Dodaj do ulubionych

Kielce -fajne miasto

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.02.06, 16:13
ludzie życzliwi.
Obserwuj wątek
    • Gość: wit Re: Kielce -fajne miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 18:29
      a Witkacy mówił zupełnie coś innego
      • Gość: msz1 Re: Kielce -fajne miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 18:47
        A ja słyszałem że Witkacy był na ciągłym haju...
      • Gość: jurek Re: Kielce -fajne miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 19:35
        Witkacy to do dzis sie w trumnie przewraca za te brednie :)
      • kosz.marny Re: Kielce -fajne miasto 06.02.06, 08:54
        > a Witkacy mówił zupełnie coś innego

Primo: Witkacy nigdy w Kielcach nie był.
        Secundo: Kielce pasowały mu do rymu Kielc - szmelc.
        Tertio: "A może piękne to jest, ach, miasteczko, ach, i nawet miłe" - to też
        cytat z tego wierszydełka.

Z resztą - w czasach, kiedy W. pisał, to podejrzewam, że Kielce mogły
        faktycznie wyglądać dość nieciekawie. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to polecam
        spacer ulicami: Kozią, Silniczną, Cichą, a jeszcze lepiej Zagnańską (między SHL
        a kościołem św. Krzyża), Jasną, Stolarską... Tam można poczuć ten klimat :-)
    • Gość: Gargamel Re: Kielce -fajne miasto IP: 81.6.130.* 04.02.06, 18:46
      Co tam ludzie - Prezydent jest WIELKI.
    • Gość: zz Re: Kielce -fajne miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 20:04
      ludzie a co jeszcze jest takiego fajnego ? Ludzie to jest baaardzo szeroko
      powiedziane - może jacyc konkretni?
    • Gość: KJielczanin Re: Kielce -fajne miasto IP: *.satbit.pl / 81.219.208.* 04.02.06, 22:44
      Kielce - fajne miasto dla kolesiów. Bez układów , bez wysokiej protekcji w tym
      mieście nic nie załatwisz. Najwyżej możesz być bezrobotnym, wyrzuconym przez
      elity na margines zycia, na margines społeczeństwa. Sam tego doświadczyłem,
      dzięki niezwykłej życzliwości P. dyr. E. Cybuli i P.v-ce prezydenta Syguta
      (jednoczesnego członka PO i PiS, popierającegi i tow. Tuska i P.
      Kaczyńskiego , medialnego kandydata na v-ce wojewodę, prawdziwego altruistę).
      Dzięki ich życzliwości od ponad 2,5 roku jestem bez środków do zycia. Niech
      dobry Bóg wybaczy im wszelkie niegodziwości i krzywdy, jakie swoimi decyzjami
      sprawili mieszkańcom Kielc.Jestem pewien, że wielu wyrzuconych przez nich
      pracowników, pozostającyh od kilku lat bz jakichkolwiek środków do zycia ma ich
      w "życzliwej" pamięci. Są prawdziwą elitą władzy ( z tamtej epoki), niezwykle
      wrażliwą na ludzką krzywdę, na los tych nisko protegowanych. Doskonale potrafią
      dbać jedynie o swoich kolesiów i o swoje interesy.Są pomnikiem tamtego systemu.
      Mam nadzieję, że wkrótce spotka ich sprawiedliwość.
      • Gość: zz Re: Kielce -fajne miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 23:03
        no i to jest własnie ten folklor - spirala takich spraw sie nakręca stale - od
        lat. Państwo stało sie uprawomocnionym gangsterem i moze wszsytko = państweo
        jako przechodniłup kolejnych ekip. Co gorsze każda nastepna ekipa jest
        merytorycznie gorsza - bo w takim wianuszku szybkich zmian najlepsi albo sa
        wycinani bo trzeba synekury dla szwagow itd albo wielu ma po prostu dosc i idzie
        na swoje, inni w ogóle wyjężdzają, W ten sposób dokonuje sie selekcja negatywna
        - poziom kolejnych urzedników idzie szybko w dół. Odpływ młodych ludzi trwa
        równiez - paradoksalnie np wielu młodych l=udzi - najczesciej zdolnych wybiera
        powołanie kapłanskie - bo przy tym zamecie jest to dla młodego człowieka jakąs
        ostoja. Jak sie to wszystko doda - to niedługo na stanowiska takie troche gorsze
        - ale zwykle kluczowe beda brac z łapanki - a wściekłóśc będzie rosła - to sa
        juz co najmnie dwa warunki albo do rządów autorytarnych albo do rewolucji
    • Gość: zniesmaczona Re: Kielce -fajne miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 11:37
      czy ten debilny gargamel wszędzie się musi wpieprzać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka