Dodaj do ulubionych

Krakowianie- mistrzowie odpędzania inwestorów

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 11:25
Tak to juz jest w tym naszym krakowie ze gdy jakis powazny inwestor chce
zainwestowac duze pieniadze to wszelkie krakowskie autorytety wspierane przez
czesc niedorozwinietych mieszkancow blokuja jak mogą, tu ogólnie jest moda na
blokowanie wszystkiego co nowoczesne. Potem wszyscy są zdziwieni ze sie firmy
do Warszawy przenoszą ,ze ludzie aby zrobic kariere wyjezdzają.

Gdyby przykladowo jakis koncern chciał zainwestowac 10-20 mld. dol. to tez by
go umiejetnie zniechecono i przyblokowano z kazdej strony, w innych miastach
by walczono o te pienieadze a tu by tłumaczono ze Krakow to miasto
historyczne.

Podobnie wyglada niechec do nowobogackich chyba tylko u nas jesli chodzi o
Polske nie zwraca sie uwagi na sukcesy danego biznesmena tylko na to kiedy
sie dorobił pieniedzy, najmilej jest widziane posiadac majatek albo z dziada
pradziada albo z czasow komuny.

To miasto idzie coraz bardziej na dno az w koncu dojdzie do tego ze bedziemy
mieli tylko sprzedawcow i wlascicieli malych sklepow ew. restauratorow a
autorytety i tak wyjda bez szwanku i dalej bedą mogli szkodzic.

wiecie ze nawet kupujac kamienice w samym centrum musisz słuchac kogos
takiego jak konserwator zabytków praktycznie nie mozesz zrobic nic, czy to
nie jest smieszne?

ja osobiscie juz postanowiłem zarobie ile jeszcze sie da i przenosze sie na
stale do jakiegos innego kraju bo tu nie ma sensu mieszkac
Obserwuj wątek
    • peteen ja osobiście... 19.02.04, 11:36
      czterech odpędziłem, dwóch miotłą i dwóch grabiami...

ps. aha, a może choć JEDE, ale sensowny przykład podasz ? czy dołączysz do
      grona wiecznych malkontentów, wpadających z cotygodniową regularnością na to
      forum ?
      • Gość: Paweł Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 12:03
        Nowe miasto Tishmana na poczatku kwoty mialy byc astronomiczne ale czas na
        zgode sie wydłuzał i dzis bedzie raptem góra 500mln. dol.

kazde centrum handlowe ma do czynienia z zielonymi wspieranymi przez jakiegos
        radnego ew. jakas osobe publiczna, przyklad: Krakow Plaza ktos w tym stawie
        obok centrum handlowego znalazł jakas odmiane kijanki i juz blokada i juz
        inwestor musiał zapłacic bo nie oplacalo mu sie rezygnowac.
        Z kazdym innym crentrum bylo podobnie wiec nie bede sie rozpisywał

ostatnio miało(moze jeszcze powstanie) powstac makro przy wjezdzie do wieliczki
        i juz jest blokada bo mieszkancy sie boja o to ze bedzie glosno przez
        przejezdzajace ciezarowki( jakos teraz im nie przeszkadza ze leci tamtedy
        krajowa 4 i masa tirow przejzezdza)

HERZ w Wielice(decyzje przyszly z krakowa) miala byc fabryka zatrudniajaca duzo
        ludzi gdy juz wszystko bylo gotowe zablokowano i dzis jest tylko hurtownia

Przy budowie autostady tez blokwano jak sie dało ludzie ktorzy musieli sie
        wyprowadzic pierw pieniadze od panstwa jako rekompenstae zabrali(ogromne sumy
        jak za teren jaki posiadali) a potem wyprowadzac sie nie chieli twierdzac ze
        nie maja gdzie sie przeprowadzic

nowe hotele ktore wybudowano w poblizu Wawelu tez prubowano zablokowac ale sie
        nie udało

i mozna tak mnozyc mnozyc mnozyc i pisac tylko ze mi sie nie chce o tym pisac
        • peteen Re: 19.02.04, 12:12
          Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Nowe miasto Tishmana na poczatku kwoty mialy byc astronomiczne ale czas na
          > zgode sie wydłuzał i dzis bedzie raptem góra 500mln. dol.

taż to były decyzje warszawskie !!!
          >
          > kazde centrum handlowe ma do czynienia z zielonymi wspieranymi przez jakiegos
          > radnego ew. jakas osobe publiczna, przyklad: Krakow Plaza ktos w tym stawie
          > obok centrum handlowego znalazł jakas odmiane kijanki i juz blokada i juz
          > inwestor musiał zapłacic bo nie oplacalo mu sie rezygnowac.
          > Z kazdym innym crentrum bylo podobnie wiec nie bede sie rozpisywał

w naszym mieście jest za dużo hipermarketów, teraz fiuty buduja następny, na
          grzegórzkach, który bezczelnie nazywają galeria Kazimierz, poza tym to NIE JEST
          przyciąganie biznesu do miasta, coś ci się pomyliło
          >
          > ostatnio miało(moze jeszcze powstanie) powstac makro przy wjezdzie do
          wieliczki
          >
          > i juz jest blokada bo mieszkancy sie boja o to ze bedzie glosno przez
          > przejezdzajace ciezarowki( jakos teraz im nie przeszkadza ze leci tamtedy
          > krajowa 4 i masa tirow przejzezdza)

a! więc chodzi ci ciągle o zakupy ?
          >
          > HERZ w Wielice(decyzje przyszly z krakowa) miala byc fabryka zatrudniajaca
          duzo
          >
          > ludzi gdy juz wszystko bylo gotowe zablokowano i dzis jest tylko hurtownia
          a jakżesz to Kraków może rozkaaż cokolwiek Wieliczce ? no nie rozśmieszaj mnie,
          Niepołomicom kazał sobie radzić z biznesem a Wieliczce nie ?

> Przy budowie autostady tez blokwano jak sie dało ludzie ktorzy musieli sie
          > wyprowadzic pierw pieniadze od panstwa jako rekompenstae zabrali(ogromne sumy
          > jak za teren jaki posiadali) a potem wyprowadzac sie nie chieli twierdzac ze
          > nie maja gdzie sie przeprowadzic
          powtarzasz plotki, bo to ani ogromne sumy, ani to nie był głóny powód
          opóźnienia otwarcia tej pseudoautostrady

> nowe hotele ktore wybudowano w poblizu Wawelu tez prubowano zablokowac ale
          sie
          > nie udało
          i tego najbardziej żal: architekt miejski powinien za to siedzieć, pozwolił
          zasłonić filharmonię, wyburzyć zabytkowy browar, by postawić tam
          szkaradziejstwo najokropniejsze... to miasto potrzebuje śre4dniej i taniej
          oferty hotelowej, a nie kolejnych radissonów, czy sheratonów

> i mozna tak mnozyc mnozyc mnozyc i pisac tylko ze mi sie nie chce o tym
          pisac

najnormalniej w świecie bujasz w obłokach, nie podałeś ANI JEDNEGO dowodu na
          to, że Ktaków nie chce wpuścić do miasta inwestorów !
          tegom się spodziewał...
          • krzychut Re: Blokowanie Nowego Miasta... 19.02.04, 13:09
            to nie tylko decyzje warsiawskie. Chciałbym przypomnieć, że najpierw Tishmana
            blokowała przez kilka lat krakowska AWS, jako że inwestor był niesłusznego
            chowu politycznego (Unia Wolności). Dopiero później do władzy doszedł Mistrz Od
            Spieprzenia Absolutnie Wszystkiego Czego Się Dotknie, czyli Marek Winietu Pol
            no i oczywiście spieprzył.
            • peteen Re: Blokowanie Nowego Miasta... 19.02.04, 13:15
              a tak poza wątkiem: zdjęcia, chodzi o zdjęcia...
              :c)
              • krzychut Re: Zdjęcia... 19.02.04, 13:19
                poczta dalej nie działa.Przyniosę na spotkanie rocznicowe la ptoka.
                Łyżwa
            • hm_tak Re: Blokowanie Nowego Miasta... 19.02.04, 23:06
              krzychut napisał:

> to nie tylko decyzje warsiawskie. Chciałbym przypomnieć, że najpierw Tishmana
              > blokowała przez kilka lat krakowska AWS, jako że inwestor był niesłusznego
              > chowu politycznego (Unia Wolności). Dopiero później do władzy doszedł Mistrz
              Od
              >
              > Spieprzenia Absolutnie Wszystkiego Czego Się Dotknie, czyli Marek Winietu Pol
              > no i oczywiście spieprzył.

Święta prawda niestety.
            • Gość: re Re: Blokowanie Nowego Miasta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 21:51
              ??????
            • wolfgang87 Re: Blokowanie Nowego Miasta... 22.05.04, 22:44
              Szczerze mowiac wole Raddissona niz Filharmonie. Bardzo dobrze ze ja zaslonili.
              A co to? Jakis wielki zabytek? Pelno w Kraku lepszych. ODNOWIONYCH !
          • luckystrike peteen, daj spokój... 19.02.04, 13:19
            chłopak chciał wątek założyć, albo to jest delikatny "lobbing" w sprawie tego
            makro :)
          • Gość: sand Re: IP: 195.124.18.* 19.02.04, 13:56
            W kewstii formalnej:

> a jakżesz to Kraków może rozkaaż cokolwiek Wieliczce ? no nie rozśmieszaj
            >mnie,

wystawic nos z miasta i zobaczyc jaki wplyw na to co sie dzieje w wojewodztwie
            maja wladze wojewodztwa znajdujace sie w K. wlasnie

> i tego najbardziej żal: architekt miejski powinien za to siedzieć, pozwolił
            > zasłonić filharmonię,

zaslonić?? a z ktorej to strony i wjaki sposob? mowisz o likwidacji dziury
            parkingowej??

>, wyburzyć zabytkowy browar, by postawić tam
            > szkaradziejstwo najokropniejsze...

a to dzielo krakowskie przeciez :) ciekawe dlaczego architekt nie z innego
            miasta?

• peteen Re: 19.02.04, 14:02
              Gość portalu: sand napisał(a):

> W kewstii formalnej:
              >
              > > a jakżesz to Kraków może rozkaaż cokolwiek Wieliczce ? no nie rozśmieszaj
              > >mnie,
              >
              > wystawic nos z miasta i zobaczyc jaki wplyw na to co sie dzieje w
              wojewodztwie
              > maja wladze wojewodztwa znajdujace sie w K. wlasnie

władze wojewódzkie nie decydują o lokalizacji żadnego hiperka, nie rozśmieszaj
              mnie...
              >
              > > i tego najbardziej żal: architekt miejski powinien za to siedzieć, pozwoli
              > ł
              > > zasłonić filharmonię,
              >
              > zaslonić?? a z ktorej to strony i wjaki sposob? mowisz o likwidacji dziury
              > parkingowej??

nie, skąd, piękny obiekt nam wyrósł, idealnie komponujący się z okolicą...
              >
              > >, wyburzyć zabytkowy browar, by postawić tam
              > > szkaradziejstwo najokropniejsze...
              >
              > a to dzielo krakowskie przeciez :) ciekawe dlaczego architekt nie z innego
              > miasta?

dla wiaderka drobnych sam byś to zrobił...
              >
              >
              coś wybiórczo wybrane te argumenty...
              • Gość: sand Re: IP: 195.124.18.* 19.02.04, 14:24
                Od konca:
                > coś wybiórczo wybrane te argumenty...
                wybiorczo bo z reszta sie zgadzam. te trzy Twoje poglady sie mi nie spodobaly

> władze wojewódzkie nie decydują o lokalizacji żadnego hiperka, nie
                rozśmieszaj
                > mnie...
                rozmowa byla chyba nie o hiperku, nie? tylko o fabryczce. o lokalizacji tejze
                tez nie decyduja oczywiscie. ja napisalem tylko ze maja (moze powinienm napisac
                moga miec ?) wplyw na takie rzeczy

I fisharmonia:

> > zaslonić?? a z ktorej to strony i wjaki sposob? mowisz o likwidacji dziury
                > > parkingowej??
                >
                > nie, skąd, piękny obiekt nam wyrósł, idealnie komponujący się z okolicą...

ja sie nie pytalem jak wyglada tylko z ktorej strony zaslonil (i komu).

a co do wygladu to sie nie zgodze. calkiem calkiem jest moim zdaniem, ale
                oczywiscie nie wszystkim sie musi podobac. zobaczymy za 10 lat.
                • peteen Re: 19.02.04, 14:32
                  jest rzeczą oczywistą, że rozmawiamy na dużym obszarze abstraktu: nie wiemy
                  gdzie miała stanąć fabryczka, czy nie np. na szkodach górniczych, zbyt blisko
                  centrum etc. (podciągnąłem z rozpędu pod wieliczkę tę niezwykle ważną dla
                  przyciągnięcia ku nam biznesu lokalizację marakeszu)
                  za 10 lat wszystko spowszednieje, a nasze "bicie piany" już i w tym momencie
                  jest cokolwiek spóźnione...

mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie do głowy wyburzać stare, a to miejsce
                  wstawiać nowe (aha, jechałeś kiedyś straszewskeigo w stronę filharmonii ?)

ps. jak to szło u kapuścińskiego ? do wszystkiego się można przyzwyczaić, jeśli
                  tylko osiągnie się odpowiedni stopień uległości...
                  • Gość: sand Re: IP: 195.124.18.* 19.02.04, 14:49
                    > za 10 lat wszystko spowszednieje, a nasze "bicie piany" już i w tym momencie
                    > jest cokolwiek spóźnione...

nie. niezgodze sie. moze z czasem ktos sie zastanowi zanim cos wybuduje.
                    a ze nie wszystko spowszednieje - patrz nizej

> mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie do głowy wyburzać stare, a to miejsce
                    > wstawiać nowe

wyburzanie starego - raczej nie grozi na wielka skale. nie tutaj.
                    mozna polemizowac czy kazde stare musi zostac.
                    ale jak jest dziura? co wtedy z dziura zrobic?
                    Radisson mieszane uczucia wywolal.

Dziwi mnie natomiast (a moze przeoczylem??) brak reakcji na to "cuś" na
                    Karmelickiej! A gdziez do k...y nę..y są bojówki? Gdzie kamienowanie i za końmi
                    ciągnienie oraz kołem łamanie zamieszanych?
                    Do tego to sie nie przyzwyczaje nawet za 30 lat.

>(aha, jechałeś kiedyś straszewskeigo w stronę filharmonii ?)
                    jechac jechalem. szedlem nawet. dla mnie nie jest zle.
          • Gość: 7 Re: IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 14:25
            > i tego najbardziej z˙al: architekt miejski powinien za to siedziec´, pozwoli?
            > zas?onic´ filharmonie˛,

no nie wiem, ciekawe z ktorej strony jest zaslonieta filharmonia?:)) przechodze/przejezdzam
            tamtedy codziennie i zdecydowanie wole hotel od parkingu.

wyburzyc´ zabytkowy browar, by postawic´ tam
            > szkaradziejstwo najokropniejsze...

a to juz fakt:( widoczny z calych bulwarow ceglany klocek, widok z mojej ulubionej lawki na
            walach (:D) calkowicie zj...
    • annb znowu? 19.02.04, 12:07
      ilez można czytać o blokowaniu budowy hipermarketów..jasne
      pod każdym blokiem hipermarket...a co ja będę ...dwa hipermarkety....albo i
      trzy...i na dokładkę dwie stacje benzynowe.....w tym jedna z gazem...
      • emka_1 Re: znowu? 19.02.04, 13:00
        oraz szacunek i splendory dla nowobogackich:) zamiast alei królów, aleję nowych
        biznesmenów pod wawelem. krakowianie, w każdą niedzielę, zasłużony hołd niech im
        oddają.
        • annb Re: znowu? 19.02.04, 13:09
          nie pod wawelem...pomiędzy tymi wybudowanymi hipermarketami
          rodzinny spacer do marketów, z biciem pokłonów przed posągami....
          jak Krakus nie zaliczy trzech marketów w tym jednego Makro....
          to się nie bedzie liczyć i znowu zasciankowymi nas nazywać będą....
          • emka_1 Re: znowu? 19.02.04, 13:56
            słuszna uwaga, ale trzeba by jakiś market pod wawelem postawić, tyle miejsca się
            marnuje.
            • peteen Re: znowu? 19.02.04, 14:04
              NA wawelu, wszak pustego placu tam sporo...
              • gregry Re: znowu? 19.02.04, 14:30
                I jeden na Błoniach
                • to.ya Re: znowu? 19.02.04, 14:54
                  A jakby jeszcze zburzyć Sukiennice, to i na Rynku Głównym...
                  • Gość: 7 Re: znowu? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 15:14
                    ja nie chce hiperow w centrum, ja chce kfc!!! najlepiej w miejscu jednego z mcshitow:P
                    • skks Re: znowu? 19.02.04, 15:52
                      zjadłam dziś "ostre skrzydełka" w jakims barze w TESCO - na wygląd - ~~~~
                      a w smaku - to gówno smazone!!!1
                      FAKT tylko kfc!!1
                      Zamienić mcD upy na kfc!!
                      • seven Re: znowu? 19.02.04, 16:03
                        heh, no ja bym w ogole nie tknal czegos takiego:) latwiej sie naciac niz odkryc jakies super
                        zarcie.. zreszta co by nie mowic kfc tez nie jest ani szczegolnie zdrowe a i wielu nie smakuje,
                        ale dla mnie to najlepszy dostepny w Krakowie fast food... ach te kurczaki:D
                        • skks Re: znowu? 19.02.04, 16:06
                          Raz zeżarłem 8 /słownie: osiem/ kawałków ostrych - cztery nóżki i cztery te
                          inne:)
                          zapiłem "średnią" i nic mi nie było!!!:))
                          • Gość: 7 Re: znowu? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 18:13
                            hehhe, ja ostatnio odpadlem po 4 ostrych (2duze, 2male) i odpadlem, ale juz bylem po obiedzie
                            godzine wczesniej. jakby nie to mysle, ze bym zmeczyl spokojnie pol kubelka! moze kiedys
                            jakies zawody? hyhy, bym sie musial glodzic chyba ze dwa dni:)
                        • to.ya Re: znowu? 19.02.04, 16:07
                          seven napisał:

> ach te kurczaki:D

Te uciekające?... :P :D
                          • garg_ul Re: znowu? 12.04.04, 13:33
                            > > ach te kurczaki:D
                            >
                            > Te uciekające?... :P :D

Nie, te chore na grypę ;))

• hm_tak Re: znowu? 19.02.04, 23:08
                peteen napisał:

> NA wawelu, wszak pustego placu tam sporo...

A co tam NA, lepiej ZAMIAST.O!
    • Gość: Paweł Słuchajcie no centy smierdzące przesiakniete IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 15:48
      zawiscia do każdego co ma wiecej od was

jasne tanich hoteli brakuje bo je by mozna bylo wyrzucic pozamiasto najlepiej
      gdzies w bierzanowie albo w hicie lub rybitwach.
      nacalym swiecie najdrozsze hotele sa w centrum i zawsze sie wyrozniaja ,widac
      ze malo kto z was był gdziekolwiek poza smierdzacym krakowem w ktorym niestety
      narazie musze mieszakac i Ja

nawet rynek developerski w krakowie sie nie rozwija bo: budowac nowe mieszkania
      wolno tylko na obrzezach daleko od centrum i ci nieszczesni ludzie ktorych
      niestac na dom mieszkają albo w smierdzacych sypiących sie kamienicach ktorych
      tez zburzyc nie wolno bo historia.
      Wola jak wiadomo zarezerwoana dla h... wie kogo nieuzytki leza a i tak kupic
      sie nie da bo po co? zeby sie denerwowac ze nic sie zrobic nie da z tym?
      obecnie sladem Woli J. ida inne wichy typu bronowice i tez modnie jest blokowac

wysuncie nos z domu i nie czerpijcie tylko informacji z strony GW to zobaczycie
      jaki tyu jest SYF

nawet dziewczyny sa jakies anemiczne
      • Gość: Pogromca debili te, waflu niemyty IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 15:52
        zetrzyj sline z twarzy i naucz sie chociaz pisac poprawnie "chuj", hahahaha

a ten caly swiat, ktory zwiedziles to chyba trasa z twojej wioski w gorach do Krakowa
      • krzychut Re: Słuchajcie no i wylazła słoma z butów...n/t 19.02.04, 15:54
      • peteen Re: Słuchajcie no centy smierdzące przesiakniete 19.02.04, 15:57
        chuj się pisze przez "ce ha"...
        w odróżnieniu od takiego bieŻanowa, na przykład...
      • klymenystra Re: Słuchajcie no centy smierdzące przesiakniete 19.02.04, 20:13
        > nacalym swiecie najdrozsze hotele sa w centrum i zawsze sie wyrozniaja ,widac
        > ze malo kto z was był gdziekolwiek poza smierdzacym krakowem w ktorym
        niestety
        > narazie musze mieszakac i Ja

masz o sobie duze mniemanie... ja z wielkiej litery... heeh

> nawet rynek developerski w krakowie sie nie rozwija

nie mozesz powiedziec ze rynek budownictwa ?? kolega chyba dlugo za granica
        pomieszkiwal bo jezyk jakis nie ten i poglady tez zdziwaczale...

> wysuncie nos z domu i nie czerpijcie tylko informacji z strony GW to
        zobaczycie
        >
        a co to znaczy czerpijcie ???????? heeeh
      • garg_ul Re: Słuchajcie no centy smierdzące przesiakniete 12.04.04, 13:37
        > nacalym swiecie najdrozsze hotele sa w centrum i zawsze sie
        wyrozniaja ,widac
        > ze malo kto z was był gdziekolwiek poza smierdzacym krakowem w ktorym
        niestety
        > narazie musze mieszakac i Ja

Jak na całym świecie zaczną ludzie srać na ulicy, to ty też będziesz???

Chce się wyróżniać - a niech tam się wyróżnia, ale pozytywnie, a nie - stoi
        takie pudło, ni w pięć ni w dziewięć, skąd to i po co, cholera je wie..

• Gość: Smok_Wawelski a ty sie moze przenies na forum dyslektykow IP: *.n4u.krakow.pl 22.05.04, 01:21
    • niegruby Ale gadanie o 10 do 20 MILIARDACH dolarów 19.02.04, 17:14
      to mnie ubawiło mocno.
      Drogi Pablo! Takich pierdół to nie można pisać
      nawet "przykładowo".
      Pocieszasz mnie ostatnim akapitem zapowiadającym
      Twój wyjazd. Na niewymagającą pracę fizyczną
      rzeczywiscie w USA i na zachodzie Europy będzie
      zapotrzebowanie jeszcze długo.
      • Gość: Paweł to był tylko przykład ze nawet olbrzymie pieniadze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 19:25
        by stąd odpedzono
        przeciez to logiczne ze nikt tyle nie zainwestuje

a do pracy fizycznej to zmartwie cie ale nigdy nie musiałem pracowac fizycznie
        w przeciwienstwie do ciebie buraczku:)
        • klymenystra Re: to był tylko przykład ze nawet olbrzymie pien 19.02.04, 20:14
          umyslowo tez nie, prawda ?
        • niegruby To miło Pablo, że 03.03.04, 16:04
          Gość portalu: Paweł napisał(a):
          > a do pracy fizycznej to zmartwie cie ale nigdy nie musiałem pracowac
          > fizycznie w przeciwienstwie do ciebie buraczku:)

że nie MUSIAŁEŚ - choć myślę że przede wszystkim za sprawą
          doprobku rodziców. Ja też w zasadzie nie musiałem, ale chciałem.
          I wcale się tego nie wstydzę.
          Natomiast wyjazd na zachód zapewne Cię do tego zmusi. Inteligenci
          bowiem nie wyjeżdzają, co potwierdził "wielki nabór informatyków"
          ogłoszony przez Niemców, którym wydawało się, że wyjmą z Polski
          70tys. informatyków. Zgłosiło się 1.500.
    • hm_tak A może byśmy sprzedawali na niego bilety? 19.02.04, 23:12
      Przecież to by był złoty interes. On by nic nie musiał, tylko stałby i gadał, a
      od czasu do czasu pisał. Frekwencja murowana.
    • Gość: bill Re: Krakowianie- mistrzowie odpędzania inwestorów IP: *.mik.krakow.supermedia.pl 20.02.04, 14:15
      Zgoda - np. Nowe Miasto - na początku oprotestowane przez szacowne grono
      profesorów (architekci krajobrazu itp.) z Krakowa. Nie było jeszcze Pola,
      artykułu w "NIE" ani chyba nawet prof. Gołasia jako prezydenta miasta. Kiedyś
      w "DP" czytałem artykuł napisany przez znanego krakowskiego historyka sztuki
      (zasiada w jury Archiszopy). Zaczynał się mniej więcej tak " Kraków nigdy nie
      sławił władców...". Dalej było "...czy Kraków stanie się urbanistycznym
      szatanem?...". Oczywiscie konkluzja była taka - w Krakowie powinny powstawać
      tylko "krakowskie z ducha" obiekty. A "krakowskie z ducha" biorąc pod uwagę
      tradycję krakowskiego budownictwa ostatnich 250 lat to znaczy nieduże. I tu
      jest pies pogrzebany - część krakowskich elit jest bardzo przywiązana do
      koncepcji Krakowa niedużego - bo to niby sprzyja utrzymaniu kulturalnego
      charakteru miasta. A że ta "niedużość" wynika po prostu z biedy po utracie
      stołeczności - co to kogo obchodzi. Przecież prawdziwy inteligent
      przedkłada "być" nad "mieć". I tak na bazie widzimisię niewielkiej w sumie
      grupy mieszkańców utarł się stereotyp Krakowa. Pytam się tylko - czy wszyscy
      współczesni Krakowianie popierają tą wizję naszego miasta?. I jak to się ma to
      ambicji metropolitalnych? Bo przecież Florencja choć przecudna to metropolią na
      pewno nie jest..........
      • Gość: Paweł no chociaz jeden z nielicznych madrych na tym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 14:37
        forum

wiesz tu ktos nawet napisał ze boi sie ze stary nieszczejacy browar chca
        zburzyc i postawic jakis nowoczesny biurowiec, ciekawi mnie czy chociaz ktos
        odwiedza ten browar czy tylko malolaty rozbijaja tam szyby.

a co do inwestycji to po upadku komunizmy chciano inwestowac ale blokowano jak
        sie da i teraz juz inwestorzy wiedza ze nawet nie warto to probowac czego
        oczywiscie wiekszosc internautow nie pamieta

co do architekow krajobrazu to oni kazdy biurowiec widza jedynbie gdzies na
        peryferiach miasta co oczywiscie inwestorow nie inersuje

ps. czy widzial ktos duzy biurowiec wygladajacy jak kamienica?
        • herr_bart_nick Re: no chociaz jeden z nielicznych madrych na tym 20.02.04, 16:26
          > ps. czy widzial ktos duzy biurowiec wygladajacy jak kamienica?

a czy jeżdżąc po całym świecie nie widziałeś nigdy powierzchni biurowej
          wynajmowanej w kamienicy? jeśli chcesz, to służę przykładami (niekoniecznie
          odległymi)

btw - inwestycja TSP początkowo (tj. w 1998 r. po targach budowlanych MIDEM w
          Cannes) miała składać się z 2 etapów jeden 500 mln $ a drugi 250 mln $ i póki
          co, to się nie zmieniło (przynajmniej wg oficjalnych stanowisk)

btw2 - o wyglądzie Krakowa powinni decydować Krakowianie, a nie trupa
          objazdowa, która zaraz przeniesie się w inne miejsce; głosy Krakowian masz
          powyżej - zastanówmy się może czemu one takie zgodne? ja odpowiedź znam, a Ty?
          • Gość: bill Re: no chociaz jeden z nielicznych madrych na tym IP: *.mik.krakow.supermedia.pl 23.02.04, 07:50
            A kto to taki - Krakowianie?
            • herr_bart_nick Re: no chociaz jeden z nielicznych madrych na tym 23.02.04, 08:53
              zapytaj autora wątku (vide: temat pierwszego postu)
        • Gość: mis Stare fabryki IP: 62.233.183.* 04.03.04, 00:18
          w normalnych krajach robia furore. I tez tam niszczaly i straszyly przez lata.
          Patrz przyklady Austrii, Anglii, Niemiec czy Szwecji.
          Odnawia sie je, robi galerie. Maja swoj urok, klimat i smak. Od starego browaru
          wara. Przyjdzie jego czas o ile jakis debil nie wpadnie na pomysl wyburzenia.
          • hm_tak Re: Stare fabryki 05.03.04, 19:40
            W razie potrzeby utnie mu się rączki. BTW: może dożyjemy do loftów z
            prawdziwego zdarzenia i za duże pieniądze. Ale będziemy wtedy starzy.A może
            bardzo starzy. Własnie się dowiedziałem, że autor koncepcji pewnego hotelu
            wykompinował wyburzenie pewnej starej habryki, żeby na jej miejsce walnąć
            wieżowiec na 20 pięter. Nie browar. Więcej nie mogę.Sorry.
            • Gość: Maxx Re: Stare fabryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 21:03
              ale gdzie, w Krakowie?
              • hm_tak Re: Stare fabryki 06.03.04, 14:06
                Niestety tak. Szansa na to jest na szczęście bardzo mała. Ale sam fakt, że to
                wykombinował już jest makabrycznym sygnałem. Gość legitymuje się tytułem
                profesora.
      • hm_tak Re: Krakowianie- mistrzowie odpędzania inwestorów 03.03.04, 14:42
        Witam, czy byłbyś uprzejmy przybliżyć publiczmności, jakiż to historyk sztuki
        zasiada w jury archiszopy? Bo jakoś sobie nie przypominam. A przypominam sobie
        niejedno
        • to.ya Archi-szopa 03.03.04, 14:48
          www.pkpp.krakow.pl/Studium/ogolna.html
          www.sztuka-architektury.pl/index.php?ID_PAGE=117
          w-a.pl/new/images/archiszopa.htm
          www.forum.wydzial-architektury.com/viewtopic.php?t=118
          • Gość: volta Re: Archi-szopa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 21:47
            a o co Ci chodzi? Jakiś problem z archi - szopa?
            • hm_tak Re: Archi-szopa 06.03.04, 14:16
              Gość portalu: volta napisał(a):

> a o co Ci chodzi? Jakiś problem z archi - szopa?

Problem jest niewielki i dotyczy zgodności z faktami.
          • hm_tak Re: Archi-szopa 06.03.04, 14:15
            to.ya napisała:

> www.pkpp.krakow.pl/Studium/ogolna.html
            > www.sztuka-architektury.pl/index.php?ID_PAGE=117
            > w-a.pl/new/images/archiszopa.htm
            > www.forum.wydzial-architektury.com/viewtopic.php?t=118
            >

Tak jak podejrzewałem - zabrakło uważności. "Jerzy Madeyski, historyk sztuki
            zasiądzie". Ale nie zasiadł. Czytać werdykty uprasza się. Nie zasiadł, bo
            musiał wyjechać za granicę, czy coś takiego. Dokładnie nie pamiĘtam. Dośc z
            tego, ŻE GO NIE BYŁO. CBDO
            • Gość: volta Re: Archi-szopa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 13:14
              Dziekuję za odpowiedź.Może w takim razie orientujesz sie czy w jury archi-szopy
              zasiada juz jakiś architekt?Ciekawa jestem czy jakis sie odważył, bo zgódźmy
              się że musiałby to byc człowiek wyjatkowo bohaterski, nie obawiający sie tego
              że koledzy go "zjedzą".
    • Gość: volta Re: Krakowianie- mistrzowie odpędzania inwestorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 21:43
      a czy mogę prosić o sprecyzowanie sformuoawania "poważny inwestor"?Chodzi tutaj
      o poważne inwestycje czy o poważne podejście do miasta, które sam nazwałeś
      historycznym?Zakładam, że znasz inne europejskie miasta, które są na liście
      unesco i wiesz na czym polega ich wartość i co za tym idzie ich ochrona.
      • Gość: Paweł tylko jak wszystko upadnie i nie przyjdzie nowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.04, 08:46
        to bedziesz chyba sie jedynie tą historią zywic bo na chleb cie nie stac bedzie,

pozatym czlowieku popatrz na Paryż , Londyn czy chocby nawet Moskwe.
    • Gość: kalalasra ZGADZA SIĘ IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.03.04, 19:42
      Zgadza się!
      Przyjedźcie do Wawy, a zobaczycie jak się przyciąga inwestorów.
      Wasi radni to albo kalecy umysłowi albo wrogowie Krakowa.
      • peteen a gdańsk jest ładniejszy... 13.03.04, 08:41

• hm_tak Re: ZGADZA SIĘ 13.04.04, 13:01
        Jednym się zgadza - a innym się nie zgadza.Warszawa, której przykład podałeś, i
        w której KAŻDĄ WZ-kę MOŻNA KUPIĆ, PRZEŻYWA WŁASNIE NAJWIĘKSZĄ KLĘSKĘ
        URABANISTYCZNĄ OD POWSTANIA WARSZAWSKIEGO. KLĘSKA TA NAZYWANA JEST W
        WARSZAWIE "KAPUŚCIANA ARCHITEKTURA" a rozumu w niej tyle, co w
        piosence "Malcziki". Każdy ma swoje ideały. "...W pełni świadomy-świadomy, że
        HEJ..."

Gość portalu: kalalasra napisał(a):

> Zgadza się!
        > Przyjedźcie do Wawy, a zobaczycie jak się przyciąga inwestorów.
        > Wasi radni to albo kalecy umysłowi albo wrogowie Krakowa.
    • Gość: stahn jakisz piekny IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 12.04.04, 13:22
      Moze krakowiacy poprostu bardzo nie lubia obcych?
      Wystarczy tylko ze najwiekszego kaszalota rodem z Nowej Huty zaprojektuje
      profesor krakowskiej architektury i odrazu jakos autorytetow sprzyciwiajacych
      sie brakuje i nikt juz tak bardzo za browarem nie tesknic, glownemy
      architektowi miasta nagle sie zaczyna podobac klocek obok Wawela..
      No a jak?
      Sheraton znalazl sposob na krakow
      • peteen co to jest kaszalot z nowej huty ? 12.04.04, 13:32
        ale masz zadżebiste ajpi...
        :c)
        • Gość: stahn Re: co to jest kaszalot z nowej huty ? IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 12.04.04, 13:40
          Sheraton to ten wspomniany kaszalot.

"ajpi" takie bo najblizsza centrala tepsy od Ruczaju jest w Kobierzynie.
          • peteen to sheraton jest z huty ? 12.04.04, 13:43
            a brzydki okropieńsko...
            • hm_tak Oczywiście, rano go odlewali - sam widziałem (c: 13.04.04, 13:26
              peteen napisał:

> a brzydki okropieńsko...
              • peteen a pamiętasz stary dowcip... 13.04.04, 13:48
                kto ma najdłuższy interes ?
                lenin
                bo stoi w nowej hucie, a odlał sie w zawierciu...
      • hm_tak JAKIŻ piękny? 13.04.04, 13:05
        Zrobiło Ci się malutkie qui pro quo: browar o którym mowa, to nie Browar
        Królewski, na którym już kwiatki rosną i stoi buda zerżnięta z jakiegoś
        holenderskiego projektu katalogowego prześwietnej firmy Sheraton - browar, o
        którym mowa, to browar Goetza przy Dworcu Głównym.

No to cześć

Gość portalu: stahn napisał(a):

> Moze krakowiacy poprostu bardzo nie lubia obcych?
        > Wystarczy tylko ze najwiekszego kaszalota rodem z Nowej Huty zaprojektuje
        > profesor krakowskiej architektury i odrazu jakos autorytetow sprzyciwiajacych
        > sie brakuje i nikt juz tak bardzo za browarem nie tesknic, glownemy
        > architektowi miasta nagle sie zaczyna podobac klocek obok Wawela..
        > No a jak?
        > Sheraton znalazl sposob na krakow
      • hm_tak JAKIŻ piękny? II 13.04.04, 13:24
        ...małe sprostowanie: zerżnięty nie z holenderskiego,ale z belgijskiego
        projektu. A jak Sheraton potrafi budować w historycznych miastach, to popatrz
        sobie tu:
        www.starwood.com/luxury/search/hotel_detail.html?requestedChainCode=SI&requestedAffiliationCode=LC&goToRooms=yes&lengthOfStay=1&n
        umberOfRooms=1&numberOfAdults=1&arrivalDate=2004-04-13&departureDate=2004-04-
        14&rpoi=&propertyID=100&rcdi=&linkbrand=&fromSearch=22XX&sherlockRatePlanID=&she
        rlockMiniRate=&sherlockRoomType=&sherlockBedType=&iATANumber=&corporateAccountNu
        mber=&propertyDistance=&propertyDistanceInUnits=&requestType=page&page=&ratePlan
        Name=&roomOccupancyTotal=1

I przygotuj się od czasu do czasu, zanim coś palniesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka