Gość: gość IP: *.tkdami.net 29.06.07, 22:33 niewielu uczniow zdawało rozszerzoną mature,a to jest prawdziwy wskaznik przygotowania do egzaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bziQ Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 07:27 Bo się nie opłaca. Maturzyści umieją liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 30.06.07, 08:32 a w przyszłym roku będzie duzo gorzej bo nie będzie już amnestii. Ciekawe jakie wtydy wyniki będą w technikach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.205.udn.pl 30.06.07, 09:11 Takie, jaka młodzież w technikach - myślę, że odzwierciedlą zarówno ich zdolności, jak i wkład pracy w naukę wybranych przedmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: embe Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.chello.pl 30.06.07, 10:21 zgadza sie-w technikach jest najslabsza mlodziez-3 lata temu kolezanki z klasy syna nie przyjeto do zadnego z liceow(nawet profilowanego)a znalazla miejcse w technikum,wiec czego sie spodziewac,skoro mlodziez tam sie uczaca byla najslabsza w gimnazjum?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 10:22 Warto zauważyć że mimo iz poziom matury z matematyki z roku na rok maleje to zdawalność wcale nie rośnie ,tylko maleje.Strach pomysleć jaka ta matura z matematyki bedzie jak wprowadzą ją obowiązkową?? Myśle że 99% obecnych maturzystów miałoby wielki problem ze zdaniem matury z matematyki z przed np. 10 lat,i nie dziwne ze tak mało osób idzie na kierunki scisłe.Przecież ta matura to śmiech na sali ,każdy może ją zdać.Radze szanownemu ministrowi zastanowić sie nad tym problemem a nie wymyslac jakieś mundurki i inne tego typu absurdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.chello.pl 30.06.07, 22:02 10 lat temu miałeś 5 godzin na trzy zadania do wyboru z 5-ciu, konsultacje z sąsiadami w sali gimnastycznej gzie pisało ze trzy klasy oraz komisja, która nic nie widziała a jeśli chodziłeś do Pani na korepetycje to i odpowiednie rozwiązanko ci podrzuciła, które potem sama oceniła. To dopiero śmiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Dobry wynik matury w liceach IP: 193.24.201.* 01.07.07, 11:13 100% racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.205.udn.pl 01.07.07, 13:28 Naście lat temu, jak dyro koło nas stanął na maturze, to stał tak 2 godziny - teraz nauczyciele są rozstawieni po kątach i nawet nie zamiauczą, żeby ktoś ze zdających czasem się nie zestresował i nie było odwołań; a zadania były znacznie trudniejsze niż te na poziomie podstawowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 13:31 Pisałam maturę przed 12-stoma laty, 10 lat temu pisał mój brat a 8 moja siostra. Ja i brat jesteśmy absolwentami Zeromskiego a siostra Śniadka. Uważam, że stara matura to "śmiech na sali" i nie opowiadaj jak to dyro stał obok Ciebie 2 godz, jak odszedł zostało ci jeszcze trzy - tyle co obecnie mają maturzyści na napisanie 12 zadań, nawet jeśli są łatwiejsze to jest to praca zupełnie samodzielna. Natomiast uczniowie zdający maturę rozszerzoną mają zupełnie inny poziom trudności niż na podstawie a taką maturę w większości wybierają maturzyści "ogólniaków". Mając niecałe 15 minut na zadanie (180 egzamin minus czas na rozdanie arkuszy) a nie 1,5 godz jest to jednak różnica. Nie opowiadaj, że Twoja szkoła aż tak odbiegała od normy i nie pozwalano ściągać. Piszę to opierając się nie tylko na moich doświadczeniach ale dorastałam w Tamtym okresie i miałam liczne grono znajomych, kuzynów i w każdej szkole było podobnie. nie dorabiajmy histori jak to trudno było zdać maturę kilka lat temu. Według mnie było prościej niż na klasówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.205.udn.pl 02.07.07, 17:17 A to akurat na języku polskim się przytrafiło - który (podobnie, jak inne przedmioty) był trudniejszy; teraz dostajesz fragmenty tekstów źródłowych na maturze, kiedyś musiałeś wszystkie lektury przeczytać wcześniej; kiedyś sporo osób nie zdawało (po kilka w klasie) teraz to pojedyncze przypadki w województwie; Być może ty zdawałaś maturę ściągając - skoro w Żeromskim pozwalali, to czemu nie? Mnie na szczęście uczyli najwidoczniej lepsi nauczyciele w IV LO, bo ściąganie było zbyteczne - a poza tym nie wypadało. Według mnie prościej jest maturę zdać teraz - poziom zadań niższy (trzeba było niestety dostosować go do poziomu "ofiar reformy" nie ubliżając nikomu z wyjątkiem osób, które ją wprowadziły) a kontroli nad zdającymi praktycznie nie ma. I jeszcze: matura ustna z angielskiego kiedyś, była zdecydowanie trudniejsza niż matura z tego języka na poziomie rozszerzonym - przynajmniej u nas w liceum, bo w Żeromskim to nie wiem; matura z języka polskiego nie była wyuczoną na pamięć prezentacją, opracowywaną przez zdającego cały rok, tylko wymagała rzetelnej wiedzy i znajomości wszystkich lektur oraz zagadnień gramatycznych, bo pytań do losowania było kilkaset. A nawiasem mówiąc, jak dyrektor odszedł, to poszłam oddać swoją pracę, bo już wcześniej skończyłam - te trzy kolejne godziny na rozwiązywanie zadań z matematyki nie były mi potrzebne, poradziłam sobie bez czekania na ściągi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.205.udn.pl 03.07.07, 09:36 Przepraszam, zapomniałam dodać, że dyrektor był z nami zarówno na maturze z polskiego, jak i z drugiego przedmiotu; drugiego dnia musiał wyjść, gdy okazało się, że w naszym zestawie było zadanie z mat-fizu i musiał skontaktować się z kuratorium - ci, którzy zdawali maturę prawie dwie dekady temu mogą ten incydent pamiętać; co ciekawe, część z nas to zadanie zdążyła rozwiązać przed dokonaniem radosnego odkrycia - i nikt się nie odwoływał z powodu tej pomyłki - teraz uczniowie i rodzice wspólnie krzyczeliby: skandal, oszustwo itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.205.udn.pl 30.06.07, 11:24 A ta tabelka, to jakaś dziwna - brak liceum profilowanego, część danych przesunięta - coś chyba się panom redaktorom pomyliło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 12:32 ZA SŁABE WYNIKI ZABRAĆ DODATKI MOTYWACYJNE DLA NAUCZYCIELI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dik Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 13:09 A PRZEDE WSZYSTKIM DYREKTOROM I N-LOM, KTÓRZY BYLI W KOMISJACH I POZWOLILI ŚCIĄGAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-t Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 18:42 Kup sobie koło i walnij się w czoło, abc. Najlepszy nauczyciel nie pomoże, gdy leń to próżniak, leń i obibok myślący tylko o tym, żeby prześliznąć się przez szkołę i zdać maturę przy możliwie najniższym nakładzie sił! A tą drugą osobę posadziłabym w komisji i kazała pilnować, żeby nikt, ale to nikt ze zdających nie ściągnął. Młodzież jest pomysłowa, a poza tym uważa, że ściąganie to nic złego- wszak w Polsce ciągle umiejętność kombinowania ceni się bardziej niż pracowitość. A wyniki matury to obraz tego, jaki mamy w Polsce wspaniały system edukacji. Przeładowane programy nauczania, mnóstwo pamięciówki, niskie nakłady na oświatę- zbieramy żniwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 15:10 Tak naprawdę wyniki matur świadczą o poziomie szkoły. Możemy więc powiedzieć,że Żeromski i Słowacki to nasze najlepsze szkoły.Będe wiedziała gdzie w przyszłym roku posłać dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exex Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 23:44 Pod jakim względem najlepsze szkoły to żerom i słowacki? Czy zdajesz sobie sprawę, że maja najzdolniejszą młodziez i najbogatszą, która po godzinach siedzi w chałupach u nauczycieli i korkuje? No, w tym sensie - to pewnie najlepsze szkoły... Inni uczą, szkoły zbierają żniwo...;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n-l Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 12:26 Nieprawda, tam idzie najzdolniejsza młodzież, która w szkole niewiele korzysta, bo nauczyciele (patrz głównie śniadek) niewiele robią, spóźniają się na lekcje albo każą samemu "przerobić" materiał w domu,więc korki górą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 15:11 Żerom i Słowak gorą!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 20:26 Też uważam że tak naprawdę matury pokazują prawdziwy poziom szkoły. Mnie osobiście nie interesują rankingi ustalane na podstawie liczby olimpijczyków.Ktoś tutaj pisał że do Żeroma i Słowaka idzie najzdolniejsza młodzież. To prawda ale przecież ktoś z tą młodzieżą musi pracować. Same korki nie przygotują nikogo do matury.Co do Śniadka to też słyszałam że nauczyciele sobie lekceważą uczniów i materiał muszą przeabiać sami dlatego ta szkoła się dla mnie nie liczy. Z tego i jeszcze kilku innych względów.Wiem że tak naprawdę nie mamy w kielcach bardzo dobrych liceów, ale gdybym miała wybierać to liczą się dla mnie tylko Żerom i Słowak. Jedyne szkoły które jeszcze coś sobą prezentują.Przynajmniej nie ma w nich problemów że ktoś nie zdał matury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.tkdami.net 02.07.07, 09:14 Żeromski był ,jest i bedzie najlepszy,żadna władza nie zniszczy szkoły,różni próbowali ,ale na nic sie zdało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żerom the best Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 15:06 Pewnie że tak!!! Całkowicie zgadzam się z poprzednikiem. Może niektórym ciężko to przyznać ale Żerom to wciąż najlepsza szkoła w ojewództwie. Żadnych Śniadków i Słowaków nie można do niej porównać. Poziom nauczania jaki prezentuje Żerom jest wciąż daleki dla innych szkół.Żeromski zawsze będzie najlepszą szkołą.!!!!!!!! Elitarna szkoła z tradycją która ma za sobą prawie 300 lat histori. Szkoła do której chodzili wielcy ludzie naszego regionu. Znajdziecie drugą taką szkołę????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Dobry wynik matury w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 17:35 Taką, która uczy:). Np. interpunkcji:). I ortografii:). Odpowiedz Link Zgłoś