kk_m 26.04.07, 15:11 Na pewno to pytanie już było - którą szczepionką zaszczepić prawie 4-latka (Pneumo23 czy Prevenar) czy moze obiema w jakimś przedziale czasu? Czy macie juz za sobą taką decyzję? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madda71 Re: Pnemokoki 26.04.07, 22:03 jeśli się wczytasz dobrze na stronie www prevenara to wyczytasz: najpierw prevenar /jako baza-bo ma mniej szczepow/, a po 6 tygodniach pneumo23. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiu1007 Re: Pnemokoki 01.05.07, 13:41 ja rozmawialam z lekarzem pediatra i nie ma potrzeby kilku szczepionek Oli ma 2 lata i pneumo 23 wystarczy samo ale idz upewnij sie sama do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: Pnemokoki 01.05.07, 21:08 Będziemy szczepić trzylatkę prevenarem. Rozmawiałam z lekarzem rodzinnym na ten temat i z kilkoma znajomymi medykami. Prevenar jest bezpieczniejszy. A pneumo 23 zalecane jest powyżej 5 roku życia. Jeśli zdecydujesz się zaszczepić prevenarem to doszczepić pneumo23 można dopiero po dwóch albo trzech latach. Koleżanka wyżej podaje błędną informację. Odpowiedz Link Zgłoś
madda71 Re: Pnemokoki 01.05.07, 22:46 andziulindzia napisała: > prevenarem to doszczepić pneumo23 można dopiero po dwóch albo trzech latach. > Koleżanka wyżej podaje błędną informację. to pewnie było do mnie napisałam tylko to co przeczytałam,cytuje ze strony: "Zdania naukowców na temat skuteczności szczepionki nieskoniugowanej (Pneumo 23, Pneumovax 23)u małych dzieci są podzielone. Uważa się, że ta szczepionka jest słabsza od szczepionki skoniugowanej (Prevenar), ponieważ nie wzbudza pełnej odpowiedzi immunologicznej, daje słabą pamięć immunologiczną i nie zwalcza nosicielstwa, ponadto jest słabo przebadana u dzieci. Z tego względu zalecam dzieciom w wieku 2-5 lat 1 dawkę szczepionki koniugowanej (Prevenar) oraz w odstępie 6-8 tygodni jedną dawkę szczepionki nieskoniugowanej." stąd wzięłam info, że polecaja najpierw prevenar, a pozniej PO 6-8 TYGODNIACH ,a nie 3 latach pneumo dla uzupelnienia szczepienia. to tak dla wyjasnienia, bo nie jestem zadną specjalistka w tym temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
madziki Re: Pnemokoki 02.05.07, 10:07 Mojemu 3-latkowki pediatra zaleciła tylko Prevenar. Nie wspominała o dodatkowej szczepionce. Odpowiedz Link Zgłoś
kk_m Re: Pnemokoki 02.05.07, 11:49 Rozmawialam już z dwoma pediatrami i obaj powiedzieli zeby szczepić Prevenarem bo jest skuteczniejszy. I tak zrobię. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Madda 02.05.07, 21:50 Ja też specjalistką nie jestem, ale moi medycy tak mnie wszyscy zgodnym chórem poinformowali. Ja po dwóch miesiącach od prevenaru będę doszczepiać na meningokoki. Odpowiedz Link Zgłoś
madda71 Andziulindzia :) 05.05.07, 13:53 mowisz po 2 m-ch? ja szczepiłam na pneumokoki na spoznionym bilansie 2latka, tez bym go na meningo doszczepiła. ale ponoć nie ma szczepionek w aptekach! Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: Andziulindzia :) 05.05.07, 22:40 O! Nie wiedziałam że są kłopoty z tą szczepionką. Będę musiała w związku z tym pomarudzić aptekarzom Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_a77 Re: Andziulindzia :) 06.05.07, 12:58 Moja pediatra mówiła mi, że szczepionkę na meningo będzie można kupić od września. Odpowiedz Link Zgłoś
kapuhy_a Re: Andziulindzia :) 06.05.07, 20:32 A ja mam pytanie...ile kosztuje taka szczepionka i czy jest szansa na obniżenie kosztów?przecież nie każdą mamę stać na nią pewnie... Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: Andziulindzia :) 06.05.07, 20:57 Prevenar kosztuje 250-260 zł, a na meningokoki ok 50 zł. Niestety obniżyć tej ceny się nie da. A niedawno dowiedziałam się że opracowują prevenar przeciw 14-stu szczepom, czyli lepszy od obecnego na rynku, bo on jest na 7 szczepów bakterii. Odpowiedz Link Zgłoś
madziki Re: Andziulindzia :) 08.05.07, 08:15 Niestety to są już nieaktualne ceny. Prevenar obecnie w hurtowniach kosztuje 340zł... taką delikatną podwyżkę zrobili, bo za duże zainteresowanie było. :[ Odpowiedz Link Zgłoś
loulla Re: Pnemokoki 07.05.07, 14:06 a czy ta szczepionka jest jednorazowa?? czy należy ją powtarzać?? Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: Pnemokoki 07.05.07, 21:26 Jeśli szczepisz dziecko trzyletnie nie trzeba szczepienia powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: Pnemokoki 08.05.07, 00:02 a młodsze trzeba prevenarem chyba ze 4 razy Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: Pnemokoki 08.05.07, 00:08 na stronie www.pneumokoki.pl jest informacja o szczepieniu starszych dzieci. Np. 12-23 miesiąc to 2 dawki z odstepem 2 miesiące, a powyzej 24 miesiąca do 5 r.ż 1 dawka) Odpowiedz Link Zgłoś