Dodaj do ulubionych

Praktyka w ramach AIESECu - doswiadczenia

IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 09.10.02, 01:29
no, wlasnie interesuja mnie opinie osob, ktore odbyly taka praktyke. A doklanie, czy dostaly sie do takich firm,
branz, jakie chcieli. Jak to jest z wyszukiwaniem miejsca na praktyke studenta/absolwenta w oparciu o tajemnicza
baze praktyk AIESECu??? Jak wielka jest to baza. Pytam poniewaz mam watpliwosci, po pierwszym spotkaniu z
malolatami z AIESECu przy polibudzie w Kielcach, ktorzy procz okraglych slow, nie potrafili udzielic mi, odpowiedzi
na postawione pytania. Ostatnie pytanie: jakie bylo w Waszym przypadku przelozenie praktyki w AIESECu na
szanse, podczas szukania pracy. Czy praktyka w ramach AISECu naprawde otwiera dzwi w wielu firmach, czy
tez jest to juz - chocby z uwagi na sytuacje na rynku pracy - historia. Dziekuje z gory za info.
Obserwuj wątek
    • Gość: Czarna Re: Praktyka w ramach AIESECu - doswiadczenia IP: *.zim.pcz.czest.pl 10.10.02, 16:00
      Czesc
      mam na imie Agnieszka i ( nie bede udawac ze nie) rowniez reprezentuje Aiesec
      tylko ze oddzial w Czestochowie. Cieszy mnie i zarazem smuci twoja
      podejrzliwosc co do intencji naszego stowarzyszenia. Dobre jest to ze chcesz
      sie dowiedziec co to za praktyki i gdzie, a Aiesec nie chce ci tych informacji
      udzielic, wiec szukasz innych zrodel...Zle to to, ze moze za wczesnie wydajesz
      sie byc nieufny ("tajemnicza baza...") Moze warto jeszcze raz podejsc do nich i
      zapytac o to??? Sama robilam takie prezentacje i uwierz mi ze ciezko od razu
      odpowiedziec na wszystkie ( czesto zupelnie odjechane ) pytania. Nasza baza
      firm to baza posiadajaca praktyki i praktykantow z 85 krajow swiata. Praktyki
      te sa naprawde rozne. To co je laczy to czas trwania: 2 miesiace - 1,5 roku,
      rodzaj praktyk: menadzerskie - dla kierunkow ekonomicznych i marketingowych,
      wolontariackie - dla ludzi np: chetnych niesienia pomocy spoleczenstwu z
      kierunkow takich jak socjologia, itp, trzeci rodzaj praktyk to praktyki
      techniczne ( w tym informatyczne ) dla ludzi wlasnie takich jak ty ( z
      Polibudy). Sa kraje , w ktorych praktyk jest wiecej, sa kraje specjalizujace
      sie w danych branzach np: raczej sa male szanse na wyjazd do Indii jako
      informatyk, gdyz kraj ten posiada wielu wlasnych bardzo dobrych informatykow,
      itp. ( chociaz oczywiscie jak we wszystkim zdazają sie wyjatki) Dlatego warto
      bys jednak spotkal sie z Aiesec Kielce i powiedzial o swoich oczekiwanich co do
      praktyki, wtedy oni zerkna do "tajemniczej bazy" by dac ci odpowiedz...
      To jeszcze nie znaczy ze ta praktyka jest wlasnie dla ciebie - jest jeszcze
      proces aplikacyjny: wypelnienie formularza, test z wiedzy o Polsce, egzamin z
      jezyka obcego, rozmowa kwalifikacyjna. To trwa troche, ale mysle, ze skoro juz
      napisales na forum, to zalezy ci na tym by wyjechac ....
      Odpisz co o tym myslisz. Dzis juz nie zdaze nikogo skontaktowac, ale postaram
      sie by na formum napisal ktos kto na takiej praktyce juz byl ... poza tym to
      wlasnie taka osoba powiedziala mi o twoim mailu i poprosila bym udzielila
      wyjasnien bo sama juz pracuje i oddaje sie swemu ulubionemu zajeciu wieksza
      czesc dnia.
      Pozdrawiam z Czestochowy

Gość portalu: Maksym napisał(a):

> no, wlasnie interesuja mnie opinie osob, ktore odbyly taka praktyke. A
      doklanie
      > , czy dostaly sie do takich firm,
      > branz, jakie chcieli. Jak to jest z wyszukiwaniem miejsca na praktyke
      studenta/
      > absolwenta w oparciu o tajemnicza
      > baze praktyk AIESECu??? Jak wielka jest to baza. Pytam poniewaz mam
      watpliwosci
      > , po pierwszym spotkaniu z
      > malolatami z AIESECu przy polibudzie w Kielcach, ktorzy procz okraglych slow,
      n
      > ie potrafili udzielic mi, odpowiedzi
      > na postawione pytania. Ostatnie pytanie: jakie bylo w Waszym przypadku
      przeloze
      > nie praktyki w AIESECu na
      > szanse, podczas szukania pracy. Czy praktyka w ramach AISECu naprawde otwiera
      d
      > zwi w wielu firmach, czy
      > tez jest to juz - chocby z uwagi na sytuacje na rynku pracy - historia.
      Dziekuj
      > e z gory za info.
    • Gość: Czarna Re: Praktyka w ramach AIESECu - doswiadczenia IP: *.zim.pcz.czest.pl 10.10.02, 16:01
      Czesc
      mam na imie Agnieszka i ( nie bede udawac ze nie) rowniez reprezentuje Aiesec
      tylko ze oddzial w Czestochowie. Cieszy mnie i zarazem smuci twoja
      podejrzliwosc co do intencji naszego stowarzyszenia. Dobre jest to ze chcesz
      sie dowiedziec co to za praktyki i gdzie, a Aiesec nie chce ci tych informacji
      udzielic, wiec szukasz innych zrodel...Zle to to, ze moze za wczesnie wydajesz
      sie byc nieufny ("tajemnicza baza...") Moze warto jeszcze raz podejsc do nich i
      zapytac o to??? Sama robilam takie prezentacje i uwierz mi ze ciezko od razu
      odpowiedziec na wszystkie ( czesto zupelnie odjechane ) pytania. Nasza baza
      firm to baza posiadajaca praktyki i praktykantow z 85 krajow swiata. Praktyki
      te sa naprawde rozne. To co je laczy to czas trwania: 2 miesiace - 1,5 roku,
      rodzaj praktyk: menadzerskie - dla kierunkow ekonomicznych i marketingowych,
      wolontariackie - dla ludzi np: chetnych niesienia pomocy spoleczenstwu z
      kierunkow takich jak socjologia, itp, trzeci rodzaj praktyk to praktyki
      techniczne ( w tym informatyczne ) dla ludzi wlasnie takich jak ty ( z
      Polibudy). Sa kraje , w ktorych praktyk jest wiecej, sa kraje specjalizujace
      sie w danych branzach np: raczej sa male szanse na wyjazd do Indii jako
      informatyk, gdyz kraj ten posiada wielu wlasnych bardzo dobrych informatykow,
      itp. ( chociaz oczywiscie jak we wszystkim zdazają sie wyjatki) Dlatego warto
      bys jednak spotkal sie z Aiesec Kielce i powiedzial o swoich oczekiwanich co do
      praktyki, wtedy oni zerkna do "tajemniczej bazy" by dac ci odpowiedz...
      To jeszcze nie znaczy ze ta praktyka jest wlasnie dla ciebie - jest jeszcze
      proces aplikacyjny: wypelnienie formularza, test z wiedzy o Polsce, egzamin z
      jezyka obcego, rozmowa kwalifikacyjna. To trwa troche, ale mysle, ze skoro juz
      napisales na forum, to zalezy ci na tym by wyjechac ....
      Odpisz co o tym myslisz. Dzis juz nie zdaze nikogo skontaktowac, ale postaram
      sie by na formum napisal ktos kto na takiej praktyce juz byl ... poza tym to
      wlasnie taka osoba powiedziala mi o twoim mailu i poprosila bym udzielila
      wyjasnien bo sama juz pracuje i oddaje sie swemu ulubionemu zajeciu wieksza
      czesc dnia.
      Pozdrawiam z Czestochowy

> no, wlasnie interesuja mnie opinie osob, ktore odbyly taka praktyke. A
      doklanie
      > , czy dostaly sie do takich firm,
      > branz, jakie chcieli. Jak to jest z wyszukiwaniem miejsca na praktyke
      studenta/
      > absolwenta w oparciu o tajemnicza
      > baze praktyk AIESECu??? Jak wielka jest to baza. Pytam poniewaz mam
      watpliwosci
      > , po pierwszym spotkaniu z
      > malolatami z AIESECu przy polibudzie w Kielcach, ktorzy procz okraglych slow,
      n
      > ie potrafili udzielic mi, odpowiedzi
      > na postawione pytania. Ostatnie pytanie: jakie bylo w Waszym przypadku
      przeloze
      > nie praktyki w AIESECu na
      > szanse, podczas szukania pracy. Czy praktyka w ramach AISECu naprawde otwiera
      d
      > zwi w wielu firmach, czy
      > tez jest to juz - chocby z uwagi na sytuacje na rynku pracy - historia.
      Dziekuj
      > e z gory za info.
      • Gość: Maksym Re: Praktyka w ramach AIESECu - doswiadczenia IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 12.10.02, 18:54
        Dzien Dobry:-)
        Tak naprawde mam na imie Rafal i dziekuje serdecznie za Twoj post.
        Koncze AE Katowice, a na Politechnike Swietokrzyska wybralem sie, z racji
        miejsca zamieszkania. Byc moze odpowiedzi na moje pytania dotyczace
        praktyk AIESECu, powinienem szukac w samych Katowicach, tego nie wiem.
        W kazdym badz razie zamierzam pojechac na spotkanie informacyjne AIESECu
        w Kielcach i jeszcze raz zadac kilka pytan w nadziei na uzyskanie odpowiedzi:
        1. Jaka ilosc miejsc praktyk dla absolwentow bankowosci zawiera tajemnicza
        baza AIESECu. Pytanie dotyczy krajow niemieckojezycznych.
        2. Jaki wplyw na szanse dostania sie przeze mnie na powyzsza praktyke
        moze miec to, czym zajmowalem sie przez ostatnie 10 miesiecy w Hamburgu,
        tzn. praca w stowarzyszeniu ARCHE e.V. zajmujacym sie wspieraniem zycia
        z osobami uposledzonymi umyslowo, oraz dzialalnoscia w Towarzystwie Polsko-
        Niemieckim przy Konsulacie Polski w tym miescie.
        Dodam, iz wiekszosc szczegolow dotyczacych postepowania kwalifikacyjnego
        AIESECu jest mi znana.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Czarna Re: Praktyka w ramach AIESECu - doswiadczenia IP: *.zim.pcz.czest.pl 29.10.02, 16:04

> Dzien Dobry:-)
          > Tak naprawde mam na imie Rafal i dziekuje serdecznie za Twoj post.
          > Koncze AE Katowice, a na Politechnike Swietokrzyska wybralem sie, z racji
          > miejsca zamieszkania. Byc moze odpowiedzi na moje pytania dotyczace
          > praktyk AIESECu, powinienem szukac w samych Katowicach, tego nie wiem.
          > W kazdym badz razie zamierzam pojechac na spotkanie informacyjne AIESECu
          > w Kielcach i jeszcze raz zadac kilka pytan w nadziei na uzyskanie odpowiedzi:
          > 1. Jaka ilosc miejsc praktyk dla absolwentow bankowosci zawiera tajemnicza
          > baza AIESECu. Pytanie dotyczy krajow niemieckojezycznych.
          > 2. Jaki wplyw na szanse dostania sie przeze mnie na powyzsza praktyke
          > moze miec to, czym zajmowalem sie przez ostatnie 10 miesiecy w Hamburgu,
          > tzn. praca w stowarzyszeniu ARCHE e.V. zajmujacym sie wspieraniem zycia
          > z osobami uposledzonymi umyslowo, oraz dzialalnoscia w Towarzystwie Polsko-
          > Niemieckim przy Konsulacie Polski w tym miescie.
          > Dodam, iz wiekszosc szczegolow dotyczacych postepowania kwalifikacyjnego
          > AIESECu jest mi znana.
          > Pozdrawiam.

Czesc przepraszam ze tak pozno odpisuje ale bylam za granica, mialam kilka
          spraw do zalatwienia i nie moglam tego wczesniej zrobic, dalam twoje namiary (
          tzn. pokazalam dyskusje na tym forum ) do AIESEC-u w Kielcach, mam nadzieje ze
          spotkaliscie sie i wyjasniliscie sobie wszystko. Co do twoich pytan to takich
          praktyk jakich szukasz jest w tej chwili w niemczech okolo 20, wiec calkiem
          sporo. Co do twojej pracy w w/w stowarzyszeniu to na pewno ci pomoze w dostaniu
          sie na praktyke.
          Pozdrawiam i zycze powodzenia
          ps. napisz jak ci poszlo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka