Dodaj do ulubionych

Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 roku!

IP: *.chello.pl 02.01.10, 08:56
"Wieloletni Plan Inwestycyjny to zwykle dokument, który z założenia
ma porządkować nasze marzenia o rozwoju Krakowa." Porządkować
marzenia? Moje marzenia nie wymagają porządkowania, za to obszar
miasta Krakowa owszem i to bardzo, ale od tego jest plan
zagospodarowania, którego chyba już nie zobaczę nigdy w życiu, bo
jak widać nawet dziennikarze już nie domagają się uporządkowania
przestrzeni Krakowa tylko swoich marzeń. Ciekawe też jak ładnie
autor pogodził się z brakiem rozwoju komunikacji przez następne 10
lat. Jest ona jakieś 50 lat do tyłu, ale co tam - nie to nie. Za to
miasto chętnie rozdaje pozwolenia na budowę nowych bloczysk jak za
komuny. Ja bym tam ten cały magistrat przed jakiś trybunał postawił,
no ale jak widać dziennikarzom brakuje jaj żeby jakoś ostrzej
zaatakować tą mafię. Albo może po prostu ktoś im odbiera motywację?
Obserwuj wątek
    • Gość: Esterházy Re: Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 09:58
      WPI, to plan finansowy, który jest czymś odrębnym, z innej dziedziny (bardziej
      już pre-realizacji inwestycji, niż ich planowania urbanistycznego sensu stricto)
      niż miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego - plany - nie
      istnieje coś takiego jak plan zagospodarowania, chyba że mówisz o planie ogólnym
      ZP, ale te zlikwidowała niestety ustawa z 1994 roku, zastępując studium
      Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego, które to Kraków posiada
      i aktualnie nowelizuje.

WPI to plan finansowy wg którego realizowane są przedsięwzięcia miejskie, w
      średnio- lub długo-okresowej perspektywie czasowej. Wg niego więc realizuje się
      najistotniejsze inwestycje miasta, zaplanowane, zidentyfikowane i zapisane w
      Studium przez planistów. Jest więc to jakby wieloletni plan budżetowy dla
      priorytetowych inwestycji miejskich.

Inna sprawa, że nie wygląda obecny WPI optymistycznie jeśli w perspektywie
      dekady nie można się spodziewać dokończenia III obwodnicy i budowy trasy
      Balickiej, czyli inwestycji potrzebnych "na dziś".
      One w 2019 powinny już być w ruchu, do tego w budowie kolejne podziemne odcinki KST.

No ale głosujcie sobie na profesura dalej, a będzie trwała w najlepsze, ta
      krakowska "mała stabilizacja"...
      • Gość: ave Re:Majchrowski IP: *.chello.pl 02.01.10, 22:41
        Jednym słowem: KATASTROFA

w każdym innym dużym mieście potrafią wyciągać kasę z budżetu tylko Kraków dalej
        osuwa się we wszelkich statystykach

Za 11 miesięcy jest szansa na zmiany, wybranie Majchra na następną kadencje to
        będzie katastrofa.
        • noducks brawo panie prezydencie 03.01.10, 11:47
          odpowiedzialny plan, nie obiecujacy gruszek na wierzbie, drugiego
          dublina czy 3 mln mieszkan. na nic wiecej nas nie stac, no chyba, ze
          przykruchtowe krakusy popra wreszcie skarge do trybunalu ws.
          grabienia grodu kraka przez watykanska stonke
          lubie pana profesora. w tym zapyzialym intelektualnie miescie, gdzie
          taka kreatura jak ziobro moze bez wstydu wylezc na ulice, gdzie taki
          idiota jak rokita robi za inteligencje, gdzie duza czesc traktuje
          dziwisza jak swietego za zycia bo mial watpliwa przyjemnosc ucierac
          karolowy tylek, w takim wlasnie miescie juz dwie kadencje rzadzi
          czlowiek o pogladach stricte lewicowych, bedac drzazga w dupie
          prawiczkow
          • Gość: liswitalis Re: brawo panie prezydencie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.10, 15:05
            Szkoda, że odpowiedzią na kreatury prawicy jest kreatura z lewicy. Warciście
            siebie - taka sama beznadzieja bez talentów z obu stron sceny politycznej. A
            tymczasem miasto sobie gnije we własnym, skisłym sosie.
            Obudzimy się za kilka lat z ręką w nocniku, kiedy się okaże, że unijne dutki
            skonsumowali we Wrocławiu, Poznaniu, Warszawie, a nam nawet pijani Angole nie
            zostaną, bo się przeniosą do Lwowa.
        • Gość: eva Stanisław Kracik super prezydentem Krakowa?! IP: 96.31.81.* 03.01.10, 20:25
          "Ave" słusznie prawisz. Za 11 miesięcy trzeba koniecznie wybrać
          Stanisława Kracika na prezydenta Krakowa. Lepiej z pewnością nie
          będzie, ale śmieszniej na pewno. Nie będzie w centrum tramwajów, ale
          będą za to trolejbusy. Spalarni też nie będzie, a mieszkańcy Krakowa
          śmieci będą wywozić nocami do Niepołomic. Będzie siedem magistratów,
          gdyż Kraków będzie podzielony na siedem dzielnic. Będzie wybudowana
          północna obwodnica i centrum kongresowe, a wszystkie ulice w całym
          Krakowie zostaną wyremontowane. Krzyżowania ulic będą
          kilkupoziomowe, będą nowe mosty i wiele różnych wspaniałych rzeczy.
          I najważniejsze będzie nowy duży szpital psychiatryczny dla
          wariatów, którzy wierzą, że jak Kracik zostanie prezydentem Krakowa,
          to wszystkim w Krakowie będzie żyło się lepiej.
          • Gość: ave Stanisław Kracik będzie super prezydentem Krakowa IP: *.chello.pl 03.01.10, 22:53
            słonko

jeśli nie mieszkasz w centrum to za pewne nie masz pojęcia jak uciążliwe potrafią być tramwaje,
            szczególnie w mieście w którym doprowadzenie torowisk do stanu używalności to zadania przerastające urzędników.

Wskaż mi jeden... chociaż jeden pozytyw związany z używaniem tramwajów (w porównaniu z trolejbusami) w ścisłym centrum miasta.
            Dla edukacji proponuje krótką lekturę:
            tramwaje.wasowska.net/?p=122
            Gigantyczna spalarnia w Nowej Hucie jest nam psu na budę:
            1) W Krakowie już obecnie produkuje się za dużo ciepła
            2) Spalarnia projektowana dla Krakowa jest o wiele, wiele za duża nawet na potrzeby aglomeracji, rozumiesz 100% śmieci leci do pieca, nie dość, że będziemy zmuszeni spalać nasze śmieci, to stajemy się wysypiskiem dla okolicznych gmin.
            Co powiesz na dodatkowy ruch śmieciarek, dodatkowe zanieczyszczenie powietrza i to wszystko w już bardzo zniszczonej ekologicznie okolicy.
            Dla twojej informacji są gminy z deficytem ciepła, które CHCĄ umieścić na swoim terenie spalarnie (np. Chrzanów) i zarabiać na biznesie około śmieciowym.
            Po co więc na siłę brać sobie na głowę problem?
            Wiem, że jest 700 baniek do wydania... a ile to może być proficików dla decydującej o przetargach władzuchny, tylko czy mieszkańcy Krakowa koniecznie muszą za to płacić własnym zdrowiem i pieniędzmi.

Już dzisiaj o WIELE taniej jest wozić śmieci pod Olkusz, Barycz jest zwyczajnie za droga, a co będzie po uruchomieniu wielokrotnie droższej spalarni??
            Jak znacznie zwiększone koszty wywozu śmieci wpłyną na ilość odpadów spalanych w przydomowych paleniskach?

Co miasto zrobi z toksycznymi żużlami ze spalarni? Nie wiadomo.
            itd. itd.

> I najważniejsze będzie nowy duży szpital psychiatryczny dla
            > wariatów, którzy wierzą, że jak Kracik zostanie prezydentem
            > Krakowa,
            Czy to nie Stalin wymyślił, żeby przeciwników politycznych umieszczać w szpitalach dla psychicznie chorych, widać tradycja SLD wiecznie żywa
            ma się te geny ;)
      • ksiestwo.zablocie Re: Majchrowski bez szans 03.01.10, 00:00
        wystarczy zerknąć na wyniki sondażu z Dziennika Polskiego, jak na ironie
        Dziennik Polski na siłę promuje Majchrowskiego, przy każdej możliwej okazji...
        zresztą sama kolejność propozycji wiele mówi o preferencjach 'redaktora':
        www.dziennik.krakow.pl/pl/region/kraklw.html
        Kto byłby lepszym prezydentem Krakowa?
        Jacek Majchrowski Głosów: 3724 (37%)
        Stanisław Kracik Głosów: 5765 (58%)

a tutaj rozwiązanie zagadki dlaczego Kraków jest w takiej zapaści, po prostu nie
        potrafimy korzystać z pomocy unijnej, tutaj dostępna jest kopia artykułu z
        Rzeczpospolitej:
        www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=39590820&postcount=742
        i statystyki dla miast na prawach powiatu:
        grafik.rp.pl/grafika2/340206
        1. Poznań
        2. Sopot
        3. Gdańsk
        4. Wrocław
        5. Gdynia
        6. Krosno
        7. Leszno
        8. Szczecin
        9. Bielsko-Biala
        10. Opole
        11. Łódź
        12. Bydgosz
        13. Torun
        14. Żory
        15. Kraków !!! sic

W jaki sposób mamy konkurować z Poznaniem, Gdańskiem czy Wrocławiem?
        Nie mam pojęcia.

Może czas przestać zrzucać winę na Warszawę za nieprzyznanie nam Euro, a
        spojrzeć na rzetelne statystki w których Kraków konsekwentnie z roku na rok
        spada coraz niżej.
    • Gość: wszystko Rzeczpospolita: Kraków nie umie pozyskiwać p. z UE IP: *.ghnet.pl 02.01.10, 09:59
      W najnowszym rankingu samorządów przygotowanym przez Rzeczpospolitą Kraków
      mocno spada do II dzisiątki. Jeżeli chodzi o POZYSKANIE FUNDUSZY UNIJNYCH na 1
      mieszkańca (podstawowe kryterium Rzeczpospolitej biorąc pod uwagę jakość
      zarządzania) to jesteśmy na szarym końcu (!) i mamy 64 zł (!!!) na osobę.
      Przykładowo Poznań pozyskał 146 zł na osobę, Wrocław 142 zł, Gdańska 88 na
      osobę, Rzeszów 283zł, na osobę i Niepołomice 420 zł na osobę (!!!). Mamy dużą
      obsuwę w rankingu, słabiutko z wykorzystaniem unijnych funduszy, nie jest
      dobrze z kadrami miejskimi. Wygrał Poznań, Gdańsk trzeci, Wrocław 4, Kraków na
      dalekim 15 miejscu (!!!)
      Tutaj jest link:
      www.rp.pl/artykul/163965,332101_Poznan_i_Kobylanka_ponownie_zwyciezaja.html
      • Gość: NoName Re: Rzeczpospolita: Kraków nie umie pozyskiwać p. IP: *.chello.pl 02.01.10, 22:39
        Zgodzę się, że Kraków nie potrafi wykorzystywać kasy z Unii. Wcześniej
        mieszkałem w Poznaniu później we Wrocławiu a teraz w Krakowie. Widzę co się
        tutaj dzieję, po prostu masakra. Kasa, którą zagraniczni turyści zostawiają,
        gdzieś znika. Inwestycje, w ogóle ich nie widać. Jak jeżdżę do Wrocławia to
        widać, że coś się dzieje. Ludzie, którzy zarządzają Krakowem, wg mnie się wypalili.
        • Gość: Krakus Re: Rzeczpospolita: Kraków nie umie pozyskiwać p. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 22:44
          To chyba wam daje Dutkiweicz różowe okulary przy wjeździe. Nie popieram
          Majchrowskiego, ale z całym szacunkiem Wrocek jeśli o infrastrukturę w
          porównaniu do Krakowa to nawet nie ma co porównywać. Zero estakad, zero tuneli,
          kostka brukowa na głównych arteriach ... sporo macie jeszcze do zrobienia.
          Porównując to co przez ostatnie 15 lat wzniesiono w Krk i Wrc to Wrc odpada w
          przedbiegach.
          • Gość: ave Re: Rzeczpospolita: Kraków nie umie pozyskiwać p. IP: *.chello.pl 02.01.10, 23:23
            Byłem ostatnio we Wrocku i jestem zachwycony tym co zobaczyłem, to robi się
            metropolia z prawdziwego zdarzenia.

Nasz kochany Kraków staje się zaściankiem, bardzo przykro, o równaniu się z
            Wrocławiem nie ma co nawet marzyc, nasz liga to obecnie Łódź i Poznań.
            • Gość: Krakus Re: Rzeczpospolita: Kraków nie umie pozyskiwać p. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 23:52
              a konkretnie ci Ciebie zachwyciło? bo jestem tam raz na 2 tygodnie od kilku lat
              i nie zauważyłem nic poza Galeria Dominikańską, Arkadami Wrocławskimi,
              wszechobecnymi korkami (Kraków jest naprawdę luźny), rozpoczętym SkyTowe LC Corp.
              • Gość: ave Re: Rzeczpospolita: Kraków nie umie pozyskiwać p. IP: *.chello.pl 03.01.10, 00:17
                No z tym luźnym Krakowem to widzę masz niezłe poczucie humoru, ale wszystko względne zależy gdzie mieszkasz.

Co mnie się zachwyciło, okolice Placu Grunwaldzkiego, widac metropolitalnosc, całe Stare Miasto i okolice pod względem czystości architektury i brak wspaniałości typu hotel Sheraton pod Wawelem (to jak by wybudować nowoczesny alu-glass hotel na Ostrowie Tumskim).
                Co więcej, we Wrocku nikt nie wpadł na pomysł czy dał pozwolenie na budowę wielkiej galerii handlowej 10 min. na nogach od Rynku. Masakra.
                Zachęcająco wyglądały też ceny nieruchomości sporo niższe od krakowskich (ciekawego dlaczego?:).
                Świetnie prezentuje się stan budowy zachodnio-północnej obwodnicy Wrocławia (z tego co widzę w Krakowie nie doczekamy się takiej chyba już nigdy).

Nie mówię, że wszystko zależy od Majchra, ale jeśli spojrzeć na klasyfikacje, to Kraków ciągle spada jeśli chodzi o stopień wykorzystania dotacji unijnych, podobnie jak przygotowaniem miejskich inwestycji, które mogły by być w przyszłości finansowane przez budżet. Zdecydowanie nie można powiedzieć, żeby urzędnicy w Krakowie robili wszystko co było możliwe.
                grafik.rp.pl/grafika2/340206
                www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=39590820&postcount=742
                podobnie nie za wesoło wygląda porównanie ilości planów zagospodarowania, Kraków 13%, Wrocław ponad 40%.
                • Gość: Krakus Re: Rzeczpospolita: Kraków nie umie pozyskiwać p. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.10, 00:33
                  Czystość starego miasta kończy się na ulicy Kazimierza Wlk, dalej syf gorszy niż
                  u nas w najbardziej zaniedbanej części starego podgórza. Stare Miasto oczywiście
                  jest bardziej zadbane (odremontowane) niż krakowskiego było zalane przez powódź
                  i po tej klęsce zostało odnowione.
                  Przejdźmy do architektury, mówisz że nie ma takich klocków jak Sheraton ... to
                  proponuje abyś przy okazji oglądnął sobie:
                  - kino Helios
                  - cuda architektury na rogu Ruskiej i Kazimierza Wlk.
                  - "piękny nowoczesny" różowy klocek na rogu Świdnickiej i Franciszkańskiej 5
                  metrów obok pięknego barokowego kościoła!

Czy wiesz że Galeria Dominikańska jest bliżej Rynku Wrocławskiego niż Galeria
                  Krakowska do Rynku Głównego?

Ceny nieruchomości są niższe bo i miasto mniej rozwinięte, więc mniej ludzi chce
                  tam mieszkać.

Co do korków, to we Wrocku człowiek często kwitnie w korku już od zjazdu z A4 na
                  Bielanach Wrocławskich, chyba że ktoś wjeżdża przez Wrc Wschów i lubi jeździć
                  wyboistymi traktami z kocich łbów.

Pogadamy jak troszkę popatrzysz na Wrocław po zdjęciu różowych okularów, bo
                  miasto to na pewno ma świetny PR
                  • Gość: ave Re: Rzeczpospolita: Kraków nie umie pozyskiwać p. IP: *.chello.pl 03.01.10, 01:18
                    cóż co do komunikacji pogadamy jak w tym roku skończą obwodnicę

Wybacz nie jestem stałym bywalcem Wrocławia, byłem tam zaledwie kilka razy, ale dotychczas nie wyobrażałem sobie mieszkania poza Krakowem, tak teraz uważam, że Wrocław ma o wiele lepsze perspektywy, mogę się mylić, moje subiektywne zdanie.

Co do Kina Helios, jeśli mówimy o tym obiekcie
                    antoslaw.w.interia.pl/foto/helios.jpg
                    to uważam, że to jest całkiem przyjemny kawałek solidnej architektury, ciężko w Krakowie wskazać coś chociaż podobnie wartościowego, tak właściwie to nie potrafię wskazać w Krakowie ani jednego sensownego przykładu z ostatnich 8 lat.
                    Każda kolejna inwestycja to coraz większy koszmar i zmarnowana szansa (Gal. Krakowska, Bonarka, etc. etc.),
                    po tym jak przeczytałem, że przy Koletek ma powstać najzwyczajniejszy w świecie 'deweloperski bloczek' całkiem zwątpiłem w to miasto.
                    No, ale cóż, jak się nie ma planów to deweloperzy robią co im się tylko podoba.

> Pogadamy jak troszkę popatrzysz na Wrocław po zdjęciu różowych okularów, bo
                    > miasto to na pewno ma świetny PR

czemu Kraków nie może mieć świetnego PR?
                    • Gość: ksiestwo.ruczaj reklamować się - a po co? IP: *.ghnet.pl 03.01.10, 12:41
                      bo w mieście o tak silnych tradycjach narodowo-katolickich po prostu nie wypada obnosić się ze swoimi zaletami. Jak to brzmi, "sprzedawać siebie lepiej"? Wszyscy wiedzą, że Kraków jest najlepszy - i już. A jak nie, to wina Warszawki!
                    • Gość: Krakus Re: Rzeczpospolita: Kraków nie umie pozyskiwać p. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.10, 15:51
                      "cóż co do komunikacji pogadamy jak w tym roku skończą obwodnicę"

To może dla równowagi pogadamy jak w Krakowie skończą kolejne inwestycje
                      komunikacyjne.

Wybacz nie jestem stałym bywalcem Wrocławia, byłem tam zaledwie kilka razy,
                      ale dotychczas nie wyobrażałem sobie mieszkania poza Krakowem, tak teraz uważam,
                      że Wrocław ma o wiele lepsze perspektywy, mogę się mylić, moje subiektywne
                      zdanie.

No z tym stwierdzeniem to już prędzej mogę się zgodzić, ale w pierwszej Twojej
                      wypowiedzi brzmiało to dużo bardziej kategorycznie. Owszem miasto ma
                      perspektywy, tylko jak zakończą obecne inwestycje to pojawią się problemy jakie
                      Kraków ma obecnie bo miasto to w ciągu najbliższych kilku lat ma szanse osiągnąć
                      poziom infrastrukturalny dzisiejszego Krakowa.

Co do Kina Helios, jeśli mówimy o tym obiekcie
                      antoslaw.w.interia.pl/foto/helios.jpg to uważam, że to jest całkiem przyjemny
                      kawałek solidnej architektury, ciężko w Krakowie wskazać coś chociaż podobnie
                      wartościowego, tak właściwie to nie potrafię wskazać w Krakowie ani jednego
                      sensownego przykładu z ostatnich 8 lat. Każda kolejna inwestycja to coraz
                      większy koszmar i zmarnowana szansa (Gal. Krakowska, Bonarka, etc. etc.),

Szkoda że nie dałeś fotki jak znakomicie ten budynek został wkomponowany w 2 i 3
                      kondygnacyjne stare kamieniczki. Palce lizać, nasz Sheraton który pasuje jak
                      pięć do nosa pod Wawelem przegrywa w przedbiegach.

czemu Kraków nie może mieć świetnego PR?

Tu się z Tobą całkowicie zgadzam. Urzędnicy w naszym mieście myślą, że my nie
                      potrzebujemy nic, żadnej reklamy, działań promocyjnych bo my jesteśmy KRA KÓW!!
                      tak KRA KÓW!! i nam się wszystko należy. Niestety tak nie jest, inwestorzy teraz
                      oczekują czegoś więcej i jeśli władze naszego miasta dalej będą działać jak
                      działają to za kilkanaście wyprzedzi nas Poznań, Wrocław, Gdańsk a może i Łódź.
                      • Gość: ave Re: Rzeczpospolita: Kraków nie umie pozyskiwać p. IP: *.chello.pl 03.01.10, 22:12
                        > "cóż co do komunikacji pogadamy jak w tym roku skończą obwodnicę"
                        >
                        > To może dla równowagi pogadamy jak w Krakowie skończą kolejne inwestycje
                        > komunikacyjne.

Tylko właśnie tutaj mam duży problem, z dużych inwestycje, które znacząco zmienią komunikacyjny obraz Krakowa nie widzę nic ciekawego poza częścią wschodniej obwodnicy (termin realizacji >2012).

Trzecia obwodnica leży, Dębniki się duszą, od wielu wielu lat nie tknięto tematu malutkim palcem, co roku czytam budżet i co roku parskam śmiechem na kwoty jakie Majchrowski przeznacza na te inwestycje.

itd. itd. szkoda czasu, żeby wymienia

> Szkoda że nie dałeś fotki jak znakomicie ten budynek został wkomponowany w 2 i
                        > 3
                        > kondygnacyjne stare kamieniczki. Palce lizać, nasz Sheraton który pasuje jak
                        > pięć do nosa pod Wawelem przegrywa w przedbiegach.

Zgoda, ale zauważasz dyskretną różnicę pomiędzy Wawelem w Krakowie a kamienicą przy ulicy Ruskiej (w standardach Krakowskich to byłoby narzekanie na Hotel Radisson).

> oczekują czegoś więcej i jeśli władze naszego miasta dalej będą działać jak
                        > działają to za kilkanaście wyprzedzi nas Poznań, Wrocław, Gdańsk a może i Łódź.

hmm... nie wiem dlaczego uważasz, że Kraków jest lepszy od Wrocławia czy Gdańska, zmarnowaliśmy ostatnie lata... do tego Euro2012, a to dla tych miast poważny skok cywilizacyjny, nie mówiąc o prestiżu i darmowej reklamie.

Niestety polityka w Polsce jest jaka jest, PO będzie miało prezydenta i następny rząd, wybieranie prezia miasta popieranego przez SLD (eheh) to skazywanie się na marginalizację.
                        Nic na to nie poradzimy.

Kracik świetnie poradził sobie w Niepołomicach, ma odpowiednie wykształcenie, charyzmę i motywacje, powinniśmy dać mu szansę.
                        Jedno jest pewne to przerwie istniejące obecnie urzędniczo-biznesowe układy.
                    • lucusia3 Re: Rzeczpospolita: Kraków nie umie pozyskiwać p. 03.01.10, 16:18
                      o nie zgadzam się z tymi niby cudami we Wrocławiu, ale trzeba im przyznać - starają się i widać efekty. U nas powstanie kolejny stół do sekcji zwłok jak przy Czartoryskich, albo szańce na niepełnosprawnych czy dzieciatych jak na Małym Rynku. A z tymi Koletkami to według mnie naprawdę skandal. Jeszcze trochę i będą bloki na Plantach (bo ziemia się marnuje na jakieś zielska), Błonia (j.w), a można wykorzystać i Wolnicę, i Wszystkich Świetych, a po co właściwie takie szerokie Aleje. Jak można było zrobić taki lejek na Szlaku, żeby się więcej bloków zmieściło, to można i gdzie indziej.
                  • Gość: Paweł_Wrocław Re:Co do korków we Wrocławiu IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.01.10, 12:58
                    Dodam jeszcze tylko, że oprócz powstającej właśnie obwodnicy śródmiejskiej (o
                    czym pisał już ave), do 2012 roku powstanie też Autostradowa Obwodnica Wrocławia
                    Tekst linka , co znacznie
                    rozładuje ruch na A4, drogach dojazdowych do miasta i w samym Wrocławiu.
    • Gość: lukoo Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 roku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.10, 10:27
      A co słychać z ulicą Kuklińskiego i tramwajem na Lipską?
    • Gość: Gość Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 roku! IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.10, 10:32
      Tak super, Wyborcza chyba ma wytyczne od Naczelnika aby codziennie wystosować
      anty artykuł o Majchrowskim. Żałosne! I wy się uważacie za rzetelnych, kpina i
      tyle?? No tak ale już mamy 2010 więc wybory za pasem, trzeba działać. Ale jak
      dla mnie koniec wizyt na gazeta.pl bo jesteście strasznie stronniczy, zarówno
      jeśli chodzi o Kraków jak i całą Polskę. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
      Życzę nie odrobiny, ale maga obiektywizmu, bo tyle Wam go brakuje!
      • Gość: ira Re: Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 r IP: *.chello.pl 02.01.10, 23:24
        Bon voyage!
    • Gość: Wrocławiak Krakowianie! IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.10, 12:25
      dziękuję bardzo Waszemu prezydentowi!
      dzięki niemu EURO 2012 będzie u nas :))!!!!!
      • Gość: krak Re: Krakowianie! IP: *.net.autocom.pl 02.01.10, 13:46
        Jak sobie stadion dokończycie.
        • Gość: imho Re: Krakowianie! IP: *.chello.pl 02.01.10, 23:25
          sorry, ale trzeba być nieźle naiwnym, żeby wierzyć, że Wrocław będzie miał
          problem ze skończeniem stadionu.
          • Gość: Krakus Re: Krakowianie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.10, 00:17
            myślę że ze skończeniem na czas nie będzie problemu, ale słono za to zapłacą bo
            ta firmą z którą negocjują, a złożyła kiedyś ofertę o 30 mln droższą dziś może
            spokojnie powiedzieć 50mln więcej bo co im zrobią? muszą zapłacić.
            • Gość: imho Re: Krakowianie! IP: *.chello.pl 03.01.10, 01:19
              będzie dokładnie tak jak mówisz
              • Gość: Pomyliłem Się Mostostal death IP: *.ists.pl 03.01.10, 13:09
                Czyli rozwiązanie umowy z Mostostalem było "bardzo mądre". Zwłaszcza,
                że opóźnienia typu 3-4 miesiące przy tego typu inwestycjach to nie są
                jakieś nie z tej ziemi przypadki.
                Z drugiej strony, co to w tym momencie oznacza "ukończyć na czas"?
                Nadrobić opóźnienia Mostostalu, czy dołożyć do tychże nieznaczne dwa
                miesiączki?
                No i jak to jest, że w lipcu nie było kompletnie żadnych opóźnień, a w
                grudniu sięgneły już 4 miesięcy? 4 miesiące w ciągu 6 miesięcy?
                • Gość: ave Re: Mostostal death IP: *.chello.pl 03.01.10, 14:31
                  to są pytania do Mostostalu, jak dobrze wiemy inwestor może łgać (vide A4 do Szarowa), no przynajmniej do czasu, ktoś we Wrocku powiedział 'sprawdzam' i przyparty do muru musiał rozwiązać umowę. Innego wyjścia nie było. Gdyby w Polsce po takiej historii firma miała ustawowy zakaz startu w przetargach przez następne 10 lat, to pewnie zarząd zastanowiłby się kilka razy zanim doprowadził do takiej kompromitacji.
                  Ale prawo mamy jakie mamy i firmy lekką ręką nie wywiązują się z kontraktów. (ostatni przykład zerwany kontrakt na fragment A1 na Śląsku)

Ale to są sprawy Wrocławia, więc może daruje sobie dalszą dyskusję na ten temat.

Statystyki pokazują, że jesteśmy pod każdym względem daleko za Wrocławiem czy Gdańskiem i to jest w mojej opinii bardzo, bardzo smutne.
                  • Gość: Pomyliłem Się Nie lubię polskich kampanii IP: *.ists.pl 03.01.10, 15:46
                    "Ale to są sprawy Wrocławia, więc może daruje sobie dalszą dyskusję
                    na ten temat"

Niemniej jednak ciekawe i temat "z deka" ponadregionalny jest.
                    Wykracza też poza wątek lokalnych kampanii samorządowych.
                    Prawdopodobnie w Krakowie też znalazłyby się inwestycje, z których
                    niezrealizowania/opóźnionej realizacji miasto będzie się tłumaczyć
                    koniecznością rozwiązania umów. I też prawdopodobnie może się to
                    wiązać z większym niż pierwotnie wydatkiem.
                    • Gość: Krakus Re: Nie lubię polskich kampanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.10, 17:04
                      Na ten przykład Rondo Mogilskie i słynny turecki Guris. Było opóźnienie, budimex
                      wziął kilkadziesiąt milionów więcej, a jeśli idzie o urzędników to oczywiście
                      winnych nie ma, nikt nawet premii nie raczył zwrócić, wszak dopłaca się z
                      cudzych, z "miasta" znaczy.
    • Gość: rembajło Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 roku! IP: 194.146.252.* 02.01.10, 12:28
      Warto w tej całej komentarzowej dyskusji poruszyć jeden istotny
      problem.Otóż, rozstrzyga się przetargi na korzyść najtańszych czyli
      bylejakich. Dalej - przydziela się wztki na budownictwo bylejakie
      czyli brzydkie. Mówi się o ty głośno i wszyscy wiedzą o tym
      począwszy od zwykłego Krakusa do Pana Prezydenta włącznie. Mało
      tego. Wiedzą o tym również miejscy ESTECI!!! I nikt, nic z tym nie
      robi. Jesteśmy nieodpowiedzialni. Wszyscy. Jak małe dzieci.
    • Gość: francjosef Majchrowskiemu podziękujemy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 13:29
      ... przy urnach w tym roku. Mam nadzieję, że będzie jakiś wybór, nie
      tak jak kilka lat temu - oszołom z PISu i Majchrowski...
    • Gość: Groblin Demolka Kraków nie ruszy do 2019 roku! IP: *.2.20.195.pp.com.pl 02.01.10, 13:43
      Bo jak się demoluje okolice Wawelu! Kloce w kakanych melonikach na blokach
      osadza a tu przeciętny Polak na buraki zarabia to kto to kupi? Full dzidy od
      układanych złodziejskich kredytów do pierdla za samowolki niszczące mienie
      narodowe wszystkich Polaków!
    • Gość: KRK Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 roku! IP: *.zax.pl 02.01.10, 13:46
      Teraz mamy prezydenta "chcę, ale nie mogę":) Podczas 8 lat kadencji Jacka M.
      nie pojawiła się żadna nowa wizja rozwoju Krakowa, żadne nowe ambitne plany
      inwestycji. Sala konferencyjna, tramwaj na Ruczaj, czy Rondo Ofiar Katynia to
      wszystko wymyślili poprzednicy Majchrowskiego. On w 8 lat nie potrafił tego
      zrealizować i przez kolejne 4 też nic nie zrobi. Albo spapra wszystko jak w
      przypadku parkingu podziemnego - nie dość, że mamy 600 nowych miejsc w
      Śródmieściu, to jeszcze nie zlikwidowano parkowania na chodnikach. I po co to
      wszystko? Chyba tylko po to by zachęcić ludzi do jazdy samochodem.
    • Gość: keke Re: Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 r IP: *.chello.pl 02.01.10, 13:51
      Co poniektórzy dopiero teraz zobaczą, ze pomysł odrzucenia budżetu nie był zły. co ma jeden rok opóźnienia wobec ośmiu. Osobiście bardzo kibicuje Kracikowi, bo prezydent miasta musi mieć głowę do interesów i pieniędzy, a obecny tej umiejętności nie posiada. Licze na to, że Kraków wróci na należne mu miejsce w hierarchii polskich miast - każdemu z nas powinno na tym zależeć. Tego Wam i sobie w nowym roku życzę...
      • Gość: wszyst on ma doskonałą głowę do interesów - KSW IP: *.ghnet.pl 02.01.10, 16:40

pamiętaj o tym że potrafi zadbać o swoje za publiczne pieniądze, ma pętlę MPK,
        będzie tramwaj, nowe Muzeum sztuki współczesnej w sąsiedztwie i plan
        rewitalizacji zabłocia. To świetny menadżer!
        • Gość: Księstwo Zabłocie Re: on ma doskonałą głowę do interesów - KSW IP: *.chello.pl 02.01.10, 23:28
          jest nawet lepszy niż ci się wydaje, był na tyle sprytny, żeby nabyć ładny
          kawałek gruntu w tamtej okolicy. To ci dopiero gospodarz
    • Gość: Kraku Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 roku! IP: *.centertel.pl 02.01.10, 14:05
      tAk, najważniejsze są stadiony....
    • cyntia4 Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 roku! 02.01.10, 15:00
      Najwyższy czas, żeby Majchrowski i jego familia już przestała rządzić,
      a wizję miasta uzależniać od tego, kto da większą łapówkę. Kracik
      wydaje się po różnych swoich wypowiedziach o wiele sensowniejszy, oby
      się nie dał zmanipulować żadnej partii ani kościołowi. Jak będzie
      trzymać ze społeczeństwem Krakowa to dobrze na tym wyjdzie i my
      mieszkańcy Krakowa pewnie też.
    • Gość: asd Kracik prezydentem Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 16:22
    • Gość: gosc Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 roku! IP: *.chello.pl 02.01.10, 16:26
      Redaktor Piłat to ten ktory nie odróżnia euro od złotowki, znowu pisze pół
      prawdy, np Trasa Balicka ma byc budowana wspołnie zUrz. Marszałkowskim, jezeli
      ktos zna pełny wykaz inwestycji drogowych na najblizsze 5 lat to powinien
      wiedziec ze wykonanie ich w 80% poprawi komunikacje , szczegolnie w N. Hucie,
      w krakowie jest za duzo protestow ktore w zdecydowany sposob opozniaja
      inwestycje. A co do kracika to podam taki przykład polozyli w niepolomicach
      300m asfaltu juz byla telewizja, facet byl nagrywany w kronice na tle zamku
      odmajowanego , ale tylko od frontu, z tylu brud, dobry uklad z d.d. oto sukces.
      • Gość: galicjanin Re: Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 r IP: 77.236.9.* 02.01.10, 21:00
        Gość portalu podpisany "gosc" nie był w Niepołomicach i nie wie, że zamek jest wyremontowany już bardzo dawno i ze wszystkich stron.
        Jego wypowiedź świadczy tylko o tym, że ślepo popiera Majchrowskiego nie widząc 8 zmarnowanych przez niego w Krakowie lat.
        Tacy jak "gosc" gotowi są kłamać przeciw Kracikowi.
        Kto nie zna Niepołomic może to kupi.
      • ksiestwo.zablocie Re: Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 r 02.01.10, 23:39
        a jakie to inwestycje w ciągu następnych 5 lat o 80% poprawią komunikacje w
        Krakowie? ;)

bo akurat Nowa Huta ma świetnie rozwinięta infrastrukturę, jedne co jest
        potrzebne to wschodnia obwodnica

Majchrowski musi odejść!
        • Gość: ksiestwo.ruczaju troche naiwna wiara w drogi IP: *.ghnet.pl 03.01.10, 12:51
          zabawna jest ta wiara, że przesadzanie ludzi w auta poprawi komunikację. Zresztą nie ma takich pieniędzy w Krakowie, a unia ich też nie da (dotacja na tramwaj do Płaszowa nie obejmuje estakady drogowej na Powstańców).
    • Gość: wszystko Pytam - jak i do czego pozyskamy środki z UE? IP: *.ghnet.pl 02.01.10, 16:37
      jeżeli nie będzie inwestycji?? Przed nami koniec I i II perspektywa finansowa
      a Kraków się zablokował i nie może realizować nowych inwestycji? W tym
      momencie powinny iść tylko takie inwestycje które mają dofinansowanie, dla
      innych powinna być blokada. To jakiś koszmar...
    • Gość: asd Ale 1,5 mln na wiejski sylwester sie znalazlo?? IP: *.pergole.net 02.01.10, 21:42
      Wstyd i hanba. Majchrowskiemu juz dziekujemy.
      • Gość: Karcik na Krola Re: Ale 1,5 mln na wiejski sylwester sie znalazlo IP: *.toya.net.pl 02.01.10, 22:13
        Czekamy na Kracika on to ruszy
        • trzemesnia Kracik i Majchrowski to jedna banda! 02.01.10, 23:31
          I tu się mylisz:potrzebny ktoś nieuwikłany w układ, ktoś, kto nie będzie
          kierował się prywatą czy układem mafijnym, który za nim stoi: ktoś na prawdę
          porządny!
          • Gość: ave Re: Majchrowski to jedna banda! IP: *.chello.pl 03.01.10, 00:22
            skąd pomysł, że Kracik jest uwikłany w jakiekolwiek układy?

daj przykład
            • Gość: Wanda Re:Kracik i Majchrowski to jedna banda! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.01.10, 17:52
              -układy z czarnymi: brat- ksiądz, bratanek -ksiądz, kuzyn- ksiądz...itp
              -sam Kracik - Opus dei + związany z układami dawnej UW!
              -układy z miejscowymi "kolegami" - do wszystkich mówi publicznie po imieniu!
              • Gość: ave Re:Kracik i Majchrowski to jedna banda! IP: *.chello.pl 03.01.10, 22:19
                wow!
                i jest w Iluminatach oraz wolnomularzem, to pewna informacja!

a tak na poważnie,
                - o księżach, nieźle to jak widzę wracam do starych stalinowskich zasad
                skazywania za rodzinę,
                to jak towarzysze?
                10 lat łagrów na początek, w końcu element niepewny
    • Gość: gość Kracik jest mocno wyedukowany IP: *.ghnet.pl 03.01.10, 11:33
      W 2001 r. skończył studia Master of Public Administration w Akademii
      Ekonomicznej w Krakowie i Kopenhaskiej Szkole Biznesu
      • Gość: polak jak holender Re: Kracik jest mocno wyedukowany IP: *.net.stream.pl 03.01.10, 14:19
        chyba żartujesz? taki G.W.Bush skończył MBA i świadczy to tylko o studiach które
        skończył; nie zamierzam przyrównywać Kracika co niego ale pragnę jedynie zwrócić
        uwagę na to ze fakt, iż ktoś skończył jakąś studia jeszcze o niczym nie świadczy
        choć powinien; zresztą Majcher na tym tle wypada lepiej;

a czy M. jest dobrym prezydentem? nie mnie oceniać, zresztą nie jestem z
        Krakowa, ale widzę pewne zmiany w Krakowie jako przyjezdny choć pewnie dałoby
        się zrobić więcej

a co do Pana Kracika - albo jesteś młody albo masz krotką pamięć bo ten Pan to
        dawne UW (to akurat nie zarzut), i zapamiętałem go jako tzw.'kruchtę'; nie wiem
        co jako prezydent Krakowa mógłby dla Twojego miasta zrobić ale na pewno w
        przeciwieństwie do M. da (czy odda) kościołowi wszystko co ten będzie chciał (na
        obecną chwile znaczne połacie centrum) - tak więc gdy będziesz dokonywał wyboru
        zważ wszystkie za i przeciw

a i jeszcze jedno, problemem Krakowa jest jego zaściankowość, i piszę o tym bez
        satysfakcji; a dlaczego o tym wspominam bo wbrew pozorom ma to przełożenie na
        wszystko choćby na coś tak wydawałoby się neutralnego jak architektura - dawno
        temu rozstrzygnięto konkurs na zagospodarowanie rynku głównego - wygrał projekt
        pewnego Włocha który chciał wykorzystać stare stragany kupieckie na których stoi
        obecny rynek i zrobić w nich sklepy, teatr - taki rynek pod ziemią; najlepsze,
        że nie zmieniłoby to samego rynku bo do tego podziemnego miały prowadzić jedynie
        3 zejścia, no ale konserwator, ówczesne władze (poprzednik M.) i tak 'znane'
        postacie jak Rokita były przeciw uznały bowiem ze nie można 'niszczyć dziedzictwa';

a EURO nie żałujcie - stadiony które zostaną w takich miastach jak Wrocław staną
        się raczej ich kulą u nogi;
        • Gość: gość Re: Kracik jest mocno wyedukowany IP: *.ghnet.pl 03.01.10, 14:35
          Kracik ma jedną, niezaprzeczalną zaletę - temu Panu się chce. Musi nam to
          wystarczyć.
          • Gość: polak jak holender Re: Kracik jest mocno wyedukowany IP: *.net.stream.pl 03.01.10, 14:59
            a słyszałeś ze dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane :]

a swoja drogą jeśli tylko to ma decydować o Twoim wyborze to nie dziwie się ze
            ten kraj wygląda jak wygląda;
            swoich wyborów należy dokonywać w oparciu o racjonalne przesłanki a nie
            irracjonalne jak ta którą wskazałeś;

mam jednak nadzieję, ze do czasu wyborów zadasz sobie odrobinę trudu i
            zdobędziesz taką wiedzę która pozwoli Ci potem podjąć najlepszą (oczywiście we
            własny mniemaniu) decyzję by nie doznać zawodu:)
            • Gość: gość Re: Kracik jest mocno wyedukowany IP: *.ghnet.pl 03.01.10, 19:20
              www.bankier.pl/wiadomosc/Burmistrz-za-miliard-euro-1494425.html
              potrzebny ci jakiś inny argument czy dalej będziesz kłapał jak Majchrowski że w
              kolejnej kadencji to mi się na pewno uda...

Pewnych osób nie trzeba reklamować, fachowcy słyszą "Kracik" i wszystko wiedzą.
        • ksiestwo.zablocie Re: Kracik jest mocno wyedukowany 03.01.10, 14:43
          > a co do Pana Kracika - albo jesteś młody albo masz krotką pamięć bo ten Pan to
          > dawne UW (to akurat nie zarzut), i zapamiętałem go jako tzw.'kruchtę'; nie wiem
          > co jako prezydent Krakowa mógłby dla Twojego miasta zrobić ale na pewno w
          > przeciwieństwie do M. da (czy odda) kościołowi wszystko co ten będzie chciał (n
          > a
          > obecną chwile znaczne połacie centrum) - tak więc gdy będziesz dokonywał wyboru
          > zważ wszystkie za i przeciw

ciekawe skąd takie wnioski, pierwsze słyszę, żeby UW była pro-kościelna

a drugie co takiego udało się Majchrowskiemu zablokować, przecież on nie ma nic do gadania.
          Za PiSu powstała komisja kapturowa, która bez pytania się o zgodę miasta przejmuje nieruchomości, więc nie bardzo wiem co to za argument, ani Kracik ani Majchrowski nic tutaj nie poradzi.
          Byc może Kracik mając wsparcie rządu może próbować coś zmienić, Majchrowski mając poparcie SLD (heheh) może groźnie pokiwać palcem w bucie.
          • Gość: polak jak holender Re: Kracik jest mocno wyedukowany IP: *.net.stream.pl 03.01.10, 15:15
            "ciekawe skąd takie wnioski, pierwsze słyszę, żeby UW była pro-kościelna"

chyba sobie żartujesz?! niestety zawsze była (tak samo jak obecne PO), i to
            m.in. jej zawdzięczamy Konkordat

'a drugie co takiego udało się Majchrowskiemu zablokować, przecież on nie ma nic
            do gadania.
            Za PiSu powstała komisja kapturowa, która bez pytania się o zgodę miasta
            przejmuje nieruchomości, więc nie bardzo wiem co to za argument, ani Kracik ani
            Majchrowski nic tutaj nie poradzi.
            Byc może Kracik mając wsparcie rządu może próbować coś zmienić, Majchrowski
            mając poparcie SLD (heheh) może groźnie pokiwać palcem w bucie'

ta komisja działa znacznie dłużej - była nawet za SLD (niestety ono też bało się
            podskoczyć kościołowi)
            a co do zwrotu - nie będę Ci tłumaczył jak wygląda zwrot - nie miejsce i czas
            ale od władz lokalnych zależy bardzo dużo (w dużym skrócie: kościół 'odbiera'
            nieruchomości zamienne (niezbyt fortunne określenie) i wskazuje co by chciał
            dostać, wybierając najlepsze jabłka z kosza z tym, ze od urzędników lokalnych
            zależy czy taki wybór klepną czy nie, a nie muszę Ci tłumaczyć, ze są tacy
            którzy robią co KK chce jak Ci z Torunia, i tacy jak Majcher - nieliczny
            wyjątek)

ps idę o zakład ze jak wygra Kracik to KK dostanie to o co teraz walczy z
            Majchrem
    • Gość: gość Kracik kontra Majchrowski - pierwsze starcie w TV IP: *.ghnet.pl 03.01.10, 14:43
      ww6.tvp.pl/7539,952051,1.view
      • Gość: form Re: Kracik kontra Majchrowski - pierwsze starcie IP: *.chello.pl 03.01.10, 15:18
        Majchrowski kompletnie mnie nie przekonuje, zadowolony z siebie na każdym kroku
        starszy pan, według Majchra wszystko jest wspaniale.

Nie wiadomo tylko czy śmiać się czy płakać?
    • Gość: m.gilarski PiSałem o tym w marcu 2008 r. IP: *.centertel.pl 03.01.10, 17:30
      W marcu 2008 r. - przy "okazji" zatrzymania Jana T. pisałem o tym
      (oswiadczenia do prasy, moja strona intrernetowa, KRAKÓW.PL -
      odrzucony artykuł przez Przewodniczącą z PO), że Kraków w latach
      szybkiego wzrostu gospodarczego nadal maksymalnie sie zadłuza
      (budzety 2007 oraz 2008).
      Pytałem co bedzie jak wzrosy gospodarczy wyhamuje, skąd pieniadze na
      inwestycje np. zwiazane z EURO 2012?
      jednak radni PO z prezydentem Majchrowskim byli bezrefleksyjni -
      nadal zadłuzali Miasto, odrzucajac PiSowskie wnioski o zmniejszenie
      deficytu budzetowego z wiekszych niz zaplanowane wpływy.
      Pisał o tym równiez dziennikarz "GW" Sz. Jadczak w tym czasie.
      Teraz krótkowzroczność PO i Majchrowskiego "zemsci się", natomiast
      zgodnie z kanonem winnym bedzie PiS:).
      • Gość: gość Gilarski nie kompromituj się IP: *.ghnet.pl 03.01.10, 19:26
        chłopcze napisz proszę co dzięki PISowi to miasto zyskało oprócz bełkotu niezbyt
        rozgarniętych i wygadanych radnych? Krytykować każdy potrafi... Przecież wiadomo
        że euro w krk zawalił PIS (decyzja) wraz z Majchrowskim (słaba oferta). Nie
        obraź się ale jak słyszę kogokolwiek z twojej partii to mi zajeżdza
        podkrakowskimi wsiami... Powinniście zgrabniej układać swoje listy wyborcze.
    • Gość: Fachman Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 roku! IP: 95.155.125.* 04.01.10, 09:33
      Zła ekipa - złe decyzje. Decyzje inwestycyjne wymagają wizji,
      rozwagi i odpowiedniego przygotowania. Ekipa Mjchrowskigo nie tylko
      nie realizuje spójnej polityki inwestycyjnej, ale nawet nie
      potrafiła sformułować spójnej wizji wskazującej krakowianom główne
      kierunki i obszary inwestowanania.Wiele obiecanek - centrum
      kongresowe, hala widowiskowa,obwodnica itd. Żadnych
      efektów.Przykładem rozwagi - choćby przeznaczenie środków na
      przebudowę dwóch stadionów. Przykładem odpowiednigo przygotowania -
      budowa centrum kongresowego, czy brak jakichkolwiek gminnych terenów
      inwestycyjnych. Ekipa obecna - to ślamazarność i opieszałość.
      Najwyższy czas na głębokie zmiany.Zmianę ekipy.
    • Gość: Macbeth Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 roku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 12:54
      Majchrowski (wraz z PO) postawili onegdaj przyszłość Krakowa na
      jedną kartę - na EURO2012.

Nie udawajcie teraz, drodzy Krakowianie, że odbyło to się ponad
      waszymi głowami i bez waszej wiedzy.

Zostają dwa stadiony (jeden z nich ogromny i upiorny)- oblicze
      Krakowa na XXI wiek.
    • Gość: peey Posucha budowlana: Kraków nie ruszy do 2019 roku! IP: 85.19.142.* 04.02.10, 15:52
      Krew mnie zalewa jak to czytam. Cale miasto stoi w korkach, a te
      ćwoki buduja stadiony. a wam jak sie jezdzi po Krakowie? Jesli w
      ogole mozna nazwac to jazda, bo wiecej stania, niz jechania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka