boldhead 15.03.04, 16:29 biznes.interia.pl/news?inf=481894 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_q Wiedziałem od tygodnia... 15.03.04, 18:01 ... po teklefonie do klasztoru, ale w browarze poprosili, żeby nie ujawniać przed 15 marca. Cóż, nie będzie to prawdziwe piwo klasztorne jak z Adechs, ale licencyjny Grinberger jest całłkiem niezły. Czekam z niecierpliwością na pierwszą warkę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
m_q Re: Piwo ze Szczyrzyca...choc nie do konca 30.03.04, 14:23 Jest juz oficjalne info: www.browarbelgia.pl/1024/prod_frater.html i tu: www.wici.info/modules.php?name=News&file=article&sid=1502 Niestety, opakowanie nie zachwyca. Teraz czekam na zawartość. "Książęce" z Lwówka Śląskiego też ma obciachowe etykiety, a smak nieporównywalny. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Piwo ze Szczyrzyca...choc nie do konca 30.03.04, 14:36 etykieta nie jest taka zła, generalnie polskim dizajnerom brakuje rozmachu kolegów z zachodu, a zcasem i zmysłu komponowania kolorów... mnie jednak zdecydowanie bardziej interesuje smak fratra... kiedy debiut ? Odpowiedz Link Zgłoś
m_q Jest już w Makro 04.04.04, 18:14 "Frater" w butelkach - czteropak za 8,56. Bardzo dobry, choć jak na mój gust trochę za słodki. Paniom powinien zasmakować. MQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dublin :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 11:36 przykro mi to mówić bo czekałem na to piwo.Jedyne co jest pozytywne to wyglad opakowania.Niestety smak taki sobie.Niestety troche oszustwa. Jest to troche słodszy pilzner. i nie ma nic wspólnego z piwami produkowanymi w średniowieczu.gdyz recepture pilznera wymyslono kilka wieków później. Zawiedziony.. Odpowiedz Link Zgłoś
m_q Re: :( czyli :-) 08.04.04, 12:42 Nie marudź. Oczywiście, że receptura "pilsnerowska" to sciema i piwo powinno być górnofermentacyjne (przyznaję, zaskoczyła mnie ta dolna fermentacja), ale ja widzę kilka plusów tej sytuacji. 1) Kupując "Fratra" wspieram prywatny browar i klasztor oo. cystersów a nie jednego z trzech gigantów piwnych. 2) Kupując "Fratra" czy "Książęce" (to z Lwówka a nie z Tychów) wspieram browar który ma odwagę eksperymentować z gatunkami i przeciwstawia się monokulturze pilsa a nie jednego z trzech gigantów którzy mają głęboko w poważaniu zdanie piwoszy i zalewa nas jednakowym, intensywnie reklamowanym i tanim w produkcji badziewiem o smaku sików (Tatra, Tyskie, Harnaś, Okocim Premium i inne tego typu "wynalazki"). 3) Kupując "Fratra", "Perłę" czy "Książęce" daję sygnał rynkowy, że liczy się dla mnie smak piwa i dzięki temu mogę wpływać również na decyzje "wielkich". Jest kilka świetnych piw produkowanych przez wielką trójkę do ocalenia: taki Kasztelan czy Heweliusz na przykład. Decyzja Żywca o utrzymaniu produkcji Portera czy powrót Okocimia do receptury "Zagłoby" w postaci piwa "Okocim tradycyjna receptura" dowodzi, że nawet wielcy nie zaleją nas sikami o ile nie będziemy bezwolnie pić tego świństwa. Dlatego osobiście będę kupował: - Książęce z Lwówka, - Fratra i Palma, - Perłę, - Braxa, - Rycerskie z Namysłowa, - Heweliusza, - Portera żywieckiego, - Okocimia "tradycyjnego". A może dzięki temu doczekamy się wreszcie i prawdziwego "Klasztornego". MQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dublin Re: Piwo ze Szczyrzyca...choc nie do konca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.04, 08:32 ha..wreszcie znalazłem sklep z Lwówkiem:)hura...i jest dobre,mocne:)a gdzie? he,he..tajemnica Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Piwo ze Szczyrzyca...choc nie do konca 14.04.04, 09:03 u mnie na wygnaniu w warszawie na razie brak dobrych piw... :c( Odpowiedz Link Zgłoś
m_q Re: Piwo ze Szczyrzyca...choc nie do konca 15.04.04, 08:36 peteen napisał: > u mnie na wygnaniu w warszawie na razie brak dobrych piw... > :c( Polecam piwo Kasztelan z browaru w Sierpcu (niestety, niedawno przejętego przez Carlsberga). MQ Odpowiedz Link Zgłoś
m_q Re: Piwo ze Szczyrzyca...choc nie do konca 14.04.04, 11:01 Gość portalu: dublin napisał(a): > ha..wreszcie znalazłem sklep z Lwówkiem:)hura...i jest dobre,mocne:)a gdzie? > he,he..tajemnica Ja zaopatruję się na rogu Limanowskiego i Krakusa. MQ Odpowiedz Link Zgłoś
luckystrike Re: Piwo ze Szczyrzyca...choc nie do konca 14.04.04, 12:08 Gość portalu: dublin napisał(a): > ha..wreszcie znalazłem sklep z Lwówkiem:)hura...i jest dobre,mocne:)a gdzie? > he,he..tajemnica nieładnie :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dublin Re: Piwo ze Szczyrzyca...choc nie do konca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.04, 09:10 przykro mi ale pani powiedziała ze ma ostatnia skrzyneczke i samolubnie postanowiłem sam ja spożyc:)..jest i Ksiażęce i DObre Mocne...szkoda ze nie ma go lanego ...to juz całkowicie inny smak...ostatnio piłem piwo Kmicic z Czestochowy..w butelce bardzo przecietne, za to w przybrowarnym barze ...swieżytkie..pycha..polecam..chociaż bar raczej marginesowy:) Odpowiedz Link Zgłoś