lumpior 14.10.07, 13:34 Pelna obserwacja,informatyka,policyjne monitory i co dalej? PIS inwigilacja wkracza na dobre? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kibic321 Re: Burmistrz zarzadza monitoring Checin! 14.10.07, 21:03 W Chęcinach będzie nowoczesny monitoring Niespełna pięciotysięczne Chęciny będą miały monitoring. Gmina już rozpisała przetarg. - Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to kamery włączymy pod koniec listopada - mówi burmistrz Chęcin Robert Jaworski. Chęciński monitoring będzie pokazywał rynek i okolice. Centrum obserwacyjne znajdzie się w komendzie policji przy ul. Radkowskiej. Będzie nowocześniejszy od kieleckiego - w jego skład wejdzie sześć ruchomych kamer, obraz dotrze do komendy drogą radiową i zostanie zarejestrowany techniką cyfrową. - Niestety, bez tego trudno sobie poradzić z chuligańskimi wybrykami i aktami wandalizmu. Pourywane znaki drogowe, pomazane sprejem mury nie najlepiej świadczą o turystycznej gminie - mówi Jaworski. To nie pierwsze ułatwienie dla stróżów prawa, jakie funduje gmina. Na jej koszt wyposażono policyjny patrol w telefon komórkowy, którego numer ogłasza gmina do wiadomości wszystkich mieszkańców. Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce Odpowiedz Link Zgłoś
supermenka26 Re: Burmistrz zarzadza monitoring Checin! 14.10.07, 22:42 Czy Ty "lumpior" uważasz, że to zły pomysł? Moim zdaniem bardzo dobry, bo może wreszcie wandale zaczną się trochę bać, chociaż być może staną się ostrożniejsi. Każdy krok w kierunku: poprawy bezpieczeństwa mieszkańców, wizerunku miasta, należy docenić a nie krytykować tylko dlatego, że decyzję o monitoringu wydał obecny burmistrz. Chyba nie chciałbyś się znaleźć w sytuacji mieszkańców osiedla, którym powybijano szyby i porysowano samochody lub właścicieli domów, które zostały wymazane sprayami? Jeżeli ten monitoring może zapobiec aktom wandalizmu, to niech go zainstalują. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Burmistrz zarzadza monitoring Checin! 15.10.07, 12:12 Supermenka26-Szanowna Pani,prosze zauwazyc,ze ja pytam,a nie oswiad- czam.Mowi sie ze w Checinach wszyscy wiedza o wszyskim,wiec i Poli- cja tez,a dzialania jakby na lekarstwo.Monitoring ma dotyczyc wybra- nych miejsc,a nie calosci/np.osiedla/wiec nie zadowoli wszystkich. Malo widac Policji/w patrolu/na ulicach,przejada samochodem i ..? Tu chodzi o prewencje,lub karanie i to szybkie i skuteczne.Obsluga m-ringu to etat lub etaty,czyli koszty.Nie jestem przeciw,tylko roz- wazam czy to ma sens,Policja ma wiele zrodel informacji,to male mia- steczko,czy wykorzystuje sie wszystko.Slysze:radar,telefony dla Poli- cji,teraz monitoring,jakie to koszty i to stale.To moje zdanie,ale jest czas PISowskiej polityki,zagladania wszystkim i zawsze i to mi sie nie podoba,bo upadla obywatela,nie zawsze zwalczajac:bandytow, zlodziei,wandali i innych.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
miggru Re: Burmistrz zarzadza monitoring Checin! 15.10.07, 18:01 Niby wszyscy wiedzieli co i jak,ale nie jest tak do końca. Na rynku w nocy to co się dzieje to woła o pomstę do nieba. Nie chodzi już o samych wandali bo to swoją drogą, ale na przykład o nocne wyścigi jakie są wkoło ronda. Ostra jazda przez dobrych parę minut. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec34 Re: Burmistrz zarzadza monitoring Checin! 14.10.07, 22:56 W Kielcach, czy innych większych miastach monitoring istnieje od dawna i nikt z tego powodu się nie martwi (no chyba, że przestępcy). Odpowiedz Link Zgłoś
saimon-3 Re: Burmistrz zarzadza monitoring Checin! 14.10.07, 23:36 Monitorik bedzie a co z policja jej nigdy niema a jaki jest telefon na policyjny patrol ????????? Odpowiedz Link Zgłoś
kibic321 Re: Burmistrz zarzadza monitoring Checin! 15.10.07, 21:50 mnie odszukanie takiego numeru zajęło mniej niż Tobie napisanie postu powyżej... Numer tel. kom. do policji chęcińskiej: 502 606 530 Odpowiedz Link Zgłoś