portalu: daniel napisał(a):

> Gość portalu: lolek napisał(a):
            >
            > > Hamster czy jak amerykanie przez pomylke zbombardowali
            > > pociag w jugoslawii tez wpadles w szok ?
            > > Jak zbombardowali chinska ambasade gdzie zgineli
            > > tez niewinni ludzie tez wpadles w szok ?
            > > Jak zbombardowali szkole w jugoslawii gdzie zginely
            > > niewinne dzieci tez wpadles wszok ?
            > > Gdzie zbombardowali pare wesel w afganistanie gdzie
            > > tez zginelo kilkadziesiat ludzi
            > > niewinnych tez ...byl dla ciebie szok ?
            > > Gdzie do wspolki z tymi anglikami co tydzien bombardoja irak
            > > i gina cywile to tez dla ciebie szok ?
            > > Dlaczego dla ciebie i innych szok wystepoje jak gina amerykanie ?
            > > A huj im w dupe !!!!!!!!!!!!!!!
            > > ..oczywiscie amerykana............
            >
            >
            > Nareszcie komuś się otwarły oczy w pełni Cię popieram... W wypadku USA stała
            > się olbrzymia tragedia ale tragedią są tak samo przypadki opisane powyżej
            > tylko nikt o nich głośno nie mówi, nikt nie urządza wieców żałobnych, nikt
            nie
            > przerywa programów telewizyjnych, ONZ nie wystosowuje specjalnych rezolucji,
            > Itd... USA jest żandarmem na tym świecie i mi to bardzo nie pasuje ale cóż ja
            > biedny żuczek mogę co nie zmienia faktu że Lolek napisał 100% prawdę i chwała
            > mu za to... serdecznie pozdrawiam
            >
            > daniel
            >

Brawo panowie, cóż za kwiat polskiej inteligncyi. Z takich właśnie jak wy
            wyrastają tacy którzy porywają samoloty i za przekonania mordują niewinnych
            ludzi.

> > pociag w jugoslawii tez wpadles w szok ?

Przez pomyłkę???? jak się mieczem wojuje ..... (zwróć uawgę na słowo pomyłkę
            zwłaszcza podczas prowadzenia otwartych działań wojennych)

> > Jak zbombardowali chinska ambasade gdzie zgineli
            > > tez niewinni ludzie tez wpadles w szok ?

Nie, kto im kazał siedzieć w mieście które jest bombardowane ???!!!! Wszystkie
            normalne kraje pozamykały ambasady i ewakuowały z zagrożonego terenu swoich
            obywateli.

> > Jak zbombardowali szkole w jugoslawii gdzie zginely
            > > niewinne dzieci tez wpadles wszok ?

jak w punkcie 1.

> > Gdzie zbombardowali pare wesel w afganistanie gdzie
            > > tez zginelo kilkadziesiat ludzi

Najlepsze w tym wszystkim było tłumaczenie afgańczyków, którzy wyjaśniali że
            nikt nie strzelał do amerykańskich samolotów tylko to była taka tradycja że
            podczas wesela stzrela się z karabinów w powietrze.....

> > Gdzie do wspolki z tymi anglikami co tydzien bombardoja irak
            > > i gina cywile to tez dla ciebie szok ?

są wyznaczone równoleżnikami tereny poza które nie wolno latac irackim
            samolotom i namierzac radarami samolotów sił sprzymierzonych, wprowadzone to
            zostało min. aby chronić ludność kurdyjską przed bombardowaniami i atakiem
            bronią chemiczną przez irak jak miało to miejsce podczas ostatniej wojny o
            Kuwejt a jest ten zakaz przez wojska irackie permanentnie łamany. Pretensje
            możesz mieć do Saddama.

Mnie też nie podobają się niektóre posunięcia Stanów związane z Palestyną czy
            globalizacją, nawet bardzo, ale jak możecie porównywać tchórzliwy atak bandy
            oszołomów, zaplanowany specjalnie po to aby wprowadzić chaos na świecie tym
            bardziej że skierowany był na niewinnych ludzi z otwartymi działaniami
            wojennymi przeciwko krajom atakującym inne kraje i łamiącymi podstawowe prawa
            człowieka. Jesteście albo idiotami albo zwykłymi dupkami !!!
            • Gość: daniel Re: Do Hamstera... IP: *.mega / 192.168.1.* 11.09.02, 10:56
              hamsterek napisał:

> Brawo panowie, cóż za kwiat polskiej inteligncyi. Z takich właśnie jak wy
              > wyrastają tacy którzy porywają samoloty i za przekonania mordują niewinnych
              > ludzi.

Twój komentarz poraz wtóry uświadomił mi że masz klapki na oczach... A
              przypisywanie mi że mogę wyrosnąć na jakiegoś terrorystę kwalifikuje się na
              klapsa w ucho...

> > > Jak zbombardowali chinska ambasade gdzie zgineli
              > > > tez niewinni ludzie tez wpadles w szok ?
              >
              > Nie, kto im kazał siedzieć w mieście które jest bombardowane ???!!!!
              Wszystkie
              > normalne kraje pozamykały ambasady i ewakuowały z zagrożonego terenu swoich
              > obywateli.

To już jest co najmniej nienormalne co napisałeś... Za kogo się uważasz
              oceniając który kraj jest normalny a który nie !!!

> > > Gdzie zbombardowali pare wesel w afganistanie gdzie
              > > > tez zginelo kilkadziesiat ludzi
              >
              > Najlepsze w tym wszystkim było tłumaczenie afgańczyków, którzy wyjaśniali że
              > nikt nie strzelał do amerykańskich samolotów tylko to była taka tradycja że
              > podczas wesela stzrela się z karabinów w powietrze.....

Zapraszam na rozmowę z moim bratem to dowiesz się jak bawią się muzułmanie w
              święta np. nowy rok czy urodziny, jeżeli nie rozumiesz zwyczajów (czyt.
              zwyczajów wymuszonych przez lata wojen - karabiny w każdym domu) panujących w
              tych krajach to powstrzymaj się przed sarkazmami...

>... ale jak możecie porównywać tchórzliwy atak bandy
              > oszołomów, zaplanowany specjalnie po to aby wprowadzić chaos na świecie tym
              > bardziej że skierowany był na niewinnych ludzi z otwartymi działaniami
              > wojennymi przeciwko krajom atakującym inne kraje i łamiącymi podstawowe
              prawa
              > człowieka. Jesteście albo idiotami albo zwykłymi dupkami !!!
              >
              • Gość: Boom Re: Do Hamstera... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 22:14

> hamsterek napisał:
                >
                >
                > > Brawo panowie, cóż za kwiat polskiej inteligncyi. Z takich właśnie jak wy
                > > wyrastają tacy którzy porywają samoloty i za przekonania mordują niewinnyc
                > h
                > > ludzi.
                >
                > Twój komentarz poraz wtóry uświadomił mi że masz klapki na oczach... A
                > przypisywanie mi że mogę wyrosnąć na jakiegoś terrorystę kwalifikuje się na
                > klapsa w ucho...
                >
                > > > > Jak zbombardowali chinska ambasade gdzie zgineli
                > > > > tez niewinni ludzie tez wpadles w szok ?
                > >
                > > Nie, kto im kazał siedzieć w mieście które jest bombardowane ???!!!!
                > Wszystkie
                > > normalne kraje pozamykały ambasady i ewakuowały z zagrożonego terenu swoic
                > h
                > > obywateli.
                >
                > To już jest co najmniej nienormalne co napisałeś... Za kogo się uważasz
                > oceniając który kraj jest normalny a który nie !!!
                >
                > > > > Gdzie zbombardowali pare wesel w afganistanie gdzie
                > > > > tez zginelo kilkadziesiat ludzi
                > >
                > > Najlepsze w tym wszystkim było tłumaczenie afgańczyków, którzy wyjaśniali
                > że
                > > nikt nie strzelał do amerykańskich samolotów tylko to była taka tradycja ż
                > e
                > > podczas wesela stzrela się z karabinów w powietrze.....
                >
                > Zapraszam na rozmowę z moim bratem to dowiesz się jak bawią się muzułmanie w
                > święta np. nowy rok czy urodziny, jeżeli nie rozumiesz zwyczajów (czyt.
                > zwyczajów wymuszonych przez lata wojen - karabiny w każdym domu) panujących w
                > tych krajach to powstrzymaj się przed sarkazmami...
                >
                > >... ale jak możecie porównywać tchórzliwy atak bandy
                > > oszołomów, zaplanowany specjalnie po to aby wprowadzić chaos na świecie ty
                > m
                > > bardziej że skierowany był na niewinnych ludzi z otwartymi działaniami
                > > wojennymi przeciwko krajom atakującym inne kraje i łamiącymi podstawowe
                > prawa
                > > człowieka. Jesteście albo idiotami albo zwykłymi dupkami !!!
                > >
                • Gość: daniel Re: Do Hamstera... IP: *.mega / 192.168.1.* 12.09.02, 07:08
                  Gość portalu: Boom napisał(a):

>
                  > Albo ktoś ci wypaczył umysł albo jeteśjeszcze nierozumnym szczeniakiem

Bez komentarza... nie warto
              • mi3al Re: Do Hamstera... 12.09.02, 09:29

> > > > Jak zbombardowali chinska ambasade gdzie zgineli
                > > > > tez niewinni ludzie tez wpadles w szok ?
                > >
                > > Nie, kto im kazał siedzieć w mieście które jest bombardowane ???!!!!
                > Wszystkie
                > > normalne kraje pozamykały ambasady i ewakuowały z zagrożonego terenu swoic
                > h
                > > obywateli.
                >
                > To już jest co najmniej nienormalne co napisałeś... Za kogo się uważasz
                > oceniając który kraj jest normalny a który nie !!!

mysle ze chodzilo o to, ze kazdy normalny (powtarzam normalny) czlowiek ucieka
                z miejsca gdzie groazi mu niebezpieczenstwo jezeli nie musi ratowac zycia
                innych !!!

>
                > > > > Gdzie zbombardowali pare wesel w afganistanie gdzie
                > > > > tez zginelo kilkadziesiat ludzi
                > >
                > > Najlepsze w tym wszystkim było tłumaczenie afgańczyków, którzy wyjaśniali
                > że
                > > nikt nie strzelał do amerykańskich samolotów tylko to była taka tradycja ż
                > e
                > > podczas wesela stzrela się z karabinów w powietrze.....
                >
                > Zapraszam na rozmowę z moim bratem to dowiesz się jak bawią się muzułmanie w
                > święta np. nowy rok czy urodziny, jeżeli nie rozumiesz zwyczajów (czyt.
                > zwyczajów wymuszonych przez lata wojen - karabiny w każdym domu) panujących w
                > tych krajach to powstrzymaj się przed sarkazmami...

no tu juz lepiej sie pokazales ;-)
                tylko ze te samoloty to nie lataly chyba na wysokosci 100m ?!?

>
                > >... ale jak możecie porównywać tchórzliwy atak bandy
                > > oszołomów, zaplanowany specjalnie po to aby wprowadzić chaos na świecie ty
                > m
                > > bardziej że skierowany był na niewinnych ludzi z otwartymi działaniami
                > > wojennymi przeciwko krajom atakującym inne kraje i łamiącymi podstawowe
                > prawa
                > > człowieka. Jesteście albo idiotami albo zwykłymi dupkami !!!
                > >
                • Gość: daniel Re: Do mi3al ... IP: *.mega / 192.168.1.* 12.09.02, 11:03

Wiesz to jest temat na dłuższą rozmowę a za cholerę nie mogę się skupić bo
                  siedzę w pracy i za dużo jest zajęć, jak miała - miał byś ochotę podyskutować
                  na ten temat zapraszam. daniel_26@tlen.pl Abym był dobrze zrozumiany nie
                  podważam broń boże faktu że wydarzenia 11 września były olbrzymią tragedią,
                  ale próbuję spojrzeć na temat szerzej...

PZDR

daniel

• mi3al Re: Rdo hamster 12.09.02, 09:23

> Nareszcie komuś się otwarły oczy w pełni Cię popieram... W wypadku USA stała
            > się olbrzymia tragedia ale tragedią są tak samo przypadki opisane powyżej
            > tylko nikt o nich głośno nie mówi, nikt nie urządza wieców żałobnych, nikt
            nie
            > przerywa programów telewizyjnych, ONZ nie wystosowuje specjalnych rezolucji,
            > Itd... USA jest żandarmem na tym świecie i mi to bardzo nie pasuje ale cóż ja
            > biedny żuczek mogę co nie zmienia faktu że Lolek napisał 100% prawdę i chwała
            > mu za to... serdecznie pozdrawiam
            >
            > daniel
            >
            > BEZ WZGLĘDU NA WYZNANIE, KOLOR SKÓRY, RASĘ, PREFERENCJE SEKSUALNE - KAŻDY
            INNY
            > WSZYCY RÓWNI DLA KAŻDEGO TAK SAMO...

ze sie powtorze - DZIALANIA WOJENNE !!!
            znasz takie okreslenie ???
            a ze przypadki o ktorych mozwa sa tragiczne to sie zgadzam calkowice
            WOJNA JEST TRAGEDIA (sama w sobie)!!!
        • mi3al Re: Rdo hamster 12.09.02, 09:19

> pociag w jugoslawii tez wpadles w szok ?
          > Jak zbombardowali chinska ambasade gdzie zgineli
          > tez niewinni ludzie tez wpadles w szok ?
          > Jak zbombardowali szkole w jugoslawii gdzie zginely
          > niewinne dzieci tez wpadles wszok ?
          > Gdzie zbombardowali pare wesel w afganistanie gdzie
          > tez zginelo kilkadziesiat ludzi
          > niewinnych tez ...byl dla ciebie szok ?
          > Gdzie do wspolki z tymi anglikami co tydzien bombardoja irak
          > i gina cywile to tez dla ciebie szok ?
          > Dlaczego dla ciebie i innych szok wystepoje jak gina amerykanie ?
          > ..oczywiscie amerykana............

wiesz co mam dla ciebie propozycje: wez sobie flaszke i JEBNIJ sie w czaszke !!!
          to co napisales u gory to byly jakby na to nie spojrzec dzialania wojenne
          tudziez debil z porazeniem mozgowym ktory jest w stanie uzyc bomby atomowej bo
          ktos mu powie ze nie ma racji!!!
          a zaplanowane z czysta premedytacja zabicie tylu tysiecy ludzi to chyba jednak
          troche co innego.
          zreszta pewnie bardzo zaluja ze udalo im sie zabic tylko ok 3000 osob !!!
    • Gość: jordanek Trochę o tym wydarzeniu... IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 17:08
      Znalazłem to w necie... wejdzcie na strone www.sforum.prv.pl/
    • Gość: decha Re: 11września....... IP: 212.244.139.* 11.09.02, 11:26
      jeśli chcecie uczcić pamięc tych, którzy zgineli w WTC przyjedzie dziś o 14.46
      na plac konstytucji. Zapalimy swiece
      • Gość: lolek Re: do- mi3al IP: *.kat.forthnet.gr 12.09.02, 17:21
        mi3al- daj spokoj jestes glupi jak twoj prezes busch
        flacha i czacha to tyczy najwyzej ciebie i tego bezmozgowca
        ja pierdole ciebie i twoje myslenie
        tak mysla katole ------
        • przecietniak Re: do- mi3al 12.09.02, 18:00
          Dlaczego każdy z was widzi cały ten kram w tonacji "czarno-białej"? W WTC
          zgineli ludzie. Zginęli, bo inni ŚWIADOMIE ZDECYDOWALI SIE NA SMIERĆ. Myślę tu
          o pilotach samobójcach. Jak bardzo trzeba byc zdeterminowanym, jak bardzo
          trzeba czuc sie pokrzywdzonym, by cos takiego zrobic. Terroryzm jest ochydny.
          Ale gadanie w kółko, ze trzeba go zwalczać nic nie da. Obie "strony" muszą coś
          spuscic. Nie da sie wymagać od Arabów rezygnacji z terroryzmu bez jakiejkolwiek
          rekompensaty, bo jest ich jedyna bron. Przypomnijcie sobie co nasi poeci pisali
          o niejakim "Winkelridzie". Arabowie chyba tak samo widza swoich "terrorystów".
          Trzeba w końcu zacząć traktowac Arabów jak rzeczywistyuch partnerów, nie jak
          dzieci, co to maja "wszystko jesć i o niczym nie wiedzieć". Rozumiem różnice
          kulturowe, ale na Boga, za arogancje Zachodu i zacietrzewienie Arabów płacą
          niewinni ludzie, Arabowie na równi z Amerykanami. I nie byłbym taki pewny czy w
          dobie globalizacji ta wojna (bo to jest wojna) jest tak bardzo odległa.
          • leninus_ Re: do- mi3al 12.09.02, 22:09
            Nie wiem czy jest sens zniżać się do poziomu umysłowego "lolka", który za
            obelgę ma słowo "katol" klasyfikujące w jego mniemaniu adwersarza jako osobę o
            średnioweicznych, klerykalnych poglądach, sługusa imperialistów z Waszyngtonu,
            za pieniądze koncernów wysługującego się obcemu kapitałowi itd, itp można by
            tak pewnie jeszcze długo ciągnąć niby to ironicznie bo wypowiedzi takich
            osobników same w sobie się dezawuują bez potzreby zasadniczej ich krytyki. To
            trochę jak kopać się koniem. Nie chcę nawet wspominać o braku elemntarnych
            zasad kultury.
            • leninus_ Re: do- mi3al 12.09.02, 22:47
              Jedak smutne jest, że całkiem sporo osób w Polsce, zapewne pod wpływem rozmycia
              elemtarnych zasad etycznych (tzw relatywizm, pozstmodernizm itd) ale także do
              czego w uporem wróce - pod pewnym ciężarem dziedzictwa postsowietyzmu, ma
              tendencje do przedziwnego rozmywania istoty wydarzeń 11 IX.
              Jak można się zgodzić z twierdzeniem że "obie strony powinny coś spucić"?
              Kilka pytań - kim są obie strony? Bo moim zdaniem jedną ze stron jest cąły
              cywilizowany świat - i co - mamy zrezygnowac z zasad któe kształtują
              cywilizację na rzecz terroru i barbażyństwa? Czy nie ptrzypomina to głosów
              przez 2 wojną swiatową? Przykładowo gdy napada mnie bandyta - obie strony
              powinny ustąpić? Modna jest ostatnio teoria negocjacji z przestępcą - że
              zamiast karać trzeba z nim negocjować ale czy ktoś rozsadny bierze to poważnie?
              To że ktoś czuje się pokrzywdzony nie ma żadnego znaczenia. W ogóle czyjeś
              motywy nie grają dla mnie roli - kazdy ma jakies motywy - nawet obłąkani mają
              swoją logikę.
              Zupełenie inna sprawą sprawą sa ofiary cywilne na wojnie - to rzecz
              nieunikniona i nie słyszałem o wojnie na której nie byłoby ofiar cywilnych.
              Jednak jest ogromna różnica miedzy działaniami wojennymi a terrorem. Te pojęcia
              mają oddzielny sens. Dlatego nie można porównywac ofria nalotów w Jugosławii z
              ofiarami WTC. To niby banały, żadne tam odkrycia ale niestety jak widac sporo
              osóbnawet tego nie jest w stanie pojąć... to smutne.
              • przecietniak do leninusa 15.09.02, 18:06
                leninus_ napisał:

> Jedak smutne jest, że całkiem sporo osób w Polsce, zapewne pod wpływem
                rozmycia
                >
                > elemtarnych zasad etycznych

A które to zasady są tak elementarne? Problem w tym, że nie istnieje żaden
                system aksjologiczny, który byłby niesprzeczny. Moralność sie zmienia; dzis np.
                nie pali sie czarownic. Mysle jednak, że wiem o czym myslisz. Te
                elementarne, "archetypiczne" zasady np. "nie zabijaj", czy "nie kradnij" sa i
                mnie bliskie. Musze jednak traktować je relatywistycznie, bo inaczej nie
                mógłbym sie np bronić przed bandziorem na ulicy.

(tzw relatywizm, pozstmodernizm itd) ale także do
                > czego w uporem wróce - pod pewnym ciężarem dziedzictwa postsowietyzmu, ma
                > tendencje do przedziwnego rozmywania istoty wydarzeń 11 IX.
                > Jak można się zgodzić z twierdzeniem że "obie strony powinny coś spucić"?

Chyba mnie źle zrozumiałeś. Nie mówie, że mamy akceptowac terroryzm. Chce tylko
                powiedzieć, że powinniśmy akceptować różność ludzi. To my, tzw. Europejczycy
                przyszlismy do Arabów z naszą moralnością, naszym pojeciem dobra i zła i to my
                narzuciliśmy im naszą "cywilizację" (Nb. pewnie pamietasz, ze w czasach
                panowania Arabów tolerancja religijna w podbitych przez nich rejonach była
                większa niz w tym samym czsie w naszej "Europie") Warto tez przypomnieć sobie
                jak cywilizowalismy Amerykę. A nie tak całkiem dawno jeden pan na hasło "Polska
                dla Polaków" odpowiadał, "Ameryka dla Indian". To tez i nasza historia. Mnie
                idzie tylko o to, ze nie widze, by Zachód traktował Arabów jak partnerów. To,
                ze traktuje ich "z góry" widac bardzo wyraźnie. Ja sie poprostu boje, że w
                dobie globalizacji ta arogancja moze nas drofgo kosztować.

> Kilka pytań - kim są obie strony? Bo moim zdaniem jedną ze stron jest cąły
                > cywilizowany świat

czyli MY. A liu nas jest? W procentach pewnie ze 20%. Ta reszta to
                swiat "niecywilizowany".

- i co - mamy zrezygnowac z zasad któe kształtują
                > cywilizację na rzecz terroru i barbażyństwa? Czy nie ptrzypomina to głosów
                > przez 2 wojną swiatową?

Nie to zupełnie inna historia.

Przykładowo gdy napada mnie bandyta - obie strony
                > powinny ustąpić?

Według Ciebie tak. Inaczej potraktujesz zasadę "nie zabijaj" relatywistycznie
                (por. wyżej)

Modna jest ostatnio teoria negocjacji z przestępcą - że
                > zamiast karać trzeba z nim negocjować ale czy ktoś rozsadny bierze to
                poważnie?

Pomyśl o wpływie genów na to co robisz. W dobie odkryc w tej dziedzinie
                zaczynają byc poważne kłopoty z pojęciem "wolnej woli". A bez tego nie ma
                porzestepcy. Nie namawiam do negocjacji z bandytą ani obniżania tzw. "kar".
                Chce tylko by jasno powiedzieć, ze eliminujemy jakies jednostki ze
                społeczenstwa z przyczyn w dużym stopniu od tych jednostek niezależnych.

> To że ktoś czuje się pokrzywdzony nie ma żadnego znaczenia.

Ty chyba nigdy nie byłes naprawde pokrzywdzony. Gratuluję, ale nie zazroszę.
                Brak Ci wtrażliwosci na drugiego człowieka.

W ogóle czyjeś
                > motywy nie grają dla mnie roli - kazdy ma jakies motywy - nawet obłąkani mają
                > swoją logikę.

To jakby w poprzek naszego pojmowania sprawiedliwości. Sady maja zwykle
                jakies "okolicznsci łagodzace". To własnie ta, "popaprana" logika przestepcy w
                stanie afektu.

> Zupełenie inna sprawą sprawą sa ofiary cywilne na wojnie - to rzecz
                > nieunikniona i nie słyszałem o wojnie na której nie byłoby ofiar cywilnych.
                > Jednak jest ogromna różnica miedzy działaniami wojennymi a terrorem. Te
                pojęcia
                >
                > mają oddzielny sens. Dlatego nie można porównywac ofria nalotów w Jugosławii
                z
                > ofiarami WTC. To niby banały, żadne tam odkrycia ale niestety jak widac sporo
                > osóbnawet tego nie jest w stanie pojąć... to smutne.

Masz racje wiele jest smutnych rzeczy na swieci. A najsmutniejsze, ze ich nie
                chcemy widziec.
    • Gość: Jakub Nachalna holocaustpropaganda. IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 14.09.02, 04:57
      W środę, 11 września, przypadała pierwsza rocznica ataku terrorystycznego na
      Stany Zjednoczone. W związku z tym w całej Polsce odbyły się uroczystości
      upamiętniające tamto wydarzenie. Również wszystkie media prześcigały się w
      przypominaniu tego, co stało się przed rokiem, potępianiu sprawców, wyrażaniu
      solidarności etc.
      Proszę mnie źle nie zrozumieć (bo jak znam życie, zaraz zrobi się ze mnie
      pozbawionego sumienia buraka z kamiennym sercem, nieczułego nawet na ogrom
      cierpienia, jakie spotkało niewinnych ludzi, których pech polegał na tym, że 11
      września byli akurat w World Trade Center). Powoli. Poruszony tym faktem byłem
      tak samo, jak większość populacji świata. Zamach był wielką zbrodnią,
      poświęcenie i bohaterstwo ratowników bezgraniczne, zaś samolot uderzający w
      wieże WTC pozostanie na zawsze mrocznym symbolem. Tylko... no właśnie, dlaczego
      akurat ta tragedia stała się symbolem? Ze względu na liczbę ofiar - powie ktoś.
      Dlaczego zatem świat milczy zakłopotany, gdy w innych miejscach globu podobna
      krwawa jatka trwa bezustannie? Gdzie były kamery stacji telewizyjnych, gdy w
      Rwandzie przez kilka miesięcy zginęło milion osób? Gdy wzajemnie eksterminowały
      się plemiona Tutsi i Hutu? Gdy ginęli niewinni ludzie na Bałkanach? Jak ma się
      liczba tych, którzy zginęli w Nowym Jorku, do liczby dzieci, które zostały
      zabite jeszcze w łonach matek poprzez zabieg tzw. aborcji, który w istocie jest
      zbrodnią dokonaną na najbardziej bezbronnym człowieku? A dlaczego nie palimy w
      oknach świeczek w rocznicę zrzucenia bomb atomowych na Hiroszimę i Nagasaki -
      tam też nagle zginęli zwykli ludzie. Cywile, kobiety i dzieci. Czy dlatego że
      wtedy trzeba byłoby głośno powiedzieć, kto te bomby zrzucał?...
      1 sierpnia przypadała kolejna rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego.
      Punktualnie o godz. 17.00 zawyły syreny. Ile osób zatrzymało się na chodnikach?
      Ilu kierowców zjechało samochodami na pobocze? Ci, którzy tak zrobili - to
      przeważnie starsi. Za dwa miesiące święto narodowe Polski - rocznica odzyskania
      niepodległości. Chciałbym doczekać się w telewizji, radiu i prasie wzmianek na
      ten temat, choćby w połowie tak obszernych, jak te sprzed kilku dni, poświęcone
      tragedii Ameryki. Ale patriotyczna rocznica - towar niechodliwy. Kto to kupi,
      kto to obejrzy...
      O wydarzeniach takich jak 11 września 2001 roku trzeba pamiętać. Trzeba
      wyciągać z nich wnioski, by już nigdy się nie powtórzyły. Ofiarom oddać hołd,
      ich rodzinom przekazać wyrazy współczucia, przykładnie ukarać sprawców.
      Niemniej jednak przesada jest niewskazana w żadną stronę. Robienie z tych
      wydarzeń ogólnoświatowego show budzi we mnie po prostu niesmak. To już po
      prostu kupczenie tym, co święte - bez względu na to, w jak piękne opakowanie to
      włożymy. I nie wiem dlaczego, ale natrętnie do mej pamięci dobija się w całej
      tej sytuacji cytat z Księgi Przysłów: "Ubogi niemiły nawet najbliższemu, a
      bogacz ma wielu przyjaciół" (14, 20).
      Adam Andrzejewski
      {"Nasz Dziennik" 14-15.09.2002]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka