Gość: brat księdza Dla KK liczy się tylko kasa !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 11:44 Spróbuj załatwić chrzciny , ślub lub pogrzeb za przysłowiowe „ Bóg zapłać” to się przekonasz jaka to wiara (w czasie I komunii prezenty dla parafii) a czy wszystkie sakramenty nie powinny być za darmo ?????? Ale za coś trzeba utrzymywać konkubiny i limuzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
rabl_sruiek Tak uwazasz? Dlaczego? 30.04.07, 11:53 Za darmo jest tylko w komunizmie - patrz mlekiem i miodem plynaca Korea Polnocna i nie ma KK. Dlaczego sie nie przeprowadzisz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbud-2 Re: Proboszcz kontra świetlica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 11:49 Dupek jak inni - patrzy ile kasy dostanie !!!!A "baby" ma ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aborcja Proboszcz kontra świetlica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 11:50 Absolutnie mnie to nie dziwi.Katoliccy hierarchowie ogłoszą sektą wszystko co jest sprzeczne z ich interesem.Jeszcze 300 lat temu obłożyliby anatemą i spalili na stosie,zagarniając oczywiście majątki ekskomunikowanych.Przez świetlicę może dostaje pan proboszcz o jakieś 50 groszy mniej na tacę? A to już jest zbrodnia!!!! Ludzie opamiętajcie się!Uwierzcie w końcu w BOGA i kopnijcie w zadek klechów.Oni nie są JEGO przedstawicielami,a wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herakliusz Re: Panie "aborcja" lecz się pan na głowę IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 11:55 Pewnie reprezentujesz pozostałość po niedokładnie zrobionej skrobance. Łyżka aborcyjna musiała jednak uszkodzić twój mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Panie "aborcja" lecz się pan na głowę 30.04.07, 12:37 bezgranicznqa wiara w słowo urzędników kościelnych jest ewidentnym dowodem bezmózgowia.proboszcz to normalny łajdak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herakliusz Re: Panie "aborcja" lecz się pan na głowę IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:43 Obejmą mali, cisi i świadkowie Jehowy - zapomniałać dodać aktywistko Jehowych. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 12:02 I zasadnie, bo to jacyś masoni, życdz czy nawet, nie daj Panie Boże "kryptobolszewicy", chcą mu odebrać monopol na wychowanie dziatwy, z którego, nie za bardzo, chce mu się korzystać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kielczanin Precz z momopolem!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 12:04 Taki proboszcz jacy parafianie :-). Dlaczego ludzie dają sie zastraszać? W KK zakazuje kontaktu dzieci z niekatolikami !!! W Polsce wszystko co nie katolickie to SEKTA !!! Proponuję najpierw coś poczytać o potem ocenić....\ www.wieczernik.pl/content/view/103/71/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herakliusz Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:11 To nie są polskie media, które atakują polski Kościół. Mediów w polskich rękach jest znikomy procent! Skutek działań upadającej żydokomuny i Unii Wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! 30.04.07, 12:14 Pewnie nie wiesz, bo nie mieszkasz w Polsce, ale media w Polsce nie atakują KK, wręcz przeciwnie, klęczą przed nim, nie wyłączając TVN. Czego Kosciół może się na prawdę bać, to nie tych czy innych mediów, ale rosącej zamożności Polaków i ich parcia do coraz lepszego wykształcenia. To Kościół zabije. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herakliusz Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:20 Polsat i TVN: "Modlą się pod figurą, a diabła mają za skórą." Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! 30.04.07, 12:28 Ale wszystko to na klęczkach przed piuską, jak na polskie media przystało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herakliusz Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:33 Grunt, że nie na klęczkach przed jarmułką i Gazetą Wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! 30.04.07, 12:37 O i mamy charakterystyczną nutkę katolickiego antysemityzmu... Jacy katolicy są przewidywalni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herakliusz Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:49 Co tam nutką, NUTĄ wielką napisz. W ten sposób postawisz tamę straszaka antysemickiego. Ja jestem człowiekiem niewierzącym, nie należę do żadnej religii, potrafię jednak w odróżnieniu do ciebie patrzeć obiektywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! 30.04.07, 14:44 Najbardziej przekonywujący są ci, którzy mówią o sobie, że są obiektywni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MruK Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! IP: *.de.ibm.com 30.04.07, 16:09 > potrafię jednak w odróżnieniu do ciebie patrzeć obiektywnie. Mozemy ocenic ? Oczywscie _obiektywnie_ :D Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Precz z momopolem!!!!! 30.04.07, 12:11 Nie tylko w Polsce, każda sekta określa konkurencyjne organizacje mianem sekty i zabrania się z nimi kontaktować. Kościół Katolicki niczym tu się nie wyróżnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwijka74 Re: Precz z momopolem!!!!! IP: *.chello.pl 30.04.07, 12:26 Dziekuję za ten link do strony Wiczernika...kilka lat temu zetknełam sie z tym Kosciołem...i naprawde jestem pod wrażeniem jakości życia tych ludzi...Oni naprawde postapują tak jak wierza...i nie ma w nich zadnej fałszywej pobożnosci.... i gdyby to nawet oni sami jako Wieczernik prowadzili tę świetlicę...to z przyjemnością posłałabym tam moje dziecko wiedząc ..że w tym miejscu, wśród takich osób nic złego jej się nie wydarzy...a tak ..mieszkam zbyt daleko od Kielc :-((...wiec nie pozostaje mi nic innego jak moją córeczkę posłać juz od tego roku na szkółkę niedzielną do kościoła zielonoświątkowego w naszym mieście ..bo na katolicka religie zdecydowanie nie chce by chodziła..zdecydowanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herakliusz Re: Może chcesz jeszcze link do sekty Moona? IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:37 Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Może chcesz jeszcze link do sekty Moona? 30.04.07, 12:40 Nie żartuj! Przecież każdy sam sobie może znaleźć, jak będzie miał ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berbeć Proboszcz kasa i kontra świetlica IP: *.devs.futuro.pl 30.04.07, 12:16 gdyby klecha miał profity z tej swietlicy wtedy nic by mu juz nie przeszkadzało że takowa istnieje,ma w d..pie czas dzieci i spokojną głowe rodziców którzy wiedzą co porabiaja ich pociechy,a straszy, bo jak nie dopuści dzieci do komunii to przeciez straci i okazje do pomnożenia kasy,bo komunia i wszystkie inne obrzedy to tylko pomnażanie kasy nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herakliusz Re: V kolumna kontra polski Kościół Katolicki ! IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:22 No cóż, żydokomuna musiała zejść do podziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MruK Re: V kolumna kontra polski Kościół Katolicki ! IP: *.de.ibm.com 30.04.07, 16:12 Zdefiniuj pojecie "zydokomuna". To juz ktorys post w ktorym uzywasz tego wyrazu. Chetnie poznam jego znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MeanMachine Re: Proboszcz kontra świetlica IP: *.spidernet.pl 30.04.07, 12:23 zabronić wszelkich sekt, kościoła katolickiego, chrześćjanizmu, islamu, buddyzmy i wszystkich innych. może wtedy będzie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
anetciesla Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 12:27 Jestem zażenowana i wzburzona. Prowadziłam przez kilka lat świetlice środowiskową przy Stowarzyszeniu - rownież finansowało m.in miasto, ale też ogromną pomoc mieliśmy od różnych!!! kosciłów. Jest mi bardzo przykro, że to właśnie ksiądz katolicki w tak karygodny sposób się zachowuje. Jestem katoliczką i co raz to bardziej sie zastanawiam co z tą mąją wiarą zrobić. ludzkim odruchem powinno byc pomoc jeśli ktoś potrzebuje tej pomoycy i jeśli możemy pomóc. a jeśli nie potrafimy lub z jakiś powodów nie chcemy - to przynajmniej nie przeszkadzajmy innym!!! Jeśli miałby wątpliwości co do działalności zawsze można sprawdzić - ciekawa jestem czy Ksiązulek to zrobił!!! Szczerze mówiąc nie wiem co tak naprawde tam w tej świetlicy się dzieje, bo czasami pozory mylą, ale nigdy w ten sposób sie nie załatwia spraw. Książulku !!!! kosztem dzieciaków!!! Tak sie nie robi - są inne metody!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Proboszcz kontra świetlica 01.05.07, 01:04 anetciesla napisała: > Jestem zażenowana i wzburzona. Prowadziłam przez kilka lat świetlice > środowiskową przy Stowarzyszeniu - rownież finansowało m.in miasto, ale też > ogromną pomoc mieliśmy od różnych!!! kosciłów. Jest mi bardzo przykro, że to > właśnie ksiądz katolicki w tak karygodny sposób się zachowuje. Jestem > katoliczką i co raz to bardziej sie zastanawiam co z tą mąją wiarą zrobić. > ludzkim odruchem powinno byc pomoc jeśli ktoś potrzebuje tej pomoycy i jeśli > możemy pomóc. a jeśli nie potrafimy lub z jakiś powodów nie chcemy - to > przynajmniej nie przeszkadzajmy innym!!! Jeśli miałby wątpliwości co do > działalności zawsze można sprawdzić - ciekawa jestem czy Ksiązulek to zrobił!!! Niestety, Kościół katolicki, podobnie jak PZPR i NSDAP uważa, że wszystko, na co nie ma wpływu, jest złe.A nuż starsze dzieci założą kółko przyjaźni hetero-gejowskiej! A nuż usłyszą o Darwinie bez nawiązania do kreacjonizmu! A nuż wypowiedzą posłuszeństwo Giertychowi i wywalą mundurki! Co za koszmar! A że tymczasem nie będą się miały gdzie podziać? Co to kogo obchodzi? Liczą się tylko nienapoczęte! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moj sasiad ksiadz Re: Proboszcz kontra świetlica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 16:34 Mam sasiada ksiedza z kochanka i dwojgiem dzieci.Djabły nie ludzie,dokuczają,szkodzą jak tylko mogą,nieszanują biedniejszych,traktują ludzibardzo zle a przecierz żyją z naszej ofiary i to na bardzo wysokim poziomie,dom,mieszkanie,dwa samochody,jeden proboszcza drugi syna proboszcza,basen solarium fitnes,itp.Tak nas pasą bajeczkami jak mamy żyć i wierzyć,a sami opływają w dobra materialne i żyją w obłudzie.Piekło będzie wybrukowane księżoskimi głowami.Pozdrawiam księdza Grabde,sąsiad Mirek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc-Callas Proboszcz kontra świetlica IP: *.k520.webspeed.dk 30.04.07, 12:32 Biskup NIE mogl wykluczyc "Wieczernika" z Kosciola katolickiego!!! Mogl go wykluczyc JEDYNIE z Kosciola Rzymsko-Katolickiego (inaczej zwanego Lacinskim), ktorego jest biskupem. Kosciol Rzymsko-Katolicki jest JEDNYM Z kosciolow Katolickich a nie jedynym. W krajach cywilizowanych XXI wieku problem poruszany w artykule NIE mialby miejsca. W krajach w ktorych Rzymscy-Katolicy stanowia mniejszosc istnieja tzw." szkoly katolickie" czyli pod patronatem Kosciola Rzymsko-Katolickiego. Oprocz przedmiotow obowiazkowych ( tzn. takich ktore musza byc prowadzone w kazdej szkole w danym kraju ) dzieci uczeszczaja na dotatkowe zajecia katechizacji religii Rzymsko-Katolickiej. Katolikow w tych krajach jest malo. Panstwa finansuja nauke jedynie przedmiotow obowiazkowych. Rodzice wnoszacy oplaty nie byliby w stanie takiej szkoly utrzymac.Jak wiec problem jest rozwiazywany w tych panstwach? Bardzo prosto. a)Do szkoly uczeszczaja dzieci wszystkich wyznan jakie sa reprezentowane w danym kraju a ktorych rodzice sa gotowi placic za to, ze szkola jest dobrze wyposazona w sprzet techniczny, istnieje w niej troche wieksza dyscyplina oraz (co jest bardzo wazne ) bardzo scisla wspolpraca nauczycieli z rodzicami. b) Wszystkie dzieci biora udzial w lekcjach z przedmiotow obowiazkowych oraz RELIGIOZNAWSTWA, czyli nauki o wszystkich istniejacych religiach,historii ich powtsania,zasad wiary, zwyczajach itd. Mlodziez szkol ponadpodstawowych odwiedza swiatynie wszystkich wyznan, gdzie oczekuja na nich przedstawiciele danej religii gotowi odpowiadac na zadawane pytania. Nauka religii Rzymsko-Katolickiej odbywa sie PO zajeciach. Poniewaz do szkoly uczeszczaja protestanci, zydzi czy tez muzulmanie to czlonkowie ich swiatyn przychodza do szkoly aby nauczac dzieci danego wyznania. Odbywa sie to w tym samym czasie,kiedy dzieci wyznania Rzymsko-Katolickiego pobieraja nauke katechezy. c) Dzieci nie nalezace do zadnego wyznania ida do domu. W tych szkolach nikt, nikogo nie wysmiewa. Nikt nikogo nie stara sie nawracac. I chociaz jest mi to przykro napisac, to problem stanowia jedynie NOWO PRZYBYLI z Polski. Dla nich dziecko protestanckiego czy tez innego wyznania chodzace do szkoly pod patronatem KRK to bluznierstwo. Proboszcz z Barwinka to zalosna postac, tak jak zreszta wiekszosc polskiego kleru KRK z Episkopatem Polski wlacznie. Ciekawe jest to, ze kler tego samego Kosciola Rzymsko-Katolickiego, ktory NIE MA NIC WSPOLNEGO Z POLSKA, potrafi sie zachowywac duzo bardziej tolerancyjnie wobec ludzi innych wyznan. Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier2 Heretycy wynoście się z katolickiej Polski 30.04.07, 12:33 Myślę, że proboszcz ma prawo dążyć aby w parafii byli wyłącznie katolicy. W Arabii Saudyskiej za odejście od islamu ścina się głowy. W Polsce jest ciągle liberalnie. Na wszelki wypadek kiedyś wyjechałem do Stanów. Jest tu około 1000 różnych religii. W szkołach uczą dzieci aby się nawzajem tolerować. Więc nie czuję się tu dyskryminowany. Bush jr nie robi tu lustracji aby pozbawić prawa głosu niewygodnych dla niego obywateli. Czasy komisji senatora McCarthy należą na szczęście do przeszłości, a w Polsce IPN pełniący tę samą funkcję to dzień dzisiejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herakliusz Re: Wrogowie Polski, wynoście się z katolickiej... IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:56 Ja jestem heretykiem i czuję się tu w Polsce dobrze. Lustracja mi nie tylko nie przeszkadza, ale uważam ją za konieczną. Tylko agenci komuny są przeciwni lustracji. Lustracji dokonali Niemcy i Czesi, nie ogladając się na Busha. Wielu agentów wyjechało do USA, bo któż w latach mrocznej komuny dostał łatwo paszport. Tylko agent nie miał z tym problemów, swój człowiek. Ale spokojnie, tych też zlustrujemy, tylko wywalimy Kaczorów, bo strasznie opóźniają i guzdrzą się z lustracją. Odpowiedz Link Zgłoś
bodora73 Re: Heretycy wynoście się z katolickiej Polski 30.04.07, 16:07 Myslę, że Twoja głowa winna zostać ścięta jako pierwsza. Jest Ci niepotrzebna skoro nie dostrzgasz róznicy pomiędzy państwem świeckim a wyznaniowym. Odpowiedz Link Zgłoś
babusz Chrzescijanie musza sie otrzasnac... 30.04.07, 12:51 .. jezeli chrzescijanstwo ma byc tym, czy byc powinno, trzeba sie otrzasnac z tej katolickiej zmory. Zapewniam, ze to nie boli. Bog na pewno nie ma nic przeciwko tej swietlicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herakliusz Re: Otrzęsiny chrześcjan! Tylko judaizm jest OK! IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:58 Tylko judaizm i Judeopolonia mają rację bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ingolf bo to jest po prostu zły człowiek IP: *.broker.com.pl 30.04.07, 12:59 mało takich księży? a że ma licencję to może wiele, a w małej miejscowości to i wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 13:01 Proste:zalozyc konkurencyjny kosciol chrzescijanski w Polsce. Przysmazyc nosa tym bandytom,ktorzy trzymaja narod w ciemnocie od pokolen. Glownie przez KK nasz kraj jest tak zacofany. Otwieram liste zwolennikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak_po_prostu czytajac te posty ma sie wrazenie ze niektorzy IP: 194.94.94.* 30.04.07, 13:23 az iskrza nienawiscia do wszystkiego co wrogie ich pogladom/portfelom. Dotyczy to oczywiscie rowniez opisywanego w artykule ksiedza. Wszelka indoktrynacja jest chora, rodzi fanatyzm czy to polityczny, czy religijny. Szczegolnie uwidacznia sie to na obecnym etapie, fazie IVRP (IV-tej Regresji Politycznej). A szkoda .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak_po_prostu Skad w tobie tyle jadu Herakliusz ...? IP: 194.94.94.* 30.04.07, 13:26 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoj Re: Skad w tobie tyle jadu Herakliusz ...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.07, 14:09 pieprzeni księża.niech nie wpieprzają nosa w nie swoje sprawy.a straszenie tym że nie udzieli komunii ani bierzmowania jest śmieszne.moje dzieci nie będą miały nic wspólnego z tą katolicką sektą.nie muszą mieć ani komunii ani bierzmowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lpr Proboszcz kontra świetlica IP: 80.55.78.* 30.04.07, 14:15 wielebnym to sie w glowach przewraca mysla ze sa w sredniowieczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Zlikwidować wszystko a zostawić tylko kościół ;)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 14:28 Tak się wdraża teorią Kononowicza :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 30.04.07, 14:28 Nie rozumiem, czemu wszyscy atakują księdza. Mnie bardzo szkoda świetlicy i wierzę w dobre intecję protestanckiego Kościoła, ale trzeba zrozumieć, że nie zostali wyrzuceni z Kościoła Katolickiego przypadkiem. Intencje protestantów to nie wszystko, przecież herezja to herezja. Ksiądz ma swoje racje i rodzice powinni nad tym pomyśleć. Jest ważne, w którm się jest Kościele (i do którego kościoła przywiąże się dziecko)i np. jak została przetłumaczona Biblia (słynny przypadek z USA - u niektórych protestantów zmieniono "Która za Was i za wielu będzie wylana" na "Która będzie wylana za wszystkich" - jest różnica?). A właśnie takie różnice są groźne dla dzieci, bo łatwo je przeoczyć i może to zaowocować zatarciem granic. Myślę, że w świetlicy nikt nikogo nie nawraca otwarcie, ale podejrzewam, że u dzieci zostaje jakieś nieodparte wrażenie, że bycie protestantem to żaden problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma racji! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 14:37 A katolicyzm to nie herezja? Ilu papieży uznano za heretyków? Dla czego proboszcz ma być nie heretykiem, skoro kontynuuje to dzieło? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 30.04.07, 15:18 I tu widać przewagę ateizmu na religiami. Ateizm nie musi obawiać się żadnej herezji. Po prostu nie ma czegoś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma rac 30.04.07, 16:10 Heh.To, że coś jest proste, nie znaczy, że jest prawdziwe (komunizm to bardzo prosty ustrój, a jednak kapitalizm i demokracja są lepsze). No, ale biorąc pod uwagę, że ateizm to bardzo leniwy pogląd, to łatwo w niego wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 30.04.07, 17:32 Katolicyzmowi rzeczywiście trudno dorównać w pracowitośći nad zdobywaniem mamony przyglądając się środkom i metodom stosowanym w całej historii tej religii ;(( Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 30.04.07, 16:14 I co z tego? Jeśli jakiś ksiądz jest heretykiem, to przestaje być księdzem i jest wyłączany z Kościoła. Kościół Katolicki jako instytucja ma mnóstwo wad, mimo to nie ma powodów, by od niego odchodzić na rzecz innych, jeszcze mniej doskonałych kościołów. Ale to ludzka rzecz. Odnoś się nie do tego, co robią ludzie, tylko do prawd boskich. A w prawdy boskie można wierzyć zawsze, niezależnie od błędów niektórych księży czy papieży. To ateiści, w ramach tłumaczenia swojego lenistwa, zwalają wszystko na problemy instytucji Kościoła, a boją się odnieść do merytorycznych argumentów na temat wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 30.04.07, 17:25 oloolo5 napisał: > ... To ateiści, w ramach tłumaczenia swojego lenistwa, zwalają wszystko na > problemy instytucji Kościoła, a boją się odnieść do merytorycznych argumentów > na temat wiary. Czy możesz mi wskazać na jakieś inne rzeczowe argumenty wiary poza wyprawami krzyżowymi organizowanymi zresztą w najprzeróżniejszy sposób? Czy nie wstyd być Ci katolikiem pod pręgieżem 2000 lat szerzenia błędów i wypaczeń? Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 01.05.07, 00:00 Tak, mogę Ci wskazać inne argumenty. Pięć dróg na istnienie Boga autorstwa św. Tomasza. Znasz go w ogóle? Dla przypomnienia - jeden z tzw. wielkich filozofów. Oprócz tego, jeśli dobrze pamiętam, Kant zawarł w Trzeciej Krytyce argumenty na istnienie Boga. Zresztą, przeczytaj sobie jakieś książki ewangeliczne, to znajdziesz odpowiedź. Albo po prostu przejdź się na Mszę, tylko jakąś dobrze odprawianą, nie taką z k. Rydzykiem i pieniędzmi na Radio Maryja. Czy nie wstyd Ci byś ateistą i pisać takie bzdury? Znajdź mi jakieś błędy i wypaczenia w nauczaniu ewangelicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 01.05.07, 09:46 oloolo5 napisał: > Tak, mogę Ci wskazać inne argumenty. Pięć dróg na istnienie Boga autorstwa św. > Tomasza. Znasz go w ogóle? Dla przypomnienia - jeden z tzw. wielkich > filozofów. Dla tego wielkim, że zdjął grzech z pieniędzy gromadzonych przez Kościół m.in. pod postacią dziesięciny tłumacząc, że jest to opłata za czas, który należy do Boga? Faktycznie, majstersztyk nie lada, który za jednym pociągnięciem z grzechu tworzy cnotę ;)) > Oprócz tego, jeśli dobrze pamiętam, Kant zawarł w Trzeciej Krytyce argumenty > na istnienie Boga. Niestety, argumentów Celsusa nie obalił ani on ani Orygenes, o ile wiesz, kim oni byli. > Zresztą, przeczytaj sobie jakieś książki ewangeliczne, to > znajdziesz odpowiedź. Skoro już o tym mowa, to nie lepiej by było odsyłać do źródeł poważnych jak np. Biblia a nie do jakis kolejnych apokalips wysmażonych pod wpływem tak częstych i wątpliwych nawiedzeń w tym środowisku? Czyż byście wstydzili się własnej konfrontacji z Biblią? > Albo po prostu przejdź się na Mszę, tylko jakąś dobrze > odprawianą, nie taką z k. Rydzykiem i pieniędzmi na Radio Maryja. Traktujesz msze kościelne jak sztuki teatralne w wykonaniu złych i dobrych aktorów? :)) > Czy nie wstyd Ci byś ateistą i pisać takie bzdury? O secula simplicita! Czy nie wstyd Ci dawać wiarę przywódcom religijnym głoszącym takie oto zdobycze myśli kościelnej: "Każda religia jest dobra, ale najgłupsza jest najlepsza" (papież Aleksander VI) "Świat chce być oszukiwany, oszukujmy go więc!" (papież Juliusz III) > Znajdź mi jakieś błędy i wypaczenia w nauczaniu ewangelicznym. Ja mam znajdować błędy w Twojej religijnej logice, skoro Ciebie na to nie stać??? Lenistwo umysłowe w katolicyźnie już nie jest grzechem??? Wysil swą religijną logikę i wytłumacz, skąd Kain wziął zonę, skoro po zabiciu brata Abla pozostała na świecie dwójka ludzi wygnanych z raju i on spłodzony z grzechu? Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 01.05.07, 15:26 Msza nie jest sztuką teatralną, wbrew temu, co Ci się wydaję... Jednakże jakość kazania zależy od mówiącego, dlatego wolę, abyś posłuchał dobrego kazania. Dwa - nie odsyłam Cię do Biblii, bo tak mądry człowiek jak ty pewnie ją przeczytał. Szkoda tylko, że jesteś taki mądry, a w nią nie uwierzyłeś. Oczywiście, nie wstydzę się konfronatacji z Biblią. Powiem więcej - ty się jej wstydzisz. Wiele myśli, które ateistom wydają się ateistyczne (np. imperatyw kategoryczny) zostały odkryte dużo wcześniej, przez ewangelistów (nie rób drugiemu, co tobie niemiłe - słyszę to w Kościele dość często). Cała zachodnia cywilizacja opiera się, czy tego chcesz, czy nie, na zasadach chrześcijaństwa, a prawo stanowione podawane często przez ateistów akurat tym zasadom odpowiada. PS. Widzę, że bardzo lubisz cytaty. Czy masz dość odwagi, aby wyjść poza jedno, dwa zdania cytatu (czy naprawdę tylko tyle możesz pojąć?) i zająć się Kościołem jako całością, ze wszystkimi, dobrymi i złymi hierarchami? PS 2. A czy ktoś obalił pięć dróg św. Tomasza? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 01.05.07, 16:00 oloolo5 napisał: > Msza nie jest sztuką teatralną, wbrew temu, co Ci się wydaję... To jaki sens mają jakiekolwiek sugestie uczestniczenia w mszach odprawianych przez tego a nie innego księdza? > Jednakże jakość kazania zależy od mówiącego, dlatego wolę, abyś posłuchał > dobrego kazania. Powiedz więc uczciwie, że wartość mszy tkwi nie w ceremoniale ale w kazaniu wygłaszanym przez proboszcza :)) > Dwa - nie odsyłam Cię do Biblii, bo tak mądry człowiek jak ty pewnie ją > przeczytał. Słusznie wnioskujesz. Właśnie lektura Biblii ugruntowała moje wątpliwości w stosunku do tego, co wyprawiają samozwańczy zastępcy Boga na tej ziemi. > Szkoda tylko, że jesteś taki mądry, a w nią nie uwierzyłeś. To są Twoje i niczym nie uzasadnione sugestie. Ale nie jedną teorię już tutaj zaserwowałeś :)) > Oczywiście, nie wstydzę się konfronatacji z Biblią. Powiem więcej - ty się jej > wstydzisz. Wiele myśli, które ateistom wydają się ateistyczne (np. imperatyw > kategoryczny) zostały odkryte dużo wcześniej, przez ewangelistów (nie rób > drugiemu, co tobie niemiłe - słyszę to w Kościele dość często). I to wszystko zostało odkryte w cywilizacji chrześcijańskiej, bo wcześniej nikt nigdy i żadna religia o tym nie mówiła? A słyszałeś o plagiatach czy zapożyczeniach, od których w chrześcijaństwie aż się roi? > Cała zachodnia cywilizacja opiera się, czy tego chcesz, czy nie, na zasadach > chrześcijaństwa, a prawo stanowione podawane często przez ateistów akurat tym > zasadom odpowiada. Przed chrześcijanami był tylko potop i po nich też to wszystko potopem się zakończy? Masz w tej kwestii już doniosłe wsparcie. Kolejny zwolennik woli bożej obliczył, że 15 lipca 2012 roku będzie następny koniec świata spowosowany potopem. Masz jeszcze 5 lat na wyszukanie nowego Noego :)) > PS. Widzę, że bardzo lubisz cytaty. Czy masz dość odwagi, aby wyjść poza > jedno, dwa zdania cytatu (czy naprawdę tylko tyle możesz pojąć?) i zająć się > Kościołem jako całością, ze wszystkimi, dobrymi i złymi hierarchami? Czy sądzisz, że cytaty o Kościele wypowiadane przez Ojców Kościoła wymagają jeszcze komentarzy? Poproś proboszcza, niech Ci je skomentuje, skoro masz takie problemy z samodzielnym myśleniem. PS 2. A czy ktoś obalił pięć dróg św. Tomasza? Dawid Hume (1711-1776), Immanuel Kant (1724-1804) oraz wielu innych filozofów. Z filozofii św. Tomasza z Akwinu ostał się jedynie czas należący do Boga, za który wierni muszą płacić urzędnikom kościelnym :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
agnostyk11 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 30.04.07, 14:48 Ktoś tu słusznie zuważył, że w KrK, w zasadzie, wszystko ustalane jest na soborach i podawane wiernym w formie dogmatów. Nikt nie pyta wiernych. Ustaleń dokonują hierarchowie Kościoła ( dawniej często nawet niepiśmienni) poprzez GŁOSOWANIE i podają taki werdykt jako "Słowo Boże". A kto się z tym nie zgadza jest pozbawiany możliwości zbawienia. Zauważcie jakie to prymitywne, jakie śmieszne. A co sam główny KrK papież powiedział na temat Waszej wiary? Giovanni de Medici, znany bardziej jako papież Leon X, chorobliwie kochał kobiety, pieniądze i dolce vita. Był autorem słynnego powiedzenia: „Wiadomym jest, jak wiele zawdzięczamy baśni o Chrystusie"... O tym, jak żyli papieże oraz inni dostojnicy Kościoła: edward835.webpark.pl/art1.html Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 30.04.07, 15:21 agnostyk11 napisał: > Był autorem słynnego powiedzenia: „Wiado > mym > jest, jak wiele zawdzięczamy baśni o Chrystusie"... Głupek nie mógł przewidzieć (a Duch Święty go nie ostrzegł), że kiedyś ludzie będą piśmienni, informacja dostępna i nieopatrznie wypowiedział co myśli naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 30.04.07, 16:07 Co za wiara! Czy twoim zdaniem chrześcijaństwo jest jak republika, gdzie wierni mają głosować? Już to widzę: będziemy głosować, czy Biblia jest dobra, czy nie itp. Jeżeli ktoś się nie zgadza z tym co mówił Syn Boży, to nie może być zbawiony, to logiczne, a nie śmieszne. To, że jeden ksiądz czy Papież nie był w porządku (a większość była Ok) nie świadczy i prawdzie chrześcijaństwa, bo prawda jest zawsze prawdziwa, niezależnie od tego, co sobie przegłosujesz. Głosowanie to domena ludzi i ludzkich państw, w kościele nie ma o tym mowy. PS. Przez wieki jedynymy piśmiennymi ludźmi w Europie byli katolicy. Nie wiem, skąd wziąłeś bzdury o niepiśmiennych hierarchach, bo wszyscy umieli pisać, a do tego czytali mądre księgi Arystotelesa i Platona, w przeciwieństwie do Ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
agnostyk11 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 30.04.07, 21:50 oloolo5 napisał: <Głosowanie to domena ludzi i ludzkich państw, w kościele nie ma o tym mowy.> Jeżeli mówisz tylko to co wiesz, to wiedz, że każdego papieża WYBIERA się głosowaniem, którego efektem jest dym z komina ( czarny nie wybrano, biały wybrano). To raz. <Już to widzę: będziemy głosować, czy Biblia jest dobra, czy nie> Jeżeli chcesz to mogę Ci podać kilkanaście przykładów zmiany postanowień bibli dokonanych na synodach właśnie poprzez głosowanie. ZAWSZE dla każdego nowego dogmatu musiała być zgoda większości uczestników synodu a dopiero później papież ogłaszał dogmat jako obowiązujący. Niestety Ty znasz tylko apologetyczną historię Kościoła a ta ZAWSZE będzie pomyślna dla niego. Zapoznaj się z historią krytyczną ( jest liczna literatura) i zapoznaj się z FAKTAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 30.04.07, 23:26 Widzę, że mam do czynienia z oczytanym człowiekiem. A więc jeśli mówisz o głosowaniu wewnątrz Kościoła, a nie o głosowaniu wiernych, to sprawa wygląda troszkę inaczej. Zbierają się kardynałowie i wybierają spośród siebie najmądrzejszego, to chyba logiczne prawda? A jeśli jesteś taki mądry, to może masz jakiś lepszy sposób? A jeśli jest w Biblii coś, co budzi jakieś wątpliwości, to nie ma chyba innego sposobu jak zebrać ludzi, którzy się nad tym znają i wybrać najlepszego rozwiązania. Dlatego nie rozumiem, czemu się tak oburzasz na głosowania kardynałów. Jeśli chodzi o historię. Powiedz mi, czy jest druga taka organizacja w dziejach ludzkości, która zrobiła tyle, co Kościół Katolicki. No śmiało. Przypomnę tylko, że przez wiele wieków w Europie jedynymi wykształconymi ludźmi byli katolicy, głównie benedyktyni. Przechowywali najwięcej ksiąg europejskich filozofów i umieli je przepisywać. Przez wieki najlepsze szkoły w Europie były prowadzone przez księży. Wszyscy wybitni uczeni też byli księżmi (Kopernik - ksiądz). Powiedz, czy jest jakaś organizacja, która pomogła biednym bardziej niż Kościół. Oczywiście, WOŚP jest Ok, ale gdybyś porównał osiągnięcia Caritasu... Przy czym Caritas się nie chwali ;-) . Jeśli chodzi o historię Kościoła, to znam ją dobrze i widzę mnóstwo wad różnych, nawet dzisiejszych księży. Ale nie widzę powodów, dla których miałbym nie chodzić na Mszę. Ci, którzy krytkują Kościół, powinni rozpatrywać od strony merytorycznej prawdy głoszone przez Chrystusa, a nie zwracać uwagę na k. Rydzyka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 01.05.07, 08:39 gratuluję, własnie obaliłeś jedno ze słynnych twierdzeń Kongresu Watykańskiego Drugiego, w myśl którego Kościół to również wierni. Dla ciebie Kościół to hierarchia. A co do tego, ile dobrego zrobił Kościół, to ja przypomnę tylko wprowadzenie syfilisu do średniowiecznej Europy. Wyprawy krzyżowe, słyszałeś coś o tym? Poza tym niszczenie starożytnych ksiąg, niszczenie innych cywilizacji. Prześladowanie kobiet, dzieci pozamałżeńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 01.05.07, 11:29 Spalenie Biblioteki Aleksandryjskiej należy także do tych niewątpliwych osiągnięć szerzenia jedynie słusznej prawdy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 01.05.07, 13:59 Jak czytam takie komentarze, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać. Przecież Biblioteka Aleksandryjska została w większości spalona przed narodzinami Chrystusa. Zresztą liczy się bilans - więcej ksiąg zakonnicy zachowali, niż zniszczyli. W momencie opanowania Europy przez pogan, po upadku Cesartstwa Rzymskiego, to właśnie zakonnicy uchronili kontynent przed kompletną zapaścią intelektualną. Jednakże Ty chwytasz się tych faktów, które dla Ciebie są wygodne... Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Płacz nad swoją niewiedzą i głupotą 01.05.07, 15:13 oloolo5 napisał: > Jak czytam takie komentarze, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać. Przecież > Biblioteka Aleksandryjska została w większości spalona przed narodzinami > Chrystusa. Zresztą liczy się bilans - więcej ksiąg zakonnicy zachowali, niż > zniszczyli. Główne muzeum i biblioteka zostały zniszczone w czasie trwania wojny domowej w wieku trzecim ery chrześcijańskiej; księgozbiór helleński został spalony przez chrześcijan w 391 roku ery chrześcijańskiej. (Encyclopedia Britannica, ibid., str. 479) > W momencie opanowania Europy przez pogan, po upadku Cesartstwa > Rzymskiego, to właśnie zakonnicy uchronili kontynent przed kompletną zapaścią > intelektualną. I w ramach ochrony przed tą zapaścią zlikwidowali najstarszą i jedyną uczelnię medyczną w Hiszpanii?? Jednakże Ty chwytasz się tych faktów, które dla Ciebie są wygodne... Po praostu bajki mnie nie interesują a tym bardziej w takim wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 01.05.07, 14:16 Jesteś z gatunku tych, którzy czytają, ale nie rozumieją, co właśnie przeczytali. Przed wszystkim: Watykan to nie Stany Zjednoczone - mówi się Sobór Watykański II, a nie kongres. Kościół to przed wszystkim wierni i ja tego nie neguję. Pytam Cię jednak wprost - czy twoim zdaniem należy dopuścić wiernych do głosowania, np. nad wycięciem niewygodnych treści z Ewangelii? Po drugie - wyprawy krzyżowe nie były w porządku, ale nie były pozbawione zalet. To właśnie wtedy odbito skradzione teksty Arystotelsa, co zaowocowało polepszeniem poziomu na uniwersytetach. Oprócz tego potęga włoska wyrosła właśnie na handlu w tamtym okresie. Zresztą, patrz na całość historii Kościoła, a nie tylko na wygodne dla ateistów wycinki. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Kościelna cywilizacja oloolo5 01.05.07, 15:29 oloolo5 napisał: > Jesteś z gatunku tych, którzy czytają, ale nie rozumieją, co właśnie > przeczytali. Przed wszystkim: Watykan to nie Stany Zjednoczone To prawda. W 1855 r. Watykan zgłosił sprzeciw Kościoła wobec Konstytucji Stanów Zjednoczonych głosząc, iż "wolność to bluźnierstwo, wolność to odwodzenie innych od prawdziwego Boga. Wolność to mówienie kłamstw w imię Boga". Wcześniej, do Kongresu Stanów Zjednoczonych kościół wniósł projekt ustawy zabraniającej wydobywania z łona ziemi ropy naftowej, którą Bóg tam umieścił, aby czarci w piekle mieli czym pod kotłami palić! Możesz teraz śmiało dopisać, który to z papieży w taki oto sposób dał światu znać o jedynie słusznej racji Watykanu i swojej mądrości ;)) > - mówi się Sobór Watykański II, a nie kongres. Nie wiem, skąd tu wziąłeś kongres, ale przy tylu bajkach jedna mniej czy jedna więcej nie sprawia żadnej różnicy. > Kościół to przed wszystkim wierni i ja tego nie neguję. > Pytam Cię jednak wprost - czy twoim zdaniem należy dopuścić wiernych do > głosowania, np. nad wycięciem niewygodnych treści z Ewangelii? Nie mój cyrk i nie moja oranżeria. Skoro jednak glosi się prawdę, to jaka jest jej wartość, skoro od zarania opierana jest na fałszu i kłamstwie? > Po drugie - wyprawy krzyżowe nie były w porządku, ale nie były pozbawione > zalet. W taki sam sposób niektórzy wybielają faszyzm i stalinizm. Wyborowe towarzystwo zabrało się do głoszenia swoich prawd ;)) > To właśnie wtedy odbito skradzione teksty Arystotelsa, co zaowocowało > polepszeniem poziomu na uniwersytetach. A skąd te kolejne bajeczki zaczerpnąłeś? Prawda jest jedna. Kościół katolicki zniszczył niezależną oświatę Rzymu po to, by na jej gruzach głosić ją z ontologicznego punktu widzenia, którego jedynym wyrazicielem był papież a nie żadna nauka. > Oprócz tego potęga włoska wyrosła właśnie na handlu w tamtym okresie. Na handlu zagrabionymi dobrami w ramach wypraw krzyżowych m.in. wywożonymi po mordach i masakrach w Konstantynopolu tylko dla tego, że Bóg tak chciał?? > Zresztą, patrz na całość historii Kościoła, a nie tylko na wygodne dla > ateistów wycinki. A co przynosi całość historii Kościoła jak nie ciemnotę średniowiecza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Proboszcz kontra świetlica IP: 68.249.181.* 30.04.07, 14:59 dlatego nigdy nie wroce do Polski - do kraju wiernych sluchaczy (ale nie czynicieli) tego,co glosil JPII, nie wspominajac o Ewangelii. Do kraju, gdzie jesli mnie nie dopadnie lustracja, to oberwe od tego wspanialego kosciola (bo nie jestem katoliczka.) Do kraju coraz to nowych kosciolow i glodujacych dzieci, ksiezy i biskupow w pieknych autach i dzieci, ktore chodza w dziurawych butach. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 15:08 Dzieci w Polsce nie głodują, choć wiele z nich jest niedożywionych. Ale samą krytyką sytuacji tej nie zmienisz. I nie warto czekać, co uczyni w tej sprawie Kościół, bo wiadomo, że nie uczyni nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateusz. Re: Proboszcz kontra świetlica IP: *.adsl.alicedsl.de 30.04.07, 15:13 mylisz sie piwi77...w polsce widzialem glodne,bezdomne dzieci i to wlasnie zdobycze katolickiego dobrobytu...wczesniej w (europie)portugali i hiszpani mozna bylo zobaczyc glodne,bezdomne dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Proboszcz kontra świetlica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 15:00 Przeczytałem statut Wieczernika i nie znalazłem żadnego argumentu świadczącego o jakiejś negatywnej działalności. Zresztą osądźcie sami: www.wieczernik.pl/content/view/104/72/ Niech ktoś wytłumaczy dlaczego parafianie tego proboszcza pozwalają mu ingerować w każdą dziedzinę życia? Czy przypadkiem izolacja wiernych od otoczenie to nie jest sposób działania sekt? Ciekawe czy ci z Wieczernika zabraniają swoim wiernym słuchania radia M ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 15:11 Gość portalu: nowy napisał(a): > Niech ktoś wytłumaczy dlaczego parafianie tego proboszcza pozwalają mu > ingerować w każdą dziedzinę życia? Religia katolicka oducza samodzielnego myślenia, rzuca na kolana przed sutanną, no to takie są konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 16:26 Bez przesady. Ja chodzę do Kościoła co tydzień jak nie częściej i myślę samodzielnie, o czym świadczy to, że dyskutuje z ateistami na jakimś forum. Przypomnę, że już byli ludzie, którzy myśleli tak ja ty (oświecenie, rewolucja francuska). W końcu jednak Ci sami ludzie znów zaczeli wracać do Chrześcijaństwa. Ludzie zawsze wracają, gdy zbyt daleko zbłądzą. Podobna sytuacja była w Cesarstwie Rzymskim, które zjadane pogańską niemoralnością, zaczęło się masowo nawracać na Chrześcijaństwo. Jak pokazuje trylogia filozoficzna "Trzy Kolory" Kieślowskiego, życie według zasad rewolucji francuskiej jest niemożliwe na dłuższą metę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: A Kieślowski? IP: 82.139.60.* 30.04.07, 19:15 oloo5:[..]Ja chodzę do Kościoła co tydzień jak nie częściej i myślę samodzielnie{..] Oj! Olo... Chodzić do kościoła nie wystarczy trzeba wierzyć, że świat został stworzony(wykreowany), że Jezus zmartwychwstał Matka Boska weszła z butami do nieba itp.. Z tą rewolucją francuską też ci sie nie udało, bo Francuzi to w większości ateiści. Chyba dzięki rewolucji. Czy my na to żeby ludziom otworzyły się oczy będziemy też czekać 200 lat? A Kieślowski? Dobry był na czasy posttotalitarne. Jedną ideologię słabym ludziom zabrano potrzebna była im druga. Niektórzy już tak mają. Musi ktoś za nich myśleć, decydować. Tobie sie tylko wydaje, że myślisz. Ale bądż sobie tym barankiem i daj się strzyc jak ci z tym dobrze. Twoja wola. Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Re: A Kieślowski? 30.04.07, 23:36 Ja w to wierzę, przecież sam Darwin twierdził, że teoria ewolucji jest zgodna z Biblią (w końcu Księga Rodzaju to częściowo przenośnia, świat raczej nie powstał w siedem dni, na co wskazują wykopaliska, lecz ktoś to z pewnością wcześniej zaplanował - jeśli coś się dzisiaj rusza, to musiał być i pierwszy poruszyciel, jak uczy Św. Tomasz). Co mi się nie udało z rewolucją francuską? Francuzi to w większości ateiści, właśnie przez rewolucję. Cóż, to oczywiście niedobrze. Kieślowski pokazał, że to się na dłuższą metę nie uda... Więc Francuzom też się nie uda. Prędzej czy później wrócą. Powtarzam jeszcze raz - niektórym, tak jak tobie, otworzyły się oczy w oświeceniu. Jednak z jakiegoś powodu z powrotem wrócili do Kościoła (w oświeceniu było więcej ateistów niż teraz). Dlaczego? Proponuję, abyś obejrzał "Trzy Kolory" i pomyślał nad tym raz jeszcze. Myślę, że taki typ jak ty - wydaję Ci się, że wszystko właśnie odkryłeś - jest gorszy od "baranka". Uwierz mi, było mnóstwo filzofów, mądrych ludzi, którzy wierzyli w Chrystusa. A kim ty jesteś, żeby nie wierzyć i poddawać to w wątpliwości? Historia zatoczyła koło od oświecenia - teraz również zatoczy. Nie wierz, że ateizm kiedykolwiek stanie się dominujący, bo jest po prostu zbyt naiwny. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: "...i myślę samodzielnie" :)) 01.05.07, 11:36 W Biblii nie ma nic o obowiązku chodzenia do kościoła. Przykazanie "keep the sabbath holy" odnosi się do soboty i co do tego nie ma wątpliwości. A w niedzielę to było święto Boga Słońce :)) Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Re: "...i myślę samodzielnie" :)) 01.05.07, 14:22 Przykazanie "pamiętaj, aby dzień święty święcić" jest w Biblii. Odnosi się do dnia świętego. W Chrześcijaństwie jest to niedziela - dzień zmartwychwstania Chrystusa. To chyba logiczne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: "...i myślę samodzielnie" :)) 01.05.07, 15:38 W roku 321 Cesarz Konstantyn nakazał święcić niedzielę zamiast dotychczasowej soboty (na pamiątkę zmartwychwstałego rzymskiego boga Mitry) i to jest prawdziwa przyczyna przeniesienia dnia świętego z soboty na niedzielę. Zresztą Konstantyn będący właściwym twórcą Biblii z rozsianych legend zebranych przez ówczesnych biskupów pod jego dyktando nie pozwolił by na inne rozwiązanie. A co do dnia zmartwychwastania i całej tej otoczki istnieją zasadne wątpliwości, jeżeli uwzględnimy zwyczaje i prawa żydowskie wówczas panujące. oloolo5 napisał: > Przykazanie "pamiętaj, aby dzień święty święcić" jest w Biblii. Odnosi się do > dnia świętego. W Chrześcijaństwie jest to niedziela - dzień zmartwychwstania > Chrystusa. To chyba logiczne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 16:20 Hmm... Statut faktycznie jest Ok. Ale nie chodzi tylko o statut, bo nie rozmawiamy o banku, ale o organizacji religijnej, więc chodzi też o wiare i wyznanie wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycholog Do oloolo5. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 21:55 Naiwność w Twoich postach nieco mnie rozbawia, ale rozumiem tę dość arogancką (nie tylko właściwą katolikom) manierę lekceważenia mniej licznych. Spróbuj zadać sobie pytanie: czy katolicki ksiądz w Niemczech, Francji lub Włoszech odważyłby się w podobny do barwińskiego proboszcza wykorzystywać ambonę? Zawsze zdawało mi się, że ambona, miejsce za ołtarzem czy inne tego rodzaju lokum obojętnie jakiego wyznania powinno być miejscem oddawania chwały i czci Bogu, a nie miejscem promocji człowieka tudzież sekowania bliźnich... a już tak zupełnie poniewczasie: ja rozumiem obronę zagrożonych wyznaniowych interesów(że ktoś komuś może "owieczki podprowadzać" na inne pastwisko), ale trzeba to umieć robić w ramach ustalonego prawa(przypomnijmy sobie choćby konstytucyjne prawo o równości wyznań i kościołów, swobodzie praktyk religijnych czy nienawoływaniu do nienawiści).Dlatego całkiem zasadne jest odwołanie Stowarzyszenia do Sądu, bowiem cosik mi się wydaje,że ksiądz naruszył czyjeś dobro. Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Re: Do oloolo5. 30.04.07, 23:55 Zdanie typu "Naiwność w Twoich postach nieco mnie rozbawia, ale rozumiem tę dość arogancką[...]" jest bardzo aroganckie, ale do rzeczy. Bardzo mądrze prawisz, ale jak sam przyznałeś - zdawało Ci się z tą amboną. Przykładowo wyznanie islamskie, choć inne, nie jest szykanowane przez Kościół Katolicki. Dlaczego? Bo jasno widać różnice. Wieczernik, jak można przeczytać w artykułach na jego temat, postępuje inaczej - udaje, że jest taki sam jak Katolicki, a "diabeł" tkwi w heretyckich szczegółach... Dlatego jest to nielegalne i należy to powstrzymywać. Islam, choć ma wiele wad i nie przepadam za nim, przynajmniej nie próbuję się pod kogoś podszywać. Poza tym - jeśli ksiądz w Niemczech nie wykorzystałby ambony do obrony katolickich przekonań, to żal mi takiego księdza. Widzę, że nie wiesz, co jest co w Kościele. Otóż ołtarz jest do oddawania czci Bogu. Ambona jest to miejsce do moralizowania i nauczania wiernych. Czasem wymaga to odniesienia się do organizacji próbujących rozszczepić Kościół Katolicki. PS. Gdybym lekceważył mniejszość, to w ogóle bym się nie wypowiadał w tym wątku. Ale ponieważ doceniam niektóre argumenty ateistów, to jednak tu wpadam od czasu do czasu. Co nie zmienia faktu, że większość ateistycznych argumentów jest na poziomie leniwego przedszkolaka. Odpowiedz Link Zgłoś
edico oloolo5 - czyli dziecięca choroba katolicyzmu :)) 01.05.07, 10:54 oloolo5 napisał: > Zdanie typu "Naiwność w Twoich postach nieco mnie rozbawia, ale rozumiem tę > dość arogancką[...]" jest bardzo aroganckie, ale do rzeczy. Bardzo mądrze > prawisz, ale jak sam przyznałeś - zdawało Ci się z tą amboną. Przykładowo > wyznanie islamskie, choć inne, nie jest szykanowane przez Kościół Katolicki. A skąd to takie wnioski??? Biorąc pod uwagę tylko naszą historię sprawę bitwy pod Warną uznasz za błogosławieństwo papieskie dla islamu? > Dlaczego? Bo jasno widać różnice. Wieczernik, jak można przeczytać w > artykułach na jego temat, postępuje inaczej - udaje, że jest taki sam jak > Katolicki, a "diabeł" tkwi w heretyckich szczegółach... Dlatego jest to > nielegalne i należy to powstrzymywać. A co to znaczy nielegalne??? Jakim prawem Krk ma decydować o tym, co jest w religiach legalne a co nie legalne? Kto katolikom nadał prawa "powstrzymywania" takich czy innych poglądów nawet na rzeczywistość mniej lub bardziej urojoną? A tego typu numery funkcjonujące w KK są legalne, ponieważ funkcjonują za jego zgodą? - Szczątków krzyża, na którym umarł Chrystus, doliczono się grubo ponad tysiąc, w tym jeden z nich znajduje się od niedawna znalazł swoje w Klebarku Wielkim pod Olsztynem. - Około 150 kościołów wciąż twierdzi, że jest w posiadaniu przynajmniej jednego ciernia z korony, która mogła mieć ich najwyżej 40. Korona cierniowa, bez jednego ciernia, znajduje się w katedrze Notre Dame w Paryżu i pokazywana jest w Wielki Piątek. - Krople krwi Chrystusa znajdują się m.in. w bazylice św. Marka w Wenecji, w bazylice św. Krwi w Brugii (Belgia) oraz w rzymskich kościołach: Santa Croce, Santa Maria Maggiore i San Giovanni in Laterano. - Niezwykłe bogata jest kolekcja gwoździ, którymi ciało Chrystusa miało być przybite do krzyża. Ponad trzydzieści kościołów, w różnych miejscowościach twierdzi, że posiada co najmniej jeden "oryginalny" gwóźdź. Po jednym mają: kościół na Lateranie, św. Krzyża w Rzymie, św. Marka w Wenecji i katedra w Mediolanie. W Krakowie, w Kaplicy Zygmuntowskiej jest jeden cały gwóźdź, a po połówce mają: kaplica św. Kosmy i Damiana oraz kościół Świętej Trójcy. - W Hiszpanii do dziś przechowywane jest pióro, które spadło ze skrzydła archanioła Gabriela podczas zwiastowania. - Katedra w Magdeburgu posiada drabinę, na której kogut piał, kiedy Piotr zaparł się Chrystusa. - W Santiago de Compostela, przy grobie św. Jakuba Apostoła, jest ogon osła, na którym Chrystus wjeżdżał do Jeruzalem. - Na Lateranie przechowywana jest złota urna, pełna manny, zebranej na pustyni. - Dwa odciski stóp, pozostawione ponoć przez Jezusa w bazaltowym kamieniu z Via Appia, znajdują się w kaplicy bazyliki św. Wawrzyńca za Murami w Rzymie. - Matka Boska, z kolei, ślad swojej stopy zostawiła w skale, w miejscowości Bardo Śląskie, w Polsce. - Kościół św. Krzyża Jerozolimskiego w Rzymie ma mały palec niewiernego Tomasza, którym ów niedowiarek dotknął ran Chrystusa. - itp. itd.... > Widzę, że nie wiesz, co jest co w Kościele. Otóż ołtarz jest do oddawania czci > Bogu. To co u groma robią w ołtarzach rozwłóczone szczątki świętych, skoro oddaje się cześć Bogu a nie im? Z najnowszej historii - Sanktuarium Matki Bożej Królowej Podhala zwróciło się do papieża Benedykta XVI o przydzielenie mu relikwii z... Jana Pawła II. W kolejce po szczątki JP2 ustawiły się także i inne sanktuaria z całego świata, przy czym największe zapotrzebowanie na tego rodzaju świętości występuje w Meksyku. Czy takie barbarzyństwo znane z pogaństwa uznajesz za dzisiejszą istotę swego Kościoła? > Ambona jest to miejsce do moralizowania i nauczania wiernych. O tak. Trudno odmówić genialności specyficznego postrzegania moralności w szczególności hierarchom katolickim o pokroju papieża Aleksandra VI. > Czasem wymaga to odniesienia się do organizacji próbujących rozszczepić > Kościół Katolicki. Czyli innymi słowy wejść w ten biznes i nieco uszczuplić zasoby pozyskiwanego przy strzyżeniu runa :)) > PS. Gdybym lekceważył mniejszość, to w ogóle bym się nie wypowiadał > w tym wątku. Ale ponieważ doceniam niektóre argumenty ateistów, to jednak tu > wpadam od czasu do czasu. Co nie zmienia faktu, że większość ateistycznych > argumentów jest na poziomie leniwego przedszkolaka. I dla tego wszechwiedzący Bóg (nieskończenie wielki, nieskończenie madry, nieskończenie potężny czy nawet nieskończenie dobry) tak się obraził na na to, co sam stworzył, że musiał wysłać własnego syna, który własną krwawą śmiercią wybłagał dla tego dzieła odpuszczenie grzechów? To może odpowiesz mi, dla czego Bóg bardziej obraził się na ludzi a nie na swego diabła, który żadnych pokłonów mu nie bije? Czy ta konstrukcja bardziej nie przypomina konstrukcji dramaturgicznych powieści Sartre? Odpowiedz Link Zgłoś
oloolo5 Re: oloolo5 - czyli dziecięca choroba katolicyzmu 01.05.07, 15:43 Taa... Powiedz mi lepiej, po czym poznajesz, że Bóg się obraził? Sam powiedziałeś, że jest nieskończony itd. Tak, jest też nieskończenie szczęśliwy i się nie obraża. Próbujesz przypisać Bogu zbyt wiele cech ludzkich, to błąd. Jak to jakim prawem Kościół Katolicki ma prawo decydować? Może dlatego, że Jezus powiedział do Piotra - "tyś jesteś skała i na tobie zbuduję Kościół mój?" . Apropo Chrystusa i Boga, pamiętaj jeszcze o Duchu Świętym i całej Trójcy Świętej. A skoro zasypujesz mnie pytaniami - czy twoim zdaniem świat powstał od tak, przypadkiem? Przykład: idziesz przez bezludną wyspę i znajdujesz zegarek. Widzisz, że nie jest on dziełem przypadku. Tzn. na wyspie był lub jest zegarmistrz. Teraz coś dla większych dzieci: idziesz sobie przez przestrzeń i znajdujesz kosmos. Widzisz, że jest on dopracowany w najmniejszych szczegółach (weźmy np. zasady fizyki). Tzn. istnieje ktoś, kto to zaplanował. Jeżeli chodzi o ciąg mało znaczących dla dyskusji informacji... Nie neguję, że Kościół ma trochę wad. Ale zastanów się nad całokształtem, nie nad tym, co jest dla Ciebie wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: oloolo5 - czyli dziecięca choroba katolicyzmu 01.05.07, 18:37 oloolo5 napisał: > Taa... Powiedz mi lepiej, po czym poznajesz, że Bóg się obraził? Sam > powiedziałeś, że jest nieskończony itd. Tak, jest też nieskończenie szczęśliwy > i się nie obraża. Próbujesz przypisać Bogu zbyt wiele cech ludzkich, to błąd. Więc Bóg wcale się nie obraził na Adama i Ewę i w drodze swego nieograniczonego miłosierdzia wygonił ich z raju :)) Jakie znaczenie więc mają dywagacje bp pomocniczego archidiecezji białostockiej Edwarda Ozorowskiego, że "Ofiara Chrystusa na krzyżu przyniosła ludziom zbawienie.", skoro dopatrujesz się innego sensu w tych działaniach? :)) > Jak to jakim prawem Kościół Katolicki ma prawo decydować? Może dlatego, że > Jezus powiedział do Piotra - "tyś jesteś skała i na tobie zbuduję Kościół > mój?" . Po pierwsze, to że ktoś coś przypuszczalnie kiedyś powiedział nie jest i nie może być żadną podstwną prawną a co najwyżej jakimś domniemywanym przekazem nie uprawniających do żadnych roszczeń. Po drugie, powielasz błąd tłumaczenia z greckiego sałów PETRA i PETROS. PETRA jest rodzaju zenskiego i jako taka nie moze byc wypowiedziana wobec mezczyzny w innej jak tylko obrazliwej formie. Nazywajac Piotra PETRA - Jezus po prostu obraził by go :)) > Apropo Chrystusa i Boga, pamiętaj jeszcze o Duchu Świętym i całej Trójcy > Świętej. A skoro zasypujesz mnie pytaniami - czy twoim zdaniem świat powstał > od tak, przypadkiem? Przykład: idziesz przez bezludną wyspę i znajdujesz > zegarek. Trójcę Świętą i jej źródła pochodzenia można rozpatrywać na tej samej zasadzie, co wartości celibatu. Sięgnij do Orygenesa i dyskusji w tym czasie na ten temat w miejsce bezmyślnego ośmieszania się. Do reszty dywagacji nie odnoszę się z tego samego względu. Pomyśl wcześniej przed bezmyślnym powtarzaniem tych niedorzeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
bodora73 Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 15:15 Kiedy wraszcie tzw. "lud boży" rozprawi sie z największą i najbardziej ogłupiajacą sektą jaką jest tzw. kościół katolicki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Proboszcza zaskarzyć o zniesławienie i odszodowani IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.04.07, 15:25 żądać. Krótko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalena Proboszcz kontra świetlica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 15:28 myśle że probaszcz pszesadza jednym słowem dawaj świetlico nie daj sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuballa Re: Proboszcz kontra świetlica IP: 163.244.62.* 30.04.07, 16:29 no tak zawsze sie znajdzie jakis powod zeby sie dopie....c takie osoby powinno sie usuwac ze stanowisk w trybie natychmiastowym oczywiscie ksiadz proboszcz jest przeciwny ale alternatywa to pewnie droga krzyzowa u niego w kosciele zeby dzieciakom tak kolana nie sterczaly Kuballa Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 na wiochach tak jest 30.04.07, 18:05 ksiadz tupnie noga to ludzie robia w rajstopy ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
atosatos1 Popatrzcie na zgromadzenie sióstr Betanek 30.04.07, 18:23 w Kazimierzu (chyba). To dopiero sekta, która mąci w głowach tym dziewczynom, które w porę nie opuściły klasztoru. Ksiądz ( z prezentowanego artykułu) chciałby prowadzić sam świetlicę i co najważniejsze, dostawać pieniądze, które obecnie otrzymuje atakowana przez niego świetlica. Cóż, kościół kat. nie znosi konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Dlaczego media milcza o przekretach w Caritas??? 06.05.07, 11:44 Oto co udalo mi sie znalezc w "Glosie Ciechanowa": Martwe dusze w Caritasie Ponad sto tzw. „martwych dusz”, które rzekomo miały być pacjentami ciechanowskiej Stacji Opieki Caritas ustaliła już ciechanowska prokuratura, która od ponad roku bada sprawę wyłudzania w ten sposób pieniędzy z Narodowego Funduszu Zdrowia. - W sumie musimy przesłuchać kilka tysięcy osób z Ciechanowa i okolic – mówi prokurator rejonowy Tomasz Bulc. - To jest na razie postępowanie w sprawie, to znaczy, że jeszcze nikomu nie postawiliśmy zarzutów. Tymczasem dość niespodziewanie 22 lutego administrator diecezji płockiej bp Roman Marcinkowski zwolnił w trybie pilnym ze stanowiska dyrektora Caritas Diecezji Płockiej ks. Jerzego Zająca. W płockim wydaniu „Gazety Wyborczej” napisano, że choć na dymisję „zanosiło się – jak twierdzą wtajemniczeni – od dłuższego czasu, to dla samego ks. Zająca najwyraźniej była ona dość niespodziewana. Jeszcze w ubiegłym tygodniu jako szef Caritas opowiadał, jak w diecezji płockiej będzie przebiegać jedna z akcji – jałmużna wielkopostna”. W czwartek 1 marca próbowaliśmy skontaktować się z rzecznikiem płockiej kurii. Niestety był dla nas nieuchwytny. Dodzwoniliśmy się za to do kanclerza kurii ks. Kazimierza Ziółkowskego. „Czas Ciechanowa”. Dlaczego ks. Jerzy Zając został odwołany? Ks. kanclerz. Po prostu został odwołany. Jak ksiądz skomentuje tę sytuację? Nie będę niczego komentował. To jest nasza wewnętrzna sprawa! Do widzenia! Nieoficjalnie, ale z wiarygodnego źródła dowiedzieliśmy się, że w grę mogą wchodzić wielomilionowe nadużycia. Nie dotyczą tylko Narodowego Funduszu Zdrowia. - Załamałem się, gdy w Państwowym Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych pokazano mi dokumenty dotyczące nieprawidłowości w płockiej Caritas – mówi jeden z naszych informatorów. Także pracownicy uskarżali się na łamanie ich socjalnych świadczeń: braki odzieży ochronnej, obuwia, itp Prokurator Tomasz Bulc mówi, że postępowanie w sprawie wyłudzeń w Ciechanowie i okolicach może potrwać bardzo długo. - Chciałbym by udało nam się z tą sprawę uporać w ciągu kolejnego roku – oznajmił. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że sygnały o nieprawidłowościach w Caritasie docierały do kurii od dawna. – Bp Wielgus powołała komisję, ale nic konkretnego nie ustaliła – mówi nasz informator. A co na to ciechanowscy oficjele. - Od samego początku miałem ogromne zaufanie do księży prowadzących Caritas – mówi poseł PO Mirosław Koźlakiewicz. - Cieszyłem się, gdy Caritas wchodził do Ciechanowa, Mławy, Pułtuska, Żuromina. Cieszyłem się, że w sposób godny zadba o starych, schorowanych ludzi. Nigdy bym ks. Zająca nie podejrzewał. Jeśli to jest prawda – to brak mi słów. Poseł PiS-u Robert Kołakowski komentować nie chciał, bo sprawie nie słyszał. Ciechanowscy urzędnicy podobnie. - Nie znam sprawy – powiedział nam również jeden z miejscowych duchownych. Ciechanowska Stacja Opieki działa od dziewięciu lat. Pracuje w niej 30 osób. Siostry boją się, że całe odium spadnie na nie. - Już teraz gdy idą do chorego, to muszą bez przerwy odpowiadać na pytania o tę aferę – mówi inny nasz informator. A pacjenci (ci prawdziwi) chwalą sobie opiekę sióstr ciechanowskiego Caritasu. - Jest super, bardzo dobra – mówi jedna z mieszkanek Ciechanowa. - Jestem sześć lat po poważnym wypadku i nie znajduję dla sióstr słów uznania. - Moja teściowa dostawała tam przez 10 dni zastrzyki i bardzo sobie chwaliła podejście personelu do pacjentów – dodaje inna ciechanowianka. (Arkadiusz Gołębiewski, Marek Szyperski, mp, bk) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=61881438&a=61886722 Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Caritas i jego brudne pieniądze 01.08.07, 14:02 www.mojawyspa.co.uk/forum/6/5832/Gdzie-jest-milion Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Popatrzcie na zgromadzenie sióstr Betanek 06.05.07, 15:21 Nie jest to ani pierwszy ani ostatni taki "przypadek" :)) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=60109420&a=61896523 Odpowiedz Link Zgłoś
bes6 Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 18:22 Czarny nie dostał za pokropek ani innego odstępnego i walczy z konkurencią.Kasa ciemnogrodzie kasa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e tam Re: Proboszcz kontra świetlica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 19:16 co wy chcecie od tego poczciwca - dobrodzieja - On tylko rrealizuje polecenie swojego Biskupa to Biskup Ryczan wykluczył Wieczernik i od tego sie zaczeło On po prostu wykonuje w hieratycznym Kk polecenie i nic wiecej to nie do niego pretensje ale ludek pierw zrobi kupe w majtki zanim powie to co uczciwy powinien NIE Odpowiedz Link Zgłoś