hipochondria 04.02.08, 17:31 Chce wysłać mojącórcie do przedszkola od września i ciekawa jestem jaki jest koszt takiej imprezy dodatkowo czy jest szansa zapisania dziecka do przedszkola państwowego jeśli si enie pracuje ? (dopiero zamierzam szukać roboty) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemmavera Re: Przedszkole- ceny 04.02.08, 21:57 Jest szansa - ale to zalezy od obłożenia przedszkola. Moja córka zaliczyła dwa przedszkola w Katowicach (Piotrowice i Kostuchna), w żadnym nie uzależniali przyjęcia od mojej pracy. Stawek konkretnych nie pamiętam tak co do grosza, ale mniej więcej jest tak: dziennie około 4 zł opłaty stałej plus 4 zł za trzy posiłki (cena za posiłki zalezy od przedszkola). Oczywiście jeśli dziecko chodzi na dwa posiłki, płaci odpowiednio mniej. W przypadku choroby opłaty za posiłki są zwracane w następnym miesiącu (co oznacza, że masz mniej do zapłacenia, bo do ręki tych pieniędzy już nie dostajesz), ale opłata stała nie jest zwracana. To wszystko oznacza, że w przeciętnym przedszkolu państwowym zapłacisz za pobyt ok. 180 - 200 zł miesięcznie. To oczywiście przy założeniu, że dziecko nie choruje i zjada trzy posiłki dziennie. Co w praktyce rzadko się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś