agna22 02.02.08, 22:14 Czy możecie pomóc? Pilnie potrzebna dla dziecka krew ARh- agna22@NOSPAM.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agna22 Re: Krew ARh- PILNIE! 02.02.08, 23:03 Jeśli możecie pomóc oddając krew, to proszę nie zwlekajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziara Re: Krew ARh- PILNIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 10:14 a czy to znowu kolejny łańcuszek???? atrapa.net/chains/krew.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Krew ARh- PILNIE! IP: *.klc.vectranet.pl 03.02.08, 11:11 Ja to odebrałam, jako prośbę o pomoc. Uważam, że żądna forma nie jest zła, żeby uratować komuś życie. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to zadzwoń do stacji krwiodawstwa zapytaj czy im brakuje krwi, a nie czy to ich akcja. Myślę, że to bardziej istotne pytanie. A jeszcze ważniejsza jest sama pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Krew ARh- PILNIE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.08, 13:05 Wczoraj otrzymalem kilka SMSów o tej samej treści, gdzie były podane różne numery telefonów pod który dzwonic z oferta pomocy, wiec nie wiem czy to nie kolejny łańcuszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziara Re: Krew ARh- PILNIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 14:54 napisałam o tym,dlatego bo tez dostałam wczoraj 2 sms od róznych osób o podobnej tresci,tylko podany był nr.tel i gdy moja kolezanka zadzwoniła okazało sie ze to nieaktualne ,bo......stare z 2005 r.:( i jak tu ufać Odpowiedz Link Zgłoś
antywel Re: Krew ARh- PILNIE! 03.02.08, 17:34 To fakt - łańcuszków jest takich sporo. Ale myślę, że powinniśmy oddawać krew. Zamierzam to zrobić w najbliższym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Omosa Re: Krew ARh- PILNIE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 09:08 To jest kolejny łańcuszek tym razem puszczony ze Szczecina. Telefonując pod podany w sms'ie numer usłyszymy "nie ma takiego numeru". A co ciekawsze ten sms powstał w 2002 r., teraz jest jego kolejna odsłona. Aby wiadomość była wiarygodna powinna posiadać podstawowe informacje: dziecko, któremu mamy pomóc, musi mieć imię i nazwisko, musi być nazwa szpitala, gdzie jest leczone, numer kontaktowy, pod który można dzwonić. Apeluje do dowcipnisiów którym przychodzą do głowy głupie zarty: takie smsy znieczulają nas na prawdziwe tragedie, typowa reakcja jest przecież taka, że już nigdy nie prześlemy takiej wiadomości!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Uwaga Oszustwo! Informacja poniżej 05.02.08, 18:38 Komórkowe oszustwo Życie Warszawy 05-02-2008 Na apel zareagowały tysiące zwykłych ludzi, artyści Piwnicy pod Baranami, a nawet marszałek Sejmu. Teraz czują się rozczarowani. "Pilnie poszukiwana jest krew grupy A Rh- dla umierającego dziecka! Bardzo prosimy o pomoc - Warszawa! Nr telefonu 0604 947 367" - SMS-y o takiej treści krążyły w weekend we wszystkich sieciach komórkowych. Część z nich zawierała nieco inną treść. Niektóre podpisano imieniem i nazwiskiem żony znanego aktora. Co je łączy? Wszystkie są fałszywe. Nikt nie szuka krwi w ten sposób. A wiadomości z tym numerem telefonu pojawiają się w Polsce falami od 2002 roku. Politycy i artyści - Rzeczywiście rozesłałam wiadomość do trzydziestu znajomych, ale się pod nią nie podpisywałam. Sama dostałam ją od Janki Ochojskiej, a ona od swoich znajomych. Wyglądało to tak, jakby chodziło o dziecko kogośbliskiego - mówi pani Katarzyna, żona popularnego aktora, której nazwiskiem podpisywano SMS-y. Prosi, by nie wymieniać jej nazwiska. - Nie chcę takiej popularności. Ci, którzy dostali wiadomość, wiedzą, o kogo chodzi - dodaje. Podejrzewa, że SMS podpisał za nią ktoś znajomy. - Od kilku dni urywają się u mnie telefony - tłumaczy. - Numer podany w SMS-ie nie działa, ludzie myślą, że chodzi o któreś z moich dzieci. Z ofertą pomocy dzwoniło do niej wielu aktorów, artyści z Piwnicy pod Baranami, nawet marszałek Sejmu. Niektórzy byli nawet gotowi wsiąść w samolot i natychmiast przylecieć do stolicy, żeby oddać krew. Zdarza się, że żartownisie podają w SMS-ie numer prywatnej osoby. - Dwa lata temu zadzwoniłam, by dowiedzieć się, gdzie mogę oddać krew - opowiada Marzanna Złot-kowska, która też dostała taką wiadomość. - Zostałam zrugana przez poirytowaną kobietę, która podobnych telefonów odebrała kilkadziesiąt - mówi i dodaje, że teraz, gdy dostaje od znajomych podobne wiadomości, od razu odpisuje: "to oszustwo". Dla dzieci krew jest O tym, że apel jest zwykłym kłamstwem, mówią lekarze i pracownicy centrów krwiodawstwa. - Dla dzieci z pilnych wskazań zawsze jest w centrum zapas krwi, a nawet gdyby jej zabrakło, mamy możh'wość przewiezienia jej z innego centrum - tłumaczy Marzena Przybysz z Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Warszawie. Dodaje, że nie ma możliwości, by jakieś dziecko umarło z powodu braku krwi. - Każda taka niesprawdzona informacja może zaszkodzić idei krwiodawstwa. Dezorganizuje też naszą pracę - twierdzi Przybysz. - Gdyby krwi rzeczywiście zabrakło, skorzystalibyśmy z pomocy mediów, podając, o jaką grupę chodzi oraz gdzie i w jakich godzinach się zgłaszać. Nigdy też nie prowadzimy zbiórek tylko dla jednej osoby. Łańcuszki i spamy Autorzy niechcianej korespondencji łańcuszkowej nic na niej nie zarabiają. Jak ustaliliśmy, numer, który podają, już nie istnieje. - Nie mamy żadnego wpływu na to, co piszą i rozsyłają sobie użytkownicy komórek - podkreśla Andrzej Pomarański z PTC. Listę popularnych łańcuszków wysyłanych e-mailem i SMS-em możemy prześledzić na stronie Atrapa.net. OLA KUROWSKA Janina Ochojska, szefowa Polskiej Akcji Humanitarnej Nadużywanie zaufania ludzi takimi łańcuszkami jest niebezpieczne. Choć okazało się, że alarm był fałszywy, musimy pozostać wrażliwi na apele o pomoc, ale ostroż-niejsi. Nie wolno nam zamykać serca. Najgorsze, co może się stać, to znieczulica. Sama dałam się oszukać i teraz czuję się winna, że bez sprawdzenia rozesłałam ten SMS do ok. 50 osób. W końcu wrócił do mnie. Nabiliśmy operatorom komórkowym spore pieniądze. Ale ta historia ma też swoje pozytywne strony. Okazało się, jak potężnym narzędziem są rozsyłane między ludźmi informacje. Wiele osób było gotowych oddać krew i nie wolno tego zmarnować. Rozmawiałam w tej sprawie z prof. Bohdanem Maruszewskim z Centrum Zdrowia Dziecka, które chętnie przyjmie te osoby. Na przyszłość wiem, że w apelu o pomoc muszą się znaleźć konkretne informacje: imię i nazwisko osoby potrzebującej oraz nazwa i numer telefonu szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papay Re: Uwaga Oszustwo! Informacja poniżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 19:40 Pytanie ? Kto na tym zarobił. Kiedy i gdzie zostanie wylana niesłusznie pobrana krew. A może ta krew komuś się przyda ? Akcja kontrowersyjna ale użyteczna, skąd ta nagonka medialna ? Odpowiedz Link Zgłoś