11.05.17, 20:07

Co robić w Poznaniu 3 dni? 2 doroslych + 2 chlopcy (15 i 12)
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Poznań 11.05.17, 20:23
      Termy maltańskie, ZOO jeśli lubicie, muzea - archeologiczne, Brama Poznania, spacer po Rynku i okolicach
      • livia.kalina Re: Poznań 11.05.17, 20:28
        zgadzam się- Brama Poznań i Termy.
        • mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 20:52
          Brama Poznań - dzięki, nie słyszałam o tym.
          Czy do wejścia są kolejki w wakacje?
          • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: Poznań 11.05.17, 21:01
            Jest jeszcze palmiarnia i latajace motyle ale to chyba pod koniec maja dopiero
            • mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 21:03
              My tam będziemy w wakacje.
              Palmiarnia odpada, mamy.
              A latające motyle to w tej palmiarni?
              • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: Poznań 12.06.17, 10:26
                Tak, motyle sa w palmiarni ale przez okreslony czas, nie pamietam kiedy chyba w czerwcu. Motylarnia jest tez w nowym zoo
      • mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 20:51
        Rynek to oczywiste. Czyli pół dnia z jedzeniem.
        Muzea - jak brzydka pogoda to ostatecznie, ale archeologia nie bardzo.
        Malta - tak, oczywiście
        ZOO - nie, byliśmy w Ostravie niedawno

A co to są termy ,altańskie?
        • little_fish Re: Poznań 11.05.17, 20:52
          Aqua park na Malcie
          • livia.kalina Re: Poznań 11.05.17, 21:14
            .Aqua park na Malcie
            Dodajmy, że największy w Polsce i dlatego polecam zobaczyćsmile
            • little_fish Re: Poznań 11.05.17, 21:15
              Zobaczyć jak zobaczyć - skorzystać 🙂
              • livia.kalina Re: Poznań 11.05.17, 21:26
                otóż tosmile
              • kk345 Re: Poznań 11.05.17, 21:28
                Na przejażdżkę kolejką-Maltanką chłopcy już za duzi, ale sama Malta jako teren wokół jeziora, spacerowo-rolkowo-rowerowy, sztuczny stok narciarski i tor saneczkowy (całoroczne) może im się spodobają?
                • mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 21:41
                  A sprzęt można wypożyczyć?
                  • little_fish Re: Poznań 11.05.17, 21:46
                    Na igielicie można zjeżdżać na oponach. Jak z wypożyczeniem sprzętu rowerowego i rolkowego nie mam pojęcia, ale na pewno można to sprawdzić
                    • aguar Re: Poznań 12.05.17, 08:34
                      Sprzęt narciarski można wypożyczyć przy stoku. A w wielu punktach w Poznaniu są do wypożyczenia rowery miejskie.
                    • mamalgosia Re: Poznań 12.05.17, 08:40
                      O, dzięki, opony to fajny pomysł.
                      Ciekawe, czy latem sa tam tłumy?
              • mamalgosia Re: Poznań 12.05.17, 08:40
                nie, aquapark odpada
                • little_fish Re: Poznań 12.05.17, 08:57
                  To może najlepiej byłoby gdybyś napisała co lubicie/możecie robić? Łatwiej będzie doradzić. Moje dzieci np za termy dadzą się pokroić, lubią też muzeum archeologiczne i zoo czyli to, co akurat u was odpada 🙂
                  • aguar Re: Poznań 12.05.17, 10:29
                    Może park linowy?
    • echtom Re: Poznań 11.05.17, 20:33
      Można zacząć od rynku - Rogalowe Muzeum z pokazem produkcji rogala, o 12 oczywiście koziołki, i moje ulubione Muzeum Instrumentów Muzycznych. Na pewno warto podjechać na Ostrów Tumski z katedrą i Bramą Poznania - tej ostatniej nie zdążyłam niestety zwiedzić. Warto też zobaczyć palmiarnię i przejść się do Parku Cytadeli z rzeźbami Magdaleny Abakanowicz. Z okolic to Kórnik i Rogalin, dla chłopców może ciekawe byłoby Muzeum Arkadego Fiedlera w Puszczykowie.
      • echtom PS 11.05.17, 20:35
        Jest taka grupa zapalonych młodych przewodników PoPoznaniu, organizują krótkie wycieczki 1-2 h po mieście za "co łaska" (przynajmniej 2 lata temu tak było), można ich znaleźć na FB.
      • mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 20:54
        Palmiarnię mamy u nas, a na własnoręcznym lepieniu pierników byliśmy w Toruniu... A na Ostrowie Tumskim co można robić?
        • mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 20:54
          O, muzeum intrumentów muzycznych może mieć sens
          • echtom Re: Poznań 11.05.17, 20:59
            Niestety, piszą na stronie, że w tym sezonie nieczynne.
              No nie sad
        • echtom Re: Poznań 11.05.17, 20:56
          Zwiedzić podziemia katedry i Bramę Poznania.
          • mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 20:58
            Tak, Bramę już zanotowałam.
            Podziemia katedry - to też jakiś pomysł, niezależny od pogody
            • echtom Re: Poznań 11.05.17, 21:03
              Tak z ciekawości - skąd jedziecie?
                Górny Śląsk.
                • 89mumin Re: Poznań 11.05.17, 21:20
                  Z takich mniej oczywistych miejsc:
                  - spacer po Jeżycach - tu głównie do podziwiania jest architektura (secesja), ewentualnie zwiedzanie nowo otwartych lokali gastronomicznych, w tym słynnej na pół Poznania od co najmniej 2 lat lodziarni Wytwórnia Lodów Tradycyjnych (chociaż jeśli o lody chodzi, to ja zawsze wolałam Kolorową na 27 grudnia),
                  - spacer po Sołaczu - to dzielnica willowa w Poznaniu, całkiem przyjemna, jest tam Park Sołacki, w którym w letnie weekendy organizowane są targi śniadaniowe, niedaleko jest też Rusałka, można podejść przy ładnej pogodzie, ale nie jest to nic specjalnego - może lepiej wypożyczyć rowery miejskie i zaliczyć to jako trasę rowerową?
                  - jeśli chodzi o muzea dla chłopców, to może Muzeum Uzbrojenia na Cytadeli? Niestety nie wiem czy warto <sama jestem dziewczynką smile>, ale w lecie przy okazji spacerów po Cytadeli widywałam tam sporo osób,
                  - na brzydką pogodę jest też - podobno - jeden z lepszych symulatorów lotów przy deptaku (Półwiejska), ale to w sumie głównie dla zainteresowanych lotnictwem,
                  - no i atrakcje oczywiste, czyli uliczki odchodzące od rynku, w tym Chwaliszewo, którym można dojść do Katedry (Ostrów Tumski), Święty Marcin, w tym zamek cesarski (który w przeciwieństwie do zamku królewskiego pochodzi z dawnych lat smile, ja bardzo lubię też spacerować al. Niepodległości, przy której stoją ciekawe wille - ale jest to dość głośna ulica, a moim ulubionym zakątkiem jest Wzgórze św. Wojciecha - niedaleko rynku i blisko Cytadeli.

I dodatkowo to co wymieniali przedmówcy, myślę że na 3 dni w sam raz smile
                  • kk345 Re: Poznań 11.05.17, 21:24
                    >Park Sołacki, w którym w letnie weekendy organizowane są targi śniadaniowe
                    Park śniadaniowy w zeszłym roku pokłócił się z miastem (a raczej miasto z nim), nie wiadomo, czy bedzie w ty roku...
                  • mamalgosia Re: Poznań 11.05.17, 21:43
                    Dziękuję bardzo. Lubimy spacerowac. Oby była ładna pogoda
                    • little_fish Re: Poznań 11.05.17, 21:46
                      To może ogród botaniczny? Zależy co dzieciaki lubią
        • mondovi Re: Poznań 11.05.17, 21:08
          bramapoznania.pl/oferta/zwiedzanie/audiowycieczki-ostrow-tumski/ Na przykład.
        • kk345 Re: Poznań 11.05.17, 21:17
          > na własnoręcznym lepieniu pierników byliśmy w Toruniu...
          No ale rogale marcińskie macie wyłącznie w Poznaniu
    • kk345 Re: Poznań 11.05.17, 21:19
      W soboty w Farze są koncerty organowe i zwiedzanie podziemi
    • kk345 Re: Poznań 11.05.17, 21:22
      I jeszcze muzea: Bambrów na Mostowej i archeologiczne przy Starym Rynku
    • black.sally Re: Poznań 12.05.17, 08:29
      do listy dorzuce jeszcze Blubry.
      Co do spacerów po Jezycach czy Chwaliszewie...No jak lubisz oglądać zasłane psim łajnem ulice....
      • mamalgosia Re: Poznań 12.05.17, 08:41
        Psie łajno u nas również w rozkwicie, więc może faktycznie niekoniecznie musimy zaliczyćsmile
      • mamalgosia Re: Poznań 12.05.17, 08:42
        Blubry - spojrzałam w internecie i wygląda, że bardzo fajne! Dzięki
        • black.sally Re: Poznań 12.05.17, 08:46
          a będziesz miała samochód? bo fajnie można pochodzić po (jak lubisz)polach lednickich i zwiedzić tam Muzeum Lednica - Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy.
          • black.sally Re: Poznań 12.05.17, 08:47
            aaaa i z takimi chłopakami dużymi jakieś forty można pozwiedzać smile
          • mamalgosia Re: Poznań 12.05.17, 11:08
            Tak,, będziemy mieli samochód.

O Lednicy nie pomyślałam, dzięki
    • kadfael Re: Poznań 12.05.17, 09:02
      Do powyższych. W tym roku chyba także będzie można popływać stateczkiem po Warcie i pooglądać widoki. Przy okazji pobytu na Starym Rynku można wejść na wieżę zamku na wzgórzu Przemysła. Sam zamek kontrowersyjny, ale z wieży - widoki piękne.
      Warto też skorzystać z roweru miejskiego jest masa stacji, gdzie można rower pobrać i zostawić. A co do pytania o motyle - w zoo w Motylarnii już od dobrych paru lat latają sobie luzem. W Palmiarni nie zawsze. Warto też zajrzeć do kontenera z ekspozycją o Enigmie i kryptologach, stoi na św. Marcinie przed Zamkiem.
      • conena Re: Poznań 12.06.17, 10:15
        można też już wejść na taras widokowy nowego Bałtyku, jeszcze nie byłam, ale już nie mogę się doczekać.
    • justyna-anna Re: Poznań 12.06.17, 11:10
      A można spytać, gdzie będziecie nocować? Pytam, bo tez myślę o 1-2 dniowej wycieczce do Poznania. Byłam tam rok temu, ale tylko przejazdem. Podobno miasto bardzo się zmieniło.
    • zielinskakasia Re: Poznań 19.06.18, 11:10
      Poznańskie zoo, Palmiarnia, Ogród Botaniczny smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka