Gość: Karo Szersza strefa płatnego parkowania? Radni ustalą IP: *.ipaper.com 13.01.10, 13:50 Jesli maja zamiar rozszerzyc strefe niech zbuduja parking na ktorym moznaby zostawic samochod. Tak sie sklada, ze ja pracuje na Lubicz i nie pcham sie do centrum dla przyjemnosci. W Strasbourgu sa dookola miasta parkingi typu park&ride na ktorym zostawiasz auto a kwit z parkingu jest jednoczesnie biletem na tramwaj, ktorym jedziesz do scislego centrum. Niestety my mieszkamy w miescie, gdzie najwyrazniej chodzi tylko o wyciagniecie kasy i zaspokojenie interesow waskiego grona osob, i za takie rzeczy zabiera sie od d... strony zamiast najpierw zrobic parkingi a potem miec argument, zeby ludzie zostawiali tam auta zamiast pchac sie do centrum. Cos za cos, zawsze sa dwie strony medalu i trzeba zadbac o interesy obydwu stron. Jesli chodzi o przedluzenie czasu platnego parkowania to to juz jest skandal, czyli wieczorem jak bym chciala isc do teatru czy do kina, czy na koncert to mam placic za parkowanie do 22? albo tak wszytsko planowac zeby zdarzyc na ostatni tramwaj? Stolica kultury zamierza bardzo zadbac o rozwijanie sie tej kultury stosujac takie chwyty. Mam nadzieje, ze jednak ten projekt nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziggy Re: Szersza strefa płatnego parkowania? Radni ust IP: 217.147.104.* 13.01.10, 14:19 Oczywiscie, ze chodzi tylko o wyciagniecie kasy z ludzi. Zawsze chodzilo tylko o to. Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Lobby 13.01.10, 14:25 Pan Piłat oczywiście (jak zwykle) popiera! Dołożyć "blachosmrodom". Jeszcze za mało bulą! Popierać tramwaje za które bulą WSZYSCY (także ci, co nimi nie jeżdżą) bo aby pokryć koszty i mieć naprawdę dobrą komunikację zbiorową to bilet musiałby kosztować (trochę taniej niż w Berlinie - 2,10 EUR) jakieś 6-7 zł. Takie są realia. Komunikacja szynowa (jeśli ma być dobra) jest bardzo droga. Proszę pojechać na tak zwany "Zachód" lub poszperać w Internecie. W miastach zazwyczaj jest jeden bilet na wszystko, ale pociąg to najdroższy środek transportu (w RFN przejazd ok.150 km kosztuje 170 zł!). A my chcemy mieć tanio i dobrze. Nie da się! Intercity do W-wy jeździ pełne - a jest drogie. I konkurencja wcale mu nie szkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
bartoo Szersza strefa płatnego parkowania? Radni ustalą 13.01.10, 15:19 Gdzie są parkingi przy pętlach tramwajowych? Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: Szersza strefa płatnego parkowania? Radni ust 13.01.10, 16:27 Oczywiście powinno być metro, parkingi przy pętlach itp., ale płatny parking powinien być regułą. Mieszkałem rok w Lund, mieście mniejszym 10 razy od Krakowa, gdzie darmowo można parkować tylko na własnym podwórku. Za parkowanie pod domem płaci się niewielką opłatę roczną, parkowanie gdzie indziej jest 10 razy droższe. Efekt? 90% studentów i pracowników uniwersytetu (połowa miasta) jeździ do pracy i nauki rowerami, a nie samochodami. A klimat wcale nie lekki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm 10 razy mniejszym? IP: 217.147.104.* 13.01.10, 17:17 Wiesz, 80-tysieczne miasta rzadza sie innymi prawami niz 800-tysieczne, rozwleczone na 100 kilometrach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr BZDURA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 16:24 Miasto myśli, że jak włączy w strefę kolejne ulice to coś to pomoże...tylko połowicznie! Ścisk przesunie się na kolejne ulice !!!! TO BEZ SENSU! Najpierw niech zostaną wybudowane parkingi wokół centrum a później niech Miasto robi sobie i poszerza strefy! Radni mam nadzieję ze myślicie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Szersza strefa płatnego parkowania? Radni ustalą IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.10, 18:52 Witam. Mieszkam na Lubomirskiego. Jestem za poszerzeniem strefy. Jeśli biedni studenci z Ekonomicznej, klienci dworca PKP/PKS, albo Opery Krakowskiej, maja mi parkowac pod kamienica to niech przynajmniej za to placa. Moze dzieki temu bedzie ich mniej a ja nie bede musial po kilka razy objezdzac wkolo Lubomirskiego, bo nawet nie ma sie tam gdzie zatrzymac na chwile zeby poczekac na miejsce. Pomijam fakt ze parkujac zajmuja po 2,3 miejsca jak ostatnie buraki. Dlaczego ja mam płacić za to że miasto nie potrafi sobie poradzić z miejscami parkingowymi. Przykładowo; wracam z zakupów cięzkie siaty itp, albo z dzieckiem od lekarza, albo po całym dniu pracy i co .. i patrze jak biedny student wysiada z nowego samochodu zajmujac mi miejsce wyjmuje plecaczek i biegnie przez ulice na uczelnie, albo ktos kogos odwozi na dworzec bierze walizki i wychodzi zadowolony z samochodu. Naprzeciwko AE sa swa platne parkingi, ale po co tam parkowac jak mozna za darmoche zostawic samochod komus pod kamienica. Wystarczy spojrzec w niedziele ile jest samochodow na Lubomirskiego. Oczywiscie wtedy jak akurat zaoczni z AE nie maja zajec. Jest rowniez parking nad Dworcem jest w Galerii Krakowskiej, ale po co płacić jak można postawić za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małpa Czyli ty do pracy wozisz się autem IP: *.autocom.pl 13.01.10, 19:12 a inni mają zostawić auta i zasuwać MPK ? i po całym dniu pracy przejechać się zasyfiałym tramwajem - oj ludzie, co za mental Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Czyli ty do pracy wozisz się autem IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.10, 19:21 Nie, studenci niech parkuja sobie na Ekonomicznej, podrozni na Dworcu, ci co do opery Pod Opera, a reszta wypie. spod mojej kamienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Czyli ty do pracy wozisz się autem IP: *.autocom.pl 13.01.10, 21:03 Dlaczego ktoś, kto stawia auto pod twoim domem, ma płacić, a ty chcesz pod czyimś domem parkować za darmo tylko dlatego, że ten ktoś mieszka poza strefą ?... Słyszałeś o konstytucyjnej zasadzie równości wobec prawa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Czyli ty do pracy wozisz się autem IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.10, 22:01 Auto stawiam albo na parkingu w pracy, albo na parkingu przed marketem jesli jade na zakupy, nie wpierdzielam sie nikomu pod klatke i nie stawiam samochodu pół metra od bramy wejściowej, albo tak że wózek z dzieckiem nie może przejechać, nie zajmuje dwóch miejs parkingowych. Zapraszam na Lubomirskiego, zobacz jak ludzie tam parkują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba A co to ma wspólnego z wprowadzeniem opłat ? IP: *.autocom.pl 14.01.10, 14:24 Myślisz, że zmienią one nawyki parkujących ?... ;))) Jeśli ktoś parkuje nieprawidłowo, to masz straż miejską i policję do tego, żeby nauczyli tego kogoś parkować przepisowo, a nie domagać się stosowania odpowiedzialności zbiorowej i "karania" opłatami wszystkich parkujących. Ale chyba nie zrozumiałeś w czym rzecz - mieszkańcy strefy i ci domagający się rozszerzenia jej chcą ograniczać możliwość wjazdu i parkowania w strefie aut spoza niej, sami jednak nie mają żadnych ograniczeń w darmowym parkowaniu poza strefą. Ty sobie jedziesz np. na Wianki i zostawiasz bezpłatnie auto pod blokiem na os. Podwawelskim (które z tej okazji zamienia się w gigantyczny parking) zastawiając komuś miejsce parkingowe ale sam zabraniasz albo każesz płacić temu komuś za postawienie jego auta pod twoim domem, gdy ten ktoś przyjedzie np. odebrać kogoś z dworca autobusowego, czy PKP... Na tym polega nierówność w traktowaniu obywateli tego samego miasta, płacących takie same podatki, a to narusza konstytucyjną zasadę równości wobec prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grze Re: Czyli ty do pracy wozisz się autem IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.10, 19:06 Życzę ci 150 samochodów pod twoim domem, życzę ci przelotowej trasy 15 m od okien (2 pasy w jedną 2 pasy w drugą), no i przystanku MPK, gdzie subtelnie startują i zatrzymują się autobusy MPK, może wtedy zmieniłbyś zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Czyli ty do pracy wozisz się autem 20.01.10, 10:17 Gość portalu: grze napisał(a): > Życzę ci 150 samochodów pod twoim domem, życzę ci przelotowej trasy > 15 m od okien (2 pasy w jedną 2 pasy w drugą), no i przystanku MPK, > gdzie subtelnie startują i zatrzymują się autobusy MPK, może wtedy > zmieniłbyś zdanie. A ja Tobie: Chatynki z modrzewia i cisu (oczywiście klimatyzowanej!) na brzegu krystalicznego jeziora (po którym może pływać jedynie twoja łódź), z dala od cywilizacji (ale pogotowie ratunkowe ma być w razie czego za 5 minut!), dojazdem do Centrum handlowego w 3 minuty (oczywiście "ekologicznym i szybkim" tramwajem do Twojej wyłącznej dyspozycji), szerokopasmowym dostępem do Internetu i bezawaryjnym zasilaniem w energię (produkowaną "gdzieś tam" - byle z dala od Ciebie) kablem podziemnym... Sam też bym zresztą tak chciał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grze Re: Czyli ty do pracy wozisz się autem IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.10, 19:37 :) dziękuje :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grze Szersza strefa płatnego parkowania? Radni ustalą IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.10, 19:23 A jak odbudują szkieletora to juz wogole bedzie przerabane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Popieram! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.10, 19:31 Popieram z wyjątkiem płacenia za parking po 18. Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maksiu Płatne parkowanie i inne drogowe absurdy IP: *.2-0.pl 13.01.10, 19:47 Więcej płatnych parkingów to czysta kpina: kogo stać na planowaną opłatę 6 PLN/h ? Na Grobalch tyle właśnie ma kosztować godzina po okresie "promocyjnym". Dodatkowo co za geniusz wymyslił parkomaty w których nie można wykupić dowolnego czasu postoju a tylko pełne godziny i w dodatku nie wydające reszty ? Majchrowski najwyraźniej nie radzi sobie z zarządzaniem infrastrukturą miasta. Jeżeli dodać do tego dziury i koleiny na dopiero co wyremontowanych ulicach (np Powstańców na wysokości Tandety czy też Turowicza) za które nikt nie bierze odpowiedzialności to wniosek nasuwa się jeden: kończ Wasć wstydu sobie oszczędź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-majcher Szersza strefa płatnego parkowania? Radni ustalą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.10, 23:53 Majchrowski ustala strefy parkowania, aby wyczyścić centrum Krakowa ze sklepów i wszystkich klientów skierować do "zaprzyjaźnionych" galerii! Nawet godziny strefy się zgadzają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Szersza strefa płatnego parkowania? Radni ustalą IP: *.fema.krakow.pl 14.01.10, 03:13 Należy budować parkingi podziemne i rzeczywiście umożliwiać parkowanie na chodnikach mieszkańcom. Tylko na litość boską w jakimś szybszym tempie. Jesteśmy zapóźnieni o ok. 30 lat w dziedzinie infrastruktury komunikacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol 30 lat? chyba 130. IP: 217.147.104.* 14.01.10, 10:47 Metro ma jakies 150 lat, powiedzmy ze na world-first szans nie bylo, ale o mniej wiecej 100 lat to jestesmy do tylu. Ale to nie przeszkadza oszolomom porownywac Krakowa do duzych miast zachodniej Europy czy - co gorsza - do miasteczek Szwecji czy innej Norwegii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibol Szersza strefa płatnego parkowania? Radni ustalą IP: *.chello.pl 14.01.10, 08:33 Miasto szuka pieniędzy na spłatę długów i sięga po nie do portweli tych, którzy mają auta. Przyjezdnych także. Dobrze, że wybory za pasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esterházy Idea słuszna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 10:05 Idea słuszna, powinno się także pomyśleć o rozszerzeniu strefy na Kazimierz i centrum Podgórza. Jedyne co mi się nie podoba to wydłużenie czasu do 22.oo. Spokojnie wystarczyłoby do 18.oo lub najdalej 19.oo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba A czemu nie na Krowodrza ??? IP: *.autocom.pl 14.01.10, 14:30 A najlepiej na cały Kraków i bez żadnych ograniczeń czasowych oraz jakichkolwiek ulg dla mieszkańców, czy (zwłaszcza) władz miasta ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esterházy Re: A czemu nie na Krowodrza ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 10:48 Bo w przeciwieństwie do Kazimierza i starego Podgórza Krowodrza nie jest integralną częścią śródmieścia. Paniał? Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor Tylko czym ??? 16.01.10, 16:13 Poza tym, jak Kazimierz i Podgórze moga stanowić integralną część śródmieścia skoro jeszcze do niedawna były odrębnymi miastami ??? Zresztą do dziś Podgórze stanowi odrębną dzielnicę... Poza poza tym, ustawa nie wspomina o możliwości tworzenia stref w śródmieściach miast, tylko na tych terenach, gdzie występuje deficyt miejsc parkingowych, a Krowodrza z pewnością do takich należą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markopolo Szersza strefa płatnego parkowania? Radni ustalą IP: *.um.krakow.pl 15.01.10, 08:24 Jestem mieszkańcem strefy C w Krakowie. Znalezienie miejsca do parkowania po godzinie 18 lub w niedziele graniczy z cudem. Płatne parkowanie do 22 godziny to świetny pomysł. Na marginesie: ostatnio chciałem zaparkować samochód pod blokiem gdzie mieszka kuzynka w Nowej Hucie i okazało się, że nie mogę - muszę posiadać abonament mieszkańca! To mnie tylko utwierdza w przekananiu, że słuszne są postulaty Radnych. Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Szersza strefa płatnego parkowania? Radni ust IP: *.autocom.pl 15.01.10, 09:46 Gość portalu: Markopolo napisał(a): > Jestem mieszkańcem strefy C w Krakowie. Znalezienie miejsca do > parkowania po godzinie 18 lub w niedziele graniczy z cudem. Płatne > parkowanie do 22 godziny to świetny pomysł. Myślisz, że jak je wprowadzą, to znajdziesz ?... ;))) > Na marginesie: ostatnio chciałem zaparkować samochód pod blokiem > gdzie mieszka kuzynka w Nowej Hucie i okazało się, że nie mogę - > muszę posiadać abonament mieszkańca! To mnie tylko utwierdza w > przekananiu, że słuszne są postulaty Radnych. Słusznie. Niech każde osiedle ogrodzi się, wprowadzi abonamenty dla swoich mieszkańców i słone opłaty za parkowanie dla niemieszkańców. Na wielu nowych osiedlach już tak jest, pora wprowadzić takie rozwiązania na wszystkich. Natomiast władze wszystkich miast i gmin w Polsce powinny wprowadzić równie wysokie opłaty za wjazd, przejazd i parkowanie dla Krakusów, a dla mieszkańców strefy C - podwójne... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słowik Szersza strefa płatnego parkowania? Radni ustalą IP: *.ists.pl 15.01.10, 11:42 Proponuję przemyśleć strefę B na Zwierzynieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Szersza strefa płatnego parkowania? Radni ust IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 00:03 A ja proponuje przyjrzec sie ruchowi samochodow w strefie B. Mam dwa pytania: dlaczego na skwerze po kosciolem Franciszkanow bez przerwy parkuja samochody szpecac ten piekny kawalek Krakowa mimo ze zakon ma ogromny parking z wjazdem od Placu Wszystkich Swietych?. To, ze teren ten stanowi ich wlasnosc nie jest zadnym wytlumaczeniem. Powiedzialnym, ze odwrotnie, swiadczy na niekorzysc i o bezwglednosci uzytkownikow. Rowniez, jakim prawem po Plantach od Podwala stale jezdza prywatne samochody wjezdzajac na teren pracowni kamieniarskiej miedzy Seminarium a Muzeum Archeologicznym? Jest to ciag spacerowy, i ruch samochodow w tym miejscu jest niedopuszczalny. Pomijam juz samochody mieszkancow czy tez bywalcow seminarium, ktorzy rowniez naruszaja ta strefe. Moze najpierw uporzadkujmy te kwestie, a pozniej zajmijmy sie naprawianiem dalszych patologii w ramach Starego Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Szersza strefa płatnego parkowania? Radni ustalą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.10, 00:02 Poki co chlopaki z UMK na nowo przybily dumnie na scianie Urzedu Miasta od strony ulicy Poselskiej tabliczki o tresci "Teren wewnetrzny UMK". Prezydencie, czy ktos widzial teren wewnetrzny na zewnatrz? I czy wreszcie wyjasniono zasadnosc wjezdzania w strefe B urzednikow UMK posiadajacych rozdawane bez ograniczen identyfikatory UMK? W tym miescie niemocy kazdy tworzy takie prawa jakie sa mu wygodne. I w tym swietle trudno jest wymagac od szarych obywateli przestrzegania prawa. Odpowiedz Link Zgłoś