Dodaj do ulubionych

Eurowybory 2009

08.06.09, 20:16
To ile głosów trzeba mieć i z której listy, żeby zostać europosłem?
Pytam, bo widzę, że jakieś dziwne przeliczniki są tu stosowane. I
ten, który dostał np. 30 tys. głosów może się nie dostać, a ten,
który dostał 3 tys. ma szansę. Q., coś tu chyba nie jest tak?
Obserwuj wątek
    • Gość: karamba Re: Eurowybory 2009 IP: *.chello.pl 08.06.09, 20:52
      Ciekawostka:). Ale przecież u nas nikt się wyborami nie interesuje.
      Potem natomiast narzekamy na podatki, regulacje internetowe,
      samochodowe, telewizyjne, itd.
      • Gość: hmm Re: Eurowybory 2009 IP: 77.223.220.* 08.06.09, 21:21
        Może jak nie będziemy chodzić to zaczną nas szanować i mieć motywację do pracy
        dla dobra wszystkich a nie tylko dla lobbystów ?
    • Gość: linek Kretynizm ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 22:17
      Miodowicz miał 49 tysięcy,nie wszedł do PE, a Włosowicz zebrał 5 tysięcy i
      został posłem !! Jaja kwadratowe ! To są partyjne układanki, a my jako wyborcy
      robimy za ciuli !
      Dlaczego nie można wybierać w okręgach - województwach ! ? Po co te partie ?
      Następnym razem do wyborów pójdzie jeszcze mniej ludzi , albo wcale !!
      Jedyna rada - ograniczy liczbę posłów w PE tak jak i ograniczyć liczbę posłów w
      Sejmie, senatorów zlikwidować!, wprowadzić w kraju zakaz - jaki jest w PE -
      poseł nie może być pracownikiem administracji - czyli ministrem,
      samorządowcem,wojewodą, prezesem spółki skarbu państwa ( kłania sie poseł
      Milcarz z Wodociągów Kieleckich ).
      Kolejna sprawa - okręgi jednomandatowe !!
      Zlikwidować utrzymywanie partii z budżetu państwa ! Tylko ze składek ! Żadnycnh
      dotacji .
      • Gość: Korona MKS Re: Kretynizm ! IP: *.chello.pl 08.06.09, 23:33
        Czy ty linek myślisz naprawdę, że gdyby wszedł Miodowicz, a nie wszedł Włosowicz, to miało by to jakiekolwiek znaczenie, poza ich rodzinami i znajomymi? Kretynizm.
        '
        PRAWDZIWE WYBORY odbyły się, gdy z 30 milionów uprawnionych, wybrano/ zgadnij kto wybrał???/ 1000 kandydatów umieszczonych na wszystkich listach wyborczych w kraju. I nie w przypadkowej kolejności.
        Nie przejmuj się więc swoją rolą, bo i tak cię wyp.....
        '
        To naprawdę bez większego znaczenia, kogo z tego tysiąca kandydatów sobie wybierzecie. Jak należy zachować się w parlamencie, decydują o tym liderzy partii w porozumieniu z płatnymi ekspertami i lobbystami. Posłowie dostają ściągawkę przed każdym głosowaniem, jakie guziki należy nacisnąć w kolejnych głosowaniach. Także każde wystąpienie, musi być uzgodnione co do treści z parlamentarnym klubem partyjnym. Tak naprawdę to bez szkody posłem może być nawet taki... jak ty, albo niskie podatki
        ;-)
    • michal.jamrozik Eurowybory 2009 09.06.09, 10:45
      To albo nierzetelność dziennikarska (podobny błąd był w Echu) albo nie wiem co.
      (...)Andrzej Szejna 22.278, 2. Joanna Senyszyn 8560(...)
      Stąd by wynikało, że to Szejna wejdzie do PE a nie Senyszyn, a jest odwrotnie.
      Według danych PKW Sejna uzyskał 33 tys. głosów, a Senyszyn ponad 43 tysiące.
    • michal.jamrozik Eurowybory 2009 09.06.09, 10:48
      Jak wyżej.
      (...)Róża Thun 20.563, 2. Konstanty Miodowicz 25.494, 3. Bogusław Sonik 3223 (...)
      Żenada.
    • eugeniuszc Eurowybory 2009 10.06.09, 05:47
      Nie posiadam się ze zdumienia patrząc na uzyskane przez
      kandydujących ilości głosów i czytając,komu mandaty przydzielono .
      Mnie chyba w szkołach ,które kończyłem, źle uczono matematyki, gdyż
      sądziłem ,że 22278 głosów (A. Szejna )to jest więcej niż 8560
      (J.Senyszyn). Konia z rzędem temu, kto wyjaśni mi zawiłości
      idiotycznej ordynacji!!!
      • Gość: szczurołap Re: Eurowybory 2009 IP: *.range86-153.btcentralplus.com 10.06.09, 08:56
        polskie "partie" tak ustawily SOBIE system wyborczy aby niezaleznie od tego na
        kogo glosujemy, czy W OGOLE glosujemy bylo tak jak oni chca... przeciez to jedna
        wielka sitwa, spotkaja sie po wyborach i beda sie smiac z calego motlochu
        ktorym "musza" rzadzic, ktoremu rabia łaske ze rzadza... wasze-nasze glosy sa
        potrzebane tylk do tego zeby odfajkowac fakt ze wybory sie odbyly...
        DEMOKRATYCZNIE...
      • Gość: acotam Re: Eurowybory 2009 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.09, 10:57
        Kolego Eugeniuszu, takie wyniki poszczególni kandydaci uzyskali w
        woj.świętokrzyskim, a cały okręg składa się jeszcze z woj.małopolskiego. Radzę
        trochę poczytać na ten temat, apotem się wymądrzać.I liczę na konia z rzędem.
        Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka