Dodaj do ulubionych

Telekomunikacja wystawia rachunek za cichy telefon

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.10, 12:16
Gdyby pan Marian poświęcił czas na przeczytanie regulaminu świadczenia usług przez TP SA, który to regulamin zaakceptował podpisując umowę o świadczenie usług, to by wiedział iż wystarczy złożyć reklamację, by TP SA dokonała korekty należności za czas, gdy linia telefoniczna nie działała.

TP SA nie robi problemu z uznaniem reklamacji - nawet gdy zgłoszenie usterki było dokonane kilka dni po wystąpieniu awarii (tym bardziej w przypadkach tzw. "awarii masowych" - kiedy uszkodzenie obejmuje wielu klientów).

Do tego nie trzeba dziennikarzy. A przypisywanie sobie zasług za to, że dopiero po "interwencji" dziennikarza linia została naprawiona jest żałosne. Jak znam życie, podwykonawcy TPSA już któryś dzień z kolei wymieniali kabel magistralny i przepinali linie abonenckie na głowicach kablowych a skończyli prace właśnie tuż po tym, gdy dziennikarz "zainterweniował".

Proponuję kilka innych "gorących tematów" - na początek można napisać artykuł o korkach na ulicy Klimeckiego, Lipskiej itd. Kilka dni przed oddaniem wiaduktu na skrzyżowaniu Klimeckiego i Nowohuckiej trzeba "zainterweniować" w ZIKiT, a następnie spłodzić artykuł w którym będzie się można pochwalić, że "dopiero po naszej interwencji oddano do użytku wiadukt, czym rozwiązano wielomiesięczny problem korków na Klimeckiego !!!".

Coż to będzie za osiągnięcie !!!

PS. Pracuję dla wielu firm, abonentów TP SA i moim zadaniem jest zgłaszanie do TP SA awarii, monitorowanie postępu usuwania usterek oraz składanie reklamacji - nie jestem więc stronnikiem TP SA. Wystarczy skorzystać ze swoich praw opisanych w umowie i regulaminie świadczenia usług - TP SA nie robi z tym najmniejszego problemu.
Obserwuj wątek
    • Gość: tp Telekomunikacja wystawia rachunek za cichy telefon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 15:16
      to prawda co napisał poprzednik. Ja również dostałem rachunek
      telefoniczny bez rabatu za czas w którym miałem wyłączony internet,
      telefon i telewizję. Zadzwoniłem na infolinię i Pani, przeprzszając
      od razu udzieliła mi rabatu, przekraczającego kwoty abonamentu.
      Inna sieć telefoniczna z pewnością poprosiła by o reklamację na
      piśmie a potem kazała iść do Sądu w tej sprawie. Miałem wiele usług
      świadczonych przez konkurencję, ale żadna firma konkurencyjna nie
      szanowała klienta, jak TP S.A.
      • nessie-jp Re: Telekomunikacja wystawia rachunek za cichy te 21.06.10, 17:49
        O czym wy w ogóle mówicie? Klient ma wykonywać pracę za TPSA? Za niewyświadczoną
        usługę się nie nalicza faktury, a nie czeka, że może klient się nie zorientuje!
        I o jakim "rabacie" w ogóle mowa? Rabat to można mieć od czegoś, za co TRZEBA
        zapłacić, a za usługę, której nie było, płacić nie należy.
        • Gość: Tommy Re: Telekomunikacja wystawia rachunek za cichy te IP: *.home.aster.pl 21.06.10, 18:02
          Najgorsze jest to, że pod żadnym pozorem nie można stosować w stosunku do TP
          logiki. Miałem awarię Neostrady, zgłosiłem to i dostałem numer zgłoszenia
          serwisowego. I już błyskawicznie po 3 tygodniach usterka została naprawiona. W
          swojej naiwności myślałem, że automatycznie dostanę bonifikatę z następnym
          rachunkiem. Ależ skąd, o bonifikatę trzeba specjalnie poprosić! Dostałem ją
          tylko dlatego, że analizuję rachunki. Jakbym miał polecenie zapłaty to bym w
          ogóle tego nie zauważył. I niech poprzednik (zapewne pracownik TP) nie odpisuje,
          że tak jest w umowie którą podpisałem, bo umowa ta ewidentnie jest
          niesymetryczna i dba o TP a nie o Klienta.
          • jungleman Re: Telekomunikacja wystawia rachunek za cichy te 21.06.10, 18:16
            Cóż, złodziejska firma, to i złodziejskie zasady. Nic nowego.
          • tofik321 Re: Telekomunikacja wystawia rachunek za cichy te 22.06.10, 09:02
            Neostrada nie jest dostępem powszechnym, w przeciwieństwie do usługi
            telefonicznej, więc bonifikata z automatu nie jest naliczana -
            trzeba złożyć reklamację. Jeżeli chodzi o odliczenia za nieczynny
            telefon to jak najbardziej bonifikata jest naliczana automatycznie,
            ponieważ jest to usługa powszechna. Zachęcam do zapoznania się z
            regulaminami obu usług
    • Gość: Rekalkulator Re: Telekomunikacja wystawia rachunek za cichy te IP: *.aster.pl 21.06.10, 19:10
      > Gdyby pan Marian poświęcił czas na przeczytanie regulaminu

To i tak by nic nie osiągnął. U mnie było dużo gorzej:

Po solidnej ulewie telefon zamilkł. W owych czasach (1997 r.)
      praktycznie po każdym deszczu zdarzało się coś takiego i to w całym
      budynku, bo TP nie miała konkurencji. Sąsiedzi odzyskali sygnał
      nazajutrz, ja nie. Pracownicy TP wyłączyli wtedy w ogóle telefon do
      zgłaszania usterek (ówczesna "błękitna linia") a wizyt w "biurze"
      przeżyłem 7 (słownie: siedem). Telefon milczał 3 miesiące (słownie:
      trzy miesiące). Nie było konkurencji a telefony komórkowe były
      jeszcze bardzo drogie. Skargi składałem wszędzie, gdzie tylko było
      można, poinformowałem również GW, ale w owych czasach to nie była
      taka sensacja jak dzisiaj, raczej codzienność, więc nikt tego nie
      opisał. Po 3 miesiącach telefon ożył a TP SA, powołując się
      oczywiście na "swój" "regulamin", zarządała zapłaty rachunków za te
      trzy miesiące. Nie wiedzieli jak to wyliczyć, więc dali średnią z
      jeszcze poprzednich trzech miesięcy. Zapłaty odmówiłem a wtedy
      ich "dyrektor ds. marketingu" niejaki Grzegorz Sz. (nazwisko znane,
      całą korespondencję przechowuję :) zaczął mnie straszyć i grozić.
      Powiadomiłem prokuraturę, wszelkie możliwe urzędy i gazety, były
      chyba jakieś interwencje, bo zapał TP do kradzieży moich pieniędzy
      jakoś ostygł, dostarczyli mi nawet ten nieszczęsny "regulamin"
      (solidna książka, oczywiście niedostępna wówczas dla przeciętnego
      klienta) i w końcu się odczepili. Straciłem mnóstwo czasu i nerwów,
      a żona trzymiesięczne zarobki, bo był to sezon w branży a jej praca
      była taka, że bez telefonu ani rusz.
      Dlatego jak czytam w poście Kalkulatora o "podwykonawcach", korkach
      przy ul. Klimeckiego czy wywody na temat "zainterweniowania"
      dziennikarzy to mam wrażenie, że ta firma nigdy się nie zmieni.
      Niech więc odejdzie w niebyt i zostawi miejsce dla konkurencji... W
      każdym razie ja nie skorzystam nigdy z usług TP SA, nawet gdyby
      rozmowy były darmowe.

Na koniec dodam jeszcze, że wszystkie zmiany w "regulaminach" TP SA,
      również te dotyczące blokady dialerków (BTW, ile małych firm padło z
      tego powodu?), były zawsze wymuszane właśnie
      przez "zainterweniowania". Ta firma jest po prostu z gruntu zła, ale
      dzisiaj zamiast wczytywać się w kruczki prawne którymi TP okrasiła
      swój "regulamin" wystarczy pójść do konkurencji.
    • Gość: zniesmaczony Re: Telekomunikacja wystawia rachunek za cichy te IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.10, 19:22
      drogi Kalkulatorze, w swoim czasie "dbająca" o klienta TP dokonywała w okolicach Poznania przebudowy "sieci szkieletowej" (cokolwiek to znaczy), w okresie 2-3 tygodni szybkości internetu spadły do prędkości połączenia modemu analogowego, nie mówiąc o stratach pakietów, w tym czasie wykonałem ok. pięciu telefonów do pomocy technicznej

wyobraź sobie, że na moje pytanie o formę składania reklamacji dostałem odpowiedź od PRACOWNIKA TP, iż może przyjąć ją od zaraz, telefonicznie, ale radzi zaczekać na rachunek, ponieważ jest wiele osób w podobnej sytuacji...

poczekałem więc, dostałem fakturę za opisywany okres i ... nie jestem już klientem TP
    • Gość: zwiciel Tepsy TP- zawsze dba o PR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 19:45
      Ja miałem przygody reklamacyjne z tp, wystawiono mi błędną fakturę za 2 linie
      internetowe, od razu reklamowałem i kazano mi zapłacić cały rachunek, a dopiero
      potem telekomuna zajęła się rozpatrywaniem reklamacji. Nie będę opowiadał, jak
      prawie 2 tygodnie zajęły przepychanki z biurem obsługi klienta, kiedy po
      czekaniu dopiero uruchomili coś w centrali. Umowa kończy mi się we wrześniu,
      żałuję że jej od razu nie zerwałem, ale nie chciałem kuć dziur w ścianach. Ja
      ich pie* Moloch jeden.

PS Na infolinię TP nie można się dodzwonić z komórek (oprócz orange) i jak się
      zepsuje linia stacjonarna, to trzeba szukać budki telefonicznej.
      • Gość: zywiciel Tepsy Re: TP- zawsze dba o PR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 19:49
        Aha, a jak uruchamiano mi neostradę, miałem jakiś rzadki błąd połączenia i
        infolinia nie wiedziała co oznaczają 3 cyferki, przez tydzień nie mogli dojść,
        że mają jakiś problem na lokalnej centrali, i z uporem osła kazano mi kilka razy
        konfigurować komputer.
        A potem szast, prast - po weekendzie nagle uruchomili.
    • Gość: gość Nowy zawód :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 20:11
      Widzę, że powstał nowy zawód- "zgłaszacz awarii w TP".
    • Gość: toitamto Telekomunikacja wystawia rachunek za cichy telefon IP: *.lublin.mm.pl 21.06.10, 20:58
      to jeszcze nic. Moja matka postanowila nie podpisywac umowy z TP po tym jak kupila sobie telefon komorkowy a wczesniej linie miala z Tele2. Kilka dni przed wylaczeniem telefonu zadzwonil pan przedstawiciel z TP i powiedzial jaka wspaniala promocje maja, ze prosi tylko o spotkanie bez obligacji. Matka sie zgodzila, jak chcesz to przyjezdzaj. Umowila sie na konkretny dzien. Zapomniala jednak bo to osoba starsza juz jest ze tego dnia nie bedzie jej w domu, ba nie bedzie jej nawet w miescie a nawet w kraju bo wyjezdzala dowiedzic rodzine na kilka dni za granice.
      Po przyjezdzie, zdziwiona zauwazyla ze telefon dalej dziala, zdroworozsadkowo zignorowala to. Po miesiacu przyszedl pierwszy rachunek. Zaintrygowana udala sie do punktu handlowego TP/Orange by tam ku swojemu kompletnemu zdziwieniu dowiedziec sie ze ze dnia xx podpisala umowe z TP SA!!! Na dowod czego w systemie znalazla sie kopia tejze umowy z jej podpisem!!! Bardzo ciekawa sprawa jest w trakcie bycia wyjasnianya przez TP SA.
    • truten.zenobi kolejny artykuł o niczym 21.06.10, 21:06
      zamiast złożyć reklamację lepiej się wypłakać w rękaw dziennikarzowi.

pewnie jest tak że dobra firma sama by skorygowała rachunek, ale już bez
      przesady, z tym narzekaniem
    • wj_2000 Telekomunikacja wystawia rachunek za cichy telefon 21.06.10, 21:11
      Byłem klientem TP przez przeszło 30 lat i nie narzekałem. 2 lata temu pojawiła
      się w bloku firma oferująca komplet 3 usług, więc zrezygnowałem z TP i Aster
      City, bo komplet kosztuje mnie 2 razy taniej niż poprzednio.
      Nie wiem tylko, czy psioczący tak na TP wiedzą, że od dawna nie jest to polska
      firma państwowa, więc jej wady nie biorą się z domniemywanej "komunistycznej
      kontynuacji".
    • Gość: yyyyyyy A był to najdłuższy maj w historii. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 23:05
      Najstarsi górale nie pamiętają żeby czerwiec zaczynał się po 40. maja.
      "Nasz Czytelnik przez ponad miesiąc miał zablokowany telefon."
      "Telefon stacjonarny pana Mariana nie działał od 19 maja do 10 czerwca."
    • Gość: edek Telekomunikacja wystawia rachunek za cichy telefon IP: *.net.stream.pl 22.06.10, 09:19
      moja "przygoda" z tą firmą jest ciekawsza. Trzy miesiące temu
      wyrejestrowałem telefon i neostradę. rachunki jednak przychodzą
      nadal. składanie reklamacji nie odnosi żadnego skutku. przyznają
      rację (na piśmie), przepraszają a rachunki nadal płyną i się
      kumulują wraz z odsetkami.
    • Gość: eire Telekomunikacja wystawia rachunek za cichy telefon IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.10, 09:23
      To samo jest z MNI Telecom (dawniej Pilicka) od ponad miesiaca ich telefony
      milcza cała strefa (15) jest nieczynna nie tylko na terenach zalanych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka