Dodaj do ulubionych

nie jest tak źle...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 11:02
Skończyłem 18 lat i od razu zacząłem narzekać na dzisiejszą młodzież. Głównie jestem zniesmaczony muzyką, której słuchają. Z Opli Kadetów dobiega na ogół rytmiczne umca-umca. Rytmiczne, a przede wszystkim głośne, bo młody dżentelmen chce, zeby wszyscy widzieli, jaki on jest koneser.
Obserwuj wątek
    • Gość: behemot Re: nie jest tak źle... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 11:08
      W gruncie rzeczy, odkąd wykitował Bach, czy nawet Mozart, to nie za bardzo jest czego słuchać. No - powiedzmy - Czajkowski też nieźle dawał czadu (np. koncert fortepianowy) ale to juz nie to, co Beethoven, Purcell, Haendel.

Beatlesi. Owszem. To jest ładne, a nawet magiczne ...ale jełop z kadeta nie będzie tego słuchał, bo nie ma umca-umca.
      Słowem - ciężkie jest życie kadeciarza.
      • Gość: behemot ...niejaki Dżejms IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 11:17
        Życie kadeciarza - konesera muzycznego typu umca-umca jest ciężkie ale nie beznadziejne.
        Wpadła mi w ręce płyta podpisana James Blunt "Back To Bedlam". Słucham i zastanawiam się - ciota, nie ciota? Jakieś to niewyraźne ...zwłaszcza, jak się człowiek oderwie od Metallici ...ale słucham. I co ? Bardzo przyzwoita płyta. Równa. Jest więcej niż jeden kawałek, którego da się wysłuchać od początku do końca. Aranżacje miękkie. Nie ma umca-umca ale kompozycje sa fajne. Po kilkakrotnym przesłuchaniu nawet kadeciarz-koneser powinien zajarzyć. Nie musi się kumplom przyznawać, że czegoś takiego słucha ale ...posłuchac warto.
      • Gość: behemot Czajkowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 13:37
        Czajkowski to był kompozytor, który sie ozenił ...ale nie za bardzo i na krótko. Generalnie człowiek skryty i niezbyt lubiany przez otoczenie. Nie organizował zadnych parad. Większość życia spędził poza Rosją, w krajach, gdzie łatwiej było o tolerancję i nawiązywanie prawdziwych męskich przyjaźni.
        Wytną mnie? :)))
        Czajkowski stworzył naprawdę piekne, klasyczne balety: "Jezioro Łabędzie", "Dziadek Do Orzechów", "Śpiąca Królewna". Są to sztuki tak zjawiskowe, że nawet, jak ktoś nie przepada za baletem, obejrzy te inscenizacje z przyjemnością.
        • Gość: behemot Czajkowski - Jezioro Łabędzie IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.05, 18:05
          Na prowincji zbiera się największe owacje. Prasa się zachłystuje, publika bije brawo ponad miarę. W ten sposób okazujemy, żę "się znamy" na sztuce ...choć niektórzy (dzień dobry) przysypiali mniej skoczne fragmenty.

Jest też i tak, że jak człowiek raz na 10 lat zobaczy coś innego niż Szwarcenegera to jest bardziej skłonny do entuzjazmu ...zwłaszcza, że Moscow City Ballet to czołówka światowa. Przypominają mi się czasy z lat 80, kiedy to do Polski przyjeżdżały na gigantyczne koncerty przebrzmiałe gwiazdy rocka. Na przykład taki Nazareth, który nie mógł u siebie w domu zapełnić pubu, grał w Polsce w Spodku w Katowicach przy nadkomplecie ...i to chyba dwa razy ...a ile publiki zostało pod drzwiami... Potem się to wyrównało.

Teraz ludzie nawet na Purpli nie chcą chodzić. Nie spowszedniał natomiast balet klasyczny. Nawet w dobie domowego kina dvd jest to straszna nowość dla Kielczan. Ciekawe dlaczego?
          • Gość: behemot malowani chłopcy w ratuzach IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.05, 18:19
            Nawiasem mówiąc - wymalowani faceci w rajtuzach, przemierzający scenę na sztywnych nogach, szkielety kobiet bez biustu - kto to ku-r-wa wymyślił? :)))

Taniec - zwłaszcza w parach - był pewną formą kontaktów o sporym znaczeniu seksualnym w czasach sztywnych zasad moralnych. Do kobiety innej niż żona właściwie nie można się było zbliżyć inaczej niż w tańcu.

Jaka rolę spełniał balet?
            • Gość: behemot Re: malowani chłopcy w ratuzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 09:37
              fotookostudio.enterpol.pl/Galeria/Imprezy_Wnetrza/MCBGiselle/index.html
    • Gość: behemot Metallica na smyczkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 12:34
      Metallica.
      Zaaranżowano utwory Metallici na kwartet smyczkowy i dość dobrze to zabrzmiało. W dodatku zespół muzyków, który to zrobił, zyskał taką popularność, że zaczął wydawać na płytach swoje własne kompozycje. Jest to kolejny przykład na to, że dobra kompozycja broni się bez wzgledu na to, jak zostanie zaaranżowana.

Innymi słowy - co za różnica, czy Master Of Puppets zostanie zagrany na gitarach, czy na smyczkach?
    • Gość: behemot jest bardzo źle... Dream Theater IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 12:49
      Chodzili chłopcy do konserwatorium. Dobrze się uczyli. Osiągnęli wirtuozerskie umiejetności na gitarach i bebnach ...aż tu nagle im coś odbiło i zaczęli grać heavy metal.
      Kompozycyjnie to z pewnością nie jest dyskoteka w stylu Metallici ale da się posłuchać mimo, że to trudna muzyka. Nie wiem dlaczego zawsze kojarzyła mi się z Prokofiewem? Zwłaszcza z koncertami smyczkowymi.

Uuuuu.... a jak Dream Theater gra Metallicię - pieknie. Dwa razy szybciej, precyzyjniej, mocniej. Jest bootleg - nie wiem, jak można tak precyzyjnie grać na żywo. Nie słyszałem nic takiego od czasów Rush.
    • Gość: megadeth Re: nie jest tak źle... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 12:52
      Gość portalu: behemot napisał(a):

> Skończyłem 18 lat i od razu zacząłem narzekać na dzisiejszą młodzież. Głównie j
      > estem zniesmaczony muzyką, której słuchają. Z Opli Kadetów dobiega na ogół rytm
      > iczne umca-umca. Rytmiczne, a przede wszystkim głośne, bo młody dżentelmen chce
      > , zeby wszyscy widzieli, jaki on jest koneser.

posiadacz opla z ciemnymi szybami ma IQ w granicach 70 - coś ambitniejszego od
      "umca-umca" będzie niezrozumiałe...
    • Gość: behemot Fiedia Żopin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 12:57
      Słyszałem taka opowiastę o dyskusji miedzy kieleckim inteligentem i żołnierzem bohaterskiej Armi Radzieckiej, który wyzwalał Kielce.
      Dyskutowano o sławnych kompozytorach i mołodiec śmiał się, że Polacy nie mają wielkich kompozytorów.
      - No jak to, a Szopen? - spytał inteligent.
      - Fiedia Żopin - da, eto toże nasz.
      Ponieważ tylko jeden z dyskutantów miał pepeszę konwersacji nie kontynuowano.

Szopena, oprócz tych dwóch słynnych Polonezów, niespecjalnie trawię. Podobnie zresztą, jak przytłaczająca większość Polaków.
    • Gość: behemot Bach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 13:11
      Lubię, jak coś się w muzyce dzieje. Na przykład zmiany tempa, ciekawa linia melodyczna, która nie nudzi się po dziesiątym wysłuchaniu. Lubię też wirtuozerię. Pasuje do tego Metallica, Zeppelin, Purple, Rush, Judas Priest i wiele, wiele innych zespołów. To fajna muzyka ...ale z biegiem lat zbyt się osłuchała. Wyblakła. Powiem więcej - nie wypada w pewnym wieku emocjonować się "Pain Killer" (choć od czasu do czasu wysłucham całej płyty z przyjemnością).

Natomiast są rzeczy ponadczasowe w sposób ewidentny.
      Szczęka mi opadła, kiedy pierwszy raz wysłuchałem w całości Tocatty i Fugi d-moll Bacha.
      Albo pierwszy i trzeci koncert smyczkowy Bacha. Co za jazda.
      • Gość: behemot Bach didżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 13:21
        Przyszło mi do głowy, że gdyby Bach założył kapelę "Didżej Bach" i grał na syntetyzatorach to mógłby zapełnić niejedną listę przebojów.
        Dla przykładu - była taka babeczka, blondynka, grała na flecie Bandinerie z II Suity Orkiestrowej h-moll - teledysk bił rekordy popularności. Jak ona się nazywała?
        Mniejsza o babeczkę, założę się, że w każdej komórce jest coś z Bacha.
        • Gość: behemot A tak wogóle.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 14:10
          to gdzie w necie można wysłuchać dużo dobrej muzy a potem kupić jakas płytę ?
          może jest zagraniczna słuchalnia jakas ciekawa ???
          • Gość: behemot Re: A tak wogóle.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 14:10
            www.mp3.com
            ale tam... trzeba się zarejestrować
            • ck_behemot Kadeciarze są niereformowalni 30.11.05, 14:40
              słuchanie "dużo dobrej muzy z internetu" a w dodatku z mp3
              pewnie jeszcze z paluszkowego mp3 playera z jedną słuchawką w uchu
              Kadeciarze są niereformowalni.
              • t-mon Re: Kadeciarze są niereformowalni 30.11.05, 16:08
                no a Regge????to dopiero klimat...
                • ck_behemot konkretniej 01.12.05, 11:24
                  Jakie reggae? Jakie tytuły? Bo w całości to i Bach potrafi być niestrawny (np. Kantaty bywają nużące)
          • Gość: Filip Re: A tak wogóle.... IP: *.qc.sympatico.ca 30.11.05, 19:54
            ChristianRadio.ca : Connecting Canadian Christian Radio Broadcasters
            ... Radio .ca Canada's Radio Station Ministry Resource Radio Programming
            Seminar Advertise here Employment ...

www.christianradio.ca Cached page 11/29/2005
            MOJO Radio - CHMJAM - 3
            MOJO, in a relatively short period of time has become Vancouver’s sports
            authority, with the ... Canucks lose second in a row on ... How 'bout that Grey
            Cup Game ! Tigers outdo Giants Coyotes bite ...

www.mojoradio.ca Cached page 11/29/2005
            Untitled
            www.xmradio.ca Cached page 11/29/2005
            KBS radio
            All Hit KBS the Best of the 80's, 90's and Now with Wayne Kelly and Jayne Garry
            in the Morning. ... November 29, 2005 The Overnighter 12:00AM to 6:00AM You
            will need WINAMP Naked Idol is on! Click here ...

www.kbsradio.ca Cached page 11/29/2005
            Durham Radio Sales & Service
            The powerful shopping cart software for web stores and e-commerce enabled
            webstores is based on PHP ... TOLL-FREE ORDER LINE: 1-888-426-1688
            International: 905-665-5466 Search: Advanced search ...

www.durhamradio.ca Cached page 11/29/2005
            Toronto's Molar Radio Podcast
            In Toronto's Molar Radio Podcast, CaugheyMachine and Erin cover local music,
            people and events ... Toronto's Molar Radio Podcast Corporate podcasts still
            suck. Toronto's Molar Radio #30: Not eaten. ...

molarradio.ca Cached page
            Nouvelles | Radio-Canada.ca
            ... Économie et Affaires ] – Stade olympique La RIO se retrouve dans l'embarras
            Le groupe Aérolande prétend que la Régie des installations olympiques l'a
            écarté du concours pour la construction d ...

www.radio-canada.ca/nouvelles Cached page
            Erin Community Radio - Erin, Ontario
            Erin Community Radio will serve as a training facility for the local community
            in all areas of radio ... Welcome to Erin Community Radio! Erin Community Radio
            is an Ontario based group of residents from ...

www.erinradio.ca Cached page
            Alfa Radio Ltd. Home of the ALFA SPID ROTATOR.
            ... Phones 780 466 5779 - Voice 780 466 4956 - Fax This site is always
            undergoing major upgrades please check back often. Some links may be in
            construction. Last update Aug 10 2005 - 18:15 ...

www.alfaradio.ca Cached page
      • ck_behemot Bach jest tani 30.11.05, 18:19
        Na Allegro box z 40 CD Bacha kosztuje 199zł + 14 zł koszty przesyłki. Jedna płyta wychodzi po 5 zł. Opis zawartości dość pobieżny i przypadkowy (są kantaty, brak koncertów skrzypcowych). Wykonawcy nie wszyscy z górnej półki ale ...jak ktoś woli dobrą muzykę od piwa, to jest okazja.

Dla jasności - nie znam sprzedawcy.
        • Gość: Filip Re: Czajkowski - Gość: behemot 30.11.05, 13:37 IP: *.qc.sympatico.ca 30.11.05, 19:35
          ...wlasnie snieg, niebawem skrzypiacy mroz, dzwonki u san, parskanie koni,
          olowiowe niebo, czarne kruki na bialym sniegu, umykajace kuropatwy lub zajac
          przebiegajacy droge, a w chatce buzujacy ogien w kominku....czas na
          Czajkowskiego !

...piekne sztuki stworzyl, gra sie je na najwiekszych scenach swiata...a w
          Toronto to juz regula w okresie przedswiatecznym "Dziadka do Orzechow"

...gdyby nie ON to w pamieci zostaly by mi tylko slady gonsiennic na brudnym
          sniegu....i sfora tych typow; jeden w ciemnych okularach, drugi o wyjatkowo
          olbrzymich uszach...

• ck_behemot Radio Fama - jakbyś Kadeta otworzył. 01.12.05, 11:22
      Dziwię się kadeciarzom, którzy zamiast Czajkowskiego słuchają umca-umca, tymczasem...
      ...tymczasem włączyłem wieczorkiem, po raz pierwszy w życiu, Radio Fama. I co? Ależ tak! Umca-umca buchnęło mi z głośnika, jakby ktoś Opla Kadeta otworzył.

Mamy juz w Kielcach "uczelnie" które kształcą "inteligętów".
      Dopisuję do listy rozgłośnie radiowe schlebiające gustom kadeciarzy.

Zauważam, że nie ma jeszcze wytwórni kijów bejsbolowych, na wypadek, gdy kieleccy kibice będą jeździć na ustawki do Krakowa.
      • Gość: Filip Re: Radio Fama - jakbyś Kadeta otworzył. IP: 67.71.84.* 06.12.05, 20:41
        ...chociasz zaskoczyl mnie bechomocie twoje sympatje do "The Beatles"...a przy
        tym szacunek do muzyki powaznej.
        Kiedys myslalem robic sztuke tak subtelna, delikatna, z odniesieniem do
        rzeczywistosci jak oni to robili, ale z urzyciem nowej gitarowej
        instrumentaliki jaka przyniosla epoka, a zatem - narzedzia.

Pozniej sympatyzowalem z "The Beach Boys" i w ich wypadku to byl fenomen bo
        pochodzili z odleglej cywilizacyjnie Australii....a zawsze kojazylem ich z
        California.

Ale niestety w tym wszystkim brakowalo mi literatury albo moja tlumaczona do
        nich literatura z czasem blakla. Doszedlem wowczas do wniosku ze tak naprawde
        to sa klimaty mojej emigracji wykluczajace chyba najbardziej wrazliwy okres
        mojego zycia w Polsce. W tych dwoch obrazach retrospekcyjnie odbieranego swiata
        nie bylo charmonii raczej rozdarcie. Tragiczne rozdarcie na JA polski i JA
        zachodni.
        Kiedy ktokolwiek wspomina o tym prostactwie we wspolczesnej nazwijmy
        to "muzyce" ograniczonej jedynie do rytmu, upc...upc...upc, zadaje sobie to
        podstawowe pytanie czego ja sluchalem, dlaczeg sluchalem, po co sluchalem ?

Niestety nie mamy srodkow by nasza "mlodziez zaszczepic przeciw
        grypie"...zaprogramowac ja na muzyke powazna...choc jesli ona nie bedzie miala
        szans sluchania czegos powazniejszego to bedzie to mlodziez intelektualnie
        stracona.

Moi znajomi wlanczaja kazdego ranka swym dzieciom, przed wyjsciem do szkoly
        cichutko szemrzace najslodsze kawalki muzyki powaznej...tlumaczac; gdy
        spowaznieja i gdy uslysza muzyke powazna, ona im bedzie sie kojarzyc z domem
        rodzinnym.
        Sluchac muzyki i jakiej - to najwczesniejsze lekcje ktore dzieci moga juz
        dostawac w beciku, bardzo cicha i slodka.

To ze towazyszy "tym z ulicy" tylko pusty rytm jest wynikiem zaniedban
        rodzicow, braku gustu...lub gustu mutanta - tego czego sluchali rodzice.
        Dziecko ktore od malego slucha muzyki powaznej, ta muzyka towazyszy mu w zyciu,
        nie bedac don agresywna nawet po latach jakis zawirowan osobowo-smakowych wroci
        do autentycznych wartosci.

• Gość: bolek Re: Radio Fama - jakbyś Kadeta otworzył. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 21.12.05, 23:03
          ale macie zajecie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka