Dodaj do ulubionych

fenylokenturia

IP: *.ds2.agh.edu.pl / *.ds2.agh.edu.pl 05.01.04, 21:56
na czym polega feny czy fenoly... chodzi o chorobe genetyczna fenylekonturia
lub podobni ebrzmiaca
Obserwuj wątek
    • Gość: blle Re: fenylokenturia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 22:00
      znam tylko podręcznikową definicje.. chcesz taką? :]
      • Gość: agol Re: fenylokenturia IP: *.ds2.agh.edu.pl / *.ds2.agh.edu.pl 05.01.04, 22:10
        oki jak tylko zrozumiala dla zwyklych ludzi to dawaj,zobacze.z gory dzikeuje!!
        • Gość: blle Re: fenylokenturia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 22:16
          a więc:
          (uwaga-dyktuje chociaż nie wiem czy to jest zrozumiałe :/)

Jest to brak enzymu przekształcającego w tyrozynę. Fenyloalanina gromadzi sie i
          przekształca w toksyczny kwas fenylopirogronowy. Powoduje to uszkodzenia układu
          nerwowego. Nieleczona feny...-coś tam ;] prowadzi do uposledzenia umysłowego.
          nadmiar jest wydalany z moczem chorego. Zapobieganie wystąpieniu objawów
          chorobowych polega głównie na stosowaniu diety ubogiej w fenyloalanine.

ufff..:D pozdrawiam
        • hm_tak Re: fenylokenturia 06.01.04, 11:30
          Gość portalu: agol napisał(a):

> oki jak tylko zrozumiala dla zwyklych ludzi to dawaj,zobacze.z gory dzikeuje!!

To sięzdaje się nazywa FENYLOKETONURIA
    • Gość: Karolina fenyloketonuria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 22:35
      Polecam Ci kazda ksiazke do biochemii, najlepsza to wg mnie Harper. Ludzka
      odpowiedz na Twoje pytanie mozesz znalezc w " Zywieniu czlowieka" pod red. Jana
      Gaweckiego. Tam jest to fajnie napisane. Przykro mi bardzo, ze podalam tylko
      literature, ale zepsul mi sie skaner, a przepisywac paru ladnych kartek nie ma
      sensu.
      W skrocie- masz za duzo fenyloalaniny oraz jej metabolitow we krwi i moczu.
      Przewleklepodwyzszenie tego aa moze doprowadzic do uszkodzenia mozgu lub
      smierci.
      O wystepowaniu choroby decyduje niedobor aktywnosci hydroksylazy fenyloalaniny
      (PAH).
      Nie mozna spozywac produktow zawierajacuch fenyloalanine (np: czesc slodzikow)
      Mam nadzieje, ze w miare jasno to napisalam. Po szczegoly odsylam do biochemii.
      Pozdrawiam
    • Gość: bromboosia-genetyk Re: fenylokenturia IP: *.ists.pl / *.ists.pl 05.01.04, 23:34
      u dzieciakow sa specjalne testy ktore wykrywaja to zaraz po urodzeniu we krwi,
      niestety leczenie zwykle trwa cale zycie - polega miedzy innymi na konkretnej
      diecie. Obecnie jest w kregu zainteresowan genetykow - jako model to terapii
      genowej :-) jak chcesz wiecej to pisz na gazetowa skrzyneczke bromboosia@...
    • hm_tak Re: fenylokenturia 06.01.04, 11:33
      www.glutenex.com.pl/gtxl07.html
      Tu masz coś - napisane (częściowo) po ludzku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka