Dodaj do ulubionych

Mało zachęcający bilet kwadransowy

IP: *.gemini.net.pl 11.07.10, 23:48
Ze mnie mają zysk. Do tej pory na krótkich trasach jeździłam na gapę. Teraz
kasuję 15 minutowy. Ale uważam, że 5-6 przystankowy byłby lepszy. Tak, wiem,
trzeba by było zmieniać wydruki w kasownikach.
Obserwuj wątek
    • Gość: minia Mało zachęcający bilet kwadransowy IP: *.ghnet.pl 12.07.10, 00:03
      eh, co to za artykuł?
      aby był rzetelny, przydałaby się informacja o cenie takiego biletu...
      • Gość: miś dla mnie jest super, może to kwestia IP: *.bph.pl 12.07.10, 09:08
        psychologiczna, ale przez to, że płace poniżej 2zł porzucam auto na Kozłówku i
        dojeżdżam do Podgórza tramwajem. O jedno auto mniejszy korek na Wielickiej ;)
        • Gość: kar_ma Re: dla mnie jest super, może to kwestia IP: *.ghnet.pl 12.07.10, 11:24
          Brawo miś - tak trzymać!
    • Gość: Student Mało zachęcający bilet kwadransowy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.10, 00:04
      Dziwna logika autora tekstu.
      Skąd wie szanowny Autor, że ludzie nie są do nich przekonani? Może po prostu nie słyszeli o nich (były słabo rozpromowane)? Albo nie mogą kupić tych biletów (bo w kioskach się ich nie dostanie - mniejszy zysk dla kioskarzy)?
      Zamysł jest dobry - celują w tych, którzy jeżdżą na krótki dystans na gapę. Cała reszta i tak będzie kupować bilety na jeden przejazd. Jeśli chodzi o wykonanie tego pomysłu - już faktycznie nieco gorzej.
      Ale jest za wcześnie, żeby sobie ten pomysł tak objeżdżać. Brzmi to trochę jakby Autor nie miał pomysłu na tekst i znalazł w końcu coś, co da się zgnoić.
    • Gość: ja Mało zachęcający bilet kwadransowy IP: *.home.aster.pl 12.07.10, 00:10
      To właśnie podoba mi się w naszym kraju... Straty, straty, straty...
      Nie kupią biletu - straty, kupią bilet - straty. Kupią za dużo,
      będzie kilka milionów strat. Paranoja.
      • Gość: krakus reklama dźwignią handlu IP: 217.147.104.* 12.07.10, 12:21
        miasto działa jak PRL. Jakby Tesco wprowadziło nowy produkt bez żadnej reklamy (widział kto reklamy w/na tramwajach, autobusach, przystankach???) i możliwości kupienia go (biletów 15-min. nie dostałem jeszcze w żadnym kiosku), to faktycznie poszło by z torbami. Chyba, że płacilibyśmy na nie podatki.
    • Gość: pasażer Mało zachęcający bilet kwadransowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 00:36
      Ja korzystam z komunikacji miejskiej kilka razy w tygodniu i bilet kwadransowy
      to dla mnie idealne rozwiązanie, bo jeżdżę tylko na krótkich trasach. Dzięki
      niemu mogę zaoszczędzić tę parę groszy w miesiącu. Pismaki jak zawsze potrafią
      tylko krytykować :/
      • Gość: dokładnie Re: Mało zachęcający bilet kwadransowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 01:03
        Dokładnie, moim zdaniem taki bilet zachęci pasażerów którzy normalnie jeździliby
        na gapę.
    • Gość: MD Mało zachęcający bilet kwadransowy IP: *.chello.pl 12.07.10, 00:52
      Mnie też bilet kwadransowy bardzo przypadł do gustu - akurat jeżdżę z
      Krowodrzy do centrum miasta 2-3 razy w tygodniu - acz ja jestem stratą, bo
      wcześniej kasowałem jednorazowe :)

Z drugiej strony częściej też brałem samochód i korkowałem ulicę - mniej niż 2
      PLN wydaje mi się bardzo atrakcyjną ofertą :)
    • Gość: Milena korzystam, jeżdżę tak do rynku, na piwo, kawę czy IP: *.chello.pl 12.07.10, 01:36
      tak jak dziś, do dominikanów. miesięczny mam na jedną linię, ktorą do rynku się
      nie dostanę więc kupuję 15nastkę. Dla mnie to świetny pomysł!
    • Gość: PT Re: Mało zachęcający bilet kwadransowy IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 02:07
      guzik prawda. bilet bardzo dobry niech GW tyle nie zrzędzi!!!
    • Gość: eeeee Mało zachęcający bilet kwadransowy IP: *.med.nyu.edu 12.07.10, 03:22
      300 tysiecy biletow sprzedanych w ciagu miesiaca czyli praktycznie
      polowa liczby mieszkancow krakowa a w ci chrzania o tym ze sa
      niepopularne

dalej juz nie chcialo mi sie czytac
      • Gość: Krakus Klapa IP: *.ip.netia.com.pl 12.07.10, 15:36
        > 300 tysiecy biletow sprzedanych w ciagu miesiaca czyli praktycznie
        > polowa liczby mieszkancow krakowa a w ci chrzania o tym ze sa
        > niepopularne

Połowa mieszkańców Krakowa.
        Podzielić to przez liczbę dni roboczych (i nie tylko, w wolne też jeździmy), pomnożyć razy dwa, bo jeździmy w dwie strony.
        Wyjdą promile.

Klapa!
    • Gość: krk_man Mało zachęcający bilet kwadransowy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.07.10, 06:54
      Witam,

Jesli celem jest zachecenie ludzi do porzucenia samochodow to system biletowy
      powinien byc po prostu 'sprawiedliwy'. Np jesli jedna osoba chce dojechac na
      ul. Armii Krajowej:

1) z Prokocimia/Biezanowa - zakup biletu okresowego na 1 linie (173)

2) z Ruczaji/ul. Szuwarowa - zakup biletu na 2 linie

System linii jest wygodny dla MPK ale niestety niekoniecznie dla pasazera.

• Gość: rh Re: Mało zachęcający bilet kwadransowy IP: *.ghnet.pl 12.07.10, 08:09
        Ot co. Nawet nie chodzi o cenę biletu ale o to ze nie ma bezpośredniego
        połączenia. W ZIKIT bezpośrednia linia Ruczaj (duża sypialnia) - Bronowice (dużo
        biur po drodze) nie jest potrzebna. Podobno istniejące 194 idealnie spełnia
        swoją rolę - policzyli - (co z tego że na przystanku Czarnowiejska autobus
        pustoszeje i ludzie czekają na przesiadkę na coś w stronę Armii Krajowej). Ale
        przecież, cytując ZIKIT, "przesiadka jest naturalną częścią podróży" :). Dzięki
        tej czasem 20 minutowej naturalnej części podróży - jeżdżę wciąż samochodem. A
        kiedyś pracując również przy Armii Krajowej jeździłem 194 (kiedyś 194 jeździło
        do Armii Krajowej ale "ulepszyli") bo jechało się tylko nieco dłużej niż autem.
      • Gość: LPG LPG IP: *.ip.netia.com.pl 12.07.10, 15:34
        Jazda autem na LPG to w krakowskich korkach 10 litrów na 100 km w cenie 2,10 zł za litr.

Koszt 100 km to 21 zł.

Wygoda i brak przesiadek - gratis.

Póki wypchany ludźmi jak puszka sardynkami autobus będzie kosztował mnie tyle, co wygodna jazda średniej klasy autem na LPG n tym samym odcinku, to nie mam zamiaru się przesiadać.

Na przystankach przesiadkowych w lecie pot zalewa oczy i plecy, w jesieni leje deszcz a w zimie śnieg sypie za kołnierz.
        W aucie włączam klimę lub grzanie, puszczam muzykę i wygodnie się toczę do domu.

Nawet gdybym nie doliczał czasu straconego na przesiadki, to i tak własnym samochodem jestem szybciej w domu.
        Parkuję na zamkniętym parkingu pd domem i nie muszę taszczyć reklamówek za zakupami kawał drogi od przystanku.

Autem z LPG taniej, wygodniej i przyjemnej.
        Dlaczego miałbym się przesiadać na komunikację publiczną?
    • Gość: kay bo opłacalność biletu jest żadna IP: *.com 12.07.10, 07:33
      trudno żeby ktokolwiek normalny kupował bilet 15minutowy w Krakowie -
      cenowo opłacalność = 0, czasowo? przy tych korkach które są wszędzie w
      Krakowie? można przejechać pewnie góra 2-3 przystanki - żenada
      • Gość: abcdef Re: bo opłacalność biletu jest żadna IP: *.ghnet.pl 12.07.10, 07:56
        Tutaj jest cenna
        tego biletu
        rzeczywiście 15 min to za mało proponuje zwiększyc do
        20 min, i troche popromować ten bilet. Gapowicze na pewno sie skusza.
      • Gość: ja Re: bo opłacalność biletu jest żadna IP: *.home.aster.pl 12.07.10, 20:07
        Sugerujesz, że jestem nienormalny, bo kupuję ten bilet?
        Jeśli mam właśnie podjechać 2-3 przystanki, to wolę skasować bilet
        15 minutowy niż jednorazowy.
        Chyba, że jeśli ty chcesz przejechać kilka przystanków, to jedziesz
        na gapę...
      • Gość: Mikka Re: bo opłacalność biletu jest żadna IP: *.chello.pl 14.07.10, 10:22
        Sprawdziłeś czy też ględzisz dla samego ględzenia?
        Na niektórych trasach jest to rozwiązanie idealne. Jednakże dla komunikacji jako
        całości to rewolucji nie będzie. Jest to bilet dla niszowych klientów, do
        których się zaliczam. Jeżdżę rzadko, bo pracuję w domu, i nieregularnie. Bilet
        wybieram w zależności od trasy, która mam do pokonania. Jednakże mam jedną w
        miarę stałą trasę, na którą bilet 15 minutowy pasuje idealnie: to trasa
        tramwajowa Wieczysta - Hala Targowa. Wg rozkładu to 10 - 13 minut z przesiadką.
        Na pewno taki bilet nie nadaje się na przemieszczanie autobusem bo te częściej
        grzęzną w korkach oraz na tramwaje jadące np. taka ulicą Kalwaryjską.
        Reasumując: Bilet ok - ale to tylko uzupełnienie oferty biletowej. Zapowiadanej
        przed niektórych radnych rewolucji nie będzie.
        Ględzi też autor artykułu, że nie wiadomo jakie to straty przyniesie
        wprowadzenie biletów 15 minutowych. Przecież sam napisał, że sprzedaje się ich
        mało więc Ci co korzystali z dotychczasowych biletów dalej z nich korzystają,
        czyli nie spowodowały one odpływu pasażerów do nowych biletów. Straty to jedynie
        koszty wprowadzenia tych biletów (zmiany oprogramowania w automatach, druk,
        koszty zmiany regulaminów, itp).
    • urbanizm Mało zachęcający bilet kwadransowy 12.07.10, 08:00
      Bardzo dobrym pomysłem jest wprowadzenie biletów 15min. Teraz trzeba
      tylko jest rozprowadzić wśród sprzedawców i rozreklamować.
    • Gość: justmadzia Mało zachęcający bilet kwadransowy IP: 195.250.37.* 12.07.10, 08:07
      Ludzie nie mają pojęcia o tych biletach! Czasem wracam z pracy autobusem 178 z
      Nowohuckiej na Mistrzejowice. W piątek byłam świadkiem, jak chłopak wsiadając
      pod M1 kupił bilet za 2,50 i wysiadł na Wiślickiej. A na ekranie biletomatu
      ewidentnie widać nowy bilet. Ja z tych biletów się bardzo cieszę, bo mój
      tygodniowy wydatek na powroty z pracy zmalał z 12,50 zł do 9 zł. Ktoś powie,
      że to nic, a ja twierdzę, że to dużo.
    • Gość: Necro Potrzebny sensowny rozkład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 09:49
      A nie dziwny bilet. Jak mam zrezygnować z samochodu, chcę jechać, a nie stać
      na przystanku 15 minut, żeby przyjechały 3 pojazdy jadące w tym samym kierunku
      naraz. W dodatku jak przechodzę przez przejście na kleparzu chcę przejść za
      jednym razem, a nie na raty. Tak długo, jak długo miasto ustawia priorytet
      komunikacji samochodowej, tak długo nic się nie zmieni.
      • urbanizm Re: Potrzebny sensowny rozkład 12.07.10, 12:09
        Niestety masz rację. Jeśli miasto nie przestanie podporządkowywać
        wszystkich systemów komunikacji samochodom, jeśli nie przestanie
        inwestować setek milionów złotych w infrastrukturę która służy prawie
        tylko samochodom, to na krakowskich drogach jedyną zmianą będzie
        dalsze zwiększenie korków.
        • marra1 Superbilet! 12.07.10, 12:58
          Często z nich korzystam - mam karte na 1 linię, a jak chce gdzieś dorywczo
          podjechać, kwadransowy za 1,8 zł jest jak znalazł.
          No, ale zaraz go, zdaje się, utrącą...
    • Gość: gość Mało zachęcający bilet kwadransowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.10, 09:55
      A dlaczego nie skorzystamy z doświadczenia innych?
      W Rzymie każdy bilet jest ważny 90 minut i można go używać na metro,
      tramwaj, autobus i pociąg nad morze.
      • Gość: kar_ma Re: Mało zachęcający bilet kwadransowy IP: *.ghnet.pl 12.07.10, 11:29
        Hmm - a u nas można korzystać z jednego biletu 60 min (normalny za 3,60 zł) z
        dowolną liczbą przesiadek na autobus i tramwaj (pragnę przypomnieć, że w
        Krakowie nie posiadamy metra, ani pociągu nad morze :). Są też bilety ważne 90
        min (normalny kosztuje 5 zł) i dodatkowo obejmują linie aglomeracyjne.

Wniosek jest taki, że mamy tak samo jak w Rzymie - trzeba się tylko orientować
        (można by dyskutować o cenach, nie wiem jakie są w Rzymie).
      • Gość: Krakus Metro!!! IP: *.ip.netia.com.pl 12.07.10, 15:26
        > A dlaczego nie skorzystamy z doświadczenia innych?
        > W Rzymie każdy bilet jest ważny 90 minut i można go używać na metro,
        > tramwaj, autobus i pociąg nad morze.

W Krakowie też rozszerzymy funkcjonalność biletu kwadransowego o metro i pociąg nad morze!
    • Gość: eu Re: Mało zachęcający bilet kwadransowy IP: 136.173.62.* 12.07.10, 10:25
      oczywiscie ze bilety sa ok.
      Jeszcze niedawno wolalem taksowke niz tramwaj - okazyjnie, bo
      okazyjnie ale jednak MPK dostaje ode mnie troche grosza, a nie radio
      taxi.
      A w ogole kto stwierdzil ze MPK ma przynosic zyski. Ma byc dla
      wygody mieszkancow, a nie dla zyskow.
      Straty moga byc
    • Gość: student Re: Mało zachęcający bilet kwadransowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 10:59
      to chyba bede pierwszym niezadowolonym :/

bilet jest za drogi! za drogi w porownaniu do jednorazowego!
      za 30gr nie oplaca sie kontrolowac czasu i zastanawiac sie czy nie trzeba wysiasc przystanek wczesniej :/

przyklad: wg rozkladu "130" powininem dojechac 16 minut z Dworzec Głowny Zachod na Azory, a ostatnio na 15minutowym udalo mi sie dojechac ledwo za Nowy Kleparz...

sensowna cena tego biletu to 60-70gr albo korzystanie z niego tylko w tramwajach lub wieczorem
    • Gość: pasażer Świetny bilet IP: *.ip.netia.com.pl 12.07.10, 11:03
      Dla mnie to świetny bilet.
      Mniej niż 2.50 za dojazd do centrum miasta a na dodatek możliwość
      przesiadki!!!!
      Do pracy dojeżdżam na miesięcznym (karcie) na 1 linię.
      Ale co jakiś czas potrzebuję podjechać do miasta.
      Mogę wtedy do pracy jechać autem, a potem nim do centrum. Ale skoro
      za 1,80 mogę z pracy z PRZESIADKĄ podjechać 3 przystanki w stronę
      plant, to zostawię samochód w domu. Wcześniej za te 3 przystanki
      płaciłem 3.10zł (przesiadka) i wybierałem samochód.
      Odkąd pojawiły się nowe bilety są przeze mnie najczęściej kupowanym
      typem biletu. Niestety nie ma ich w kioskach, mogę kupić tylko w
      automacie.

Nie rozumiem tylko wyliczeń, że przy częstym jeżdżeniu na
      miesięcznym bilet wychodzi 0.20zł.
      Bilet miesięczny na JEDNĄ linię kosztuje ok 42zł.
      Jeżeli podzielimy to przez 0.20 to wychodzi 210 przejazdów w
      miesiącu. Zawsze tą samą linią. A to daje 10 dziennie przy jeżdżeniu
      tylko w dni robocze. Kto jeździ do miasta i z powrotem 5x w ciągu
      dnia Panie Redaktorze??

• Gość: kar_ma Mało zachęcający bilet kwadransowy, a budżet traci IP: *.ghnet.pl 12.07.10, 11:24
      Dla mnie bilet kwadransowy jest super! Zawsze żałowałam 2,50 zł na przejazd
      spod Dworca pod Bagatelę (nie chciało mi się iść pieszo, więc zdarzało się na
      gapę) a teraz kasuję tylko bilet za 1,80 zł!
      Poza tym na bilet kwadransowy jestem w stanie dojechać z Bronowic Małych pod
      Biprostal - a to jest 6 przystanków! Więc ja widzę same korzyści.
      • pbe64 Re: Mało zachęcający bilet kwadransowy, a budżet 12.07.10, 16:02
        Bilet 15-minutowy niestety słabo sprawdza się tam, gdzie tworzą się korki.
        Ostatnio z przystanku Opolska Estakada do przystanku Plac Inwalidów jechałem 24
        minuty. Wg rozkładu powinienem dojechać w 10 minut. Na szczęście kupiłem zwykły,
        a nie 15-minutowy. Ale podejrzewam, że z 15-minutowym w razie kontroli nie
        pomogłyby tłumaczenia, że były korki.
    • Gość: kljh Właśnie bardzo dobry jest ten bilet 15 minutowy!!! IP: *.zax.pl 12.07.10, 12:00
      To jedyna dobra decyzja w ostatnich latach!!!
    • Gość: bartek Mało zachęcający bilet kwadransowy, a budżet traci IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 12:21
      Oto link do strony mpk mówiącej o biletach:
      www.mpk.krakow.pl/default.aspx?docId=1927 Nie ma w niej oferty biletów
      15 minutowych. Prawda jest taka, że ja dowiedziałem się o nic po 20 dniach i
      to zupełnym przypadkiem, właśnie z artykułu gazety. Nikt ich nie reklamuje.
      Mówiąc krótko, MPK było ich przeciwnikiem więc ich nie reklamuje i siedzi
      cicho i nic o nich nie mówi bo chce pokazać że radni nie mieli racji. Po za
      tym kioski w których są one dostępne można policzyć na palcach jednej ręki.
      • Gość: Be Re: Mało zachęcający bilet kwadransowy, a budżet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.10, 22:07
        Akurat MPK to wsierawno, czy ktoś kupi bilet 15-minutowy czy jednorazowy. MPk otrzymuje kasę od miasta za wykonane na trasach kilometry. Kasęz biletów zgarnia ZIKiT, czyli miasto, zresztą zobacz sobie na bilet. Ja tam nie widzę nigdzie napisu MPK.
    • Gość: hh Mało zachęcający bilet kwadransowy, a budżet traci IP: *.centertel.pl 12.07.10, 12:38
      czy komentarze pisza tu jakies wynajete przez MPK agencje PR?
      wszystko fajne, tanie, oplacalne... sielanka, jak nie to miasto ;)
      • Gość: Polka czy WY liczyć nie potraficie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.10, 13:24
        Godzinny normaly 3.10
        15-minutowy - 1,80???

jak 3.10 dziele na 4 to mi wychodzi ok. 80 gr - to powiedzmy za 1 zł mogłabym z
        niego skorzystać a nie dwa razy drożej!

znowu sobie MPK chce zarobić na premie dla dyrektorków!!!

15 min to czasami jedzie tramwaj (nie wliczając okresu wakacji, bo faktycznie
        jest luźniej) z przystanku Urzednicza do Pl. Inwalidów - za 1,80 kupie sobie
        loda i przejde ten kawałek na piechotę - będzie i przyjemniej i słodziej
    • Gość: arkimedes jednak zachęcający IP: 81.219.93.* 12.07.10, 13:49
      Dla mnie bilet 15 minutowy jest bardzo przydatny i korzystam z niego
      gdy muszę podjechać kilka przystanków. miesięcznego nie potrzebuję, bo
      jeżdżę na co dzień rowerem.
    • gzesiolek Re: Mało zachęcający bilet kwadransowy 12.07.10, 14:04
      Najbardziej smieszy mnie sugestia jakoby niska cena miala skusic
      ludzi do przesiadki z auta do MPK...
      Przeciez przy jezdzie nawet z normalnymi biletami wiecej niz 150zl
      miesiecznie na dojazd do pracy ciezko wydac... a auto spokojnie tyle
      wypije... albo i nawet wiecej...
      Problemem nie jest cena... skoro za mniej niz 100zl masz bilet
      okresowy na wszystkie linie... problemem jest jakosc uslug...
      problemem sa autobusy jezdzace w tych samych korkach co auta...
      problemem sa autobusy do ktorych w godzinach szczytu ciezko wejsc,
      nie mowiac o jakimkolwiek komforcie... problemem sa czasy
      oczekiwania i zupelnie abstrakcyjne rozklady jazdy, ktore sie maja
      nijak do rzeczywistosci... walczylem... jezdzilem MPK przez 2 lata,
      zostawiajac auto pod blokiem... niestety poddalem sie... mialem dosc
      1,5h podrozy, gdzie zdarzylem sie spocic i zmarznac, byc przyciety
      drzwiami, czekac na przystanku 0,5h i byc ochlapany breja spod kol
      przejezdzajacego autobusu... jak czlowiek zmeczony ma wracac z
      roboty w takich warunkach to ja juz wole nie byc eko... wsiadam
      wygodnie w ciepelku w zimie, w chlodzie w lecie... slucham radyjka i
      w 0,5h po pracy jestem w domciu... bez stresu, bez kaszlacych,
      spoconych, czasem agresywnych, wspoltowarzyszy podrozy...
      Poki podroz MPK bedzie dluzsza, bardziej meczaca, bardziej
      absorbujaca i mniej wygodna od podrozy autem, bede wybierac to
      drugie...
      Marzy mi sie MPK, gdzie wsiadam na przystanku maks 5min spaceru od
      miejsca zamieszkania, pozniej jade chocby z przesiadkami, ale takimi
      ze nie czekam dluzej niz 3min na kolejny srodek transportu i w
      takich warunkach, ze wsiadam, siadam, wyciagam ksiazke badz gazete i
      zrelaksowany jade do pracy lub z niej wracam, a droga zajmuje mi te
      0,5h... za takie MPK, zaplace chocby 150zl/mies. za droge do pracy i
      z powrotem... i nie bede trul miasta spalinami (choc kupujac auto
      wybieralem silnik oszczedny i o mniejszej emisji tlenkow, wlasnie z
      powodu jazdy po miescie)...
    • Gość: gość dobry bilet! IP: 93.159.162.* 12.07.10, 14:05
      autor wyciąga wnioski zbyt szybko.
      nierozreklamowany bilet rozreklamuje się sam z czasem. na razie jest w użyciu
      dopiero od miesiąca.
      od kiedy skończył mi się miesięczny i rok akademicki bilet 15 minutowy to mój
      ulubiony bilet. choć mógłby być nieco tańszy i opiewać na 20 min:)

autor mógłby sobie też darować te wyliczenia, że miesięczny to niby 20 gr za
      przejazd. WTF, przy jakiej liczbie przejazdow, przy bilecie całym czy
      ulgowym?! przecież każdy jeździ inaczej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka