Gość: krakauer IP: *.chello.pl 11.08.10, 21:09 Potrzebujemy więcej zrozumienia i pozytywnego podejścia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
escott Piesi, nie idźcie tą drogą! 11.08.10, 21:10 Jestem raczej rowerzystką niż pieszą i dobrze wiem, jak to jest wymijać wszystkie te zakochane pary, wózeczki etc., ale trochę też rozumiem, czemu oni to robią. Piesi nie zauważają ścieżek, bo to wciąż egzotyka, tak samo jak kiedy stoją przed pasami i mają czerwone światło, samochody już przejechały, a ja dopiero jadę, to śmiało ruszają mi pod koła. Rowerzyści po prostu nie istnieją, a jeśli istnieją to oni mają lepiej uważać. A dwa - że infrastruktura jest po prostu koszmarna. Chodniki naprawdę są często w okropnym stanie, a ścieżki rowerowe przeważnie nowsze, równiejsze, zacienione w lecie, przyjemne i kuszące. Chodnik dla pieszego - częściej stary, dziurawy i, co najważniejsze, wiecznie pozastawiany przez samochody (które orpócz tego zajmują równiez przeważnie pół pasa jezdni). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sad Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.chello.pl 11.08.10, 23:58 ja tam z reguły szanuje każdą "frakcje" bo jestem i pieszym, i rowerzystą, i kierowcą. Ale niestety zauważam u siebie tendencje do chodzenia ścieżką rowerową najczęsciej koło błoń. Po prostu ludzie przyzwyczaili sie do chodzenia prawą stroną chodnika, a przynajmniej ja, i czasem sam sie łapie na tym że ląduje na ścieżce. Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! 12.08.10, 13:03 Tym bardziej, że ścieżki są przesadnie szerokie i powodują że chodnik jest bardzo wąski (trudno zmieścić 2 osoby w przeciwnych kierunkach), a ścieżki zwykle są nieużywane. Co innego jednak ścieżka z artykułu, tam nikt nie ma prawa iść! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radar Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.net.brewet.pl 12.08.10, 13:08 przesadnie szerokie? spróbuj się wyminąć z innym rowerzystą na szerokości 1,5 m :) roweremposilesii.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na służbie Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 13:40 Ścieżki rowerowe przypominają chodnik, bo są budowane z kostki zamiast z gładkiej masy. Często też są wydzielane z chodnika i pieszym zostaje naprawdę niewiele miejsca. Według mnie nie ma problemu. W mieście zawsze ktoś komuś przeszkadza. To tylko kwestia kultury i wyrozumiałości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakow [...] IP: *.chello.pl 12.08.10, 13:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rek Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 14:40 W Łodzi na ul.Strykowskiej jest na odwrót.To rowerzyści z uporem maniaka jeżdżą po chodniku zamiast po ścieżce(chodnik ma tylko dwie płytki szerokości). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gandzia Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.pai.net.pl 12.08.10, 15:29 Z tego co kojarzę, to strykowska jest dwujezdniowa dwupasmowa z podniesionym ograniczeniem prędkości. W taki przypadku rowerzysta nie może korzystać z jezdni i jest zobowiązany do jazdy po chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
marina.sy Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! 12.08.10, 15:55 Nie tylko w Łodzi, w Krakowie też. Np na Starowiślnej od poczty głównej, nie dość, że jest ścieżka, a ulica nie pozwalająca samochodom rozpędzać się do kosmicznych prędkości, to rowerzyści i tak jeżdżą wąskim chodnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
marina.sy Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! 12.08.10, 21:06 Piękny przykład "rowerowy" dziś widziałam. Na końcu Karmelickiej, już przy wylocie na plac Inwalidów slalomem kluczyła sobie rowerzystka po chodniku. Druga rowerzystka jechała przepisowo ulicą, ale przed nią jechał tramwaj, który zatrzymał się na przystanku, więc rowerzystka przecinając podwójną ciągłą wyminęła tramwaj z lewej, po czym postanowiła zjechać na chodnik po lewej stronie pakując się na czołowe z samochodem, który skręcił w Karmelicką z Mickiewicza. Trochę ją to zbiło z tropu, aż na chwile zsiadła z roweru, ale już przed przejściem dla pieszych znów na niego wsiadła, żeby przejechać po pasach. A stojąca za tramwajem policja nic nie widziała. Tak więc drodzy rowerzyści narzekać, to potraficie, ale wymagać czegoś od siebie to tylko wyjątki mają ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik zgodnie z KD to pieszy ma pierwszenstwo IP: *.nitka.net.pl 12.08.10, 15:28 rozdz 2 art. 11. 4. Korzystanie przez pieszego z drogi dla rowerów jest dozwolone tylko w razie braku chodnika lub pobocza albo niemożności korzystania z nich. Pieszy, z wyjątkiem osoby niepełnosprawnej, korzystając z tej drogi, jest obowiązany ustąpić miejsca rowerowi. 5. Przepisów ust. 1-4 nie stosuje się w strefie zamieszkania. W strefie tej pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem. czyli w terenie zabudowanym to pieszy ma pierwszenstwo przed cyklista na sciezce rowerowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: zgodnie z KD to pieszy ma pierwszenstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 15:43 Panie Prawnik Pan chyba nie odroznia strefy zamieszkania od terenu zabudowanego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;x Re: zgodnie z KD to pieszy ma pierwszenstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 16:58 Panie prawnik, jeżeli ma Pan prawo jazdy, to czym prędzej proszę je zdać na najbliższym posterunku policji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Polacy to wieśniaki i prostacy IP: *.cisco.com 12.08.10, 09:56 Sądząc po reakcjach upominanych można dojść do takiego smutnego wniosku. Mentalność niczym w XIX wieku, nic tylko pańszczyznę wprowadzić i do pługa zagonić. W Amsterdamie rower na ścieżce jest niczym auto na autostradzie i czasem tylko ktoś szybko przeskoczy ścieżkę, żeby nie być rozjechanym. W Polsce nie jeżdżę ostatnio rowerem, ale przydałoby się żeby kilka osób zostało rozjechanych, może nauczyliby się, że po ścieżkach, tak jak po jezdni się nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Land RoweR Re: Polacy to wieśniaki i prostacy IP: *.chello.pl 12.08.10, 10:17 zgadzam sie.ale...to jest Polska właśnie;/ sam sie bolesnie o tym przekonałem nad Wisłą,wymijając na ściezce tabuny dziadków,dzieci,zakochanych i turystów.ten slalom zakonczyl sie zderzeniem z innym rowerzystą,który tak samo,z drugiej strony,chcial jakos przejechac ten spory odcinek.efekt??zlamane widełki,kolo zwiniete w harmonijke,rozorana ręka... dlatego teraz jak widze kogoś na ścieżce to równam z ziemią-słowem lub gestem.nastepnym razem wjade w 4 litery ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marina.sy Re: Polacy to wieśniaki i prostacy 12.08.10, 11:30 Ok, to teraz powiedz jaką metodę proponujesz na rowerzystów na chodnikach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malkontent Re: Polacy to wieśniaki i prostacy IP: *.vlan51.dengo.lubman.net.pl 12.08.10, 11:42 Jeśli porusza się nieostrożnie i niezgodnie z przepisami, fotka telefonem i wybranie numeru do straży miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piechur Re: Polacy to wieśniaki i prostacy IP: *.cisco.com 12.08.10, 13:04 Jeśli nie ma ścieżki rowerowej, to mogą się jakoś bronić, choć powinni jeździć po jezdni. Jeśli jest, to kij w szprychy i filmik do Śmiechu Warte ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Polacy to wieśniaki i prostacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 15:31 Gość portalu: Piechur napisał(a): > Jeśli nie ma ścieżki rowerowej, to mogą się jakoś bronić, choć powinni jeździć > po jezdni. Jeśli jest, to kij w szprychy i filmik do Śmiechu Warte ;-) Czyli pieszy na ścieżce rowerowej powinien dostać pompką po łbie?! Odpowiedz Link Zgłoś
marina.sy Re: Polacy to wieśniaki i prostacy 12.08.10, 15:50 Oj, nie doczytałeś, pieszemu hamuje się na plecach, dlatego pytam, co ma czekać rowerzystów na chodnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap Re: Polacy to wieśniaki i prostacy IP: 80.68.239.* 12.08.10, 13:10 jeśli jedzie rowerem niezgodnie z przepisami to fotka i na policję Odpowiedz Link Zgłoś
marina.sy Re: Polacy to wieśniaki i prostacy 12.08.10, 15:30 Aha, czyli jak ktoś idzie po ścieżce rowerowej, to zahamować mu na plecach, a jak rowerzysta jedzie po chodniku, to mu zdjęcie zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radar Re: Polacy to wieśniaki i prostacy IP: *.net.brewet.pl 12.08.10, 13:11 po 1 - używaj dzwonka, a jeśli nie pomaga kup sobie taką specjalną trąbę, gwarantowany popłoch i ucieczka pieszych ze ścieżki po 2 - z jaką prędkością jechałeś, że doszło do takich uszkodzeń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutejszy Re: Rowerem najwygodniej jeździ się po wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 13:48 Co dzień obserwuję ludzi łażących po ścieżkach którym nie chce się nawet odwrócić głowy, aby upewnić się czy ktoś nie nadjeżdża rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 13:16 to jest skandal, zeby na tę Pania jakis wiesniak krakowski nakrzyczał spier...pedale...:) normalnie słoma z butow wychodzi ludziom w tym miescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rek Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 14:43 Co się dziwisz to kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 14:39 Ciekawe,że piesi MUSZĄ uszanować,że ścieżki rowerowe są tylko dla rowerzystów,a rowerzyści NIE MUSZĄ uszanować prawa pieszych np.w parkach,w sumie też na wąskich ścieżkach;stale się spotykam z sytuacją,że jednocześnie najeżdża na mnie ktoś z vis-a-vis i z tyłu,a ja idę z dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 21:14 i w drugą stronę to powinno działac i o**** rowerzystów jak jeżdżą chodnikami - jak sama nazwa wskazuje służą one do CHODZENIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buracek Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 08:16 Skoro chodniki służą do chodzenia, to co tam robią samochody? Nie wolno też na chodniku stać, tylko chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMJay Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 08:44 Tylko że w pewnych warunkach rowerzysta ma prawo poruszać się chodnikiem, natomiast kodeksy nie przewidują takiej możliwości dla pieszych na drogach rowerowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malkontent Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.vlan51.dengo.lubman.net.pl 12.08.10, 10:42 Pieszy w przypadku braku chodnika ma prawo skorzystać z drogi dla rowerów przy czym ma wtedy obowiązek ustąpić pierwszeństwa nadjeżdżającemu rowerowi. Tak samo rowerzysta w przypadku braku drogi dla rowerów oraz ulicy (którą zwykle jest OBOWIĄZANY jechać w przypadku braku drogi dla rowerów) ma prawo jechać chodnikiem z zastrzeżeniem, że ma OBOWIĄZEK ustąpić pierwszeństwa pieszym na chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rek Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 14:47 Może rowerzysta jechać chodnikiem ale chodnik ma mieć 1,5 metra co najmniej a ograniczenie na ulicy co najmniej 70 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malkontent Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.vlan51.dengo.lubman.net.pl 12.08.10, 17:04 Nie 1,5m a 2 metry gwoli ścisłości i ulica nie co najmniej 70 km/h tylko powyżej 50 km/h. Art. 33. pkt 5 ust. 2 Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy: 1. opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub 2. szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.jmdi.pl 12.08.10, 10:27 a wykałaczka, jak sama nazwa wskazuje, służy do wygrzebywania kału?? debilu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i vice versa Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.chello.pl 12.08.10, 22:42 Polska mentalność - jak się komuś coś wypomina, to on od razu woła "A u Was murzynów biją." Zamiast cokolwiek pomyśleć co można zrobić, aby poprawić jakość życia w mieście, to oczywiście "bo cykliści to po chodnikach jeżdżą..." A może razem zadbać o odpowiednią ilość miejsca dla jednych i drugich. Zabezpieczenie chodników przed parkowaniem - wtedy matki z wózkami (współczuję im) nie będą musiały wjeżdżać na ścieżki, ani tym bardziej przeciskać się gdziekolwiek indziej. Mieszkam w Warszawie i conajmniej kilka miejsc znam, gdzie matka z wózkiem nie ma szans przejść, o ile nie zejdzie na jezdnię. A ostatnio nieomal złamałem obojczyk, bo mimo, że zakochani widzieli mnie i słyszeli, to i tak lalka zmieniła zdanie i wskoczyła mi pod koła... Załamka. pozdr. wrzućcie na luz i więcej konstruktywizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 23:08 jeżeli samochód parkuje zgodnie z przepisami i jest pozostawione 1,5 m wolnego miejsca, to co kogo obchodzą problemy matki z wózkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.chello.pl 11.08.10, 21:14 Wszystko ładnie, ale coz miejscami gdzie ścieżka przeznaczona dla ruchu pieszego i rowerowego przechodzi w pas pieszy i dopiero potem w rowerowy? Jest takie miejsce przy Błoniach, tam dwójka rowerzystów wręcz terroryzuje pieszych również na wspólnym pasie ruchu. Potrafią potrącić pieszego z niewybrednymi słowami na ustach w miejscu gdzie w pasie pieszym zaczyna się pas rowerowy. Pieszy niestety musi przez ten pas przejść. Ba kilka razy byłam świadkiem jak wjeżdzali w grupkę dzieci bo stały za blisko białek linii oddzielającej oba pasy od siebie. Grzeczne zwracanie uwagi nie pomaga, bo obydwoje od razu staja się agresywni i niejednokrotnie rowerem taranują nieposłusznego pieszego, który w tym miejscu usiłuje przemknąć między pasem rowerowym a zaparkowanymi samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: 77.236.28.* 11.08.10, 21:15 Zdjęcie świetnie obrazuje podejście cyklo-talibanu: "od innych wymagam respektowania przepisów, a sam jadę pod prąd" Odpowiedz Link Zgłoś
tu-teodor Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! 11.08.10, 21:32 przyzwyczajaj się.... będzie nas (rowerzystów) coraz więcej :-) W tym roku przepisy ruchu drogowego zmieniają się na naszą korzyść. Powoli przybywa dla nas infrastruktury. Tylko kierowcy nie traktują nas jeszcze tak jak powinni. Na zachodzie rowerzysta i pieszy są uprzywilejowani. Ustępuje się im wszędzie pierwszeństwa (nawet jak jadą/idą nieprzepisowo). Może kiedyś i nasi kierowy do tego dorosną. Ba może nawet sami czasem wsiądą na rower, ujmy w tym żadnej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrq Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.51.classcom.pl 11.08.10, 21:49 Będzie was więcej jeżdżących pod prąd kontrapasu? Jadąc rowerem Kopernika w stronę ronda Mogilskiego należy jechać prawą stroną jezdni, a nie pod prąd kontrapasu. Widzisz chyba w którą stronę są strzałki, a w którą jadą rowery na zdjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.ghnet.pl 11.08.10, 22:32 Miałam napisać to samo - jeżdżę tamtędy codziennie i co chwilę widzę jakieś ofiary za...ające kontrapasem pod prąd! Zastanawiam się wtedy, czy nie widzą, że to tak, jakby jechali środkiem jezdni, między samochodami jadącymi w różnych kierunkach. Problem polega nie zawsze na braku infrastruktury, ale też często na braku umiejętności korzystania z niej, braku kultury poruszania się w miejscach publicznych. Dziś postanowiłam przejechać się rowerem naokoło błoń, bo tam taka piękna ścieżka rowerowa jest. I co? Przez połowę długości ścieżka była zawalona przez pieszych z dziećmi i rolkowiczów, a przez drugą połowę zastawiona zupełnie barierkami, wskutek czego naokoło panował kompletny bajzel, a rowerzyści, piesi, wózki i samochody poruszały się każdy w swoim kierunku, bez ładu i składu. Okazuje się więc, że czasem jazda po ścieżkach rowerowych jest bardziej niebezpieczna, niż po jezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.chello.pl 12.08.10, 01:14 To dziwne, bo nigdzie indziej nie spotykam się z tym procederem, ale na Kopernika przy każdym przejeździe zawsze musi być choć jeden osobnik pakujący się po prąd kontrapasa. Zwykle jadą w okolicach linii ciągłej, a na dzwonek odpowiadają... dzwonkiem. Może więc czas na jakąś akcję edukacyjną wśród rowerzystów? "czasem jazda po ścieżkach rowerowych jest bardziej niebezpieczna, niż po jezdni." Zgadzam się w 100%, droga rowerowa to zwykle świetne miejsce dla: - ławek (Grodzka, Bulwary) - parkomatów (Bernardyńska) - parkujących samochodów (Smoleńsk) - krzaków (Kapelanka) - krawężników (Lubomirskiego) no i oczywiście pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misha Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.n4u.abpl.pl 11.08.10, 21:59 Akurat na Krakowskich kierowców nie mogę narzekać - zazwyczaj odnoszę wrażenie, że traktują mnie jak młodszego brata - nie mam ich mocy i zderzaków ale dzielimy tą samą drogę. Piesi niestety w sporej większości uważają, że zahamowanie roweru czy zmiana kierunku ruchu to moment... dla nich rower to taki pieszy. Nikt z nas nie jest święty i po chodnikach zdarzało mi się jeździć ale nigdy nie zmusiłem pieszego no nagłego hamowania a mnie zmuszano wielokrotnie i to na ścieżce rowerowej. Szanujmy się nawzajem a wszystko powinno być dobrze - ostatecznie wszyscy chcemy po prostu przedostać się z punktu A do B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rotua Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.chello.pl 11.08.10, 23:18 hehe, czyżby to mój z pracy kolega, co to w przystanek kiedyś wiechał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggy Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 23:35 Mądre słowa, szkoda że dla jednej perełki trzeba całe forum przegrzebywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: 80.68.239.* 12.08.10, 13:16 niektótzy rowerzyści robia dokładnie to samo, wyskakuja rowerem z chodnika prosto pod rozpędzony szmochód, a ten podobnie jak rower nie zatrzyna sie w miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peterk Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: 82.177.101.* 12.08.10, 18:09 No właśnie zauważyłem takie zachowanie na Mogilskiej. Tam kończy się droga dla rowerów i trzeba zjechać na jezdnię a od świateł przy Policji samochody starują jak na wyścigach i jadą zazwyczaj minimum 50 km/h.Ciągle widzę tam rowerzystów którzy nawet nie próbują zerknąć za siebie tylko radośnie wjeżdżają na jezdnię. Chyba niektórym wydaje się, że mają 7 żyć jak koty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alza Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: 91.208.10.* 12.08.10, 08:44 Co ciekawe, że rowerzyści domagają się uprawnień, a sami nie przestrzegają przepisów. Mnie najbardziej denerwuje, jak przejeżdżają przez przejścia dla pieszych, przecież ja powinnam go zawsze widzieć jak jedzie, i się domyślić, że sznowny będzie przejeżdżał na zielonym. Nie mówię tu o sytuacji, kiedy rowerzysta czeka na zielone światło (i przejeżdża chociaż powinien rower przeprowadzić), ale o sytuacji, kiedy sznowny nadjeżdża i bez zatrzymywania się (bo jest zielone) przejeżdża (ja też mam zieloną strzałkę, lub np. skręcam w lewo)i wówczas naprawdę trudno zauważyć dwukołowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radar Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.net.brewet.pl 12.08.10, 13:18 widzę, że każdy tylko ma pretensje. a może zacząć od siebie i bardziej uważać, myśleć nie tylko o własnych 4 literach, ale też o bezpieczeństwie innych? przykładów na "złych rowerzystów", "złych kierowców" i "złych pieszych" można podać milion, tylko do czego to prowadzi? więcej zrozumienia i życzliwości życzę i pozdrawiam ze śląska roweremposilesii.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rek Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 14:57 Znasz przepisy. Samochód musi się zatrzymać przy zielonej strzałce(bo ma czerwone światło) i nie chodzi tu tylko o rowerzystów ale i o inne samochody. PS. Mnie też się ni podoba łamanie praw przez rowerzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peterk Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: 82.177.101.* 12.08.10, 18:16 No fakt rowerzysta powinien przeprowadzić rower. Ale Ty powinnaś zatrzymać się na zielonej strzałce oraz przepuścić osoby przekraczające jezdnię po zmianie kierunku ruchu na skrzyżowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMJay Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 09:01 Czyżby analfabetyzm WZROKOWY? Gdzie widzisz jazdę pod prąd - jeden rowerzysta, daleko, jedzie swoim kontrapasem prawidłowo, drugi -bliżej - jedzie jednokierunkową jezdnią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzystka Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.chello.pl 11.08.10, 21:19 zdarzyło mi się kilka razy chodzić po ścieżce z dość nietypowego powodu - 90% mojego poruszania się po mieście odbywa się rowerem i dlatego czasami, gdy wyjątkowo poruszam się pieszo, "z przyzwyczajenia" wchodzę na ścieżkę dla rowerów, bo perspektywa "z chodnika" wydaje mi się dziwaczna. ale to czysty odruch, i wiem że nie usprawiedliwia spaceru po ścieżce rowerowej, z resztą jako zagorzała rowerzystka też oczywiście się denerwuję jak ktoś mi beztrosko przechadza się po ścieżce:) chciałam tylko napisać, że powody mogą być zgoła bardzo różne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Tadeusz Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.08.10, 13:48 Gość portalu: rowerzystka napisał(a): > zdarzyło mi się kilka razy chodzić po ścieżce z dość nietypowego powodu - 90% > mojego poruszania się po mieście odbywa się rowerem i dlatego czasami, gdy > wyjątkowo poruszam się pieszo, "z przyzwyczajenia" wchodzę na ścieżkę dla > rowerów, bo perspektywa "z chodnika" wydaje mi się dziwaczna. ale to czysty > odruch, i wiem że nie usprawiedliwia spaceru po ścieżce rowerowej, z resztą > jako zagorzała rowerzystka też oczywiście się denerwuję jak ktoś mi beztrosko > przechadza się po ścieżce:) chciałam tylko napisać, że powody mogą być zgoła > bardzo różne... Mam dokładnie to samo. Większość czasu spędzam w siodle, więc kilka razy zdarzyło mi się maszerować prawą stroną ścieżki dla rowerów. Pozostają też odruchy odwracania się za siebie, gdy przygotowuję się do manewru skrętu. Poza tym: nie traktuję ścieżki rowerowej w mieście zbyt poważnie. Pojawiają się nagle i równie szybko znikają. Zazwyczaj prowadzą do nikąd, nie tworzą żadnego systemu ułatwiającemu szybie przemieszczanie się na bicyklu po mieście. Jeżdżę głównie ulicami starając się wytyczać trasę nie tylko najkrótszą, ale też biegnącą asfaltem o niewielkim, bądź średnim natężeniu ruchu. Zdarzają się, oczywiście, sytuacje, w których nie ma wyboru i jadę chodnikiem, ale jeśli są piesi, to toczę się z prędkością max. 5 km/h. Mijając w ten sposób człowieka mam pewność, że nie zareaguje nerwowo stwarzając zagrożenie nam obojgu. Inna rzecz, że przy okazji człowiek ćwiczy utrzymanie równowagi, co też bardzo się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
cornerek Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodnik 11.08.10, 21:27 Też strasznie mnie wkurza, gdy piesi łażą jak święte krowy po ścieżce rowerowej. I vice versa - rowerzyści na chodnikach. No ale to oczywistość. Mam za to pytanie: kojarzycie ulicę Meissnera? Czy któryś pieszy jest w stanie przejść całą tę ulicę prawidłowo - to jest chodnikiem? Co kilka metrów jest zmiana: ścieżka po lewej, chodnik po prawej albo na odwrót, a co jakiś czas, dla urozmaicenia, ścieżka rowerowa jest połączona z chodnikiem. Nie ma ani jednego znaku poziomego. Kto tak zaprojektował tę drogę a potem jej nie oznakował?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turrt Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 23:25 Tamtędy nie da się przejechać bez awaryjnego hamowania. Architekci powinni słono zapłacić za wykonanie tej fuszery. Mam wrażenie, że tamta ścieżka rowerowa została celowo zaprojektowania do prowokowania konfliktu rowerzystów z pieszymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 08:18 A nie wkurza cię jak rowerzyści jeżdżą po chodnikach a jak im się znudzi to zjeżdżają na ulicę i znowu na chodnik ? A jak kiedyś któryś zrobi pieszemu krzywdę to co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bit Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: *.chello.pl 12.08.10, 15:18 no ja znam tą ulicę w ogóle nie przemyślane. Ja staram się nie chodzić po ścieżkach rowerowych no chyba, że własnie z musu gdy taka przeplatanka...ale ja rowerzystów widze nagminnie na chodnikach i jeszcze wielkie pretensje, że on jedzie i mu sie z drogi nie schodzi a raz jak zwróciłam uwage to usłyszałam słynne spier.... co za ludzie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tragedy Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodnik IP: 62.121.131.* 11.08.10, 21:43 Od dłuższego czasu tli się w mej głowie pomysł: otóż po bokach widelca należy zamontować obosieczne miecze samurajskie, które przy odpowiedniej prędkości przemielą to, co na drodze rowerowej. Głowę dam sobie uciąć, że problem zniknie w trymiga. Dla chętnych opcjonalna wersja także z ostrzami z tyłu... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: 77.236.16.* 11.08.10, 21:54 znowu te "ścieżki" czy ta Pani Ałtorka Renata to naprawdę jest taką idiotką że nie jest w stanie przeczytać ze zrozumieniem kilku artykułów Prawa o Ruchu Drogowym??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Kozik Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: *.krakow.agora.pl 12.08.10, 09:58 A może byś miał tyle odwagi cwaniaczku, żeby - jeśli kogos obrażasz - podpisać się nazwiskiem? Ryszard Kozik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia.rajko Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: *.chello.pl 12.08.10, 11:52 ale o co chodzi?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: władek.jajko Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: *.220.119.141.dsl.dynamic.eranet.pl 12.08.10, 13:00 Gość portalu: kasia.rajko napisał(a): > ale o co chodzi?! Nie wysilaj się na yntelygenta, pisz normalnie: "o so chozi?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rek Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 15:02 Jesteś kretynem sam z siebie czy ktoś czi za to płaci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 08:21 Pieszym natomiast proponuję maczety w celu obrony przed rowerzystą wjeżdżającym na chodnik mający niewiele ponad 2 metry na którym nie ma ścieżki. Rachu ciachu i po strachu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodnik IP: *.chello.pl 11.08.10, 21:54 Rowerzyści prawo jest także dla was. Jeszcze nie widziałem rowerzysty prowadzącego rower przez przejście dla pieszych. Każdy przejeżdża z dużą szybkością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: *.mynet.com.pl 11.08.10, 22:31 Tak się składa, że staram sie przeprowadzać na przejściach rower (nie jestem samobójcą). I robię z siebie idiotę w oczach innych rowerzystów szybko przejeżdżających. Ale co mi tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szofer Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 23:33 W kodeksie ruchu drogowego wyraźnie jest napisane, że nie wolno przejeżdżać przez przejścia dla pieszych, więc ja jako kierowca nie zwalniałem kiedyś nawet, gdy widziałem jak ktoś mi wjeżdża przed maskę. Albo mu się uda uciec przede mną i chłodny wiatr uświadomi mu, jak ryzykował, albo będzie płacił mi odszkodowanie za pogniecioną maskę. W końcu chamstwo trzeba eliminować z dróg, ale przestałem już stosować tę metodę, bo niestety mimowolnie sam jestem uważany za stwarzającego zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 08:22 i tak będzie twoja wina ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rappy Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: 109.243.117.* 12.08.10, 13:04 Prędzej ty zapłacisz za nieuważną jazdę, niż on za porysowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Zdjęcie - wspaniałe :-) IP: 77.236.16.* 11.08.10, 21:57 a na temat: zdjęcie - SUPER :-) jeden rowerzysta jedzie kontrpasem dla rowerów "pod prąd" /może tak to zrozumiał/ drugi jedzie lewym skrajem jezdni - to jakiś Anglik rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k do autorki tekstu IP: *.cityconnect.pl 11.08.10, 22:04 Pani Renato, dziękuję za ten tekst. Może napisała by Pani tekst o polityce miasta dotyczącej rowerzystów - dlaczego na 'nowej' Długiej nie ma ścieżki rowerowej? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: do autorki tekstu IP: 83.142.184.* 12.08.10, 08:54 wczoraj był o tym długi artykuł. Prądu zabrakło, kiosk zamknęli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad Re: Zdjęcie - wspaniałe :-) IP: *.ghnet.pl 11.08.10, 22:34 Dokładnie to samo zauważyłam. Na tym zdjęciu rowerzysta jedzie pod prąd kontrapasa! To jakiś absurd! Odpowiedz Link Zgłoś
ideefiks Re: Zdjęcie - wspaniałe :-) 12.08.10, 10:12 > Dokładnie to samo zauważyłam. Na tym zdjęciu rowerzysta jedzie pod > prąd kontrapasa! To jakiś absurd! Żaden absurd, tylko zwykły idiota... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad Re: Zdjęcie - wspaniałe :-) IP: *.ghnet.pl 12.08.10, 11:14 Absurdem jest to, że autor artykułu, chcący zapewne bronić rowerzystów i ich praw do obecnych już ścieżek rowerowych, zamieścił zdjęcie obrazujące nieumiejętność samych rowerzystów w zakresie korzystania z tychże ścieżek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttella Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodnik IP: *.chello.pl 11.08.10, 22:03 wreszcie ktoś to pisał! niestety - jako zapalona rowerzystka, muszę przyznać, że obserwacje są makabryczne! moje ulubione miejsce to rondo mogilskie. Fantastyczna infratruktura dla każdego. Szkoda tylko, że czerwony WYRAŹNY pas rowerowy sluzy pieszym (choc, muszę przyznać, że troche sie poprawiło). Na początku wiosny mialam ochotę zadzwonić do straży miejskiej żeby tego popilnowali. Dziś, kiedy (ostentacyjnie!) zatrzymuję się z piskiem opon przed plecami świętej pieszej krowy, zdarza mi się slyszeć "jak jedziesz", "będę sobie tak chodził" itp.. najgorsze są emerytki z siatami (co one robią o 8 rano na mieście?) i lans-młodzież ze słuchawkami (nawet dzwonka nie usłyszą). Żal.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucas Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: 77.236.0.* 11.08.10, 23:02 Masz racje. ale nie mów żal bo żal ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 23:13 Twój styl jazdy jest makabryczny. Jest oczywiste, że ścieżki na mogilskim zostały zaprojektowane fatalnie, dając za duże prawa rowerzystom, a odbierając przestrzeń pieszym. Powoduje to stałe kolizje, których unikaniem powinni zająć rowerzyści, gdyż to oni mają przewagę nad pieszymi. Życzę Ci, abyś po zjechaniu ze ścieżki rowerowej została zatrzymana przez straż miejską za jazdę po chodniku, a po wjechaniu na drogę żebyś została przejechana przez samochód. Podła egoistko nawet nie zdajesz sobie sprawy jak jesteś uciążliwa dla innych użytkowników dróg, a sama wykorzystujesz chamsko swoją przewagę, jak tylko w systemie drogowym powstanie błąd na Twoją korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tauro Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: *.chello.pl 11.08.10, 23:28 she's a witch, she's a witch, burn her. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Pod prąd? IP: *.chello.pl 11.08.10, 22:04 A dlaczego ci rowerzyści jadą pod prąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tragedy Re: Pod prąd? IP: 62.121.131.* 11.08.10, 22:26 Dlaczego ? A to Ci powiem, bo widać że niewiele jeździsz rowerem po mieście. Pierwsze primo. To jest ul. Kopernika, którą średnio raz na 15 minut jeżdżą karetki pogotowia, także samochody krwiodawstwa - bardzo często jadą one pod prąd jako pojazdy uprzywilejowane. Rowerzysta jadąc wyznaczonym pasem rowerowym ułatwia przejazd tymże pojazdom. Drugie primo. Droga rowerowa na ul. Kopernika jest miejscami w lepszym stanie (z powodów myślę oczywistych) niż jezdnia samochodowa, objeżdżając koleiny i dziury (lub jadąc drogą rowerową pod prąd) rowerzysta wpływa na swoje bezpieczeństwo. Wjazd w koleinę i wybicie koła może skończyć się tragicznie w skutkach. Trzecie primo. Rowerzystów na Kopernika jest na tyle mało, że jadąc drogą dla rowerów "pod prąd" ułatwiasz przejazd wielu samochodom jadącym od ul. Westerplatte - nie muszą tłuc się za rowerem, a rowerzysta nie musi się martwić, że ktoś go lusterkiem zahaczy na zwężkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Pod prąd? IP: 77.236.16.* 11.08.10, 22:38 w związku z powyższymi 1.pierwsze 2. pierwsze 3.pierwsze :-) /czy tragedy kojarzy coś co tu wypisuje/ stwierdzamy że ma w dupie Prawo o Ruchu Drogowym /nie będzie go przestrzegał bo... drogi dziurawe, karetki jeżdżą i...ułatwia ruch samochodom... żałosne/... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad Re: Pod prąd? IP: *.ghnet.pl 11.08.10, 22:39 Co to k..rna za "primo" filozofia? Sama codziennie jeżdżę Kopernika w obie strony (w stronę ronda Mogilskiego po prawej, a nie kontrapasem) i wiem już, po co są przepisy drogowe - bo jakby każdy miał swoją filozofię jazdy to byśmy się wszyscy pozabijali w chaosie samowoli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nom Re: Pod prąd? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 22:54 Ale głupoty popisałeś. Widać, że nie masz prawa jazdy i obce Ci jest spojrzenie na ruch drogowy z innej pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pod prąd? IP: 195.117.166.* 11.08.10, 23:38 Gość portalu: tragedy napisał(a): > Dlaczego ? A to Ci powiem, bo widać że niewiele jeździsz rowerem po > mieście. > Pierwsze primo. To jest ul. Kopernika, którą średnio raz na 15 minut > jeżdżą karetki pogotowia, także samochody krwiodawstwa - bardzo > często jadą one pod prąd jako pojazdy uprzywilejowane. Rowerzysta > jadąc wyznaczonym pasem rowerowym ułatwia przejazd tymże pojazdom. > Drugie primo. Droga rowerowa na ul. Kopernika jest miejscami w > lepszym stanie (z powodów myślę oczywistych) niż jezdnia samochodowa, > objeżdżając koleiny i dziury (lub jadąc drogą rowerową pod prąd) > rowerzysta wpływa na swoje bezpieczeństwo. Wjazd w koleinę i wybicie > koła może skończyć się tragicznie w skutkach. > Trzecie primo. Rowerzystów na Kopernika jest na tyle mało, że jadąc > drogą dla rowerów "pod prąd" ułatwiasz przejazd wielu samochodom > jadącym od ul. Westerplatte - nie muszą tłuc się za rowerem, a > rowerzysta nie musi się martwić, że ktoś go lusterkiem zahaczy na > zwężkach. Jeżdżę ulicą Kopernika dwa razy dziennie. Jeszcze nie widziałam karetki jadącej pod prąd. To nie jest "droga dla rowerów" lecz kontrapas. Sprawdź proszę znaczenie tego słowa. Jest za wąski, żeby bezpiecznie mogli się na nim wyminąć rowerzyści jadący z naprzeciwka. Jeden z rowerzystów może zjechać na jezdnię wprost pod samochód... Będzie to właśnie ten, który jedzie nieprawidłowo, ale nie wiem, czy należy się cieszyć z tego faktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geist Re: Pod prąd? IP: *.c3-0.hnc-ubr1.chi-hnc.il.cable.rcn.com 12.08.10, 01:02 Wszystko, co piszecie ma sens, ale czemu nikt nie zwraca uwagi na to, że na Kopernika jest ścieżka tylko w jedną stronę? Odpowiedz Link Zgłoś
ideefiks Re: Pod prąd? 12.08.10, 10:38 Tak, tragedy. Twój nick jak widać nie jest przypadkowy... Mam jedynie nadzieję, że nie masz prawa jazdy, bo samochodem też pewnie byś ciął pod prąd bo np. pas dla przeciwnego kierunku ruchu jest mniej dziurawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca karetki Re: Pod prąd? IP: 87.204.156.* 14.08.10, 09:35 To jest ul. Kopernika, którą średnio raz na 15 minut > jeżdżą karetki pogotowia, także samochody krwiodawstwa - bardzo > często jadą one pod prąd jako pojazdy uprzywilejowane. Większych bzdur nie czytałem dawno. Nigdy ul.Kopernika nie jechałem karetką pod prąd.To,że jakiś pojazd jest uprzywilejowany to nie znaczy,ze wolno mu łamać przepisy ruchu drogowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 22:18 może i rowerowi talibowie. Przyszłością miast nie są jednak z pewnością samochody. Każda z ulic jest obecnie zapchana i wygląda jak fabryka konserw. Same puszki. Miasto jest ciasne, pełne. Tendencja ma się ku gorszemu, bo Polak ma coraz więcej pieniędzy, więc i wózek mieć musi. Zwiększanie ilości miejsc parkingowych? Do jakich granic? Co potem? Piesi na ścieżkach to rzeczywiście norma. Codzień jeżdżę przez Mogilskie i skracają sobie w ten sposób drogę. Czasem to wina nonszalancji pieszych, ale czasem tak wina projektantów ścieżki. Należy bowiem chyba raczej skracać drogę pieszym, nie rowerom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anioł Oszołomy rowerowe IP: 77.236.0.* 11.08.10, 22:52 W warszawie na krakowskim przedmieściu mamy oszołomów krzyżowych i dyskotekową hołotę obśmiewającą "obciachowych" w Krakowie mamy oszołomów i talibów pedałowych. Nie dziwię się, że pismaczkę jakaś kobieta ochrzciła "pedałem". Po tych popisach odmóżdżonego zadżumionego modną ideologią ujadania wyobrażam soboe co musi być za babochłop, kaszalot (pozdrowienia od Bronka wtopy) na rowerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Rowerzyści won z ulic u chodników IP: 77.236.0.* 11.08.10, 23:11 Nie wiem o co chodzi wyborczej, ale tylko w Krakowie wyborcza to jedna wielka zrzęda. Nic wam nie pasuje. Niech rowerzyści spadają z chodników i jezdni. Chodniki są dla pieszych, a jezdnia dla pojazdów mechanicznych. Wszyscy inni to intruzi, zwłaszcza rowerzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Rowerzyści won z ulic u chodników IP: 77.236.16.* 11.08.10, 23:18 tow. Michale jezdnia jest jak najbardziej dla rowerów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oacwik Re: Rowerzyści won z ulic u chodników IP: *.chello.pl 11.08.10, 23:21 Wlasnie jezdnia dla rowerow, nie chodniki. A wogole, to jest kontrapas, a tu na zdjeciu rowerzysci jada pod prad. Wbrew pozorom jest to bardzo niebezpieczne. Wiem cos o tym jako kierowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aruto Re: Rowerzyści won z ulic u chodników IP: *.chello.pl 11.08.10, 23:24 fajnie byłoby jeszcze poznać wiek i wykształcenie każdego z piszących tu, tak do statystyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szszsz Re: Rowerzyści won z ulic u chodników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 23:51 Każdy ma oczywiście 35 lat, wykształcenie wyższe (w tym temacie oczywiście wypowiadają się sami inżynierowie transportu) i zarabia kupę pieniędzy a tylko od niechcenia jeździ rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malkontent Re: Rowerzyści won z ulic u chodników IP: *.vlan51.dengo.lubman.net.pl 12.08.10, 10:38 A piesi i samochody won dróg dla rowerów i wszyscy będą szczęśliwi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porucznik borewicz ludzie chodzcie po drogach rowerowych IP: 77.236.0.* 11.08.10, 23:28 sam tak robie !!! na glupote zarzadu drog nie ma innej rady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malkontent Re: ludzie chodzcie po drogach rowerowych IP: *.vlan51.dengo.lubman.net.pl 12.08.10, 11:29 Brawo! Tak trzymać! Tylko nie skarż się, jak cię ktoś rowerem potrąci, albo jak dostaniesz mandat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakirek Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodnik IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 23:47 Bardzo chętnie zabiorę głos w sprawie rowerów, pieszych, kierowców itp. Sam dojeżdżam regularnie rowerem do pracy. Należę do tej grupy rowerzystów, którzy starają się - jak tylko się da - nie wchodzić w konflikty i przestrzegać obowiązujących zasad - czyli przepisów i zasad zdrowego rozsądku, ale czasem też nie wytrzymuję. 1. Standardem jest, że ścieżki rowerowe użytkowane są przez pieszych, którzy kompletnie nie widzą problemu - z własnym bezpieczeństwem na czele. Jadąc drogą rowerową pod Wawelem wzdłuż ul. Bernardyńską niekiedy trudno jest przecisnąć się rowerem na drodze rowerowej między grupkami turystów i spacerowiczów. Jedni spokojnie po drodze rowerowej spacerują, inni zatrzymują się żeby zrobić zdjęcie, itd. Na drogach rowerowych używam odważnie dzwonka (jego posiadanie jest obowiązkowego zgodnie z kodeksem drogowym). Na tej trasie często oznacza to ustawiczne dzwonienie w celu utorowania sobie przejazdu, a i tak często kompletnie nie jest skuteczne. Wielu pieszych ewidentnie wykazuje postawę, że rowerzysta ma obowiązek się dostosować. 2. Nie tylko piesi są bezmyślni - oczywiście. Często wracam kontrapasem wzdłuż ul. Kopernika. Bardzo często zdarza się, że rowerzyści korzystają z kontrapasa jadąc w kierunku Ronda Mogilskiego, co jest absolutnie niezgodne z zasadami ruchu. Sama nazwa wskazuje, że KONTRApas służy do ruchu w przeciwną stronę niż obowiązujący na tej ulicy. Rowerzysta absolutnie powinien jadąc w kierunku Ronda Mogilskiego zachowywać się jak samochód. Mam wrażenie, że wiele "pań na damkach" (ale nie tylko) czuje się paradoksalnie bezpieczniej jadąc kotrapasem pod prąd innym rowerzystom. Tym wszystkim - a szczególnie miłemu panu, zwyzywał mnie na max gdy zwróciłem mu uwagę - chciałbym zwrócić uwagę, że jazda kontrapasem do Ronda Mogilskiego jest dla nich zdecydowanie mniej bezpieczna niż jazda prawą stroną drogi. Rowery jadące kontrapasem do ul. Westerplatte spychają ich na jezdnię prosto pod koła samochodów, których kierowcy zupełnie się nie spodziewają ich w tym miejscu. 3. Kierowcy jadący przez Rondo Grzegórzeckie ustawicznie blokują oznaczone przejazdy rowerowe. Nikt nie liczy się tam z rowerzystami. Jadę tą trasą codziennie i prawie nigdy nie ma takiej sytuacji żeby przejazdy były niezastawione przez samochody. 4. Przebywając w innych krajach Europy Polak czuje się onieśmielony tym, że podchodząc do przejścia dla pieszych wszystkie samochody się zatrzymują. U nas nawet grupka przechodniów stojąca przy przejściu nie powoduje zatrzymania się kierowców. Sam się przekonałem, że powrót do kraju związany jest z koniecznością szybkiego przestawienia się na "polski model" - w trosce o własne bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 23:51 Z artykułu: "- A jak będzie jechał z tyłu i pani go nie zauważy? - To zadzwoni na mnie dzwonkiem. - A jak nie będzie miał dzwonka?" To ja może odpowiem. Ma mieć, bo tak stanowi prawo. Co nie zmienia faktu, że piesi mają nie chodzić po drogach rowerowych, rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek1w kultura 12.08.10, 00:12 to wszystko świadczy o kulturze ludzi. i ich szacunku do prawa. potem są takie sytuacja opisane jak w artykule. potem jest jazda samochodem (i komentarz, ze po to są przepisy by je łamać- chociaz myślę, że połowa i tak nie wie jakie są przepisy) . takie mamy społeczeństwo. Polska to kraj chamstwa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Paweł Kultura, k... mać IP: 77.236.28.* 12.08.10, 02:32 Jeżeli przepisy są głupie to powinno się je łamać w przypadku gdy władza ma nas za nic. Ale wracając do tematu. Piesi powinni mieć jak najbardziej możliwość chodzenia po ścieżkach rowerowych, ale w przypadku gdy rowerzysta jedzie powinni niezwłocznie ustąpić. I podobnie rowerzyści na chodniku. Tak, żeby nie stwarzać zagrożenia. Ale wymuszanie na ludziach, aby w ogóle tam nie wchodzili i np. straszenie mandatami to głupota. Powiedzmy sobie szczerze ścieżki rowerowe są zasadniczo lepsze od chodnika ponieważ są młodsze. Dodatkowo są mniej uczęszczane, więc ludzie powinni w takim wypadku mieć możliwość chodzenia po nich bez osób głupio pytających dlaczego tam łażą, gdy chodnik jest zatłoczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajomy Chyba znam tą starszą panią (na zdjęciu)... IP: *.multi-play.net.pl 12.08.10, 00:48 Nie bronię pieszych, sam jako rowerzysta często spotykam się z taką sytuacją. Tylko chciałbym powiedzieć, że na 95% znam tą starszą panią (widoczna na zdjęciu) i rozumiem, że to z nią była przytoczona rozmowa. Powiem tak: ta pani jest chora na schizofrenię i po kilku zamienionych słowach można się domyślić, że nie należy od pani wymagać właściwej logiki, także trochę zrozumienia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbiter Re: Chyba znam tą starszą panią (na zdjęciu)... IP: 77.236.0.* 12.08.10, 15:04 chora czy zdrowa i tak wykazała się większym rozsądkiem niż ta smarkata, co te bzdury tu powipisywała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baikonur Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodnik IP: 89.228.119.* 12.08.10, 03:27 A wystarczyłoby, żeby sciezki rowerowe były częscią skrajni jezdni, tak jak to jest na swiecie. Nie dziwie sie pieszym, bo chodnok jest do chodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
augenthaler Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! 12.08.10, 04:20 A ja pieszych na sciezkach tępie, potracam lokciem, zajezdzam droge, wrzeszcze i wyzywam od "wiesniakow". Polska na niektorych plaszczyznach jest krajem bezprawia, gdzie sluzby porzadkowe nie potrafia i nie chca egzekwowac prawa. Ja moge dostac mandat jak sobie przejade na zielonym po pasach, ale ten prymitywny motloch ze wsi nigdy nie dostanie mandatu za wlazenie ludziom pod kola na sciezkach. Kiedys zadzwonilem nawet do wydzialu ruchu drogowego stolecznej policji i zapytalem ile tego dnia wpieprzyli mandatow pieszym za lazenie po sciezkach. Uslyszalem, ze w formularzu nie maja takiej rubryki, wiec nie prowadza takich statystyk. Jezeli policja to banda nieprofeswjonalnych wiesniakow, to czego mam oczekiwac od prostych ledwo pismiennych obywateli, funkcjonalnych analfabetow? Ostatnio zaostrzylem swoja forme protestu, potracajac pieszych na sciezkach staram sie ich przewrocic, a potem nie odjezdzam tylko wdaje sie w pyskowke liczac na mordobicie, zakladajac, ze samemu pierwszy nie uderze. Niestety przewroceni przeze mnie po chwili oburzenia rezygnuja z walki na piesci i usuwaja sie grzecznie na chodnik. Widac jest to jedyna metoda trafiajaca do wiesniaczego motlochu, a jak trzeba bedzie, to walic ich po tepych ryjach, az wreszcie zmadrzeja i naucza sie norm obowiazujacych w cywilizowanych spoleczenstwach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bib Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 08:25 Widać jaki z ciebie cham o prostak! Znając życie to jesteś jednym z tych cwaniaków którzy wjeżdżają raz na chodnik raz na ulicę. Idąc twoim tropem powinienem zrzucać każdego rowerzystę z roweru spotkanego na chodniku, pomijając tych z dziećmi! Wieśniakiem można być rodząc się w mieście pamiętaj o tym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WKMP Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: 83.142.184.* 12.08.10, 08:52 no to żeś się pokazał jako cham i prostak... Brawo, prawdziwa cywilizacja europejska! Walnij z łokcia, nakrzycz i na odchodne opluj! Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: *.edu.pl 12.08.10, 11:09 I właśnie przez takiego wieśniaka rowerzyści wychodzą na grupę krzykaczy, płaczków i debili. Gościu - weź się puknij w łeb i zejdź z rowera bo przynosisz wstyd mnie i innym normalnym rowerzystom! Ciekawe czy Ty po chodniku nie jeździsz i przepisów drogowych nie łamiesz. Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem. Zbudowali Ci w tym Krakowie kilkaset metrów ścieżek rowerowych i Ty od razu będziesz pokazywał jaki to z Ciebie kozak. Wszyscy mają w tym mieście przejebane - piesi, kierowcy i rowerzyści. Trochę rozsądku i zrozumienia człowieku! Robisz bydło i bydło w zamian dostaniesz! Życzę Ci aby ktoś Ci mordę obił bo tylko do tego się nadajesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap A ja was z łokcia i na glebe!:))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 14:41 ja na chodnikach strzelam z łokcia rowerzystom lub piąchą walę w plecy, staram się też by się wywalili na zbity paszczak:)))może cię spotkam na chodniku o czym marzę, ale na razie innych dwukółkowców debilowców kasuje,hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Ignorant ...kiedy jechałam rowerem IP: 77.254.217.* 12.08.10, 04:57 cytat z artykułu:"..Pytałam o to krakowian, kiedy jechałam rowerem (trasa: ulica Szewska - plac Centralny, a więc obejmująca spory kawałek miasta); pytałam też, spacerując z dzieckiem, już bez roweru, a za to z wózkiem..." No i wszystko jasne punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.W tym wypadku jest to siodełko roweru. No to teraz już wiem czemu w Gazecie tak gloryfikuje się rowerzystów. Szkoda tylko,ze nie zadał sobie nikt trudu by zapytać jak czują się ludzie kiedy na przejściu pomiędzy nimi przejeżdża rozpędzony szaleniec na dwóch kółkach. I to jest obiektywne dziennikarstwo ...ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodnik IP: *.chello.pl 12.08.10, 07:13 Uwolnijcie chodniki od samochodowego złomu. Nie dziwię się, że niektórzy wolą chodzić po ścieżkach rowerowych, skoro na chodnikach nie ma miejsca dla pieszych. Konsekwencje, moi drodzy, tylko konsekwencje bezbrzeżnego zakochania w szrotach. Berlin: około 300 samochodów na 1000 mieszkańców, Kraków: około 600. Śmiech na sali i trzeci świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! Zejdźcie na chodn IP: *.pergole.net 14.08.10, 22:24 Zabawne, ze stawiasz warunki ("zejdziemy ze sciezek jak wywalicie auta"), ale w blizniaczym watku (o rowerach na chodnikach) odmawiasz tego prawa rowerzystom. Typowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! 12.08.10, 07:25 Nie jezdze rowerem, nie lubie tego srodka lokomocji.Ale nigdy,jezeli nie musze,nie chodze po sciezce rowerowej. Skoro ja,piesza, mam dla siebie chodnik,a rowerzysta sciezke,to powinnismy oboje to uszanowac. Niestety nie kazdy rowerzysta szanuje to ,ze ma swoja osobna trase. Przykladem tego moze byc rodzinka spotkana przeze mnie na bulwarach wislanych. Tamtejsza sciezka jest, jak na krakowskie warunki, dosc szeroka,ale rodzinka 2+1 szeroka lawa jechala na rowerach po trasie dla pieszych:/Widzac mnie,idaca z na przeciwka, ani mamusia,ani tatus,tym bardziej dziecko,sie nie przejeli pieszym i nawet nie zjechali na bok,aby mnie przepuscic.Takim to sposobem zostalam zmuszona przez trojke rowerzystow do skorzystania pieszo ze sciezki rowerowej. Smiesznie by bylo, gdyby jeszcze ta sciezka np z tylu mnie,jechalo kolejnych dwoch rowerzystow-musialabym uciekac na trawnik lub do Wisly. Mysle,ze powinnismy szanowac sie wzajemnie i kazdy uczestnik ruchu "chodnikowo-sciezkowego" powinien trzymac sie swojej trasy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość krysta Re: Piesi, nie idźcie tą drogą! IP: 109.199.4.* 12.08.10, 16:36 Niedawno rozpędzony rowerzysta wjechał w mojego męża na chodniku , który był oznakowany pionowym i poziomym znakiem zakazu jazdy na rowerze. Mężowi prawie nic się nie stało , ale rowerzysta trafiło do szpitala z rozciętą głową i potłuczeniami .Nie jest to więc tak , że to piesi grzeszą a rowerzyści są cacy . Osobiście nie chodzę po ścieżkach rowerowych. Odpowiedz Link Zgłoś