Dodaj do ulubionych

Proboszcz kontra świetlica

• Gość: brat księdza Dla KK liczy się tylko kasa !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 11:44
      Spróbuj załatwić chrzciny , ślub lub pogrzeb za przysłowiowe „ Bóg zapłać”
      to się przekonasz jaka to wiara (w czasie I komunii prezenty dla parafii)

a czy wszystkie sakramenty nie powinny być za darmo ??????
      Ale za coś trzeba utrzymywać konkubiny i limuzyny.
      • rabl_sruiek Tak uwazasz? Dlaczego? 30.04.07, 11:53
        Za darmo jest tylko w komunizmie - patrz mlekiem i miodem plynaca Korea Polnocna
        i nie ma KK. Dlaczego sie nie przeprowadzisz:)
    • Gość: zbud-2 Re: Proboszcz kontra świetlica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 11:49
      Dupek jak inni - patrzy ile kasy dostanie !!!!A "baby" ma ???????
    • Gość: aborcja Proboszcz kontra świetlica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 11:50
      Absolutnie mnie to nie dziwi.Katoliccy hierarchowie ogłoszą sektą wszystko co
      jest sprzeczne z ich interesem.Jeszcze 300 lat temu obłożyliby anatemą i spalili
      na stosie,zagarniając oczywiście majątki ekskomunikowanych.Przez świetlicę może
      dostaje pan proboszcz o jakieś 50 groszy mniej na tacę? A to już jest zbrodnia!!!!
      Ludzie opamiętajcie się!Uwierzcie w końcu w BOGA i kopnijcie w zadek klechów.Oni
      nie są JEGO przedstawicielami,a wręcz przeciwnie.
      • Gość: Herakliusz Re: Panie "aborcja" lecz się pan na głowę IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 11:55
        Pewnie reprezentujesz pozostałość po niedokładnie zrobionej skrobance.
        Łyżka aborcyjna musiała jednak uszkodzić twój mózg.
        • venus99 Re: Panie "aborcja" lecz się pan na głowę 30.04.07, 12:37
          bezgranicznqa wiara w słowo urzędników kościelnych jest ewidentnym dowodem
          bezmózgowia.proboszcz to normalny łajdak.
          • Gość: Herakliusz Re: Panie "aborcja" lecz się pan na głowę IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:43
            Obejmą mali, cisi i świadkowie Jehowy - zapomniałać dodać
            aktywistko Jehowych.
    • michalparadowski Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 12:02
      I zasadnie, bo to jacyś masoni, życdz czy nawet, nie daj Panie
      Boże "kryptobolszewicy", chcą mu odebrać monopol na wychowanie dziatwy, z
      którego, nie za bardzo, chce mu się korzystać!
    • Gość: Kielczanin Precz z momopolem!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 12:04
      Taki proboszcz jacy parafianie :-).
      Dlaczego ludzie dają sie zastraszać?
      W KK zakazuje kontaktu dzieci z niekatolikami !!!
      W Polsce wszystko co nie katolickie to SEKTA !!!
      Proponuję najpierw coś poczytać o potem ocenić....\
      www.wieczernik.pl/content/view/103/71/
      • Gość: Herakliusz Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:11
        To nie są polskie media, które atakują polski Kościół.
        Mediów w polskich rękach jest znikomy procent!
        Skutek działań upadającej żydokomuny i Unii Wolności.
        • piwi77 Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! 30.04.07, 12:14
          Pewnie nie wiesz, bo nie mieszkasz w Polsce, ale media w Polsce nie atakują KK,
          wręcz przeciwnie, klęczą przed nim, nie wyłączając TVN. Czego Kosciół może się
          na prawdę bać, to nie tych czy innych mediów, ale rosącej zamożności Polaków i
          ich parcia do coraz lepszego wykształcenia. To Kościół zabije.
          • Gość: Herakliusz Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:20
            Polsat i TVN:
            "Modlą się pod figurą,
            a diabła mają za skórą."
            • piwi77 Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! 30.04.07, 12:28
              Ale wszystko to na klęczkach przed piuską, jak na polskie media przystało.
              • Gość: Herakliusz Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:33
                Grunt, że nie na klęczkach przed jarmułką i Gazetą Wyborczą.
                • piwi77 Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! 30.04.07, 12:37
                  O i mamy charakterystyczną nutkę katolickiego antysemityzmu...
                  Jacy katolicy są przewidywalni!
                • Gość: Herakliusz Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:49
                  Co tam nutką, NUTĄ wielką napisz. W ten sposób postawisz tamę
                  straszaka antysemickiego.
                  Ja jestem człowiekiem niewierzącym, nie należę do żadnej religii,
                  potrafię jednak w odróżnieniu do ciebie patrzeć obiektywnie.
                  • piwi77 Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! 30.04.07, 14:44
                    Najbardziej przekonywujący są ci, którzy mówią o sobie, że są obiektywni.
                  • Gość: MruK Re: Precz z momopolem ateistycznych mediów ! IP: *.de.ibm.com 30.04.07, 16:09
                    > potrafię jednak w odróżnieniu do ciebie patrzeć obiektywnie.

Mozemy ocenic ? Oczywscie _obiektywnie_ :D
      • piwi77 Re: Precz z momopolem!!!!! 30.04.07, 12:11
        Nie tylko w Polsce, każda sekta określa konkurencyjne organizacje mianem sekty
        i zabrania się z nimi kontaktować. Kościół Katolicki niczym tu się nie
        wyróżnia.
      • Gość: Sylwijka74 Re: Precz z momopolem!!!!! IP: *.chello.pl 30.04.07, 12:26
        Dziekuję za ten link do strony Wiczernika...kilka lat temu zetknełam sie z tym
        Kosciołem...i naprawde jestem pod wrażeniem jakości życia tych ludzi...Oni
        naprawde postapują tak jak wierza...i nie ma w nich zadnej fałszywej
        pobożnosci.... i gdyby to nawet oni sami jako Wieczernik prowadzili tę
        świetlicę...to z przyjemnością posłałabym tam moje dziecko wiedząc ..że w tym
        miejscu, wśród takich osób nic złego jej się nie wydarzy...a tak ..mieszkam
        zbyt daleko od Kielc :-((...wiec nie pozostaje mi nic innego jak moją córeczkę
        posłać juz od tego roku na szkółkę niedzielną do kościoła zielonoświątkowego w
        naszym mieście ..bo na katolicka religie zdecydowanie nie chce by
        chodziła..zdecydowanie!!!
        • Gość: Herakliusz Re: Może chcesz jeszcze link do sekty Moona? IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:37
          • piwi77 Re: Może chcesz jeszcze link do sekty Moona? 30.04.07, 12:40
            Nie żartuj! Przecież każdy sam sobie może znaleźć, jak będzie miał ochotę.
    • Gość: Berbeć Proboszcz kasa i kontra świetlica IP: *.devs.futuro.pl 30.04.07, 12:16
      gdyby klecha miał profity z tej swietlicy wtedy nic by mu juz nie przeszkadzało
      że takowa istnieje,ma w d..pie czas dzieci i spokojną głowe rodziców którzy wiedzą co porabiaja ich pociechy,a straszy, bo jak nie dopuści dzieci do komunii to przeciez straci i okazje do pomnożenia kasy,bo komunia i wszystkie inne obrzedy to tylko pomnażanie kasy nic wiecej.
      • Gość: Herakliusz Re: V kolumna kontra polski Kościół Katolicki ! IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:22
        No cóż, żydokomuna musiała zejść do podziemia.
        • Gość: MruK Re: V kolumna kontra polski Kościół Katolicki ! IP: *.de.ibm.com 30.04.07, 16:12
          Zdefiniuj pojecie "zydokomuna".
          To juz ktorys post w ktorym uzywasz tego wyrazu.
          Chetnie poznam jego znaczenie.
    • Gość: MeanMachine Re: Proboszcz kontra świetlica IP: *.spidernet.pl 30.04.07, 12:23
      zabronić wszelkich sekt, kościoła katolickiego, chrześćjanizmu, islamu,
      buddyzmy i wszystkich innych. może wtedy będzie spokój.
    • anetciesla Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 12:27
      Jestem zażenowana i wzburzona. Prowadziłam przez kilka lat świetlice
      środowiskową przy Stowarzyszeniu - rownież finansowało m.in miasto, ale też
      ogromną pomoc mieliśmy od różnych!!! kosciłów. Jest mi bardzo przykro, że to
      właśnie ksiądz katolicki w tak karygodny sposób się zachowuje. Jestem
      katoliczką i co raz to bardziej sie zastanawiam co z tą mąją wiarą zrobić.
      ludzkim odruchem powinno byc pomoc jeśli ktoś potrzebuje tej pomoycy i jeśli
      możemy pomóc. a jeśli nie potrafimy lub z jakiś powodów nie chcemy - to
      przynajmniej nie przeszkadzajmy innym!!! Jeśli miałby wątpliwości co do
      działalności zawsze można sprawdzić - ciekawa jestem czy Ksiązulek to zrobił!!!
      Szczerze mówiąc nie wiem co tak naprawde tam w tej świetlicy się dzieje, bo
      czasami pozory mylą, ale nigdy w ten sposób sie nie załatwia spraw.
      Książulku !!!! kosztem dzieciaków!!! Tak sie nie robi - są inne metody!!!!!
      • mark.parker Re: Proboszcz kontra świetlica 01.05.07, 01:04
        anetciesla napisała:

> Jestem zażenowana i wzburzona. Prowadziłam przez kilka lat świetlice
        > środowiskową przy Stowarzyszeniu - rownież finansowało m.in miasto, ale też
        > ogromną pomoc mieliśmy od różnych!!! kosciłów. Jest mi bardzo przykro, że to
        > właśnie ksiądz katolicki w tak karygodny sposób się zachowuje. Jestem
        > katoliczką i co raz to bardziej sie zastanawiam co z tą mąją wiarą zrobić.
        > ludzkim odruchem powinno byc pomoc jeśli ktoś potrzebuje tej pomoycy i jeśli
        > możemy pomóc. a jeśli nie potrafimy lub z jakiś powodów nie chcemy - to
        > przynajmniej nie przeszkadzajmy innym!!! Jeśli miałby wątpliwości co do
        > działalności zawsze można sprawdzić - ciekawa jestem czy Ksiązulek to zrobił!!!

Niestety, Kościół katolicki, podobnie jak PZPR i NSDAP uważa, że wszystko, na co
        nie ma wpływu, jest złe.A nuż starsze dzieci założą kółko przyjaźni
        hetero-gejowskiej! A nuż usłyszą o Darwinie bez nawiązania do kreacjonizmu! A
        nuż wypowiedzą posłuszeństwo Giertychowi i wywalą mundurki! Co za koszmar! A że
        tymczasem nie będą się miały gdzie podziać? Co to kogo obchodzi? Liczą się tylko
        nienapoczęte!
        • Gość: Moj sasiad ksiadz Re: Proboszcz kontra świetlica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 16:34
          Mam sasiada ksiedza z kochanka i dwojgiem dzieci.Djabły nie
          ludzie,dokuczają,szkodzą jak tylko mogą,nieszanują biedniejszych,traktują
          ludzibardzo zle a przecierz żyją z naszej ofiary i to na bardzo wysokim
          poziomie,dom,mieszkanie,dwa samochody,jeden proboszcza drugi syna
          proboszcza,basen solarium fitnes,itp.Tak nas pasą bajeczkami jak mamy żyć i
          wierzyć,a sami opływają w dobra materialne i żyją w obłudzie.Piekło będzie
          wybrukowane księżoskimi głowami.Pozdrawiam księdza Grabde,sąsiad Mirek.
    • Gość: Gosc-Callas Proboszcz kontra świetlica IP: *.k520.webspeed.dk 30.04.07, 12:32
      Biskup NIE mogl wykluczyc "Wieczernika" z Kosciola katolickiego!!! Mogl go
      wykluczyc JEDYNIE z Kosciola Rzymsko-Katolickiego (inaczej zwanego Lacinskim),
      ktorego jest biskupem.

Kosciol Rzymsko-Katolicki jest JEDNYM Z kosciolow Katolickich a nie jedynym.

W krajach cywilizowanych XXI wieku problem poruszany w artykule NIE mialby
      miejsca.

W krajach w ktorych Rzymscy-Katolicy stanowia mniejszosc istnieja tzw." szkoly
      katolickie" czyli pod patronatem Kosciola Rzymsko-Katolickiego.

Oprocz przedmiotow obowiazkowych ( tzn. takich ktore musza byc prowadzone w
      kazdej szkole w danym kraju ) dzieci uczeszczaja na dotatkowe zajecia
      katechizacji religii Rzymsko-Katolickiej.

Katolikow w tych krajach jest malo. Panstwa finansuja nauke jedynie przedmiotow
      obowiazkowych. Rodzice wnoszacy oplaty nie byliby w stanie takiej szkoly
      utrzymac.Jak wiec problem jest rozwiazywany w tych panstwach? Bardzo prosto.

a)Do szkoly uczeszczaja dzieci wszystkich wyznan jakie sa reprezentowane w
      danym kraju a ktorych rodzice sa gotowi placic za to, ze szkola jest dobrze
      wyposazona w sprzet techniczny, istnieje w niej troche wieksza dyscyplina oraz
      (co jest bardzo wazne ) bardzo scisla wspolpraca nauczycieli z rodzicami.

b) Wszystkie dzieci biora udzial w lekcjach z przedmiotow obowiazkowych oraz
      RELIGIOZNAWSTWA, czyli nauki o wszystkich istniejacych religiach,historii ich
      powtsania,zasad wiary, zwyczajach itd.
      Mlodziez szkol ponadpodstawowych odwiedza swiatynie wszystkich wyznan, gdzie
      oczekuja na nich przedstawiciele danej religii gotowi odpowiadac na zadawane
      pytania.

Nauka religii Rzymsko-Katolickiej odbywa sie PO zajeciach.
      Poniewaz do szkoly uczeszczaja protestanci, zydzi czy tez muzulmanie to
      czlonkowie ich swiatyn przychodza do szkoly aby nauczac dzieci danego wyznania.
      Odbywa sie to w tym samym czasie,kiedy dzieci wyznania Rzymsko-Katolickiego
      pobieraja nauke katechezy.

c) Dzieci nie nalezace do zadnego wyznania ida do domu.

W tych szkolach nikt, nikogo nie wysmiewa. Nikt nikogo nie stara sie nawracac.
      I chociaz jest mi to przykro napisac, to problem stanowia jedynie NOWO PRZYBYLI
      z Polski. Dla nich dziecko protestanckiego czy tez innego wyznania chodzace do
      szkoly pod patronatem KRK to bluznierstwo.

Proboszcz z Barwinka to zalosna postac, tak jak zreszta wiekszosc polskiego
      kleru KRK z Episkopatem Polski wlacznie.

Ciekawe jest to, ze kler tego samego Kosciola Rzymsko-Katolickiego, ktory NIE
      MA NIC WSPOLNEGO Z POLSKA, potrafi sie zachowywac duzo bardziej tolerancyjnie
      wobec ludzi innych wyznan.

• inzynier2 Heretycy wynoście się z katolickiej Polski 30.04.07, 12:33
      Myślę, że proboszcz ma prawo dążyć aby w parafii byli wyłącznie katolicy. W
      Arabii Saudyskiej za odejście od islamu ścina się głowy. W Polsce jest ciągle
      liberalnie.

Na wszelki wypadek kiedyś wyjechałem do Stanów. Jest tu około 1000 różnych
      religii. W szkołach uczą dzieci aby się nawzajem tolerować. Więc nie czuję się
      tu dyskryminowany. Bush jr nie robi tu lustracji aby pozbawić prawa głosu
      niewygodnych dla niego obywateli. Czasy komisji senatora McCarthy należą na
      szczęście do przeszłości, a w Polsce IPN pełniący tę samą funkcję to dzień
      dzisiejszy.
      • Gość: Herakliusz Re: Wrogowie Polski, wynoście się z katolickiej... IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:56
        Ja jestem heretykiem i czuję się tu w Polsce dobrze. Lustracja mi nie tylko
        nie przeszkadza, ale uważam ją za konieczną.
        Tylko agenci komuny są przeciwni lustracji.
        Lustracji dokonali Niemcy i Czesi, nie ogladając się na Busha.
        Wielu agentów wyjechało do USA, bo któż w latach mrocznej komuny dostał
        łatwo paszport. Tylko agent nie miał z tym problemów, swój człowiek.
        Ale spokojnie, tych też zlustrujemy, tylko wywalimy Kaczorów, bo strasznie
        opóźniają i guzdrzą się z lustracją.
      • bodora73 Re: Heretycy wynoście się z katolickiej Polski 30.04.07, 16:07
        Myslę, że Twoja głowa winna zostać ścięta jako pierwsza. Jest Ci niepotrzebna
        skoro nie dostrzgasz róznicy pomiędzy państwem świeckim a wyznaniowym.
    • babusz Chrzescijanie musza sie otrzasnac... 30.04.07, 12:51
      .. jezeli chrzescijanstwo ma byc tym, czy byc powinno, trzeba sie otrzasnac z
      tej katolickiej zmory. Zapewniam, ze to nie boli.
      Bog na pewno nie ma nic przeciwko tej swietlicy.
      • Gość: Herakliusz Re: Otrzęsiny chrześcjan! Tylko judaizm jest OK! IP: *.magma-net.pl 30.04.07, 12:58
        Tylko judaizm i Judeopolonia mają rację bytu.
    • Gość: ingolf bo to jest po prostu zły człowiek IP: *.broker.com.pl 30.04.07, 12:59
      mało takich księży? a że ma licencję to może wiele, a w małej miejscowości to i
      wszystko.
    • blue911 Re: Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 13:01
      Proste:zalozyc konkurencyjny kosciol chrzescijanski w Polsce.
      Przysmazyc nosa tym bandytom,ktorzy trzymaja narod w ciemnocie od pokolen.
      Glownie przez KK nasz kraj jest tak zacofany.
      Otwieram liste zwolennikow.
      • Gość: tak_po_prostu czytajac te posty ma sie wrazenie ze niektorzy IP: 194.94.94.* 30.04.07, 13:23
        az iskrza nienawiscia do wszystkiego co wrogie ich pogladom/portfelom. Dotyczy
        to oczywiscie rowniez opisywanego w artykule ksiedza. Wszelka indoktrynacja jest
        chora, rodzi fanatyzm czy to polityczny, czy religijny. Szczegolnie uwidacznia
        sie to na obecnym etapie, fazie IVRP (IV-tej Regresji Politycznej). A szkoda ....
    • Gość: tak_po_prostu Skad w tobie tyle jadu Herakliusz ...? IP: 194.94.94.* 30.04.07, 13:26
      .
      • Gość: swoj Re: Skad w tobie tyle jadu Herakliusz ...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.07, 14:09
        pieprzeni księża.niech nie wpieprzają nosa w nie swoje sprawy.a straszenie tym
        że nie udzieli komunii ani bierzmowania jest śmieszne.moje dzieci nie będą miały
        nic wspólnego z tą katolicką sektą.nie muszą mieć ani komunii ani bierzmowania.
    • Gość: lpr Proboszcz kontra świetlica IP: 80.55.78.* 30.04.07, 14:15
      wielebnym to sie w glowach przewraca mysla ze sa w sredniowieczu
    • Gość: * Zlikwidować wszystko a zostawić tylko kościół ;)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 14:28
      Tak się wdraża teorią Kononowicza :o))
    • oloolo5 Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 30.04.07, 14:28
      Nie rozumiem, czemu wszyscy atakują księdza. Mnie bardzo szkoda świetlicy i
      wierzę w dobre intecję protestanckiego Kościoła, ale trzeba zrozumieć, że nie
      zostali wyrzuceni z Kościoła Katolickiego przypadkiem. Intencje protestantów to
      nie wszystko, przecież herezja to herezja. Ksiądz ma swoje racje i rodzice
      powinni nad tym pomyśleć. Jest ważne, w którm się jest Kościele (i do którego
      kościoła przywiąże się dziecko)i np. jak została przetłumaczona Biblia (słynny
      przypadek z USA - u niektórych protestantów zmieniono "Która za Was i za wielu
      będzie wylana" na "Która będzie wylana za wszystkich" - jest różnica?). A
      właśnie takie różnice są groźne dla dzieci, bo łatwo je przeoczyć i może to
      zaowocować zatarciem granic. Myślę, że w świetlicy nikt nikogo nie nawraca
      otwarcie, ale podejrzewam, że u dzieci zostaje jakieś nieodparte wrażenie, że
      bycie protestantem to żaden problem.
      • Gość: * Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma racji! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 14:37
        A katolicyzm to nie herezja?
        Ilu papieży uznano za heretyków?
        Dla czego proboszcz ma być nie heretykiem, skoro kontynuuje to dzieło?
        • piwi77 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 30.04.07, 15:18
          I tu widać przewagę ateizmu na religiami. Ateizm nie musi obawiać się żadnej
          herezji. Po prostu nie ma czegoś takiego.
          • oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma rac 30.04.07, 16:10
            Heh.To, że coś jest proste, nie znaczy, że jest prawdziwe (komunizm to bardzo
            prosty ustrój, a jednak kapitalizm i demokracja są lepsze). No, ale biorąc pod
            uwagę, że ateizm to bardzo leniwy pogląd, to łatwo w niego wierzyć.
            • edico Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 30.04.07, 17:32
              Katolicyzmowi rzeczywiście trudno dorównać w pracowitośći nad zdobywaniem mamony
              przyglądając się środkom i metodom stosowanym w całej historii tej religii ;((
        • oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 30.04.07, 16:14
          I co z tego? Jeśli jakiś ksiądz jest heretykiem, to przestaje być księdzem i
          jest wyłączany z Kościoła. Kościół Katolicki jako instytucja ma mnóstwo wad,
          mimo to nie ma powodów, by od niego odchodzić na rzecz innych, jeszcze mniej
          doskonałych kościołów. Ale to ludzka rzecz. Odnoś się nie do tego, co robią
          ludzie, tylko do prawd boskich. A w prawdy boskie można wierzyć zawsze,
          niezależnie od błędów niektórych księży czy papieży. To ateiści, w ramach
          tłumaczenia swojego lenistwa, zwalają wszystko na problemy instytucji Kościoła,
          a boją się odnieść do merytorycznych argumentów na temat wiary.
          • edico Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 30.04.07, 17:25
            oloolo5 napisał:

> ... To ateiści, w ramach tłumaczenia swojego lenistwa, zwalają wszystko na
            > problemy instytucji Kościoła, a boją się odnieść do merytorycznych argumentów
            > na temat wiary.

Czy możesz mi wskazać na jakieś inne rzeczowe argumenty wiary poza wyprawami
            krzyżowymi organizowanymi zresztą w najprzeróżniejszy sposób?

Czy nie wstyd być Ci katolikiem pod pręgieżem 2000 lat szerzenia błędów i wypaczeń?
            • oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 01.05.07, 00:00
              Tak, mogę Ci wskazać inne argumenty. Pięć dróg na istnienie Boga autorstwa św.
              Tomasza. Znasz go w ogóle? Dla przypomnienia - jeden z tzw. wielkich filozofów.
              Oprócz tego, jeśli dobrze pamiętam, Kant zawarł w Trzeciej Krytyce argumenty na
              istnienie Boga. Zresztą, przeczytaj sobie jakieś książki ewangeliczne, to
              znajdziesz odpowiedź. Albo po prostu przejdź się na Mszę, tylko jakąś dobrze
              odprawianą, nie taką z k. Rydzykiem i pieniędzmi na Radio Maryja.
              Czy nie wstyd Ci byś ateistą i pisać takie bzdury? Znajdź mi jakieś błędy i
              wypaczenia w nauczaniu ewangelicznym.
              • edico Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 01.05.07, 09:46
                oloolo5 napisał:

> Tak, mogę Ci wskazać inne argumenty. Pięć dróg na istnienie Boga autorstwa św.
                > Tomasza. Znasz go w ogóle? Dla przypomnienia - jeden z tzw. wielkich
                > filozofów.
                Dla tego wielkim, że zdjął grzech z pieniędzy gromadzonych przez Kościół m.in.
                pod postacią dziesięciny tłumacząc, że jest to opłata za czas, który należy do
                Boga? Faktycznie, majstersztyk nie lada, który za jednym pociągnięciem z grzechu
                tworzy cnotę ;))

> Oprócz tego, jeśli dobrze pamiętam, Kant zawarł w Trzeciej Krytyce argumenty
                > na istnienie Boga.
                Niestety, argumentów Celsusa nie obalił ani on ani Orygenes, o ile wiesz, kim
                oni byli.

> Zresztą, przeczytaj sobie jakieś książki ewangeliczne, to
                > znajdziesz odpowiedź.

Skoro już o tym mowa, to nie lepiej by było odsyłać do źródeł poważnych jak np.
                Biblia a nie do jakis kolejnych apokalips wysmażonych pod wpływem tak częstych i
                wątpliwych nawiedzeń w tym środowisku?

Czyż byście wstydzili się własnej konfrontacji z Biblią?

> Albo po prostu przejdź się na Mszę, tylko jakąś dobrze
                > odprawianą, nie taką z k. Rydzykiem i pieniędzmi na Radio Maryja.
                Traktujesz msze kościelne jak sztuki teatralne w wykonaniu złych i dobrych
                aktorów? :))

> Czy nie wstyd Ci byś ateistą i pisać takie bzdury?
                O secula simplicita!
                Czy nie wstyd Ci dawać wiarę przywódcom religijnym głoszącym takie oto zdobycze
                myśli kościelnej:

"Każda religia jest dobra, ale najgłupsza jest najlepsza"
                (papież Aleksander VI)

"Świat chce być oszukiwany, oszukujmy go więc!"
                (papież Juliusz III)

> Znajdź mi jakieś błędy i wypaczenia w nauczaniu ewangelicznym.
                Ja mam znajdować błędy w Twojej religijnej logice, skoro Ciebie na to nie stać???

Lenistwo umysłowe w katolicyźnie już nie jest grzechem???

Wysil swą religijną logikę i wytłumacz, skąd Kain wziął zonę, skoro po zabiciu
                brata Abla pozostała na świecie dwójka ludzi wygnanych z raju i on spłodzony z
                grzechu?
                • oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 01.05.07, 15:26
                  Msza nie jest sztuką teatralną, wbrew temu, co Ci się wydaję... Jednakże jakość
                  kazania zależy od mówiącego, dlatego wolę, abyś posłuchał dobrego kazania. Dwa -
                  nie odsyłam Cię do Biblii, bo tak mądry człowiek jak ty pewnie ją przeczytał.
                  Szkoda tylko, że jesteś taki mądry, a w nią nie uwierzyłeś. Oczywiście, nie
                  wstydzę się konfronatacji z Biblią. Powiem więcej - ty się jej wstydzisz. Wiele
                  myśli, które ateistom wydają się ateistyczne (np. imperatyw kategoryczny)
                  zostały odkryte dużo wcześniej, przez ewangelistów (nie rób drugiemu, co tobie
                  niemiłe - słyszę to w Kościele dość często). Cała zachodnia cywilizacja opiera
                  się, czy tego chcesz, czy nie, na zasadach chrześcijaństwa, a prawo stanowione
                  podawane często przez ateistów akurat tym zasadom odpowiada. PS. Widzę, że
                  bardzo lubisz cytaty. Czy masz dość odwagi, aby wyjść poza jedno, dwa zdania
                  cytatu (czy naprawdę tylko tyle możesz pojąć?) i zająć się Kościołem jako
                  całością, ze wszystkimi, dobrymi i złymi hierarchami? PS 2. A czy ktoś obalił
                  pięć dróg św. Tomasza?
                  • edico Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz nie ma ra 01.05.07, 16:00
                    oloolo5 napisał:

> Msza nie jest sztuką teatralną, wbrew temu, co Ci się wydaję...
                    To jaki sens mają jakiekolwiek sugestie uczestniczenia w mszach odprawianych
                    przez tego a nie innego księdza?

> Jednakże jakość kazania zależy od mówiącego, dlatego wolę, abyś posłuchał
                    > dobrego kazania.
                    Powiedz więc uczciwie, że wartość mszy tkwi nie w ceremoniale ale w kazaniu
                    wygłaszanym przez proboszcza :))

> Dwa - nie odsyłam Cię do Biblii, bo tak mądry człowiek jak ty pewnie ją
                    > przeczytał.
                    Słusznie wnioskujesz. Właśnie lektura Biblii ugruntowała moje wątpliwości w
                    stosunku do tego, co wyprawiają samozwańczy zastępcy Boga na tej ziemi.

> Szkoda tylko, że jesteś taki mądry, a w nią nie uwierzyłeś.
                    To są Twoje i niczym nie uzasadnione sugestie. Ale nie jedną teorię już tutaj
                    zaserwowałeś :))

> Oczywiście, nie wstydzę się konfronatacji z Biblią. Powiem więcej - ty się jej
                    > wstydzisz. Wiele myśli, które ateistom wydają się ateistyczne (np. imperatyw
                    > kategoryczny) zostały odkryte dużo wcześniej, przez ewangelistów (nie rób
                    > drugiemu, co tobie niemiłe - słyszę to w Kościele dość często).
                    I to wszystko zostało odkryte w cywilizacji chrześcijańskiej, bo wcześniej nikt
                    nigdy i żadna religia o tym nie mówiła?
                    A słyszałeś o plagiatach czy zapożyczeniach, od których w chrześcijaństwie aż
                    się roi?

> Cała zachodnia cywilizacja opiera się, czy tego chcesz, czy nie, na zasadach
                    > chrześcijaństwa, a prawo stanowione podawane często przez ateistów akurat tym
                    > zasadom odpowiada.
                    Przed chrześcijanami był tylko potop i po nich też to wszystko potopem się
                    zakończy?
                    Masz w tej kwestii już doniosłe wsparcie. Kolejny zwolennik woli bożej obliczył,
                    że 15 lipca 2012 roku będzie następny koniec świata spowosowany potopem. Masz
                    jeszcze 5 lat na wyszukanie nowego Noego :))

> PS. Widzę, że bardzo lubisz cytaty. Czy masz dość odwagi, aby wyjść poza
                    > jedno, dwa zdania cytatu (czy naprawdę tylko tyle możesz pojąć?) i zająć się
                    > Kościołem jako całością, ze wszystkimi, dobrymi i złymi hierarchami?
                    Czy sądzisz, że cytaty o Kościele wypowiadane przez Ojców Kościoła wymagają
                    jeszcze komentarzy?
                    Poproś proboszcza, niech Ci je skomentuje, skoro masz takie problemy z
                    samodzielnym myśleniem.

PS 2. A czy ktoś obalił pięć dróg św. Tomasza?
                    Dawid Hume (1711-1776), Immanuel Kant (1724-1804) oraz wielu innych filozofów.
                    Z filozofii św. Tomasza z Akwinu ostał się jedynie czas należący do Boga, za
                    który wierni muszą płacić urzędnikom kościelnym :o))
      • agnostyk11 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 30.04.07, 14:48
        Ktoś tu słusznie zuważył, że w KrK, w zasadzie, wszystko ustalane jest na
        soborach i podawane wiernym w formie dogmatów. Nikt nie pyta wiernych. Ustaleń
        dokonują hierarchowie Kościoła ( dawniej często nawet niepiśmienni) poprzez
        GŁOSOWANIE i podają taki werdykt jako "Słowo Boże". A kto się z tym nie zgadza
        jest pozbawiany możliwości zbawienia. Zauważcie jakie to prymitywne, jakie
        śmieszne. A co sam główny KrK papież powiedział na temat Waszej wiary?
        Giovanni de Medici, znany bardziej jako papież Leon X, chorobliwie kochał
        kobiety, pieniądze i dolce vita. Był autorem słynnego powiedzenia: „Wiadomym
        jest, jak wiele zawdzięczamy baśni o Chrystusie"... O tym, jak żyli papieże
        oraz inni dostojnicy Kościoła:

edward835.webpark.pl/art1.html
        • piwi77 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 30.04.07, 15:21
          agnostyk11 napisał:

> Był autorem słynnego powiedzenia: „Wiado
          > mym
          > jest, jak wiele zawdzięczamy baśni o Chrystusie"...

Głupek nie mógł przewidzieć (a Duch Święty go nie ostrzegł), że kiedyś ludzie
          będą piśmienni, informacja dostępna i nieopatrznie wypowiedział co myśli
          naprawdę.
        • oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 30.04.07, 16:07
          Co za wiara! Czy twoim zdaniem chrześcijaństwo jest jak republika, gdzie wierni
          mają głosować? Już to widzę: będziemy głosować, czy Biblia jest dobra, czy nie
          itp. Jeżeli ktoś się nie zgadza z tym co mówił Syn Boży, to nie może być
          zbawiony, to logiczne, a nie śmieszne. To, że jeden ksiądz czy Papież nie był w
          porządku (a większość była Ok) nie świadczy i prawdzie chrześcijaństwa, bo
          prawda jest zawsze prawdziwa, niezależnie od tego, co sobie przegłosujesz.
          Głosowanie to domena ludzi i ludzkich państw, w kościele nie ma o tym mowy.
          PS. Przez wieki jedynymy piśmiennymi ludźmi w Europie byli katolicy. Nie wiem,
          skąd wziąłeś bzdury o niepiśmiennych hierarchach, bo wszyscy umieli pisać, a do
          tego czytali mądre księgi Arystotelesa i Platona, w przeciwieństwie do Ciebie...
          • agnostyk11 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 30.04.07, 21:50
            oloolo5 napisał:
            <Głosowanie to domena ludzi i ludzkich państw, w kościele nie ma o tym mowy.>

Jeżeli mówisz tylko to co wiesz, to wiedz, że każdego papieża WYBIERA się
            głosowaniem, którego efektem jest dym z komina ( czarny nie wybrano, biały
            wybrano). To raz.
            <Już to widzę: będziemy głosować, czy Biblia jest dobra, czy nie>
            Jeżeli chcesz to mogę Ci podać kilkanaście przykładów zmiany postanowień bibli
            dokonanych na synodach właśnie poprzez głosowanie. ZAWSZE dla każdego nowego
            dogmatu musiała być zgoda większości uczestników synodu a dopiero później
            papież ogłaszał dogmat jako obowiązujący.
            Niestety Ty znasz tylko apologetyczną historię Kościoła a ta ZAWSZE będzie
            pomyślna dla niego. Zapoznaj się z historią krytyczną ( jest liczna literatura)
            i zapoznaj się z FAKTAMI.
            • oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 30.04.07, 23:26
              Widzę, że mam do czynienia z oczytanym człowiekiem. A więc jeśli mówisz o
              głosowaniu wewnątrz Kościoła, a nie o głosowaniu wiernych, to sprawa wygląda
              troszkę inaczej. Zbierają się kardynałowie i wybierają spośród siebie
              najmądrzejszego, to chyba logiczne prawda? A jeśli jesteś taki mądry, to może
              masz jakiś lepszy sposób? A jeśli jest w Biblii coś, co budzi jakieś
              wątpliwości, to nie ma chyba innego sposobu jak zebrać ludzi, którzy się nad tym
              znają i wybrać najlepszego rozwiązania. Dlatego nie rozumiem, czemu się tak
              oburzasz na głosowania kardynałów. Jeśli chodzi o historię. Powiedz mi, czy jest
              druga taka organizacja w dziejach ludzkości, która zrobiła tyle, co Kościół
              Katolicki. No śmiało. Przypomnę tylko, że przez wiele wieków w Europie jedynymi
              wykształconymi ludźmi byli katolicy, głównie benedyktyni. Przechowywali
              najwięcej ksiąg europejskich filozofów i umieli je przepisywać. Przez wieki
              najlepsze szkoły w Europie były prowadzone przez księży. Wszyscy wybitni uczeni
              też byli księżmi (Kopernik - ksiądz). Powiedz, czy jest jakaś organizacja, która
              pomogła biednym bardziej niż Kościół. Oczywiście, WOŚP jest Ok, ale gdybyś
              porównał osiągnięcia Caritasu... Przy czym Caritas się nie chwali ;-) . Jeśli
              chodzi o historię Kościoła, to znam ją dobrze i widzę mnóstwo wad różnych, nawet
              dzisiejszych księży. Ale nie widzę powodów, dla których miałbym nie chodzić na
              Mszę. Ci, którzy krytkują Kościół, powinni rozpatrywać od strony merytorycznej
              prawdy głoszone przez Chrystusa, a nie zwracać uwagę na k. Rydzyka itp.
              • alpepe Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 01.05.07, 08:39
                gratuluję, własnie obaliłeś jedno ze słynnych twierdzeń Kongresu Watykańskiego
                Drugiego, w myśl którego Kościół to również wierni. Dla ciebie Kościół to
                hierarchia.
                A co do tego, ile dobrego zrobił Kościół, to ja przypomnę tylko wprowadzenie
                syfilisu do średniowiecznej Europy. Wyprawy krzyżowe, słyszałeś coś o tym?
                Poza tym niszczenie starożytnych ksiąg, niszczenie innych cywilizacji.
                Prześladowanie kobiet, dzieci pozamałżeńskich.
                • edico Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 01.05.07, 11:29
                  Spalenie Biblioteki Aleksandryjskiej należy także do tych niewątpliwych
                  osiągnięć szerzenia jedynie słusznej prawdy :))
                  • oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 01.05.07, 13:59
                    Jak czytam takie komentarze, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać. Przecież
                    Biblioteka Aleksandryjska została w większości spalona przed narodzinami
                    Chrystusa. Zresztą liczy się bilans - więcej ksiąg zakonnicy zachowali, niż
                    zniszczyli. W momencie opanowania Europy przez pogan, po upadku Cesartstwa
                    Rzymskiego, to właśnie zakonnicy uchronili kontynent przed kompletną zapaścią
                    intelektualną. Jednakże Ty chwytasz się tych faktów, które dla Ciebie są wygodne...
                    • edico Re: Płacz nad swoją niewiedzą i głupotą 01.05.07, 15:13
                      oloolo5 napisał:

> Jak czytam takie komentarze, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać. Przecież
                      > Biblioteka Aleksandryjska została w większości spalona przed narodzinami
                      > Chrystusa. Zresztą liczy się bilans - więcej ksiąg zakonnicy zachowali, niż
                      > zniszczyli.
                      Główne muzeum i biblioteka zostały zniszczone w czasie trwania wojny domowej w
                      wieku trzecim ery chrześcijańskiej; księgozbiór helleński został spalony przez
                      chrześcijan w 391 roku ery chrześcijańskiej.
                      (Encyclopedia Britannica, ibid., str. 479)

> W momencie opanowania Europy przez pogan, po upadku Cesartstwa
                      > Rzymskiego, to właśnie zakonnicy uchronili kontynent przed kompletną zapaścią
                      > intelektualną.
                      I w ramach ochrony przed tą zapaścią zlikwidowali najstarszą i jedyną uczelnię
                      medyczną w Hiszpanii??

Jednakże Ty chwytasz się tych faktów, które dla Ciebie są wygodne...

Po praostu bajki mnie nie interesują a tym bardziej w takim wydaniu.
                • oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica - ksiądz ma rację! 01.05.07, 14:16
                  Jesteś z gatunku tych, którzy czytają, ale nie rozumieją, co właśnie
                  przeczytali. Przed wszystkim: Watykan to nie Stany Zjednoczone - mówi się Sobór
                  Watykański II, a nie kongres. Kościół to przed wszystkim wierni i ja tego nie
                  neguję. Pytam Cię jednak wprost - czy twoim zdaniem należy dopuścić wiernych do
                  głosowania, np. nad wycięciem niewygodnych treści z Ewangelii? Po drugie -
                  wyprawy krzyżowe nie były w porządku, ale nie były pozbawione zalet. To właśnie
                  wtedy odbito skradzione teksty Arystotelsa, co zaowocowało polepszeniem poziomu
                  na uniwersytetach. Oprócz tego potęga włoska wyrosła właśnie na handlu w tamtym
                  okresie. Zresztą, patrz na całość historii Kościoła, a nie tylko na wygodne dla
                  ateistów wycinki.
                  • edico Re: Kościelna cywilizacja oloolo5 01.05.07, 15:29
                    oloolo5 napisał:

> Jesteś z gatunku tych, którzy czytają, ale nie rozumieją, co właśnie
                    > przeczytali. Przed wszystkim: Watykan to nie Stany Zjednoczone
                    To prawda.
                    W 1855 r. Watykan zgłosił sprzeciw Kościoła wobec Konstytucji Stanów
                    Zjednoczonych głosząc, iż "wolność to bluźnierstwo, wolność to odwodzenie innych
                    od prawdziwego Boga. Wolność to mówienie kłamstw w imię Boga".
                    Wcześniej, do Kongresu Stanów Zjednoczonych kościół wniósł projekt ustawy
                    zabraniającej wydobywania z łona ziemi ropy naftowej, którą Bóg tam umieścił,
                    aby czarci w piekle mieli czym pod kotłami palić!
                    Możesz teraz śmiało dopisać, który to z papieży w taki oto sposób dał światu
                    znać o jedynie słusznej racji Watykanu i swojej mądrości ;))

> - mówi się Sobór Watykański II, a nie kongres.
                    Nie wiem, skąd tu wziąłeś kongres, ale przy tylu bajkach jedna mniej czy jedna
                    więcej nie sprawia żadnej różnicy.

> Kościół to przed wszystkim wierni i ja tego nie neguję.
                    > Pytam Cię jednak wprost - czy twoim zdaniem należy dopuścić wiernych do
                    > głosowania, np. nad wycięciem niewygodnych treści z Ewangelii?
                    Nie mój cyrk i nie moja oranżeria. Skoro jednak glosi się prawdę, to jaka jest
                    jej wartość, skoro od zarania opierana jest na fałszu i kłamstwie?

> Po drugie - wyprawy krzyżowe nie były w porządku, ale nie były pozbawione
                    > zalet.
                    W taki sam sposób niektórzy wybielają faszyzm i stalinizm. Wyborowe towarzystwo
                    zabrało się do głoszenia swoich prawd ;))

> To właśnie wtedy odbito skradzione teksty Arystotelsa, co zaowocowało
                    > polepszeniem poziomu na uniwersytetach.
                    A skąd te kolejne bajeczki zaczerpnąłeś?
                    Prawda jest jedna. Kościół katolicki zniszczył niezależną oświatę Rzymu po to,
                    by na jej gruzach głosić ją z ontologicznego punktu widzenia, którego jedynym
                    wyrazicielem był papież a nie żadna nauka.

> Oprócz tego potęga włoska wyrosła właśnie na handlu w tamtym okresie.
                    Na handlu zagrabionymi dobrami w ramach wypraw krzyżowych m.in. wywożonymi po
                    mordach i masakrach w Konstantynopolu tylko dla tego, że Bóg tak chciał??

> Zresztą, patrz na całość historii Kościoła, a nie tylko na wygodne dla
                    > ateistów wycinki.

A co przynosi całość historii Kościoła jak nie ciemnotę średniowiecza?
    • Gość: kasia Proboszcz kontra świetlica IP: 68.249.181.* 30.04.07, 14:59
      dlatego nigdy nie wroce do Polski - do kraju wiernych sluchaczy (ale nie
      czynicieli) tego,co glosil JPII, nie wspominajac o Ewangelii. Do kraju, gdzie
      jesli mnie nie dopadnie lustracja, to oberwe od tego wspanialego kosciola (bo
      nie jestem katoliczka.) Do kraju coraz to nowych kosciolow i glodujacych
      dzieci, ksiezy i biskupow w pieknych autach i dzieci, ktore chodza w dziurawych
      butach.
      • piwi77 Re: Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 15:08
        Dzieci w Polsce nie głodują, choć wiele z nich jest niedożywionych. Ale samą
        krytyką sytuacji tej nie zmienisz. I nie warto czekać, co uczyni w tej sprawie
        Kościół, bo wiadomo, że nie uczyni nic.
        • Gość: ateusz. Re: Proboszcz kontra świetlica IP: *.adsl.alicedsl.de 30.04.07, 15:13
          mylisz sie piwi77...w polsce widzialem glodne,bezdomne dzieci i to wlasnie
          zdobycze katolickiego dobrobytu...wczesniej w (europie)portugali i hiszpani
          mozna bylo zobaczyc glodne,bezdomne dzieci...
    • Gość: nowy Proboszcz kontra świetlica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 15:00
      Przeczytałem statut Wieczernika i nie znalazłem żadnego argumentu świadczącego
      o jakiejś negatywnej działalności. Zresztą osądźcie sami:
      www.wieczernik.pl/content/view/104/72/
      Niech ktoś wytłumaczy dlaczego parafianie tego proboszcza pozwalają mu
      ingerować w każdą dziedzinę życia?
      Czy przypadkiem izolacja wiernych od otoczenie to nie jest sposób działania sekt?
      Ciekawe czy ci z Wieczernika zabraniają swoim wiernym słuchania radia M ? :-)
      • piwi77 Re: Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 15:11
        Gość portalu: nowy napisał(a):

> Niech ktoś wytłumaczy dlaczego parafianie tego proboszcza pozwalają mu
        > ingerować w każdą dziedzinę życia?

Religia katolicka oducza samodzielnego myślenia, rzuca na kolana przed sutanną,
        no to takie są konsekwencje.
        • oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 16:26
          Bez przesady. Ja chodzę do Kościoła co tydzień jak nie częściej i myślę
          samodzielnie, o czym świadczy to, że dyskutuje z ateistami na jakimś forum.
          Przypomnę, że już byli ludzie, którzy myśleli tak ja ty (oświecenie, rewolucja
          francuska). W końcu jednak Ci sami ludzie znów zaczeli wracać do
          Chrześcijaństwa. Ludzie zawsze wracają, gdy zbyt daleko zbłądzą. Podobna
          sytuacja była w Cesarstwie Rzymskim, które zjadane pogańską niemoralnością,
          zaczęło się masowo nawracać na Chrześcijaństwo. Jak pokazuje trylogia
          filozoficzna "Trzy Kolory" Kieślowskiego, życie według zasad rewolucji
          francuskiej jest niemożliwe na dłuższą metę.
          • Gość: mag Re: A Kieślowski? IP: 82.139.60.* 30.04.07, 19:15
            oloo5:[..]Ja chodzę do Kościoła co tydzień jak nie częściej i myślę
            samodzielnie{..]

Oj! Olo... Chodzić do kościoła nie wystarczy trzeba wierzyć, że świat został
            stworzony(wykreowany), że Jezus zmartwychwstał Matka Boska weszła z butami do
            nieba itp..

Z tą rewolucją francuską też ci sie nie udało, bo Francuzi to w większości
            ateiści. Chyba dzięki rewolucji. Czy my na to żeby ludziom otworzyły się oczy
            będziemy też czekać 200 lat?
            A Kieślowski? Dobry był na czasy posttotalitarne. Jedną ideologię słabym ludziom
            zabrano potrzebna była im druga. Niektórzy już tak mają. Musi ktoś za nich
            myśleć, decydować. Tobie sie tylko wydaje, że myślisz. Ale bądż sobie tym
            barankiem i daj się strzyc jak ci z tym dobrze. Twoja wola.
            • oloolo5 Re: A Kieślowski? 30.04.07, 23:36
              Ja w to wierzę, przecież sam Darwin twierdził, że teoria ewolucji jest zgodna z
              Biblią (w końcu Księga Rodzaju to częściowo przenośnia, świat raczej nie powstał
              w siedem dni, na co wskazują wykopaliska, lecz ktoś to z pewnością wcześniej
              zaplanował - jeśli coś się dzisiaj rusza, to musiał być i pierwszy poruszyciel,
              jak uczy Św. Tomasz). Co mi się nie udało z rewolucją francuską? Francuzi to w
              większości ateiści, właśnie przez rewolucję. Cóż, to oczywiście niedobrze.
              Kieślowski pokazał, że to się na dłuższą metę nie uda... Więc Francuzom też się
              nie uda. Prędzej czy później wrócą. Powtarzam jeszcze raz - niektórym, tak jak
              tobie, otworzyły się oczy w oświeceniu. Jednak z jakiegoś powodu z powrotem
              wrócili do Kościoła (w oświeceniu było więcej ateistów niż teraz). Dlaczego?
              Proponuję, abyś obejrzał "Trzy Kolory" i pomyślał nad tym raz jeszcze. Myślę, że
              taki typ jak ty - wydaję Ci się, że wszystko właśnie odkryłeś - jest gorszy od
              "baranka". Uwierz mi, było mnóstwo filzofów, mądrych ludzi, którzy wierzyli w
              Chrystusa. A kim ty jesteś, żeby nie wierzyć i poddawać to w wątpliwości?
              Historia zatoczyła koło od oświecenia - teraz również zatoczy. Nie wierz, że
              ateizm kiedykolwiek stanie się dominujący, bo jest po prostu zbyt naiwny.
          • edico Re: "...i myślę samodzielnie" :)) 01.05.07, 11:36
            W Biblii nie ma nic o obowiązku chodzenia do kościoła. Przykazanie "keep the
            sabbath holy" odnosi się do soboty i co do tego nie ma wątpliwości. A w
            niedzielę to było święto Boga Słońce :))
            • oloolo5 Re: "...i myślę samodzielnie" :)) 01.05.07, 14:22
              Przykazanie "pamiętaj, aby dzień święty święcić" jest w Biblii. Odnosi się do
              dnia świętego. W Chrześcijaństwie jest to niedziela - dzień zmartwychwstania
              Chrystusa. To chyba logiczne, prawda?
              • edico Re: "...i myślę samodzielnie" :)) 01.05.07, 15:38
                W roku 321 Cesarz Konstantyn nakazał święcić niedzielę zamiast dotychczasowej
                soboty (na pamiątkę zmartwychwstałego rzymskiego boga Mitry) i to jest prawdziwa
                przyczyna przeniesienia dnia świętego z soboty na niedzielę. Zresztą Konstantyn
                będący właściwym twórcą Biblii z rozsianych legend zebranych przez ówczesnych
                biskupów pod jego dyktando nie pozwolił by na inne rozwiązanie.

A co do dnia zmartwychwastania i całej tej otoczki istnieją zasadne wątpliwości,
                jeżeli uwzględnimy zwyczaje i prawa żydowskie wówczas panujące.

oloolo5 napisał:

> Przykazanie "pamiętaj, aby dzień święty święcić" jest w Biblii. Odnosi się do
                > dnia świętego. W Chrześcijaństwie jest to niedziela - dzień zmartwychwstania
                > Chrystusa. To chyba logiczne, prawda?
      • oloolo5 Re: Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 16:20
        Hmm... Statut faktycznie jest Ok. Ale nie chodzi tylko o statut, bo nie
        rozmawiamy o banku, ale o organizacji religijnej, więc chodzi też o wiare i
        wyznanie wiary.
        • Gość: psycholog Do oloolo5. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 21:55
          Naiwność w Twoich postach nieco mnie rozbawia, ale rozumiem tę dość arogancką
          (nie tylko właściwą katolikom) manierę lekceważenia mniej licznych.
          Spróbuj zadać sobie pytanie: czy katolicki ksiądz w Niemczech, Francji lub
          Włoszech odważyłby się w podobny do barwińskiego proboszcza wykorzystywać
          ambonę?
          Zawsze zdawało mi się, że ambona, miejsce za ołtarzem czy inne tego rodzaju
          lokum obojętnie jakiego wyznania powinno być miejscem oddawania chwały i czci
          Bogu, a nie miejscem promocji człowieka tudzież sekowania bliźnich...
          a już tak zupełnie poniewczasie: ja rozumiem obronę zagrożonych wyznaniowych
          interesów(że ktoś komuś może "owieczki podprowadzać" na inne pastwisko), ale
          trzeba to umieć robić w ramach ustalonego prawa(przypomnijmy sobie choćby
          konstytucyjne prawo o równości wyznań i kościołów, swobodzie praktyk
          religijnych czy nienawoływaniu do nienawiści).Dlatego całkiem zasadne jest
          odwołanie Stowarzyszenia do Sądu, bowiem cosik mi się wydaje,że ksiądz naruszył
          czyjeś dobro.
          • oloolo5 Re: Do oloolo5. 30.04.07, 23:55
            Zdanie typu "Naiwność w Twoich postach nieco mnie rozbawia, ale rozumiem tę dość
            arogancką[...]" jest bardzo aroganckie, ale do rzeczy. Bardzo mądrze prawisz,
            ale jak sam przyznałeś - zdawało Ci się z tą amboną. Przykładowo wyznanie
            islamskie, choć inne, nie jest szykanowane przez Kościół Katolicki. Dlaczego? Bo
            jasno widać różnice. Wieczernik, jak można przeczytać w artykułach na jego
            temat, postępuje inaczej - udaje, że jest taki sam jak Katolicki, a "diabeł"
            tkwi w heretyckich szczegółach... Dlatego jest to nielegalne i należy to
            powstrzymywać. Islam, choć ma wiele wad i nie przepadam za nim, przynajmniej nie
            próbuję się pod kogoś podszywać. Poza tym - jeśli ksiądz w Niemczech nie
            wykorzystałby ambony do obrony katolickich przekonań, to żal mi takiego księdza.
            Widzę, że nie wiesz, co jest co w Kościele. Otóż ołtarz jest do oddawania czci
            Bogu. Ambona jest to miejsce do moralizowania i nauczania wiernych. Czasem
            wymaga to odniesienia się do organizacji próbujących rozszczepić Kościół
            Katolicki. PS. Gdybym lekceważył mniejszość, to w ogóle bym się nie wypowiadał
            w tym wątku. Ale ponieważ doceniam niektóre argumenty ateistów, to jednak tu
            wpadam od czasu do czasu. Co nie zmienia faktu, że większość ateistycznych
            argumentów jest na poziomie leniwego przedszkolaka.
            • edico oloolo5 - czyli dziecięca choroba katolicyzmu :)) 01.05.07, 10:54
              oloolo5 napisał:

> Zdanie typu "Naiwność w Twoich postach nieco mnie rozbawia, ale rozumiem tę
              > dość arogancką[...]" jest bardzo aroganckie, ale do rzeczy. Bardzo mądrze
              > prawisz, ale jak sam przyznałeś - zdawało Ci się z tą amboną. Przykładowo
              > wyznanie islamskie, choć inne, nie jest szykanowane przez Kościół Katolicki.
              A skąd to takie wnioski??? Biorąc pod uwagę tylko naszą historię sprawę bitwy
              pod Warną uznasz za błogosławieństwo papieskie dla islamu?

> Dlaczego? Bo jasno widać różnice. Wieczernik, jak można przeczytać w
              > artykułach na jego temat, postępuje inaczej - udaje, że jest taki sam jak
              > Katolicki, a "diabeł" tkwi w heretyckich szczegółach... Dlatego jest to
              > nielegalne i należy to powstrzymywać.
              A co to znaczy nielegalne???
              Jakim prawem Krk ma decydować o tym, co jest w religiach legalne a co nie legalne?
              Kto katolikom nadał prawa "powstrzymywania" takich czy innych poglądów nawet na
              rzeczywistość mniej lub bardziej urojoną?

A tego typu numery funkcjonujące w KK są legalne, ponieważ funkcjonują za jego
              zgodą?

- Szczątków krzyża, na którym umarł Chrystus, doliczono się grubo ponad
              tysiąc, w tym jeden z nich znajduje się od niedawna znalazł swoje w Klebarku
              Wielkim pod Olsztynem.

- Około 150 kościołów wciąż twierdzi, że jest w posiadaniu przynajmniej
              jednego ciernia z korony, która mogła mieć ich najwyżej 40. Korona cierniowa,
              bez jednego ciernia, znajduje się w katedrze Notre Dame w Paryżu i pokazywana
              jest w Wielki Piątek.

- Krople krwi Chrystusa znajdują się m.in. w bazylice św. Marka w Wenecji, w
              bazylice św. Krwi w Brugii (Belgia) oraz w rzymskich kościołach: Santa Croce,
              Santa Maria Maggiore i San Giovanni in Laterano.

- Niezwykłe bogata jest kolekcja gwoździ, którymi ciało Chrystusa miało być
              przybite do krzyża. Ponad trzydzieści kościołów, w różnych miejscowościach
              twierdzi, że posiada co najmniej jeden "oryginalny" gwóźdź. Po jednym mają:
              kościół na Lateranie, św. Krzyża w Rzymie, św. Marka w Wenecji i katedra w
              Mediolanie. W Krakowie, w Kaplicy Zygmuntowskiej jest jeden cały gwóźdź, a po
              połówce mają: kaplica św. Kosmy i Damiana oraz kościół Świętej Trójcy.

- W Hiszpanii do dziś przechowywane jest pióro, które spadło ze skrzydła
              archanioła Gabriela podczas zwiastowania.

- Katedra w Magdeburgu posiada drabinę, na której kogut piał, kiedy Piotr zaparł
              się Chrystusa.

- W Santiago de Compostela, przy grobie św. Jakuba Apostoła, jest ogon osła, na
              którym Chrystus wjeżdżał do Jeruzalem.

- Na Lateranie przechowywana jest złota urna, pełna manny, zebranej na pustyni.

- Dwa odciski stóp, pozostawione ponoć przez Jezusa w bazaltowym kamieniu z Via
              Appia, znajdują się w kaplicy bazyliki św. Wawrzyńca za Murami w Rzymie.

- Matka Boska, z kolei, ślad swojej stopy zostawiła w skale, w miejscowości
              Bardo Śląskie, w Polsce.

- Kościół św. Krzyża Jerozolimskiego w Rzymie ma mały palec niewiernego Tomasza,
              którym ów niedowiarek dotknął ran Chrystusa.

- itp. itd....

> Widzę, że nie wiesz, co jest co w Kościele. Otóż ołtarz jest do oddawania czci
              > Bogu.
              To co u groma robią w ołtarzach rozwłóczone szczątki świętych, skoro oddaje się
              cześć Bogu a nie im?

Z najnowszej historii - Sanktuarium Matki Bożej Królowej Podhala zwróciło się do
              papieża Benedykta XVI o przydzielenie mu relikwii z... Jana Pawła II.
              W kolejce po szczątki JP2 ustawiły się także i inne sanktuaria z całego świata,
              przy czym największe zapotrzebowanie na tego rodzaju świętości występuje w Meksyku.

Czy takie barbarzyństwo znane z pogaństwa uznajesz za dzisiejszą istotę swego
              Kościoła?

> Ambona jest to miejsce do moralizowania i nauczania wiernych.
              O tak. Trudno odmówić genialności specyficznego postrzegania moralności w
              szczególności hierarchom katolickim o pokroju papieża Aleksandra VI.

> Czasem wymaga to odniesienia się do organizacji próbujących rozszczepić
              > Kościół Katolicki.
              Czyli innymi słowy wejść w ten biznes i nieco uszczuplić zasoby pozyskiwanego
              przy strzyżeniu runa :))

> PS. Gdybym lekceważył mniejszość, to w ogóle bym się nie wypowiadał
              > w tym wątku. Ale ponieważ doceniam niektóre argumenty ateistów, to jednak tu
              > wpadam od czasu do czasu. Co nie zmienia faktu, że większość ateistycznych
              > argumentów jest na poziomie leniwego przedszkolaka.

I dla tego wszechwiedzący Bóg (nieskończenie wielki, nieskończenie madry,
              nieskończenie potężny czy nawet nieskończenie dobry) tak się obraził na na to,
              co sam stworzył, że musiał wysłać własnego syna, który własną krwawą śmiercią
              wybłagał dla tego dzieła odpuszczenie grzechów?

To może odpowiesz mi, dla czego Bóg bardziej obraził się na ludzi a nie na swego
              diabła, który żadnych pokłonów mu nie bije?

Czy ta konstrukcja bardziej nie przypomina konstrukcji dramaturgicznych powieści
              Sartre?
              • oloolo5 Re: oloolo5 - czyli dziecięca choroba katolicyzmu 01.05.07, 15:43
                Taa... Powiedz mi lepiej, po czym poznajesz, że Bóg się obraził? Sam
                powiedziałeś, że jest nieskończony itd. Tak, jest też nieskończenie szczęśliwy i
                się nie obraża. Próbujesz przypisać Bogu zbyt wiele cech ludzkich, to błąd. Jak
                to jakim prawem Kościół Katolicki ma prawo decydować? Może dlatego, że Jezus
                powiedział do Piotra - "tyś jesteś skała i na tobie zbuduję Kościół mój?" .
                Apropo Chrystusa i Boga, pamiętaj jeszcze o Duchu Świętym i całej Trójcy
                Świętej. A skoro zasypujesz mnie pytaniami - czy twoim zdaniem świat powstał od
                tak, przypadkiem? Przykład: idziesz przez bezludną wyspę i znajdujesz zegarek.
                Widzisz, że nie jest on dziełem przypadku. Tzn. na wyspie był lub jest
                zegarmistrz. Teraz coś dla większych dzieci: idziesz sobie przez przestrzeń i
                znajdujesz kosmos. Widzisz, że jest on dopracowany w najmniejszych szczegółach
                (weźmy np. zasady fizyki). Tzn. istnieje ktoś, kto to zaplanował.

Jeżeli chodzi o ciąg mało znaczących dla dyskusji informacji... Nie neguję, że
                Kościół ma trochę wad. Ale zastanów się nad całokształtem, nie nad tym, co jest
                dla Ciebie wygodne.
                • edico Re: oloolo5 - czyli dziecięca choroba katolicyzmu 01.05.07, 18:37
                  oloolo5 napisał:

> Taa... Powiedz mi lepiej, po czym poznajesz, że Bóg się obraził? Sam
                  > powiedziałeś, że jest nieskończony itd. Tak, jest też nieskończenie szczęśliwy
                  > i się nie obraża. Próbujesz przypisać Bogu zbyt wiele cech ludzkich, to błąd.
                  Więc Bóg wcale się nie obraził na Adama i Ewę i w drodze swego nieograniczonego
                  miłosierdzia wygonił ich z raju :))

Jakie znaczenie więc mają dywagacje bp pomocniczego archidiecezji białostockiej
                  Edwarda Ozorowskiego, że "Ofiara Chrystusa na krzyżu przyniosła ludziom
                  zbawienie.", skoro dopatrujesz się innego sensu w tych działaniach? :))

> Jak to jakim prawem Kościół Katolicki ma prawo decydować? Może dlatego, że
                  > Jezus powiedział do Piotra - "tyś jesteś skała i na tobie zbuduję Kościół
                  > mój?" .
                  Po pierwsze, to że ktoś coś przypuszczalnie kiedyś powiedział nie jest i nie
                  może być żadną podstwną prawną a co najwyżej jakimś domniemywanym przekazem nie
                  uprawniających do żadnych roszczeń.

Po drugie, powielasz błąd tłumaczenia z greckiego sałów PETRA i PETROS. PETRA
                  jest rodzaju zenskiego i jako taka nie moze byc wypowiedziana wobec mezczyzny w
                  innej jak tylko obrazliwej formie. Nazywajac Piotra PETRA - Jezus po prostu
                  obraził by go :))

> Apropo Chrystusa i Boga, pamiętaj jeszcze o Duchu Świętym i całej Trójcy
                  > Świętej. A skoro zasypujesz mnie pytaniami - czy twoim zdaniem świat powstał
                  > od tak, przypadkiem? Przykład: idziesz przez bezludną wyspę i znajdujesz
                  > zegarek.
                  Trójcę Świętą i jej źródła pochodzenia można rozpatrywać na tej samej zasadzie,
                  co wartości celibatu. Sięgnij do Orygenesa i dyskusji w tym czasie na ten temat
                  w miejsce bezmyślnego ośmieszania się.

Do reszty dywagacji nie odnoszę się z tego samego względu.
                  Pomyśl wcześniej przed bezmyślnym powtarzaniem tych niedorzeczności.
    • bodora73 Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 15:15
      Kiedy wraszcie tzw. "lud boży" rozprawi sie z największą i najbardziej
      ogłupiajacą sektą jaką jest tzw. kościół katolicki?
    • Gość: Maciek Proboszcza zaskarzyć o zniesławienie i odszodowani IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.04.07, 15:25
      żądać. Krótko.
    • Gość: magdalena Proboszcz kontra świetlica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 15:28
      myśle że probaszcz pszesadza jednym słowem dawaj świetlico nie daj sie
    • Gość: kuballa Re: Proboszcz kontra świetlica IP: 163.244.62.* 30.04.07, 16:29
      no tak zawsze sie znajdzie jakis powod zeby sie dopie....c takie osoby powinno
      sie usuwac ze stanowisk w trybie natychmiastowym oczywiscie ksiadz proboszcz
      jest przeciwny ale alternatywa to pewnie droga krzyzowa u niego w kosciele zeby
      dzieciakom tak kolana nie sterczaly
      Kuballa
    • krawiec6661 na wiochach tak jest 30.04.07, 18:05
      ksiadz tupnie noga to ludzie robia w rajstopy ze strachu.
      • atosatos1 Popatrzcie na zgromadzenie sióstr Betanek 30.04.07, 18:23
        w Kazimierzu (chyba). To dopiero sekta, która mąci w głowach tym dziewczynom,
        które w porę nie opuściły klasztoru.
        Ksiądz ( z prezentowanego artykułu) chciałby prowadzić sam świetlicę i co
        najważniejsze, dostawać pieniądze, które obecnie otrzymuje atakowana przez niego
        świetlica.
        Cóż, kościół kat. nie znosi konkurencji.
        • edico Dlaczego media milcza o przekretach w Caritas??? 06.05.07, 11:44
          Oto co udalo mi sie znalezc w "Glosie Ciechanowa":
          Martwe dusze w Caritasie
          Ponad sto tzw. „martwych dusz”, które rzekomo miały być pacjentami
          ciechanowskiej Stacji Opieki Caritas ustaliła już ciechanowska prokuratura,
          która od ponad roku bada sprawę wyłudzania w ten sposób pieniędzy z Narodowego
          Funduszu Zdrowia.
          - W sumie musimy przesłuchać kilka tysięcy osób z Ciechanowa i okolic – mówi
          prokurator rejonowy Tomasz Bulc. - To jest na razie postępowanie w sprawie, to
          znaczy, że jeszcze nikomu nie postawiliśmy zarzutów.
          Tymczasem dość niespodziewanie 22 lutego administrator diecezji płockiej bp
          Roman Marcinkowski zwolnił w trybie pilnym ze stanowiska dyrektora Caritas
          Diecezji Płockiej ks. Jerzego Zająca. W płockim wydaniu „Gazety Wyborczej”
          napisano, że choć na dymisję „zanosiło się – jak twierdzą wtajemniczeni – od
          dłuższego czasu, to dla samego ks. Zająca najwyraźniej była ona dość
          niespodziewana. Jeszcze w ubiegłym tygodniu jako szef Caritas opowiadał, jak w
          diecezji płockiej będzie przebiegać jedna z akcji – jałmużna wielkopostna”.
          W czwartek 1 marca próbowaliśmy skontaktować się z rzecznikiem płockiej kurii.
          Niestety był dla nas nieuchwytny. Dodzwoniliśmy się za to do kanclerza kurii
          ks. Kazimierza Ziółkowskego.
          „Czas Ciechanowa”. Dlaczego ks. Jerzy Zając został odwołany?
          Ks. kanclerz. Po prostu został odwołany.
          Jak ksiądz skomentuje tę sytuację?
          Nie będę niczego komentował. To jest nasza wewnętrzna sprawa! Do widzenia!
          Nieoficjalnie, ale z wiarygodnego źródła dowiedzieliśmy się, że w grę mogą
          wchodzić wielomilionowe nadużycia. Nie dotyczą tylko Narodowego Funduszu
          Zdrowia. - Załamałem się, gdy w Państwowym Funduszu Rehabilitacji Osób
          Niepełnosprawnych pokazano mi dokumenty dotyczące nieprawidłowości w płockiej
          Caritas – mówi jeden z naszych informatorów.
          Także pracownicy uskarżali się na łamanie ich socjalnych świadczeń: braki
          odzieży ochronnej, obuwia, itp
          Prokurator Tomasz Bulc mówi, że postępowanie w sprawie wyłudzeń w Ciechanowie i
          okolicach może potrwać bardzo długo. - Chciałbym by udało nam się z tą sprawę
          uporać w ciągu kolejnego roku – oznajmił.
          Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że sygnały o nieprawidłowościach w Caritasie
          docierały do kurii od dawna. – Bp Wielgus powołała komisję, ale nic konkretnego
          nie ustaliła – mówi nasz informator.
          A co na to ciechanowscy oficjele. - Od samego początku miałem ogromne zaufanie
          do księży prowadzących Caritas – mówi poseł PO Mirosław Koźlakiewicz. -
          Cieszyłem się, gdy Caritas wchodził do Ciechanowa, Mławy, Pułtuska, Żuromina.
          Cieszyłem się, że w sposób godny zadba o starych, schorowanych ludzi. Nigdy bym
          ks. Zająca nie podejrzewał. Jeśli to jest prawda – to brak mi słów.
          Poseł PiS-u Robert Kołakowski komentować nie chciał, bo sprawie nie słyszał.
          Ciechanowscy urzędnicy podobnie. - Nie znam sprawy – powiedział nam również
          jeden z miejscowych duchownych.
          Ciechanowska Stacja Opieki działa od dziewięciu lat. Pracuje w niej 30 osób.
          Siostry boją się, że całe odium spadnie na nie. - Już teraz gdy idą do chorego,
          to muszą bez przerwy odpowiadać na pytania o tę aferę – mówi inny nasz
          informator.
          A pacjenci (ci prawdziwi) chwalą sobie opiekę sióstr ciechanowskiego Caritasu. -
          Jest super, bardzo dobra – mówi jedna z mieszkanek Ciechanowa. - Jestem sześć
          lat po poważnym wypadku i nie znajduję dla sióstr słów uznania. - Moja teściowa
          dostawała tam przez 10 dni zastrzyki i bardzo sobie chwaliła podejście
          personelu do pacjentów – dodaje inna ciechanowianka.
          (Arkadiusz Gołębiewski, Marek Szyperski, mp, bk)
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=61881438&a=61886722
          • edico Re: Caritas i jego brudne pieniądze 01.08.07, 14:02
            www.mojawyspa.co.uk/forum/6/5832/Gdzie-jest-milion
        • edico Re: Popatrzcie na zgromadzenie sióstr Betanek 06.05.07, 15:21
          Nie jest to ani pierwszy ani ostatni taki "przypadek" :))
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=60109420&a=61896523
    • bes6 Proboszcz kontra świetlica 30.04.07, 18:22
      Czarny nie dostał za pokropek ani innego odstępnego i walczy z konkurencią.Kasa
      ciemnogrodzie kasa!!!
      • Gość: e tam Re: Proboszcz kontra świetlica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 19:16
        co wy chcecie od tego poczciwca - dobrodzieja - On tylko rrealizuje polecenie
        swojego Biskupa
        to Biskup Ryczan wykluczył Wieczernik i od tego sie zaczeło
        On po prostu wykonuje w hieratycznym Kk polecenie i nic wiecej
        to nie do niego pretensje
        ale ludek pierw zrobi kupe w majtki zanim powie to co uczciwy powinien NIE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka