Dodaj do ulubionych

Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 13:51
>Profesjonalne oświetlenie dla ołtarza kosztowałoby około 100 tys. euro<
...chyba tyle mniej więcej kosztował (tfu!)Mitoraj, nie mówiąc o innych
szpetotach "upiększających" Kraków... Bardzo, bardzo chciałabym zobaczyć
(odkryć na nowo?...)ten cudny zabytek, PRAWDZIWE dzieło sztuki rzeźbiarskiej,
tak profesjonalnie oświetlone! Może mogłoby to sfinansować Bractwo Kurkowe -
wszak już chyba profesor Dźwigaj dość się dzięki niemu napracował? Jakkolwiek
bądź, trzeba to zrobić!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: dzul Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.184-82-b.business.telecomitalia.it 11.12.09, 14:38
      No prosze, nawet na gazecie mozna czasem cos ciekawego znalezc, choc oczywiscie
      nie obeszlo sie bez kwiatka: "przez 12 lat (1477-1589)".
      Faktem jest, ze oltarz zazwyczaj jest "sprzedawany" jako najwiekszy, najdrozszy,
      wielkie figury, slady chorob na postaciach itp. ciekawostki. I zapomina sie w
      tym wszystkim o tym, co najwazniejsze - ze jest to genialne dzielo sztuki.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl E tam, głupstwa. 11.12.09, 18:40
        Takich rąk w zbliżeniu na przykład nie znajdziemy na żadnym z dostępnych
        zdjęć.

E tam, głupstwa. Pamiętam, że jeszcze jako przedszkolak byłam pouczana przez
        mamę, że ołtarz Wita Stwosza w Krakowie wyróżnia się tym, iż postaciom widać
        każdą żyłkę na dłoni. I pamiętam, jak to sprawdzałam w albumie, który należał do
        mojego dziadka, gdzie rzeczywiście wydrukowano piękne zbliżenia dłoni. Album ma
        teraz dobrych kilkadziesiąt lat.

Tak mi się to wbiło w głowę, że od zawsze kojarzę ten ołtarz z tymi rękami.
        • sanmartino Ignorant i aragant 14.12.09, 10:48
          Niezły stek głupot. Facet bredzi, nie ma pojęcia o czym mówi, nie ma wiedzy z historii sztuki. Zero null. Gazeta robi mun bezwstydnie reklamę albumiku. No ale to już przecież krakowska świecka tradycja. Ciekawe z jakich środków ufundowane zostały te dyletanckie zabawy?
          • Gość: abba Re: Ignorant i aragant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 10:52
            skoro zarzucasz mu tak wiele, to może odniesiesz się do zagadnienia nieco
            bardziej merytorycznie, a nie tylko stekiem wyzwisk?
            • sanmartino Re: Ignorant i aragant 14.12.09, 12:30
              Proszę bardzo.
              Cała sprawa opisywana jest jakieś wiekopomne odkrycie. Nocą, księża płaczą, infułat łaskawie zezwala. Potem "odkrycia": nikt tak jak mistrz Stwosz nie robił, że nie wiadomo czy to renesans czy późny gotyk, i największe odkrycie: nogi takie rzeczywiste!!!
              Na temat sztuki późnośredniowiecznej napisane jest mnóstwo, o warsztacie Stwosza także. Może nie zawsze po polsku, ale przecież po niemiecku morze! Nad przenikaniem się wpływów włoskiego renesansu, gotyku międzynarodowego, sztuki flamandzkiej, realizmu burgundzkiego jest też wiele badań. Autor albumu opowiada jakby był pierwszym prawdziwym obserwatorem "odkrywcą" piękna i złożoności ołtarza. Mówienie, że nikt nie napisał, nie zrozumiał itp. jest nadużyciem, albo po prostu zwykłą arogancją...
              To przecież tylko album komercyjny, popularny. Nie róbmy więc z tego wielkiej sprawy. Rozumiem jednak, że jakoś trzeba "naukowo" i "artystycznie" uzasadnić wydatkowanie środków.... Jasne.
              Wszystko byłoby ok, gdybyśmy mówili tu o zwykłej komercyjnej promocji albumu ładnych zdjęć. Ale nie róbmy z tego wydarzenia kulturalno-naukowego Krakowa.
              Znaj proporcjum Mociumpanie...
              • spaceball Re: Ignorant i aragant 14.12.09, 20:54
                Popieram te wypowiedz. Chodzi o Krewnego i Znajomego Krolika, ktory odkryl nagle dodatkowa pasje: fotografowanie. Ot co.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Dyletant 11.12.09, 18:46
        Można właściwie powiedzieć, że nie wiemy dokładnie, co przedstawia ołtarz. To
        tajemnica polegająca na niejasnej egzegezie zaśnięcia Matki Bożej. Nie ma
        żadnego apokryfu, z którego można by wprost tę historię wywieść, co - nawiasem
        mówiąc - pokazuje, jak mało wiemy o XV wieku w Krakowie. Opowieść na ten temat
        musiała gdzieś funkcjonować, Wit Stwosz sam jej sobie nie wymyślił.

Nie, faktycznie. :-/
        pl.wikipedia.org/wiki/Za%C5%9Bni%C4%99cie_Bogurodzicy
        Ten facet nie ma pojęcia o sztuce i kulturze. Po prostu reklamuje swój nowy
        album. :-P
        • Gość: krt Re: Dyletant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 21:24
          ale to właśnie nie jest typowe przedstawienie zaśnięcia! Matka Boska nie leży na łożu śmierci, tylko upada na kolana, otoczona przez apostołów, a obok nie ma Chrystusa zabierającego jej duszę. taki schemat chyba naprawdę funkcjonował tylko w Krakowie.
        • Gość: agata zuzanna popieram jedyne słuszne poglądy na wszystko! ; ) IP: 91.196.28.* 13.12.09, 02:03
          > tajemnica polegająca na niejasnej egzegezie zaśnięcia Matki Bożej. Nie ma
          > żadnego apokryfu, z którego można by wprost tę historię wywieść, co - nawiasem
          > mówiąc - pokazuje, jak mało wiemy o XV wieku w Krakowie. Opowieść na ten temat
          > musiała gdzieś funkcjonować, Wit Stwosz sam jej sobie nie wymyślił

to brzmi jakby facet kiedyś został oprowadzony przez któregoś z tych Legalnych
          Przewodników Po Krakowie i nie bardzo dosłyszał o co mu chodziło, ale powtarzał,
          bo takie głodne kawałki świetnie brzmią na uzasadnienie spektakularnej akcji.
    • Gość: zizi Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 14:39
      Z jednym się zgodzę - oświetlenie ołtarza, ale i również prezbiterium w
      Kosc.Mari. jest FATALNE! Te kinkiety na stalach - kto się na to zgodził w ogóle????

A druga sprawa. Znowu Nowakowski. Dlaczego takie rzeczy pozwala się robić amatorom?
      • Gość: krakózka Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 15:38
        Nie wiem, czy Pan Nowakowski jest amatorem czy czy profesjonalistą - ale jeśli
        do tej pory tzw. profesjonaliści nie pomyśleli nawet o tym, co ten "amator"
        zrobił (i jak to skomentował!) - to... no comment!
        • Gość: zizi Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 16:14
          Uwierz mi, że nie jeden profesjonalista o tym pomyślał. Tylko różnica jest taka,
          że p. Nowakowski jest dyrektorem wydawnictwa powiązanego z UJ, mam po prostu
          różne znajomości, wejścia itd. Wystarczy popatrzeć na jego wcześniejszy album z
          cmentarza żydowskiego. To są zdjęcia na poziomie przeciętnego turysty. Ale
          wiadomo, że Pan Dyrektor Universitasu, to nie to samo Jaś Kowalski - Fotografik.
          • Gość: Docieliwy Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.bchsia.telus.net 11.12.09, 18:00
            Zmienie na chwile tematyke ale w pewnym stopniu jest to tez o Matce
            Jezusa. Cytat z artykulu : " Wit Stwosz pracował nad ołtarzem w
            kościele archiprezbiterialnym pod wezwaniem Wniebowzięcia
            Najświętszej Maryi Panny, nazywanym po prostu Mariackim, przez 12
            lat"
            Gdzie w Pismie Swietym (Biblii) - moze apokryfach jest wzmianka O
            Wniebowzieciu Marii. Jest tylko w Ewangelii mowa o wniebowzieciu
            Jezusa.
            Nie chce byc zle zrozumiany - chcialbym tylko wiedziec - wszak forum
            jest do dzielenia sie wiedza i pomagania innym.
            Czy to o co pytam powstalo z i w tradycji (dogmatow) Kosciola
            katolickiego, prawoslawnych czy innych?
            PS. Prosilbym rowniez o nieublizanie wszak mam prawo zapytac
            • sniegbielszy Do Dociekliwego... 11.12.09, 18:38
              Powiem Ci co ja wiem na ten temat, otoz:
              Jezus, to WNIEBOWSTAPIENIE,
              Matka Boska to WNIEBOWZIECIE. Zauwaz strone czynna i bierna zastosowana do tych
              slow. Ten niuans zawiera w sobie cala dogmatyczna prawde o tych dwoch postaciach.
            • Gość: autorr Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.chello.pl 11.12.09, 18:40
              wniebowzięcie Maryi, wniebowstąpienie Jezusa
            • walislaw_konski Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza 11.12.09, 18:54
              Nie ma. O "wniebowzięciu" Jezusa też nie ma. Jest o wniebowstąpieniu Jezusa, jest też o śmierci Maryi (w apokryfach - nie pomnę których, poszukaj). Wniebowzięcie Maryi zostało wprowadzone jako dogmat dopiero w połowie XX wieku, poprzez zastosowanie dogmatu o nieomylności papieża, gdy ten wypowiada się "ex cathedra" w sprawach wiary (czyli coś w rodzaju: "jestem papieżem, uwaga, wypowiadam się w sprawach wiary: Maryja została wzięta do Nieba wraz z ciałem, kto mówi inaczej, niech będzie potępiony, dziękuję za uwagę.") ;)
              • Gość: deniken Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 23:24
                A ja myślę, że to UFO ją zabrało...
        • Gość: też fotograf Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 18:45
          odpowiedź jest prosta, bo ma wejścia ;-)
      • Gość: m Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.09, 17:53
        Dlaczego takie rzeczy pozwala się robić amato
        > rom?

Przecież to tylko dokumentacja, jeśli ostre, bez przekłamań
        perspektywicznych n.p. to jest ok.
      • Gość: gość Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: 194.126.238.* 11.12.09, 18:51
        bo bardziej zabiegają o to niż profesjonaliści
    • Gość: kiki Jak widac Niemiec potrafi IP: 209.212.21.* 11.12.09, 16:09
      A oni we wszystim sa dobrzy
      • awitold Re: Jak widac Niemiec potrafi 11.12.09, 16:17
        Gość portalu: kiki napisał(a):

> A oni we wszystim sa dobrzy
        Taa, ci twoi dobrzy Niemcy Witowi, jak wrócił do domu, w uznaniu
        talentu obcięli nos i napiętnowali rozpalonym żelazem...
        • Gość: kiki Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: 209.212.21.* 11.12.09, 16:41
          to nie zmienia faktu ze byl Niemcem a nie Polakiem
          • awitold Re: Jak widac Niemiec potrafi 11.12.09, 16:54
            Gość portalu: kiki napisał(a):

> to nie zmienia faktu ze byl Niemcem a nie Polakiem
            Tak, ale uznanie zdobył w Krakowie. Podobnie zdaje się było kilkaset
            lat później z Bachem - też był niedoceniany, a nawet szykanowany -
            zarzucano mu lenistwo i szczerze w głos żałowano, że jako kantora
            trzeba zatrudniać kogoś tak miernego...
          • Gość: gda Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.09, 16:54
            > to nie zmienia faktu ze byl Niemcem a nie Polakiem
            Serio? Co ty nie powiesz.
            Jakieś kompleksy narodowościowe na forum leczysz czy jak?
            • kroliklesny Re: Jak widac Niemiec potrafi 11.12.09, 17:18
              Gda, kto tu ma kompleksy? Ile osob w Polsce wie, ze facet byl
              Niemcem? Dlaczego do dzisiaj nie uzywa sie jego wlasnego imienia:
              Voit Stoss, tylko spolszczonej wersji? Ja wiem, ze tak jest
              przyjete. Ale, czy dzieciom w szkole mowi sie prawde? Ze gosciu byl
              Niemcem dowiedzialem sie z zaskoczeniem w doroslym wieku, za
              granica. W Polsce o tym bylo hysz, hysz!
              • Gość: mika To marnie uwazales na lekcjach Historii. IP: *.pools.arcor-ip.net 11.12.09, 17:33
                Ja wiedzialam, ze pochodzil z Niemiec i, ze naszpikowano go tam pozniej zelazem
                za falszerstwa.
                • kroliklesny Re: To marnie uwazales na lekcjach Historii. 11.12.09, 20:09
                  Mika, wrong answer. Ja uwazalem dobrze, tylko wtedy o pewnych
                  rzeczach sie nie mowilo. Podejrzewam, ze Ty nauczana bylas historii
                  wiele lat po mnie! Milego weekendu zycze!
              • r1111111 Re: Jak widac Niemiec potrafi 11.12.09, 17:39
                kroliklesny napisał:
                > Ze gosciu byl Niemcem dowiedzialem sie z zaskoczeniem w doroslym
                > wieku, za granica. W Polsce o tym bylo hysz, hysz!

Głupoty Waść prawisz. W szkołach podstawowych po wsiach uczyli, że urodzony w
                Niemczech i że zmarł w Norymberdze, już za Gomułki (był taki, I-szy sekretarz :)
                w PZPR-ze).
                Była indoktrynacja, ale nie należy głupot pisać. Aż tak to nie fałszowali. Kto
                chciał, to i wiedział co to Katyń.
                Tylko ponoć na Śląsku nie wiedzieli o obozach (pewnie nie chcieli wiedzieć).
                • Gość: m Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.09, 17:57
                  o jakich obozach nie wiedzieli? O tych sowieckich, które ruscy i
                  komuniści na Śląsku pozakładali? Armia Czerwona jak wpadła do jednej
                  wsi śląskiej, która była polska przed wojną, to tak ją wyzwalali, ze
                  nawet uciekinierów z Auschwitz, poukrawnych przed
                  Niemcami,rozstrzelali nie wiadomo dlaczego. Potem się wzięli za
                  miejscowych. Więc co ty tu fanzolisz o obozach.
                • kroliklesny Re: Jak widac Niemiec potrafi 11.12.09, 20:15
                  Zarzucasz komus prawienie glupot, a sam je prawisz. Na Slasku wiele
                  rzeczy wiedziano, o ktorych nie mowilo sie gdzie indziej. Ja i kilku
                  kumpli bylo wzywanych na dywanik w liceum, bo odwioedzilismy chinska
                  ambasade i prosilismy o znaczki z Mao. Wtedy to byl hit. Bylismy
                  cholernie zaskoczeni, skad w szkole mogli wiedziec, ze tam bylismy?
                  Dzisiaj wiem, skad mogli wiedziec, a nawet wiem kto zakapowal. A co
                  do informowania uczniow o roznych ciekawych wydarzeniach poza
                  programem, to zalezalo od danego nauczyciela. Nasza "pani" od
                  historii nieopatrznie opowiedziala pare slow o Katyniu. Potem jakos
                  tak przestala uczyc. W polskich podrecznikach historii nigdzie nie
                  bylo napisane, ze facio nazywal sie Voit Stoss. Byla wzmianka,
                  ze "przyjechal" do roboty z Norymbergii, ale to, ze ktos jechal za
                  robota, a nalezal do jakiegos narodu, to roznica, nie? Czy dalej
                  twierdzisz, ze glupoty prawie?!
              • 1410_tenrok Veit, Veit, Veit 11.12.09, 17:41
                mój mały komuchu, a nie Voit.

W każdym podręczniku przeczytasz, że był Niemcem, jakkolwiek za czasów komuny
                był jeden wariat, co go chciał spolszczać. Przez wzgląd na spopeilałe kości,
                nazwiska nie wspomnę.
              • Gość: starababa Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 18:02
                A ja mam 61 lat, i "od zawsze" wiem, że Wit Stwosz był Niemcem. Skąd - nie wiem,
                nie pamiętam, ale kiedyś, drogie dzieci, czytało się, a i książki dla dzieci
                były mądre - choćby "Historia żółtej ciżemki" !
                • eva-kul Re: Jak widac Niemiec potrafi 12.12.09, 22:05
                  "Historia żółtej ciżemki", sliczna powieść dla młodych ,autorka bodajże Anna Domańska.I z tej właśnie książki dowiedziałam się o mistrzu Stwoszu. Wrócil on potem do Niemiec , pozostawil tam też swoje dzieła ( w Norymberdze ) , ale , że tak z nim skończono - nie wiedziałam.
              • Gość: Ma-ryja Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: *.dip.t-dialin.net 11.12.09, 18:26
                To, ze byl Niemcem do tej pory przemilczaja krakowscy przewodnicy nawet grup niemieckich i probuja wciskac ludziom glupote i do tego po niemiecku. Kiedys zwrocilam takiej pani uwage przed grupa katedrze, to skonczyla natychmiast swoj bylejaki wyklad lamana niemczyzna i pogonila grupe dalej.
                Kazde dziecko w Polsce uczy sie, ze Wit Stwosz byl Polakiem i jego Oltarz mariacki sprzedawany jest jako jeden z cudow polskich. Niestety tak trudno sie przyznac Polakom i Krakusom, ze kosciol mariacki jest kosciolem gminy niemieckiej w Krakowie - niemieckich kupcow, ktorzy tam dzialali, zyli, pracowali, bogacili sie. A na znak wdziecznosci budowali kosciol dla spolecznosci. Patrzac na architekture kosciola, to jest ona typowa dla czerwonego gotyku, jaki sie potyka na polskich ziemiach odzyskanych lub w polnocnych Niemczech. W Polsce nigdy nie bylo tego stylu, bo panowal powszechnie wplyw wloski. Patrzac na kosciol mariacki, to nie pasuje on do calej okolicznej architektury i jednoznacznie swiadczy o wplywach niemieckich. Nie widze nic zdroznego, ze Polacy tak kochaja kosciol mariacki i swojego Veita Stoßa, ale powinni sie przyznac, ze dostali to w spadku po Niemcach. Dobrze, ze ten kosciol nie podzielil losu innych domow, kosciolow i dworcow na Ziemiach Odzyskanych, ktore zostaly zaniedbane, a przede wszystkim zdewastowane.
                • Gość: mika Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: *.pools.arcor-ip.net 11.12.09, 18:33
                  To pewnie jakies lokalne krakowskie kompleksy/szowinizm, bo reszta Polski uczy
                  sie tego w szkole.

Serio.
                • 1410_tenrok a tobie ma-ryja kto 11.12.09, 21:08
                  takich idiotyzmów naopowiadał?
                  Niedość, że taki styl był, to jeszcze do tego, w wieku XVI wykształcił sie na
                  Wilenszczyznie taki styl pośredni pomiędzy gotykiem, a sztuką wschodnią.
                  Dobrze byłoby, abyś się uczyła trochę o wpływach różnych zakonów, np Cystersów,
                  Domikanów etc.......... Zasięg czerwonego gotyku to cała Europa centralna, jak
                  również Włochy po Toskanię..........
                  Uczyć sie to nie boli!

Wpływy włoskie to Renesans (w. XVI-XVII) i są niestety późniejsze od stylu
                  gotyckiego (w. XIII-XV/XVI) - tego nawet w szkołach elementarnych uczą. Twoja
                  ignorancja jest przerażająca. służy pewnie tym samym zabiegom, co zabiegi
                  kolesia poniżej.........
                • Gość: Brrr Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: 77.255.127.* 11.12.09, 22:33
                  Pierwsze słyszę o "gotyku czerwonym", czy były jeszcze inne odmiany kolorystyczne? Jakie wpływy włoskie w architekturze tego czasu??? Chyba Ci się z lekka style pomyliły.
            • Gość: kiki smieszne jest po prostu IP: *.dyn.optonline.net 11.12.09, 18:18
              jak niektorzy okreslaja takie rzeczy jak ten oltarz albo Dame z
              Lasiczka jako najwieksze polskie skarby narodowe i przyklady
              polskiego dziedzictwa kulturowego lol
              • minkat Re: smieszne jest po prostu 11.12.09, 19:04
                Obawiam sie , ze masz racje. Oltarz Mariacki to KRAKOWSKIE dziedzictwo kulturowe.

Poniewaz mieszczanie krakowscy raczej uwazali sie za krakowian niz za Niemcow
                (a, zeNiemiec, jezyka niemieckiego i poczucia przynaleznosci narodowej wtedy nie
                bylo, wiec predzej uwazali by sie za bawarczykow, brandenburczykow, saksonow
                itd)i ku chwale swojegorodzinnego miasta sprowadzili Mistrza swego rzemiosla.
          • Gość: Radek Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: *.jmdi.pl 11.12.09, 16:55
            Warto jednak dodać, że gdyby Wit Stwosz (czy po niem. Veit Stoß) był Polakiem a
            nie Niemcem, to ołtarz zostałby zniszczony przez hitlerowców, tak jak i wiele
            innych polskich zabytków zostało przez nich zniszczonych podczas II wojny
            światowej. Na szczęście jednak hitlerowcy uznali pochodzenie Wita Stwosza za
            aryjskie i zawieźli ołtarz do Berlina a potem do Norymbergi. Nie miej więc
            niepotrzebnych kompleksów, że Niemiec potrafi a Polak nie. :-) Wiele naszych
            zabytków nie przetrwało do naszych czasów.
          • Gość: do kiki Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: *.132.c81.petrotel.pl 11.12.09, 17:12
            dodam,że ołtarz ukradli Niemcy a nie jacyś naziści.Wymaga tego prawda historyczna.
            • Gość: markus Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: *.superkabel.de 11.12.09, 18:14
              a stan wojenny wprowadzili polacy a nie komunisci :P
              • Gość: niki Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 18:30
                Trochę i- Niemcy wybrali nazistów w demokratycznych wyborach, Polacy
                autorów stanu wojennego nie.
        • Gość: zenek Nie w uznaniu talentu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 17:03
          Tylko za oszustwo finansowe. I miał szczęście że nie położył za to głowy.
          Kolejny demagog...
          • awitold Re: Nie w uznaniu talentu 11.12.09, 18:28
            Ad zenek:
            Z dostępnych mi źródeł historycznych - może się mylę - wiadomo, że
            oskarżenia o fałszerstwo to fałszerstwo, Wit po prostu szczycił się
            swoim kunsztem, a zawistni mieszczanie po prostu nie mogli znieść
            wielkości jego talentu (ach, droga Kiki, jakież to polskie,
            nieprawdaż?), stąd i prześladowanie...
      • Gość: mika Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: *.pools.arcor-ip.net 11.12.09, 17:42
        Nie wiem czy wiesz, ale Niemiec wtedy nie bylo. Byly poszczegolene panstewka i
        miasta, ktore toczyly ze soba wojny na tle religijnym i ktorych mieszkancy nie
        uwazali sie za Niemcow, tylko za Bawarczykow itd. Oni nawet nie mowili jednym
        jezykiem, tylko kazdy wlasnym dialektem. Jestem pewna,ze on nie uwazal sie za
        Niemca. Te wszystkie nacjonalizmy t diewietnastowieczne wymysly, bo wczesniej
        bylo ludziom wszystko jedno.
        • Gość: markus Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: *.superkabel.de 11.12.09, 18:15
          oczywiscie , czul sie polskim genetycznym patriota :)
          • Gość: m Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: *.pools.arcor-ip.net 11.12.09, 18:39
            Wtedy nie bylo czegos takiego jak patriotyzm. Ludze bronili sie nie przed
            konkretnymi nardami, tylko przed najezdzca, ktory chcial ich ograbic i
            wymordowac. Polscy krolowie sprowadzali niemieckich kupcow i tez nikt sie nie
            burzyl.

Niektorzy podejrzewaja, ze Kopernik uwazal sie za Kaszuba.

To byl taki czas, gdy bylo wazne co czlowiek potrafi, ile ma pieniedzy i jakiego
            jest wyznania. Narodowosc nikogo nie obchodzila.
      • Gość: Bader Re: Jak widac Niemiec potrafi IP: *.toya.net.pl 11.12.09, 18:58
        Rozumiem że formułując tego typu zdanie pragniesz podkreślić swoją przynależność
        do narodu niemieckiego. Być może nosisz geny czystego aryjczyka ale czy jesteś
        tego pewny. Proponuje wysłać próbkę krwi na badania, koszt niewielki ok 100$.
        Życie płata jednak figle - a nuż praprababka w piątym pokoleniu na imie miała
        Rachela. Nic wielkiego by sie nie stało zmienił byś jedynie forum i tyle. לילה טוב
    • Gość: mm Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.09, 16:19
      Rób, zatem!
      • Gość: konrad.ludwik02 Czy to jednak nie Amerykanie znaleźli ten ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.12.09, 16:24
        Czy to jednak nie Amerykanie znaleźli ten ołtarz ukryty przez
        Niemców w Norymberdze bodaj? I natychmiast Polsce - choć
        komunistycznej - zwrócili?
        • kroliklesny Re: Czy to jednak nie Amerykanie znaleźli ten ... 11.12.09, 17:21
          Konradzie, Polska byla i jest jedna. Kanadyjczycy tez zwrocili
          wlasnosc wlascicielowi, arrasy w 1961. "Komunistyczna" to Polska
          nigdy nie byla, tak jak i nie byla "czwarta RP". Polska jest jedna,
          tylko ma na swoje nieszczescie roznych badziewiarzy ktorzy nia
          rzadza. Ale to juz inna sprawa!
          • sniegbielszy Re: Czy to jednak nie Amerykanie znaleźli ten ... 11.12.09, 18:48
            Krolikulesny, to co powiedziales to sa najswietsze slowa! ujales to bardzo
            celnie POLSKA BYLA, JEST I BEDZIE JEDNA! Po prostu POLSKA! A co tam w Warszawie
            siedzi to calkiem inna sprawa...
    • Gość: Kagan O ołtarzu Wita Stwosza IP: 193.136.157.* 11.12.09, 16:23
      1. Jak takie silne swiatlo wplywa na ten oltarz? Czy go przypadkiem nie
      uszkadza i nie przyspiesza procesow starzenia sie?
      2. Biedne ksiezulki, co sie poplakaly... Czy mamy nad nimi ronic lzy?
      • Gość: xyz Re: O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 16:47
        1.Przeczytaj jeszcze raz, powoli i ze zrozumieniem:
        >>kiedy pierwszy raz oświetliliśmy ołtarz Wita Stwosza olbrzymimi światłami,
        które są oczywiście profesjonalne i bezpieczne...<<<

2.Twoja uszczypliwość nijak ma się do treści artykułu
        • mr_kagan Re: O ołtarzu Wita Stwosza 12.12.09, 17:35
          Dawniej za "profesjonalne" uznawano takie techniki restaurowania dziel sztuki,
          ktore dzis sa uwazane za barbarzynstwo... Ponawiam wiec me pytanie - czy te
          swiatla moga zaszkodzic oltarzowi Veita Stossa?
    • Gość: kruk51 Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 16:31
      To wielka szansa na ogromna kasę dla czarnych ! Zrobią na tym miliony !
      To za pieniądze z budżetu będą konserwacje i remonty. A za oglądanie
      kasa pójdzie do Kościoła. Ten ołtarz będzie robił za jednorękiego bandy
      tę ! Jak w aferze hazardowej. Czyż u nas może być inaczej ?
    • Gość: ryzyk [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 16:32
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: m. Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.realestate.net.pl 11.12.09, 16:40
        W Watykanie może nie, ale w mojej rodzinnej Częstochowie na pewno....
      • Gość: p Słusznie, sprzedać ołtarz za granicę i dać biednym IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.12.09, 16:55
        W imię jedynie słusznej sekularyzacji sprzedajmy ołtarz a pieniądze dajmy głodującym dzieciom z PGRów (czy raczej ich ojcom na przepicie).
        Potem wyburzmy wszystkie kościoły - stary, nowy - nie ma znaczenia.
        Cegły spożytkujmy na budowę domów dla bezdomnych (sprzedadzą i przepiją).
        Na koniec przeróbmy wszystkich księży na mydło i je również sprzedajmy. Pieniądze damy żebrzącym na ulicach (żeby mieli za co pić).
        Wówczas będziemy krajem świeckim - znaczy nowoczesnym, mlekiem i miodem płynącym - bez ubóstwa, bezdomnych, bezrobotnych itd

• Gość: zenek Kolega to chyba lekcje u Jezuitów pobierał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 17:00
          Tyle tu przewrotności, kłamliwej retoryki, demagogii no i katolickiej "miłości
          bliźniego".
          • myslacyszaryczlowiek1 A mi to wygląda na żydowskie nauczanie 11.12.09, 18:35
            To Żydzi na swoich lekcjach religii od małego filozofują, przekonują się
            nawzajem do swoich racji, walczą na słowa i argumenty, ćwiczą retorykę, sztukę
            dyskusji. Najlepszego w tym fachu rabin wybiera na swojego następcę.
            Dlatego potem z łatwością odnajdują się w zawodach w których trzeba kłamać,
            ściemiać i oszukiwać jak prawnik, bankier, handlowiec, a współcześnie doszedł
            dziennikarz i media.
            Niektórzy doszli do takiej wprawy że całe narody zbałamucili i wprowadzili
            komunizm.
            • kroliklesny Czy to żydowski hucpiarz bajery pisze? 11.12.09, 20:24
              A niektorzy to nawet klikac w klawiature kompa sie nauczyli i
              szmoncesy wypisuja na forum!
        • Gość: seu Re: Słusznie, sprzedać ołtarz za granicę i dać bi IP: *.markom.krakow.pl 11.12.09, 17:56
          Wreszcie, jakze rzadki w sieci, głos rozsądku!
        • Gość: kaczo i sucho Re: Ten oltarz to dobro Narodowe a nie "koscielne" IP: 132.170.64.* 11.12.09, 18:01
          "W imię jedynie słusznej sekularyzacji sprzedajmy ołtarz..."

Jak do tej pory w Polsce dzieje sie dokladnie odwrotnie, tzn.
          uparcie, wrecz systematycznie jest gwalcona konstytucyjna zasada
          rozdzialu kosciola (rzymsko-katolickiego) od panstwa!
    • Gość: kocikoci Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.09, 16:41
      Moim zdaniem to oświetlenie jest beznadziejne - ostre i przeraźliwie zimne,
      ogałacające wręcz. Gdyby mógł, pan Nowakowski pewnie zaświeciłby im pod
      sukienki, żeby oprócz żyłek na nogach pokazać przyrodzenia świętych :/ Czy to
      "profesjonalne" oświetlenie nie mogłoby być bardziej naturalne i współgrające
      z klimatem świątyni?
      Mam nadzieję, że to w rzeczywistości nie wygląda tak koszmarnie i że to wina
      mojego stareńkiego monitora albo grafików z gazeta.pl :P
      • Gość: psik Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 16:58
        Gdyby Kaczyńskiemu zaświecił się nos w świetle reflektorów
        to byłoby z 200 wpisów
        A tu taka cisza. Bo to takie nudne ?
      • Gość: fotopasjonat Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: 195.150.70.* 11.12.09, 17:35
        Dokładnie tak. Ktoś kto robił te zdjęcia nie ma małe pojęcia o fotografii
        rzeźby. Inną sprawą jest to, że tam trudno rozstawić światła i sfotografowanie
        całego ołtarza mogło by zająć nawet miesiąc. Do każdego zdjęcia światła powinny
        być ustawiane osobno! Zdjęcia są poprzepalane. Oświetlenie jest zbyt kontrastowe
        i jest za zimna barwa światła. Fotograf nie szukał światłem najlepszych
        konfiguracji by pokazać plastykę (trójwymiarowość) rzeźby. Dla mnie te zdjęcia
        owszem są ciekawe, ale tylko poprzez samo dzieło. Da się ten ołtarz
        sfotografować dużo lepiej (nie wiem czy taniej).
    • Gość: Drewniany_poganin [...] IP: 67.159.5.* 11.12.09, 17:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Krakauer Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.12.09, 17:02
      wypada tylko dodac, ze Wit Stworz, a wlasciwie Veit Stoss byl Niemcem
      z okolic Stuttgartu, Koscol Mariacki byl kosciolem gminy niemieckiej
      z mszmi po niemiecku, mieszczanstwo bylo glownie niemieckie, nie
      tylko w Krakowie, ale w ogole wiekszosc miast byla zalozona przez
      Niemcow (tzw. migracja wschodnia);
      Polska ma wiecej wspolnego z niemiecka kultura niz sie dzis wydaje,
      m.in. wiekszosc slownictwa dotyczacego zycia miejskeigo pochodzi
      bezposrednio z j.niemieckiego (rynek, burmistrz, ratusz etc)
      • 1410_tenrok jak ja nie nawidze tego netowaego nudziarstwa, 11.12.09, 17:33
        zakompleksionych kretynów!

Veit Stoss był Frankonczykiem a nie Schwabem (Stuttgart)! Pochodził z małej
        wioski w okolicach Wuerzburga. Z Frankonii zwiał, ponieważ narobił przekrętów
        finansowych. Schronił sie na wschodzie. Po powrocie sprawiedliwość jednak go
        dosięgła.
        Był wielki.
        Oświetlenie wydobywa w genialny sposób wielkość tego niezwykłego rzeźbiarza i
        sznycerza. Fajnie byłoby, gdyby to dzieło było we taki sposób doświetlone.
        Zdjęcia świetne.
      • 1410_tenrok krakauer, nie ściemniaj 11.12.09, 17:36
        w średniowieczu Polska była otwarta na emigrantów. Zapraszano tu różnych, każdy
        mógł sie osiedlać. Flamandczycy, Zydzi i oczywiscie Niemcy. WSZYSCY ZOSTALI TU
        ZAPROSZENI!
        I nie siej obrzydliwej propagandy goebbelsowskiej, ponieważ sie od tego
        niedobrze robi.
        • Gość: krakauer bajki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.12.09, 20:39
          same fakty, zadna propaganda,
          tyle ze niewygodne dla Sienkiewicza i jemu podobnych bajkopisarzy

naucz sie troche o sredniowieczu potem sie wypowiadaj
          nie bylo czegos takiego jak "Polska", bylo Krolestwo Polskie, suweren
          i poddani, niewazne skad, pojecie narodowosci w dzisiejszym narodzilo
          sie w XIX w.

jakos nie chce mi sie dyskutowac z kims kto ma nick name "1410", to
          dobrze nie wrozy...

• 1410_tenrok sciemniasz koleś i to namietnie 11.12.09, 20:57
            poczytaj sobie księgi, choćby na temat życia codziennego w okresie średniowiecza
            lub podręczniki do histori, wówczas może pojmiesz.

skoro o pojęciu narodowości, to ty właśnie koles byłes łaskaw zytować w. XIX in
            extenso. Ja pisałem, w myślach cytując słynną łacinską sentencję - (zacytuje po
            polsku): obywatel Rzeczpospolitej - Liwin - języka ruskiego.......... Takie były
            czasy, piękne!

A gdzie tu masz suwerena i poddanych? Mówimy o twoich fobiach!

poszukaj sobie na mapach, wówczas zobaczysz na nich napis taki, jak "Polonia"
            lub "Res Polonia"...........

podobnie, dobrze nie wróży dyskusja z kimś, kto używa nicku krakauer. Nie
            wiadomo, czy tu chodzi o Krakauerwurst czy o miłośnika Hansa Franka.

• kroliklesny Re: sciemniasz koleś i to namietnie 11.12.09, 23:14
              A moze nie Krakauerwurst, tylko Passower Sliwowitz? Tez dobre!
    • Gość: Łukasz Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 17:04
      No chyba 112 lat pracował, ale to mało logiczne, bo chyba tyle nie żył...
      chyba ze dodatkowo był alchemikiem i znalazł kamień filozoficzny. ^^
    • Gość: bolek A teraz porownajmy z Skarga i JPII na Wawelu... IP: *.dip.t-dialin.net 11.12.09, 17:15
      To jest chanba aby takie prymitywne rzezby staly w tym miescie.
      • r1111111 Re: A teraz porownajmy z Skarga i JPII na Wawelu. 11.12.09, 17:43
        Gość portalu: bolek napisał(a):
        > To jest chanba aby takie prymitywne rzezby staly w tym miescie.

Hańbą jest nie znać podstawowych zasad ortografii ("komputer" nie podpowiada???).
        • Gość: markus Re: A teraz porownajmy z Skarga i JPII na Wawelu. IP: *.superkabel.de 11.12.09, 18:27
          co nie zmienia faktu ze facet ma racje
    • Gość: ROBERT Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: 41.112.182.* 11.12.09, 17:17
      PROPONUJE TYM WSZYSTKIM MALKONTENTOM ZLAPAC CHOCIAZBY RAZ ZA
      RZEZBIARSKIE DLUTKO(CZYZ ZNACIE CHOCIAZBY POPRAWNE NAZWY ICH? A COZ
      O KATACH ICH OSTRZENIA? I RODZAJACH DREWNA I ICH PRZYGOTOWANACH?)I
      CIEKAW JESTEM CZY BEDZIECIE WIEDZIEC Z KTOREJ STRONY ZACZAC WASZE
      ARTYSTYCZNE WYPOCINY!I ZAPYTAJCIE SIEBIE COSCIE WNIESLI DO PIEKNA
      KRAKOWA POZA CIAGLYM NARZEKANIEM I KRYTYKOWANIEM. AMEN.
    • Gość: angel Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.12.09, 17:55
      Podobno dwoch ksiezy plakalo bo tylko dwoch jest prawdziwych hahaha , to
      wszystko to jakas paranoja robienie ludzia wody z mozgu .
    • Gość: turysta Ile kosztuje zwiedzanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 18:12
    • Gość: Retoucher Przepalone fotki - porażka IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.09, 18:14
      Te zdjęcia są przepalone, co to za fotograf, kompletna porażka...
      • Gość: któś Re: Przepalone fotki - porażka IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.09, 19:04
        Ano, można to było zrobić dużo lepiej.
    • Gość: anna Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 18:16
      Rewelacja. poprosze kalendatrz na 365 dni roku z tymi
      szczególikami.BOSKO
    • Gość: Meehow Szkoda tylko że stoi nieużywany od Vaticanum II IP: *.146.115.3.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.12.09, 18:29
      Kiedy msza w rycie nadzwyczajnym odprawiana przy tym ołtarzu?
    • Gość: negocjatorka Taka noga to obłęd! Jaki obłęd??...dziwne... IP: *.lanet.net.pl 11.12.09, 18:42
      Cóż to za określenie dla arcydzieła?!!
    • Gość: któś Cokolwiek "wypalone" światła. IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.09, 19:02
      Kompozcyjnie - zdjęcia fajne. Można było lepiej oświetlić i
      naeksponować
      • sniegbielszy Co to jest te kropelki... 11.12.09, 20:21
        Na jednym ze zdjec (chyba 3-cie od konca) z palcow Marii splywa taki sznurek
        kropelek, jakby rosy. Co to moze byc!? Ja mam swietny album z fotografiami
        wykonanymi przez p.Stanislawa Kolowca z 1951 roku (rarytas!) i tam nie ma takich
        kropelek. Co do fotografii wykonanych obecnie to musze powiedziec, ze te stare
        sa znacznie lepsze. Dotyczy to przede wszystkim sposobu widzenia sztuki.
        Oswietlenie to nie wszystko. Trzeba jeszcze miec to cos co sie nazywa kultura
        osobista i nie chodzi mi tu o wieczorne mycie zebow...
    • Gość: LO Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza IP: *.ghnet.pl 11.12.09, 20:21
      To po kolei,autor zdjęć ma szczęście i pieniądze dysponować dobrej klasy sprzętem fotograficznym. Udało mu się zrobić tą serię zdjęć bo się postarał, znał kogo trzeba itd...Prawdopodobnie dało by się oświetlić Ołtarz o wiele,wiele lepiej, ja osobiście nie jestem zwolennikiem mocnego bezpośredniego światła...ale to inna sprawa. Ważne jest że Nowakowski podjął się tego i udało mu się coś zrobić jak i zwrócić uwagę na ten zabytek. Chcę powiedzieć że zrobienie zdjęcia to nie tylko wyzwolenie migawki to cała czasem wyprawa, koncepcja, czasem znajomości, czasem szczypta bezczelności,odwagi czy łut szczęścia.
      Żeby było jasne nie oceniam dokonań Pana Nowakowskiego, mierzi mnie krakowskie kumoterstwo i inne wynaturzenia naszego "światka ". Chciałem tylko powiedzieć że mimo wszystko może coś cennego w tej inicjatywie się da znaleźć. Wyluzujmy trochę.
      Pozdrawiam
    • staruch666 Re: Taka noga to obłęd! O ołtarzu Wita Stwosza 14.12.09, 20:40
      Bractwo Kurkowe??? A dlaczego oni?
      Przecież wystarczy, żeby kard. Dziwisz sprzedał jakiemuś
      deweloperowi jedną nieruchomość wycyganioną od miasta i można byłoby
      postawić tam 20 takich oświetleń!
    • Gość: zaklęczony Umiejętna manipulacja IP: *.152.157.219.dsl.dynamic.eranet.pl 15.12.09, 10:00
      Z tego artykułu dowiedzieliśmy się, że napewno teraz miasto będzie
      musiało przeznaczać 100 tys. euro na oświetlenie ołtarza, aby
      właściwie został wyeksponowany. Oczywiście za zwiedzanie i oglądanie
      pieniądze będzie brał kościół.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka