Dodaj do ulubionych

Chlorki w pocie Instytut Kraków - Prokocim

13.07.09, 15:55
Zastanawiam się czy jedna próba chlorków w pocie wystarczy czy należy zrobić 3
próby Pani z Instytutu powiedziała mi przez telefon, że na ogół jedna próba
wystarcza. Naczytałam się i teraz nie wiem czy jedno badanie jest wiarygodne
czy nie?
Czy jest ktoś może kto ma dziecko z bakterią ropy błękitnej w gardle ??
Obserwuj wątek
    • mama_misi Re: Chlorki w pocie Instytut Kraków - Prokocim 13.07.09, 22:04
      Jaką metodą i jak wysoka wyszła próba potowa?

Aby wykluczyć mukowiscydozę próbę potową należy wykonać minimum 2 razy. Z tego
      co się orientuję, Twoje dziecko jest zakażone bakterią pseudomoonas aeruginosa
      (pałeczką ropy błękitnej) która jest bardzo typowa dla naszych dzieci. Jeżeli do
      tego dochodzą częste infekcje czy też problemy z układem pokarmowym (brak
      przyrostów masy ciała, biegunki lub zaparcia) upierałabym się przy wykonaniu 2
      próby potowej.
      • boguskaw6 Re: Chlorki w pocie Instytut Kraków - Prokocim 13.07.09, 23:10
        Moja córcia miała robione chlorki jakiś miesiąc temu i nic nie
        mówiono o tym że dla pewności powinniśmy zrobić to badanie jeszcze
        raz. no cóż to nasza ponura rzeczywistość
      • 0wiolcia0 Re: Chlorki w pocie Instytut Kraków - Prokocim 17.07.09, 12:47
        Byliśmy na próbie potowej pierwszy raz (wynik jest po trzech dniach nie
        zapamiętałam dokładnie nazwy tej metody), pielęgniarka powiedziała, że u nich w
        instytucie wykonuje się próbę drugi raz jeśli za pierwszym razem przekroczą 40
        Mały nie ma raczej objawów tej choroby, co prawda nie przybiera jakoś specjalnie
        dużo na wadze waży ok 12kg ale nie należy do dzieci które lubią jeść do tego ma
        alergie na białko mleka i jaja kurzego czekolade pomarancze.... więc z kupami to
        troche róznie jest, a dokładnie z ich kolorem, ale nigdy nie miał biegunek ani
        zaparć, nie choruje też bardzo często ( raz miał obturacyjne zapalenie
        oskrzeli, 4 razy przeziębiony i trzydniówka to na dwulatka chyba nie bardzo dużo)
        Wynik powinien przyjść w poniedziałek lub wtorek Mam nadzieję że bedzie dobry.
        A co do bakterii pseudomoonas aeruginosa zrobiliśmy drugi wymaz i nie wyhodowano
        żadnej bakterii!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka