Dodaj do ulubionych

Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sate...

• Gość: krakauer Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sate... IP: *.chello.pl 03.07.10, 10:19
      nazwał bym go Lech !
    • Gość: Adams Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sate... IP: 46.113.113.* 03.07.10, 10:20
      Heweliusz absolutnie nie! Czy ktoś pamięta co się stało z m/f Jan Heweliusz? www.underwater.pl/wrak_promu_mf_jan_heweliusz.php Chyba nie chcemy nowego satelity nazywać tak jak statek, który zatoną dosyć tragicznie?

Lem też mi średnio pasuje. Najlepiej z wymienionych prezentuje się "Pan Twardowski", ale to też nie ideał. Chętnie nazwałbym go "Mikołajek", choć brzmi dziecinnie, to jednak ta nazwa wydaje się pasować do takiego cudeńka.

• Gość: www Mieszko I IP: *.173.30.91.tesatnet.pl 03.07.10, 10:40
      MIESZKO I
    • Gość: poldi Wielki Awiator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 10:48
      na cześć zmarłego śmiercią męczeńską prezydenta?
    • Gość: bukowski Re: Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sa IP: *.147.83.117.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.07.10, 10:53
      "Mieszko I" ?
      • Gość: ricardo53 Mikołaj Kopernik IP: 193.138.241.* 03.07.10, 11:07
        To jasne jak Słońce !
        Słońce, które już nie krąży wokół Ziemi.

To Mikołaj Kopernik jako jeden z wielu poprzewracał w mózgu klechy co jest co i jak ma stać.
        I jak teraz się słuchają ludzie w sutannach, bardziej niż słowa Bożego, które niejednokrotnie nie przestrzegają, łamiąc podstawowe 10 przykazań stwórcy świata.
        • protoplex Re: Mikołaj Kopernik 03.07.10, 11:34
          Są tylko dwa przykazania, reszta to komentarz.
    • Gość: TOM Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sate... IP: *.multi-play.net.pl 03.07.10, 10:59
      do wyboru:
      BOLEK
      WSIowy bronek
      THUSK
      • Gość: ed Re: Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 13:02
        orki a jakby nazwac imieniem kolejnej prezydentowej?
        lub od imienia kota, w przypadku braku takowej he he he
    • Gość: poziomkowy gość Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sate... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 11:00
      Może odrazu JP na 100%
    • Gość: pakiero Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sate... IP: *.nat.student.pw.edu.pl 03.07.10, 11:16
      Copernicus
    • Gość: cd prof. Bohdan Paczyński IP: *.acn.waw.pl 03.07.10, 11:17
      No tak - taka to kolej rzeczy, ze celebryci (Lem) sa lepiej odbierani niz
      prawdziwi naukowcy... Szkoda troche...
    • Gość: arczi Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sate... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.10, 11:19
      na moje ta satelita powinna się nazywać Edward Gierek. a dlaczego?
      -jakoś pasuje Gierek do kosmosu ;P
    • Gość: Tomasz Kapitan bomba IP: *.studentenheim.uni-tuebingen.de 03.07.10, 11:22
      Kapitan Bomba zasluzyl sobie na to! Pierwszy polski satelita powinien nosic
      imie bohatera Gwiezdnej Floty!
    • Gość: grzybrobak Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sate... IP: *.chello.pl 03.07.10, 11:26
      no oczywiście Lech kaczyński jedyny polak!hehe, jestem pewien że poparcie dla
      tego pomysłu bedzie ogromne:)a tak poważnie i bez złośliwości Lem jest super.
    • drakaina Nazwy łacińskie są błędne!!! 03.07.10, 11:26
      Ministerstwo Nauki dało jedną wielką plamę z tymi nazwami łacińskimi.
      Polonia Aquila nie znaczy "polski orzeł" tylko jest to potworek pt.
      "Polska Orzeł", podobnie jak Polonia Universum to "Polska Wszechświat".
      Jest tam jeszcze propozycja "Polonia Eae", która już w ogóle nic po łacinie
      nie znaczy, a gdyby rozpatrywać samą domyślną gramatykę tych słówek, to też
      nie ma sensu. Wstyd. Napisałam na adres, na który należy słać uwagi, ale
      oczywiście olali to.

--
      O sztuce u dawnych
      Hellenika
    • chrzanek61 Re: Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sa 03.07.10, 11:29
      właśnie,też mi się nasunęło,że świetną nazwą byłby KOPERNIK
    • protoplex Re: Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sa 03.07.10, 11:31
      Ja proponuję TUSK - Teoretycznie Udany Satelita Komunikacyjny.
      • protoplex Alboooo... 03.07.10, 11:39
        TUSK = Taktyczny Urzędniczy Skaner Krążący
      • koham.mihnika.copyright masz punkt u mnie 03.07.10, 11:55

• Gość: Xyz komunikacyjne???? IP: *.toya.net.pl 03.07.10, 12:47
        Zanim nastepnym razem zaproponujesz jakąś "dowcipną" nazwę, postaraj się chociaż
        zrozumieć słowa, których użyjesz. W tym wypadku - komunikacyjny.
        • protoplex Re: komunikacyjne???? 03.07.10, 13:15
          Przecież napisałem poprawnie, czego się czepiasz?
          • Gość: Xyz komunikacyjne???? IP: *.toya.net.pl 03.07.10, 15:36
            więc zastanów się jeszcze raz nad każdym słowem, którego użyłeś w skrócie.
            Przemyśl czy ma sens i jak się ma do zastosowania satelity.
            • protoplex Re: komunikacyjne???? 03.07.10, 16:55
              Zaraz, zaraz... w pierwszej wypowiedzi zarzuciłeś mi, że pisze się "komunikacyjny", a nie "komunikacyjne". Mimo, że napisałem poprawnie, to ty popełniłeś błąd. Teraz, gdy się okazało, że to ty się pomyliłeś nie ja, każesz mi się zastanawiać nad każdym słowem. A może po prostu po męsku przyznasz się, że źle przeczytałeś. Tak po męsku, a może za wiele wymagam?
              pl.wikipedia.org/wiki/Satelita_telekomunikacyjny zwany także satelitą komunikacyjnym - znajdziesz w tekście.
      • protoplex Alboooo.... 03.07.10, 13:29
        TUSK (wersja prototypowa) = Testowy Układ Spychacz-Kombajn
      • protoplex Alboooo.... 03.07.10, 13:39
        SIKOR = System Inwigilacyjno-Kanalizacyjny Orbitalnego Rażenia
    • Gość: Ryj MARYJA-JEDEN! IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 03.07.10, 11:54
      Tylko tak i aż tak.
    • tom.gorecki Jedziniak-1 03.07.10, 11:55
      Nazwa znana od dziesięcioleci.
      • koham.mihnika.copyright witamy kolegow z UW przy Studium Wojskowym 03.07.10, 12:32

• tom.gorecki Re: witamy kolegow z UW przy Studium Wojskowym 04.07.10, 10:05
          He?
          Po prostu ripostowałem lepszą propozycją...
    • Gość: dr Amen "Ojciec Dyrektor Was widzi" IP: *.chello.pl 03.07.10, 12:04
      j.w.
    • kmicic-1-1 Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sate... 03.07.10, 12:07
      propozycja nie do odrzucenia "Kaczor I"
      • gelbigel Lem? Solaris?! 03.07.10, 12:16
        Czemu akurat Lem?
        Czemu ta pseudonarodowa fascynacja tym pisarzem? Jego bajki sa nudne i mało
        ciekawe. Kilka dobrych książek ale co z tego min Solaris. Czemu nie proponowane
        i sensowne

Jesli już lemomania to włąsnie Solaris to ładna nazwa

Heweliusz
        Kopernik

ludzi którzy naprawdę cos dali społeczeństwu
        • artur737 Re: Lem? Solaris?! 03.07.10, 22:16
          Pan Twardowski
      • Gość: ed Re: Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 13:06
        LUB LEC W PiS-DU
    • Gość: Gonsago Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sate... IP: *.wsb-nlu.edu.pl 03.07.10, 12:08
      Ja proponuję bardziej na czasie i patriotycznie, a mianowicie TU-
      LECH 01 :)
      Pozdrawiam.
    • Gość: Rysiek Re: Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sa IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.10, 12:11
      Ja proponuję Franek - swojsko i polsko, może być nawet Franek Kimono.
      Albo Rysiek :)
    • grzywacz48 Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sate... 03.07.10, 12:24
      LECH ,tak powinien nazywac sie polski satelita z róznych względówto jest moja
      propozycja proszę ja dac pod głosowanie i opinie .dziekuję Krzysztof A.
    • tia666 stokrotka 03.07.10, 12:26
      .
    • Gość: kinhcim Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sate... IP: 195.205.169.* 03.07.10, 12:33
      Polsat ;-)
    • Gość: Mar Re: Poszukiwana nazwa dla pierwszego polskiego sa IP: *.olsztyn.mm.pl 03.07.10, 12:44
      Galaxy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka