Gość: Katarzyna Warachim Re: Zmalowane miliony IP: *.zwnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 29.03.04, 13:31 Przykro nam - artystom współpracującym z AMUNem, że ludzie czytając Gazete Wyborczą uwierzyli niedoinformowanemu, niefachowemu i stronniczemu artykułowi Bartłomieja Kurasia.Przykro, że gazeta pana Michnika zniża się do drukowania niesprawdzonych informacji...Od 1995 roku współpracuję z Wydawnictwem AMUN, które reprodukuje nasze prace na kartkach i kalendarzach. Organizuje nam także wystawy i plenery malarskie.Dzieki temu poprzez naszą pracę możemy godnie żyć, nie będąć ciężarem dla państwa, które wypłaca nam miesięcznie zasiłek socjalny w wysokości 416 zł. Czy pan redaktor przyżyłby za taką kwotę?Wątpię! Zrobiono nam wilczą robotę, nikt się z nami nie konsultował w tej sprawie, nikt nas nie pytał o zdanie. Czy pan Kuraś przyjmie nas do pracy, gdy Wydawnictwo AMUN upadnie?Czy jest w stanie utrzymać 24 niepełnosprawne osoby i dać im tyle co AMUN? Ten artykuł to prawdziwy cios w nasze artystyczne życie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmiecik stanisław Re: Zmalowane miliony IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.04, 15:02 jestem związany z amunem od początku istnienia,15 lat jestem w związku,dam sobie ręce uciąć za firme,gdyby nie związek to żyłbym za 415 zł wraz z żoną imoim synkiem.Ostatnio miler zabrał zresztą te 415 zł ,bo mam stypendium,a przecież tego typu kasa nie może podlegać żadnym cięciom.Często bywam w raciborzu i nie zauważyłem przepychu w wystroju wnętrz, inaczej niż pewnie w redakcji g.wyborczej.TERAZ żadam roboty od kurasia bartka,zachwile amun padnie (niedaj Boże)renty niemam.ludzie zapraszam do mnie zobaczycie w realu to wszystko co wydaje sie wam szemrane.Dajcie spokój tym sestresowanym kobietom z amunu, czy one muszą być kalekami by mogły pracować w firmie sprzedającej motywy malowane przez kaleki?.Ważna sprawa teraz,czy nikt nie wyczaił faktu że artyści i kierownictwo to dobrzy kumple? nie oczywiście ,że nie, bo jak to tak,a nato daje me góralskie słowo!!!! wiem że nima mietkiej gry ,dlatego barusiu mocie prze...e.Pozdrawiam mądrych ludzi co sie nie złapali na tą ścieme g.wyborczej.kmiecik.s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkurencja Re: Zmalowane miliony IP: *.necik.pl 29.03.04, 16:03 AMUN daje prace wielu ludziom, którzy nie mają możliwości zarabiać w inny sposób niż malowanie! Ono jest dla nich całym życiem, a spotkanie które odbyło się w piątek nie było po to, żeby potem jakiś "facet" napisał takie głupoty na temat tej organizacji tylko i wyłącznie dla pieniędzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieprłnosprawny Re: Zmalowane miliony IP: *.zabrze-krakowska.sdi.tpnet.pl 29.03.04, 18:34 To naprawdę wstyd,że jakaś firma ośmieliła się robić pieniądze na krzywdzie ludzi niepełnosprawnych. Nawet jeśli ktoś będzie potszebował naprawdę pomocy,po takich artykuach, osoba chętna nieść pomoc nawet w tak symboliczny sposób jakim jest kupno np.Kartki grubo się zastanowi i wiele razy zrezygnuje,gdyż będzie myślała że te pieniądze idą pod pretekstem szczytnego celu na jakieś przekręty. TO JEST WREDNE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Zmalowane miliony IP: *.z066088151.lax-ca.dsl.cnc.net 29.03.04, 19:04 Ja jakbym widzial nazwisko Kwasniewskiej to od razu bym wiedzial, ze to jakis szwindel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Szachewicz Re: Zmalowane miliony IP: *.visp.energis.pl 29.03.04, 19:34 Jestem artystką malującą ustami i w wydawnictwie Amun są reprodukowane moje obrazy. Nie jestem wykorzystywana. Dzięki wydawnictwu mogę żyć i pracować. Wcześniej nie miałam sensu życia. Czy to źle że są ludzie, którzy nam pomagają? Dlaczego autor artykułu nie spytał się nas, czy jesteśmy wykorzystywani. Przecież każdy z nas otrzymuje co miesiąc stypendium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KORONER Re: Zmalowane miliony IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.04, 21:16 LUDZIE CZY WY NA TE SWOJE GŁOWY POUPADALI RAZEM Z TYM NIEDOINFORMOWANYM I ŻĄDNYM AWANSU KURASIEM REDAKTORKIEM GW.PRZECIERZ CZYTAJAC TAKI ARTYKUŁ, A CO GORSZA OPINIE NA TEMAT (AMUN-U) TO AŻ CHCE SIĘ PŁAKAĆ,NAWET NASZŁY MNIE MYŚLI OWYJEŻDZIE Z TEGO KRAJU GDZIE TYLKO BANDA NIEDOINFORMOWANYCH OBYWATELI, NIC, WIĘC DZIWNEGO, ŻE W KRAJU JEST JAK WIDZIMY,ŻĄDZENI PRZEZ LUDZI, O KTÓRYCH NIC NIE WIEMY, TYLKO NAM SIĘ ZDAJE, ŻE COŚ WIEMY, ALE TAK NAPRAWDE POLSKIE SPOŁECZEŃSTWO TO NADAJE SIĘ TYLKO KROWY DOĆ W JAKIMŚ PGR-E I SŁUCHAĆ SIĘ BRYGADZISTY, BO SAMI NIC NIE WIEMY I NIECHCEMY WIEDZIEDZIEC, BO TO PRZECIEŻ JEST ODPOWIEDZIALNOŚĆ. CZY NAPRAWDE NIKT Z CZYTAJĄCYCH TAK BZDURNY ARTYKUŁ NIE MIAŁ ŚWIADOMOŚCI CO TO JEST AMUN LUB TEŻ ROZSZERZENIE TEJ INSTYTUCJI VDMFK W LIECHTENSTEINIE,I CZY NIKT Z TYCH OSÓB, CO WPŁACAŁO TE PIENIĄDZE ZA KARTKI PRZESYŁANE PRZEZ AMUN NIE MIAŁO ŚWIADOMOŚCI, CO TO JEST ZA INSTYTUCJA I JAKA JEST JEJ, CHISTORIA.PRZECIEZ NIEBYŁO TO TAKIE TRUDNE, ABY ZDOBYĆ TE INFORMACJE, PRZECIEŻ GDYBY NIE NIEMIEC KTUREGO ŻEKOMO WZBOGACACIE TO NIEBYŁO BY ANI AMUN ANI TEŻ ŻADNEJ INNEJ POMOCY DLA OSÓB WŁAŚNIE TAKICH JAK CI WSPANIALI ARTYŚCI ZŻESZENI W TYM WŁAŚNIE ZWIĄZKU. CZY KTOŚ Z WAS ZASTANOWIŁ SIĘ JAK CIĘŻKO MUSIELI PRACOWAĆ CI NIEPEŁNOSPRAWNI AŻEBY ZBUDOWAĆ TĄ ORGANIZACJE, I TO NIE TYLKO POLSCY ARTYŚCI, LECZ NIESPRAWNI Z CAŁEGO ŚWIATA,I TO BEZ POMOCY RZĄDOWEJ CZY, JAK MU TAM, PFRON CZY INNEJ. PRZECIEŻ WIELU Z TYCH ARTYSTÓW NIE MA MOŻLIWOŚCI UTRZYMAĆ SIĘ Z INNEJ PRACY JAK TYLKO Z TYCH KARTEK I Z MALOWANIA, A PRZECIEŻ JAK WIADOMO MALOWAĆ USTAMI CZY STOPĄ TO NIE JEST TO TAK ŻE MAJĄ TAKI KAPRYS, LECZ SĄ TO LUDZIE ZE ZNACZNYM STOPNIEM KALECTWA I TYLKO W TAKI SPOSB MOGĄ SIĘ WYRAZIĆ,POMIJAWSZY FAKT IŻ KAŻDY Z NICH POTRZEBUJE OPIEKI PRZEZ 24- GODZINY ,I NIKT NIE BIEŻE DO GŁOWY ŻE TAKA OPIEKA TEŻ KOSZTUJE A Z MARNEJ RĘTY NIE WIEM CZY KTUREGOŚ Z NICH BYŁO BY STAĆ, GDYBY NIE OGROMNA POMOC AMUN-U. Odpowiedz Link Zgłoś
monika265 Re: Zmalowane miliony 30.03.04, 07:49 Do artystów malujacyh ustami i nogami. Nie wiem czy to na pewno się wy wypowiadacie ( jako obrońcy Amun ). Jeżeli mówicie że stracicie żródło utrzymania to załóżcie swoją fundację z której całe wpływy będą przeznaczone tylko dla was a nie tak jak teraz ( Amun) ok. 4%. Ludziom nie chodzi o to że wpłacali do Amun ale że tak mało szło na wasze potrzeby( przynajmniej tak mi się wydaje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Markur Re: Zmalowane miliony IP: 213.155.177.* 30.03.04, 11:11 od urodzenia jestem bez obu rąk i lewej nogi.mieszkam w Szczecinie. Maluję obrazy nogą pomaga mi "Amun" . A fe ludziska tak mówić ,że my bierzemy na LITOŚĆ. Jakby tak było to byśmy okupowali Opiekę Społeczną A my pracujemy MALUJEMY, Czy ktoś sobie wyobraża jak osoba bez rąk PAKUJE I WYSYŁA obrazy na wystawy.? To dlaczego jest zdziwienie ,że w Wydawnictwie w Raciborzu pracują osoby zdrowe fizycznie? Chcę powiedzieć że jestem przerażona gdy "AMUN"przestanie istnieć przez głupotę. LLUUDDDZZZIIIEE ZAZDROŚCICIE NAM KALECTWA. Znowu będziemy zamknięci w domach i "nie będzie problemu" Jeżeli ktoś myśli, że to napisał AMUN to podaję swoją skrzynkę e-meil: micek59@wp.pl A może chce Ktoś podyskutować ze mną oto mój numer telefonu /91/44-80-585 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka sobie Re: Zmalowane miliony IP: *.polkomtel.com.pl 01.04.04, 10:20 Wg moich obliczeń, każdy z artystów powinien otrzymać ok 73 tys. rocznie. Proste obliczenie 200.000 kompletów x 20 zł x 2 okazje w roku = 8000000. Z tego niech 20% będzie przeznaczone na artystów, czyli przypada 72727,27 na łebka. A ile mają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obudźcie się Zarabiają krocie! IP: *.nsm.pl 01.04.04, 11:37 Ludzie! Biedne ludziki! Naprawdę uwierzyliście, że ci artyści nie mają z tego nic? Przecież na polskie standardy oni zarabiają kokosy! Policzcie sobie - tysiące ludzi wpłaca grubą kase na AMUN, a firma ta ma pod swoją opieką zaledwie 24 (słownie: dwadzieścia cztery) osoby poszkodowane. No to choćby i ułamek kasy im przekazywali, to i tak jest krocie. Ci artyści to elita finansowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danuta Re: Zmalowane miliony IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 01.04.04, 18:09 Nie pamiętam dokladnie od ilu lat otrzymuję kartki z wydawnictwa Amun. Osiem mogę stwierdzić spokojnie.Przekonana byłam, że pomagam ludziom skrzywdzonym przez los.Dzisiaj po przeczytaniu tego artykułu jestem bardzo zaskoczona.W swoim życiu staram się pamiętać o tym,że kiedyś życie ziemskie zamienię na wieczne.Tam nie będzie sędziego,który da się przekupić.Życzę wszystkim aby tak myśleli począwszy od elit a skończywszy na zwykłych obywatelach. To jest prosta recepta na to,żeby w naszym kraju zaistniała normalność . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anielka Czy to się godzi??? IP: *.nsm.pl 01.04.04, 21:13 Czy to się godzi, żeby tak powszechnie wspierana organizacja pomagała tak małemu gronu wybrańców? Przez lata tych samych? Nie wiem, czy tak sobie to wyobrażali darczyńcy. A gwoli uczciwości - może organizacja uprzejmie powiadomi nas, wysyłających pieniądze, na jakiej zasadzie i w jakiej wysokości dostają je nasi (Wasi) artyści. Będzie przynajmniej dla wszystkich jasne, jaką dalej podjąć decyzję odnośnie wpłat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: Zmalowane miliony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 21:20 Myślę, że dla interesujących się działalnością tej firmy, nie jest to niespodzianka. Musimy zacząć myśleć o Polsce jako o naszej Ojczyźnie. Te nieprawidłowości trzeba niszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
robust Czy już siedzą? 02.04.04, 08:17 Firmy pewnie już tam nie ma. Ciekawe, gdzie wypłynie ponownie... Przypomina mi to sprawę Cichopka i jego kieleckiej firmy Acumen... Takie świństwa nie będą miały, niestety, końca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ken Re: Zmalowane miliony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.04, 11:52 PYTAM SIĘ: GDZIE JEST PROKURATOR. MOŻE TEZ JEST NA USŁUGACH NIEMCÓW? Odpowiedz Link Zgłoś