Dodaj do ulubionych

Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon

• Gość: nuju Makabra..! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.10, 10:43
      Niestety, bezguście jak w ułan bator..
      brakuje tylko krasnali z mosiądzu i pomnika bohaterów
      wstyd i żenada...
      ( znam się na estetyce, mam na to papier )
    • Gość: w. Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.krakow.witd.gov.pl 02.06.10, 10:43
      Jesli chodzi o ławki - to ostatnio widziałam, ze krakowscy menele już je
      testowali. Myślę, że będzie to dla nich świetna miejscówa noclegowa. Szkoda.
      • Gość: wieliki czarownik Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.82-134-23.bkkb.no 02.06.10, 12:34
        > Jesli chodzi o ławki - to ostatnio widziałam, ze krakowscy menele już je
        > testowali. Myślę, że będzie to dla nich świetna miejscówa noclegowa. Szkoda.

nie bój się, najwyżej się na nich zamontuje takie kolce jak przeciw gołębiom i
        bedzie gites.
    • ebe4 przerwijcie to "upiększanie" 02.06.10, 11:01
      Od dłuższego już czasu zastanawiam się komu zależy na zrobieniu z naszego
      miasta PAŹDZIOCHA? Dlaczego Plac Szczepański tak potraktowano? Cieszyłam się,
      że będzie fontanna, bo w Krakowie brakuje fajnej fontanny i zawsze byłam za
      koncepcją 'mniej pomników więcej fontann".
      A co widzę? Betoniasty kloc, ani to ładne ani romantyczne, nie wiadomo jeszcze
      czy fajnie tryśnie, ale i tak już nie lubię:(
      I daleko temu do włoskiej Di Trevi. I daleko też do Wiednia. A nawet daleko do
      Koszyc. Spójrzcie jak piękny spektakl światła i wody (a w tle także muzyki)
      rozgrywa się przed koszyckim gmachem teatru:
      Tekst
      linka

Tekst linka
      Dookoła skwer zieleni i białe ławki, na których odpoczywają mieszkańcy -
      klimat południa, a przecież tak blisko Krakowa..
      Ten klimat chętnie widziałabym na przykład koło Teatru Słowackiego, zamiast
      parkingu, pewnie pomarzyć można..
      P.S.
      Czekamy na nową filharmonię. Czekamy z duszą na ramieniu, my - zwykli
      mieszkańcy - esteci bez dyplomów ASP
    • Gość: Panie Stokłosa Proszę się zająć IP: *.ghnet.pl 02.06.10, 11:10
      najpierw ohydnymi reklamami na budynkach do placu przylegających, a
      potem ocenami estetycznymi detali małej architektury.
    • Gość: aza Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: 213.180.137.* 02.06.10, 11:13
      nieporozumieniem był czas wykonania tego remontu. trwało to
      przynajmniej dwa razy za długo.
    • Gość: obserwator Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.10, 12:22
      Proponuję zmienić nazwę placu Szczepańskiego na Plac Jacka Stokłosy i jego
      kolegów.
    • Gość: multijohn zdjecia rewelacja;) IP: *.comarch.com 02.06.10, 12:33
      a nie ma w gazecie jakiegos fotografa?
      lepsze zdecia zrobiłbym chyba komórką ;)
    • qubuspuchatek Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon 02.06.10, 12:39
      ..... a mnie się podoba ! - podstawowa wartość, to czytelny styl. Secesja -
      bardzo proszę. Kicz - bardzo proszę. Ale plac tworzy całość i ma swój
      charakter. Właśnie toczę boje w tym temacie moją żeńska architektoniczną połową.
      • Gość: dzej Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 12:45
        postmodernistyczna secesja w odbiciu kisielu estetycznego!!
        ja wiem, ze gust nie podlega dyskusji, ale na litosc boska, przejrzyj na oczy!!
        mam nadzieje ze ty nie jestes architektem
      • siberiancat Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon 02.06.10, 13:15
        qubuspuchatek napisał:

> ..... a mnie się podoba ! - podstawowa wartość, to czytelny styl.
        Secesja -
        > bardzo proszę. Kicz - bardzo proszę. Ale plac tworzy całość i ma
        swój
        > charakter. Właśnie toczę boje w tym temacie moją żeńska
        architektoniczną połową
        > .

Nie nie nie, to nie ma swojego charakteru, to nie ma żadnego
        charakteru. Ja jestem architektem.
        • qubuspuchatek Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon 02.06.10, 14:54
          oczywiście, że jestem architektem - kto by chciał pisać takie "bzdury" :-) Ja
          porostu dość mam już kolejnych zachowawczych "rysunków posadzki
          odzwierciedlających historyczną tkankę miasta" czyli jakiś kościołek czy kolejne
          murki. Dlatego wole ten kicz, bo to mimo wszystko jest jakiś pomysł.
    • Gość: ewa Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.ghnet.pl 02.06.10, 12:41
      to jakis pisiak projektowal
    • Gość: Wiem Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.40.254.153.dyn.user.ono.com 02.06.10, 12:45
      Tak to jest jak projektują kolesie, a nie ma konkursu. Podobnie było ze stadionem Wisły. Trzeba jak najszybciej wymienić czerwonego Majchrowskiego na nowy model!!!
    • Gość: spycharka Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.10, 13:04
      Nie za bardzo mi się podoba. Już bardziej przekonywał mnie mały rynek
      po renowacji. Fikuśne ławki to chyba największy plus :) Dobrze, że
      oddawane są kolejne place dla krakowian, trzeba tylko teraz nauczyć się
      jakoś z nich korzystać. Może odciąży to w końcu nieco
      Rynek Główny. Po doświadczeniach z małym
      rynkiem nie liczę jednak na zbyt wiele.
    • siberiancat Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon 02.06.10, 13:11
      Nie przepadam za stylem tej znanej mi pani architekt z Arkony... Ale
      powiem, że fontanna mi najmniej przeszkadza, bardziej, że naćkane
      tych forem i foremek na placu bez umiaru i jak na śmietniku. Gdyby
      chociaż machnąć te kosze, ławki i inne srutu-tutu właściwym RALem na
      zieleń plantową, od tego strasznego zielono-niebieskiego koloru jak
      z horroru zęby bolą. C z tego, że tski zdarzał się w secesji. Tu
      wyje.
    • Gość: turtlezzz Powinni usunąć to coś między pałacem a fontanną IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.10, 13:50
      Wiem, że to część fontanny, ale wygląda okropnie. Nie wiem czy to wina materiału czy pretensjonalnej formy. Grunt, że nie nadaje się do niczego. Chciałoby się też przemalować ławki i kosze, najlepiej na niezbyt ciemny stonowany brąz.
    • Gość: karaczi miałem to skomentować ale już nie mam siły IP: 67.159.45.* 02.06.10, 14:26
      brakuje tam jeszcze dziada z babą

A FONTANNA JEST OBRZYDLIWA
    • Gość: Piotr Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.chello.pl 02.06.10, 14:48
      To ewidentnie nie salon, wolałem plac z samochodami, wstyd!
    • Gość: sarka-farka Wieś tańczy i śpiewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 14:54
      Niestety jedyne co przypomina ten postmodernistyczny śmietnik form, to nie
      żadną wiedeńską czy inną secesję, a zwyczajny siermiężny gust dorobkiewiczów z
      lat 90-ych. Przypomina się serial "Tygrysy Europy", tam właśnie takie
      nowobogackie gusta estetyczne zostały dość nieźle oddane.
      Papuzie kolory, fikuśne wygibaski etc.
      Zamiast puszczać Chopina czy Beethovena, fontanna powinna pląsać wraz z całym
      placem w rytm hiciorów Boysów, Shazzy i Bajerfula...
    • Gość: szalonmy architekt wariancja w stylu art deco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 15:34
      wariancja w stylu art deco
    • Gość: polonista Uwaga do redakcji IP: 82.113.106.* 02.06.10, 15:44
      "A co Państwo sądzicie o nowej odsłonie placu Szczepańskiego?"

Po polsku mówi się "co Państwo sądzą" albo "co sądzicie".
      Pisanie "co Państwo sądzicie" to błąd językowy na poziomie gimnazjum.
    • Gość: arkadiusz Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.stargard.mm.pl 02.06.10, 16:44
      z tego co widze na zdjeciach = to mi wcale nie przeszkadza , ani
      fontanna ,ani lawki , stojaki dla rowerow mnie ciesza ,ze sa ....
      za pare tygodni bede w Krakowie to zobacze w realu .... niemniej
      jestem dobrej mysli ... zawsze sa malkontenci .... nigdy nie ma tak
      aby wszyscy byli zadowoleni z projektu ....
      pozdrawiam moje ulubione miasto lol
    • Gość: najlepiej rozebrać Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 16:48
      Fontannę najlepiej rozebrać. Machnąć ręką na nietrafnie wydane pieniądze i nie powiększać strat, jakie generuje to dzieło w zakresie estetyki i prestiżu. Lepiej nie mieć fontanny niż brzydką, bo wstyd. Reszta wyposażenia też nie trafiona. Wstawianie pseudosecesji koło secesji prawdziwej to nie najlepszy pomysł. Kto to oceniał? Czy architekt miejski się wypowiedział? A konserwator?
    • Gość: ### Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.10, 16:51
      Nie byłem, nie widziałem, nie oceniam.
      Tylko tak na marginesie - polski "design" to himalaje pretensjonalizmu
      ...
      • Gość: kibicka Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.n4u.abpl.pl 02.06.10, 17:56
        Przecież tu nie o to chodzi,czy ładny czy brzydki,drodzy parafianie.
        Chodzi o to,ze Majchrowski znowu odniósł mały sukces a "dziennikarze" z Gwk mają
        robić wszystko aby sukcesy Majchrowskiego deprecjonować.Oni są tubą propagandową
        PO i muszą pomagać ich kandydatowi.
        Dziś padło na Hajoka,w następnych dniach,następni "zohydzacze" i tak do wyborów.
        Muszą także ożywić "osobistych wrogów" Majchrowskiego,co już widać w kilku
        wypowiedziach.
        A swoja ścieżką,gdzie ten Hajok widział jakąś wielką architekturę?W rodzinnym
        zadupiu?
    • Gość: alex Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.centertel.pl 02.06.10, 18:03
      Opanujcie się!

Nikt z Was nie był, nie widział, wszyscy tylko przyjęli wykładnie Wybiórczej.

Idźcież jeden z drugim, popatrzcie, ruszcie tyłki sprzed kompa zobaczyc na
      własne oczy. I wtedy komentować. A tak, to wychodzi z Was pokolenia Mc Donalda
      - to co mechanicznie przetrawione jest najlepiej przyswajalne (GW opisała i
      jest to prawda objawiona).

• Gość: wieliki czarownik Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.82-134-23.bkkb.no 02.06.10, 18:58
        nie podniecajcie sie tak, przeciez przez wiekszosc roku i tak wszystkie te
        fontanny beda zastawione przez budy i kramy z badziewiem i hot-dogami
      • Gość: ttt Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.ists.pl 02.06.10, 19:59
        pojde zobacze. jesli wyborcza rzeczywiscie zamiescila zdjecia zrobione przez
        redaktora w komputerze a plac wyglada inaczej to znaczy ze jestem pokoleniem
        czegos tam. jesli nie to plac jest koszmarny.
    • Gość: Bydlak z Krakowa Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 18:42
      To coś przerosło moje wyobrażenie. ZGROZA. Ja sie pytam: A gdzie
      miejsca do parkowania fur nowobogackiej hołoty?
      A poza tym twierdzę, że Płathfołma winna byc zdelegalizowana.
    • Gość: krakózka Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 18:45
      Ja tam zaglądałam w ub. tygodniu i nie podobało mi się; no, ale jeszcze
      fontanna była za płotkiem a ławeczki wyglądały na niedokończone; może jak
      wszystko już będzie zapięte na ostatni guzik, en masse będzie lepsze
      wrażenie?... Bo szczerze mówiąc, to wszystko jest jakieś "dziwne" ...
    • Gość: krakózka Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 18:51
      P.S. Ale to i tak jest lepsze od tego co było ! ;-))
      • rastarastamta Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon 02.06.10, 19:22
        Przynajmniej nie musimy juz wybierac kolejnej Archi Szopy, bo wybor jest
        oczywisty..
        Jestem przerażona!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka