Gość: Ania IP: 194.181.128.* 30.08.07, 20:25 I bardzo dobrze, niech się wreszcie wezmą do roboty a nie tylko czytają streszczenia!!!! przynajmniej będą mieć jakąś wiedzę!!!a nie kupią temat.jestem ZA!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lukash Re: Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: *.nat.student.pw.edu.pl 30.08.07, 23:34 Ja też! Niech czytają lenie śmierdzące! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była licealistka Re: Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: *.tkdami.net 31.08.07, 07:08 "Jak można w niecałe trzy lata przeczytać dokładnie każdą lekturę. Nie ma na to czasu." <- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: *.205.udn.pl 31.08.07, 07:43 No cóż - fajna ta rada młodzieży, w której nawet sekretarz ma problemy z czytaniem. Myślę, że zbliżamy się powoli do momentu, kiedy trzeba będzie zastanowić się czy nie zrezygnować z czytania lektur (bo nie ma czasu), rozwiązywania zadań z matematyki (bo za trudne), przeprowadzania egzaminu maturalnego (bo stresujący) itd. Wyraźnie widać jaki jest obecnie poziom uczniów liceum ogólnokształcącego - a kiedyś uczęszczanie do tego typu szkoły było nobilitacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonista Re: Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: *.chello.pl 31.08.07, 10:06 Można czytać, przeczytać, nawet sie powinno, tylko po co komu wiedza o rozmiarze rękawiczek panny Izabeli, czy o tym, w którym rogu pokoju stała biblioteczka... Jeśli ma być zmiana w formule matury ustnej, to raczej z zakresu broblematyki, samodzielnego wyciągania wniosków, umiejętności kojarzenia faktów i rozpoznawania zjawisk literackich. Tak jak to sugerują pytania prytoczone w artykule lub zaproponowane przeze mnie być nie może. Szczegóły szybko umykają z pamięci i nawet przeczytana lektura po roku czy dwóch nie jest znana w szczegółach. Nauczyciel czyta teksty wiele razy (choć znzam takich, którzy nie czytają), wraca do nich co roku, uczeń styka się z lekturą tylko raz. Inaczej trzeba to rozwiązać. Na pewno nie może to być sptawdzian z treści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz s Re: Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: 78.88.224.* 31.08.07, 19:26 własnie przeczytałem wypowiedzi moich poprzedników i uwzam ze dośc zmian juz w maturach. Co jakis czas słyszymy o jakis pomysłach w tym kierunku. co do czytanai lektur koledzy i kolezanki niech kazdy czyta dla siebie a nie dla tego bo ktos im kaze to tyle pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: *.pgi.gov.pl 01.09.07, 21:08 Oczywiście dosyć zmian, co komu przeszkadzały te prezentacje. Tylko zróbcie coś zeby ich ceny spadły, bo w tym roku zdrożały o 30% w stosunku do zeszłego, jak córka zdawała. Ciężko się żyje, a co ja będe musiała jeszcze za konspektami z lektur dla synka latać. On nie ma czasu bo ciągle coś tam na tym swoim komputerze robi, a za te konspekty w sumie to wyjdzie drożej jak za gotową prezentację. No i czasu szkoda - mojego na latanie i syna na czytanie. A po co mu to jak mu i tak ojciec kolegi obiecał załatwić robotę w Radzie Nadzorczej, no i podobno na posła ma być wystawiony od Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NAna Re: Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: 193.24.202.* 31.08.07, 08:58 Można przeczytać wszystkie lektury,ale należy się zastanowić czy uczeń jest w stanie zapamiętać szczegóły. Zamiast skupić się nad treścią książki, będą notować wszystko co ich zdaniem może być szczegółem. Pytanie: czy będą w stanie wyselekcjonować te najważniejsze szczegóły? Uważam, że obecna forma matury ustnej z polskiego jest beznadziejna. Większość uczniów kupuje prace... Nie rozumiem dlaczego zrezygnowano z dawnej formy egzaminowania. Myślę, że w 4-letnim lo forma egaminowania na m. ustnej była poprawna. Uczniowie dostawali 3 pytania, w tym dwa z lektur. Nie pytano o szczegóły, ale o znajomość treści, rozumienie problematyki i sprawdzano czy uczeń potrafi sprawnie poruszac się po wątkach, motywach i tematyce omawiając/porównując kilka lektur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zmora Łukasz! zlituj się! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 09:14 po co ci matura, chłopie, jeśli masz problemy z czytaniem książek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turek Re: Łukasz! zlituj się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 09:30 Obawiam się, że obecnie można skończyć studia bez umiejętności czytania, nie tylko książek:). W końcu istnieją Szkoły Wyższe Gotowania na Gazie:). Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: Łukasz! zlituj się! 31.08.07, 15:18 Gość portalu: turek napisał(a): > Obawiam się, że obecnie można skończyć studia bez umiejętności > czytania, nie tylko książek:). W końcu istnieją Szkoły Wyższe > Gotowania na Gazie:). Tak mawial na Politechnice Radomskiej byly dziekan Prof. Sulek. A co Wyzszych Szkol, to wystarczy zaplacic czesne. Egzaminy to formalnosci, ale troche strachu musi byc, zeby potem mieli co wspominac. Zreszta wspomnienia absolwentow Szkol Prywatnych kontra Politechnik i Uniwersytetow baardzo sie roznia. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki zrobic test z logicznego myslenia 31.08.07, 15:14 a nie uczyc na pamiec i bez zrozumienia i wychowywac kolejne pokolenie idiotow. Potem taki jeden z drugim nie ma wlasnego zdania i szybko daje sie oglupic rydzykowi, lechowi i jarkowy albo jakiejs madrej telewizji typu polsat czy tvn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 17:09 jesto badziej sprawiedliwe ale gdybym byla maturzystka nie chciala bym miec takich pytan jest to stresujace i mysle ze to zly pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CeKa RRR Re: Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 17:25 Ja jestem świeżo po maturze, więc co nieco wiem. Przeczytałem w opiniach że większość kupuje tego typu prace. Z mojej klasy z tego co wiem NIKT nie kupił pracy, każdy opracowywał z książek jak i internetu, a wyniki były zadowalające. Co do zmiany tego, jestem na nie. Ci którzy będą chcieli przeczytać to przeczytają inni i tak tego nie zrobią choćby zależało od tego ich przyszłość. Ja sam przeczytałem przez całe LO hmm 3 lektury które nie były tymi najdłuższymi, nawet na prezentacji maturalnej, miałem lekture której nie przeczytałem, ponieważ nie potrafiłą mnie wciągnąć. A po co mam tracić na niączas, skoro moge zrobić cos bardziej pożytecznego, a po przeczytaniu zapamietam tyle co po streszczeniu. Takie są dzisiejsze realia, jestem jeszcze młody i można mnie uważać za jak to mawiają pokolenie idiotów, ale prawda jest taka, że idioci są w kazdym pokoleniu a jak ktoś chce to przeczytam ksiązki, bo lubi i umie się potem wysłowić. Człowiek ktory nei czyta zazwyczaj tak płynnie wysłowić sie nie umiem, ale znam takich ludzi, którzy lektur nie czytają, a ich zasób słownictwa oraz sposób wypowiedzi jest o niebo lepszy od tego co ujrzymy na obradach sejmu. Zmiana przebiegu matury nie przyniesie na pewno korzyści uczniom, ponieważ kazdy powinien uczyc sie dla siebie nie dla kogoś. Pozdro :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasfef Re: Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 18:34 Ostatnie zdanie: "Dla ucznia, który wybiera się na politechnikę, to może być trudne - twierdzi Małgorzata Miazga." Jestem na politechnice i co? Znajomość lektur na nic mi się nie przydała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: *.205.udn.pl 31.08.07, 19:20 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artix Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 19:09 Jak najbardziej jestem za zmianą formy egzaminu ustnego. Żenującym jest aby w taki sposób wyglądał egzamin dojrzałości. Moim zdaniem można przywrócić starą formę matury ustnej. Jeśli chodzi o pytania z lektur, to czemu nie. Nie należy jednak popadać w skrajności. Przykłady postawione w artykule są idiotyczne. Czytając "Lalkę" ludzie nie zwracają uwagi na cenę zabawki w sklepie. Po jednorazowym zetknięciu się z książką uczniowie nie będą w stanie zapamiętać wszystkich szczegółów. Należy również pamiętać, że Polski to nie jedyny przedmiot maturalny, więc maturzyści nie będą mieli tyle czasu by przeanalizować dokładnie każdą lekturę. Należy pytać o wątki, motywy, bohaterów, konteksty. Ktoś przede mną użył argumentu, że popiera pomysł, bo uczniowie będą mieli wiedzę. W tmy miejscu trzeba się zastanowić czy taka wiedza jest niezbędna i czy to wogóle jest wiedza. W tym wypadku według mnie wiedzą można nazwać umieszczenie lektury w epoce, określenie jej gatunku (przede wszytskim argumentacja), określenie wpływu epoki na formę, styl, problematykę, dostrzeżenie wpływu prądów artystycznych, filozoficznych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 22:21 Najpierw trzeba zmienić tę Panią-Miazgę. To Ona jest wzorem i doradcą n-li????????????/ ZGROZA! Znajomośc lektury przez inżyniera też jest potrzebna- to jest tradycja, język, kultura. Ta Pani ma ograniczone pojęcie i uwaza, że inżynier to musi być jakiś cyborg, a ja sam znam inżynierów o wielkiej humanistycznej wiedzy. Szkoda mi tej Pani Miazgi- niby polonista a wypowiada się jak prymityw i nie daj Boże uczy tego samego nauczycieli. Na pohybel! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pik Re: Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 01:08 "Są tam duże powieści, które wymagają skupienia. Entuzjaści i tak je przeczytają, choćby w czasie wakacji. Dla ucznia, który wybiera się na politechnikę, to może być trudne - twierdzi Małgorzata Miazga." Dla ucznia, który wybiera się na Akademię Świętokrzyską może to być jeszcze trudniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niunka Nie chcą pytań z lektur na maturze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.07, 00:21 Uważam, że uczniowie, którzy są przygotowani do obecnej matury z polskiego powinni ją pisać w takiej formie jaka jest teraz. Zmiany mogą i powinny ewentualne być wśród osób,które edukację w liceum dopiero zaczynają. Mieliby oni możliwość przygotowania się do matury w takiej formie jaka będzie im potrzebna, a ni Ci którzy już rok są przygotowywani do przygotowywania prezentacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cont A narzekali na Romana G. ... hehe! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.07, 08:50 Poza kilkoma głupimi wyjazdami, gość wiedział co chce a tu teraz klapa wracamy do czytania lekturek i przestawiania tego go juz było ustalone. Widać na pierwszy rzut oka że to spowoduje większy odsiew na maturze z Polskiego. Pytanie na co komu wiedzieć co sie działo w „lalce” jak nie rozumie tego co do niego piszą i mówią inni!? Odpowiedz Link Zgłoś