Gość: nuju Makabra..! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.10, 10:43 Niestety, bezguście jak w ułan bator.. brakuje tylko krasnali z mosiądzu i pomnika bohaterów wstyd i żenada... ( znam się na estetyce, mam na to papier ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w. Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.krakow.witd.gov.pl 02.06.10, 10:43 Jesli chodzi o ławki - to ostatnio widziałam, ze krakowscy menele już je testowali. Myślę, że będzie to dla nich świetna miejscówa noclegowa. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieliki czarownik Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.82-134-23.bkkb.no 02.06.10, 12:34 > Jesli chodzi o ławki - to ostatnio widziałam, ze krakowscy menele już je > testowali. Myślę, że będzie to dla nich świetna miejscówa noclegowa. Szkoda. nie bój się, najwyżej się na nich zamontuje takie kolce jak przeciw gołębiom i bedzie gites. Odpowiedz Link Zgłoś
ebe4 przerwijcie to "upiększanie" 02.06.10, 11:01 Od dłuższego już czasu zastanawiam się komu zależy na zrobieniu z naszego miasta PAŹDZIOCHA? Dlaczego Plac Szczepański tak potraktowano? Cieszyłam się, że będzie fontanna, bo w Krakowie brakuje fajnej fontanny i zawsze byłam za koncepcją 'mniej pomników więcej fontann". A co widzę? Betoniasty kloc, ani to ładne ani romantyczne, nie wiadomo jeszcze czy fajnie tryśnie, ale i tak już nie lubię:( I daleko temu do włoskiej Di Trevi. I daleko też do Wiednia. A nawet daleko do Koszyc. Spójrzcie jak piękny spektakl światła i wody (a w tle także muzyki) rozgrywa się przed koszyckim gmachem teatru: Tekst linka Tekst linka Dookoła skwer zieleni i białe ławki, na których odpoczywają mieszkańcy - klimat południa, a przecież tak blisko Krakowa.. Ten klimat chętnie widziałabym na przykład koło Teatru Słowackiego, zamiast parkingu, pewnie pomarzyć można.. P.S. Czekamy na nową filharmonię. Czekamy z duszą na ramieniu, my - zwykli mieszkańcy - esteci bez dyplomów ASP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panie Stokłosa Proszę się zająć IP: *.ghnet.pl 02.06.10, 11:10 najpierw ohydnymi reklamami na budynkach do placu przylegających, a potem ocenami estetycznymi detali małej architektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aza Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: 213.180.137.* 02.06.10, 11:13 nieporozumieniem był czas wykonania tego remontu. trwało to przynajmniej dwa razy za długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.10, 12:22 Proponuję zmienić nazwę placu Szczepańskiego na Plac Jacka Stokłosy i jego kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: multijohn zdjecia rewelacja;) IP: *.comarch.com 02.06.10, 12:33 a nie ma w gazecie jakiegos fotografa? lepsze zdecia zrobiłbym chyba komórką ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qubuspuchatek Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon 02.06.10, 12:39 ..... a mnie się podoba ! - podstawowa wartość, to czytelny styl. Secesja - bardzo proszę. Kicz - bardzo proszę. Ale plac tworzy całość i ma swój charakter. Właśnie toczę boje w tym temacie moją żeńska architektoniczną połową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzej Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 12:45 postmodernistyczna secesja w odbiciu kisielu estetycznego!! ja wiem, ze gust nie podlega dyskusji, ale na litosc boska, przejrzyj na oczy!! mam nadzieje ze ty nie jestes architektem Odpowiedz Link Zgłoś
siberiancat Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon 02.06.10, 13:15 qubuspuchatek napisał: > ..... a mnie się podoba ! - podstawowa wartość, to czytelny styl. Secesja - > bardzo proszę. Kicz - bardzo proszę. Ale plac tworzy całość i ma swój > charakter. Właśnie toczę boje w tym temacie moją żeńska architektoniczną połową > . Nie nie nie, to nie ma swojego charakteru, to nie ma żadnego charakteru. Ja jestem architektem. Odpowiedz Link Zgłoś
qubuspuchatek Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon 02.06.10, 14:54 oczywiście, że jestem architektem - kto by chciał pisać takie "bzdury" :-) Ja porostu dość mam już kolejnych zachowawczych "rysunków posadzki odzwierciedlających historyczną tkankę miasta" czyli jakiś kościołek czy kolejne murki. Dlatego wole ten kicz, bo to mimo wszystko jest jakiś pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.ghnet.pl 02.06.10, 12:41 to jakis pisiak projektowal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiem Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.40.254.153.dyn.user.ono.com 02.06.10, 12:45 Tak to jest jak projektują kolesie, a nie ma konkursu. Podobnie było ze stadionem Wisły. Trzeba jak najszybciej wymienić czerwonego Majchrowskiego na nowy model!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spycharka Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.10, 13:04 Nie za bardzo mi się podoba. Już bardziej przekonywał mnie mały rynek po renowacji. Fikuśne ławki to chyba największy plus :) Dobrze, że oddawane są kolejne place dla krakowian, trzeba tylko teraz nauczyć się jakoś z nich korzystać. Może odciąży to w końcu nieco Rynek Główny. Po doświadczeniach z małym rynkiem nie liczę jednak na zbyt wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
siberiancat Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon 02.06.10, 13:11 Nie przepadam za stylem tej znanej mi pani architekt z Arkony... Ale powiem, że fontanna mi najmniej przeszkadza, bardziej, że naćkane tych forem i foremek na placu bez umiaru i jak na śmietniku. Gdyby chociaż machnąć te kosze, ławki i inne srutu-tutu właściwym RALem na zieleń plantową, od tego strasznego zielono-niebieskiego koloru jak z horroru zęby bolą. C z tego, że tski zdarzał się w secesji. Tu wyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turtlezzz Powinni usunąć to coś między pałacem a fontanną IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.10, 13:50 Wiem, że to część fontanny, ale wygląda okropnie. Nie wiem czy to wina materiału czy pretensjonalnej formy. Grunt, że nie nadaje się do niczego. Chciałoby się też przemalować ławki i kosze, najlepiej na niezbyt ciemny stonowany brąz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karaczi miałem to skomentować ale już nie mam siły IP: 67.159.45.* 02.06.10, 14:26 brakuje tam jeszcze dziada z babą A FONTANNA JEST OBRZYDLIWA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.chello.pl 02.06.10, 14:48 To ewidentnie nie salon, wolałem plac z samochodami, wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarka-farka Wieś tańczy i śpiewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 14:54 Niestety jedyne co przypomina ten postmodernistyczny śmietnik form, to nie żadną wiedeńską czy inną secesję, a zwyczajny siermiężny gust dorobkiewiczów z lat 90-ych. Przypomina się serial "Tygrysy Europy", tam właśnie takie nowobogackie gusta estetyczne zostały dość nieźle oddane. Papuzie kolory, fikuśne wygibaski etc. Zamiast puszczać Chopina czy Beethovena, fontanna powinna pląsać wraz z całym placem w rytm hiciorów Boysów, Shazzy i Bajerfula... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szalonmy architekt wariancja w stylu art deco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 15:34 wariancja w stylu art deco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonista Uwaga do redakcji IP: 82.113.106.* 02.06.10, 15:44 "A co Państwo sądzicie o nowej odsłonie placu Szczepańskiego?" Po polsku mówi się "co Państwo sądzą" albo "co sądzicie". Pisanie "co Państwo sądzicie" to błąd językowy na poziomie gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arkadiusz Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.stargard.mm.pl 02.06.10, 16:44 z tego co widze na zdjeciach = to mi wcale nie przeszkadza , ani fontanna ,ani lawki , stojaki dla rowerow mnie ciesza ,ze sa .... za pare tygodni bede w Krakowie to zobacze w realu .... niemniej jestem dobrej mysli ... zawsze sa malkontenci .... nigdy nie ma tak aby wszyscy byli zadowoleni z projektu .... pozdrawiam moje ulubione miasto lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najlepiej rozebrać Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 16:48 Fontannę najlepiej rozebrać. Machnąć ręką na nietrafnie wydane pieniądze i nie powiększać strat, jakie generuje to dzieło w zakresie estetyki i prestiżu. Lepiej nie mieć fontanny niż brzydką, bo wstyd. Reszta wyposażenia też nie trafiona. Wstawianie pseudosecesji koło secesji prawdziwej to nie najlepszy pomysł. Kto to oceniał? Czy architekt miejski się wypowiedział? A konserwator? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ### Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.10, 16:51 Nie byłem, nie widziałem, nie oceniam. Tylko tak na marginesie - polski "design" to himalaje pretensjonalizmu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibicka Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.n4u.abpl.pl 02.06.10, 17:56 Przecież tu nie o to chodzi,czy ładny czy brzydki,drodzy parafianie. Chodzi o to,ze Majchrowski znowu odniósł mały sukces a "dziennikarze" z Gwk mają robić wszystko aby sukcesy Majchrowskiego deprecjonować.Oni są tubą propagandową PO i muszą pomagać ich kandydatowi. Dziś padło na Hajoka,w następnych dniach,następni "zohydzacze" i tak do wyborów. Muszą także ożywić "osobistych wrogów" Majchrowskiego,co już widać w kilku wypowiedziach. A swoja ścieżką,gdzie ten Hajok widział jakąś wielką architekturę?W rodzinnym zadupiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.centertel.pl 02.06.10, 18:03 Opanujcie się! Nikt z Was nie był, nie widział, wszyscy tylko przyjęli wykładnie Wybiórczej. Idźcież jeden z drugim, popatrzcie, ruszcie tyłki sprzed kompa zobaczyc na własne oczy. I wtedy komentować. A tak, to wychodzi z Was pokolenia Mc Donalda - to co mechanicznie przetrawione jest najlepiej przyswajalne (GW opisała i jest to prawda objawiona). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieliki czarownik Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.82-134-23.bkkb.no 02.06.10, 18:58 nie podniecajcie sie tak, przeciez przez wiekszosc roku i tak wszystkie te fontanny beda zastawione przez budy i kramy z badziewiem i hot-dogami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.ists.pl 02.06.10, 19:59 pojde zobacze. jesli wyborcza rzeczywiscie zamiescila zdjecia zrobione przez redaktora w komputerze a plac wyglada inaczej to znaczy ze jestem pokoleniem czegos tam. jesli nie to plac jest koszmarny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bydlak z Krakowa Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 18:42 To coś przerosło moje wyobrażenie. ZGROZA. Ja sie pytam: A gdzie miejsca do parkowania fur nowobogackiej hołoty? A poza tym twierdzę, że Płathfołma winna byc zdelegalizowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakózka Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 18:45 Ja tam zaglądałam w ub. tygodniu i nie podobało mi się; no, ale jeszcze fontanna była za płotkiem a ławeczki wyglądały na niedokończone; może jak wszystko już będzie zapięte na ostatni guzik, en masse będzie lepsze wrażenie?... Bo szczerze mówiąc, to wszystko jest jakieś "dziwne" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakózka Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 18:51 P.S. Ale to i tak jest lepsze od tego co było ! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
rastarastamta Re: Nowy plac Szczepański to jarmark, a nie salon 02.06.10, 19:22 Przynajmniej nie musimy juz wybierac kolejnej Archi Szopy, bo wybor jest oczywisty.. Jestem przerażona! Odpowiedz Link Zgłoś