Dodaj do ulubionych

Dobry wynik matury w liceach

IP: *.tkdami.net 29.06.07, 22:33
niewielu uczniow zdawało rozszerzoną mature,a to jest prawdziwy wskaznik
przygotowania do egzaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: bziQ Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 07:27
      Bo się nie opłaca. Maturzyści umieją liczyć.
      • Gość: gość Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 30.06.07, 08:32
        a w przyszłym roku będzie duzo gorzej bo nie będzie już amnestii.
        Ciekawe jakie wtydy wyniki będą w technikach ?
        • Gość: ala Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.205.udn.pl 30.06.07, 09:11
          Takie, jaka młodzież w technikach - myślę, że odzwierciedlą zarówno ich
          zdolności, jak i wkład pracy w naukę wybranych przedmiotów.
          • Gość: embe Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.chello.pl 30.06.07, 10:21
            zgadza sie-w technikach jest najslabsza mlodziez-3 lata temu kolezanki z klasy
            syna nie przyjeto do zadnego z liceow(nawet profilowanego)a znalazla miejcse w
            technikum,wiec czego sie spodziewac,skoro mlodziez tam sie uczaca byla
            najslabsza w gimnazjum??
          • Gość: rolnik Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 10:22
            Warto zauważyć że mimo iz poziom matury z matematyki z roku na rok maleje to
            zdawalność wcale nie rośnie ,tylko maleje.Strach pomysleć jaka ta matura z
            matematyki bedzie jak wprowadzą ją obowiązkową?? Myśle że 99% obecnych
            maturzystów miałoby wielki problem ze zdaniem matury z matematyki z przed np.
            10 lat,i nie dziwne ze tak mało osób idzie na kierunki scisłe.Przecież ta
            matura to śmiech na sali ,każdy może ją zdać.Radze szanownemu ministrowi
            zastanowić sie nad tym problemem a nie wymyslac jakieś mundurki i inne tego
            typu absurdy.
            • Gość: ewa Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.chello.pl 30.06.07, 22:02
              10 lat temu miałeś 5 godzin na trzy zadania do wyboru z 5-ciu, konsultacje z
              sąsiadami w sali gimnastycznej gzie pisało ze trzy klasy oraz komisja, która nic
              nie widziała a jeśli chodziłeś do Pani na korepetycje to i odpowiednie
              rozwiązanko ci podrzuciła, które potem sama oceniła. To dopiero śmiech na sali.
              • Gość: aa Re: Dobry wynik matury w liceach IP: 193.24.201.* 01.07.07, 11:13
                100% racji.
                • Gość: ala Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.205.udn.pl 01.07.07, 13:28
                  Naście lat temu, jak dyro koło nas stanął na maturze, to stał tak 2 godziny -
                  teraz nauczyciele są rozstawieni po kątach i nawet nie zamiauczą, żeby ktoś ze
                  zdających czasem się nie zestresował i nie było odwołań; a zadania były
                  znacznie trudniejsze niż te na poziomie podstawowym.
                  • Gość: ania Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 13:31
                    Pisałam maturę przed 12-stoma laty, 10 lat temu pisał mój brat a 8 moja
                    siostra. Ja i brat jesteśmy absolwentami Zeromskiego a siostra Śniadka. Uważam,
                    że stara matura to "śmiech na sali" i nie opowiadaj jak to dyro stał obok
                    Ciebie 2 godz, jak odszedł zostało ci jeszcze trzy - tyle co obecnie mają
                    maturzyści na napisanie 12 zadań, nawet jeśli są łatwiejsze to jest to praca
                    zupełnie samodzielna. Natomiast uczniowie zdający maturę rozszerzoną mają
                    zupełnie inny poziom trudności niż na podstawie a taką maturę w większości
                    wybierają maturzyści "ogólniaków". Mając niecałe 15 minut na zadanie (180
                    egzamin minus czas na rozdanie arkuszy) a nie 1,5 godz jest to jednak różnica.
                    Nie opowiadaj, że Twoja szkoła aż tak odbiegała od normy i nie pozwalano
                    ściągać. Piszę to opierając się nie tylko na moich doświadczeniach ale
                    dorastałam w Tamtym okresie i miałam liczne grono znajomych, kuzynów i w każdej
                    szkole było podobnie. nie dorabiajmy histori jak to trudno było zdać maturę
                    kilka lat temu. Według mnie było prościej niż na klasówce.
                    • Gość: ala Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.205.udn.pl 02.07.07, 17:17
                      A to akurat na języku polskim się przytrafiło - który (podobnie, jak inne
                      przedmioty) był trudniejszy; teraz dostajesz fragmenty tekstów źródłowych na
                      maturze, kiedyś musiałeś wszystkie lektury przeczytać wcześniej; kiedyś sporo
                      osób nie zdawało (po kilka w klasie) teraz to pojedyncze przypadki w
                      województwie; Być może ty zdawałaś maturę ściągając - skoro w Żeromskim
                      pozwalali, to czemu nie? Mnie na szczęście uczyli najwidoczniej lepsi
                      nauczyciele w IV LO, bo ściąganie było zbyteczne - a poza tym nie wypadało.
                      Według mnie prościej jest maturę zdać teraz - poziom zadań niższy (trzeba było
                      niestety dostosować go do poziomu "ofiar reformy" nie ubliżając nikomu z
                      wyjątkiem osób, które ją wprowadziły) a kontroli nad zdającymi praktycznie nie
                      ma. I jeszcze: matura ustna z angielskiego kiedyś, była zdecydowanie
                      trudniejsza niż matura z tego języka na poziomie rozszerzonym - przynajmniej u
                      nas w liceum, bo w Żeromskim to nie wiem; matura z języka polskiego nie była
                      wyuczoną na pamięć prezentacją, opracowywaną przez zdającego cały rok, tylko
                      wymagała rzetelnej wiedzy i znajomości wszystkich lektur oraz zagadnień
                      gramatycznych, bo pytań do losowania było kilkaset.
                      A nawiasem mówiąc, jak dyrektor odszedł, to poszłam oddać swoją pracę, bo już
                      wcześniej skończyłam - te trzy kolejne godziny na rozwiązywanie zadań z
                      matematyki nie były mi potrzebne, poradziłam sobie bez czekania na ściągi.
                      • Gość: ala Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.205.udn.pl 03.07.07, 09:36
                        Przepraszam, zapomniałam dodać, że dyrektor był z nami zarówno na maturze z
                        polskiego, jak i z drugiego przedmiotu; drugiego dnia musiał wyjść, gdy okazało
                        się, że w naszym zestawie było zadanie z mat-fizu i musiał skontaktować się z
                        kuratorium - ci, którzy zdawali maturę prawie dwie dekady temu mogą ten
                        incydent pamiętać; co ciekawe, część z nas to zadanie zdążyła rozwiązać przed
                        dokonaniem radosnego odkrycia - i nikt się nie odwoływał z powodu tej pomyłki -
                        teraz uczniowie i rodzice wspólnie krzyczeliby: skandal, oszustwo itd.
    • Gość: ala Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.205.udn.pl 30.06.07, 11:24
      A ta tabelka, to jakaś dziwna - brak liceum profilowanego, część danych
      przesunięta - coś chyba się panom redaktorom pomyliło.
    • Gość: abc Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 12:32
      ZA SŁABE WYNIKI ZABRAĆ DODATKI MOTYWACYJNE DLA NAUCZYCIELI!!!!
      • Gość: dik Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 13:09
        A PRZEDE WSZYSTKIM DYREKTOROM I N-LOM, KTÓRZY BYLI W KOMISJACH I POZWOLILI
        ŚCIĄGAĆ
      • Gość: m-t Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 18:42
        Kup sobie koło i walnij się w czoło, abc.
        Najlepszy nauczyciel nie pomoże, gdy leń to próżniak, leń i obibok myślący tylko
        o tym, żeby prześliznąć się przez szkołę i zdać maturę przy możliwie najniższym
        nakładzie sił!
        A tą drugą osobę posadziłabym w komisji i kazała pilnować, żeby nikt, ale to
        nikt ze zdających nie ściągnął. Młodzież jest pomysłowa, a poza tym uważa, że
        ściąganie to nic złego- wszak w Polsce ciągle umiejętność kombinowania ceni się
        bardziej niż pracowitość.
        A wyniki matury to obraz tego, jaki mamy w Polsce wspaniały system edukacji.
        Przeładowane programy nauczania, mnóstwo pamięciówki, niskie nakłady na oświatę-
        zbieramy żniwo.
    • Gość: Iza Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 15:10
      Tak naprawdę wyniki matur świadczą o poziomie szkoły. Możemy więc powiedzieć,że
      Żeromski i Słowacki to nasze najlepsze szkoły.Będe wiedziała gdzie w przyszłym
      roku posłać dzieci.
      • Gość: exex Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 23:44
        Pod jakim względem najlepsze szkoły to żerom i słowacki? Czy zdajesz sobie
        sprawę, że maja najzdolniejszą młodziez i najbogatszą, która po godzinach
        siedzi w chałupach u nauczycieli i korkuje? No, w tym sensie - to pewnie
        najlepsze szkoły... Inni uczą, szkoły zbierają żniwo...;))))
      • Gość: n-l Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 12:26
        Nieprawda, tam idzie najzdolniejsza młodzież, która w szkole niewiele korzysta,
        bo nauczyciele (patrz głównie śniadek) niewiele robią, spóźniają się na lekcje
        albo każą samemu "przerobić" materiał w domu,więc korki górą!!!
    • Gość: madzia Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 15:11
      Żerom i Słowak gorą!!!!!!!!!!
    • Gość: Mika Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 20:26
      Też uważam że tak naprawdę matury pokazują prawdziwy poziom szkoły. Mnie
      osobiście nie interesują rankingi ustalane na podstawie liczby
      olimpijczyków.Ktoś tutaj pisał że do Żeroma i Słowaka idzie najzdolniejsza
      młodzież. To prawda ale przecież ktoś z tą młodzieżą musi pracować. Same korki
      nie przygotują nikogo do matury.Co do Śniadka to też słyszałam że nauczyciele
      sobie lekceważą uczniów i materiał muszą przeabiać sami dlatego ta szkoła się
      dla mnie nie liczy. Z tego i jeszcze kilku innych względów.Wiem że tak naprawdę
      nie mamy w kielcach bardzo dobrych liceów, ale gdybym miała wybierać to liczą
      się dla mnie tylko Żerom i Słowak. Jedyne szkoły które jeszcze coś sobą
      prezentują.Przynajmniej nie ma w nich problemów że ktoś nie zdał matury.
    • Gość: absolwent Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.tkdami.net 02.07.07, 09:14
      Żeromski był ,jest i bedzie najlepszy,żadna władza nie zniszczy szkoły,różni
      próbowali ,ale na nic sie zdało.
      • Gość: Żerom the best Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 15:06
        Pewnie że tak!!! Całkowicie zgadzam się z poprzednikiem. Może niektórym ciężko
        to przyznać ale Żerom to wciąż najlepsza szkoła w ojewództwie. Żadnych Śniadków
        i Słowaków nie można do niej porównać. Poziom nauczania jaki prezentuje Żerom
        jest wciąż daleki dla innych szkół.Żeromski zawsze będzie najlepszą
        szkołą.!!!!!!!! Elitarna szkoła z tradycją która ma za sobą prawie 300 lat
        histori. Szkoła do której chodzili wielcy ludzie naszego regionu. Znajdziecie
        drugą taką szkołę?????
        • Gość: misiek Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 17:35
          Taką, która uczy:). Np. interpunkcji:). I ortografii:).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka