myszka1969 06.02.10, 22:25 Gdzie w okolicach Krakowa mozna skorzystac z uciech zimy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Kulig :):) 07.02.10, 22:07 Prawda, chyba nikt takiej uciechy nie organizuje. A szkoda. Na brak koni chyba nie narzekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka1969 Re: Kulig :):) 07.02.10, 23:31 No właśnie... A propos zimowych uciech ja dzis widziałam cos w Kronice Krakowskiej o jakichs zjazdach z pomysłem:)...ktoś np. ukradł babci klozet i zjeżdżał na nim z górki:) Ja bym jednak wolała, zeby mnie koniki pociągnęły...;) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Kulig :):) 08.02.10, 16:45 myszka1969 napisała: > Ja bym jednak wolała, zeby mnie koniki pociągnęły...;) Myszko, google podają, że coś tam niby jest ;) Kraków+kulig+koniki www.google.pl/search?hl=pl&safe=off&client=opera&rls=pl&hs=I0q&num=50&newwindow=1&q=Krak%C3%B3w%2Bkulig%2Bkoniki&btnG=Szukaj&lr=&aq=f&oq= Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kulig :):) 08.02.10, 19:57 Ale gdzie ta Jabłonna jest ? Faktycznie zanikają dawne klimaty zimowe. Zima taka piękna , a nikt nie organizuje kuligów. Jakieś głupie zawody zjeźdzania na byle czym z górki na pazurki. Młodzież to i się zabawi, zjeżdzając na babcinych muszlach klozetowych. Lecz kuligu nie zastąpi nic i jeśli ktokolwiek wie o organizowaniu takich imprez lekko poza Krakowem to zawiadomcie fanów takiego miłego spędzania czasu wolnego. Pędzi kulig pędzi, niczym błyskawica Hej, porwali te panny Prosto od Kmicica Hej, porwali te panny Prosto od Kmicica www.youtube.com/watch?v=Yuesz7Vzk1U Odpowiedz Link Zgłoś
maximus38 Re: Kulig :):) 08.02.10, 21:00 > Ale gdzie ta Jabłonna jest ? Spotkalas sie z takim pojeciem na google lub dla zaawansowanych zumi? A dla umiejacych czytac np. atlas drogowy - no ale widze ze to poziom za wysoki. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Kulig :):) 08.02.10, 21:38 maximus38 napisał: > > Ale gdzie ta Jabłonna jest ? > Spotkalas sie z takim pojeciem na google lub dla zaawansowanych zumi? > A dla umiejacych czytac np. atlas drogowy - no ale widze ze to > poziom za wysoki. No i już przeczytałeś i wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kulig :):) 08.02.10, 22:28 maximus38 napisał: > Spotkalas sie z takim pojeciem na google lub dla zaawansowanych zumi? > A dla umiejacych czytac np. atlas drogowy - no ale widze ze to > poziom za wysoki. Nie spotkałam się z tym pojęciem. Będzie mi miło jeśli udzielisz mi naukowej lekcji, zamiast tych napisanych złośliwych i ironicznych nutek w moim kierunku. Zły przykład dajesz, bo można mieć wysoki poziom inteligencji i kultury, ale poniżanie innych nie należy do dobrego tonu. Więc zastanów się, czy czasami sam nie zaniżasz poziomu. I nie obrażaj się, śpiewać każdy może trochę lepiej i trochę gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
myszka1969 Re: Kulig :):) 10.02.10, 00:00 A po co te złośliwości?????? chyba nie rozmawiamy tu po to, zeby sobie radzić patrzenie w google! litości! Odpowiedz Link Zgłoś
czy.ja.wiem Re: Kulig :):) 08.02.10, 21:04 Faktycznie zanikają dawne klimaty zimowe. Zima tak > a > piękna , a nikt nie organizuje kuligów. Mieszkam w Krakowie od urodzenia - nie slyszalem nigdy o kuligach w miescie - chociaz moze i bylby to fun - rozpedzone konie na Basztowej. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Kulig :):) 08.02.10, 21:34 Myszka pyta o okolice Krakowa ;), a Basztowa np. jest w obrębie Krakowa od Twojego urodzenia albo i wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka1969 Re: Kulig :):) 10.02.10, 00:03 Pytam o okolice Krakowa bo to raczej gorskie uciechy;) ale jakby tak w Krakowie...ech:) przeciez koni ci u nas dostatek:) i tylko latem je męczą w upale tak, że az sie na tursytów siedzących w kawairnaich przy Rynku rzucają;(:( Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kulig :):) 08.02.10, 22:20 czy.ja.wiem napisała: > Mieszkam w Krakowie od urodzenia - nie slyszalem nigdy o kuligach w > miescie - chociaz moze i bylby to fun - rozpedzone konie na > Basztowej. Ja nie mieszkam od urodzenia w Krakowie, ale w Wieliczce w szkole podstawowej organizowano kuligi i było wyśmienicie. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Kulig :):) 08.02.10, 22:01 rita100 napisała: > Ale gdzie ta Jabłonna jest ? Faktycznie zanikają dawne klimaty zimowe. Zima tak > a > piękna , a nikt nie organizuje kuligów. Zapewne jednym z powodów jest ocieplenie. Oczywiście globalne ;) Przynajmniej jeżeli chodzi o mnie to swego czasu nie kupiłem nart biegówek, ponieważ zim prawie nie było. Więc ludzie z przyzwyczajenia nie myślą i urokach zimy. Pewnie musiałoby być kilka takich zim pod rząd, żeby komuś chciało się robić lodowiska. Tak ja przynajmniej rozumuję. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kulig :):) 08.02.10, 22:36 No widzisz Adamie, powracamy do starych tematów. Żal, że oprócz Orlików gdzie można było na nich zarobić dobrą kasę, zaniechuje się prace przy zimowych uciechach jak lodowiska, kuligi, przyszkolne organizacje sportowe. Wystarczyło by tylko wuefistom dać lepszą pensję i już wezmą się do organizacji przy szkołach życia sportowego nie tylko kopanie piłki. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Kulig :):) 08.02.10, 22:50 Tak, tak Rita, ale ta zima to prawdziwe zaskoczenie. Wiem, że to wszystkiego nie tłumaczy. Tak uczciwie, to kiedy się spodziewałaś, że ewentualne lodowisko przetrwałoby dwa tygodnie? I wyobrażasz sobie, jakby się nabijali z ludzi robiących lodowiska, gdyby zaraz przyszła odwilż po kilku dniach? O tym też nie można zupełnie zapominać. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kulig :):) 08.02.10, 22:55 Zaraz by się nabijali. Nawet na jeden dzień warto zrobić, by tylko ujrzeć uśmiech i radość dzieciaków. Tego nikt potem nie będzie żałował. Nie można myśleć tylko a jakby co to co. Trzeba odważnie przez życie iść i zaryzykować, bo kto nie ryzykuje ten nie jedzie ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Kulig :):) 08.02.10, 23:06 Samemu to trudno zrobić lodowisko. Trzeba w to wciągnąć innych, a przy braku wiary w mróz to trudne zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kulig :):) 08.02.10, 23:22 Nie opłaca się robić, teraz dzieciaki wolą komputer od ruchu, a i rodzice również. Trudno , życie nam się zmienia na siedzący tryb. Z czasem na zdrowiu pokolenia się to odbije. Bo ileż można siedzieć ? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Kulig :):) 09.02.10, 07:27 rita100 napisała: > ....... Z czasem na zdrowiu > pokolenia się to odbije. Bo ileż można siedzieć ? Już się odbija w postaci chorób cywilizacyjnych w coraz to młodszym wieku. Samo narzekanie wiele nie pomoże. Innego pomysłu też nie mam :( Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kulig :):) 09.02.10, 09:30 Tak, tak Adamie, wszystko zależy od małych społeczeństw, jak sobie zorganizują życie. Czy oglądając ta tradycję będziesz się śmiać ? Zobacz jak praca małej grupy ludzi przynosi owoce. Ludzie chcą choć trochę oderwać się od zabieganego świata. Troszeczkę choć odejść od polityki. Zobacz jak na tym święcie ucztują ludzie, zobacz ich radość i energię. Mają tam tradycję we krwi. A nam z Myszką marzy się tylko kulig :) Zatrzymajcie się choć na chwile przy tym wideo www.youtube.com/watch?v=qeRWighlud0&NR=1 To jest lepsze www.youtube.com/watch?v=07z4DOjgjS8 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kulig :):) 09.02.10, 09:35 Teraz znalazłam część trzecią tej zabawy. Nie miło jest choć oglądnąć te zimowe zabawy, aż serce się raduje. Miłej zabawy. www.youtube.com/watch?v=mQJu9cVgvME&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kulig :):) 09.02.10, 19:59 Dziękuję za podanie namiarów. Zdążyłam, za czym wpis został wycięty. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka1969 Re: Kulig :):) 10.02.10, 00:10 To może Rito trzeba nam skoczyć do Jabłonnej?:) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kulig :):) 10.02.10, 11:07 Nie, Myszka, jest kulig bliżej, w Dobczycach - wystarczy tylko zadzwonić, umówić się i wrota do szaleństwa otwarte na rozcierz. Oj, wskazuje mi , ze słowo rozcierz błędnie jest napisane. Ale rozumiesz, chodzi o to, że drzwi są otwarte bardzo szeroko :) Posiadam telefon jakby co :) Odpowiedz Link Zgłoś
myszka1969 Re: Kulig :):) 10.02.10, 19:47 No to super:) napisz do mnie please na priva...to nie jest daleko... myszka1969@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
myszka1969 Re: Kulig :):) 10.02.10, 00:06 No ale w rożnych turystycznych miejscowościach przeciez to częsta atrakcja...tylko czemu w mniejszych?...choć równiez w Krynicy na ten przykład... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kulig :):) 10.02.10, 11:11 Ja też myślę, że takie imprezy powinny być organizowane zaraz za Krakowie, w okolicznych miejscowościach. No ale pewnie zima wszystkich zaskoczyła, organizacyjnie też. Jeśli wybiorę się na ten kulig podzielę się wrażeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka1969 Re: Kulig :):) 10.02.10, 19:45 A gdzie się wybierasz?...chętnie bym dołaczyła... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kulig :):) 11.02.10, 19:53 Myszka, podałam Ci kontakt przez poczte Kurcze, jaka fajna pogoda na kulig Odpowiedz Link Zgłoś