Dodaj do ulubionych

PLAC LWOWSKI

14.11.05, 13:27
Plac Lwowski w Kielcach - tak powinien nazywać się wyremontowany plac
przu.ul.Sienkiewicza /obok kawiarni Cztery Pory Roku/. Nie zapominajmy o
Lwowie i Lwoiakach, którzy własną krwią znaczyli granice II Rzeczpospolitej,
a w sferze kulturowej tak wiele wnieśli w jej rozwój. Czy wiecie, że
Kazimierz Górski pierwsze kroki jako zawodnik piłkarski stawiał w RKS Lwów?
Obserwuj wątek
    • Gość: dex Re: PLAC LWOWSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 19:50
      Pan Górski urodził się we Lwowie.
    • farel128 Re: PLAC LWOWSKI 28.11.05, 11:52
      i to nie wszystko.Pierwszy polski klub piłkarski powstał właśnie we Lwowie
      • Gość: E_TA Re: PLAC LWOWSKI IP: *.fortes.pl 24.12.05, 01:09
        Jak pamiętam, to plac o którym mowa nazywa się PLACEM CZTERECH WIESZCZÓW,i
        najlepiej niech tak zostanie.Niestety 'radosna twórczość' naszych
        'reformatorów', tak często naraża nas na zwykłą śmieszność, że każdy od niej
        odpoczynek jest na wagę złota.Np.czy ktoś wie, gdzie w Kielcach jest 'pomnik
        sponsora', ja też nie wiedziałem. Wytłumaczono mi więc, że stoi on na placyku
        przed katedrą, zwanym niegdyś 'Placem wdzięczności', w miejscu owego betonowego
        arcydzieła.Poszedłem więc zobaczyć. Fakt, stoi tam solidny kawał brązu, jakby
        ktoś wbił ogromną chałkę w beton postumentu,jest tam niejasno zaznaczonych kilka
        postaci o jakby jednej twarzy, oraz w dwu miejscach tajemnicze napisy drobnymi
        literkami wyjaśniają cel tego przedsięwzięcia - chyba, bo stojąc na placyku, nie
        sposób tego odczytać.W sumie klasa dzieła odpowiada jego poprzednikowi, no
        dobrze,ale skąd nazwa. Zupełnie nie mogąc tego rozszyfrować, odwróciłem się
        chcąc odejść i stanąłem jak wryty. Wyjaśniło się, oto tuż przede mną, stał
        murek, do którego przytwierdzine zostały,brązowe tabliczki,na których dużymi
        literami (dwa razy większymi, niż na pomniku)wypisane zostały nazwy sponsorów.
        A po drugie, gdyby nie owych CZTERECH WIESZCZÓW, nie byłoby IIRz-plitej, Orląt
        łwoskich,Górskiego, ani III-Rz-plitej, ale takie drobiazgi, chyba nikogo nie
        przekonają.
        • Gość: taki jeden Re: PLAC LWOWSKI IP: 82.139.11.* 10.01.06, 14:57
          CZTERECH WIESZCZÓW stanowcze nie!!!!
    • Gość: E_TA Plac Lwoski. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 14:03
      TEN plac nazywa się PLACEM CZTERECH WIESZCZÓW i niech tak zostanie. Uzasadniałem
      to już kiedyś i nie widzę kontrargumentów.
    • Gość: ? Re: plac IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.06.06, 23:58
      ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka