Dodaj do ulubionych

Pomnik>Kogo pomnik?!

02.03.10, 15:16
W ten sposob serwis internetowy "Krakow-aktualnosci" spierd...mi
ladnie zapowiadajacy sie dzien.U mnie dopiero 8:16.
To zakrawa na jakis makabryczny zart.
Radni miasta Krakowa i podobno mieszkancy miasta chca postawic
pomnik pewnemu tfu!osobnikowi ktorego nazwiska nie wyklikam bo
normalnie krew mnie troista zalewa.
Rany Boskie!!
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Pomnik>Kogo pomnik?! 02.03.10, 20:07
      No jakiemu, bo nic nie wiem na ten temat. Czyj to ma być pomnik ?
      • purpurat1 Re: Pomnik>Kogo pomnik?! 07.03.10, 12:47
        rita100 napisała:
        > No jakiemu, bo nic nie wiem na ten temat. Czyj to ma być pomnik ?

Naprawdę nie wiesz?, przecież wszyscy o tym w Krakowie trąbią, że
        jacyś durnie, bezmózgowcy chcą ch... i zdrajcy Narodu postawić
        pomnik za publiczne pieniądze. O bezmózgowiu tych inicjatorów
        świadczy fakt, że na szpitale, na remonty dróg, na pomoc socjalną
        dla potrzebujących nie ma pieniędzy, ale na fanaberie polityczne są,
        bo tak aktualnie powiewa wietrzyk i można załapać parę punktów za
        usłużność. Jestem przekonany, że podziękowanie za taką działalność
        nastąpi niedługo podczas wyborów
    • krzychut Re: Pomnik>Kogo pomnik?! 02.03.10, 20:35
      Na temat tej postaci wylano już morze atramentu i przedyskutowano wiele godzin.
      Rozpoczynanie następnej dyskusji chyba nie ma sensu bo i tak każdy pozostanie
      przy swoim zdaniu.
      Koncepcja stawiania pomnika Kuklińskiemu, niezależnie od oceny tej postaci,
      wydaje mi się mocno ryzykowna.
      Ciszej nad tą trumną...
      • adam.eu Re: Pomnik>Kogo pomnik?! 02.03.10, 20:56
        A planowane miejsce postawienie pomnika to przed dworcem głównym

fotoforum.gazeta.pl/photo/1/hb/za/ys1i/fVKK5mJj8bhHAQI2EB.jpg
        • bombullo Re: Pomnik>Kogo pomnik?! 02.03.10, 21:24
          Tylko tyle?
          rita tabula raza,Krzychut na morze atramentu wyplynal,adam.eu
          planowane miejsce pokazuje...
          Ciekawe...
          • adam.eu Re: Pomnik>Kogo pomnik?! 03.03.10, 07:04
            Nawet "komuniści" nie mieli odwagi przed dworcem w Krakowie wstawiać swojego pomnika, mimo że mieli wielu "wielce zasłużonych", mimo że potrafili Katowice nazwać Stalinogrodem, o czym wielu zapomniało, a wielu nie wiedziało. A w Katowicach żyją ludzie urodzeni w Stalinogrodzie.

Warto też pamiętać, że Kukliński miał odwagę przekazać Amerykanom wiedzę, którą nawet sami Amerykanie nie mieli odwagi spożytkować. Nie ostrzegli bowiem Solidarności o planowanym wprowadzeniu stanu wojennego 13 grudnia 1981 roku.

Po poście Krzychuta wydawało mi się, że nie za bardzo jest sens odzywać się za wiele w tym wątku. Po zastanowieniu postanowiłem przynajmniej w ten sposób zaprotestować przeciw pomnikomanii.
            • zgr-edo forumowy cenzor i tak wytnie 03.03.10, 07:16
              co nie jest zgodne z jego rokito-gowinowskim tokiem myślenia.
              Zastanawiam sie , co ten Kukliński ma wspólnego z Krakowem , i
              dlaczego pomnika nie wystawią mu w Warszawie, czy jego rodzinnej
              wsi ?
              • adam.eu Re: forumowy cenzor i tak wytnie 03.03.10, 07:24
                Jakby sądy były tak samo uczciwe jak Ci cenzorzy, co na nich psioczysz, to według mnie byłoby w Polsce dużo lepiej.
    • cortez.the.killer [...] 02.03.10, 21:27
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • rita100 Re: Pomnik przedstawiający Kuklińskiego połączyłb 02.03.10, 21:54
        O Boże, niemożliwe, taki pomnik, a po cóż to nam ?
        • zgr-edo Re: Pomnik przedstawiający Kuklińskiego połączyłb 02.03.10, 22:21
          spoko, nikt nie zauważy tego kurdupla z metra ciętego, no chyba że
          go powiększą jak Lenina
          • rita100 Re: Pomnik przedstawiający Kuklińskiego połączyłb 03.03.10, 20:34
            Już prędzej widziałabym na tym placu rzeźbę Wandy albo Kraka, a nie
            Kuklińskiego. A najlepszy pomnik to byłby pomnik szewczyka Dratewki.
            • adam.eu Re: Pomnik przedstawiający Kuklińskiego połączyłb 03.03.10, 21:40
              Rzadko zaglądam na forum: Kraków - "Opinie i komentarze"

A tam akurat jest wątek o planowanej lokalizacji pomnika Kuklińskiego. Tylko kilka początkowych postów przeglądnąłem.

Osobiście na tym miejscu postawiłbym fontannę :)

forum.gazeta.pl/forum/w,410,108070701,108070701.html?f=410&w=108070701&a=108070701&wv.x=1
              • rita100 Re: Pomnik przedstawiający Kuklińskiego połączyłb 03.03.10, 22:04
                Też rzadko zaglądam na podfora, wole czasami zamknąć się w książce, ale żeby
                mieć taki głupi pomysł stawiania pomnika Kuklińkiemu, to nawet w głowie mi się
                nie mieści, że taki pomnik Krakowianom jest potrzebny.

O fontannie mówisz Adamie, ano jedną fontannę zaprojektowaną przez prof. Zinna i
                która stała na płycie Rynku Głównego wyrzucili. Nie mieli gdzie ją dać to
                wyląduje w Parku Jerzmanowskiego, a mogłaby pięknie zdobić plac przed Dworcem
                Głównym.
                Ale decydują raczej radni i nikt się o głos nie pyta mieszkańców, a przecież
                jest internet i sondaże i możnaby zapytać się społeczeństwa.
                • adam.eu Re: Pomnik przedstawiający Kuklińskiego połączyłb 03.03.10, 22:11
                  Lubię wodę, więc fontanna w mojej propozycji to może być uznana za prywatę.
                  Ale można puścić wodzę wyobraźni ale i nawet coś zielonego tam zrobić? Nawet w jakiś donicach?

Sprawa otwarta, pomysłów może być wiele.
                  • bombullo Re: Pomnik sie nalezy 04.03.10, 02:49
                    Czy Andrzej Kmicic ma w Polszcze pomnik?
                    Czy trzeba uzasadniac?
                    Z watazki poprzez zdrade do bohatera.
                    Dodac nalezy,ze wyeliminowal sqtecznie i nieodwracalnie jednego
                    takiego Kuklinowskiego.Brzmi jakby znajomo...

Tylko Andrzej KMICIC!!
                    Ale nie Olbrychski,w morde.
                    • rita100 Re: Pomnik sie nalezy 04.03.10, 16:59
                      Dobry pomysł Bombullosiku , niech bedzie Andrzej Kmiecic

Szable w dłoń! Hej szable w dłoń!
                      Łuki w juki, a krupy wziąć w troki.
                      Hajda na koń! Okażemy się godni epoki!
                  • rita100 Re: Pomnik przedstawiający Kuklińskiego połączyłb 04.03.10, 16:49
                    Pewnie, że można ludzi przyjeżdzających do Krakowa czymś zaszokować. Bardzo to
                    interesujące. Można też zrobić Rajski Park zamiast pomnika.
                    Można by puścić wodze fantazji, ale czy nasi radni są zdolni do tego i odważni w
                    projekcie ?
                    • lech.niedzielski Obok musi być pomnik Józefa Światło !!! 05.03.10, 11:46
                      Ci dwaj wielcy patrioci i męczennicy za Naród i Wiarę zasłużyli
                      na pomniki !

Pamiętaj!

Zamieszczając wypowiedzi naruszające prawo możesz ponieść
                      odpowiedzialność karną lub cywilną.
                      • 3_oddech_kaczuchy Re: Obok musi być pomnik Józefa Światło !!! 09.03.10, 03:57
                        lech.niedzielski napisał:

> Ci dwaj wielcy patrioci i męczennicy za Naród i Wiarę zasłużyli
                        > na pomniki !

> Pamiętaj!
                        >
                        > Zamieszczając wypowiedzi naruszające prawo możesz ponieść
                        > odpowiedzialność karną lub cywilną.

...
                        A cóż takiego łączy tych dwóch panów, oprócz tego, że obaj uciekli z PRL-u?
                        Do kompletu trzeba by dodać Salomona Morela...
                        Na pewno po ucieczce coś sypnął Mossadowi.
                        • adam.eu Re: Walka na pomniki 09.03.10, 20:46
                          A na Śląsku w Lesnicy usunięto z rynku pomnik powstańców śląskich.

Niemiecka mniejszość mająca większość we władzach chce to zrobić.
      • cortez.the.killer Zamiast stawiać idiotyczne pomniki,miasto 05.03.10, 14:17
        powinno zająć się budową Panteonu Narodowego,niezależnego od kleszych
        władz i położonego na niekleszym gruncie/więc na pewno nie będzie to
        centrum/.Kiedy zmarł Skubiszewski,klecha pod tytułem abp Nycz
        powiedział:"Odszedł Wielki Polak i wielki człowiek
        Kościoła","zasłużony dla powstania i podpisania Konkordatu".A gdyby
        nie był zasłużony dla Kościoła,gdyby był tylko Wielkim
        Polakiem,przeciwnikiem Konkordatu,to czy byłby pochowany w Panteonie
        Narodowym w Świątyni Opatrzności?.W Krakowie Stasiu,za państwową
        kasę,na kleszym gruncie buduje taki mały lokalny Panteonik
        i tylko on będzie decydował kto w Krakowie był tzw.Wielkim Polakiem.
        • rita100 Re: Zamiast stawiać idiotyczne pomniki,miasto 05.03.10, 20:12
          Nie czas pomniki stawiać kiedy płoną lasy i Kraków w korkach stoi.
          • seven Re: Zamiast stawiać idiotyczne pomniki,miasto 05.03.10, 21:11
            no, a w etiopii gloduja, to juz w ogole powinnismy sie poumartiwac z tej okazji..
            • rita100 Re: Zamiast stawiać idiotyczne pomniki,miasto 05.03.10, 21:19
              No własnie, zauwazcie, że dawniej to pomniki fundowano. Pomnik Grunwaldzki
              zafundował Paderewski, on tez zafundował Chopina w Warszawie. A więc zamiast
              pieniądze wydawać z kasy miejskiej walczyć o sponsora i fundatora. W
              dzisiejszych czasach prywatyzacji łatwo chyba będzie znaleźć takiego.
              • bombullo Re: Fundator > "www.kazimierz.com 06.03.10, 15:14
                rita dobrze zes wspomniala o fudatorach.
                PRL byl zacnym fundatorem.
                A kto fundowal pomniki znanego "santo subito nie bardzo"?

Ja mam pomysla jak mowi qltowy czlowiek IIIRzePy.
                Na Kazmirzu powinien stanac pomnik...no kogo?No...
                Qrna! skks powinien miec pomnik!!!Jezeli nie pomnik
                to chociaz pomniczek.Miejsce znajdziemy energicznie.
                Kto za?
                • rita100 Re: Fundator > "www.kazimierz.com 06.03.10, 19:46
                  Będziesz coś fundował ? Może lepiej puchar przechodni ? ;)))

A tymczasem okazuje się, że pomnik Kuklińskiego będzie, radni mają ustalić w
                  którym miejscu go postawić. Niech tylko zostawią w spokoju plac przed Dworcem
                  Głównym, by nie denerwować podróżnych i turystów, bo oni nie dla polityki
                  przyjeżdzają do Krakowa. Kukliński tam po prostu nie pasuje.
                  • adam.eu Re: Fundator > "www.kazimierz.com 07.03.10, 08:14
                    rita100 napisała:

> A tymczasem okazuje się, że pomnik Kuklińskiego będzie,

To już zaklepane?
                    Ciekawe, jakie argumenty są za....
                    Czyje argumenty są za...

> ..... radni mają ustalić w
                    > którym miejscu go postawić. Niech tylko zostawią w spokoju plac przed Dworcem
                    > Głównym, by nie denerwować podróżnych i turystów, bo oni nie dla polityki
                    > przyjeżdzają do Krakowa. Kukliński tam po prostu nie pasuje.

Na pewno by pasował na pomnik na prywatnych posesjach twórców takiego pomysłu ;)

Czytałem wpis na innym forum, że najlepszym miejscem byłaby Nowa Huta, bowiem tamtejsi mieszkańcy wiedzą, jak sobie radzić z niechcianymi pomnikami.

Porównanie wprost do Lenina to moim zdaniem wielka przesada, ale przesadą jest też stawianie pomnika Kuklińskiemu.
                    • rita100 Re: Fundator > "www.kazimierz.com 07.03.10, 11:40
                      Ponoć radni ustalili, że będzie pomnik Kuklińskiego, a miejsce jego postawienia
                      dopiero ustalą na następnych sesjach. Tez mam nadzieje, że postawią w Nowej
                      Hucie, która to dzielnica jest już zabytkowa.

Taki kontrowersyjnych pomników nie powinno się stawiać w bardzo publicznym
                      miejscy, choćby nawet dla samego szacunku do człowieka. Sami radni twierdzą , ze
                      postać kontrowersyjna, to po co dodawać oliwy do ognia i na jakieś niesnaski
                      narażać turystów tak z Zachodu jak i Wschodu Europy przy naszym zabytkowym
                      Dworcu Głównym.
                      • adam.eu Re: Jakie argumenty za pomnikiem? 07.03.10, 20:06
                        Jestem ciekawy, jakich argumentów próbują używają zwolennicy pomnika Kuklińskiego w Krakowie.

A może ktoś sam jest zwolennikiem i przedstawi to na forum?

Przecież radni kogoś reprezentują.
                        • rita100 Re: Jakie argumenty za pomnikiem? 07.03.10, 21:43
                          Na pewno, ale sam wiesz, że są zwolennicy Kuklińskiego i przeciwnicy oraz tacy
                          jak ja, czyli nie obchodzi mnie osoba Kuklińskiego, ponieważ Polska ma wielu i
                          to bezimiennych bohaterów, którzy oddali życie za ojczyznę, a którym pomniki nie
                          stawiamy. Wiele ludzi w czasach komuny zginęło w różny tajemniczy sposób.
                          Uważam, ze postać kontrowersyjna nie powinna stać na piedestale w tak publicznym
                          miejscu Krakowa.
                        • al675.39312 Re: Jakie argumenty za pomnikiem? 08.03.10, 00:06
                          adam.eu napisał:
                          Jestem ciekawy, jakich argumentów próbują używają zwolennicy
                          pomnika Kukliński> ego w Krakowie.
                          > Przecież radni kogoś reprezentują.

Owszem, reprezentują tych samych, dla których i "ogień" był
                          bohaterem i też mu wybudowali pomnik. Dla niektórych bandyci i
                          zdrajcy są wzorcem moralnym i patriotą i dlatego takich stawiają na
                          piedestale. Jakby tego jeszcze było mało to chcą, aby i inni też się
                          zeszmacili.
                          • rita100 Re: Jakie argumenty za pomnikiem? 08.03.10, 21:13
                            Jak widać nikt się nie zgłosił za poparciem pomnika Kuklińskiego.

Ale czy nie lepiej było by jak już, to postawić pomnik Kazimierzowi Wielkiemu w
                            rocznicę 700-lecia urodzin ?
                            Z jego działalności wynika, że historia Polski to nie tylko pasmo klęsk, lecz są
                            w dziejach kraju postaci i okresy, związane z pomyślnością i sukcesem.
                            • bombullo Re: "Odwrocony"? 12.03.10, 14:50
                              Nowe swiatelko w sprawie "bochatera" prawdziwych Polaqw.
                              Jezeli tak to Aleja Roz czeka...
                              Powaznie klikajac nie zdziwilbym sie gdyby tak bylo bo "pecunia
                              non olet" a byl to gosc pazerny na "zielone" i nie wazne z czyich
                              rak skoro z ideologia sie bylo na bakier.
                              • rita100 Re: "Odwrocony"? 12.03.10, 22:29
                                Dobry pomysł. Jak już, to miejsce po Leninie może zająć.
                                • rita100 Re: Zbeszcześcili 13.03.10, 19:51
                                  krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,7658439,Nienawistne_hasla_na_pomniku_w_Plaszowie.html
                                  A teraz chodzi Policja po domach i szuka winowajców. Co potrafią wandale zrobić.
                                  Dobrze by było, aby pomnik Kuklińskiego nie stał przy Dworcu Głównym, bo to
                                  tylko kłopot dla Krakowa.
                                  • adam.eu Re: Zbeszcześcili 13.03.10, 19:59
                                    rita100 napisała:

> krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,7658439,Nienawistne_hasla_na_pomniku_w_Plaszowie.html
                                    > A teraz chodzi Policja po domach i szuka winowajców. Co potrafią wandale zrobić

I być może są dumni, że o nich się mówi i pisze :(

> Dobrze by było, aby pomnik Kuklińskiego nie stał przy Dworcu Głównym, bo to
                                    > tylko kłopot dla Krakowa.

Tak się czepiasz tego zapowiadanego pomnika, ale popieram Ciebie innych co się czepiają.
                                    • rita100 Re: Zbeszcześcili 13.03.10, 20:14
                                      Bo widzisz, ten pomnik jest kontrowersyjny i będzie wzbudzał emocje i powinni
                                      sobie z tego zdawać sprawę Radni, decydując o miejscu.
                                      Jeśli takie rzeczy by się zdarzyły przy tym pomniku, to za sprzątanie powinni
                                      zapłacić Radni z własnej kieszeni. I tak powinno być. Powinni odpowiadać za
                                      swoje czyny.
                                      • bombullo Re: Kontrowersje riy100 14.03.10, 00:15
                                        rita100!Przeczytalas cos wyklikala przed wyslaniem na forum?
                                        Mam leqtkie watpliwosci...

Nie mam za to watpliwosci i juz wiem co powinno stanac na placu
                                        dworcowym w miescie c.k.Krakow,kulturalnej stolicy Polski.

Pomnik DZIKUSOW!
                                        W rogatywkach z nozami,bejsbolami i pedzlami.
                                        • rita100 Re: Kontrowersje riy100 14.03.10, 22:26
                                          To co się tak patrzysz, popraw mnie. Przeciez nie jestem alfą i omegą.
                                          Dziś strasznie wieje, to i może wywiało logiczne myślenie ;))))
                                          Rozwiej te wątpliwości jak wiatr rozwiewa dym z kominka.
                                          • bombullo Re: Cofam sie do tylu... 17.03.10, 14:11
                                            Wczoraj podczas dokladnego czytania "Gazety Krakowskiej" z piatq
                                            5.III.10 znalazlem w rubryce "Raptularz Krakowski" pod redakcja
                                            Marka Lubas-Harnego wiadomosc ktora zwalila mnie z otomany
                                            na sqtek ataq histerycznego smiechu.
                                            Tresc notatki?Prosze uprzejmie.
                                            GLOS LUDU
                                            W wyniku plebiscytu zostalo ustalone,ze mieszkancy Krakowa jako
                                            miejsce pod pomnik pulkownika Ryszarda Kuklinskiego(tfu!dop.bmbllo)
                                            wybrali plac przed Dworcem Glownym.Lokalizacje te wskazalo dokladnie
                                            124 obywateli,na prawie 8oo ooo.To sie nazywa glos ludu!!

Wyglada na to,ze uzytkownicy-klikacze krakoskiego forum na Gazecie
                                            nie czytaja prasy ani udzialu w plebiscycie nie brali.

Ciekawe,czy ten "Glos" jest juz ostateczny czy nie?

Moze ktos w Urzedzie sie opamieta i wezmie przyklad z IV Prezydenta
                                            IIIRP ktory zrezygnowal,bidok,z honorowego Obywatelstwa Naszego
                                            Miasta i z pomnikowym pomyslem pojda w kibini mac!
                                            Dlaczego nie czytaja obywatele i obywatelki?PRL wszystkich obywateli
                                            abecadla nauczyl i skladania literek do kupy tym samym.Tak czy nie?
                                            • rita100 Re: Cofam sie do tylu...idąc w przód 17.03.10, 20:38
                                              Bombulisiomosiku, demokracja to manipulacja ludźmi, nic więcej. Aż nie chce mi
                                              się to oglądać te cyrki pod aktualnymi rządami. Igrzyska w pełni, więcej dopingu
                                              !!!! ;))))0

Marzannę czas topić
                                              • adam.eu Re: Cofam sie do tylu...idąc w przód 17.03.10, 21:43
                                                rita100 napisała:

> Bombulisiomosiku, demokracja to manipulacja ludźmi, nic więcej. Aż nie chce mi
                                                > się to oglądać te cyrki pod aktualnymi rządami. ........

Napiszę nieco złośliwie, i Ci wszyscy politycy są religijni....
                                                To przykre.

Nawet Oleksego przyłapano kiedyś, jak na kolanach w Częstochowie.
                                                • rita100 Re: Cofam sie do tylu...idąc w przód 17.03.10, 21:44
                                                  Wszystko , to taka obłuda, ze patrzeć jest ciężko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka