Gość: Mateusz Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i Bo... IP: *.home.aster.pl 28.04.10, 10:31 Szanowny Dziennikarzu! Nie nastąpiły ostatnio żadne zmiany w nazewnictwie, a co za tym idzie rondo, o którym wspominasz nosi nazwę Matecznego a nie Mateczny. Odpowiedz Link Zgłoś
halswron uwagi kleintki 28.04.10, 10:49 Jestem klientką lubiącą wydawać pieniądze, ale mam je dlatego, że ciężko pracuję. Zakupy nie powinny byc w dzisiejszych czasach udręką, lecz przyjemnością. Z tego względu już omijam Bonarkę. Przyczyny mojego nieludzkiego zmęczenia po wizycie w Bonarce: 1) bardzo śliskie płytki - nie można tam pójść w butach na obcasie, bo można skręcić nogę. Kto pozwolił kłaść takie płytki?! Ostatnio bylam w budynku Mercedesa - tez śliczne, błyszczące płytki, ale śmiało można po nich chodzić. 2) bardzo zła akustyka, fatalne nagłośnienie i straszliwie głośna, męcząca muzyka. Taka muzyka mogłaby być w sklepach typowo młodziezowych, ale w żadnym wypadku nie powinna "rozbrzmiewać" w calym centrum!!! Zawsze wychodze stamtąd z bólem glowy i nieludzko zmęczona. Zglaszałam w informacji swoją uwagę na temat muzyki - skoro mają złe naglośnienie, niech chociaz puszczą muzykę relaksacyjną, chillout itp. Panienka potraktowała mnie z drwiącym uśmiechem. Poczułam się, jak dinozaur. Tak więc wróciłam do Galerii Kazimierz i Solvay, zostawiając Bonarkę nastolatkom w adidasach z antypoślizgową podeszwą. Sądzę, że inne klientki zrobiy to samo. Jeśli o to chodzi właścicielom Bonarki, osiągają swój cel. Ale nie sądzę, aby szefom sklepów typu W. Kruk, Venezia, Ecco, Solar, Bolero, Mango itp o to właśnie chodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga1 Re: uwagi kleintki IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 10:46 Zgadzam się w 100%. Tak nieprzyjazne centrum jak Bonarka to wręcz trudno znależć. Robienie zakupów w Zakopiance ,M1 czy Solvayu to wręcz przyjemnośc w stosunku do bezsensownej Bonarki. Ze względu na horrendalne czynsze tam po prostu nie może być tanio.Jedynie niby tani Auchan sprzedaje takie badziewie że zaopatrując się tam mpożna szybko dostać rozstroju żołądka.Ja uwielbiam zakupy w pustym Bomi w Solvayu,inny asortyment inna jakość brak koszy z chińszczyzną a promocje takie jak wszędzie. Bonarka to będzie największa porażka wśród Centrów Handlowych,a spory pomiędzy najemcami a zarządem wywleczone na forum publiczne będą początkiem Końca tego okropnego molocha.Szkoda tylko tego miejsca bo mógłtam powstać fajny kompleks rekreacyjny z salą widowiskową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tasmanian devil Re: uwagi kleintki IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 10:58 Bomi w Solvayu to porażka na maksa. Przez to, że jest pusto należy każdy produkt tam dokładnie oglądać szukając dat przydatności do spożycia bo albo data kończy się na dniach albo minęła kilka miesięcy temu. Nie polecam nikomu chyba, że ktoś gustuje w wyrobach przeterminowanych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga1 Re: uwagi kleintki IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 11:45 w Bomi nie sprzedają chłamu jak w Auchanie i Tesco . Porządna rzecz musi mieć swoją cenę więc ludzie omijają Bomi bo to są Delikatesy jak Alma a szmelcownia jak Auchan.Przyjrzyj się terminom przydatnosci w Auchanie. Przecież tam zr względu na oszołomiony TANIOSCIA tłum wszyscy producenci kierują towar zagrożony przeterminowaniem aby motłoch to posprzątał.Promocje 1+1 gratis to przecież okazja ????? Amatorów kiełków bambusa w Bomi jest niewielu więc może się przeterminować to normalne.Ważne że można je kupić i sprawdzić termin. Odpowiedz Link Zgłoś
fiberone Dzieje się, dzieje się!!!!! 28.04.10, 11:02 Może nasi kapitaliści za 2 złote nareszcie zmądrzeją i zaczną inwestować w produkcję a nie tylko w handel ? No ale nie będzie łatwo. Nie ma fachowców, nie ma pomysłów a Chiny już oferują wszystko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Dzieje się, dzieje się!!!!! 28.04.10, 12:53 > Może nasi kapitaliści za 2 złote nareszcie zmądrzeją i zaczną > inwestować w produkcję a nie tylko w handel ? No ale nie będzie > łatwo. Nie ma fachowców, nie ma pomysłów a Chiny już oferują > wszystko!!! Sam jestem za rozwojem przemysłu, ale niestety w kapitalistycznej gospodarce za kręcenie biznesu w 70% odpowiadają handel i usługi. :P Tyle, że upychanie kolejnych molochów musi się prędzej czy później skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Strasznie przez managera Bonarki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.10, 11:11 Krokami prawnymi na pewno przyciągnie innych sprzedawców :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyga Re: Strasznie przez managera Bonarki IP: *.128.12.82.static.crowley.pl 28.04.10, 18:19 Bo to matoł jest! Zgarnia duuużą (sprawdzone) kasę i ma wszystkich w wiadomym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki wybuch Bomby atomowej IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 12:07 Straszenie jest uzasadnione. W umowie najmu jest punkt że nawet w przypadku wybuchu bomby atomowej czynsz należy zapłacić a wstrętni najemcy narzekają i mają nieuzasadnione fanaberie.Przecież dopłacanie do biznesu 20-30 tys. na miesiąc przez każdy 100m butik, aby zarząd się napasł to norma. Za trzy lata się poprawi jak otworzą KING SQUER koło tandety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Bonarka (faw away from) City Center IP: *.pl 28.04.10, 12:27 Niestety Bonarka leży na zadupiu. Pozatym jest słaby dojazd (szczególnie od strony Łagiewnik). No i w Krakowie mamy już tyle centrów handlowych, że kolejne nie było potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gru Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i Bo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 13:18 Umowy wynajmu w większości galerii podpisuje się na 10 lat. W całej branży jest spory dołek. Osobiście współczuję prywatnym właścicielom i nie dziwie się ich frustracji. Gdybym miesięcznie dokładał do interesu 10k złotych (wcześniej pakując setki tysięcy w wystrój i towary ) też czułbym frustrację. Głównym problemem dla każdego z przedsiębiorców jest wysokość czynszu. Sam czynsz jest przeliczany z Euro ( co się dzieje przy górce nie muszę tłumaczyć), nie znam dokładnych cen w Bonarce, ale średnio w innych galeriach za 50metrowy lokal czynsz wynosi między 10-20 tysięcy złotych netto. Przy czym lokal 50metrowy to jeden z tych mniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
pinionzek rzeczywiście niespodzianka... 28.04.10, 13:18 niestety mało jest w Polsce klimatycznych centrów handlowych jak stary browar czy manufaktura a rynek jest już tak nasycony w dużych miastach ze otwieranie kolejnych bezdusznych molochów to dość ryzykowny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i Bo... IP: 195.245.213.* 28.04.10, 13:18 to zbudujmy jeszcze kilka galerii - wtedy obroty wzrosną. może by trzeba zacząć budować przedszkola, drogi itd. a nie tylko sklepy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smys Re: Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i IP: *.slupsk.vectranet.pl 28.04.10, 13:56 wszystkie centra handlowe są pod kreską -to jest efekt tego ze ludzie mają dosyć gigantów pełnych marnej jakosci drogich szmat z Chin czy Indii. Mało urozmajcona oferta,wysokie ceny doprowadzą do klay. Kryzys nic nie nauczył handlowców ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lmp Re: Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i IP: *.217.146.194.generacja.pl 28.04.10, 13:57 wszystkie te centery i inne galerie oraz oszony karfury wykończy biedronka która zaatakowała otwierając dyskont na każdym możliwym osiedlu, a lidl idzie w ślad za nią, przy czym w ciągu roku obie sieci poprawiły w sposób bardzo znaczący jakość. kiedyś będzie po tych galeriach hulał wiatr... Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui niech Bonarka zdycha. to było do przewidzenia. 28.04.10, 14:07 Polacy nie mogli ominąć błędów USA czy Europy Zach - tam też kiedyś wierzono w "centra", a potem trzeba je było wyburzać bo okolice wymierały. widać "byznesmeni" i prole jeszcze się zachłystują naszym XIX wiecznym prymitywnym kapitalizmem, ale niedługo się udławią. żeby miasto było dobrym miejscem do życia, po 1 trzeba dobrych, zrównoważonych planów -dobrej infrastruktury komunikacyjnej (transport miejski - dobry, dostępny, także dedykowane budynki, ścieżki rowerowe, linie kolei miejskich) -zieleń - parki,zieleńce,zadrzewione aleje, fontanny, place zabaw, boiska. -infrastruktura sportowa i inna - centra sportu, baseny, boiska, przedszkola, żłobki, szkoły, uniwersytety. Miasto bogate w takie rzeczy sprzyja szczęściu mieszkańców, a takze przyciąga wizjonerów i ludzi z pieniędzmi - powstaje więcej różnorodnych usług i gałęzi przemysłu, także hi-tech. Jeśli ludziom dobrze się mieszka, są szczęśliwi i widzą dla siebie perspektywy - więcej konsumują. Proste. dlatego centra handlowe to DODATEK. jak Kraków będzie zdychał jak szkieletor to może niektórzy zrozumieją, że "centra" i "galerie" są jak puste kalorie w diecie - można się nimi nadymać, ale nie wnoszą żadnej wartości. Są przyjemne - ale jak jest ich za dużo - przychodzi zdychać. w Krakowie od dawna zamiast prawdziwej rozbudowy miasta wpycha sie wszedzie "galerie" i "centra", czapkuje inwestorom, których g..o obchodzi miasto. Skrajny przykład to G. Krakowska - zamiast dworca z prawdziwego zdarzenia - komercyjne goowno. Ludzie tam chodzą, no ale gdzie mają chodzić? Wcześniej chodzili między obskurnymi budami, teraz chodzą w większej obskurnej budzie. te centra będą za parę lat zdychać, a Kraków wraz z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nora Re: niech Bonarka zdycha. to było do przewidzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.10, 15:07 Miejsce dla dużych centrów handlowych jest poza miastem! A miasto jest dla mieszkańców, tyle że Majchrowski i radni nie mogą tego pojąć i jakoś przyjaznych miejsc nie przybywa, a raczej ubywa. Odpowiedz Link Zgłoś
jeriomina Re: Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i 28.04.10, 14:20 Ze swojego punktu widzenia powiem tak - mieszkam na południu Krk, czyli w Podgórzu, mam samochód i kartę kkm więc jestem teoretycznie mobilna ale w Bonarce nie byłam ani razu. Przyczyna? Najbliżej po pracy mi do Galerii Krakowskiej, z uczelni do Galerii Kazimierz, a po spożywcze do Kauflanda i Tesco. A jak chcę do kina, to już bliżej do Zakopianki. To po co mi jakaś Bonarka? Pewnie sporo ludzi wychodzi z podobnego założenia:) Tam lepsze byłyby biurowce z miejscami pracy dla inżynierów, których podobno tak bardzo brakuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki Re: Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 11:19 Zyczę ci powodzenia skoro jedzenie kupujesz w Kauflandzie i Tesco to długo nie pociągniesz.Ale z Bonarką masz rację .Ona jest po prostu nikomu niepotrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 16:49 A ja jeżdzę do Bonarki do Auchan - maja tam najtansze warzywa i owoce. Mieszkam niedaleko Tesco w którym też robię zakupy... Niech robia akcję wyprzedaży !!! Już teraz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i Bo... IP: *.128.12.82.static.crowley.pl 28.04.10, 14:26 Menedżer do zmiany! W silesii nie był sam, inni za niego robili, to i dobrze poszło! A tu d.... , król jest nagi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakusek Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i Bo... IP: *.chello.pl 28.04.10, 14:41 Wcale mnie nie dziwi, że Bonarka tak kiepsko przędzie. Dojazd do tego CH jest bardzo niewygodny zarówno samochodem, jak i autobusem. Przystanki MPK są źle rozmieszczone, a ludzie nie lubią nadkładać drogi. Poza tym Bonarka jest bardzo brzydkim budynkiem, który nie zachęca, by go odwiedzać. Bonarka w żaden sposób nie próbuje się połączyć z miastem. Jest zwrócona tyłkiem w każdą stronę. Sama leży pośrodku niczego. Jeśli porównamy ją z GKrk lub M1, to widać, że ludzie się tam nie pchają. Nawet duży multiplex im nie pomoże. Dodatkowo ważnym czynnikiem wpływającym na ilość odwiedzających jest zbyt duża liczba takich CH w naszym mieście. W Krakowie mamy aż 10 dużych centrów handlowych [pomijam te mniejsze]. Co ciekawe w niewiele większym Amsterdamie i jego aglomeracji są tylko 3 średniej wielkości CH! I wcale nie chcą więcej. Bo kto powiedział, że zakupy można robić tylko w CH, a nie w osiedlowych sklepikach, czy na placach lub targach. Kwestią kilkunastu lat jest, aby najgorzej radzące sobie CH przestały istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta Re: Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i IP: *.128.12.82.static.crowley.pl 28.04.10, 18:29 ale tak to chyba powinno być, najpierw nabudujemy , a potem nastąpi selekcja i zostaną najlepsi, a w budynkach opuszczonych powstaną nareszcie boiska i temu podobne instytucje, natura sama to uporządkuje. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Słaby zarząd - do pana R. IP: *.128.12.82.static.crowley.pl 28.04.10, 18:35 ryba psuje się od głowy, zarząd nie dość, że słaby, to agresywny. Boi się, to chce ukąsić najemców zwabionych górami złota, straszy! Nie ma pomysłów, ot co. Pokazy mody, wyprzedaże... i takie tam standardowe byle co. To nie na te czasy, Panie R. Fakt, za trzy lata będzie lepiej, posiedzisz Pan, kasę zbierzesz, a najemcy? przecież oni zawsze marudzą! Płakać i płacić, za trzy lata będzie dobrze, tylko komu, Panie R.? Chyba znamy odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i Bo... IP: *.chello.pl 28.04.10, 14:49 Bonarka jest OK. Minusem jej jest (było): - kurz podczas otwarcia i parę dni później - słaby dojazd autobusem - brak informacji o sklepach w wersji elektronicznej Plusy to: - świetny parking - miła obsługa - Auchan (ceny z reguły super niskie, czasami tylko wysokie) - bar sałatkowy (nie, nie jestem jego właścicielem) - sporo przestrzeni (człowiek się nie dusi) - cały kompleks jest jak miasteczko, miasteczko, w którym nie pada, nie jest zimno itd. Do umawiania się z ludźmi nadaje się idealnie. Nie będę więcej zachęcać, bo zwalą się tłumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsadasd Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i Bo... IP: *.nsystem.pl 28.04.10, 14:56 Zgadza się to co piszecie, ale największym błędem Bonarki jest Leroy Merlin, który leży tuż przy Castoramie ... zresztą 2 km dalej na Zakopiance też jest Castorama, więc po cholerę tam jeszcze Leroy Merlin ? Zajmuje ogrom miejsca, która można by przeznaczyć na sklepy, których nigdzie nie ma. Ja osobiście z żoną czasem jeżdzę do Bonarki. Dlaczego ? 1) Mieszkam na Ruczaju czyli jest to najbliższa galeria w linii prostej i jadąc tam nie muszę się pchać autem do centrum i stać w korkach 2) Przeważnie jest pusto, więc nie muszę się obijać o innych ludzi jak w Krakowskiej Tak czy siak, odkąd się dowiedziałem, że tam będzie kolejny moloch galeriany, to wiedziałem, że już jest tego za dużo w Krakowie. Lepszy w tej części miasta byłby jakiś Aqua Park lub wielka dyskoteka ... A propo utargów w Bonarce to znam osobiście 2-ch kierowników sklepów w Bonarce (branża odzieżowa), którzy przeszli z Kazimierz i narzekają okropnie, że utargi dobre jedynie w weekend, a tak to pusto i w Kazimierz było dużo lepiej ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Castorama To tam jest Castorama?!!! IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 19:39 > Zgadza się to co piszecie, ale największym błędem Bonarki jest Leroy Merlin, > który leży tuż przy Castoramie ... zresztą 2 km dalej na Zakopiance też jest > Castorama, więc po cholerę tam jeszcze Leroy Merlin ? To tam jest Castorama?!!! Byłem w Auchan kilkanaście razy ale widziałem tylko Leroya. Poza tym, wszystkie wyjścia z dolnego parkingu prowadzą pod kasy Auchan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 23:41 > Zgadza się to co piszecie, ale największym błędem Bonarki jest Leroy Merlin, > który leży tuż przy Castoramie ... zresztą 2 km dalej na Zakopiance też jest > Castorama, więc po cholerę tam jeszcze Leroy Merlin ? Zajmuje ogrom miejsca, > która można by przeznaczyć na sklepy, których nigdzie nie ma. Bo w tej części Krakowa jeszcze nie było LM? Co z tego, że obok jest Casto - równie dobrze można powiedzieć, po co Orlen w Zakopiance, jak obok jest Shell i BP. Casto to Casto, LM to LM - ja widzę między nimi różnice - i nie chodzi mi o ceny, ale o asortyment. I akurat LM jest w zasadzie jedynym sklepem w BCC w którym dość często robię zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magnolia Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i Bo... IP: *.chello.pl 28.04.10, 15:05 Podoba mi się tam Empik : duży, przestronny :) O muzyce już ktoś napisał wcześniej : za głośna jest! Męczy i zniechęca. Fajnie byłoby gdyby autobusy miały przystanek tak jak 103 - czyli bliżej wejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronio Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i Bo... IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 15:13 Czy ktokolwiek, kiedykolwiek, gdziekolwiek, słyszał, aby jakikolwiek handlowiec był zadowolony z obrotów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilona Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i Bo... IP: 188.33.192.* 28.04.10, 16:16 Jezdze do topshopu do warszawki :) a Wy piszecie ze lokalizacja mało dogodna :) Marni marketingowcy zatrudnieni w Bonarce i tyle. W zarze o polowe mniej towaru niz w krakowskiej, o czym same sprzedawczynie informuja i tak jest prawie z kazdym sklepem. Dla mnie bonarka to jeden wielki niewypal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faw bonarka to porażka roku IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.10, 16:55 nic ciekawego nie ma, kiepski dojazd. nigdy tam jeszcze nie byłem. i nie będę. są duuużo lepsze centra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olodot Re: bonarka to porażka roku IP: 77.236.0.* 28.04.10, 19:15 to jak nie byłeś to nie wygłupiaj się i nie piosz bo szkoda czasu na takie komentarze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milkj Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i Bo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 17:32 nie wiem, mnie poprostu odpycha ta cala bonarka i jak mam jechac sobie cos kupic (mieszkam na ruczaju) to wybieram krakowska albo kazimierz. Moze dlatego ze najczesciej zostaje na kazimierzu lub w rynku pozniej, a moze dlatego ze nie wszystkie sklepy, ktore chcialbym odwiedzic sa w bonarce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i Bo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 17:37 Osoby jak agnewa wydające opinie na temat funkcjonowania powinny się bez obrazy puknąć w czółko...Sam jestem właścicielem sklepu w Bonarce. Sytuacja wygląda dramatycznie. To że na 30 dni w miesiącu w 4 albo 5 zdarzy się większy ruch nie pozwala na utrzymanie się w takim centrum. W pozostałe dni Bonark świeci pustkami!! Najlepiej świadczy ilość najemców którzy rezygnują. Wśród małych właścicieli stoisk (którym z racji wielkości biznesu łatwiej jest podjąć decyzje) to 70%!!! Póki co Bonarka jest ogromnym niewypałem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Częstochowa Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i Bo... IP: *.net.stream.pl 28.04.10, 19:12 Gdy upadnie Bonarka Center, upadnie cały Kraków. Pozdrawiam Ukochanego Pawła! Buzi :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joankb Re: Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 20:34 Mam za daleko - i jeszcze nie byłam. Te same marki mam w innych centrach, w tych samych cenach. Z Kazimierza czy Krakowskiej wyjdę i o 5 minut piechotą mam ulubioną knajpę, pub, bilard, włóczęgę po Rynku i okolicach. Z Bonarki - wsiąść w samochód i wrócić do domu. Szkoda czasu. Albo tam będę inne sklepy, albo niższe ceny. Nic innego klientów nie przyciągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Handlowcy wieszczą klapę finansową - swoją i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 20:58 A wszystko za sprawa hipermarketu który jest na dole i chamskich ludzi którzy do niego przyjeżdżają. Byłam w Bonarce kilka razy ale nie lubię patrzeć na taki typ osób... Jakie numery rejestracyjne przeważają na parkingu?? To nie jest Galeria Krakusów.... Odpowiedz Link Zgłoś