1kjj 04.06.09, 15:54 Witam Wracam z rodziną z UK. Jako że ostatni raz w Krakowie byłam 20 lat temu nie za bardzo wiem gdzie warto się osiedlić mając małe dzieci. Poradzicie? 1kjj Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wszystko_gra Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 04.06.09, 16:54 Wszystko zależy od tego ile mozesz zainwestować w lokum. Ja jestem zdecydowaną zwolenniczką domów jednorodzinnych.Żadne tam szeregówki, bliżniaki, "pseudoapartamentowce". I polecam Wolę Justowską. Pięknie, zielono, wszędzie blisko, znakomite szkoły i przedszkola na wyciągnięcie ręki, łatwy dojazd- tylko, że dość słono kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wanilia39 Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 04.06.09, 19:38 i jeden drugiemu zagląda w okno... jak na blokowisku pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 04.06.09, 21:24 taaa, niebezpieczna dzielnica krakowa, wsezdzie daleko, komunikacja marna. gesto jak nie wiem co. infrastruktura- szkoly mega przepełnione, przedszkola zapomnij. jedno z najgorszych, poza kurdwanowem miejsc do mieszkania. proponuje bronowice, ale raczej stare niz nowe choc i stare niezle: szkoly, przedszkola, swietna komunikacja, brak korkow, bezpiecznie. wola oczywiscie fajnie, ale miejsc tam brak, a stare domy chodza za kase jak za palace. okolice parku jordana, salwator, focha, to moje typy Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 05.06.09, 08:44 Domy można kupić za całkiem przyswoitą cenę ponieważ spora część "finansowej elyty" zbankrutowała a domy są licytowane przez banki.I tak owe "pałace" można kupić za 1/3 ich wartości Ruczaj i Kurdwanów-odradzam, wynajmujemy tam mieszkania studentom. Bronowice popieram! Salwator też Odpowiedz Link Zgłoś
1ewok Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 05.06.09, 14:19 Fajnie, tylko trzeba mieć dostęp do tak licytowanych domów, a z tego co wiem, to kolejka chętnych jest bardzo duża Chyba, że możesz się podzielić informacją jak udało Ci się kupić taki dom na licytacji? Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 05.06.09, 19:02 Ogłoszenia są czasami w prasie- na Chełmskiej licytacja z ceny 4mln ostatecznie osiągnęła..1.300.000 jak również "pocztą pantoflową";- ) Jeśli chcesz- mogę dać znać jak tylko będzie coś atrakcyjnego- tylko sprecyzuj jaka lokalizacja Cię interesuje dokładnie. Ja nie kupowałam domu na licytacji,wybudowałam go na własnej działce. Odpowiedz Link Zgłoś
ula-lo Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 06.06.09, 21:35 Ale co Ty chcesz od Kurdwanowa? Fakt, szkoła-moloch (ale jest też szkoła sióstr), poza tym jest ok. Na pewno lepiej się tu mieszka niż np. w Śródmieściu. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 06.06.09, 21:51 jak to co??? dalekie, niebezpieczne osiedle (vide statystyki policyjne), ogromne obrzydliwe blokowisko, dojazd do innych czesci krakowa koszmarny, niemozliwe, zeby dziecko sie dostalo do przedszkola, jedna z njabardziej patologicznych szkol podstawowych sie tam znajduje, najgorsze gimnazjum, molochy takie, ze nie mozna. mało rodowitych krakowian tam mieszka, oj małochyba jedna z najbardziej obrzydliwych sypialni krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
lynette Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 07.06.09, 11:21 Nieroby wysiadujące na ławkach są wszędzie, przepraszam, może w arystokratycznej Woli Justowskiej nie, ale na Wolę mnie nie stać. Pijaczki, żulernia, młódź z psami-mordercami to widok normalny wszędzie, w każdej części Krakowa, w całej Polsce. Huta nie gorsza od innych miejsc pod tym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 07.06.09, 12:22 wiesz, w mojej czesci krakowa tego nie ma... no moze pojedyncze pijaczki, ale oni juz w wieku zaawansowanym. spokojnie mozna chodzic z psem w srodku nocy, zadnych psow morcercow nie ma, a jak juz to egzemplarze nieliczne. wiec sie ciesze,ze nie miszkam w nowej hucie, gdzie akurat wiem, z jest to widok powszedni. Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 07.06.09, 19:09 Wola Justowska- arystokratyczna? z której strony? Owszem podobno najbezpieczniejsza bo cała mafia tutaj mieszka Nie przesadzajmy z tą elitarnością Woli bo to zdecydowanie dawne czasy.Teraz raczej pomieszanie z poplątaniem pełne domków-koszmarków i rezydencji- gargamelków tudzież "apartamentowców" na minidziałeczkach Co do "towarzystwa" to też raczej "elyta" niestety...Na szczęście skupia się w określonej części Woli póki co i nie ma zagrożenia bliższego kontaktu.Do czasu oczywiście...;-((( My "jesteśmy" w starej części gdzie domy są stare, ludzie fajni,cisza i spokój..uff.. Odpowiedz Link Zgłoś
ula-lo Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 07.06.09, 13:18 Kiedy ostatni raz byłaś na Kurdwanowie? Ja wychowałam się przy parku Krakowskim, na Kurdwanowie mieszkam od 6 lat. Architektura oczywiście ohydna, ale żyć tu naprawdę nie jest tak źle. Sporo parkingów, w tym strzeżone, MPK sporo, dojazd 25 min, autem 15-20 min, masa placów zabaw, korty, basen, niezły dom kultury. Taniej niż w centrum, bardzo dużo zieleni, niezłe powietrze. O przedszkolu i szkole się nie wypowiadam, bo moje dziecko jest w kameralnych placówkach ss. Nazaretanek (ale znam nauczycielki z SP162 - moloch i to jest porażka, ale poziom nauczania nie jest niski). Oczywiście, Salwator czy Wola Justowska to nie jest, ale bez przesady. Z tą patologią i zagrożeniami to też chyba stereotyp - mieszkam tu, więc wiem. BTW, jestem rodowitą krakowianką, nie pracuję fizycznie ani nie piję jabola pod płotem , kilka rodzin profesorskich z osiedli na Kurdwanowie znam... A może chodziło Ci o całą XI dzielnicę, a nie konkretnie o Kuyrdwanów, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 07.06.09, 22:31 no wiesz, glupia sprawa, byłam w piątek, jechałam ok 40 min od alei. towarzyscho kolo bloku kolezanki takie szemrane, ze co chwile, choc nie jest to moi zwyczajem, wychodziłam zobaczyć, czy samochówd stoi. balam sie, ze nei miałabym czym wracac szkoła opisywana przez ciebie- miala koszmarne problemy wychopwawcze, sławne na cała polske. zreszta wystarczy sie pod nia przejsc na spacer, zeby zobaczyc. sorki, codziennie odbieram mojego syna pierwszaka ze szkoły, ale to co zobaczyłam przed ta szkola czeakjac na kolezanke i jej corke, to wolało o pomste do nieba... mialam kiedys wybór: kupic mieszkanie tam, fajne 2 poziomowe, 120 m, takie docelowe. ale sie nie zdecydowalam, kupiłam mniesze, ale w okolicy, gdzie moge dzieci do szkoly wysłac normalnej, publicznej, bo katolickie mnie nei interesuja, gdzie dzieciaki moga wyjsc same pod blok, gdzie moge w nocy wyjsc z psem. i nie musi byc to wola czy salwator (NB, ponoc, ze wzgledu na zerowa podaz- najdrozsze miejsce w polsce) eracajac do tematu: zdecydowanie odradzam. aha, a co to jest dzielnica XI? Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 05.06.09, 08:42 Jeśli ktoś na malutkiej działce wystawił sobie "rezydencję" to owszem Nam na szczęście nikt nie zagląda bo działkę mamy sporą Pozdrawiam również. Odpowiedz Link Zgłoś
lynette Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 05.06.09, 11:07 A ja, pewnie skazując się na lincz mieszkanek innych dzielnic Krakowa, bardzo polecam Nową Hutę, a szczególnie Bieńczyce. Zatrzęsienie placów zabaw, zieleni, przedszkoli, szkół, ośrodków zdrowia, świetna komunikacja. I nie jest tu niebezpiecznie, jak myślą krakusy. Mieszkam w Hucie dziesięć lat, nigdy naszej rodziny nie spotkało nic groźnego. Jeśli kiedykolwiek będę planować przeprowadzkę to tylko w granicach Huty. Moim zdaniem, to idealne miejsce dla osób z małymi dziećmi. Są tu nie tylko bloki, ale też samodzielne domki, zależy co komu bardziej pasuje. Zapraszam do Huty Odpowiedz Link Zgłoś
ajko podpisuję sie pod postem Lynette;-) 05.06.09, 12:34 dla rodzin z małymi dziećmi i starszych osób to idealne miejsce (Bieńczyce,Mistrzejowice) do zamieszkania. Dużo domów kultury z fajnymi zajęciami dla dzieci,szkoły,przedszkola (przy moim bloku trzy),żłobki,szpitale,mnóstwo zieleni,dobre połączenie z Krakowem.Mieszkam również 10 lat i mam wrażenie ,że to niezwykle spokojna okolica(monitoring,patrole policji,straży miejskiej). Wcześniej mieszkałam na Kazimierzu,jeszcze zanim stał się lubiany jak teraz i napiszę"oj działo się"... Moje ulubione dzielnice do zamieszkania to Prądnik Czerwony,Salwator,N.H. i Wola Justowska na "stare lata" Odpowiedz Link Zgłoś
lynette Ajko, dzięx! 05.06.09, 15:41 Jak będę stara i nieprzyzwoicie bogata, to też się na Salwator wyniosę A wcześniej też na Kazimierzu mieszkałam Odpowiedz Link Zgłoś
ula-lo Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 07.06.09, 13:22 To samo mogę napisać o Kurdwanowie... Mama 4-latki. (Z inteligencji, nie z nowobogackich ). Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 05.06.09, 16:44 oj, z nowa huta to jest tak: wolalabym chyba tam mieszkac niz np na ruczaju, czy kurdwanowie. ale jednak jest tam brzydko (chco stara nowa huta jest baaardzo w moim stylu i przepiekne mieszkania- wysoko, przestronnie, duze okna, baaardzo zielono) wiem, z sie narazam, i generalizuje. jednak tam mi towarzystwo nie odpowiada, a wiem co mowie, bo mam jedno mioeszkanie w n.h., ktore wynajmuje. jak mam tam jechac, to jestem chora, rozmowa z sasiadami- drugie pokolenie robotnicezj klasy pracujacej, siedzace na lawce z piwkiem- coz, nie dla mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Droga Bombo 05.06.09, 17:27 ja to drugie pokolenie klasy robotniczej dostrzegam wyraźniej w innych częściach Krakowa,a tak uściślając czwarte. W podsumowaniu stanu wojennego usłyszałam takie zdanie; "Gdyby nie Nowa Huta nie byłoby Krakowa". Nie jestem rodowitą nowohucianką,ale jest tutaj coś fajnego/niezwykłego. oczywiście kocham Kraków,ale to jadna z fajniejszych dzielnic tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
1kjj Re: Droga Bombo 14.06.09, 20:07 Bardzo wszystkim dziękuję za opinie. Chętnie wysłucham dalszych. Pozdrawiam 1kjj Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 14.06.09, 22:57 Kiedyś już był na forum taki wątek... Można doczytać... Odpowiedz Link Zgłoś
41paryz Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 21.06.09, 22:04 Hej, Ruczaj, a konkretnie okolice Europejskiego odpadają zupełnie. Mieszkamy tam od 4,5 roku z dwójką dzieci 6 i 1,5 roku. Tragedia z całą infrastruktura dla dzieci. Zapomnij o dobrym pediatrze, placu zabaw, przedszkolu czy żłobku państwowym, wyjściu na spacer do parku którego w pobliżu brak itp. Na fajny plac zabaw to jeździmy koło Solvay Parku, albo koło Tesco. Obecnie zastanawiamy się nad przeprowadzeniem się z powrotem w okolice Mazowieckiej Wrocławskiej. Tam mieszkaliśmy zanim kupiliśmy mieszkanie na Ruczaju. I żałuje bardzo że wyprowadziliśmy się stamtąd, nie wiem co nas podkusiło. Mam porównanie w dzieciach, pierwszy syn urodził się jak mieszkaliśmy właśnie w tamtych okolicach. Wszystko pod nosem. Super przychodnia, super Panie pielęgniarki, na Ruczaju takiej nie znajdziesz. Codziennie spacer po alejkach Grottgera, dużo zieleni, miejsce do zabawy dla dzieci, starsze maja gdzie pograć w piłkę. Na Ruczaju brak blisko jakiegoś boiska żeby chłopcy pokopali w piłkę, nudzą się. Na Ruczaju szkoły, przedszkola nie dostosowane do tak dużej liczby dzieci. Ja bym wybrała tamte okolice do zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuchna1 Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 22.06.09, 01:22 Polecam Zielonki, zieloną sypialnię Krakowa. Bliżej z nich do Rynku niż z wielu krakowskich dzielnic. Cicho, spokojnie, dobra szkoła i przedszkole, rewelacyjne połączenie z Krakowem- 10 minut do Nowego Kleparza, 15 minut do Dworca, busy i autobusy co kilka minut. Odpowiedz Link Zgłoś
1kjj Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 22.06.09, 08:57 Bardzo Wszystkim dziękuję za pomoc. Jesteście kochani. Pozdrawiam. J. Odpowiedz Link Zgłoś
didilinka Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 24.06.09, 23:04 Przez ciekawośc daj znać co wybrałaś . To też takie gdybanie, gdzie kupić a tak naprawde jak trafi Ci się okazja, mieszkanko wpadnie w oko to kupisz i tyle. Zdecydowanie odradzam Krakowskie Śródmieście. Mieszkałam w okolicy Wielopola, niby nie tak blisko centrum i nie było cudownie. Fakt w czasach młodzieńczych nieco lepiej a już z dziećmi gorzej. Placyk zabaw na Daszyńskiego na wysepce między dwoma ruchliwymi ulicami W weekendy masowy powrót pijanych z balang + śpiący narkomani wyłamująca i dewastująca drzwi kamienicy + stały zapach moczu na klatce. Krakowskie śródmieście, aż po Kazimierz i Podgórze zamieszkuje naprawde duża ilość menelstwa, które potrafi pokazać sporo. Pomine fakt, że często pod kamienicą czekał jakiś "sąsiad", który "chętnie przypilnuje samochód". Znajomi jak nas odwiedzali byli przerażeni. Naprawde większość okolicznych dzielnic począwszy od Kurdwanowa, Ruczaju, Huty i innych to o wiele przyjemniejsze miejsca. Szkołę widzę z okna, plac zabaw też, moje dzieci są zadowolone a ja nie muszę jechać codziennie do Parku Jordana a tylko wtedy kiedy mam ochote. Odpowiedz Link Zgłoś
1kjj Re: dzielnice przyjazne dzieciom- polećcie 25.06.09, 18:22 o rany, dobrze,że to piszesz. My trochę myślelismy o centrum ze względu na Urszulanki, gdzie chcielibyśmy posłać małą. Oczywiscie wcale nie wiadomo czy tam się dostanie ale jakoś geograficznie musimy się zahaczyć. Albo zamieszkamy tam bo tam jest szkoła albo Julia pójdzie do szkoły tam gdzie zamieszkamy...Strasznie to trudne , wiesz... Pozdrawiam J. Odpowiedz Link Zgłoś