Dodaj do ulubionych

Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz rozmyta

02.05.10, 17:34
Ta kobieta powinna sobie poszukac
odpowiedniego dla niej narodu !
Obserwuj wątek
    • Gość: tenson Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: 109.243.223.* 02.05.10, 17:45
      no tak katolik polski nic nie zrozumial z wypowiedzi Pani Profesor... i nawet
      mnie to nie dziwi....
      • katolik_polski1 Ja zrozumialem narod !!! 02.05.10, 17:58
        Miliony ludzi ,ktorzy skladali kondolencje .
        Mlodziez ,ktora zapalala swieczki.
        To jest nasza prawdziwa POLSKA !!!
        • Gość: sddsds bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 18:59
          Jakie miliony?

Do pałacu przylazło 180000 ludzi, to znaczy miasto wielkości Olsztyna.
          Co to jest w 38 milionowym kraju. Gdy zakon pis odstawiał szopkę ze swoim "santo
          subito Kaczyński", większość ludzi normalnie sobie żyła. Miało być półtora
          miliona ludzi na pogrzebie, przybyło 10x mniej. I to są twarde fakty. Pis ma te
          1/4 poparcia społecznego. To wystarczy, żeby zapełnić Rynek w Krakowie. Na
          wygrane wybory potrzeba przekonać pozostałe 3/4.

Na pewno nie zrobicie tego wmuszając im akceptację waszych kodów kulturowych
          Polak=Katolik=Pisowiec.
          • robertw18 P. Flis przekroczyła granice dobrego smaku. 02.05.10, 21:10
            Wydziwiać nad płaczem ludzi w obliczu nieszczęścia to trzeba chyba mieć
            w sobie coś z chama.
            pozdr.
            • benio.pl Re: P. Flis przekroczyła granice dobrego smaku. 02.05.10, 21:18
              robertw18 napisał:

> Wydziwiać nad płaczem ludzi w obliczu nieszczęścia to trzeba chyba
              mieć
              > w sobie coś z chama.
              > pozdr.

lub być chamem z Oxfordu.
              • ferrment Re: P. Flis przekroczyła granice dobrego smaku. 02.05.10, 22:59
                Bardzo dobry tekst. Skłonność do robienia z tragedii teatru jest po prostu niesmaczna. Dobrze to ujęła.
                • krzych.korab Wielki czarny brat kieruje naszym krajem, narodu 04.05.10, 06:44
                  w tym demokratycznym kraju nikt nie pyta o zdanie. Media urządzają wielką żałobę
                  bo taniej. Sejm wie lepiej, i tak dupokracja kwitnie.
                  • Gość: wulk nie brat tylko ojciec IP: 81.216.27.* 04.05.10, 08:53
                    no i Rydzyk nie jest czarny. A caly ciemny lud spija z jego ust
                    spiskowe teorie i powtarza je na kolkach rozancowych i radach
                    parafialnych. I nikt sie teraz nie zawaha by wplacic swoje ostatnie
                    oszczednosci na jedyna polska fundacje by ratowac ojczyzne.
            • miszczu.pll Wawel spadł do rangi cmentarza dla pospólstwa 03.05.10, 16:04
            • krawat23 Re: P. Flis przekroczyła granice dobrego smaku. 03.05.10, 20:35
              Rzeczywiście, bycie naukowcem ma w sobie cos z chama - trzeba ciagle
              odkrywać rzeczy nowe, formułować nowe mysli, oceny, prognozy - dla
              tzw. prostego człowieka (średniaka)to zbyt duzo. Prócz tego
              człowiek , jako taki, jest leniem i konserwatystą, dlaczego z trudem
              przychodzi mu przyswajanie nowych, nawet ewidentnie słusznych
              pogladów.
              • krzych.korab My kochamy symbole,hasła i zero pracy nad sobą, 04.05.10, 06:50
                Olgę Lipińską za pokazywanie prawdy o nas wywaliła z TV nie komuna a kościół z
                prawicą. Widać nie chcą abyśmy pracowali nad sobą. Durniami łatwiej rządzić.
          • Gość: Norwid Re: bzdura Wawel sie PO należy IP: *.2.20.195.pp.com.pl 03.05.10, 15:22
            Mały plastikowy dla zabawy.
            • Gość: Wyksztalciuch Re: bzdura Wawel sie PO należy IP: *.proxy.aol.com 03.05.10, 23:32
              Maria Flis napisala:

" W tej roli był kiepski i tak oceniała go znaczna część Polaków.
              Nie ma w tej ocenie nic nagannego i do niedawna była ona dominująca.
              Śmierć Lecha Kaczyńskiego niemal go uświęciła."

Kto pani dal te wszystkie tytuly naukowe? Towarzysze z SB? Jak mozna
              byc tak "wyuczonym" i pisac takie bzdury ! Na czym polegalo to ze
              Prezydent Kaczynski byl kiepski ??? Jaka czesc Polakow tak
              oceniala ? Tylko ci co czytaja jak maria flis Gazete Wyborcza i maja
              klapki na oczach. Gwarantuje ze po prawdziwej lustracji i
              deubekizacji pani maria flis nie bedzie pracowac na UJ !!!
              • proff Re: ...po lustracji... 04.05.10, 08:14
                Lustracje ostatecznie utrącił Twój bohater L. Kaczyński...
          • Gość: Norwid Re: bzdura Po się Wawel należy. IP: *.2.20.195.pp.com.pl 03.05.10, 15:54
            Cmentarz i swąd spalin pod Wawelem na cmentarnym parkingu. Całuski dla PO od
            tego który ma usta słodsze od malin. Im też plastikowy Wawel należy się!Bo to
            święta ziemia nie polityków i ich żałosny wyznawców, ale narodu polskiego od
            wieków należąca do kościoła moich ojców .
        • pendrek_wyrzutek Re: Ja zrozumialem narod !!! 02.05.10, 19:03
          katolik_polski1 napisał:

> Miliony ludzi ,ktorzy skladali kondolencje .
          > Mlodziez ,ktora zapalala swieczki.
          > To jest nasza prawdziwa POLSKA !!!

Prawda, Kaczyńskich popiera/popierało 25%, czyli
          miliony. Świeczki zapalali także ci co głosują
          i będą głosować na inne partie. Prawdziwa Polska
          nie jest państwem jedno-partyjnym od 1989 roku.
          • Gość: prawie_bezrobotny Re: Ja zrozumialem narod !!! IP: *.chello.pl 02.05.10, 20:23
            Pendrek, znów zaczynasz?
            Już cię kiedyś nauczyłem, że - jak już musisz niszczyć "głowę" Mitoraja - to pisz "delendum est caput". "Delendum" chwyciłeś, a o "caput" zapomniałeś i wstawiasz zamiast biernika "caput" dopełniacz "caputis".
            Jak chcesz po łacinie, to poprawnie.
            I tak pozdrawiam.
            • Gość: prawie_bezrobotny Re: Ja zrozumialem narod !!! IP: *.chello.pl 02.05.10, 20:30
              Jeszcze raz w sprawie łaciny.
              Sam też się pomyliłem.
              Dopełniacz nie brzmi "caputis" lecz "capitis".
              Przepraszam.
            • pendrek_wyrzutek Re: Ja zrozumialem narod !!! 02.05.10, 20:38
              Gość portalu: prawie_bezrobotny napisał(a):

> pisz "delendum est caput". "Delendum" chwyciłeś, a o "caput"
              > zapomniałeś i wstawi
              > asz zamiast biernika "caput" dopełniacz "caputis".

Tak pisałem przedtem, ale łaciny uczyłem się tylko jeden rok,
              więc caput zmieniłem na caputis jak mnie tak poinstruował inny
              znawca na forum. Teraz Pan mi mówi coś innego, komu
              mam wierzyć? :)

Ma być "Delendum Est Caput Mitorajae"?
              • makrama1 Re: Ja zrozumialem narod !!! 02.05.10, 20:56
                pendrek_wyrzutek napisał:

> "Delendum Est Caput Mitorajae"?

Ja się wcale nie uczyłam łaciny, co znaczy ten cytat?
                • pendrek_wyrzutek Re: Ja zrozumialem narod !!! 02.05.10, 21:01
                  makrama1 napisała:

> pendrek_wyrzutek napisał:
                  >
                  > > "Delendum Est Caput Mitorajae"?
                  >
                  >
                  > Ja się wcale nie uczyłam łaciny, co znaczy ten cytat?

"A Głowa Mitoraja powinna być zniszczona"

Jest to nawiązanie do hasła Katona co przy każdej
                  okazji i bez okazji powtarzał "Carthago delenda est"
                  co znaczy Kartagina powinna być zniszczona. W końcu
                  stało się jak on sobie życzył i śmiertelny wróg
                  przestał zagrażać Rzymowi,
                  • Gość: kyjothe Re: Ja zrozumialem narod !!! IP: *.unknown.vectranet.pl 02.05.10, 21:09
                    cos jak nasze "balcerowicz musi odejsc" :) wstawiane przez innego
                    Katona
                  • makrama1 Re: Ja zrozumialem narod !!! 02.05.10, 21:11
                    Dzięki
              • Gość: elpe Re: Ja zrozumialem narod !!! IP: 92.27.74.* 02.05.10, 21:01
                proponuje od zgłębienia tematu, zanim zaczniesz udawać mędrka. Zarówno jeśli
                chodzi o łacine, jak i inne przedmioty wątpliwych zainteresowań...
              • Gość: prawie_bezrobotny Re: Ja zrozumialem narod !!! IP: *.chello.pl 03.05.10, 08:52
                Do Pędrka: weź dowolny podręcznik łaciny. W spisie treści lub skorowidzu poszukaj: trzecia deklinacja, rodzaj nijaki. I poczytaj. Albo weź słownik łacińsko-polski, wyszukaj w nim "caput" i przeczytaj parę przykładów w zwrotach. A poza tym: że mianownik tego rzeczownika ("co" ma być zniszczone) brzmi "caput", dopełniacz zaś "capitis", to ci gwarantuję jako wieloletni nauczyciel łaciny. Z tych, co prace magisterskie pisali po łacinie. Wystarczy?
                Też popełniam pomyłki (jak wyżej).
                • Gość: Norwid Re: Po się Wawel należy! IP: *.2.20.195.pp.com.pl 03.05.10, 10:51
                  Tacy jak ty! Świętość narodowa która 1000 lat należała do kościoła. Chodzi o
                  katedrę i cmentarz królewski jest łasym kąskiem dla działaczy PO i terenem
                  szczęśliwych łowów dla jurnych umysłów które utraciły równowagę cyklicznie.
                  Koszmar pisania dyrdymał na tematy zastępcze jest objawem swoistej paniki.
                  Prawdziwy wyznawca PO wiecznie żywy . Ma dwie szopy monty Tuskawoj umysłowe o
                  których za 1000 lat sam powie, zbudowaliśmy plastikowy nasz Wawel!
                • pendrek_wyrzutek Re: Ja zrozumialem narod !!! 03.05.10, 14:10
                  Gość portalu: prawie_bezrobotny napisał(a):

> to ci gwarantuję jako wieloletni nauczyciel łaciny. Z tych,
                  > co prace magisterskie pisali po łacinie. Wystarczy?

Tak. Dziękuję i sygnaturkę zmieniłem. Czy teraz jest w porządku?

--
                  Delendum Est Caput Mitorajae

Pędrek Wyrzutek
                  • prawie_bezrobotny Re: Ja zrozumialem narod !!! 10.05.10, 21:29
                    Do Pędrka.
                    Kocham ludzi, którzy uznają swoje błędy i kompetencję innych. Po to się męczyli studiując latami i rezygnując z wielu przyjemności łatwiejszych do osiągnięcia, żeby ktoś roztropny umiał z tego dorobku skorzystać.
                    Tak trzymać! Pozdrawiam.
        • Gość: a Re: Ja zrozumialem narod !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 19:38
          katolik_polski1 napisał:

> Miliony ludzi ,ktorzy skladali kondolencje .
          > Mlodziez ,ktora zapalala swieczki.
          > To jest nasza prawdziwa POLSKA !!!

Waszym najważniejszym błędem jest to, że obrażacie PRAWDZIWYCH
          Polaków i patriotów, ponieważ klepiecie w kółko, że tylko zwolennik
          PiS jest "prawdziwym" Polakiem i patriotą. Na tym daleko nie
          zajedziecie. Taka filozofia wcześniej czy później strąci Was w
          polityczny niebyt. To jeszcze jeden przejaw Waszej skłonności do
          zbiorowego samobójstwa, którą zresztą uważacie za rzecz godną
          pochwały (patrz stosunek do Powstania Warszawskiego).
          • Gość: euro67 Co mnie obchodzi Flis? IP: *.fbx.proxad.net 02.05.10, 20:40
            Nikt Ci nie odpbiera prawa do patriotyzmu, ale tak sie sklada ze w
            tym kraju to patrioci najczesciej gineli, a ci co glowy nie
            nadstawiali, wiecej patriotow potepiali eza bark pragmatyzmu, byli
            komunistycznymi zdrajcami, tchorzami lub konformistami...
            Po drugie Co mnie obchodzi Flis i to co sie jej podoba lub nie? To
            jej sprawa i tych co jej chca sluchac. A zaloba jest sprawa tych co
            chca ja przezywac, wiec niech swoje racjonalistyczne pouczanki Pani
            Flis zachowa dla siebie.
            • Gość: :))) Re: Co mnie obchodzi Flis? IP: 94.75.67.* 02.05.10, 20:43
              Gość portalu: euro67 napisał(a):

> Nikt Ci nie odpbiera prawa do patriotyzmu, ale tak sie sklada ze w
              > tym kraju to patrioci najczesciej gineli, a ci co glowy nie
              > nadstawiali, wiecej patriotow potepiali eza bark pragmatyzmu, byli
              > komunistycznymi zdrajcami, tchorzami lub konformistami...

Z tego wynika, że patrioci wyginęli, natomiast przeżyli tylko
              "komunistyczni zdrajcy", ale i ty żyjesz, prawda? Nie zginąłeś. Do
              której grupy zaliczasz samego siebie?

Ja będę dla ciebie litościwy i nie zaliczę cię do zdrajców,
              konformistów czy tchórzy. Ty jesteś zwyczajnym głupkiem.
            • anarcho-emeryt Re: Co mnie obchodzi Flis? 03.05.10, 07:01
              Idac twoim tokiem "myslenia" ("...tak sie sklada ze w
              tym kraju to patrioci najczesciej gineli...")i gloryfikowaniu patrioty
              meczennika GINACEGO dla ojczyzny a nie ZYJACEGO dla niej zaczynam marzyc by
              wszyscy tacy "patrioci" jak ty poswiecili sie dla tej ojczyzny i popelnili
              zbiorowe samobojstwo dla ojczyzny. Jakze spokojnie by bylo po tym....A my
              "zdrajcy i pragmatycy" postawimy wam pomnik i co roku bedziemy palili znicze i
              skladali wiazanki kwiatow. Pasuje? No to do roboty....
        • epupecki Re: Ja zrozumialem narod !!! 02.05.10, 20:14
          Co to jest naród? Coś takiego nie istnieje tylko niektórym to
          wmówiono aby jak barany szły na rzeź w imię interesów panujących.
          • Gość: May-ster Re: Ja zrozumialem narod !!! IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.10, 20:29
            epucki super nawet ty cos kumasz super
          • Gość: Norwid Re: Ja zrozumialem,żeś eugeniusz! IP: *.2.20.195.pp.com.pl 03.05.10, 15:56
            Cmentarz i swąd spalin pod Wawelem na cmentarnym parkingu. Całuski dla PO od
            tego który ma usta słodsze od malin. Im też plastikowy Wawel należy się!Bo to
            święta ziemia nie polityków i ich żałosny wyznawców, ale narodu polskiego od
            wieków należąca do kościoła moich ojców .
        • Gość: jaka Re: Ja zrozumialem narod !!! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 02.05.10, 20:27
          może setki , ale nie miliony , matematyka się kłania
        • Gość: Pingwin Prof. Flis nie zna historii Polski. Smutne... IP: 212.244.47.* 03.05.10, 10:21
          Jeżeli p. Flis mówi: "Wawel jest traktowany w kategoriach symbolu
          jedności narodowej", to znaczy, że jej wiedza o historii Polski jest
          zerowa. Przykro to mówić. Dlaczego tak twierdzę? Bo Wawel nigdy nie
          był symbolem jedności narodowej. Gdyby był, to obok króla Jana
          Kazimierza powinien tam spoczywać rokoszanim Lubomirski i hetman
          kozacki Chmielnicki; obok Kościuszki - przywódcy Targowicy, obok
          Słowackiego i Mickiewicza - namiestnik carski generał Zajączek oraz
          Aleksander Wielopolski; obok Piłsudskiego - Marchlewski i Kon, obok
          Sikorskiego - Wanda Wasilewska i Nowotko. Ale jakoś dziwnie
          spoczywają na Wawelu tylko ci pierwsi, ci drudzy - zdrajcy i
          reprezentanci cudzych interesów politycznyc - jakoś nie. Chociaż ci
          drudzy też byli formalnie Polakami albo przynajmniej obywatelami
          Rzeczypospolitej. Niech więc prof. Flis nie gada o jakiejś jedności
          narodowej. Nie ma i nie może być jedności patriotów i zdrajców,
          wyzwolicieli i zniewalających, czterech liter i bata. Przykre, że
          ktoś z tytułem profesora UJ tego nie rozumie.
        • Gość: zwyklak Re: Ja zrozumialem narod !!! IP: *.chello.pl 04.05.10, 08:19
          Rzeczywiście tak,wszystko na pokaz tylko od Swięta-na codzień piekło :zawiść i
          prywata!
      • Gość: ewangelikpolski Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 21:38
        Ja też nie rozumiem.

- Tydzień żałoby narodowej i kolejki do trumny prezydenta to był globalny
        ekshibicjonizm emocjonalny. W naszej kulturze nabrał on cech narodowego mitu
        założycielskiego - mówi prof. Maria Flis.

ekshibicjonizm - oznacza dewiację, właśnie emocjonalną, która przejawia się w
        zachowaniach seksualnych, ekshibicjonizm emocjonalny nie jest pojęciem naukowym
        i nigdy nim nie będzie, bo jest to z gruntu karkołomne sformułowanie.

Stwierdzenie: "tydzień żałoby narodowej i kolejki do trumny prezydenta to był
        globalny ekshibicjonizm emocjonalny." kompromituje panią profesor i niestety
        także z tego powodu, że intencje jej są fałszywe. Próba dyscyplinowania emocji
        ludzi, którzy poczuli się dotknięci stratą elity swojego państwa i w sposób
        usankcjonowany tradycją wielu kultur, wspólnie postanowili przeżyć swój smutek i
        ból, opłakać, oddać hołd zmarłym, jest przykładem wyobcowania pani profesor. Ma
        Pani prawo do własnych postaw,odmiennych od większości, ale nie ma prawa do
        obrażania ludzi, którzy dowiedli swojej kultury pod prezydenckim pałacem,
        spontanicznie i godnie gromadząc się w tym miejscu.
        Płaczący dziennikarze nie stracili panowania nad swoimi programami, a
        specjaliści od budowania wizerunku stacji, zamiast szukać autorytetów, które
        potępią ten rzekomy brak profesjonalizmu, powinni przekuć to w złoto, w
        ujawnienie "ludzkiego oblicza" tv i wykazania - "jesteśmy jednym z Was". Dzisiaj
        wolą jednak mitrężyć siły i czas na poszukiwania pseudoautorytetów, które
        podpiszą się pod nieudolnie uprawianą agitką.
        Proszę przeczytać, co tam jest wydrukowane, może jednak nie autoryzowała Pani
        swojej wypowiedzi. Jeśli jednak tak, proszę przeprosić i oddać nasze pieniądze,
        które niechcący wydaliśmy na tumanienie przez Panią młodych umysłów filozofów.
        • Gość: olek Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 13:10

"Protesty pod kurią i brak Krakowian na pogrzebie dowodzą, że ten mit nie pochłonął wszystkich " no ujotowi gratulujemy profesorskiej obiektywnosci buahahahahahahaha
    • antykonformista Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 02.05.10, 17:46
      > Ta kobieta powinna sobie poszukac
      > odpowiedniego dla niej narodu !

Jak widzę, nie zrozumiałeś. Nic dziwnego, psychologii i socjologii nie uczą w
      szkole średniej a powinni (podstawy nawet w gimnazjum). To są proste
      rzeczy, a pomogłyby w tym, by ludzie nie zachowywali się tak często, jak stado
      krów, lub owiec.

Nikt nie broni przeżywać tragedii. Mieć żal, o to że to się stało. Współczuć
      rodzinom. Doceniać wielu wspaniałych ludzi, którzy odeszli. Ale nie na pokaz!
      robić to dla siebie, w zaciszu domu, najbliższych, oraz własnych myśli. A nie
      pokazówa, jakieś warty przed pomnikiem przez gimnazjalistów, stanie w kolejkach
      po 17 godzin by pokazać "jak ja cierpię".

W tym wszystkim było za dużo emocjonalnego ekshibicjonizmu, święte słowa, ludzie
      przypominali mi te wszystkie gimnazjalistki cierpiące na pokaz, by je docenić i
      się nimi zainteresować.

Tekst - pierwsza klasa. I szkoda tylko, że tak mało osób go zrozumie....
      • Gość: Polak-komar Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.05.10, 18:28

Dokładnie, takie właśnie odczucie towarzyszyło mnie i mojemu otoczeniu.
        Wydarzenie bardzo dobrze ujęte w słowa. Cieszę się,że pojawiają się tak trafne
        teksty!
      • gradellanin Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 02.05.10, 20:24
        > Tekst - pierwsza klasa. I szkoda tylko, że tak mało osób go zrozumie....

Cale szczescie, ze sa tacy jak ty, ktorzy zrozumieja i objasnia to wszystko nam
        - ciemnym.
        • Gość: gosc Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.chello.pl 03.05.10, 00:05
          i po co tak glupio dopowiadac...?
          dymu szukasz...?
      • Gość: marba Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.182.68.82.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.05.10, 20:48
        Podpisuję się obiema rękoma pod tekstem.
        Pozdrawiam
      • jacekc1 Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 03.05.10, 00:57
        antykonformista napisał:

> > Ta kobieta powinna sobie poszukac
        > > odpowiedniego dla niej narodu !
        >

>
        > Jak widzę, nie zrozumiałeś. Nic dziwnego, psychologii i socjologii nie uczą w
        > szkole średniej a powinni (podstawy nawet w gimnazjum). To są proste
        > rzeczy, a pomogłyby w tym, by ludzie nie zachowywali się tak często, jak stado
        > krów, lub owiec.
        >
        > Nikt nie broni przeżywać tragedii. Mieć żal, o to że to się stało. Współczuć
        > rodzinom. Doceniać wielu wspaniałych ludzi, którzy odeszli. Ale nie na pokaz!
        > robić to dla siebie, w zaciszu domu, najbliższych, oraz własnych myśli. A nie

>
        > Tekst - pierwsza klasa. I szkoda tylko, że tak mało osób go zrozumie..

ciesz się, że należysz do tych lepszych
    • onepiotrek Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz rozmyta 02.05.10, 17:48
      a mnie baaardzo ciekawi, jak się będą czuły te tysiące ludzi, którzy byli pod
      pałacem prezydenckim i na pogrzebie na Wawelu, jeśli okaże się , że to jednak
      kaczor jet winny tej katastrofy, bo kazał lądować mimo, że wieża odradzała...
      • Gość: Gie Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 17:56
        Brat Jarek orzeknie że to oczywista oczywistość że ktoś próbuje skalać
        nieskalany życiorys ojca narodu. Oczywiście nie wskaże palcem że to Rosjanie na
        spółę z Niemcami za pomocą PO.

Czy nadal są kolejki do zwiedzania grobu L i M Kaczyńskich?
        • zapluty_karzel_moralny Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 03.05.10, 22:00
          Gość portalu: Gie napisał(a):

>
          > Czy nadal są kolejki do zwiedzania grobu L i M Kaczyńskich?

Tak, nadal są.
          • Gość: as Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 13:30
            W GalKraku są kolejki do kibla. Ciekawe czy to ci sami?
      • podpantoflem Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 02.05.10, 18:08
        Jeśli to nie usterka techniczna i nie wina obsługi lotniska, to wina będzie po stronie pilota. Kaczyńskiemu i dowódcom wolno było mówić, co im ślina na język przyniosła, ale to do pilota należało zapewnienie bezpieczeństwa pasażerom i to on podejmował decyzje.
      • makrama1 Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 02.05.10, 18:09
        Na mnie ten pospieszny pochówek na Wawelu sprawił takie
        wrażenie jakby chodziło o szybkie upchnięcie prezydenta w godnym
        miejscu i ukręcenie łba domysłom o jego winie.
        Używam słowa "pospieszny", bo para prezydencka wcale nie musiała
        otwierać serii pogrzebów, równie dobrze mogła zamykać. Byłby wtedy
        cień szansy, że matka prezydenta będzie mogła w tym pogrzebie
        uczestniczyć choćby duchowo.
        Przy okazji, odebrano jej możliwość odwiedzenia grobu syna. Na Wawel
        to już ona się raczej nie wybierze.
        • pendrek_wyrzutek Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 02.05.10, 19:06
          makrama1 napisała:

> Na mnie ten pospieszny pochówek na Wawelu sprawił takie
          > wrażenie jakby chodziło o szybkie upchnięcie prezydenta w godnym

Nie ma po co używać trybu bezosobowego. Decyzję podjął brat Jarosław
          bo kardynał Dziwisz nie mógł odmówić mu w tamtym momencie.
          • Gość: Autor Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.aster.pl 02.05.10, 21:07
            Kardynał (czyli kapitan wawelski wraz z gwardią piłkarzy ze Stadionu
            Narodowego na Wawelu) podejmuje ostateczną decyzję. Bo to jego
            włości (tzn. Kościoła z siedzibą w Watykanie), a nie państwa.
            Stasiek mógł odmówić, bo to on miał prawo do ostatecznego podjęcia
            decyzji.
            • Gość: ichi51e Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.acn.waw.pl 03.05.10, 15:02
              ha ha ha - Stanislaw "parcie na szklo" Dziwisz by odmowil? Kiedy byla
              szansa ze wielcy tego swiata zawitaja do jego kosciolka ucalowac
              pierscien? Ludzie sie zastanawiaja kto to wszystko wymyslil a to
              przeciez takie proste...
      • Gość: kraqs Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 18:35
        Wypowiedzi Emoryta (Kostuch z Grobli to tez on)- świadczą, że nie ma co
        traktować poważnie podobnych mu, chorych ludzi...
      • Gość: twopiotrek Kuzynka sąsiadki mówiła, że IP: *.chello.pl 02.05.10, 18:38
        tak naprawdę to LK pilotował TU -154. Powiedzcie ludziom prawdę!!
        • Gość: bea Re: Kuzynka sąsiadki mówiła, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 20:37
          a kuzynka sąsiadki też leciała z nimi?????? ludzie skończcie z tymi
          banałami
        • Gość: Garfild Re: Spada jak klapa IP: *.2.20.195.pp.com.pl 03.05.10, 09:18
          Się szanowna pani nie denerwuj spełnią się złe sny. Pójdzie hien i pasożytów
          korowód cały na śmietnik historii z czerwonymi tytułami. Niszowe GW i ITI to
          szajce to ostatnia deska ratunku!Dobrze policzyć proszę ile tłustych pijawek
          wysysa nasze pieniądze i klonuje malinowy świat cudu Tuska. Slamsy Polskiej
          inteligencji na śmietniku historii.
      • Gość: bea Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 20:30
        nie sądzisz że trochę za wcześnie na tego typu spekulacje? bez względu
        na przyczyny każda śmierć jest dramatem
      • beatrix13 Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 02.05.10, 20:31
        onepiotrek napisał:

> a mnie baaardzo ciekawi, jak się będą czuły te tysiące ludzi,
        którzy byli pod pałacem prezydenckim i na pogrzebie na Wawelu, jeśli
        okaże się , że to jednak kaczor jet winny tej katastrofy, bo kazał
        lądować mimo, że wieża odradzała...

...................
        ciemne masy tego nie zrozumieją, ukują teorię,że ktoś podłożył głos
        za Kaczynskiego:)
      • Gość: aaaa Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: 91.200.93.* 02.05.10, 20:40
        A mnie ciekawi jak się będą czuli wszyscy wyznawce PO jak się okaże że to Tusk z
        Putinem uknuł ten zamach??
        • green_feldkurat_katz Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 02.05.10, 21:09
          Jasne, a potem wysadzili wulkan na Islandii, żeby nikt z zachodu na
          pogrzeb nie przyjechał.
          • jacekc1 Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 02.05.10, 21:58
            green_feldkurat_katz napisał:

> Jasne, a potem wysadzili wulkan na Islandii, żeby nikt z zachodu na
            > pogrzeb nie przyjechał.

Jak się coś wysadza to później tego nie ma
            Nie pisz głupot
            • Gość: BOHDAN Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.chello.pl 03.05.10, 02:55
              ale się bez sensu doczepiłeś...

każdy wie o co chodziło, a Tobie stylistyka się nie spodobała....

zamuliłeś...
        • Gość: tekla Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.toya.net.pl 02.05.10, 21:58
          A moze to Jaroslaw zaplanowal w swej manii wielkosci?? i checi
          zdobycia wladzy?
      • anders76 Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 02.05.10, 21:03
        Co ma sie jeszcze okazywac ? W swietle wyjasnien, Milera, Kwasniewskiego,
        Walesy, byla procedura podejmowania decyzji przy zmianie planu lotu. Pilot
        informuje dysponenta lotu, ten podejmuje decyzje a pilot wykonuje (albo i nie
        jezeli ocenia ze jest niebezpieczna jak to bylo w locie do Gruzji). Najwyzszy
        Zwierznik Sil Zbrojnych jest w tym momencie umoczony w decyzje. 3 razy okrazal
        lotnisko przed ladowaniem, w karuzele sie bawil czy jednak dyskutowal decyzje ?
        Dowodce Lotnictwa mial pod reka, czy tamten nie powinien reagowac w takich
        warunkach ? 3 x co najmniej 3 minuty, byla chwila czasu. Ustawianie
        wysokosciomierzy ? Jezeli pilot potrzebuje na to tyle czasu to powinien przejsc
        do modelarstwa.
        Nie dowiemy sie kto co i do kogo mowil, bo bylo to poza mikrofonami z kokpitu,
        chyba ze ktos uzyl dyktafonu. Ale to nie ma zadnego znaczenia, decyzja byla
        "Najwyzszego", jako taki jest zawsze pierwszy do decyzji i pierwszy do
        odpowiedzalnosci, i dalej nie ma co udowadniac. Moze inny pilot by ich olal
        rzadkim i cieplym, ale ten sie staral, zal chlopa.
        • benio.pl trole z młodzieżówki PełO już wiedzą... 02.05.10, 21:16
          anders76 napisał:

> Co ma sie jeszcze okazywac ? W swietle wyjasnien, Milera,
          Kwasniewskiego,
          > Walesy, byla procedura podejmowania decyzji przy zmianie planu
          lotu. Pilot
          > informuje dysponenta lotu, ten podejmuje decyzje a pilot wykonuje
          (albo i nie
          > jezeli ocenia ze jest niebezpieczna jak to bylo w locie do
          Gruzji). Najwyzszy
          > Zwierznik Sil Zbrojnych jest w tym momencie umoczony w decyzje. 3
          razy okrazal
          > lotnisko przed ladowaniem, w karuzele sie bawil czy jednak
          dyskutowal decyzje ?
          > Dowodce Lotnictwa mial pod reka, czy tamten nie powinien reagowac
          w takich
          > warunkach ? 3 x co najmniej 3 minuty, byla chwila czasu. Ustawianie
          > wysokosciomierzy ? Jezeli pilot potrzebuje na to tyle czasu to
          powinien przejsc
          > do modelarstwa.
          > Nie dowiemy sie kto co i do kogo mowil, bo bylo to poza
          mikrofonami z kokpitu,
          > chyba ze ktos uzyl dyktafonu. Ale to nie ma zadnego znaczenia,
          decyzja byla
          > "Najwyzszego", jako taki jest zawsze pierwszy do decyzji i
          pierwszy do
          > odpowiedzalnosci, i dalej nie ma co udowadniac. Moze inny pilot by
          ich olal
          > rzadkim i cieplym, ale ten sie staral, zal chlopa.

One wszystko wytłumaczą ....te trole
        • pendrek_wyrzutek Rosjanie tez byli pod presją 02.05.10, 23:54
          anders76 napisał:

> Moze inny pilot by ich olal
          > rzadkim i cieplym, ale ten sie staral, zal chlopa.

Powinni byli zakazać lądowania! Ale jakby tak zrobili
          to by PiS podniósł straszny krzyk na następne pare
          lat.
        • Gość: oko Odpowiedzialni ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 07:38
          Odpowiedzialny za przelot osob /dysponent samolotu/ powinien
          zabezpieczyc taką ich ilość/samolotów/ aby osoby będące na liscie
          prezydenckiej zgodnie z obowiazujacymi
          przepisami/procedurami/zostały bezpiecznie przewiezione.
          To kancelaria premiera ma liste osób upoważnionych do latania tym
          samolotem i to ona zna obowiazujace procedury co do ilosci osób
          razem lecących na jednym pokładzie.
          • Gość: patriota językowy Re: Odpowiedzialni ??? IP: *.multimo.pl 03.05.10, 21:36
            Słowo "zabezpieczyć", w tym kontekście, to jest rusycyzm. Po polsku
            powinno być np.: "zapewnić".
            Pozdrawiam wszystkich patriotów.
      • Gość: onlik Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: 109.243.237.* 02.05.10, 21:38
        też jestem zdania że to co serwowała przez osiem dni prasa i telewizja
        jest zbiorową histerią w której wszyscy prześcigali się w opowieściach
        jakiego to mieliśmy "wspaniałego" prezydenta a to przecież wierutna
        bzdura
      • Gość: oko Odpowiedzialni??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 07:31
    • Gość: kupidon Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 17:50
      "rozmyta" to delikatnie powiedziane. zbeszczeszczenie byłoby jednak
      także, nieodpowiednie - za mocne. Będąc realistą, pozostaje boleć
      nad faktem, że ofiary katastrofy komunikacyjnej (co jest oczywiście
      samo w sobie jest rzecza przykrą) zostały podniesione do rangi
      bohaterów narodowych i cieszyć się należy dobrze, że rodzina
      prezydenta Bieruta miała na tyle taktu, że nie kazała go pochować na
      Wawelu.
    • kr-ok Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz rozmyta 02.05.10, 17:53
      Tydzień żałoby narodowej to zupełnie coś innego niż kolejka do trumny
      prezydenta.Moim zdaniem to media wykreowały tę żałobę i uczyniły z niej
      farsę.A niektórzy politycy chcą na niej zbić popularność i kapitał
      polityczny.Czas pokaże czy im się to uda.Granie na uczuciach i emocjach ludzi
      może się okazać zawodne.Jeśli ktoś poważnie uznawał prezydenturę Lecha
      Kaczyńskiego za złą,to fakt iż zginął tragicznie tego nie zmieni,a robienie z
      niego na siłę bohatera jeszcze pozbawi go w oczach tych ludzi resztek sympatii
      i szacunku.
    • voluptas doskonale powiedziane. 02.05.10, 17:56
      trafnie, dobitnie i bez ckliwego sentymentalizmu.
      Szkoda, że ludziom tak trudno jest rozgraniczyć współczucie i empatię od
      rzeczowej oceny faktów.
      • Gość: moher Re: doskonale powiedziane. IP: *.plock.mm.pl 02.05.10, 20:36
        co dla jednych jest jedynie "empatią" dla innych jest powstaniem z
        kolan i powrotem z wewnętrznej emigracji wymuszonej przez światły
        salon obłudy. Nie da sie zakrakać i zarechotać tego co się
        wydarzyło. I przed tym wielu drży, bowiem nie spodziewali się
        takiej reakcji tych, którzy mieli być raz na zawsze zepchnięci do
        niebytu.
    • Gość: jednymslowem.pl z całym szacunkiem pani profesor... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 18:01
      ale farmazony pani p.....
      • totoli Re: z całym szacunkiem pani profesor... 02.05.10, 20:23
        Gość portalu: jednymslowem.pl napisał(a):

> ale farmazony pani p.....

"jednymsłowem" farmazony to ty pitolisz
        tak jakby twoim ojcem był Staszek Dziwisz.
        obudź się człowiecze i zacznij myśleć
    • Gość: biszka Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.05.10, 18:08
      Ależ pani Flis ma rację. Świetna diagnoza Polski i Polaków. Niestety
      Kaczyński zesłany został na banicję w Krakówku. Straszne to dla
      warszawiaka. W Warszawce "odwiedzaliby" go przyjaciele, znajomi,
      nawet wrogowie - na Powązkach, w Katedrze czy Opatrzności Bożej.
      Może i ja bym "skusiła się" na odwiedziny, choć nie lubię cmentarzy
      i krypt. A na drugi koniec Polski nie chce mi się... i jesli
      przyjdzie w przyszłości płacić za wejscie do dusznej krypty, tak jak
      ktoś wcześniej zauważył miejsca pobytu narodowych trucheł, to nie
      mam ochoty na to. Na marginesie krypty wawelskie już zaliczyłam. Nie
      jest to specjalnie atrakcyjne miejsce, jak zresztą żadna krypta czy
      cmentarz. Liczą się miejsca żywych... umarli powinni być tylko w
      sercu i pamięci, a te pan LK ma raczej poślednie. Jeszcze są emocje,
      ale powoli bledną, za rok, dwa, pięć lat, wszystko, jak zwykle
      przysypie kurz zapomnienia. Mit przyblednie. Taka jest prawda. Jaka
      była sytuacja z JP2, a co zostało? Nie mówię, że brak szacunku, ale
      po latach zapomina się. Mało kto będzie pamiętać nawet te oblężenei
      pałacu prezydenckiego. Bardziej będzie się pamietać Borubara,
      Irasiad, spieprzaj dziadu, małpa w czerwonym i tym podobne wpadki...
      tak jak przy Piłsudskim pamięta się jego niecenzuralne określenia
      Sejmu (nie cytuję wulgaryzmów z uwagi na moderatorów). Niestety
      mitologia ma to do siebie, że jest bajką. Więc smutne to, że tak się
      stało...
      • Gość: a Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 19:57
        Gość portalu: biszka napisał(a):

>Mit przyblednie. Taka jest prawda. Jaka
        >była sytuacja z JP2, a co zostało?

Z JPII było trochę inaczej, bo on jednak dokonał w życiu rzeczy
        wielkich i znaczących dla historii Polski. Kościoła i świata. Jego
        życie stało się tematem wielu filmów, książek itp. A Lech Kaczyński?
        Ludziom będzie go po prostu żal, bo widzieli, że męczył się na
        stanowisku, o które nigdy by się nie ubiegał, gdyby nie polityczne
        ambicje brata.
    • Gość: dysydent Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz rozmyta IP: 77.236.0.* 02.05.10, 18:14
      "{Protesty pod kurią i brak Krakowian na pogrzebie dowodzą, że ten mit
      nie pochłonął wszystkich i ludzie właściwie odczytują pola znaczeniowe
      słów" - Pisanie takich bredni (jak i innych) kompletnie panią profesor
      kompromitują. To żenada, że osoby o takim poziomie nie tylko
      zaklamania, ale jego propagowania są profesorami uczelni i finansowani
      z kieszeni podatnika.Przeciez studenci oceniani negatywnie przez
      takiego prof mogą być jedynie z tego dumni. Miejmy nadzieje, ze takiej
      prof nie uda się reprodukcja podobnych intelektualistów.
      • Gość: x Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.chello.pl 02.05.10, 20:08
        Czego, ciemniaku, nie potrafiłeś zrozumieć?
        • Gość: Mirek Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.zax.pl 02.05.10, 20:13
          On rozumie wiecej niż ty, jaśnieoswiecony halogenem.
          • Gość: gosc Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.chello.pl 02.05.10, 20:30
            aha; to dobrze, ze on rozumie wiecej
            szkoda, ze nie potrafi tego jasno udowodnic
    • asiazlasu Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 02.05.10, 18:15
      Ta kobieta powinna sobie poszukac

masz racje ! ma za wysoki poziom na Polske
    • Gość: premier sobiesiak Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz rozmyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.10, 18:16
      a ktoz to takie bezmozgowe beztalencie ten flisak
      • beatrix13 język typowego PiSowca niby pogrążonego w żałobie: 02.05.10, 20:55
        Gość portalu: premier sobiesiak napisał(a):

> a ktoz to takie bezmozgowe beztalencie ten flisak
    • Gość: aaadaaś Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz rozmyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.10, 18:20
      takich wlasnie mamy naukowcow zero pomysłu,zero nobla,zero totalne
      umysłowe ale pensja wysoka plus dorabianie w gownach wyborczych
      taki niestety jest poziom ELYT kraju
      • beatrix13 Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 02.05.10, 20:58
        Gość portalu: aaadaaś napisał(a):

> takich wlasnie mamy naukowcow zero pomysłu,zero nobla,zero totalne
        > umysłowe ale pensja wysoka plus dorabianie w gownach wyborczych
        > taki niestety jest poziom ELYT kraju

..................
        masz na myśli prof. i dr Kaczyńskich?
    • Gość: fafikowa Czy naprawdę żaden poważny socjolog z uj IP: *.chello.pl 02.05.10, 18:26
      nie chce juz rozmawiac z GW?
    • Gość: PEŁZAJĄCY ZAMACH S Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz rozmyta IP: *.chello.pl 02.05.10, 18:28
      Zauwazyłem, że wszyscy w tym nawet tacy inteligentni ludzie jak
      Wildstein (bo gługi to on nie jest!) dają się wprowadzić w mylny
      trop pt. DLACZEGO ROSJANIE prowadzą śledztwo, a nie Polacy? Do tego
      całe siły prokuratury rzucono na te mylne tropy, żeby nie
      koncentrować się na zdarzeniach PRZED wylotem. Do tego
      PRAWDOPODOBNIE PODEJRZANIE (SPRAWCY) dostają CZAS na możliwe
      gmatwanie sprawy.
      W przypadku zwykłego zabójstwa prokurator ZAMKNĄŁBY szereg osób,
      żeby nie MATACZYŁY, a tu nic!
      Ludzie za to odpowiedzialni i inni nadal na wolności.
      Do tego nowy prokurator generalny jest naprawdę NOWY i nie zna
      jeszcze wszystkich swoich NARZĘDZI oraz ludzi, których mógłby
      skutecznie użyć do naprawdę NIEZALEŻNEGO ŚLEDZTWA. Przecież to jest
      świeżo mianowany (spoza układu) sędzia z Krakowa!
      Prezydent wybrał go z gupy kandydatów, co mu je PO podsunęła.
      Jednym słowem – PEŁZAJĄCY ZAMACH STANU.
      -p.o. Prezydenta zrobił Szefem Szt. Gen Chyba MARYNARZA MATHEĘ.
      - Co oznacza odsunięcie 1-go Z-cy Szefa Szt. Gen. STACHOWIAKA,
      kojarzonego z PiS, A DLACZEGO ŁATWO SIĘ DOMYŚLEĆ - bo mógłby MIESZAĆ!

Czyli PRAWDOPODOBNIE mają co ukrywać.

Celowo PO może pozwolić rozkręcać się Wildsteinom i Maciarewiczom,
      żeby ich POGRĄŻYĆ jeśli opublikują ZAPISY dźwięku z kabiny.

Mogą już je mieć od Ruskich, dlatego tak ochoczo godzą się na ich
      wszystkie warunki. A dla FSB nagranie dowolnych dźwięków na
      dowolnych taśmach lub kościach EPROM to tyle co dla każdego
      polskiego masarza doprawienie kiełbasek (sztuka ale opanowana).

Poczekają parę dni (po 9-tym maja - jak będą w Moskwie) i zaczną się
      PRZECiEKI a potem SMUTNE oświadczenia Premiera, że to prawda.
      Niestety, że są taśmy ... pełna oglądalność eksperci - odtworzenie
      taśm pokazanie lotu samolotu (ostatnie chwile).

I okaże się, ze św. pamięci Lech Kaczyński spowodował większe straty
      w ludziach niż Jaruzelski całym swoim STANEM WOJENNYM.

PO broni swojej niewinności , bo może naprawdę utracić władzę na
      lata.

Nic nie może się wydać, a jeśli już to wyda się PRAWDA SPREPAROWANA
      i ZMANIPULOWANA.

Premier i jego otoczenie powinno być postawione przed trybunałem
      stanu ! To nie jest normalne, że w środę leci kaszub z kumplami z PO-
      lski - i ma w d. to że w sobotę Poleci Prezydent. Zupełnie o tym nie
      wiedział ?

To nie jest teoria spiskowa - tak było. I to w końcu wyjdzie - a
      wtedy to co jest z FARC w Kolumbii i z ETA w hiszpanii to mały pikuś
      w porównaniu z tym co tu siębędzie działo.

Panie Tusk - odsuń się Pan od śledztwa - nikt Ci nie ufa !
      • konikdrewniany07 aleś śmieszny... 02.05.10, 18:41
        no właśnie Tusk się odsunął od śledztwa, o co pisdzielce w osobie m.in.
        Cymańskiego mają do niego pretensje...
        a poza tym lecz się, gościu, póki nie jest za późno...
      • Gość: krakózka Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 18:44
        Panie PEŁZAJĄCY ZAMACH S : dobrze, że choroba umysłowa nie jest zaraźliwa... Ale
        współczuję, współczuję...
        • Gość: PEŁZAJĄCY ZAMACH S Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.chello.pl 02.05.10, 18:51
          ... absolutnie nigdy nie głosowałem na PIS
          • Gość: gosc Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.chello.pl 02.05.10, 20:27
            to, ze nie walisz glowa w sciane tez jeszcze nie znaczy, ze jestes zdrowy
      • beatrix13 obawiam się o twój stan zdrowia 02.05.10, 21:07
        Gość portalu: PEŁZAJĄCY ZAMACH S napisał(a):

> PRAWDOPODOBNIE PODEJRZANIE (SPRAWCY) dostają CZAS na możliwe
        > gmatwanie sprawy.
        > W przypadku zwykłego zabójstwa prokurator ZAMKNĄŁBY szereg osób,
        > żeby nie MATACZYŁY, a tu nic! Ludzie za to odpowiedzialni i
        inni nadal na wolności.
        Przecież to jest świeżo mianowany
        (spoza układu) sędzia z Krakowa! Prezydent wybrał go z gupy
        kandydatów, co mu je PO podsunęła. Jednym słowem – PEŁZAJĄCY ZAMACH
        STANU.
        > Czyli PRAWDOPODOBNIE mają co ukrywać.
        > Celowo PO może pozwolić rozkręcać się Wildsteinom i Maciarewiczom,
        > żeby ich POGRĄŻYĆ jeśli opublikują ZAPISY dźwięku z kabiny.
        > Mogą już je mieć od Ruskich, dlatego tak ochoczo godzą się na ich
        > wszystkie warunki. A dla FSB nagranie dowolnych dźwięków na
        > dowolnych taśmach lub kościach EPROM to tyle co dla każdego
        > polskiego masarza doprawienie kiełbasek (sztuka ale opanowana).
        > I okaże się, ze św. pamięci Lech Kaczyński spowodował większe
        straty w ludziach niż Jaruzelski całym swoim STANEM WOJENNYM.
        Nic nie może się wydać, a jeśli już to wyda się PRAWDA SPREPAROWANA
        i ZMANIPULOWANA.
        > Premier i jego otoczenie powinno być postawione przed trybunałem
        > stanu ! To nie jest normalne, że w środę leci kaszub z kumplami z
        PO- lski - i ma w d. to że w sobotę Poleci Prezydent. Zupełnie o tym
        nie wiedział ?
        > To nie jest teoria spiskowa - tak było. I to w końcu wyjdzie - a
        > wtedy to co jest z FARC w Kolumbii i z ETA w hiszpanii to mały
        pikuś w porównaniu z tym co tu siębędzie działo.
        ..........................

nieszczęśny chory człeku ty nie powineneś do końca życia z
        zamkniętego zakładu psychiatrucznego wyjść nawet na 1 dniową
        przepustkę, bo stanowisz zagrożenie dla siebie i otoczenia przy tak
        silnej paranoji
    • Gość: Luiza Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz rozmyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 18:42
      Nie wszystko z tych wywodów zrozumiałam, ale zgadzam się z jednym - para
      prezydencka nie powinna być pochowana na Wawelu. Nie mieszkał tam, jak
      królowie, nie był tam koronowany. Nie był też powszechnie uznanym bohaterem.
      Jego brat wykorzystał okazję tragicznego wypadku, by rodowi Kaczyńskich
      zapewnić wieczną pamięć, a sobie - szansę na prezydenturę. Mnie zniechęcił do
      zwiedzania Wawelu; jeśli pójdę tam kiedyś, to tylko od strony kościoła
      Bernardynów.
    • pendrek_wyrzutek Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 02.05.10, 19:00
      katolik_polski1 napisał:

> Ta kobieta powinna sobie poszukac

Znałem ją osobiście. Zawsze była rozważna
      i spokojna. Na pewno jest bardzo dobrym
      profesorem.
    • Gość: c.hrabia Proszę o rzetelną odpowiedź. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 19:07
      Byłem wczoraj w Krakowie, na Rynku krakowskim i widziałem jednego emeryta przy
      stoliku, który zbierał podpisy wspierające JK i rozdawał zdjęcia pary
      prezydenckiej. W pewnym momencie do emeryta podszedł Japończyk i poprosił go o
      zdjęcie Kaczyńskich.
      Uradowany pisowski staruszek od razu wręczył żółtkowi papierową podobiznę
      Kaczyńskich. Azjata dokładnie przyjrzał się fotografii i zaczął krzyczeć:
      kamikaaadzeee.
      Czy ktoś z państwa tu forum może mi wytłumaczyć o co chodziło
      Japończykowi?
      • kapitan.kirk Re: Proszę o rzetelną odpowiedź. 03.05.10, 17:56
        Gość portalu: c.hrabia napisał(a):

> Czy ktoś z państwa tu forum może mi wytłumaczyć o co chodziło
        > Japończykowi?

To proste - po prostu zauważył Twój wyraz twarzy, gdy mu się przyglądałeś.
        Pzdr
    • Gość: af Brawo! IP: *.220.117.151.dsl.dynamic.eranet.pl 02.05.10, 19:17
      Zgadzam się z Panią w całości, wreszcie ktoś miał możliwość powiedzenia tego publicznie.
    • mn7 Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 02.05.10, 19:21
      Czy tacy jak ty potrafią cokolwiek poza chamskim obrażaniem?
      • Gość: old amsterdam Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.10, 20:38
        ja piwo pic
    • Gość: rychoo Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz rozmyta IP: *.chello.pl 02.05.10, 19:24
      Największym czynem którym wsławił się L.Kaczyński to była bitwa o samoloty z
      Tuskiem, dokonał jeszcze jednego aktu bohaterstwa czym niewątpliwie wsławił
      się na wieki, karząc wylądować pilotowi feralnego poranka w Smoleńsku.Takie
      zasługi wystarczą żeby spocząć na Wawelu?
      • jacekc1 Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro 03.05.10, 00:45
        Gość portalu: rychoo napisał(a):

> Największym czynem którym wsławił się L.Kaczyński to była bitwa o samoloty z
        > Tuskiem, dokonał jeszcze jednego aktu bohaterstwa czym niewątpliwie wsławił
        > się na wieki, karząc wylądować pilotowi feralnego poranka w Smoleńsku.Takie
        > zasługi wystarczą żeby spocząć na Wawelu?

czyżby to Rycho od afer
      • Gość: oko Odpowiedzialni ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 07:45
        • Gość: cdn Re: Odpowiedzialni ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 08:09
          www.tvn24.pl/0,1648489,0,1,nie-posluchacie-wyginiecie-jak-dinozaury,wiadomosc.html

www.youtube.com/watch?v=HLO7DjlTSY4
          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7674031,_Prezydent_moze_byc_niski__ale______Sikorski__Slowo.html

forum.polskieradio.pl/trojka/posts.aspx?od=1&t=7193
    • basienka001 Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz rozmyta 02.05.10, 19:37
      Zgadzam sie z pogladami autorki.Pozdrawiam.
      • duziabuzia o! właśnie mleko ci się przypaliło... 02.05.10, 20:20

• Gość: Tas Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.10, 20:26
        Ja również w pełni zgadzam się ze zdaniem Pani profesor, zwłaszcza z opinią
        odnośnie pochówku Kaczyńskich na Wawelu.
        • Gość: gosc Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.toya.net.pl 02.05.10, 22:05
          ja zdecydowanie tez....to co dziennikarze wyprawiali...te wycieczki
          szkolne i przedszkolne do palacu, dzieci niepelnosprawne i niewidome z
          Lasek...to naprawde bylo niesmaczne...te chory i orkiestry zaloba
          przerodzila sie w zenujacy festyn
      • mama1dawidka ja równiez zgadzam sie z autorka!!! 02.05.10, 21:08
        pozdrawiam serdecznie
    • to_ni Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz rozmyta 02.05.10, 19:38
      Bardzo trafna diagnoza ciągu zdarzeń ostatnich tygodni.
      Nadużyć semantycznych popełniono mnóstwo. W tej kategorii media rywalizowały ze sobą bezpardonowo, Wyborcza trzymała się "dzielnie" w pierwszym szeregu. Wszelkie krytyczne głosy na forach cenzorzy cięli jak nigdy dotąd. Na czołówce zaś umieszczono zdjęcie jak para prezydencka wyprowadza pieski na spacer. Jak się ma spacer z pieskiem do sprawy urzędu prezydenta i katastrofy?
      Żadna tragedia czy żałoba nie usprawiedliwia podobnych manipulacji i nowomowy - teraz w formie żałobomowy - jaką epatowały media.
      Można to nazwać kompromitacją, tylko z czego ona wynika? Chyba z niskiego poziomu profesjonalizmu i z nierzetelności dziennikarskiej.
      Jak powiedziała prof.Flis:
      "Ja nie oceniam Lecha Kaczyńskiego jako osoby, bo go po prostu nie znałam. Oceniam go jako polityka, prezydenta. W tej roli był kiepski i tak oceniała go znaczna część Polaków. Nie ma w tej ocenie nic nagannego i do niedawna była ona dominująca."
      Tymczasem do dobrego tonu medialnego należało opłakiwanie zmarłego jak bliskiego krewnego, dziadka albo przyjaciela. Błyskawicznie zaczęto kreować nowy, wyidealizowany wizerunek zmarłych, odpowiedni do wyciskania łez. Czy nikt nie pomyślał, że przenoszenie prywatnego spojrzenia na państwowy urząd jest poważnym błędem?

Poza wywiadem z prof. Flis polecam dwie inne analizy:

Chwin: To była żałoba? Nie. Mentalność serialowa
      trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35635,7828050,Chwin__To_byla_zaloba__Nie__Mentalnosc_serialowa.html?bo=1
      Gabriela Pewińska, I co my teraz zrobimy? Polska Dziennik Bałtycki
      portalwiedzy.onet.pl/4869,51172,1609317,1,czasopisma.html

• martin.slenderlink gra 03.05.10, 02:59
        No i kwestia tej podziałowej inżynierii jest istotna.
        "Ta decyzja dowodzi, że nie ma chęci pojednania, lecz jest chęć
        zachowania status quo różnic i odmienności, i ja nie widzę innego
        jej powodu poza grą polityczną".

Ta gra może być jednak przesadna i płytka. Te różnice i odmienności
        zaczynają powoli męczyć wielu ludzi zachowujących resztki rozsądku.
        Czym poważnym jest konflikt PO-PiS? Dla pierwszych "zły" PiS to
        legitymacja do rządzenia, dla drugich PO to doskonale uzasadniający
        ich istnienie liberalny demon wywodzący się z "niewidzialnej ręki
        aferzysty", którym należy straszyć prawomyślących i solidarnych
        odzianych we flagi narodowe i święte szaty symbolicznej miłości do
        ojczyzny. A prawda jest taka, że to przedszkole wypełnione
        pięćdziesięciolatkami od dwudziestu lat zmieniającymi szyldy.
        • to_ni Re: gra 03.05.10, 11:53
          Niestety, gra została ostatnio zasilona. Wydarzenia uruchomiły energię, media ją bardzo podkręciły - kto dłużej stoi w kolejce do trumny, ten prawdziwszy Polak. Nadal gazety wydają specjalne albumy poświęcone ofiarom katastrofy, nadal patriotyczny biznes się kręci. Nabywcy przeżywają nobilitującą iluzję bliskości ze zmarłymi politykami. Z części skrzydła zrobiono relikwie-wotum jasnogórskie.
          Ta straszna katastrofa, jak wydaje się z dotychczasowych informacji, całkowicie do uniknięcia, gdyby uwzględniono warunki atmosferyczne i techniczne lotniska, i gdyby nie leciano na ostatni moment, interpretowana jest w sposób maksymalnie zasilający grę. Przyjemniej jest przeżywać kolejny wielki, bohaterski czyn narodowy niż tragiczne skutki nieodpowiedzialności i niezdolności do współpracy najwyższych władz państwowych. Takich właśnie pięćdziesięcioletnich "przedszkolaków", którzy psują "swoje zabawki". A potem krzyczą: "Ja nie chciałem!" albo "To nie my, to oni, to przez nich!" Dobrzy, niewinni my i źli oni - to podstawa politycznej gry.

• Gość: kimon Jestem pięćdziesięciolatkiem i jakoś nie pasuję do IP: 94.254.155.* 03.05.10, 22:20
          pańskiego scenariusza. Wiek nie jest jedynym wyznacznikiem
          mentalności...
          PORUSZONY..
    • Gość: Mirek Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz rozmyta IP: *.zax.pl 02.05.10, 20:01
      Maria znowu wyszła z pod mchu. Mario, miej serce gdzie serce i szacunek dla
      innych. O to proszę.
      • Gość: rgt4 kto to jest maria flis-niszowy autorytet IP: 188.33.17.* 02.05.10, 20:14
        jak wrzuciłem w google to niewiele znaczących wypowiedzi można
        znaleźć.Publikacje sprzed lat.Rozumiem,że Pani dr.hab wygłosiła swoją prywatną
        opinię.Ma do tego prawo.Uważam jednak,że nie ma prawa oceniać zachowania Polaków
        i jeszcze je krytykować ,ponieważ ma inne poglądy.Oczywiście wpisuje się w nurt
        GW ,która codziennie szuka jakichś niszowych autorytetów,żeby za ich pomocą
        przedstawić swój punkt widzenia.Za taki autorytet uważam abp życińskiego,którego
        promuje wyborcza przez kilka dni przypominając tą samą wypowiedź anawet w
        Lubelskich parafiach już nie chca czytać jego listów .
        • Gość: blaaa Re: kto to jest maria flis-niszowy autorytet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 20:34
          A kto powiedział, że Polacy mają mieć jednolite poglądy??? Tak mówiło się za
          komuny - tęsknisz za nią???
        • Gość: Mirek Re: kto to jest maria flis-niszowy autorytet IP: *.zax.pl 02.05.10, 20:48

rgt4 dobrze to ująłęś. Niższe autorytety. Te wielkie maja instykt
          samozachowawczy i wiedza jak dziś sie zachować. Może u wielu to koniunkturalizm,
          ale u innych pojawiła suię szczera refleksja.

Jeden Wajda sie wypuścił dla gazety w okresie ścisłej żałoby i kilka dni temu
          żalił się dla prasy francuskiej, że wtedy został sam. Niech teraz z tym żyje, że
          inni z jego środowiska go opuscili. A dlaczego? Niech ich gazeta zapyta,
          przesłucha, dlaczego nie zachowali się typowo w takich chwilach.
      • Gość: gks Re: Maria Flis: Symbolika Wawelu została teraz ro IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.10, 20:40
        Szanuję zdanie innych w tym największych tęgich głów, profesorów etc. ale swój
        rozum mam dlatego te wszystkie spekulacje, podsycanie atmosfery przez
        dziennikarzy w tym pytania sugerujące jak w tekście który komentujemy teraz na
        forum są wywoływane celowo przez media i to one próbują skłócić naród a nie
        politycy !!! To historia oceni czy wybór Wawelu na miejsce pochówku pary
        prezydenckiej był słuszny czy nie a nie komentarze dziennikarzy Gazety na czele
        z p.Stasińskim który jak dla mnie najbardziej w tym całym towarzystwie od lat
        próbuje narzucać własną interpretację co dobre a co złe. Gazetę kupuję i czytam
        niemal codziennie ale od jakiegoś czasu teksty podpisane przez wymienionego a
        także kilku innych pomijam i nie czytam ale na moje nieszczęście mam tą
        (nie)przyjemność oglądania kilku osób w TV... Gdyby śmierć Prezydenta miła
        miejsce w innych nie tak tragicznych i symbolicznych okolicznościach tematu
        Wawelu nie byłoby wcale, stało się inaczej i być może Katyń nie zginie z pamięci
        przyszłych pokoleń - historia to oceni a nie dziennikarze. To już kolejny tekst
        w Gazecie niby nie atakujący nikogo ale szukający dziury w całym, mający jasny
        określony cel a więc narzucenie tonu Wyborczej na światopogląd czytelników
        głównie tych którym jest to obojętne gdzie został pochowany Prezydent i na wiele
        innych kwestii sztucznie utrzymywanych na swoich łamach przez Gazetę. To już
        minęło, żałoba się zakończyła Zastanówcie się co dalej z Polską, co zrobić by
        Polakom żyło się lepiej a nie czy 180 tyś tych co odw2iedziło Pałac Prezydencki
        to dużo czy mało, czy łzy Moniki Olejnik były prawdziwe czy nie i wiele innych
        dziś już mało istotnych kwestii jednak dla Gazety widać bardzo istotnych...
    • Gość: a Re: Wolnośc krzyżami sie mierzy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 20:02
      >co czuje Polak w dniu zagłady.

Jestem Polką, ale nie wiem, co czuje Polak w dniu zagłady, bo
      zagłada miała ostatnio miejsce na tych ziemiach w czasie II wojny
      światowej.
      • Gość: old amsterdam Re: Wolnośc krzyżami sie mierzy! IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.10, 20:34
        ja polskie obozy koncentracyjne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka