mamalgosia 11.05.17, 20:07 Co robić w Poznaniu 3 dni? 2 doroslych + 2 chlopcy (15 i 12) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
little_fish Re: Poznań 11.05.17, 20:23 Termy maltańskie, ZOO jeśli lubicie, muzea - archeologiczne, Brama Poznania, spacer po Rynku i okolicach Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 20:52 Brama Poznań - dzięki, nie słyszałam o tym. Czy do wejścia są kolejki w wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś
syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: Poznań 11.05.17, 21:01 Jest jeszcze palmiarnia i latajace motyle ale to chyba pod koniec maja dopiero Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 21:03 My tam będziemy w wakacje. Palmiarnia odpada, mamy. A latające motyle to w tej palmiarni? Odpowiedz Link Zgłoś
syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: Poznań 12.06.17, 10:26 Tak, motyle sa w palmiarni ale przez okreslony czas, nie pamietam kiedy chyba w czerwcu. Motylarnia jest tez w nowym zoo Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 20:51 Rynek to oczywiste. Czyli pół dnia z jedzeniem. Muzea - jak brzydka pogoda to ostatecznie, ale archeologia nie bardzo. Malta - tak, oczywiście ZOO - nie, byliśmy w Ostravie niedawno A co to są termy ,altańskie? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Poznań 11.05.17, 21:14 .Aqua park na Malcie Dodajmy, że największy w Polsce i dlatego polecam zobaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Poznań 11.05.17, 21:28 Na przejażdżkę kolejką-Maltanką chłopcy już za duzi, ale sama Malta jako teren wokół jeziora, spacerowo-rolkowo-rowerowy, sztuczny stok narciarski i tor saneczkowy (całoroczne) może im się spodobają? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Poznań 11.05.17, 21:46 Na igielicie można zjeżdżać na oponach. Jak z wypożyczeniem sprzętu rowerowego i rolkowego nie mam pojęcia, ale na pewno można to sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Poznań 12.05.17, 08:34 Sprzęt narciarski można wypożyczyć przy stoku. A w wielu punktach w Poznaniu są do wypożyczenia rowery miejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Poznań 12.05.17, 08:40 O, dzięki, opony to fajny pomysł. Ciekawe, czy latem sa tam tłumy? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Poznań 12.05.17, 08:57 To może najlepiej byłoby gdybyś napisała co lubicie/możecie robić? Łatwiej będzie doradzić. Moje dzieci np za termy dadzą się pokroić, lubią też muzeum archeologiczne i zoo czyli to, co akurat u was odpada 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Poznań 11.05.17, 20:33 Można zacząć od rynku - Rogalowe Muzeum z pokazem produkcji rogala, o 12 oczywiście koziołki, i moje ulubione Muzeum Instrumentów Muzycznych. Na pewno warto podjechać na Ostrów Tumski z katedrą i Bramą Poznania - tej ostatniej nie zdążyłam niestety zwiedzić. Warto też zobaczyć palmiarnię i przejść się do Parku Cytadeli z rzeźbami Magdaleny Abakanowicz. Z okolic to Kórnik i Rogalin, dla chłopców może ciekawe byłoby Muzeum Arkadego Fiedlera w Puszczykowie. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom PS 11.05.17, 20:35 Jest taka grupa zapalonych młodych przewodników PoPoznaniu, organizują krótkie wycieczki 1-2 h po mieście za "co łaska" (przynajmniej 2 lata temu tak było), można ich znaleźć na FB. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 20:54 Palmiarnię mamy u nas, a na własnoręcznym lepieniu pierników byliśmy w Toruniu... A na Ostrowie Tumskim co można robić? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 20:54 O, muzeum intrumentów muzycznych może mieć sens Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Poznań 11.05.17, 20:59 Niestety, piszą na stronie, że w tym sezonie nieczynne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 20:58 Tak, Bramę już zanotowałam. Podziemia katedry - to też jakiś pomysł, niezależny od pogody Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Poznań 11.05.17, 21:20 Z takich mniej oczywistych miejsc: - spacer po Jeżycach - tu głównie do podziwiania jest architektura (secesja), ewentualnie zwiedzanie nowo otwartych lokali gastronomicznych, w tym słynnej na pół Poznania od co najmniej 2 lat lodziarni Wytwórnia Lodów Tradycyjnych (chociaż jeśli o lody chodzi, to ja zawsze wolałam Kolorową na 27 grudnia), - spacer po Sołaczu - to dzielnica willowa w Poznaniu, całkiem przyjemna, jest tam Park Sołacki, w którym w letnie weekendy organizowane są targi śniadaniowe, niedaleko jest też Rusałka, można podejść przy ładnej pogodzie, ale nie jest to nic specjalnego - może lepiej wypożyczyć rowery miejskie i zaliczyć to jako trasę rowerową? - jeśli chodzi o muzea dla chłopców, to może Muzeum Uzbrojenia na Cytadeli? Niestety nie wiem czy warto <sama jestem dziewczynką >, ale w lecie przy okazji spacerów po Cytadeli widywałam tam sporo osób, - na brzydką pogodę jest też - podobno - jeden z lepszych symulatorów lotów przy deptaku (Półwiejska), ale to w sumie głównie dla zainteresowanych lotnictwem, - no i atrakcje oczywiste, czyli uliczki odchodzące od rynku, w tym Chwaliszewo, którym można dojść do Katedry (Ostrów Tumski), Święty Marcin, w tym zamek cesarski (który w przeciwieństwie do zamku królewskiego pochodzi z dawnych lat , ja bardzo lubię też spacerować al. Niepodległości, przy której stoją ciekawe wille - ale jest to dość głośna ulica, a moim ulubionym zakątkiem jest Wzgórze św. Wojciecha - niedaleko rynku i blisko Cytadeli. I dodatkowo to co wymieniali przedmówcy, myślę że na 3 dni w sam raz Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Poznań 11.05.17, 21:24 >Park Sołacki, w którym w letnie weekendy organizowane są targi śniadaniowe Park śniadaniowy w zeszłym roku pokłócił się z miastem (a raczej miasto z nim), nie wiadomo, czy bedzie w ty roku... Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 21:43 Dziękuję bardzo. Lubimy spacerowac. Oby była ładna pogoda Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Poznań 11.05.17, 21:46 To może ogród botaniczny? Zależy co dzieciaki lubią Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Poznań 11.05.17, 21:08 bramapoznania.pl/oferta/zwiedzanie/audiowycieczki-ostrow-tumski/ Na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Poznań 11.05.17, 21:17 > na własnoręcznym lepieniu pierników byliśmy w Toruniu... No ale rogale marcińskie macie wyłącznie w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Poznań 11.05.17, 21:19 W soboty w Farze są koncerty organowe i zwiedzanie podziemi Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Poznań 11.05.17, 21:22 I jeszcze muzea: Bambrów na Mostowej i archeologiczne przy Starym Rynku Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Poznań 12.05.17, 08:29 do listy dorzuce jeszcze Blubry. Co do spacerów po Jezycach czy Chwaliszewie...No jak lubisz oglądać zasłane psim łajnem ulice.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Poznań 12.05.17, 08:41 Psie łajno u nas również w rozkwicie, więc może faktycznie niekoniecznie musimy zaliczyć Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Poznań 12.05.17, 08:42 Blubry - spojrzałam w internecie i wygląda, że bardzo fajne! Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Poznań 12.05.17, 08:46 a będziesz miała samochód? bo fajnie można pochodzić po (jak lubisz)polach lednickich i zwiedzić tam Muzeum Lednica - Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Poznań 12.05.17, 08:47 aaaa i z takimi chłopakami dużymi jakieś forty można pozwiedzać Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Poznań 12.05.17, 11:08 Tak,, będziemy mieli samochód. O Lednicy nie pomyślałam, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Poznań 12.05.17, 09:02 Do powyższych. W tym roku chyba także będzie można popływać stateczkiem po Warcie i pooglądać widoki. Przy okazji pobytu na Starym Rynku można wejść na wieżę zamku na wzgórzu Przemysła. Sam zamek kontrowersyjny, ale z wieży - widoki piękne. Warto też skorzystać z roweru miejskiego jest masa stacji, gdzie można rower pobrać i zostawić. A co do pytania o motyle - w zoo w Motylarnii już od dobrych paru lat latają sobie luzem. W Palmiarni nie zawsze. Warto też zajrzeć do kontenera z ekspozycją o Enigmie i kryptologach, stoi na św. Marcinie przed Zamkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Poznań 12.06.17, 10:15 można też już wejść na taras widokowy nowego Bałtyku, jeszcze nie byłam, ale już nie mogę się doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-anna Re: Poznań 12.06.17, 11:10 A można spytać, gdzie będziecie nocować? Pytam, bo tez myślę o 1-2 dniowej wycieczce do Poznania. Byłam tam rok temu, ale tylko przejazdem. Podobno miasto bardzo się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
zielinskakasia Re: Poznań 19.06.18, 11:10 Poznańskie zoo, Palmiarnia, Ogród Botaniczny Odpowiedz Link Zgłoś