Dodaj do ulubionych

Eksportujemy najmniej w Polsce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 06:37
A artykuły spożywcze? Zawsze mi się wydawało, że na to można w naszym
regionie postawić. Nasi rodacy wyjechali i za nimi pojechał np. nasz majonez
i wędliny. Sprowadzają je już wszystkie irlandzkie sklepy (prowadzone
zazwyczaj przez Litwinów:)). Czyli jest jakaś nisza. Dobre jedzonko:).
Obserwuj wątek
    • roberttof Eksportujemy najmniej w Polsce 18.10.06, 09:05
      Jestem ze Starachowic i wiedze,ze brak koncepcji rozwoju mojego miasta
      przekłada się na brak koncepcji rozwoju całego województwa.
      • ikser Re: Eksportujemy najmniej w Polsce 18.10.06, 09:14
        roberttof napisał:

> Jestem ze Starachowic i wiedze,ze brak koncepcji rozwoju mojego miasta
        > przekłada się na brak koncepcji rozwoju całego województwa.

Czyżby Starachowice były "lokomotywą" województwa? W takim razie rozkręć swoje
        miasto - skorzystamy wszyscy. :)
    • aron2004 Re: Eksportujemy najmniej w Polsce 18.10.06, 10:20
      od kiedy Świdnik jest na Podkarpaciu?
      • Gość: Filip Re: Eksportujemy najmniej w Polsce IP: *.dsl.bell.ca 18.10.06, 13:58
        Jak bardzo ten temat interesuje swietokrzyski estabiliszment to widac po
        czestotliwosci ukazywania sie w kieleckiej prasie tego rodzaju tresci...a
        jeszcze innym wariantem jest - tresci pod dyskusje, szanse dyskusji w ktora
        zostal wzmocniony....
        Ostatni artykul jaki pamietam traktujacy eksport powaznie ukazal sie bodaize
        przed rokiem a mowiacym o zamowieniu marionetkowego rzadu Iraku metalowych
        kotlow , bodajze we Wloszczowie.
        ...przed poltora roku byla tu mowa o niedobrym kieleckim maionezie, robionym na
        bazie niewiadomego pochodzenia oliwie ...
        (osobiscie zaledwie dwa miesiace temu sprawdzalem jakosc oliwy z oliwek
        sprowadzanej do Polski...okazuje sie byc gorzka w smaku a wiec trudno dociec
        jej metod wyciskania jej...przeterminowana lub przechowywana w lodowkach staje
        sie bezuzyteczna substancja...do majonezu najprawdopodobniej stosuje sie olej
        roslinny...tez niewiadomego pochodzenia.
        Dlatego zdecydowalem sie popierac ustawe o biopaliwach na
        niekorzysc "kieleckiego majonezu"
        ...to ja z wlasnej i nieprzymuszonej woli poruszalem tu problem ordynarnego
        opakowania kieleckiego produku eksportowego w tym maionezu....no coz
        prowincja ...problem nie w zasobach mineralnych, naturalnych ale w zasobach
        mentalnych prowincji.
        ...dziekuje za artykul ...nareszcie ktos sie przebudzil ....ale czy zdola
        przebudzic wiekszosc !
        • Gość: Filip Re: Eksportujemy najmniej w Polsce IP: *.dsl.bell.ca 18.10.06, 14:46
          ...pytanie zasadnicze; ..czy ma szanse narodzic sie nowoczesne spoleczenstwo,
          otwarte uwolnione z okowow mentalnosci komunistycznej,(teorii gospodarczej
          pseldo komunistycznego sukcesu) ukrywania, spiskowania przed wyimaginowanym
          agentem gospodarczyn "zgnilego zachodu"...a w rzeczy samej ukrywania przed
          spoleczenstwem (jego czescia nieprzynalezaca do PZPR)...opracowan naukowych,
          badan analiz, statystyk gospodarczych, handlowych, eksportowych.
          (agenci zachodu siedza po ministerstwach z mozliwosciami o wiele dogodniejszymi
          niz mozna by je bylo znalesc w lokalnej prasie regionalnej)

Czy ma szanse narodzic sie spoleczenstwo wierzace w sile eksportu, sile
          wlasnego pieniadza...
          Czy ma szanse narodzic sie spoleczenstwo szukajace jadra calego
          przedsiebiorczego sukcesu, eksportowego jakim byl jest i bedzie
          CZLOWIEK ..przedsiebiorczy uwolniony z SLDowskich, ukladow, miernoty
          politycznej PO...nie dzialajacy na szkode ale ku dobru wspolnemu....
          Czy ma szanze narodzic sie w Swietokrzyskim techniczny i technologiczny
          optymizm...?

To jest mozliwe pod jednym wszak warunkiem;...ze wymieni sie ludzi
          niekompetentnych, ludzi nie majacych pojecia jak podnosic swiadomosc budowy
          takiego spoleczenstwa.

...w przeciagu czterech lat mozna zbudowac super nowe spoleczenstwo techniczne
          technologiczne nie kolidujace z pojeciem Polaka katolika...(wrecz przeciwnie z
          godnoscia i szacunkiem przyznajace mu spolecznie zasluzone godne
          miejsce...wielu amerykanskich multimilionerow, tygrysow przedsiebiorczosci jest
          gorliwymi katolikami)...przy calej strategi budowy takiego spoleczenstwa nalezy
          takze uwolnic sie od tendencyjnego libertynizmu....

Jaka demokracja ?....zamiast budowy demokracji gospodarczej...wciagnieto narod
          w zludne poszukiwania demokracj politycznej...wyciagajac cala sile parlamentu i
          rzadu na peryferie destrukcji.
          • Gość: Filip Re: Eksportujemy najmniej w Polsce IP: *.dsl.bell.ca 18.10.06, 14:56
            Przepraszam...powinno byc ;

( ...na peryferie destrukcji.) - "na peryferie i w destrukcje"

• ikser Re: Eksportujemy najmniej w Polsce 18.10.06, 15:25
            Filipku szansa zawsze jest, tylko perspektyw brak. :(. Czy według Ciebie jest w
            Kielcach jakaś siła, partia, stowarzyszenie itp., która mogłaby Twój postulat
            zrealizować? Ja nie znam, jeśli możesz to zaproponuj. Fajnie się mądrzyć z
            daleka, ale ja żyję w tym "piekiełku" i czarno to widzę. :(
            • Gość: Filip Re: Eksportujemy najmniej w Polsce IP: *.dsl.bell.ca 18.10.06, 19:06
              ...moim obowiazkiem jest, jak to okresliles "ikser" sie madrzyc...macie na
              swiecie wywiad gospodarczy ...powiedzmy to tak zadarmo...nie dokladacie do
              niego...sam sie laduje i sam "zuzywa"
              ...widzenie danego tematu kogos z poza klatki tez moze byc
              interesujace...tymbardziej ze moje uwagi oparte sa na konkretnych dzialaniach,
              systemach dzialan biznesu pracujacych na zachodzie.
              Jezeli cos pracuje tutaj w sposob wadliwy, a sa przeslanki warunki ku temu,
              zasoby by pracowalo, najczesciej rzad, lub wladze danej instytucji powoluja
              specjalno komisje fachowcow do zbadania przyczyn wadliwej pracy jej i zbadania
              podzespolow. Pracuja nawet prywatne male zespoly arbitrazowe ktorych analizy
              mozna zamowic...nawet takie ktore nadaja sie wprost do prokuratora.

Mozna rowniez wystarac sie o taka opinie za darmo specjalnej komisji przy ONZ
              do badan rozwoju regionalnego, taka powinna byc rowniez, jak sie domyslam przy
              UE.

Ale polskim problemem rozwoju jest mentalnosc post-komunistyczna. Ci towarzysze
              sie tak mocno okopali ze nie dopuszcza zadnych komisji fachowcow bo to oni
              wyrosli pod parasolem PRLu najlepiej wszysko wiedza i najlepiej wszystko znaja.
              Te polskie uklady zamkniete w klanach wplywow...a sproboj im cos zmodernizowac
              wyprostowac...zabija z zawisci.

Kazda polac kraju mozna rozwinac dostosowac...do oczekiwan jakie niesie czas..
              Kazda polac kraju ma swoje naturalne zasony, ludzkie i surowcowe.
              Widzialem jak w Kieleckiem te zasoby sie marnuje, bo ludzie nie maja
              swiadomosci ze mozna je przerobic na rzeczy wartosciowe i sprzedawac z gruba
              walute.

Czy wiecie jak powstala szwecka Ikea..?
              Czy wiecie ile w Japoni lub w USA malych prywatnych firm kooperuje przy
              skladaniu samochodu....tysiace.

...byl taki facet ...nazywal sie Staszic...pewnie nawet nie wiecie gdzie
              pomieszkiwal w kielcach....ale pozniej przyszlo zlo ludzkie i zniszczylo dziela
              Staszica.
              • ikser Re: Eksportujemy najmniej w Polsce 18.10.06, 19:26
                Filip pośrednio potwierdziłeś to co Ci mówiłem, szary zjadacz chleba (wyborca)
                nie może nic. W Polsce dochodzą do głosu prywata, cwaniactwo i kołtuneria. Cenię
                opinie z zewnątrz i wbrew pozorom dużo czytam, ale lekarstwa na ten
                polsko-kielecki fenomen nie widzę. Dlatego wcześniej prosiłem o radę na tą
                sytuację. Standarty Japońskie czy Amerykańskie tu nie mają odniesienia. Ty
                "przemądrzalcu" cały czas się mądrzysz (Japonia, USA czy Ikea), sądzę że aż tak
                dawno nie wyjechałeś z Polski. Realia nic się nie zmieniły, obawiam się, że
                idzie na gorsze.
                • Gość: Filip Re: Eksportujemy najmniej w Polsce IP: *.dsl.bell.ca 18.10.06, 20:13
                  Mozna by rzec - ja nigdy z Polski nie wyjechalem , tak jak nie wyjechal zaden
                  Polaka ktory oposcil ja juz w wieku dojzalym...juz z uksztaltowanym kregoslopem
                  wartosci....ja nie naleze do ludzi zmanipulowanych ze sklonnosciami manipulacji
                  wlasnej osobowosci...okres fascynajcji zachodem minal...jakkolwiek nie
                  wyobrazam sobie bym mogl zyc nie przechodzac kolejnych bardzo ciekawych faz
                  zycia...kontaktu z tym wlasnie zachodem...tyle na swoj temat.

...Pocieszam sie ze w Polsce wlasnie idzie na dobre...wunika to z moich analiz
                  zupelnie szczerych i wcale nie musial mnie do tego przekonywac wczorajszym swym
                  wykladem pan Ludwik Dorn.

Jest jedna rada na ta sytuacje ;

Powolac Spoleczna Doradcza Rade Ksztaltowania Mediow...cialo pomocnicze
                  kreujace, zalecajace spoleczna tematyke.....

...moge sluzyc pomoca...ale sadze ze w kraju sa wciaz tysiace zdolnych ludzi
                  mogacych mowic na temat ludzkich zasobow (bo ten temat nalezy zaczac od
                  czlowieka )...dawac szanse...uwalniac...wyzwalac....cenny ludzki potecjal...a
                  on juz sam przez sie przyniesie bardzo owocne rezultaty...ja wiem bolesne
                  brzemie zbiorowosci....

...na dzis koniec dyskusji - dziekuje !...biegne do studio gdzie pracujemy nad
                  projektem koleji pokonujacej zawrotne szybkosci ....narazie to tylko makieta
                  wielkosci duzego pokoju...ale mechanizmy juz dzialaja ...poprostu kolej -
                  pocisk.

• Gość: ada Re: Eksportujemy najmniej w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 23:08
                    Filipie, wiem, że Ty z Polski nigdy nie wyjechałeś. I to jest Twój problem.
                    Bo "Twoja" Polska się zmieniła. Ten chłop nie jest już w walonkach na tle
                    walącej się chałupki. Jest ciągle w walonkach, ale już nie walczy o miedzę,
                    walczy o wszystko, co się da. Tego chciałeś jako zwolennik PiSu. I to masz.
                    Chłopa, który leży na miedzy i czeka na emeryturę, którą ja muszę wypracować. I
                    tak całe życie będę pracować, by nic z tego nie mieć.
                  • Gość: msz1 Re: Eksportujemy najmniej w Polsce IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 19.10.06, 11:34
                    > ...na dzis koniec dyskusji - dziekuje !...biegne do studio gdzie pracujemy
                    nad
                    > projektem koleji pokonujacej zawrotne szybkosci ....narazie to tylko makieta
                    > wielkosci duzego pokoju...ale mechanizmy juz dzialaja ...poprostu kolej -
                    > pocisk.
                    >

Czy to rząd kanadyjski finansuje projekt tej kolei?
                    • Gość: ala Re: Eksportujemy najmniej w Polsce IP: 82.139.11.* 19.10.06, 11:51
                      Nie msz1, to tylko urojenia filipa. Kilka tygodni temu był dentystą, potem
                      odszedł i wrócił, chyba jako kreślarz - zmiana zawodu niestety nie jest
                      powiązana ze zmianą osbowości, bo pierdoły, jak widać dalej wypisuje.
                    • Gość: Filip Re: Eksportujemy najmniej w Polsce IP: *.dsl.bell.ca 19.10.06, 20:26
                      > Czy to rząd kanadyjski finansuje projekt tej kolei?

Projekt bedzie wystawiany na terenach wystawowych "Ontario Science Centre"

Jest finansowany czesciowo przez York University, Ryerson University i jeszcze
                      kilka powaznych miejskich, ontaryjskich instytucji.

Nad projektem pracuje dwoch mlodych inzynierow, ...ja jestem podpowiedzialny
                      za czesc wizualna estetyczna, wystawiennicza, opisowa, i jeszcze dwie panie
                      woluntarnie jako czesc administracyjna...raczej pracuja w domu.

Calosc bedzie wygladac jak duzy szescian 3mh x5x5 kazdy wymiar, zbudowany z
                      plexi w srodku z pajeczyna powyginanych szyn...

...najwazniejsza jest tu praca inzynierow....bo to co robimy to tylko model

ca.wrs.yahoo.com/_ylt=A0geult_vTdFsQwB5BzrFAx.;_ylu=X3oDMTFlOTlnYWthBGNvbG8DZQRsA1dTMQRwb3MDODUEcXQDZHEEc2VjA3NyBHZ0aWQDQ0FDMDAxXzE
                      • Gość: Filip Re: Eksportujemy najmniej w Polsce IP: *.dsl.bell.ca 19.10.06, 20:34
                        ...podalem niewlasciwy adres;

...szukajcie za kilka tygodni wzmianki na ten temat na
                        stronach...www:http//Ontario Science Centre.com
    • Gość: poszed Eksportujemy najmniej w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 23:10
      majonez kielecki - cesarz majonezow :)))))
      juz mamy slogan reklamowy :))))
    • Gość: SmurfMadrala Re: Eksportujemy najmniej w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 20:49
      Może malo eksportujemy ale najcenniejsze-silę robocza.
      A w zamian Zachód sprzedaje nam niezbędne plaskie telewizory i szrotwageny.
    • Gość: dar czemu sie dziwisz? IP: *.dsl.bbeyond.nl 19.10.06, 21:45
      Co mamy eksportowac jak dobrych firm w naszym regionie sa sladowe ilosci,
      a juz gwozdziem do trumny ostatnio jest to ze Kolporter woli inwestowac w
      Sosnowcu niz w Kielcach.
      O czyms to swiadczy, o nieudolnosci naszych wladz wojewodzkich i miejskich.

Kiedy nastapi taki czas ze nie trzeba bedzie wyjezdzac za praca w inne reggiony
      albo na zachód?
      • ikser Re: czemu sie dziwisz? 20.10.06, 02:07
        To pytanie powinieneś zadać obecnemu prezydentowi (i kandydatowi) oraz innym
        amatorom samorządowego koryta. Ich odpowiedzi pomogą Ci przy głosowaniu w
        najbliższych wyborach.
        • Gość: Filip Re: pierwsze dzieki tej kompozycji IP: *.dsl.bell.ca 20.10.06, 20:41
          Dlatego wcześniej prosiłem o radę na tą
          sytuację. Standarty Japońskie czy Amerykańskie tu nie mają odniesienia. Ty
          "przemądrzalcu" cały czas się mądrzysz (Japonia, USA czy Ikea), sądzę że aż tak
          dawno nie wyjechałeś z Polski. Realia nic się nie zmieniły, obawiam się, że
          idzie na gorsze.
          ________________________________________________________________________________

Wspolczesnej Polsce potrzebna jest czysta, klarowna, kazdemu zrozumiala (jak
          plan kolejnosci skrencania mebla kupionego w ikei)....strategia rozwoju malych
          przedsiebiorstw....w oparciu o regionalne zasoby surowcowe...choc
          niekoniecznie..

Tylko zmultiplikowana ilosc do tysiecy malych firm dzialajacych w regionie moze
          zapewnic mu dobrobyt....staly wzrost eksportu, spadek zatrudnienia, i
          gospodarcza ekspansje...

...bo tylko masy drobnych wytworcow sa w stanie podjac konkurencje ze soba
          wzajemna...uczyc sie marketing, finansowania, eksportu, importu..itd.
          ...zawsze jest szansa ze nagle w drobnym wytworcy obudzi sie geniusz...a jak
          wiemy wszyskie swiatowe giganty zaczynaly sie od jednego czlowieka...to ow
          kompozytor ktory piersze dzwieki wystukal na swym pianinie...

• Gość: ada Re: pierwsze dzieki tej kompozycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 22:59
            A ja jeszcze chciałabym zadać pytanie, dlaczego żaden ze świętokrzyskich
            produktów spożywczych nie uzyskał certyfikatu europejskiego i nie został
            wpisany na listę produktów regionalnych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka