il_pino 11.06.10, 13:49 jak nie woda to upały ciągle jakieś plagi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cosi Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.ramtel.pl 11.06.10, 14:42 oszczędności ZIKiT-u ciąg dalszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.com 11.06.10, 14:54 Polskiego malkontenctwa i maruderstwa ciąg dalszy. ludzi nie macie co robić?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon od kiedy to kiepską smołę nazywa się asfaltem????! IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 02:50 Leon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apt73 to już conajmniej 4 tego typu awaria w tym samym.. IP: *.76.classcom.pl 11.06.10, 15:29 ...miejscu, przynajmniej ta, o której wiem, bo moi znajomi tam pracują. Czy jedynym dostępnym rozwiązaniem problemu jest nieustanne naprawianie szyny w tym miejscu? W deszczowe dni zbiera się tam ruda od rdzy woda, którą przejeżdżające tamtędy pojazdy obryzgują elewacje i nierzadko - pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karaczi brawo ZIKIT IP: 67.159.45.* 11.06.10, 15:59 solidnie ją wygło: www.tvn24.pl/0,1660272,0,1,upal-wygina-tory,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: 94.254.143.* 11.06.10, 16:38 Jak tłumaczą specjaliści z Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu w Krakowie, przy temperaturze powyżej 30 stopni temperatura szyny może wzrosnąć do nawet 60 stopni Celsjusza. To z kolei powoduje bardzo duże naprężenia, które prowadzą do takich wybrzuszeń. Szczególnie podatne na takie uszkodzenia są starsze torowiska, a to na ul. Limanowskiego ma już prawie 15 lat. super specjaliści ! ciekawe co będą robić w zimie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francjosef Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 16:40 To kara za grzechy - cd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bep Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.chello.pl 11.06.10, 17:12 w Katowicach na jednej z tras mieli 3 takie naprawy w tym przez jedno tramwaj wypadł z szyn i to konkretnie bo o połowę szerokości, szkoda tylko że naprawiają szyny na szybko bo niby jest zrobione ale nadal krzywo. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje 11.06.10, 17:17 dawniej między szynami ciągami kolejnych szyn był odstęp więc sprawa wyglądała inaczej. Dzisiaj się to spawa. Pytanie - dlaczego w jednych miejscach wybrzusza a w innych nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.10, 17:43 > Pytanie - dlaczego w jednych miejscach wybrzusza a w innych nie... Jak jest (w miarę) nowa to jest solidnie zaklinowana w płytach betonowych, i może się tylko przemieszczać "wzdłuż". Jak ma 15 lat ... Odpowiedz Link Zgłoś
ludwik_7125 Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje 11.06.10, 20:49 Sądzę, że szyna została ułożona w niskiej temperaturze. Analogicznie gdyby została ułożona dzisiaj, w zimie napewno pęknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara czy nie kara Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.tktelekom.pl 11.06.10, 17:34 Kara czy nie kara.... Wszystko jedno. Ktoś wie, czy te tramwaje już jeżdżą? Bo nie wiem czym wracać dziś do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksiadz katolicki Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.pool.mediaWays.net 11.06.10, 18:21 Potarcie szyny kawalkiem sledziony ze swietego ks Popieluszki znacznie ja utwardzi i wyelimunuje diabla siedzacego w strukturze stali. Pozniej wystarczy utrwalic, procedura wymowienia zdrowasmaryjo [27 razy] oraz wplata stosownej sumy na konto episkopatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.dynamic.caiway.nl 11.06.10, 18:31 przestancie pisac takie bzdury nie zadna pogoda tylko jakies fajansiaze kladli te tory nie robcie z polski posmiewiska bo i tak juz caly swiat uwaza polske i polski rzad za nikczemnych niepowaznych glabow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalnie_potwór Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.chello.pl 11.06.10, 19:03 Azaliż to nie rozkosz , tak kwitnąć na przystanku , gdy w cieniu 34 stopnie ? Stałam i zastanawiałam się co się stało. Zawsze w piątek są jakieś przygody - na drodze czy na torach ;) tym razem WYBRZUSZENIE. Niektóre komentarze pt.Forumowiczów przezabawne. Nie powiem które ;) /niech się domyślają / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zloty_wlos Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.multi-play.net.pl 11.06.10, 19:43 to kolejny raz w tym tygodniu. W pon nie dojechalam na wyklad, dzisiaj musialam biegac po skrzyzowaniach,zeby zdarzyc na kolokwium. Wracajac z pk okazalo sie, ze padl tramwaj na Pawiej i cos sie stalo przy rondzie Mogilskim, wiedz KST nie kursowal. Miejske Przedsiebiorstwo Kompromitacji. Ciekawe, czy gdybym nie mogla podejsc do egzaminu, bo nie mialam czym dojechac, MPK daloby mi zaswiadczenie, ze to z ich winy. (komunikacja autobusowa jaka jest, kazdy widzi - przez remont Dlugiej autobusy stoja w gigantycznych korkach). Podgorze zaczyna byc coraz bardziej zapomniana czescia Krakowa - powinni chociaz autobusy rezerwowe podstawic, cokolwiek zrobic, zeby ludzie mogli sie komunikowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wąż Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.chello.pl 11.06.10, 21:44 Szanowna studentko, przybyła do grodu Kraka z terenów zapewne dzikich a zakurzonych zanim napiszesz cokolwiek na krakowskim forum zorientuj się o czym piszesz. MPK ma do torów tyle co samochód Twoich miejscowych kolegów do ulic po których jeździ. Jeśli jeszcze nie zrozumiałaś o złotowłosa Wandziu to tory nie należą do MPK a do ZIKiTu. Tak więc rozumiejąc Twój żal przy awarii tramwajowej, gdzie wina, jeśli była techniczna, jest oczywista, to przy torach swoje smutki należy wylewac pod innym adresem. Aha - i nie wiem jak w Twoich rodzinnych, wiejskich stronach pojmujecie słowo komunikować. W Krakowie komunikować możesz się na migi albo przez telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zloty_wlos Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.multi-play.net.pl 11.06.10, 23:09 drogi Wężu, nie trafiłeś, przykro mi. W Krakowie mieszkam od urodzenia, przez całe liceum dojeżdżałam do centrum tramwajami i jakoś nie było takich problemów, że nie było czym dojechać. W takiej sytuacji MPK powinno wprowadzić dodatkowe autobusy, gdyż skoro tramwaje nie jeżdżą, to wszyscy użytkownicy komunikacji zbiorowej przerzucają się na autobusy - to logiczne. O tyle dobrze, że wsiadłam na przystanku Prokocim Szpital,więc niedaleko od pętli i było miejsce, ale już ludzie na Bieżanowskiej mieli problem z tym, żeby się zmieścić. Mam pretensje do MPK o to, że nie zachowało się w tej sytuacji należycie. przyznam Ci rację - niefortunnie użyłam słowa 'komunikować', powinnam raczej użyć: 'przemieszczać'. To nie zmienia jednak faktu, że Twoje założenie, że przyjechałam do Krakowa na studia ze wsi jest totalnie irracjonalne i bardzo proszę o przedłożenie faktów, na podstawie których wysnułeś te wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje 11.06.10, 23:54 Gość portalu: zloty_wlos napisał(a): > przez całe liceum dojeżdżałam do centrum tramwajami a które to liceum wypuszcza absolwentów z taką ortografią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zloty_wlos Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.multi-play.net.pl 12.06.10, 11:20 V LO im.Augusta Witkowskiego, które mieści się przy ul.Studenckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje 12.06.10, 11:31 przynosisz wstyd szkole. mam nadzieję, że jesteś tylko jednorazową wpadką, a nie typowym absolwentem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wąż Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.chello.pl 12.06.10, 00:08 Witam. Mi przykro nie jest. Tłumaczyć się będe jeśli przyjdzie mi na to ochota. To raz. Dwa - z tego co się zorientowałem to MPK ma obowiązek zapewnic komunikację zastępczą w ciągu 30 minut. Czyli zapewnic przynajmniej jeden autobus zastepczy. Bo z pustego to i Salomon nie naleje - skąd niby takie "autobusy rezerwowe" brać? Przecież nie stoją po petlach, po przystankach, na poboczach. Nie materializują się nagle przy zepsutych tramwajach. Trochę zdrowego rozsądku potrzeba przy takich rzeczach. Nie wiem co studiujesz, ale jeśli po drodze trafi się przedmiot pt. badania operacyjne w dodatku w aspekcie ekonomicznym to warto poświęcić na to czas. Trzy - za to, że nie jechał żaden tramwaj należy winić nie MPK a ZIKiT który zajuje się utrzymaniem i naprawą szyn za pośrednictwem firmy ZUE. Cztery - skoro tramwaje nie kursują - wsiadam w autobus. Jak nie dam rady a mi zależy to jadę taksówką. A potem występuję z roszczeniem do ZIKiTu o zwrot należności. Na pewno wykręca się sianem, ale czemu nie spróbować, nie? Z tym, że najprościej jest zwalić winę na MPK. A może zwalimy na Mobilisa? To też miejski przewoźnik przecież. Tak jest łatwo, prosto i przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje 12.06.10, 09:08 > Cztery - skoro tramwaje nie kursują - wsiadam w autobus. Jak nie dam > rady a mi zależy to jadę taksówką. A potem występuję z roszczeniem > do ZIKiTu o zwrot należności. Na pewno wykręca się sianem, ale czemu > nie spróbować, nie? Akurat tak się składa, że sam muszę pokonywać taką trasę jak studentka wyżej (PK->Prokocim Szpital, Prokocim Szpital->PK). Łatwo powiedzieć, żeby wsiąść w autobus, gdy nie ma się pojęcia na temat warunków jakimi charakteryzuje się komunikacja z tą częścią miasta. Autobusy jeżdżące standardowo są już i tak zwykle zapchane, a do tego zdecydowana większość jeździ naokoło, bo autobusy mają stanowić tylko uzupełnienie tramwajowej sieci komunikacyjnej, a nie jej alternatywę. Do tego dochodzi fakt, że bardzo często dojazdy z południa miasta do centrum są tak zakorkowane, że tylko tramwaj wydaje się sensownym środkiem komunikacji (ewentualnie rower jak ktoś chce robić po 10km w każdą stronę), a gdy go braknie, zaczynają się naprawdę spore problemy. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wąż Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.chello.pl 12.06.10, 13:50 Zatem, w celu poprawy sytuacji, należy wystąpić z wnioskiem do ... ZIKiTu o zwiększenie częstotliwości kursowania wybranych linii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zloty_wlos Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.multi-play.net.pl 12.06.10, 11:29 no tak, ludzie tacy jak Ty, którzy wywindowali się na spadkach po dziadkach, z pewnością mogą wozić się taksówkami. W końcu byle kogo nie stać na internet z UPC, gdzie ceny są horrendalne za tak niewiele. ZIKiT z pewnością nie zwróci pieniędzy za taryfę, więc szkoda czasu na jakiekolwiek roszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wąż Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.chello.pl 12.06.10, 13:53 To trzeba spadku, żeby w sytuacji krytycznej pojechać taksówką? Myślałem, że wystarczy mieć pracę, dzieki której da sie utrzymać. A argumenty o UPC to jakże śmieszne są. faktycznie kwota 50 PLN miesięcznie na net to horrendalna jest i osiągalna tylko dla wybrańców-burżujów ze spadkami po dziadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje 11.06.10, 22:24 Ja na PK też dziś jechałem, ale trochę później, to wybrzuszona szyna mnie nie zatrzymała, ale za to coś ciekawego się działo na odcinku od uczelni do poczty. Jak tramwaje ruszały, to aż iskry spod kół leciały. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany-obrazliwy-nick Wniosek-samochód jest dobrą alternatywą 11.06.10, 20:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wąż Re: Wybrzuszona szyna zatrzymała tramwaje IP: *.chello.pl 11.06.10, 21:45 Obok Czakramu Wawelskiego jest jeszcze magnes_tego_co_złe w alabastrowym opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumsztyk Upał wygina szyny tramwajowe i topi asfalt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 23:18 Gdyby było metro to upał by niczego nie wyginał. Proste. [sonda=] [/sonda] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: havi Re: Upał wygina szyny tramwajowe i topi asfalt IP: *.chello.pl 12.06.10, 00:09 we wroclawiu dzis bylo to samo.... maź i wybrzuszanie.... dlaczego we współczesnych konstrukcjach torowych nie stosuje sie dylatacji: www.transportszynowy.pl/torytramprzytwierdzanie.php#dylatacja ten typ dylatacji nie powoduje wzrostu halasu, w przeciwieństwie do dylatacji prostych... ciekawe jaka będzie wytrzymalość nowego torowiska na klimeckiego... tory ukladane na dwóch podluznych belkach zelbetowych, podobna technologia jest zastosowana na długiej. ciekawe dlaczego odchodzi się od tzw. systemu wegierskiego, czyli montażu plaskich szyn w płytach betonowych na podkładach gumowych tak jak na ul. kosciuszki,i krakowskiej torowiska tam sa w dobrym stanie i są ciche ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chyba Re: Upał wygina szyny tramwajowe i topi asfalt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 01:20 Tu jest sugestia odpowiedzi na pytanie dotyczące dylatacji: www.komunikacja.krakow.pl/fotogaleria/absurdy/index.php?data=20100319 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-relikwiowy Wystawic szwankujace relikwie zdrajcy sw Stanislaw IP: *.hlrn.qwest.net 12.06.10, 00:53 Wystawic szwankujace relikwie zdrajcy sw Stanislawa i upal przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawca Upał wygina szyny tramwajowe i topi asfalt IP: *.40.252.175.dyn.user.ono.com 12.06.10, 02:12 Piszę teraz z wysp kanaryjskich, kto nie wieży może sprawdzić po IP. Temperatury tutaj dochodzą do 45 stopni, a temperatura w ciągu roku nigdy nie spada poniżej 20 stopni. Wszystkie drogi są równe jak stół, nie ma najmniejszej dziury, asfalt się nie topi itp. To wcale nie temperatura powoduje dziury w Krakowie, ale to, że Majchrowski organizuje wszystkie przetargi z jednym kryterium ceną, więc firma która wygra, aby wyjść na swoje leje coś co ciężko nazwać asfaltem nawet najniższej kategorii, dlatego dziury pojawiają się już pół roku po remoncie. No ale Majchrowski może się pochwalić w kampanii ile to dróg wyremontował. A to, że sie zepsują po pół roku? Nie szkodzi wyremontuje się przed następnymi wyborami jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Upał wygina szyny tramwajowe i topi asfalt IP: *.net.autocom.pl 12.06.10, 08:15 O czym ty bredzisz? Porównujesz Wyspy Kanaryjskie i Polskę ? Facet tam amplituda w skali roku z tego co piszesz wynosi 25 stopni u nas jest to 55 stopni od -20 do 35. Więc nieporównywalnie ciężej jest dobrać skuteczną technologię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyDebil Ty durniu IP: *.chello.pl 12.06.10, 09:17 A byłeś w Niemczech? A jechał ty kiedy po Kurdwanowie? Albo Kosocicką? Albo w ogóle drogami krakowskimi? Jaką technologie trudno dobrać? Niech podjadą 400km na zachód i podpytają jaką technologie. A może nawet nie tam, wystarczy poszukać drogi (a są takie), które mimo podobnego ruchu są w idealnym stanie po 3 latach (3 latach!!!!), a to sporo, skoro po pół roku od oddania mamy w Krakowie na tych nowiutkich drogach zapadnięte studzienki, koleiny i dziury. Aaaa pewnie napiszesz, że w Niemczech nie ma wahań, a te dobre drogi w Polsce to wywożą na zimę do Hiszpanii. No cóż, pewnie reprezentujesz pseudo firemkę mieszającą asfalt i ludziom w głowach Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Upał wygina szyny tramwajowe i topi asfalt 12.06.10, 03:29 Mieszkam w miescie gdzie sa w lecie temperatury +35 a w zimie -30, Jakos asfalt sie nie topi a szyny tramwajowe (choc niektore linie maja po 50 lat) sie nie wybrzuszaja. Czy w Krakowie nie mozna czegos w koncu zrobic porzadnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gie Asfalt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 07:53 Odkąd pamiętam to latem zawsze pojawia się problem topiącego się asfaltu a po zimie dziur w drodze. Odkąd pamiętam specjaliści mówią że rozwiązaniem problemu dużej różnicy temperatur mógłby być nawierzchnie betonowe a nie asfalt. Wyszłoby drożej ale taniej bo nie trzeba naprawiać. I cały czas się tylko mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Asfalt 12.06.10, 09:18 A moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby zerżnięcie rozwiązań od naszych zachodnich sąsiadów. Jakoś u nich na dziury i topienie asfaltu się nie narzeka. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baran To nie asfalt tylko roztopione uszczelnienia! IP: 195.150.84.* 12.06.10, 08:15 powodem zamieszania na pawiej i Starowislnej są roztopione uszczelnienia. problem jest tylko w tych dwóch miejscach do robiła to ta sama firma! i to całkiem niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry niegospodarność 13.06.10, 02:01 niegospodarność - zacznijmy nazywać sprawy po imieniu Odpowiedz Link Zgłoś