Dodaj do ulubionych

PRZEKRĘT Z ŁAWNIKAMI !!!!!

28.12.03, 13:01
Witam,

Jeżeli macie jakieś informacje nt. wyborów ławników, w których w charakterze
kandydatów uczestniczyli radni i członkowie ich rodzin, urzędnicy miejscy,
dyrektorzy i kierownicy gminnych instytucji i firm – DAJCIE ZNAĆ,
NAPISZCIE!!! (czy zostali wybrani, ile osób, z jakich partii i klubów).
Może znacie miasta lub gminy, w których ławnikami zostali ludzie
rekomendowani przez partie polityczne.
Mam już trochę namiarów i danych ale chcę zebrać jak najwięcej informacji.
Interesuje mnie każda, nawet najmniejsza miejscowość i gmina! Wyniki moich
dociekań obiecuję zamieścić w necie :)

Napiszcie co wiecie, dajcie namiary na strony i artykuły w necie! Piszcie na
forum, albo na maila.
Z góry dziękuję i pozdrawiam Noworocznie,

ejko@gazeta.pl

Obserwuj wątek
    • ejko Re:PRZEKRĘT Z ŁAWNIKAMI !!!!! 29.12.03, 14:13
      to budujące, że (póki co) nikt z Szanownych uczestników tego Forum nie miał
      styczności z przejawami partyjniactwa, nepotyzmu i prywaty w wyborach
      ławników :)
      To budujące... i mam nadzieję, że prawdziwe.

Pozdrawiam,
      ejko
      • Gość: Krzysio Re:PRZEKRĘT Z ŁAWNIKAMI !!!!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.03, 22:05
        to budujące, że forumowcy nie są "donosicielami" dla nie wiadomo kogo i nie
        wiadomo po co

Pozdr.
        • Gość: Zenek Re:PRZEKRĘT Z ŁAWNIKAMI !!!!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.03, 23:08
          Jakie przekrety? To lepiej wybarać na ławnika bezrobotnego ,bez zawodu,czy
          dalej pozostawić ławnika ,który ma wykształcenie prawnicze.Skończył UJ w
          Krakowie.Tak postąpiły w większości Sady,że pozostawiły tych z odpowiednim
          przygotowaniem zawodowym.Ławników nazywa się w sądach wazonami.Bo taką
          faktycznie spełniali rolę.Był przypadek kiedy ławnik zmarł przed końcem
          przewodu sądowego(liczył sobie 80 lat)i cały proces trzeba było prowadzić od
          nowa.Dobrze,że w obecnym prawie zapisano ,iż ławnik nie może przekroczyć 65
          lat.Jeżeli to mają być te przekrety,że sądy pozostawiły ławników z odpowiednim
          przygotowaniem a pogoniły cały szereg osób nie mających jakiejkolwiek
          świadomości prawnej.Śpiących na sali rozpraw to jest to cenne.Może wreszcie
          odmieni się stereotyp ławnika,który ma jak sędzia zawodowy też jeden głos ale
          zachowuje się jak wazon.Woli nie narażać się sedziemu i tylko przyklaskiwać.
          • ejko Re:PRZEKRĘT Z ŁAWNIKAMI !!!!! 02.01.04, 19:12
            Zenek - ja nie o tym ino o tym, że to np. niezdrowo jak radny z ramienia partii
            zostaje zgłoszony jako kandydat na ławnika, potem będąc członkiem zespołu do
            zaopiniowania kandydatów na ławników opiniuje siebie w wynikiem pozytywnym, a
            na sam koniec razem z kumplami z klubu przegłosowuje swoją kandydaturę!
            Dla mnie to jest CHORE! Jeżeli macie inne zdanie to szkada :)

Szukam takich przykładów, to mnie interesuje - jak dużo w Polsce jest prywaty,
            nepotyzmu i kombinatorstwa, czy tak jest wszędzie czy tylko np. w KOziej Wólce
            i Gorlicach...

Pozdrawiam,
            ejko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka