Dodaj do ulubionych

PORZĄDNA PODSTAWÓWKA W KRAKOWIE(PRYWATNA?)

22.01.05, 21:18
Może ktoś coś wie na temat podstawówek w Krakowie.Ostrzę sobie zęby na
społeczną szkołę podstawową (połączona może być z pryw.muzyczną)na
ul,Śniadeckich(okolice Ronda Grzegórzeckiego i kliniki laryngologicznej).
Dyrektorka bardzo na poziomie,kameralne klasy(10-12 osób)i przyzwoite
czesne.Dane na temat poziomu edukacji muszę pozbierać od rodziców którzy mają
tam dzieci.Może ktoś się tutaj pojawismile
A może ktoś coś wie na ten temat.Czy warto akurat tam i dlaczego?
A może gdzieś indziej?Czekam i dziękuję za wszystkie opinie.
Obserwuj wątek
    • marcepanna Re: PORZĄDNA PODSTAWÓWKA W KRAKOWIE(PRYWATNA?) 23.01.05, 04:05
      podobno jest tez prywatna szkola gdzies w okolicach ul stradom
    • hermenegilda_k Re: PORZĄDNA PODSTAWÓWKA W KRAKOWIE(PRYWATNA?) 25.01.05, 15:28
      moje dziecko chodzi do szkoły na Michałowskiego, społecznej. Ja jestem
      b.zadowolona, jeżeli chcesz wiedzieć więcej, pytaj
      • eleanorrigby Re: PORZĄDNA PODSTAWÓWKA W KRAKOWIE(PRYWATNA?) 10.02.05, 18:48
        A moje do "Skertzo",na Salwatorskiej-prywatna podstawówka o profilu
        artystycznym.Jest super.
        Kasia
        • renste Re: PORZĄDNA PODSTAWÓWKA W KRAKOWIE(PRYWATNA?) 18.02.05, 20:35
          Tak,ale "scherzo" nie jest szkołą muzyczną ,tzn.po ukończeniu tej szkoły
          dziecko nie ma prawa startować do muz.gimnazjum.
          • eleanorrigby Re: PORZĄDNA PODSTAWÓWKA W KRAKOWIE(PRYWATNA?) 20.02.05, 18:05
            Nie,ale jest napewno porządną podstawówką.Profil artystyczny znaczy tu,że
            zajęcia muzyka,plastyka,taniec,teatr są w większym wymiarze i włączone w
            program nauczania,a nie jako dodatkowe.Dla mnie jest też ważne,że jest to
            jedyna znana mi szkoła,która rzeczywiście integruje treści przedmiotów-
            tzn.jeden temat jest "przerabiany" na wszystkich przedmiotach łącznie z
            religią.Nauczyciele są doświadczonymi pedagogami,i realizują programy
            autorskie.No i rodzice są w większości "normalni smile" i niekoniecznie sami
            milionerzy..Moja córka jest ze szkoły bardzo zadowolona,ja też,a nie jest aż
            tak utalentowana muzycznie,zeby zostać muzykiem.Uczy się grać na pianinie,ale
            zależy mi,żeby ją to cieszyło i żeby potem nie zostawiła instrumentu,jak to się
            często zdarza.Nie znam się na naborze do państowowych szkół muzycznych,czy do
            gimnazjum muzycznego nie można po prostu zdać egzaminu,też z instrumentu?
            eleanorrigby
            • renste Re: PORZĄDNA PODSTAWÓWKA W KRAKOWIE(PRYWATNA?) 05.03.05, 18:17
              Do wszystkich szkoł muzycznych trzeba zdać egzamin weryfikujący uzdolnienia .Do
              podstawówki też.Dodatkowo do gimnazjum i liceum trzeba mieć ukończone
              odp.podstawówkę i gimnazjum co jest zrozumiałe ,bo dziecko musi posiadać
              elementarną wiedzę w zakresie muzyki aby mogło uczyć się dalej.
              Bez papierków nie ma szans.Moje dziecko jest niestety bardzo obdarzone przez
              naturę w tej dziedzinie (wiem bo sama jestem zawodowym muzykiem)i grzechem
              byłoby nie puścić jej do szkoły muzycznej.Oczywiście nic na siłę.Ale w
              podstawówce poziom przedmiotów ogólnych nie odbiega od zwykłych podstawówek,żal
              mi tylko angielskiego którego jest 2 godz.tygodniowo,a nie jak w szkole
              pryw.którą mam upatrzoną 5 godz.Ale to może nadrabiać po południu.Sama nie wiem
              co z tym zrobić.
              Z kolei szkoła na Śniadeckich to tzw.3 w 1.To pryw.podstawówka ,też
              zintegrowane przedmioty(o ile dobrze pamiętam)angielski jak trzeba i
              pryw.podst.muzyczna z uprawnieniami państwowej.
              Czesne -ujdzie ,niestety wpisowe wysokie.
              • eleanorrigby Re: PORZĄDNA PODSTAWÓWKA W KRAKOWIE(PRYWATNA?) 10.03.05, 20:57
                Dzięki,już rozumiem.
                A czy nie może być tak,że dziecko bardzo uzdolnione muzycznie chodzi do zwykłej
                szkoły,albo ma indywidualny tok nauki i uczy się grać prywatnie,u jakiegoś
                wybitnego nauczyciela + z mamą-muzykiem? Pytam z czystej ciekawości,bo w
                temacie "edukacja muzyczna"jestem zielona.
                Kasia
                • renste Re: PORZĄDNA PODSTAWÓWKA W KRAKOWIE(PRYWATNA?) 11.03.05, 12:14
                  Może być,ale z papierkiem będzie kłopot,no chyba że będzie ewidentnym
                  geniuszem,albo nauczyciel na tyle dużym autorytetem w świecie muzyki,że ten
                  problem załatwi.
                  Tymczasem zapisałam córkę na egzamin do kuzycznej szkoły i do dwóch
                  prywatnych.Zobaczymy co będzie dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka