mamusia_bartusia 29.04.07, 22:19 interesuje mnie koszt testów z krwi w kierunku alergii pokarmowej 9mies synka i gdzie można je wykonać.Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martasob1 Re: testy alergiczne 29.04.07, 22:33 witam robiłam własnie córce- 8 miesiecy testy z krwi by sprawdzic na co jest uczulona. testy robiłam na kościuszki- centrum alergologii, pani dr Dorywalska, koszt 110zł. jest to kilka podstawowych alergenów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_bartusia martasob1 30.04.07, 11:22 a jak wyglądało to pobieranie krwi i jak długo czekaliście na wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
viola311 Re: martasob1 30.04.07, 11:49 mnie odradzono zrobienie testów przed ukończeniem pierwszego roku życia... Odpowiedz Link Zgłoś
martasob1 Re: martasob1 30.04.07, 19:36 testy z krwi moze nie sa az takie dobre, fatycznie. u nas była koniecznośc. mała miała alergie i nie wiedzielismy od czego. jadła tylko mleko i jabłko i mimo tego miała objawy. w międzyczasie dawałam jej chrupki kukurydziane i to własnie one m. in. uczulaly mała. dowiedziałam się tego tylko dzieki testom. corka nie ma typowych objawów alergii- nie ma zadnych wypryskow, jedynie skórka na brzuszku, nózkach robi jej sie szorstka. takze lekarka stwierdziła, ze warto zrobic i juz chociaz czesc alergenów wykluczyc. testy robią tego samego dnia w którym byłam na wizycie. igiełka nakłuwaja zyłke , potem krewke zbieraja do pojemniczka. trwa to może z 1-2 minuty. mała strasznie płakała. na wizycie byłam w czwartek a wyniki miałam we wtorek. takze od razu we wtorek konultacja i omówienie diety z lekarzem. za wizyte ta wtorkowa juz nie płaciłam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_bartusia Re: martasob1 30.04.07, 21:56 dzięki za odpowiedź Tak się składa,że synek też był u dr Dorywalskiej,która zaleciła wykonanie testów z krwi na 9 alergenów.Mały ma szorstkie plamki na nóżkach i rączkach,które czasami zaczerwieniają się delikatnie,a pojawiły się 3mies temu,kiedy w jego diecie było tylko mleko,kleik ryżowy,marchew i jabłko.Po wykluczeniu marchewki i jabłuszka,nadal rozszerzałam dietę,plamki nadal pojawiały się-oprócz zmian skórnych nie ma innych dolegliwości.Mam nadzieję,że po testach wszystko się wyjaśni,choć jestem tego świadoma,że u tak małego dziecka mogą być niemiarodajne.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joll28 Re: martasob1 04.05.07, 22:55 Ja słyszalam że testy na slergię pokarmową robi się od 3 r.ż bo wcześniej są niemiarodajne ale jak wcześniej się cos dzieje to chyba warto ja też się zastanawiam bo moja córka ma 13m-cy i na polikach skórę chropowatą i nie wiem czy od mleka czy chrupek Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_bartusia Re: testy alergiczne 05.05.07, 20:59 a czy słyszałyście o nieinwazyjnej metodzie badań różnego rodzaju alergii o nazwie BICOM? Odpowiedz Link Zgłoś
pamama Re: testy alergiczne 21.06.07, 12:51 Byłam w tym samym czasie z dzieckiem na testach skórnych i na BICOMIE i niestety wyniki były zupełnie różne. Koleżanka odczulała dziecko w BICOMIE i najpierw była duża poprawa a potem zrobiło się dużo gorzej. Znam też lekarkę która 5 lat pracowała z tym urządzeniem i bardzo sobie chwaliła szczególnie odczulanie, jej córka w ten sposób skutecznie odczuliła się na psa, ale o testach mówiła, że nie zawsze są miarodajne. Odpowiedz Link Zgłoś