jarmush 27.09.02, 14:31 Juz niedlugo bedziesz mial okazje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mały Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 18:57 jarmush napisał: > Juz niedlugo bedziesz mial okazje. Ja zagłosuje na SLD , ale haraczu nie zapłacę gdyż nie posiadam samochodu.Jeżeli masz samochód i chcesz jeździć po dobrych drogach to płać Odpowiedz Link Zgłoś
blonsk Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD 27.09.02, 19:07 glosuj na SLD bedziesz czekal na dalszy remont Sienkiewki 4 lata - do nastepnych wyborow :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 21:43 blonsk napisał: > glosuj na SLD bedziesz czekal na dalszy remont Sienkiewki 4 lata - do > nastepnych wyborow :( Sienkiewka mnie też mało obchodzi(jestem przeciwny tego typu inwestycji gdyz są one na pokaz)gdyz na spacery wybieram okoliczne lasy. Odpowiedz Link Zgłoś
jarmush Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD 27.09.02, 22:27 Gość portalu: mały napisał(a): > blonsk napisał: > > > glosuj na SLD bedziesz czekal na dalszy remont Sienkiewki 4 lata - do > > nastepnych wyborow :( > > Sienkiewka mnie też mało obchodzi(jestem przeciwny tego typu inwestycji gdyz są > > one na pokaz)gdyz na spacery wybieram okoliczne lasy. Oraz gaykluby? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 01:34 jarmush napisał: > Gość portalu: mały napisał(a): > > > blonsk napisał: > > > > > glosuj na SLD bedziesz czekal na dalszy remont Sienkiewki 4 lata - do > > > > nastepnych wyborow :( > > > > Sienkiewka mnie też mało obchodzi(jestem przeciwny tego typu inwestycji gd > yz > są > > > > one na pokaz)gdyz na spacery wybieram okoliczne lasy. > > Oraz gaykluby? > No popatrz ? Nawet nie wiedziałem , że takowe istnieją w Kielcach.Musisz byc stałym bywalcem , że wiesz gdzie to pedalstwo się spotyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 14:05 Ty mały idioto Odpowiedz Link Zgłoś
jarmush Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD 27.09.02, 22:26 Gość portalu: mały napisał(a): > jarmush napisał: > > > Juz niedlugo bedziesz mial okazje. > > Ja zagłosuje na SLD , ale haraczu nie zapłacę gdyż nie posiadam > samochodu.Jeżeli masz samochód i chcesz jeździć po dobrych drogach to płać Po dobrych drogach? Czy ty jestes pop.....? Tez kiedys glosowalem na SLD ale sie z tego wyleczylem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 01:45 jarmush napisał: > Gość portalu: mały napisał(a): > > > jarmush napisał: > > > > > Juz niedlugo bedziesz mial okazje. > > > > Ja zagłosuje na SLD , ale haraczu nie zapłacę gdyż nie posiadam > > samochodu.Jeżeli masz samochód i chcesz jeździć po dobrych drogach to płać > > > Po dobrych drogach? Czy ty jestes pop.....? > Tez kiedys glosowalem na SLD ale sie z tego wyleczylem. Pierdolnięty to ty jesteś jeżeli myślisz , że pozwolę by z moich podatków lub z kolejnych kredytów wybudować wam autostrady.Jak do tej pory w tej materii rząd realizuje politykę zgodną z moimi oczekiwaniami.A jak wam samochodziarzom się to nie podoba to wybudujcie sobie te autostrady sami i nie trujcie , że bez tych 180 zł rocznie umrzecie z głodu. Samoobrona czeka na takich homo sovieticus jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusia_ Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD 28.09.02, 09:08 Gość portalu: mały napisał(a): > (...) myślisz , że pozwolę by z moich podatków lub z > kolejnych kredytów wybudować wam autostrady.Jak do tej pory w tej materii rząd > realizuje politykę zgodną z moimi oczekiwaniami.A jak wam samochodziarzom się > to nie podoba to wybudujcie sobie te autostrady sami i nie trujcie , że bez > tych 180 zł rocznie umrzecie z głodu. > Samoobrona czeka na takich homo sovieticus jak ty. 1) Czym jest opłata za winietę jeżeli nie kolejnym podatkiem? 2) Czy myślisz, ze cała kwota trafi na budowę dróg? Mylisz się. Winieta ma kosztować 180 zł odejmij od tego kolejno: 22% VAT; 8% kosztów poniesinych na dystrybucję; odszkodowań dla koncernów, które miały budować autostrady, za utratę koncesji. W sumie z tych 180 zł nie wiele trafi na budowę autostrad. Jak podaje Gazeta Wyborcza z bodajże czwartku z pieniędzy zebranych z winiet starczy po odliczeniu wszystkich kosztów na wybudowanie 100 m nowych autostrad. Jeżeli dodamy do każdej złotówki 3 zł z fundusze europejskich, to okazuje się, że będzie nas stać na wybudowanie o 400 m więcej autostrad. 3) Projekt ustawy zakłada, że winietka będzie obowiązywały, jeżeli się wyjedzie na drogi krajowe i międzynarodowe poza gminą, w której samochód jest zarejestrowany. Szkoda tylko, że nikt nie pomyslał o użytkownikach samochodów wziętych w leasing i przez to często zarejestrowanych w innym mieście. Ja mieszkam w Kielcach mam samochód wzięty w leasing i przez to zarejestrowany jest w Wa-wie i co aby móc jeździć po Kielcach muszę mieć winietkę. 4) Pieniądze z winietek mają być przekazane na budowę autostrad. Dlaczego mam płacić ten podatek, jeżeli będę jeździł drogami krajowymi, które nie są i nie będą autostradami. Jednym słowem mam zapłacić za coś, z czego nie korzystam, jak w głębokim socjaliźmie. Proszę bardzo niech wprowadzają winietkę, która będzie opłatą za jeżdżenie po już istniejących autostradach, skoro pieniądze ma iść na ich budowę. Jednym słowem projekt ten jest nie tylko niedopracowany, ale i chybiony. Dlatego jeżeli PiS uruchomi akceje zbierania podpisów pod referendum, to pomimo, że bracia Kaczyńscy działają mi na uzębienie z chęcią sie podpiszę i pomogę zbierać podpisy od moich znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 13:14 kaczusia_ napisał: > Gość portalu: mały napisał(a): > > (...) myślisz , że pozwolę by z moich podatków lub z > > kolejnych kredytów wybudować wam autostrady.Jak do tej pory w tej materii > rząd > > realizuje politykę zgodną z moimi oczekiwaniami.A jak wam samochodziarzom > się > > to nie podoba to wybudujcie sobie te autostrady sami i nie trujcie , że be > z > > tych 180 zł rocznie umrzecie z głodu. > > Samoobrona czeka na takich homo sovieticus jak ty. > > 1) Czym jest opłata za winietę jeżeli nie kolejnym podatkiem? > 2) Czy myślisz, ze cała kwota trafi na budowę dróg? Mylisz się. Winieta ma > kosztować 180 zł odejmij od tego kolejno: 22% VAT; 8% kosztów poniesinych na > dystrybucję; odszkodowań dla koncernów, które miały budować autostrady, za > utratę koncesji. W sumie z tych 180 zł nie wiele trafi na budowę autostrad. Jak > > podaje Gazeta Wyborcza z bodajże czwartku z pieniędzy zebranych z winiet > starczy po odliczeniu wszystkich kosztów na wybudowanie 100 m nowych autostrad. > > Jeżeli dodamy do każdej złotówki 3 zł z fundusze europejskich, to okazuje się, > że będzie nas stać na wybudowanie o 400 m więcej autostrad. > 3) Projekt ustawy zakłada, że winietka będzie obowiązywały, jeżeli się wyjedzie > > na drogi krajowe i międzynarodowe poza gminą, w której samochód jest > zarejestrowany. Szkoda tylko, że nikt nie pomyslał o użytkownikach samochodów > wziętych w leasing i przez to często zarejestrowanych w innym mieście. Ja > mieszkam w Kielcach mam samochód wzięty w leasing i przez to zarejestrowany > jest w Wa-wie i co aby móc jeździć po Kielcach muszę mieć winietkę. > 4) Pieniądze z winietek mają być przekazane na budowę autostrad. Dlaczego mam > płacić ten podatek, jeżeli będę jeździł drogami krajowymi, które nie są i nie > będą autostradami. Jednym słowem mam zapłacić za coś, z czego nie korzystam, > jak w głębokim socjaliźmie. Proszę bardzo niech wprowadzają winietkę, która > będzie opłatą za jeżdżenie po już istniejących autostradach, skoro pieniądze ma > > iść na ich budowę. > > Jednym słowem projekt ten jest nie tylko niedopracowany, ale i chybiony. > Dlatego jeżeli PiS uruchomi akceje zbierania podpisów pod referendum, to > pomimo, że bracia Kaczyńscy działają mi na uzębienie z chęcią sie podpiszę i > pomogę zbierać podpisy od moich znajomych. > > Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusia_ Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD 28.09.02, 14:57 Gość portalu: mały napisał(a): > Kaczusia , czy ty czasem nie jesteś kolegą red. Kublika ? Zamiast rzeczowej > dyskusji cytujesz jego wypowiedzi. Zapytam jeszcze raz . Kto , za czyje > pieniądze ma wybudować wam samochodziarzom drogi? Co ty , redaktor kublik i GW > proponujecie w zamian ? Chyba nie sądzisz , że będą one budowane z moich > podatków(budżet)lub z kredytu , który będą spłacać jeszcze nasze wnuki. Wiem , > że robicie taki szum przed wyborami , ale UW na winietach nie zbije kapitału > politycznego , gdyż jest to już trup polityczny.Ta wędrująca część elektoratu , > która kiedyś była waszą siłą trafi teraz do Samoobrony. Mały sprawa jest bardzo prosta. Chcę płacić za coś z czego korzystam. Dlatego uważam, że w Polsce autostrady powinny być płatne. Opłaty można pobrać albo w tzw. bramkach na wjazdach, albo w winietkach. Min. Pol i Premier L. Miller twierdzą, że nie stać nas na system pobierania opłat w bramkach wjazdowych. Ciekawe czy stać nas na płacenie odszkodowań koncernom za utrate koncesji na budowę autostrad. Piszesz, że nie chcesz aby autostrady były budowane z podatków, bo ty nie masz samochodu i nie korzystasz z dróg. Jakbyś pomyślał, to byś zauważył, że kierowcy domagają się dokładnie tego samego co Ty. Ja też nie chcę płacić kolejnego podatku (kupować winietki) bo nie jeżdżę autostradami. Niestety mam samochód zarejestrowany w Wa-wie i zgodnie z proponowaną ustawą jeżdżąc po drogach Kielckich, gdzie mieszkam i pracuję, będę musiał mieć kupioną winietkę. Jednym słowem zapłacę 180 zł za korzystanie z dróg Kieleckich, które są bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 16:26 kaczusia_ napisał: > Gość portalu: mały napisał(a): > > > Kaczusia , czy ty czasem nie jesteś kolegą red. Kublika ? Zamiast rzeczowe > j > > dyskusji cytujesz jego wypowiedzi. Zapytam jeszcze raz . Kto , za czyje > > pieniądze ma wybudować wam samochodziarzom drogi? Co ty , redaktor kublik > i > GW > > proponujecie w zamian ? Chyba nie sądzisz , że będą one budowane z moich > > podatków(budżet)lub z kredytu , który będą spłacać jeszcze nasze wnuki. > Wiem , > > że robicie taki szum przed wyborami , ale UW na winietach nie zbije kapita > łu > > politycznego , gdyż jest to już trup polityczny.Ta wędrująca część > elektoratu , > > która kiedyś była waszą siłą trafi teraz do Samoobrony. > > Mały sprawa jest bardzo prosta. Chcę płacić za coś z czego korzystam. Dlatego > uważam, że w Polsce autostrady powinny być płatne. Opłaty można pobrać albo w > tzw. bramkach na wjazdach, albo w winietkach. Min. Pol i Premier L. Miller > twierdzą, że nie stać nas na system pobierania opłat w bramkach wjazdowych. > Ciekawe czy stać nas na płacenie odszkodowań koncernom za utrate koncesji na > budowę autostrad. Piszesz, że nie chcesz aby autostrady były budowane z > podatków, bo ty nie masz samochodu i nie korzystasz z dróg. Jakbyś pomyślał, to > > byś zauważył, że kierowcy domagają się dokładnie tego samego co Ty. Ja też nie > chcę płacić kolejnego podatku (kupować winietki) bo nie jeżdżę autostradami. > Niestety mam samochód zarejestrowany w Wa-wie i zgodnie z proponowaną ustawą > jeżdżąc po drogach Kielckich, gdzie mieszkam i pracuję, będę musiał mieć > kupioną winietkę. Jednym słowem zapłacę 180 zł za korzystanie z dróg > Kieleckich, które są bezpłatne. > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 18:11 Ciekawe czy fjuta też masz takiego małego jak mózg ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 21:59 Gość portalu: kolo napisał(a): > Ciekawe czy fjuta też masz takiego małego jak mózg ??? Czy ty czasami nie jesteś kumplem jarmusha , gdyż masz takie same odchyły ( bardziej interesuje cie mój fiut niż to co mam do powiedzenia)? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusia_ Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD 29.09.02, 17:36 Gość portalu: mały napisał(a): > Kaczusia nie rozśmieszaj mnie . Kierowcy też nie chcą płacić bo nie jeżdżą . To > > po cholerę kupowali te samochody? Dla szpanu ? Skoro tak do dla szpanu niech > teraz płacą . Ciągle jednak oczekuję od ciebie propozycji czegoś zamiast > winiety. Człowieku Ty chyba nic nie rozumiesz. Kupując benzynę płace akcyzę - jest to tzw. podatek drogowy. Zgodnie z obowiązującymi przepisami 30% środków, które wpłyną z akcyzy do budżetu, przekazywane jest na inwestycje drogowe. Jednym słowem ile przejedziesz tyle zapłacisz podatku drogowego. Ponieważ każdy kierowca już płaci wten sposób podatek drogowy, stąd sprzeciwiamy się płacić kolejny, tym bardziej, że musimy często zapłacić za coś z czego nie korzystamy. To jest konkret. Jeżeli tego nie pojmujesz to mi przykro. Teraz Ty mi spróbuj odpowiedzieć logicznie i mądrze. Dlaczego mam płacić z czegoś z czego nie korzystam - autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepper Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 28.09.02, 11:34 spierdalaj cwelu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Chcesz placic 180 zl haraczu - glosuj na SLD IP: 213.240.54.* 28.09.02, 14:30 jarmush napisał: > Juz niedlugo bedziesz mial okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki. miki jest bardzo zły widząc taką tępotę...... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 00:14 Gość portalu maly napisał: > Zapytam jeszcze raz . Kto , za czyje pieniądze ma wybudować wam > samochodziarzom drogi? Następny tępy człowiek. Zapamiętaj :Drogi nie są dla samochodziarzy , drogi są dla społeczeństwa. Nam samochodziarzom? Ok , nie masz samochodu to znaczy że nie ruszasz dupska z miasta? Zapłacisz mało myślący człowieczku więcej za bilet na autobus. A jak autobus się rozpieprzy to dlaczego ma do ciebie w dziesięć minut zamiast w trzydzieści przyjechać karetka po drodze sponsorowanej przeze mnie? Albo pomyśl , że ty lub ktoś ci bliski jest ciężko chory i musi trafić szybko do szpitala w warszawie bo tylko tam moga uratować mu życie? Nadal uważasz , że z twoich podatków nie wolno budować dróg i autostrad? A poza tym Twój móżdżek jest ograniczony do własnej osoby , jeśli ty nie jeździsz samochodem to będą nimi jeździć twoje bachory. Ci którzy zapłacą za te chore winiety też autostrad nie zobaczą , co najwyżej ich dzieci. >Chyba nie sądzisz , że będą one budowane z moich podatków(budżet) Jak nie masz samochodu , i z dróg nie korzystasz to co ty płacisz za podatki? Od renty? Bierzesz rentę (pewnie załatwioną) z moich podatków? Ja głupku płacę podatki za które co miesiąc żyje kilku pseudo -rencistów . I co , to mam ich nie płacić? >lub z kredytu , który będą spłacać jeszcze nasze wnuki. No i właśnie , niech spłacają , to one będą widzieć (może) te drogi... Idąc Twoim tokiem rozumowania , to nie będę płacił: -rachunku za prąd bo jeszcze ZEORK zechce za to oświetlić twoją ulicę żebyś w mordę nie dostał -składek na zus , bo po jaką cholerę mam sponsorować twoje leczenie skoro ja nie choruję itd itd Ale mnie gościu zeźlił, takiej tępoty jeszcze na tym forum nie spotkałem...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antydebil Re: Do młodego IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 29.09.02, 19:42 jarmush napisał: > Juz niedlugo bedziesz mial okazje. Ty chyba synku jestes pierdolniety. Gdyby nie podatek drogowy, ktory i ja place, to nie mialbys co do gara wlozyc, nie mowiac juz o chodzeniu do szkoly, pieprzony nierobie. Gdyby nie grube miliony kradzione "na inny cel" niz drogi, to mamusia nie mialaby czym ci nawet noska wytrzec jak wrocisz z podworka pobity przez kolegow. Uwazam ze tacy jak ty jestescie zwyklymi zlodziejami, bo zerujecie na pieniadzach z naszych podatkow. Wyjdz jeszcze raz na spacer "do okolicznych lasow" to cie znajde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Do młodego IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 21:52 Ale was biedulki zeźliłem co? Z czym wy do tej Europy chcenie wejść? Z dziurawymi drogami i pustymi głowami? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusia_ Re: Do młodego 30.09.02, 08:33 Gość portalu: mały napisał(a): > > Ale was biedulki zeźliłem co? Z czym wy do tej Europy chcenie wejść? Z > dziurawymi drogami i pustymi głowami? Nie cwaniakuj, tyle, tylko udowodnij, ze ty coś masz w tej głowie i odpowiedz logicznie, dlaczego mam płacić na co z czego nie korzystam, czyli na autostrady? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusia_ Re: Do młodego 30.09.02, 08:39 Gość portalu: mały napisał(a): > > Ale was biedulki zeźliłem co? Z czym wy do tej Europy chcenie wejść? Z > dziurawymi drogami i pustymi głowami? Czy wiesz dlaczego są dziury w drogach i brak jest pieniędzy na autostrady? Jeżeli nie to ci odpowiem. Ponieważ tylko 30% z akcyzy w liczonej w cene benzyny jest przekazywane na ten cel. A wiesz dlaczego tylko 30%, a nie więcej. Ponieważ posłowie AWS i SLD uchwalili w ustawie o akcyzie, że tylko 30% środków pozyskanych w ten sposób będzie przekazane na inwestycje drogowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Do młodego IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 11:03 kaczusia_ napisał: > Gość portalu: mały napisał(a): > > > > > Ale was biedulki zeźliłem co? Z czym wy do tej Europy chcenie wejść? Z > > dziurawymi drogami i pustymi głowami? > > Czy wiesz dlaczego są dziury w drogach i brak jest pieniędzy na autostrady? > Jeżeli nie to ci odpowiem. Ponieważ tylko 30% z akcyzy w liczonej w cene > benzyny jest przekazywane na ten cel. A wiesz dlaczego tylko 30%, a nie więcej. > > Ponieważ posłowie AWS i SLD uchwalili w ustawie o akcyzie, że tylko 30% środków > > pozyskanych w ten sposób będzie przekazane na inwestycje drogowe. > > Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusia_ Re: Do młodego 30.09.02, 12:11 Gość portalu: mały napisał(a): > Według ciebie 100% srodków z akcyzy powinno iść na drogi? Gdyby wszyscy tak > rozumowali to doszliby do wniosku , że 100% akcyzy z papierosów winno być > przeznaczone na rozwój monopolu tytoniowego , 100% akcyzy z alkoholu na rozwój > monopolu spirytusowego i.t.d.Całkiem niezła perspektywa . Możesz zdradzić która > > to partia ma takie pomysły ? A tak na poważnie. Nie przypominam sobie by AWS > rządził kiedyś w koalicji z SLD. A czy ja napisałem, że SLD tworzył koalicje rządową z AWS? Chyba czegoś nie doczytałeś. Niestety w poprzednim sejmie często tak bywało, że posłowie SLD i AWS głosowali tak samo. Szczególnie to się zdarzało w przypadkach ustaw dotyczących gospodarki. Kurde ty nic nie wiesz na temat obowiązujących w Polsce podatków. Więc pokoleji 1. Najpierw był jeden stały tzw. podatek drogowy. Nie zależnie ile przejechałeś km to i tak płaciłeś tyle samo. Co było jawną niesprawiedliwością bo są ludzie i firmy, którzy potrafią przejechać miesięcznie tysiące km, a są i tacy co jak przejadą kilkaset km to i tak dużo przejadą. A niestety jedni i drudzy płacili taki sam podatek. 2. Dlatego L. Balcerowicz postanowił zastąpić tą niedorzeczność i zastąpić uwczesny podatek drogowy akcyzą wliczoną w cenę benzyny. Zamierzenie było takie, aby cała akcyza została przekazana na inwestycje drogowe i budowę autostrad. Niestety posłowie SLD i AWS w sejmie spaprali ustawę. Gdyby wtedy SLD i AWS nie spaprali tej ustawy to nietrzebabybyło wprowadzac takiej niedorzeczności jak winietka. Nadal ponawiam do Ciebie pytanie. Dlaczego mam płacić za cos z czego nie korzystam - autostrady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Do młodego IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 13:57 kaczusia_ napisał: > Gość portalu: mały napisał(a): > > > Według ciebie 100% srodków z akcyzy powinno iść na drogi? Gdyby wszyscy ta > k > > rozumowali to doszliby do wniosku , że 100% akcyzy z papierosów winno być > > przeznaczone na rozwój monopolu tytoniowego , 100% akcyzy z alkoholu na > rozwój > > monopolu spirytusowego i.t.d.Całkiem niezła perspektywa . Możesz zdradzić > która > > > > to partia ma takie pomysły ? A tak na poważnie. Nie przypominam sobie by A > WS > > rządził kiedyś w koalicji z SLD. > > A czy ja napisałem, że SLD tworzył koalicje rządową z AWS? Chyba czegoś nie > doczytałeś. Niestety w poprzednim sejmie często tak bywało, że posłowie SLD i > AWS głosowali tak samo. Szczególnie to się zdarzało w przypadkach ustaw > dotyczących gospodarki. Kurde ty nic nie wiesz na temat obowiązujących w Polsce > > podatków. Więc pokoleji > 1. Najpierw był jeden stały tzw. podatek drogowy. Nie zależnie ile przejechałeś > > km to i tak płaciłeś tyle samo. Co było jawną niesprawiedliwością bo są ludzie > > i firmy, którzy potrafią przejechać miesięcznie tysiące km, a są i tacy co jak > przejadą kilkaset km to i tak dużo przejadą. A niestety jedni i drudzy płacili > taki sam podatek. > 2. Dlatego L. Balcerowicz postanowił zastąpić tą niedorzeczność i zastąpić > uwczesny podatek drogowy akcyzą wliczoną w cenę benzyny. Zamierzenie było > takie, aby cała akcyza została przekazana na inwestycje drogowe i budowę > autostrad. Niestety posłowie SLD i AWS w sejmie spaprali ustawę. Gdyby wtedy > SLD i AWS nie spaprali tej ustawy to nietrzebabybyło wprowadzac takiej > niedorzeczności jak winietka. > Nadal ponawiam do Ciebie pytanie. Dlaczego mam płacić za cos z czego nie > korzystam - autostrady? > > Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusia_ Re: Do młodego 30.09.02, 14:33 Gość portalu: mały napisał(a): > > Pięknie tłumaczysz , ale trochę przekłamujesz.Skoro jesteś tak dobrze > zorientowany to proszę podaj ile wynosiła akcyza na paliwa i na co była > przeznaczona przed wliczeniem podatku drogowego do ceny paliw , a ile po > .Pewnie , że można było całą akcyzę przeznaczyć na budowę dróg tylko wtedy > deficyt budżetowy byłby o kilka miliardów wyższy i tak czy siak to całe > społeczeństwo musi w przyszłości to spłacić . To co L.Balcerowicz chciał zrobić > > , a nie zrobił( bo mu AWS i SLD przeszkadzało) to są bajeczki na poziomie > przedszkola. Gdyby tak podchodzić do odpowiedzialności polityków za rządzenie > krajem to już dzisiaj moglibyśmy powiedzieć , że SLD chciało wybudować > autostrady , ale ta wstrętna opozycja im nie pozwoliła. > > Ty masz płacić nie za coś z czego nie korzystasz tylko na coś co trzeba > wybudować bo dłużej po tych dziurach jeździć się nie da. Naprawdę jesteś przykry. Czytasz i nie wiesz co czytasz. Wróć do mojego wcześniejszego postu. Tępaku przed wprowadzeniem akcyzy na paliwa, nie można było przekazywać pieniędzy na drogi z akcyzy, której jeszcze jej nie było. Nie wiem czy to rozumiesz. Jak coś się wprowadza, to znaczy, że wcześniej tego nie było. Wprowadzenie akcyzy zastąpiło istniejący wtedy podatek drogowy, płacony bodajże w kasie urzędu miasta lub gminy, albo w skarbowym (nie wiem nie pamiętam). Druga sprawa odnośnie przeszkadzania L. Balcerowiczowi. Jeżeli się nie mylę to już 3 lata temu, albo nawet wcześniej oszczegał przed duży bezrobociem jakie będzie po wejściu wyżu demograficznego na rynek pracy. Dlatego proponował obniżenie podatków i tzw. podatek liniowy oraz reformę rynku pracy (tzn. kodeks itp.) po to aby odciążyć pracodawców. I co wtedy dziwnym trafem kolegom z SLD, OPZZ, AWS się to nie spodobało i zablokowali wszelkie prace nad tymi zmianami. W efekcie L. Balcerowicz opuścił rząd, a AWS przez cały rok rozwalało kraj. Teraz od miesiąca mamy nowy Kodeks Pracy ze zmianami jakie proponował 3 lata temu L.B. i inni liberałowie. Obecnie już jakoś to nie przeszkadzało SLD, aby taki kształt miał nowy Kodeks Pracy. Efekt trzy lata stracone. Tylko dla tego, że od czasu do czasu politycy z SLD, a wczesniej równierz AWS zamiast myśleć przyszłościowo wolą sobie myśleć o sondażach wyborczych i o tym jakie mają poparcie. Tak na koniec to nie są bajki, tylko rzeczywistość parlamentarna. Ile razy w obecnej kadencji Samoobrona popierała rozwiązania przez SLD i czy to oznacza, że jest w koalicji rządowej. A wracając do tego za co ja mam płacić. Idąc twoim tokiem myślenia ty też musisz wykupić winietkę, bo przecież trzeba wybudować autostrady i to nic że z dróg i autostrad nie korzystasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Do młodego IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 02:19 kaczusia_ napisał: > > Naprawdę jesteś przykry. Czytasz i nie wiesz co czytasz. Wróć do mojego > wcześniejszego postu. Tępaku przed wprowadzeniem akcyzy na paliwa, nie można > było przekazywać pieniędzy na drogi z akcyzy, której jeszcze jej nie było. Nie > wiem czy to rozumiesz. Jak coś się wprowadza, to znaczy, że wcześniej tego nie > było. Wprowadzenie akcyzy zastąpiło istniejący wtedy podatek drogowy, płacony > bodajże w kasie urzędu miasta lub gminy, albo w skarbowym (nie wiem nie > pamiętam). > > Druga sprawa odnośnie przeszkadzania L. Balcerowiczowi. Jeżeli się nie mylę to > już 3 lata temu, albo nawet wcześniej oszczegał przed duży bezrobociem jakie > będzie po wejściu wyżu demograficznego na rynek pracy. Dlatego proponował > obniżenie podatków i tzw. podatek liniowy oraz reformę rynku pracy (tzn. kodeks > > itp.) po to aby odciążyć pracodawców. I co wtedy dziwnym trafem kolegom z SLD, > OPZZ, AWS się to nie spodobało i zablokowali wszelkie prace nad tymi zmianami. > W efekcie L. Balcerowicz opuścił rząd, a AWS przez cały rok rozwalało kraj. > Teraz od miesiąca mamy nowy Kodeks Pracy ze zmianami jakie proponował 3 lata > temu L.B. i inni liberałowie. Obecnie już jakoś to nie przeszkadzało SLD, aby > taki kształt miał nowy Kodeks Pracy. Efekt trzy lata stracone. Tylko dla tego, > że od czasu do czasu politycy z SLD, a wczesniej równierz AWS zamiast myśleć > przyszłościowo wolą sobie myśleć o sondażach wyborczych i o tym jakie mają > poparcie. Tak na koniec to nie są bajki, tylko rzeczywistość parlamentarna. Ile > > razy w obecnej kadencji Samoobrona popierała rozwiązania przez SLD i czy to > oznacza, że jest w koalicji rządowej. > A wracając do tego za co ja mam płacić. Idąc twoim tokiem myślenia ty też > musisz wykupić winietkę, bo przecież trzeba wybudować autostrady i to nic że z > dróg i autostrad nie korzystasz. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusia_ Re: Do młodego 01.10.02, 08:23 Gość portalu: mały napisał(a): > Jeżeli chcesz dyskutować na jakiś temat to sie dobrze przygotuj. Akcyza na > paliwo została wprowadzona bodajże w 1993r . I nie wciskaj ludziom kitu ,że > akcyza została wprowadzona dopiero w chwili likwidacji podatku od środków > transportu. Robisz szum ,a jak sam przyznajesz nawet nie wiesz , ze podatek od > środków transportu płaciło się gminie i był przeznaczony na drogi gminne.Jak > wiesz za korzystanie z tych dróg nikt nie każe ci płacić drugi raz.Akcyza jest > opłatą za korzystanie z dróg krajowych i autostrad. > To ciemny UW-olu powinieneś wiedzieć nim zasiadłeś do kompa. > Muszę ci równiez przypomniec kto ponosi odpowiedzialność za poprzednie cztery > lata bo ty ciągle palisz głupa. W demokracji jest tak , że jeżeli koalicjant mi > > nie odpowiada to zrywa sie koalicje i wychodzi sie z rzadu. Owszem > L.Balcerowicz ustąpił ale pozostali wasi ministrowie do ostatniego dnia > trzymali sie koryt.Piszesz , że to "AWS przez cały rok rozwalało kraj" > Mogliście temu zapobiec nie głosując za takim budżetem , ale tak jak wszyscy > wiedzą woleliście poświęcić dobro kraju dla jednej posadki w NBP. A czy sprawdziłeś na co wprowadzono akcyze 1993 roku, czy było to napewno paliwo, a nie np. alkochol? Dalej czekam na rzetelną odpowiedź, dlaczego kierowcy mają płacić za coś z czego nie korzystają. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusia_ Re: Do młodego 01.10.02, 08:34 kaczusia_ napisał: > > A czy sprawdziłeś na co wprowadzono akcyze 1993 roku, czy było to napewno > paliwo, a nie np. alkochol? Dalej czekam na rzetelną odpowiedź, dlaczego > kierowcy mają płacić za coś z czego nie korzystają. > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Do młodego IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 10:21 kaczusia_ napisał: > kaczusia_ napisał: > > > > > A czy sprawdziłeś na co wprowadzono akcyze 1993 roku, czy było to napewno > > paliwo, a nie np. alkochol? Dalej czekam na rzetelną odpowiedź, dlaczego > > kierowcy mają płacić za coś z czego nie korzystają. > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusia_ Re: Do młodego 01.10.02, 10:42 Gość portalu: mały napisał(a): > Idea była słuszna , ale tacy jak ty pamiętają tylko epizody które pasuja do ich > > teori.Nie będę płacił podwójnego podatku bo już w akcyzie zapłaciłem.Wracając > do winiet to będzie to opłata za korzystanie z dróg krajowych i autostrad. > Jeżeli nie będziesz z nich korzystał nie będziesz płacił. Ni eczytałem ustawy i > > nie wiem czy ty również będziesz płacił gdy masz samochód w leasingu.Jezeli > rząd w projekcie tego nie uwzględnił to po to są posłowie by na komisji to > poprawić.Radzę zamiast tracić czas na propagandę , zwróć sie z tym problemem do > > swojego posła by tego dopilnował. > I pamiętaj , że wkrótce wybory ,Samoobrona czeka , bo UW z takimi kadrami jak > ty może li tylko "laptoka nosić". Mały ty masz chyba jakiś kompleks na punkcie UW. Tak się dziwnie składa, że jestem wolny od jakiś powiązań politycznych i przynależności. A że kiedyś popierałem UW no cóż, to już historia. Teraz interesują mnie tylko dobre rozwiązania, a do takich nie należą winietki. Wracając do nich. To zgadza sie jest to opłata za korzystanie z dróg, krajowych, międzynarodowych i autostrad. Winietkę nalezy posiadać na takowej drodze, jeżeli sie wyjedzie poza gminę, w której samochód jest zarejestrowany. Ponieważ ja mam samochód w leasingu i jest z tego powodu zarejestrowany w Warszawie to jeżdżac po Kielcach gdzie mieszkam będę musiał mieć winietkę i to jest jedna z paranoji poza tym, ze jest to podwójne opodatkowanie za korzystanie z dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Do młodego IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 11:38 kaczusia_ napisał: > > Mały ty masz chyba jakiś kompleks na punkcie UW. Tak się dziwnie składa, że > jestem wolny od jakiś powiązań politycznych i przynależności. A że kiedyś > popierałem UW no cóż, to już historia. Teraz interesują mnie tylko dobre > rozwiązania, a do takich nie należą winietki. Wracając do nich. To zgadza sie > jest to opłata za korzystanie z dróg, krajowych, międzynarodowych i autostrad. > Winietkę nalezy posiadać na takowej drodze, jeżeli sie wyjedzie poza gminę, w > której samochód jest zarejestrowany. Ponieważ ja mam samochód w leasingu i jest > > z tego powodu zarejestrowany w Warszawie to jeżdżac po Kielcach gdzie mieszkam > będę musiał mieć winietkę i to jest jedna z paranoji poza tym, ze jest to > podwójne opodatkowanie za korzystanie z dróg. > Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusia_ Re: Do młodego 02.10.02, 09:09 Gość portalu: mały napisał(a): > To jednak ten twój idol cię zawiódł , że zrezygnowałeś z popierania UW.A w > twojej sprawie radzę jeszcze raz : zwróć sie do któregoś posła najlepiej do > H.Długosza bo przecież to jego opcja może wszystko. Jeżeli dojdzie do wniosku , > > że twoje uwagi są słuszne zaproponuje inne rozwiązanie.A tak z ciekawości, to > jaką opcje szanowny kolega teraz będzie popierał i komu laptoka chce nosić. Masz pecha, nadal uważam, że L. Balcerowicz jest jedną z najwybitniejszych postaci w Polsce. W odpowiedzi zaś na drugie Twoje pytanie. Teraz popieram tylko i wyłącznie konkretne osoby i niem ma zamiaru głosować na partię taką czy siaką. Z jednej prostej przyczyn w każdej oprócz porządnych osób zbyt dużo jest dziadostwa, którą obchodzi tylko i wyłącznie własna kariera. Laptok zaś jeżeli juz go noszę to nolezy on do firmy, w której pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Motocyklistka Re: Do młodego IP: *.kiel.gazeta.pl 30.09.02, 12:12 Nie wiem,czy zdajecie sobie sprawę ( sądząc z tekstów, to nie ), że te właśnie środki ( 30% akcyzy z paliw silnikowych ) w sporej części idą do kas samorządowych, powiatów i województw, w ramach tzw. części drogowej subwencji ogólnej, które wcale nie muszą przeznaczać tych właśnie środków na remonty dróg itp. rzeczy. Nikt bowiem nie kontroluje,na co te środki są przeznaczane. I chyba w tym tkwi problem, a nie w tym,czy jest to tylko 30% czy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki. Re: Do młodego IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 22:42 No , widzę , że nie raczyłes , mały odpowiedzieć na moje argumenty. Zabiły cię? Co , sama prawda? Wolisz jednak pieprzyć w kółko swoje głupie bzdety? Głupiutkiś , oj głupiutkiś.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Do młodego IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 01:33 Gość portalu: miki. napisał(a): > No , widzę , że nie raczyłes , mały odpowiedzieć na moje argumenty. Zabiły cię? > > Co , sama prawda? Wolisz jednak pieprzyć w kółko swoje głupie bzdety? > Głupiutkiś , oj głupiutkiś.... Na bełkot nie ma odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki. Re: Do młodego IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 18:37 Sam bełkoczesz ty skretyniały bezmózgu. Musisz wiedzieć, że musisz być ekstremalnie powalony , bo jesteś pierwszym człowiekiem (?) na tym forum któremu muszę to powiedzieć. Tego typu wyrzutki społeczne powinny być izolowane. Weź się już nie odzywaj i nie wk... ludzi którzy pracują na takich jak ty baranów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Do młodego IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 21:23 Gość portalu: miki. napisał(a): > Sam bełkoczesz ty skretyniały bezmózgu. Musisz wiedzieć, że musisz być > ekstremalnie powalony , bo jesteś pierwszym człowiekiem (?) na tym forum > któremu muszę to powiedzieć. Tego typu wyrzutki społeczne powinny być > izolowane. Weź się już nie odzywaj i nie wk... ludzi którzy pracują na takich > jak ty baranów. Mało że jesteś ciemny to jeszcze chamski.Gdzies ty się chował obsrajmurku.Wiedz jeszcze jedno , że ja pracuje sam na siebie już od 20 lat , gdyż tylko 2 lata byłem pracownikiem najemnym. A skoro ciebie nie stać na te marne 180 zł to znaczy że ty nie pracujesz tylko chodzisz do pracy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki. Re: Do młodego IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 22:48 Chyba obcasy przyklejasz do butów w piwnicy , skoro z dróg nie korzystasz. Skończyłem dyskusję z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś