Dodaj do ulubionych

Listy. Kto zaakceptował billboard Misteria Pasc...

• Gość: katol Plakat rewelacyjny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.10, 09:13
      Kto powiedział, że Wielkanoc to ma być tylko szopping, szopping,
      szopping i mięciutkie, zółciutkie kurczaczki, króliczki, koszyczki,
      jajeczka i zajadanie się w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego???
      Na Boże Narodzenie czerwone cudaki, a na Wielkanoc luzik ma być???

Może trochę zadumy na ISTOTĄ tych Świąt?
      • Gość: ewew Re: Plakat rewelacyjny! IP: *.devs.futuro.pl 21.03.10, 10:50
        Zgadzam się, plakat na prawdę bardzo dobry, ale NIE NA ULICĘ! Jest na to zbyt
        szokujący,a takie oswajanie dzieci i młodzieży z brutalnością będzie miało
        tragiczne (dosłownie) skutki.
    • Gość: Kraku Listy. Kto zaakceptował billboard Misteria Pasc... IP: *.centertel.pl 21.03.10, 09:15
      Ja jechałem z 6cio latkiem i to on zwrócił na ten plakat uwagę, zanim
      wyjasniłem mu o co to jest, to już miał wyciągnięte wnioski Uważam, że za
      daleko się posunięto.
    • Gość: kic Re: Popieram Majchrowskiego ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.10, 11:59
      plakat wisi na mieście od ponad miesiąca, ale oczywiście wcześniej zimno było,
      więc wszystkie małe dzieci razem z ich rodzicami siedzieli grzecznie w domu...
      Teraz się wiosna zrobiła, więc wraz z nią na ulice Krakowa ruszyły młode matki z
      dziećmi, matki w ręce trzymają gazetę (wiadomo jaką), więc nie rozglądają się na
      boki, a tymczasem ich dzieci oglądają plakaty na mieście i wyciągają wnioski...
      "Mamo nie głosuj na pana M. bo on takie obrzydliwości wiesza..."
    • thorus197 Listy. Kto zaakceptował billboard Misteria Pasc... 21.03.10, 12:17
      taa... Równie dobrze można się przyczepiać do bilbordów gdzie reklamowana jest
      bielizna -kobieta w samej bieliźnie - idealny widok dla 13 latków.
    • Gość: wodniczka Listy. Kto zaakceptował billboard Misteria Pasc... IP: *.helionet.pl 21.03.10, 13:28
      - o nachalnej symbolice nie bede się wypowiadać (ta huta w oddali i dres pobity przez kolegów vs Meka Pańska, no ech)
      - o tym czy moze takie cos na ulicy (bo w kazdym Kościele wisi takie, bo w kazdych wiadomościach oglądamy gorsze, bo okładki gazet..._

ale niestety nie mogę nie zwrocić uwagi na marny poziom tego plakatu, gdzie zdjęcie na pierwszym lanie fatalnie jest oświetlone (i co z tego, ze Robert Wolański, jak odwalił chałturę), charakteryzacja jest zła, do tego tlo i pierwszy plan nie sa nałozone na siebie tak, by ssprawić wrażenie naturalności. To jest jak tylna projekcja, plakat z tesko, pic na wodę fotomontaż. Każdy student z Akademii Fotografii by to lepiej zrobil!

I tu nasuwa się oczywista rzecz: pieniądze. Zdjęcie u słynnego fotografa zostało zamówione, wykonane zostalo też "making off" (też za pieniądze), za pieniądze fotograf słynny, acz partacz wystąpil na konferencji prasowej. Wolę nawet nie wiedzieć ile za tę masakrę wziął, bo to z mojej kieszeni pieniądze. Czy nie mozna bylo nie zaakceprować - jak to zrobilby kazdy Art Director w agencji reklamowej? Kazać zrobić jeszcze raz? Przecież to jest bardzo zła robota, za prawdopodobnie - wielkie pieniadze.
    • Gość: me Listy. Kto zaakceptował billboard Misteria Pasc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.10, 13:56
      a ja bym jeszcze usunął wszystkich bezdomnych, żebrzących, od razu
      może też tych gorzej ubranych, a co. niech będzie ładnie i
      przyjemnie na ulicy, bo przecież ulica nie powina być miejscem,
      gdzie można spotkać coś, co nie pasuje do naszego modelowego życia.
      z pozdrowieniami dla wszystkich wrażliwych rodziców xD
    • Gość: krakauerka Ta dosłowność jest straszliwie nie na poziomie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.10, 15:27
      Pani Helbin (bo to ona jest twórczynią tej kampanii) strasznie chce
      zaszokować i stąd taki dobór. Ale taka dosłownoć jest po prostu
      prymitywna, a jakość zdjęcia...fatalna. Przerysowany i chamski
      przekaz.

• motosilnik Re: Ta dosłowność jest straszliwie nie na poziomi 22.03.10, 01:12
        Pani udala się kiedyś reklama z syrenką na krakowskim rynku. To był strzał
        w dziesiątkę.

Jednak ta strzelba wypaliła tylko jeden raz.
      • Gość: mama Jasia Re: Ta dosłowność jest straszliwie nie na poziomi IP: *.ghnet.pl 22.03.10, 16:11
        Jeśli wymieniasz ( choć nie wiem, czy do końca masz rację) kogoś z nazwiska miej
        odwagę podpisać się swoim nazwiskiem...
    • Gość: imd kwestia wyboru IP: 82.177.125.* 21.03.10, 17:08
      nie ma chyba sensu porównywać aktów chamstwa i wandalizmu, z czyś co
      pretenduje do sztuki, nie widzi "gummka" różnicy? Tak dzieciom
      trzeba tłumaczyć różne rzeczy ale chodzi tez o kształtowanie ich
      wrażliwości. To my rodzice chcielibyśmy tego wyboru rozmów dokonywać
      a nie wyjaśniać co znaczy goła pani albo "pan ochlapany" farbą.
      Dlatego uważam, że przestrzeń publiczna powinna zostawiać jej
      użytkownikom wolność wyboru a nie przymuszać do epatowania seksem,
      chamstwem czy okropnością.
    • Gość: rex obłuda, normalna dla gazety wyborczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.10, 17:19
      już ktoś wspomniał wcześniej, że w przestrzeni publicznej jaką jest tv można
      niemal co wieczór zobaczyć okrutne sceny morderstw, krew i mózg rozpryskujące
      się po ścianach (niekoniecznie wyłącznie po 22.00). To jest prawdziwy problem.
      Plakat nawiązujący do ofiary Chrystusa posiada wymowę, którą można z pożytkiem
      dla dziecka wyjaśnić. Nie da się tego uczynić z wymową horroru epatującego
      okrucieństwami. Skąd więc pomysł, aby zaatakować akurat ten plakat a nie
      telewizyjne horrory?
      Sprawa jest prosta: gazeta wyborcza niestrudzenie walczy o usunięcie z
      przestrzeni publicznej przekazów, znaków i symboli związanych z
      katolicyzmem.Rany ukrzyżowanego Chrystusa są przedstawiane jako niemożliwy do
      zaakceptowania horror, podczas gdy obrazy ludzi rozrywanych na strzępy w
      filmowych porachunkach bandytów przedstawiane są jako rozrywka. Krzyż z
      Chrystusem w przestrzeni publicznej to niedopuszczalne atak na prawa ateistów,
      krzyż Nieznalskiej obwieszony genitaliami,to mieszcząca się w granicach prawa
      forma artystycznej wypowiedzi.
      Opisanym w gazecie rodzicom dziecka radziłbym, aby skorzystali z okazji i
      wyjaśnili dorastającej córce czym jest ofiara życia oddana przez Chrystusa i
      wszystkich, którzy stawali w obronie szlachetnych ideałów, a czym jest "jatka"
      dokonywana na filmach przez członków np. narkotykowego gangu. Oczywiście,
      zakładając, że opisany przez gazetę epizod nie został wymyślony przez
      publicystów gazety wyborczej.
      • guru133 Jakoś na lamach gazety nie widzialem żadnych zdjęć 21.03.10, 20:02
        czy artykułów epatujących rzeźnią czy mordobiciem. Naoglądałeś się filmów made
        in USA i ich polskich podróbek a piszesz o gazecie. Mnie, oraz wielu ludzi ten
        krwawy horror w życiu i w sztuce - niezależnie od jej korzeni - razi a z
        estetycznego punktu widzenia wiszące na krzyżu bezkrwawe genitalia mniej rażą
        niż krwawiący człowiek. Sztuka okrucieństwa - turpizm - modna była w
        Średniowieczu. Dzisiaj to już tylko krwawa papka skierowana do łaknącej krwi
        gawiedzi.
        • Gość: rex Re: Jakoś na lamach gazety nie widzialem żadnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.10, 23:07
          guru133 napisał: Naoglądałeś się filmów made
          in USA i ich polskich podróbek a piszesz o gazecie.

Piszę o przestrzeni publicznej w której pokazywanych jest wiele okrutnych scen
          ale gazeta wyborcza nie zamieszcza z tego powodu
          listów protestacyjnych od rodziców
          dbających o swoje dzieci. Gazeta aktywizuje się do zwalczania znaków i symboli
          katolickich w przestrzeni publicznej. Tak wygląda streszczenie mojej poprzedniej
          wypowiedzi.
          Na marginesie: Twój "estetyczny punkt widzenia" na temat krzyża pozwala
          mniemać,że zaliczasz siebie samego do lepszej kategorii niż "łaknąca krwi
          gawiedź".
          • motosilnik Re: Jakoś na lamach gazety nie widzialem żadnych 22.03.10, 00:47
            Gość portalu: rex napisał(a):

> guru133 napisał: Naoglądałeś się filmów made
            > in USA i ich polskich podróbek a piszesz o gazecie.
            >
            > Piszę o przestrzeni publicznej w której pokazywanych jest wiele
            okrutnych scen

tą przestrzeń publiczą można zmienić zmieniając kanał, lub kupująć dekoder.
            Po Krakowie chodzę na codzień i nie mam zamiaru być zmuszanym do ogladania
            wypocin czyjejś chorej wyobrażeń na temat pseudokatolickiego przezywania
            Wielkiej Nocy.

> Gazeta aktywizuje się do zwalczania znaków i symboli
            > katolickich w przestrzeni publicznej. Tak wygląda streszczenie mojej
            poprzednie
            > j
            > wypowiedzi.

Pseudokibic po ustawce nie jest symbolem religijnym, proszę nie adaptować
            cudzych chorych analogii do religii katolickiej.
            Sednem ofiary na krzyży nie jest ustawka pseudokibiców.

Misteria Paschalia nie tłumaczy sie na "ustawka", "nawalanie po ryjach".
            Taki plakat sugeruje tożsamość ofiary za rodzaj ludzki z tłuczeniem się
            młodziaków co nie wiedząc co zrobic ze swoim życiem marnują je na chorych
            fascynacjach klubami pilkarskimi.

Tłumacząc wprost: Jezus nie poszedl na Golgotę bo lubił dzwigać i być
            okładanym pejczem.
            • Gość: jednak krakowianka Re: Jakoś na lamach gazety nie widzialem żadnych IP: *.ghnet.pl 22.03.10, 16:20
              Chrystus konając na Krzyżu powiedział do Łotra I TY BĘDZIESZ ZBAWIONY, myślę, że
              pseudokibic po ustawce też może zostać zbawiony gdy pozna i zrozumie Tajemnicę
              Męki Pańskiej, może ten plakat przybliży go do Boga..? może potrzebujących
              takiego przekazu jest więcej niż oburzonych..?
              • motosilnik Re: Jakoś na lamach gazety nie widzialem żadnych 22.03.10, 18:44
                Proponuje zatem pojść za estetyką obrazu rownież w estetykę słowa.
                Niech zatem pisze na plakacie:
                "Ziom! (zakręt po Hiszpańsku), prezio Jacek, co ziomalem jest (zakręt po Hiszpańsku) naszym najgłowniejszym (zakręt po Hiszpańsku), mowi ci (zakręt po Hiszpańsku): jest ustawka na Misteria Paschalia!"

Plus oczywiście adres i lokalizacja ustawki, pardon, głównych obchodów Misteria Paschalia.

Chcąc trafić do tej grupy (pesudokibiców) nie należy sprowadzac poziomu kultury w mieście do poziomu tej grupy.

Kilkadziesiąt postów wyżej guru napisał kilka rzeczowych słów o obrazie zdrowego rozsądku.

Ilu zatem jest wedle twoich szacunków potrzebujących takiego przekazu? jak to się ma do ilości dzieci zmuszonych do ogladania takiej pseudosztuki?
    • Gość: anna Listy. Kto zaakceptował billboard Misteria Pasc... IP: 188.33.14.* 21.03.10, 18:20
      a ja swojej trzylatce mówię, że ten pan miał wypadek samochodowy, bo wbiegł na
      ulicę.
    • tonik777 A mi się podoba ten billboard 21.03.10, 19:18
      Jak w temacie.
    • Gość: Grze Prosty przekaz, że aż prostacki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.10, 19:21
      Pracownicy Krakowskiego Biura Festiwalowego chcą szokować za wszelką cenę. I oto tu chodzi. Prostactwo.
    • Gość: ale Gdzie grają ten film ? IP: *.multi-play.net.pl 21.03.10, 22:11
      To jest premiera ?
      Z plakatu zapowiada się cool.

• Gość: piokuk Re: Popieram Majchrowskiego ! IP: *.tktelekom.pl 21.03.10, 22:43
      Precz z idiotami.
    • Gość: Kubas Listy. Kto zaakceptował billboard Misteria Pasc... IP: *.77.classcom.pl 21.03.10, 23:06
      Przyłączam się do protestu. Mam ten sam problem z dziećmi.
    • ania0905 Listy. Kto zaakceptował billboard Misteria Pasc... 22.03.10, 01:31
      Przyłączam się do krytyki. Ten billboard jest masakryczny i niesmaczny. Dzieci
      nie muszą oglądać takich obrazów. Dobrze by było aby osoba odpowiedzialna za
      zezwolenie na taką reklamę straciła posadę. Najwyraźniej brak jej wyobraźni i
      doświadczenia. Nie ma pojęcia o wrażliwości dziecka.
    • Gość: pm Listy. Kto zaakceptował billboard Misteria Pasc... IP: 77.236.0.* 22.03.10, 07:49
      Przechodziłem obok billboardu z sześcioletnią córką, musiałem z żoną nieźle
      się nagimnastykować aby wytłumaczyć jej, że to tylko charakteryzacja i ten pan
      z obrazka nie jest tak naprawdę zmasakrowany. Mimo tłumaczeń widziałem niesmak
      w oczach dziecka. Bardzo, to przeżyła nie jestem przekonany, że to był dobry
      pomysł, spacer zamienił się dla niej w traumatyczne przeżycie.
    • Gość: Betty "Piła VI" IP: 109.243.187.* 22.03.10, 09:51
      Chybiony pomysł...Plakat wygląda jak reklama horroru i nie kojarzy
      się z męką Chrystusa i Paschą. Czy gdyby nie napis "Misteria
      Paschalia", ktokolwiek z apologetów tego badziewia wiedziałby o co
      chodzi? Nie wszystko co szokujące od razu zasługuje na miano
      sztuki...
    • Gość: mama Jasia Listy. Kto zaakceptował billboard Misteria Pasc... IP: *.ghnet.pl 22.03.10, 10:22
      Ja nie mam problemu z odwróceniem uwagi mojego 3- letniego dziecka od plakatu,
      a poza tym 13 miesieczne dziecko nie wie co widzi, nie ma Pani umysłu, który
      wnikliwie analizuje każdy detal, on patrzy widzi i nie wie jeszcze nic o
      Misterium Męki Pańskiej...chyba, że w domu ogląda akty przemocy i ma
      porównanie..???
      • jackers_ea Re: Listy. Kto zaakceptował billboard Misteria Pa 22.03.10, 14:00
        Gość portalu: mama Jasia napisał(a):

> Ja nie mam problemu z odwróceniem uwagi mojego 3- letniego dziecka od plakatu,
        > a poza tym 13 miesieczne dziecko nie wie co widzi, nie ma Pani umysłu, który
        > wnikliwie analizuje każdy detal, on patrzy widzi i nie wie jeszcze nic o

No i dobrześ mu odp. Mamo Jasia. Niech se ogląda Tuska na plakacie.
        > Misterium Męki Pańskiej...chyba, że w domu ogląda akty przemocy i ma
        > porównanie..???
    • Gość: krakowianka Listy. Kto zaakceptował billboard Misteria Pasc... IP: *.zax.pl 22.03.10, 11:40
      dla mnie też jest bardzo wstrząsający ten bilboard.
      Wystawiony do oczu i małych i dużych, więc może jednak
      nie powinien wisieć?
    • Gość: koszmar Listy. Kto zaakceptował billboard Misteria Pasc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 13:11
      koszmar, utnijcie mu jeszcze ręce, jak macie mało emocji - beznadziejni
      projektanci bilbordu, naturalisci
    • jackers_ea Listy. Kto zaakceptował billboard Misteria Pasc... 22.03.10, 13:57
      A weżże spuść bachorowi czapkę na oczy ,a nie marudż,że ci sie nie podoba to
      czy tamto bo to pewnie chodzi o ciebie.
    • Gość: oburzony to już przegięcie... IP: *.56.classcom.pl 22.03.10, 14:17
      w tej chwili gazeta przegięła. to bezczelność by do opluwania jednego z
      najlepszych włodarzy miasta posunąć się do granicy obrazy uczuć religijnych.
      droga krzyżowa nie była spacerkiem, wizerunek ukrzyżowanego Chrystusa jest w
      Polsce wszechobecny. dziecko czytelniczki widzi ten obrazek codziennie
      (chociażby w szkole), uczy się na pamięć kolejności kaźni. i teraz nagle
      zaczęło to przeszkadzać... a kto jest winny tysiącu lat chrześcijaństwana na
      polskiej ziemi? Prezydent Majchrowski! żenua, panie i panowie z Gazety, żenua.
      • motosilnik Re: to już przegięcie... 22.03.10, 18:52
        Brawo,ludzie z magistratu w końcu zaczynaja działać.
        Piękny refleks, brawo, czytelna i rzeczowa wypowiedź.
        Kunszt poprostu.

Rozumiem, zatem, że panu obca jest symbolika chrześcijańska i jej wypowiedź, skoro pseudokibic po ustawce jest dla pana tożsamy z ikonografią chrześcijańską. Zapraszam do zwiedzenia kościołów w Krakowie i chwili refleksji nad przekazem Wielkiej Nocy.

Prezydent Majchrowski jest podpisany zaś na plakacie z imienia, nazwiska i stanowiska publicznego, zatem pełnią swego urzędu odpowiada za ten stan rzeczy.
        Mówię oczywiście o plakacie i jego estetyce.
    • Gość: matka 2 dzieci skandal! obrzydlistwo IP: *.chello.pl 22.03.10, 14:46
      przyłacze sie do słów krytyki.
      jestem katoliczką, i nie krytykuje samej idei,ale plakat jest
      obrzydliwy.
      mam dzieci w wieku przedszkolnym i tłumaczenie im za każdym razem -
      czemu ten facet taki poobijany i zakrwawiony, jest nie na miejscu.

ktos powien byc za to surowo ukarany.

ja w nim nie widze nic katolickiego, sorry, ale są jakieś granice -
      sama nie moge na niego patrzeć, a co dopiero dzieci!!!!

rekalmy piwa w godzinach oglądalności nie takiej jak trzeba sie
      krytykuje a tu cos takiego!!!

dla mnie to skandal.

ten kto go wymyslił - oczywście z premedytacją - bo nic tak nie
      zrobi zamieszania w mediach (tu sie kłania darmowa reklama)jak coś
      co szokuje i pewnie nawet jakby karme mieliz apąłcić to i tak
      wyjdzie taniej niż reklama.

dramat!
    • Gość: Xav Ten bilbord to moim zdaniem mistrzostwo świata... IP: 93.159.143.* 22.03.10, 15:09
      ...w dziedzinie reklamy. Nie cierpię nadmiernie rozhisteryzowanych
      rodziców. Howgh!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka