Dodaj do ulubionych

Dwa tysiące za szczepionki dla niemowlaka

IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.11, 12:38
Panie Tusk, wie Pan ile kosztuje zaszczepienie dziecka????
Obserwuj wątek
    • pandzik Dwa tysiące za szczepionki dla niemowlaka 07.03.11, 12:59
      Jak już tak pani szła za ciosem, to jeszcze są szczepionki przeciwko meningokokom i przeciwko ospie, też płatne. Tylko na brak zdrowego rozsądku nie ma, co widać po pani.
      Niech pani na przyszłość nie rozmawia o szczepionkach z lekarzem, który ma kase z ich sprzedaży, tylko z kims kompetentnym.
      Ja rozmawiałam z pielęgniarką, która pracuje w szpitalu dziecięcym. Powiedziała, że w ośmioletniej karierze widziała dziecko z chorobą odpneumokokową RAZ. I nie było to dziecko szczególnie zadbane. To samo dotyczy rotawirusów, wystarczy dbać o higienę i unikac podstawowych źródeł zagrożenia. Ale jak młode matki już dwa tygodnie po porodzie lecą ze swoim dzieckiem do marketu na lans, to niestety w szczepionki muszą inwestować, prawda...? To samo dotyczy nadopiekuńczych, za to niedorozumnych mamuś, które naoglądały się w tv reklam ze smutnymi misiami.
      W szczepionki komibowane warto inwestowac, mniej wkłuć i lepsza jakość szczepionek. Ale cała reszta to marketignowa bańka mydlana.
    • Gość: dsq Szczepić IP: *.gl.digi.pl 07.03.11, 13:22
      Nikt nie przeczy, że firmy robia na tym kasę, co nie znaczy, że rodzice stosujący szczepionki postradali rozum. Na paracetamolu i aspirynie też zarabiają kokosy co nie przeczy, że należy je używać.
      Pneumokoki na ten przykład są z bezpłatnym standardzie w ok. 40 krajach świata, czyli we wszystkich cywilizowanych. WHO zdecydowanie zaleco ich powszechne wprowadzenie na skalę powszechną.
      WHO czasami też daje plamę (świńska grypa), ale już wolę ich autorytet niż jakiejś pielęgniarki.
      • pandzik Re: Szczepić 07.03.11, 18:12
        Ale ja nie mówię, żeby nie szczepić, nie jestem jedną z tych eko-kretynek, które uważają wszelkie szczepionki za samo zło. Ale jestem zdecydowanie przeciwna szczepieniu dziecka tylko dlatego, że pokazali to w reklamie.
        Szczepionka rotawirusowa to jest szczepionka przeciwko wirusom, które wywołują biegunkę i które generalnie siedzą w każdym człowieku - po prostu dorosły radzi sobie z biegunką o wiele lepiej niż niemowlak. Do 5 roku życia każde dziecko zarazi się rotawirusem tak czy inaczej.
        A biegunka - przypominam - jest chorobą brudnych rąk. I powiem jedno - dziś widziałam na własne oczy, jak kobieta przewijała MIESIĘCZNE DZIECKO przy umywalce w ogólnodostępnej toalecie, do której dziennie ma dostęp kilka setek osób. Dziecko leżało wprost na blacie, kobieta nie umyła rąk przed ani po. Wierzę, że temu maleństwu szczepionka się przyda, tym bardziej że kobieta z rozbrajającą szczerością przyznała, że już jest przyzwyczajona, bo często przewija to dziecko w takich warunkach. Ergo, miesięczne dziecko pół życia jak dotąd spędziło w publicznych kiblach w marketach.
        A pneumokoki? No cóż, mój lekarz powiedział, że największe zagrożenie, to: uwaga! - duże skupiska dzieci (ergo: żłobek), - osoby po 60-tce (ergo: babcia). Z kimkolwiek nie zostawisz malucha, złe pneumokoki na niego czyhają. Nie wiem, może mają mnie za idiotkę, niestety, pomylili się w targecie.
        • dano-pol Re: Szczepić 17.05.11, 22:27
          Gorąco zachęcam Was do podpisania niniejszej petycji dotyczącej wolności
          decydowania w kwestii szczepień i ochrony dzieci przed negatywnymi
          odczynami poszczepiennymi (NOP) poprzez pozostawienie rodzicom wyboru
          szczepionki, szczepienia (lub rezygnacji z nich), stworzenie sprawnego
          systemu rejestracji NOP i egzekwowania od lekarzy wypełniania formularzy
          NOP, do czego są prawnie zobowiązani.

PETYCJA WS.ZMUSZANIA RODZICÓW I DZIECI DO SZCZEPIEŃ I OCHRONY DZIECI
          PRZED ODCZYNAMI POSZCZEPIENNYMI

www.petycje.pl/7000
          Po więcej informacji na ten temat zapraszam na działające od kilku lat
          forum www.szczepienia.org.pl i niedawno powstałego Ogólnopolskiego
          Stowarzyszenia Wiedzy o Szczepieniach „STOP NOP” (strona na razie w
          budowie - zapraszamy wkrótce)

szczepieniapneumoihib.wordpress.com/
    • polsz nie kłam babo 07.03.11, 14:56
      zawsze mówią, że jest szczepienie ale za dopłatą można więcej. Chcesz to płacisz a nie to nie, nikt cię nie zmusza. Ale księzniczka chce mieć wszystko
    • polsz Re: Dwa tysiące za szczepionki dla niemowlaka 07.03.11, 14:58
      i jeszcze jedno. Caly dopłacony pakiet kosztuje jakieś 500 zł. Wiem, bo mam dzieci. Ciekawe skąd te 2 kafle.
    • skyrre romek 07.03.11, 15:49
      Nie wierzę! Pani redaktor tak ważnej i wpływowej gazety nie stać na szczepionkę dla dziecka? Wolałaby jechać na wczasy albo kupić sobie IPada? Oto nowoczesne świadome macierzyństwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka