olop10 31.08.06, 14:56 Witam wszystkich co sądzicie o naszej miejscowości i naszych radnych o naszych drogach i tym co sie tu dzieje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kron4121 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 31.08.06, 15:25 Witam Radny na Wolicy jak sami mieszkańcy wiedzą co robi... zupełnie nic No bo po co robić coś w miejscu w którym sie nie mieszka bo aktualnie nasz zasmarkany radny mieszka w Siedlcach.Wiec po co oni wogule są potrzebni w Gminie.Jak to może być że w XXI wieku na wolicy nie ma oświetlenia,drogi w opłakanym stanie jednym słowym średniowiecze.Pytam wiec po huj potrzebni są nam radni ,po co te wszystkie darmozjady zjezdzaja sie do Chęcin na narady i co .. Co tam ustalają jak nasza gmina jest chyba najgorszą gminą w Polsce,same barany co nie umieją pokierować niczym,stare zgredy siedzą i pierdzą w stołki a chcąc coś załatwić to jedyna odpowiedz Za Chwilkę.Wracając jeszcze do naszego Radnego gość jest może i ok ale jak nic nie robi to niech odejdzie bo wydaje mi sie że jest za cienki w uszach żeby coś dla Wolicy zrobic i niech nie blokuje krzesełka dla faceta z jajami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brudnybolek Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 19.09.06, 13:20 Ale chłopie się popisałeś te twoje wyrazy i epitety... kron4121 napisał: cyt. Radny na Wolicy jak sami mieszkańcy wiedzą co robi... zupełnie nic .........zasmarkany radny Ty zaś jesteś debeściak waląc byki aż miło trzeba do szkoły i troszeczkę się douczyć żeby dorównać radnemu Wolicy. kron4121 do szkoły bara.. anie już ci nic nie pomoże. Chyba sam nie masz szacunku do siebie bo tylko tacy nie szanują innych, przejrzyj sie w lustrze... Odpowiedz Link Zgłoś
kron4121 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 19.09.06, 21:02 brudnybolek a co ty jakiś fan naszego radnego czy jego lizodup!!!!???? Odpowiedz Link Zgłoś
scyzoryk07 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 31.08.06, 18:09 Nasz radny - polituj sie Boze! nie wiem czy ktos widzial ostatnie zawody strazackie w Tokarni! niezbyt widowiskowa impreza ale z tego co widzialem to radny z Wolicy startowal z druzyna z Siedlec! no ja na miejscu strazakow z Wolicy zdenerwowalbym sie troche! Tym bardziej ze o ile sie nie myle to "nasz radny" pracuje w Panstwowej Strazy! wiec jak widac zdrada!!! no i straz z Wolicy przegrala no bo jak inaczej moglo byc! a wygrala druzyna w ktorej bym czlowiek z panstowej strazy czyli Siedlce! a na marginesie slyszalem ze byl tam jakis przekret bo sedziowe pomylili sie z czasem dla Wolicy i go troche doliczyli! nie znam sprawy dokladnie ale jak widac wszedzie sa uklady i przekrety! no bo skoro sedziowie byli z Panstwowki no i stratowal czlowiek z Panstwowki to wiadome kto mial wygrac te zawody! Szkoda mi strazakow z Wolicy bo wiem ze sa najlepsi w gminie i dlugo sie przygotowywali do zawodow! No ale co na uklady nie ma rady! A tak apropo ciekawe jak tam w strazach pozarnych w gminie moze tez sa jakies uklady czy pokrewienstwa? Prosze o informacje bo mnie to ciekawi! Odpowiedz Link Zgłoś
kron4121 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 04.09.06, 08:01 Radny z Wolicy czlim Iwański Andrzej jest taki cwany bo prace w Państwowej Straży załatwił mu teściu i dlatego teraz jest taki kozak.No właśnie i tutaj jest pytanko dlaczego tak jest i dlaczego tak może być że pajac bierze kase za to że jest radnym na Wolicy a udziela sie dla Siedlec. Odpowiedz Link Zgłoś
scyzoryk07 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 10.09.06, 02:16 no jak mozebyc normalne uklady i ukladziki po to zeby nic nie robic a brac kase dlatego trzeba z ttym skonczyc bo nic sie niepoprawi w tej miejscowosci Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_i Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 18.09.06, 22:18 Drogi kolego!! Treść twojej wypowiedzi jest bardzo płytka, ale powiem ci jedno zbliżają sie wybory i nic nie stoi na przeszkodzie byś się ujawnił i w nich wystartował. Według ciebie jesteś facet z "jajami" wiec myśle że bez problemu wygrasz. Nawiązując do twojej marnej wypowiedzi daleko mi do zgrywania "Kozaka" a sytuacja w jakiej obecnie znajduje sie nasza miejscowość nie powstała "wczoraj", lecz dużo wcześniej kiedy Wolica miała jeszcze dwóch radnych. I to mnie skłoniło do startowania w wyborach, nie zaś ta wielka kasa (300 zł :) ), nie kończy sie jednak meczu przed gwizdkiem sędziego nie uważasz??? Szanuję twoją opinie lecz stwierdzam, że mało wiesz wiec jeśli chcesz zabrać głos w jakiejś sprawie to najpierw troszeczkę dowiedz się co w trawie piszczy a potem dopiero wypowiedz się i może twoja wypowiedz bedzie coś warta. Z wyrazami szacunku pozdrawiam radny :). Odpowiedz Link Zgłoś
kron4121 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 19.09.06, 10:30 Witaj Radny skoro uważałeś że dla Wolicy potrzebna była zmiana i dlatego to skłoniło cie do kandytowania to pochwal się co zrobiłeś jako radny i jakie masz zasługi wobec naszej miejscowości.Ajezeli uważasz że moja wypowiedz jest marna to wybacz jest taka jak twoje zasługi i kariera radnego na Wolicy.Mam nadzieje że napiszesz co zrobiłeś bo bardzo jestem ciekaw i myśle że mieszkańcy też. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_i Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 19.09.06, 12:09 Drogi kolego!!! Tak myślałem, że brak ci bedzie odwagi przedstawić się na forum i ujawnić swoją osobę. Wygodnie jest krytykować, wiedząc że jest się anonimowym. Nie jesteś więc jak to określiłeś wcześniej "facet z jajami" bo ich ci brak. Chowasz sie za jakimś marnym nickiem i myślisz że wszystko wiesz, nie rozśmieszaj mnie proszę.... Co do mojej kadencji to uważam, że złożenie mandatu było by nie fer w stosunku do tych którzy na mnie głosowali. Co mi się udało zrobić to zainteresowani wiedzą (no może ty nie) wiec kiedy się przedstawisz to pogadamy.Kron4121- co to ma być ?? napis reklamowy. "kariera radnego" a cóz to znaczy, że mam ci przed domem posprzątać i pozamiatać ?? Sam się weź do roboty !!! To właśnie przez takich ludzi jak ty Wolica podupadła, biadolić i nic nie robić to jest najlepszy sposób na wszystko... prawda??? Pozdrawiam serdecznie radny:). Odpowiedz Link Zgłoś
kron4121 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 19.09.06, 20:59 Ha i widzisz jesteś cienki jak dupa wężą i myślisz żę coś zrobieś!!!!! Nic nie zrobiłeś bo nie masz siły przebicia jesteś tam tylko po to by brać kasę i wali cie co sie dzieje na Wolicy jesteś jak inni którzy za wszelką cene pchaja do koryta jak świnie .Ajeżeli chodzi o nik to powtórze sie jesteś za cienki a może za płytki żeby go zrozumieć.A Wolica podupada nie przez moje biadolenie tylko przez takich pozerów jak ty Andrzejku którzy dużo gadają a nic nie robią to po co jesteś potrzebny i nie jestem żądnym kandytatem tylko obiektywnym obserwatorem i chce mi sie żygać na to wszystko bo ktoś wam daje swoje głosy a was to wali ,a to że padło na ciebie to przypadek bo mieszkam na Wolicy i wiem że h...a zrobiłeś Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_i Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 19.09.06, 22:21 twoje teksty nie robią na mnie wrażenia. kron4121 nawet jak ci zwracają uwage to nic z tego sobie nie robisz :) człowieku, zrozumieć ciebie proszę, jesteś zwykłym pieniaczem, ty obiektywnym obserwatorem tylko z jednej strony nie badz smieszny facet. Koleś odwagi tyle u ciebie co u mnie brudu za paznokciami. AA zresztą , nie bede sie zniżał do twego poziomu. więc pozdrawiam Cię serdecznie i żyj sobie w swoim małym światku :):):):) szcześliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
kron4121 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 20.09.06, 10:59 Trudno radny motasz sie i bronisz przed odpowiedzią Czyli NIC NIE ZROBIŁEŚ DLA WOLICY ale nie masz sie odwagi przyznać,a mój (światkek jest bardzo szeroki w porównaniu z twojm) Pozdrawiam i zycze dalszego pierdzenia w stołek w gminie bo to wychodzi ci najlepiej bo niczym innym chyba się nie pochwalisz !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_i Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 20.09.06, 12:08 kron4121 Wiesz co powiem ci masz trochę racji może moja wiara w ludzi była zbyt duża. Twoja opinia jaką posiadasz w tymy temacie jest taka i ja jej nawet nie próbowałem zmienić. Oby twój swiatek był jak najlepszy i najwiekszy. Sam jesteś kowalem własnego losu. Lekcja bycia radnym uświadomiła mi, że jeszcze sie taki nie urodził by wszystkim dogodził. Mam świadomość tego, że jeżeli bym zmienił swoje przekonania może udałoby się więcej "wysepić " wydrzeć kasy (bo w naszej gminie tak to wygląda)na naszą miejscowość. Trzeba w coś wierzyć i czegoś sie trzymać by móc spokojnie spojrzeć w lustro. Mnie się udało?? - czas pokarze. Pozdrawiam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_i Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 20.09.06, 12:33 Pragnę podziekować tym, którzy obdarzyli mnie zaufaniem, mając świadomość że są ze mną wytrwłem do końca tej kadencji. Zostawiam kilka rzeczy które są już przygotowane do reallizacji bo na nie potrzebne były projekty: Niestety tego nie widać - bo to dokumentacja: Oświetlenie ul. Ostrowskiej Oświetlenie ul. Siedleckiej. Oświetlenie ulicy Szkolnej od dworca w strone Kościoła, niby prosta sprawa a potrzeba na nią papierów. Przeprojektowanie drogi do cmentarza - bo takowy trzeba zrobić by móc dokończyć asfalt, - droga ta znajduje się w całości na terenie kolejowym i kolej dyktuje warunki. Projekt oświetlenia ul. Senatorskiej i przyległych ulic. To co widać (może nie warto pisać) Ale część jest nieskończona i powiem dlaczego. Okna w Szkole Podstawowej. Częściowe położenie asfaltu w strone cmentarza - ech gdyby nie ten przewód kolejowy pod drogą to pewnie by to sie skończyło a tak to kolejna kasa w dokumentacje (zerwany zrestą podczas wymiany przepustu). Asfalt na Senatorskiej - i tu kolejny zonk po przepust który jest w drodze trzeba wymienić i robota niedokończona - wiekszy wydatek. Asfalt na ul. Leśnej tu naszczęście nic w drodze nie ma, tylko zasuwy wodne. Wymiana uszkodzonego przepustu na Kolejowej. Połączenie ul. AK z Ostrowską, bo było rozbabrane i nieskończone. Do końca października ma być oświetlona ul. Świerkowa. Nowy asfalt na drodze powiatowej od przejazdu do Nordkalku - i tu się zastanawiam czy te dziury które tam były nie powinny zostać jako dowód na ignorancję i bezmyyślność powiatu, ale zostawmy to. Wiem, że wysiewka na drodze nie załatwia sprawy ale jak nie ma nic innego. Wiele jeszcze chciałem zrobić jak sprawa remizy czy miejsce spotkań dla młodzieży, asfalty na wiekszych ulicach Spacerowej i Górnej ale głową muru się nie przebije. Wiele jest jeszcze do zrobienia na Wolicy. Jak to powiedziaał mi jeden ze starszych mieszkańców, cyt. "Bo na Wolicy to już dawno powinno być wszystko zrobione jak była tu gmina, a teraz to musimy czekać na swoją kolej..." Ziarenko prawdy w tym jest, tylko żeby następna rada tak nie myślała!!! Pozdrawiam wszystkich moich zwolenników i przeciwników. z Poważaniem radny. :) Odpowiedz Link Zgłoś
przemekchmiel Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 20.09.06, 15:08 Poniżej przedstawiam zestawienie wydatków w Wolicy w tej kadencji (bez 2006 roku) Niektóre dane z 2002 roku nie są jeszcze pełne ale niedługo zostaną uaktualnione o dane z archiwum: Wolica Rok 2002 157.765,18 zł i zostały przeznaczone na: - infrastrukturę wodociągową - izby rolnicze - drogi dojazdowe do pól - pozostałe zadania. W ramach powyższych środków rozpoczęto zadanie „Tranzyt ścieków do oczyszczalni w Radkowicach z sołectw Tokarnia i Wolica”. - Przepust pod torami Wolica – ok. 52.000,00 - wykonano modernizację budynku gimnazjum w Wolicy. - pomalowano pomieszczenia kuchenne i stołówkę w szkole w Wolicy - rów odwadniający Wolica – 16.100,00 Rok 2004 - remont ul. Kolejowej w Wolicy – 56.800,00 - modernizacja budynku SP Wolica – 126.470,00 (dofinansowanie PAOW) Rok 2005 - dotacja do remontu drogi powiatowej w Wolicy – 40.000,00 - modernizacja SP Wolica – 42.506,00 środki PAOW Odpowiedz Link Zgłoś
firefighter3 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 20.09.06, 20:57 Korzystając z okazji ma do Pana, Panie Radny pytanie w związku ze "sprawą remizy". Jak wygląda Pana stanowisko w tej sprawie, bo zapewne wie Pan dokładnie o co chodzi, do zakonczenia kadencji zostało jeszcze pare komisji, sesja i pare ważnych głosowań, wie Pan dokładnie jak wygląda sytuacja i że tak wyglądać nie powinna, co w związku z tym Pan zamierza? Odpowiedz Link Zgłoś
kron4121 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 20.09.06, 21:21 Witaj Radny! Dziękuję że wreszcie napisałęś a raczej pochwaliłeś sie swoimi osiągnięcjami,a zarazem mam parę pytań: Po pierwsze czy całą kadęcje zajeło ci tworzenie dokumentacji na oświetlenie i czy jest ona tylko na papierze i czy śą przewidziane jakieś fundusze na zrobienie oświetlenia w tym wieku... Po drugie drogi i jeszcze raz drogi dlaczego jest taki duży problem ze zrobieniem dróg jak nie asfaltoeych to nie można załatwić kruszcu ze starych drug co są aktualnie robione i znam wioski które mają taką nawierzchnie i jest ok przy minimalnych nakładach (koszt 1 samochodu około 150zł + praca walca) Po trzecie miejsce spotkań młodzierzy Radny dlaczego Hala sportowa na Wolicy jest Nasza a nie można na niej nic robić bo co Hala jest dla dzieci Budziosza ,hore jest to trosze nie uważasz a może nie chcesz ruszać pewnych spraw by popaść w konflikt z mafią dyrektorów z Wolicy Pozdro i dzieki że napisałeś co zrobiłeś hm hm hm..... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_i Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 00:03 Witam !!! Na początek zacznę od remizy, która nie daje mi spać po nocach. Sprawa rozstrzygnięcia własności jest w sądzie i pewnie tam zostanie. Myślałem o tym by nasza straż miała własną remizę z prawdziwego zdarzenia w projekcie budżetu na 2005 rok były przewidziane na to pieniądze, konkretnie 40 000 złotych na projekt jednak większość radnych uznała, że są one nam niepotrzebne i je zabrali. Po licznych interwencjach moich i nie tylko otrzymałem wsparcie mieszkańców (za co dzieki) dopiero teraz na sesji 29.09.2006 bedzie postawiona sprawa remizy, konkretnie pieniądze na przeprojektowanie dawnego przedszkola na potrzeby straży 40 000. Jak będziemy mieli projekt to będzie można wystąpić o dofinansowanie realizacji projektu z funduszu rozwoju wsi. Więc droga jeszcze odległa, ale realna przy odrobinie dobrej woli reszty radnych. Na tej sesji ma być również rozpatrzone dofinansowanie sprzętu ratownictwa drogowego dla naszej straży 4000 zł. Jeśli chodzi o drogi z destruktu (zrywki) to koszt ich nie jest wcale taki mały ponieważ do tego materiału należy dodać jeszcze lepiszcze, które to wszystko zwiąże i koszt takiej drogi to jest prawie 2/3 drogi asfaltowej. Należy zaznaczyć, że trwałość takiej drogi jest mniejsza. Sprawa hali na Wolicy.... jest co tu dużo mówić trudna, ponieważ co roku jest ten sam problem z dostępem do niej. Ustalenia robi się co roku na jakiej zasadzie będzie ona udostępniana i ciągle są jakieś zgrzyty. Po prostu ręce opadają. Ale jest jedno rozwiązanie, którego nie zdradzę (jak wyjdzie nie będzie już wykrętów). Pozdrawiam serdecznie radny:) Odpowiedz Link Zgłoś
firefighter3 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 16:50 Dziekuję za odpowiedz. Nurtuje mnie jednak jedna sprawa, w związku z tym pytam. W Pana odpowiedzi pojawiają się wyrazy "nasza straż", jaki jest więc Pana stosunek do OSP W Wolicy, skoro prawdopodobnie jest Pan członkiem OSP w Siedlcach, na co wskazuje start w zawodach sportowo-pożarniczych, czy uczestnictwo w akcjach ratowniczo-gaśniczych w barwach w/w jednostki? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_i Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 22:00 Kolego !!!firefighter3 Zawsze zastanawiał mnie fakt rywalizacji między gminnymi jednostkami straży pożarnych, powiem szczerze że nie mogłem tego rozgryść i dalej nie mogę. Dlaczego ludzie, którzy za darmo i z własnej nieprzymuszonej woli gdy tylko słyszą syrenę śpieszą na ratunek obcym osobom, często narażając własne życie, a kiedy jest czas spokojny "gryzą" się między sobą zupełnie niepotrzebnie. Uczestnicząc w akcjach ratowniczych nauczyłem się jednej rzeczy, że trzeba polegać na tych którzy obok Ciebie stoją w chwili zagrożenia i stresu. Nie może być tak, że przy akcji jeden z drugim nie będzie współpracował, ponieważ jest to najkrótsza droga do tragedii, nie dość że się komuś nie udzieli pomocy to samemu można stać się ofiarą. Uważam, że rywalizacja miedzy strażami powinna mieć miejsce tylko na zawodach, i tam się kończyć. Możesz mi wierzyć lub nie, nie była to dla mnie łatwa i prosta decyzja kiedy zaproponowano mi wstąpienie do OSP a później udział w zawodach. Jednak po dłuższym namyśle stwierdziłem, że może to jest właśnie ten moment kiedy stosunki między Strażami gminnymi muszą ulec zmianie. Przecież to od nas druhowie zależą stosunki między nami. Wcale nie zacząłem przez to "kochać" radnego Siedlec, każdy ma swoje cele i założenia może są one odmienne ale po sesji wychodzimy i każdy jest tylko człowiekiem. Chcę być przykładem na to, że czas na zmiany, a najtrudniej jest zmienić siebie. Może czas zacząć ciągnąć ten wóż pod nazwą OSP w jednym kierunku???? Współpraca przecież buduje a niezgoda rujnuje. Ja nie zapominam o swoich korzeniach, a rywalizuje tylko na zawodach i na sesjach. Pozdrawiam serdecznie radny:) Odpowiedz Link Zgłoś
firefighter3 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 22:32 Dziekuję za odpowiedz. Podsumowując chciałem wyrazić tez swoją opinie na ten trudny temat. Owszem zdarzają sie konflikty, ale gdyby ich nie było to też nie byłaby sytuacja normalna, z czego one wynikają? To temat na inną dłuższą rozmowę. Z moich obserwacji wynika jednak że podczas akcji te konflikty, rożnice zacierają się całkowicie-wtedy rzeczą nadrzędna jest ratowanie życia czy mienia ludzi. Najlepiej byłoby żeby wszystko szło Ok i żeby rzeczywiście ten wóz jechał w jednym kierunku, ale nie zawsze jest to możliwe. Wydaje mi sie że jest lepiej ale prawdziwym wyznacznikiem kierunku będą najblizsze głosowania dotyczące pieniędzy przeznaczanych na straże pożarne w gminie podczas nadchodzącej sesji. Prawda jest jednak taka że jeśli zgrzyta w Urzędzie to problemy te promieniują na inne sektory gminy co w niektórych aspektach może powodować różnice w poglądach. Odpowiedz Link Zgłoś
adnin1 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 20.09.06, 23:36 Drogi Radny. Napisałeś sobie wszystkie zdarzenia, które sie działy w ciagu tych kilku lat i czytając je wychodzę z podziwu. Radny robi: - dokumentację oświetlenia i samo oświetlenie - dokumentacje dróg i kładzie asfalt - wstawia okna w szkole ( + nie boi sie dzieci) Dużo tych asfaltów i okien, przepustów, poprawia drogi po powiecie. Skarb - na miejscu gminy powinien juz pracowac w Inwestycji. Ale do rzeczy. Dla mnie ważne są obietnice wyborcze i cytuję twoje słowa sprzed 4 lat: " Jest wiele rzeczy do zrobienia, ale najważniejsze jest to , że młodzi ludzie na razie mają tylko jeden wybór: sklep i piwo. Myślę , że trzeba im coś zaproponować, żeby jednak mieli lepszy wybór...." Może wypowie sie młodzież z Wolicy, czy coś można ciekawego robić, czy Radny był zaangażowany w kreowaniu imprez, co ciekawego zainicjował, czy spełnił swoje obietnice z przed 4 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
przemekchmiel Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 07:28 Jeśli chodzi o udostępnienie hali to jestem po rozmowach z Panią dyrektor Budziosz i Panaem Budzioszem i postawiłem sprawę jednoznacznie, młodzież z Wolicy, Tokarni, Siedlec i Łukowej ma wejść na halę od miesiąca października. Na szczęście mam w tym przypadku pewne narzędzia nacisku ;). Jestem też po rozmowach z dyrektorem szkoły w Podzamczu, gdzie hala została odremontowana i zmodernizowana w trakcie wakacji i tam też młodzież z gminy będzie mogła kilka razy w tygodniu sobie pograć. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix061 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 18:09 Nareszcie jakieś osoby z władz gminy ujawniły sie na forum. Brawa z odwagę dla pana Andrzeja Iwańskiego i pana Przemysława Chmiela. Szkoda że tak późno - no ale w końcu wybory sie zbliżają. Poruszając temat szkoły - to czy są jakieś obietnice przedwyborcze czy może próba przymilenia się? - tyle lat się ciągnie ta sytacja a tu nagle tak wielkie zaangażowanie "postawiłem sprawe jednoznacznie". Dla mnie jest to troche śmieszne. Były wakacje młodzież z Wolicy Siedlec Tokarni Ostrowa chodziła po swoich miejscowościach i nietylko szukając zajęcia a najcześciej lądowali pod sklepami. I tak jest już od lat. Czy nie można było wcześniej tego zrobić. A poza tym to do czego wy ich wpuścicie na tą hale. Trzeba chyba zoorganizować jakieś zajęcia przynajmniej w wekendy. Przecież na hali jest wiele pomieszczeń, które można wykorzystać do różnych celów a nie tylko jako sale dla uczniów. A hale natomiast nie tylko do gry w piłke ręczną, nożną czy koszykówke. Można tam organizować wiele innych zajęć. Uważam, że dobrze byłoby zoorganizować jakieś kółka zainteresowań - przedstawić młodzieży szkolnej i nietylko taką propozycje - udostepniać sale na wekendy, żeby mogli się spotkać robić coś wpólnie. Przecież naprzykład z sali komputerowej można zrobić kawiarenke internetową w wekendy. Sądze, że sporo młodzieży mogłoby się spotykać przy takiej okazji i rozwijać swoje umiejętności - oczywiście potrzebny byłby również opiekun - uważam, że najlepiej zatrudniony przez gmine. Koszt takiego pracownika jest niewielki gdy pracuje tylko w weekendy. Spójrzmy jak funkcjonują takie obiekty w innych miejscowościach, gdzie młodzież może się spotkać, porozmawiać, porobić coś wspólnie np. pograć w tenisa stołego, tworzone są kółka zainteresowań (np. kólka małych modelarzy, czy kólka malarskie, muzyczne i wiele innych). A tu co - nic. Wstyd panowie - wszyscy narzekają na młodzież że jest niedobra, wulgarna, kradnie, pije. A czy ktoś coś zrobił dla tej młodzieży na terenie naszej gminy stworzył im miejsce, gdzie mogą się zając czymś pozytywnym, twórczym. Ten budynek nie powinien być tylko szkołą - powinien służyć wszystkim ludziom na Wolicy i z okolic a przedewszystkim dzieciom i młodzieży, ale nietylko jako szkoła. Przecież ten budynek jest to duża powierzchnia, która stoi niewykorzystana. Chyba najwyższa pora coś z tym zrobić - mam nadzieje że w końcu coś się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
przemekchmiel Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 20:48 jeśli Pan przejrzy forum to zauważy Pan (może ze zdziwieniem) że zabierałem głos wcześniej w sprawach co do których mam coś do powiedzenia. Z hali na Wolicy korzystały tzw. Dzikie drużyny czyli LZS, bo jest to obiekt sportowy. Jeśli chodzi o działalność kulturalną czy hobbystyczną to zapraszam na zajęcia do MGOK-u gdzie można się realizować w każdej dziedzinie. To właśnie MGOK ma pomieszczenia które udostępnia pod działalność kółek tanecznych, malarskich itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
master291 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 20:59 tak jest!! hala byla do dyspozycji tzw. dzikich druzyn, ale po ilu prosbach zostala udostepniona!chlopaki tye sie uchodzili zeby mogli zagrac ta godzinke w tygodniu!dla mnie to jest smieszne, bo taka hala jak w Wolicy powinna tetnic zyciem!!ludzie ktorzy nie rzadza pownini brac przyklad z Nowin!!hala tam jest otwarta codzinnie do 22!!i non stop odbywaja sie tam jakies zajecia dla mlodziezy i nie tylko! pozdraiam Odpowiedz Link Zgłoś
master291 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 21:05 a mysli Pan ze osoby interesujace sie tymi sztukami np, z ostrowa, bolmina czy innej miejscowosci ktora jest polozona w dalszej odleglosci od checin przyjada specjalnie na godzinke zeby sobie pomalowac albo porobic cos z plasteliny do GOKU!!przeciez to jest smieszne:)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
firefighter3 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 21:07 Moment moment czegoś tu nie rozumiem. Czy świat kręci się tylko wokół niszczejących i popadających(podobnie jak reszta gminy) Chęcin? Czy Ja Jako mieszkaniec innej miejscowości niż Chęciny mam pędzić do MGOK-u aby tam się realizować?! Co do Wolicy to zapewne nie wie Pan że kiedyś był tam Wiejski Dom Kultury, biblioteka i było troszkę inaczej niż teraz, a przeciez w kazdej miejscowości znajdzie się pomieszczenie gdzie mogłaby spotykać się młodzież. Piszę Pan że z hali korzystały dzikie drużyny LZS, myli się Pan i to bardzo. Po pierwsze dzikie druzyny grające na terenie gminy nie są w żaden sposób uzaleznione od LZS i do nich nie należą. Po drugie rzeczywiście parę razy w zimie korzystałe z tego budynku drużyny, ale mogły go uzytkować dopiero po wielu próbach nawiązania porozumienią pomiędzy nimi samymi a administratorami budynku. Ale na w ciagu roku mamy cztery pory roku, mamy tez wakacje, a niech Pan mi uwierzy hala w wakacje stała pusta. Tym pozostawiajacym niesmak zdaniem konczę. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_i Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 21:07 Witam !! matrix061 Nawiązując do pańskiej wypowiedziedzi w sprawie osoby opiekuna grup młodzieży spotykającej się w obiekcie szkolnym np. wieczorem mogę powiedzieć, że taka osoba mogła by być już dawno zatrudniona gdyby tylko odpowiednie osoby (np. dyrektor szkoły) wystąpił z pismem o jej zatrudnienie. Dowiedziałem się o takiej możliwości zupełnie przypadkiem dopinając inny temat. Osoba taka musi być ujęta w wydatkach budżetowych na kolejny rok (nie jest to budżet gminy), więc jest taka możliwość abyśmy mieli opiekuna na hali. Podjąłem już pewne kroki w tym temacie i myślę, że sprawa ta bedzie miała swój pozytywny finał. Odpowiedz Link Zgłoś
kron4121 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 21:35 Sie masz Radny Mam pytanie do ciebie w sprawie opiekuna grup młodzieży Jeżeli jak piszesz dyrektor szkoły wystąpi z pismem o zatrudnienie mogę sie z tobą założyć tu i teraz że taką osobą zostanie nie kto inny jak Budziosz tylko ten młodszy lub ktoś z rodziny z Tokarni,wiec jak do tego dojdzie mogą ci podziekować za załatwinie ciepłej posadki bo Onie nekogo poza układem nie zatrudnią Więc co ty na to Andrzeju ?? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_i Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 22:08 kron4121 napisał: > Sie masz Radny > Mam pytanie do ciebie w sprawie opiekuna grup młodzieży > Jeżeli jak piszesz dyrektor szkoły wystąpi z pismem o zatrudnienie mogę sie z > tobą założyć tu i teraz że taką osobą zostanie nie kto inny jak Budziosz tylko > ten młodszy lub ktoś z rodziny z Tokarni,wiec jak do tego dojdzie mogą ci > podziekować za załatwinie ciepłej posadki bo Onie nekogo poza układem nie > zatrudnią Według moich informacji opiekun taki musi mieć pewne predyspozycje. Sytuacja o której piszesz nie bedzie mogła mieć miejsca, bo to nie dyrektor jest dysponentem tych srodków. Jak będzie kasa na ten cel to napewno znajdzie się odpowiednia osoba na to stanowisko i wcale nie będzie miała nazwiska na B. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
matrix061 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 22.09.06, 01:10 Witam panie Andrzeju Mam nadzieje, że to co pan napisał się spełni. Ale trzeba oczywiście wybrać odpowiednią osobę na to stanowisko. Sądze, że na terenie gminy znajdzie się ktoś po studiach pedagogicznych, bezrobotny i ze sporymi ambicjami, a przede wszystkim z chęcia do pracy i chęcia pokazania się z dobrej strony jako opiekun. Opisując ten wizerunek kandydata chodzi mi o to, żeby była to osoba młoda i bez powiązań (np. z rodziną B.). Uważam że jeśli zostanie wybrana na to stanowisko odpowiednia osoba to zacznie się coś zmieniać. Ale trzeba jej tez zapewnić odpowiednie warunki do pracy, bo jestem pewnien że dyrekcja tej szkoły będzie bardzo negatywnie nastawiona do takiej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekk9 Re: RADNY NA WOLICY 22.09.06, 11:17 Panowie i panowie! Znakomicie. Po przeczytaniu tej wymiany aż mnie podnosi. Z autentycznej radości. Że da się sensownie rozmawiać. Mimo, że początek był „cienki jak dupa węża” (co za soczyste porównanie :). Brawo Jędrek Iwan za cywilną i strażacką odwagę podsumowania. Szkoda jedynie, że wybory są dla wszystkich rodaków jak wyborowa. Bez łyka gadka się nijak nie klei... To co? mamy szanse pogadać tylko raz na cztery lata. Dużo nie dogadamy w tym trybie;) Pozdry, Mirek Odpowiedz Link Zgłoś
kron4121 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 21:21 Panie Przemysławie miło mi że porusza Pan sprawe Mafi dyrektorów z Wolicy ale mam pytanie kto tak naprawde rządzi tym całym(kompleksem) na Wolicy,bo jak mi wiadomo Stary nie jest dyrektorem ,to dlaczego trzeba pytać go o zgode. Tak sie składa że mieszkam koło szkoły i gdy np.do Budzioszów zjeżdza sie rodzina to ich małe(vipy) bez ograniczeń korzystają z hali a inne dzieci nie mają nawet tam wstępu chore to jest czyż nie.A co pani Nina zasłania się może parkietem że jej się zniszczy ,albo że młodzież zdewastuje jej lokal. Ale odkąd pamiętam hala jest traktowana przez Budziosza jako swoja własność,wiec jeżeli Pan może coś zdziałać to bardzo dobrze bo wydaje mi sie że nasz Radny nie chce popadać w konflikt wiec tematu nie rusza Jeżeli chodzi o Podzamcze to w jaki sposób chce Pan tam dostarczyć młodzież,co da pan im po 2zł na busa???? myśle żę chyba nie Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec34 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 21.09.06, 22:50 Zgadzam się w pełni z sugestią, że hala na Wolicy powinna być udostępniona dla ludzi chcących uprawiać sport, czy rekreację. Co do wykorzystania sal lekcyjnych, niestety nie. Kto miałby się zajmować grupą osób, która korzystałaby z tych pomieszczeń? Opiekunami sal lekcyjnych są nauczyciele, którzy materialnie odpowiadają za sprzęt tam się znajdujący. Nie można ich zmusić do tego, aby oprócz normalnych dni pracy pracowali dodatkowo w każdy weekend. Jeśli chodzi o dojazd do Chęcin do GOK-u, żeby się realizować, to nie widzę żadnych przeszkód. Ludzie z Chęcin i z terenu gminy dojeżdżają do Kielc w celu samorealizacji i nic się z tego powodu nie dzieje. Dla chcącego nic trudnego. Odpowiedz Link Zgłoś
przemekchmiel Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 22.09.06, 09:25 kron4121 napisał: > Panie Przemysławie miło mi że porusza Pan sprawe Mafi dyrektorów z Wolicy Raczej takich sformułowań nie użyłem ;). Co do wykorzystania hali, to sam osobiście jeździłem na rozmowy i z Paniądyrektor jak i z Panem Budzioszem. Rzeczywiście było trudno, ostatecznie musiałem też pojechać w czasie gdy drużyny miały grać żeby upewnić się że panie z obsługi udostępnią obiekt. Dlatego właśnie w tym roku już w październiku rozpoczynam temat, aby wszystko dotarło się w miarę wcześnie. Moge też powiedzieć że hala powinna być wykorzystywana przez cały tydzień do późnych godzin nocnych. Sam gram ze znajomymi na hali na Ślichowicach w Kielcach, i termin musiałem rezerwować już w czerwcu. Jak podpisywałem umowę we wrześniu to jedyny wolny termin był w niedzielę wieczorem. A kasa wpływa do szkoły za 1,5 godziny płacimy 180 złotych. Z tych pieniędzy szkołą finansuje etat dla sprzątaczek i jeszcze jej zostaje. Wszystko jednak zależy od dyrekcji szkoły, będe się starał przekonać Panią dyrektor żeby wykorzystywała w większym stopniu halę, a dochody z tego, przeznaczała na dodatkowe etaty dla personelu. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix061 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 23.09.06, 10:03 No może nie szalejmy z tym płaceniem za wypożyczenie hali bo w końcu wszyscy będą musieli za to płacić. a 180 zł za 1,5 godziny to chyba lekka przesada. Owszem można wprowadzić takie opłaty za korzystanie z hali, ale tylko dla osób przyjezdnych i sądze, że mogą to być troche mniejsze pieniądze. A poza tym uważam, że ktoś z dyrekcji szkoły powinnien odpowiedzieć ze niegospodarność. Przecież to Burmistrz zatrudnia dyrektora szkoły, a w Wolicy jest hala, która na siebie nie zarabia tylko stoi pusta. W normalnej gminie, gdzie burmistrz wie co robi niebyłoby takiego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix061 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 23.09.06, 10:08 Wszystcy rozmawiacie z "wielką" panią dyrektor i starym panem Budzioszem - tylko czy Wam się strony nie pomyliły panie Przemysławie. O czym tu rozmawiać - gdyby burmistrz był jaki powinien - to postawiłby sprawe jasno - "albo otwiera pani hale dla dzieci i młodzieży, a ja daje etatowego opiekuna z gminy - albo zmieniamy dyrektora szkoły" I co nie proste a tu tyle lat i nic nieruszone. Co Budziosza sie wszyscy boja? Dla mnie panie Przemysławie jest to śmieszne co ten Budziosz jest państwem w Państwie czy cos? Odpowiedz Link Zgłoś
kron4121 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 23.09.06, 22:30 Dla mnie też jest to nie zrozumiałe dlaczego prosić sie o coś co nie jest czyjąś własnością to jest lekka paranoja Trzeba sprawe postawić krótko i bez żadnych ustępstw i powiedzieć (eks) dyrektorce że hala jest wszystkich a nie jej a ona tylko nią zarządza a jak jej ie pasuje to przecież nie ma ludzi nie zastąpionychKrutka piłka a nie szczypać się znią jak z dzieckiem co ona dla naszych Radnych jest jakimś Bogiem??? Odpowiedz Link Zgłoś
przemekchmiel Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 25.09.06, 13:27 Dlatego nie prosiłem Pani dyrektor, tylko jej przekazałem że od października młodzież ma korzystać z hali. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix061 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 25.09.06, 19:41 Panie Przemysławie mam nadzieje, że tak będzie. Tylko wie Pan z drugiej strony to troche musztarda po obiedzie, bo ten że tak to nazwe "proceder" trwa już od ładnych paru lat, a dopiero teraz są podejmowane jakieś kroki w tej sprawie i tak do końca nie wiadomo czy to coś zmieni. A co mają powiedzieć Ci, którzy nie mogli korzystać z tego obiektu wcześniej. No i w końcu czemu dopiero teraz postawił Pan sprawe tak jasno a nie wcześniej. Mam nadzieje, że inne sprawy w gminie nie są załatwiane w takim tempie, chociaż wszystko wskazuje na to, że niestety opieszałość naszych władz w gminie jest dosyć powszechna. I na koniec pytam czumu nie odpowiedział Pan na wszystkie moje pytania z mojej poprzedniej wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
przemekchmiel Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 26.09.06, 08:17 matrix061 napisał: > No i w końcu czemu dopiero teraz postawił Pan sprawe tak jasno a nie wcześniej. > Mam nadzieje, że inne sprawy w gminie nie są załatwiane w takim tempie, chociaż Pewnie dlatego że dopiero od grudnia jestem zastępcą Burmistrza. Jak tylko zostałem powołany i wdrożyłem się m.in. w sprawy sportu poleciłem Pani dyrektor aby młodzież mogłam korzystać z hali w Wolicy, co też drużyny z Wolicy, Siedlec, Tokarni i Łukowej czyniły. Jak to wychodziło w praktyce to już inna sprawa z której mam wnioski na przyszłość. Dlatego chcę żeby młodzież weszła na halę już w październiku żeby wszystko dotrzeć przed zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix061 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 26.09.06, 17:22 Ok założenia dobre zobaczymy jak wyjdzie w praktyce - no ale oczywiście powodzenia życze miejmy na dzieje, ze na początek chociaż to się zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_i Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 01.10.06, 16:57 Witam !!!! Sesja minęła i mamy kasę na przeprojektowanie budynku po przedszkolu na remizę OSP. Myślę, że to dobry początek na rozpoczęcie dawno oczekiwanych zmian. Wiem, że jeszcze daleka droga przed nami, ale od czegoś trzeba zacząć. Przeszły też pieniądze na sprzęt ratownictwa drogowego 4000 zł. Jeśli chodzi o sprawę opiekuna na hali to sprawa jest w toku. Pozdrawiam radny:)!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
matrix061 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 01.10.06, 17:24 No dobry początek. Mam nadzieje, że to pocztęk zmian w tej gminie. Taka inwestycja pewnie potrwa jakieś 2 lata. Ale sądze że pociągnie za sobą następne! Napewno powód do radości mają strażacy ale ludzie w tej miejscowości też pewno będą ucieszeni bo coś w końcu zacznie się dziać. Byle tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
firefighter3 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 01.10.06, 17:50 No proszę jednak się dało. Nasuwa się tylko jedno pytanie: Dlaczego tak pózno? Ale lepiej pózno niż wcale. Co do samego zagospodarowania budynku to na pewno znajdzie się wiele pomysłowych rozwiązań, budynek jest spory więc miejsce raczej się znajdzie. Byc może przez tą inwestycję, miejscowość ta otrząśnie się z trwającego letargu. Odpowiedz Link Zgłoś
kron4121 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 13.10.06, 18:30 Panie radny Andrzeju Czy mogę się dowiedzieć co jest ze sprawą hali w Wolicy,bo ostatnio byliśmy z kolegami z chęcią pogrania na hali i tu pech nikt nie udostępnił nam hali a pani dyrektor twierdzi że nie ma nas kto pilnować(no nie wiem mamy po 28-30lat to chyba sami się pilnujemy co?)a jako radny coś Pan powinien o tym wiedzieć Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matrix061 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 13.10.06, 19:19 No przecież wice burmistrz Chmiel obiecywał, że hala będzie udostępniona od października! Czyżby kolejne słowa naszej władzy rzucone na wiatr? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_i Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 13.10.06, 22:43 Witam!! Myślę, że znowu ktoś sobie pogrywa. Jest to wbrew ustaleniom. Ktoś coś chce ugrać, ale to nic napewno da się to jakoś wyjaśnić. No może pani dyrektor uważa że jest tam dla was zbyt niebezpiecznie. Śmieszą mnie już jej argumenty. Postaram się to wyjaśnić. POzdrawiam radny:). Odpowiedz Link Zgłoś
kron4121 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 14.10.06, 10:38 Myślę żę jako radny może załatwisz tą sprawę,a wogule to dziękuwa za zainteresowanie tą sprawą bo wiem że układ Budzioszów był nie do ruszenia zobaczymy czy troszeczkę się zmiększyli.Życzę powodzenia w rozmowach z eks dyrektorką. Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw11 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 30.10.06, 16:52 Oco w tym całym zamieszaniu chodzi przecież pan Budziosz ma godziny na prowadzenie zajęć sportowych w postaci gier i zabaw za które co miesiąć bieże pieniądze. Szkoda tylko że wszystko się kończy na wzięciu kasy a zajęć się nie realizuje. to samo z młodym Budzioszem prezesem ŚZPR który zatrudniony jest w szkole na stanowisku konserwatora bieże kasę i nie pracuje super układ.A gmina co na to panie radny-udajecie że o niczym nie wiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kron4121 Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 30.10.06, 20:51 Panie waclaw11 może ja Panu odpowiem po krótce Nasz radny jak i wielu jego poprzedników nigdy ni ruszało tego tematu bowiem temat troszke jest śliski,bo jak każdy wie Marian ma dobre układy tu i uwdzie i po co nasz Radnina ma się narażać i robić sobie w klanie Budzioszów wrogów.Jak lepiej siedzieć na pupie i patrzeć na to z przymróżeniem oka byle do końca kadencji.I radny o tym doskonale wie no ale cóż ma koleś zrobić,jak boi się w tej sprawie odezwać.Ot takiego mamy radnego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_i Re: RADNY NA WOLICY !!!!!!!!!!!!! 31.10.06, 01:33 Witam !!! Jak tylko coś jest niejasne to chodzę i pytam ewentualnie zaglądam w papiery np. lista obecności. Podobna sytuacja miała miejsce w Miejscowości przy siódemce i to wcale nie jest takie proste jak się wydaje. Skoro jest lista obecności a to niestety jedyny dokumemt do sprawdzenia to sprawa jest "ok". No chyba, żeby znalazłby się jakiś świadek życzliwy, ale znajdź takiego? A nawiasem mówiąc jest jeszcze kilka innych spraw o które mołbym się doczepić tylko czy to warto, wyruszać na frąt, kiedy po wyborach może się wszystko zmienić. Czas jest najlepszym weryfikantem niktórych spraw. Więc spokojnie, ja jestem dobrej myśli. Pozdrawiam Radny zakończonej kadencji:) Odpowiedz Link Zgłoś