Dodaj do ulubionych

Armii Krajowej: wielkie biurowce, małe parkingi

IP: *.ghnet.pl 05.09.10, 22:55
Co ciekawe - częstość jazdy autobusów od momentu wybudowania pierwszego z
biurowców do teraz nie zmieniła się ani trochę... Tylko ścisk się stopniowo
zwiększa.

Prawda jest taka - urząd miejski przestał pełnić swoją podstawową funkcję -
nie zajmuje się tymi wszystkimi przyziemnymi sprawami które mają wpływ na
komfort życia w mieście. Ale i tak pewno Jacek znowu wygra wybory...
Krakowianie - macie co chcieliście!
Obserwuj wątek
    • Gość: Leonidas nic się nie zmieni, jak dalej deweloperzy IP: *.multi-play.net.pl 05.09.10, 23:25
      będą mieć takie układy z magistratem, gdzie czasem nawet nie trzeba używać kasy, wystarczą zwykłe znajomości.
      Nawet jak limit miejsc parkingowych jest tak nieduży, to jaki problem wydać w-z z większym wymogiem? Ogólne zapisy Studium i ogólne reguły przepisów kształtowania ładu przestrzennego pozwalają na dużo. A w przypadku kiedy inwestor i tak ma tak wysoką stopę zwrotu, to zaakceptuje na prawdę dużo.
      • Gość: Bronowicki Leonidas ma rację, ale winny jest w 100% GTC!!! IP: *.ip.netia.com.pl 06.09.10, 01:30
        GTC ma w nosie mieszkańców i pracowników. Liczy się dla nich tylko kasa, po co dogęszczli
        kolejnym budynkiem wolną działkę, po co? Współczuję mieszkańcom, tam jest naprawdę
        niebezpiecznie z powodu tylu aut, liczę na Straż Miejską! A jak widze tą armie białych kołnierzyków
        na szlugu co 5 minut to wcale sie nie dziwię, że autobusem, rowerem itp. to nie bardzo im sie chce.
        • Gość: sdf Re: Leonidas ma rację, ale winny jest w 100% GTC! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 10:23
          A Ty myślałeś, że GTC to instytucja pomocy społecznej? Przekazałeś im 1% podatku?? Wiadomo, że funkcjonują dla zysku. Ponadto bzdurą jest, że centrum biurowe powinno mieć ogromne parkingi. Nigdzie w Zachodniej Europie to tak nie działa. Należy usprawniać transport zbiorowy, a nie tworzyć tysiące miejsc parkingowych. GTC może Wam zbudować 20 pięter parkingu podziemnego, ale wtedy ceny za wynajem tak skoczą, że Wasi pracodawcy wyprowadzą się do Katowic i zostaniecie bez roboty (ale za to z parkingami).
          • Gość: andrzej Re: Leonidas ma rację, ale winny jest w 100% GTC! IP: *.128.35.39.static.crowley.pl 06.09.10, 11:16
            Nigdzie w Europie, tzn gdzie konkretnie? Bo ja akurat pracowałem w Austrii, Anglii, Belgii, Holandi i nigdzie nie miałem problemów z parkowaniem pod biurem. Zawsze było wystarczająco dużo miejsc. Ale W Polsce po raz kolejny wychodzi "chciwość" rodzimych "bysnesmenów" co to im jeszcze słoma z butów wystaje..... Ale ciemny naród to wszystko kupi , jak mawiał "klasyk"
            • Gość: sdf Re: Leonidas ma rację, ale winny jest w 100% GTC! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 11:23
              Np. w Wiedniu, Berlinie, Paryżu, Amsterdamie, Londynie, Brukseli, Frankfurcie. Mam na myśli okolice centrum miast, a nie kompleksy biurowe za obwodnicą autostradową.
              • lucusia3 Re: Leonidas ma rację, ale winny jest w 100% GTC! 06.09.10, 23:27
                Znam te miasta i o dziwo tam są parkingi. nawet w centrum, a centrum o tych biurowcach to raczej powiedzieć się nie da. O Krakowie, że ma jakiekolwiek parkingi też się nie da.
                A komunikacja miejska jest dostosowana idealnie, do Krakowa sprzed 20 lat.
                • Gość: sdf Re: Leonidas ma rację, ale winny jest w 100% GTC! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.10, 14:34
                  Tam są parkingi w cenie 2-3 euro za godzinę. To co innego niż bezpłatny parking dla pracowników biur.
            • Gość: KS Re: Leonidas ma rację, ale winny jest w 100% GTC! IP: *.opera-mini.net 06.09.10, 21:05
              nie miałeś problemów bo cywilizowani ludzie używali zbiorkomu...
              • Gość: a Re: Leonidas ma rację, ale winny jest w 100% GTC! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 18:59
                Mają zbiorkom, to używają. W Krakowie zbiorkomu nie ma, bo bandytom z magistratu nie się nie opłaca go rozbudowywać. Po co - oni i tak jeżdżą samochodami, z prawem wjazdu na sam Rynek. Chyba że zorganizujemy zrzutę na łapówy dla tych świń, to może coś ruszy.
    • Gość: gucio Re: Armii Krajowej: wielkie biurowce, małe parkin IP: *.multi-play.net.pl 05.09.10, 23:28
      zamiast narzekać zobacz jak to jest w centrach biurowych w dużych miastach na
      zachodzie Europy czy np w Stanach.
      Podziemny parking jest tylko i wyłącznie dla kadry i zarządu firm a pracownicy
      przyjeżdżają komunikacją miejską lub samochodami, ale nie jedna osoba w
      samochodzie jak u nas tylko z pełnym obłożeniem miejsc bo nie dość że nie ma
      gdzie parkować to i mandaty za złe parkowanie są horrendalnie wysokie
      • Gość: eso Re: Armii Krajowej: wielkie biurowce, małe parkin IP: *.net.autocom.pl 06.09.10, 21:10
        dokładnie nie każdy musi jeździć autem do pracy
    • Gość: Bronowiczanka Re: Armii Krajowej: wielkie biurowce, małe parkin IP: *.chello.pl 05.09.10, 23:30
      cieszę się, że wreszcie ktoś podjął ten temat. i z przerażeniem obserwowałam likwidacje kolejnych
      miejsc parkingowych wraz z budową Newtona i Edisona. Zwłaszcza, że miejsce po parkingu zajmuje
      wciąż niedokończony, kolejny biurowiec aż jedną kondygnacją (!) podziemnego parkingu.
      błogosławię kryzys, który wstrzymał budowę, bo gdzie pomieszczą się jego pracownicy - nie mam
      pojęcia.

To poważny błąd osób odpowiedzialnych za wydawanie pozwoleń na budowę i nie dziwię sie
      sfrustrowanym pracownikom. Ale prywatnie - mieszkam w okolicy i "młodzi gniewni korporacyjni",
      zastawiający kilka kwartałów, parkujący na zakrętach, jeżdżący pod prąd (Zarzecze!!), rozjeżdżający
      pieszych i rowerzystów doprowadzają mnie do szału... Rozumiem ich, pracuję w miejscu jeszcze
      bardziej nieprzyjaznym dla zmotoryzowanych, ale po pierwsze - wystarczy przyjechać wcześniej (do
      9 jest mnóstwo wolnych miejsc), po drugie - konfrontacji ze strażą miejską można łatwo uniknąć -
      wystarczy stanąć legalnie 50 m dalej. Ok, niektóre zakazy parkowania nie są racjonalne, ale
      zostawianie auta w niektórych miejscach jest po prostu niebezpieczne. Czy naprawdę tak trudno
      nie parkować na zakręcie??? (vide: róg Zarzecza i Kunickiego, Lea i Drzymały). Poza tym, oprócz
      autobusów, niedaleko przebiega linia tramwajowa - niektórzy, parkujący przy Przybyszewskiego i
      Weselu i tak mają dwa razy bliżej na przystanek Wesele niż do pracy...

ps. co ciekawe - wg oficjalnych informacji na wszystkie budynki powinno przypadać 556 a nie 375
      miejsc.
      • laku82 Więcej strefy płatnego parkowania w Krakowie! 06.09.10, 10:42
        Jednym z rozwiązań dla okolic biurowców jest Strefa płatnego parkowania.
        Wymusi to car pooling więc samochodów ubędzie, a po kieszeni nie uderzy, bo więcej osób złoży się na parkowanie
        Zapraszam do grupy na facebooku wspierającej rozszerzenie strefy płatnego parkowania
        www.facebook.com/group.php?gid=133438330026375
        • Gość: maciek Re: Więcej strefy płatnego parkowania w Krakowie! IP: *.chello.pl 06.09.10, 12:48
          tylko trzeba najpierw wybudować buspas na Czarnowiejskiej.
        • Gość: eso Re: Więcej strefy płatnego parkowania w Krakowie! IP: *.net.autocom.pl 06.09.10, 21:11
          a co z mieszkańcami, dlaczego mają płacić za to, że ktoś w ich okolicy wybudował biurowiec?
    • pawelzaw Armii Krajowej: wielkie biurowce, małe parkingi 05.09.10, 23:36
      a co gtc obchodzą pracownicy trzech biurowców, okoliczni mieszkańcy, itp.?
      Ważne było, żeby się nachapać czynszami za powierzchnię biurową.
      A, że firma nieudolna to widać po powstającym budynku Pascal - od roku nie było na nim pół
      robotnka.
      gtc poszło na układ z urzędem, obie strony zadowolone, a tysiące ludzi szlag trafia.
      Ja rozumiem, że najlepszym rozwiązaniem na odkorkowanie miasta są: spacer, rower, komunikacja.
      Może to jest ukryte altruistyczne drugie dno całej sprawy... żeby ludzie samochodami nie jeździli...
      (?)
      Przy statoilu widywałem już poklejone klejem szyby, na Lea porysowany cały rząd samochodów,
      pod mercedesem rękoczyny...
    • Gość: zdziwony To jest dowód na to, że daleko nam do cywilizacji IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.10, 23:41
      nie dziwię się deweloperom (mimo wielkiej do nich niechęci), że budują takie
      "coś" , bo nie tylko się im na to pozwala, ale przede wszystkim ktoś to kupuje.
      Dziwię się natomiast klientom - dużym firmom, które nie stawiają wynajmowanym
      przez siebie za grube pieniądze biurowcom sensowych wymagań.
      Tak samo, jak dziwie się ludziom kupującym za horrendalne kwoty mieszkania w
      "apartamentach", wybudowanych na środku łąki poza miastem bez dojazdu, bez
      miejsc parkingowych, bez zieleni, przedszkoli itd.
      • Gość: bla Re: To jest dowód na to, że daleko nam do cywiliz IP: *.ksi-system.net 06.09.10, 03:36
        Masz rację! Jak przybędzie powierzchni biurowej o wyższym standardzie, z dojazdem i parkinami, to te
        budynki bez parkingów opustoszeją i problem się rozwiąże... Ale pewnie potrwa to ze 30 lat..
      • Gość: Ktos Re: To jest dowód na to, że daleko nam do cywiliz IP: 91.196.215.* 06.09.10, 09:37
        Fakt pozostaje się dziwić najemcom. Kto będzie robił interesy z firmą do której
        jak się przyjedzie to nie ma nawet gdzie zaparkować samochodu. Dla mnie
        kontrahent do którego nie mogę dojechać i spokojnie zaparkować jest już na dzień
        dobry skreślony.
        • Gość: sdf Re: To jest dowód na to, że daleko nam do cywiliz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 10:31
          Litości... :)) Akurat do biur typu IBM czy Shell klienci nie przyjeżdżają, tylko raz na 5 lat przylatują, są mercami zgarniania z lotniska i podstawiani pod same drzwi wejściowe, gdzie czeka komitet powitalny z kwiatkami. Ci klienci są w Krakowie tylko dlatego, że jest taniej niż w np. Berlinie. Gdyby zobaczyli te ogromne parkingi, o których tak się Wam marzy, to natychmiast zażądaliby rabatu twierdząc, że za parkingi dla pracowników płacić nie będą. Parking w centrum biurowym to zbytek. Kilka miejsc dla top managementu, ze 2-3 miejsca w rezerwie i po temacie. Pracownicy powinni dojeżdżać transportem miejskim. Tak to działa w cywilizowanym świecie.
          Praca w GTC jest tylko dlatego, że ktoś mądry umiał liczyć i wykonał całość tak, że jest rozsądna kosztowo i atrakcyjna cenowo dla klientów.
          • Gość: Bronio Re: To jest dowód na to, że daleko nam do cywiliz IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.10, 10:59
            Gość portalu: sdf napisał(a):
            Ci klienci są
            > w Krakowie tylko dlatego, że jest taniej niż w np. Berlinie.
            Akurat Berlin jest wśród niemieckich miast jednym z tańszych i biedniejszychobecnie. Więc nie jest tam tak drogo. A jeździ sie po nim wygodniej niz po Krakowie.

>Gdyby zobaczyli te
            > ogromne parkingi, o których tak się Wam marzy, to natychmiast zażądaliby rabat
            > u twierdząc, że za parkingi dla pracowników płacić nie będą. <

Dlaczego od razu piszesz o ogromnych parkingach ? Chodzi tylko o odpowiednie proporcje do ilości pracowników. To co zaproponowało GTC to brak wyobraźni. Skutkuje to dramatem dla okolicznych mieszkańców. A to z kolei powoduje obniżkę poziomu życia w danym miejscu.

>Parking w centrum
            > biurowym to zbytek.

Ciekawy pogląd. Prosze zobaczyc na Kraków Bussiness Park w Zabierzowie. Ale może też będą budowac nowy biurowiec na parkingu.

Generalnie odwracasz kota ogonem. Żadna przesada nie jest dobra. Nikt nie zażądał od inwestora większych parkingów to ten ich nie wybudował. W efekcie mamy w Krakowie jedne z najwiekszych korków w Polsce i totalne zabałaganienie.
            Tak sie składa, że ostatnio przebywam duzo poza Krakowem i Twoje uwagi o cywilizowanym świecie uważam za niecelne.

• Gość: sdf Re: To jest dowód na to, że daleko nam do cywiliz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 11:16
              Biura na obrzeżach Zabierzowa to nie są biurowce w centrum dużych miast, więc porównanie bez sensu.

Berlin istotnie jest dość biednym miastem i WŁAŚNIE DLATEGO Kraków musi być sporo tańszy, by być konkurencyjnym. Celem GTC było takie obcięcie kosztów, by oferta była wyraźnie tańsza od tej, którą proponują Niemcy czy Austriacy kilkaset km na zachód. Obecność w Krakowie tylu firm outsourcingowych to dowód na to, że się udało.

Piszę o ogromnych parkingach właśnie dlatego, że liczba miejsc miałaby być "proporcjonalna do liczby pracowników". Wiesz ile osób pracuje w tych biurowcach?

Jaki widzisz związek pomiędzy liczbą miejsc parkingowych w tych biurach, a korkami w mieście? Że niby jak ktoś nie zaparkuje w GTC to stoi w korku?? Korki mamy właśnie dlatego, że komunikacja miejska jest do bani, a większość mieszkańców sądzi, że jak już się dorobili i kupili upragniony samochód, to nagle życie stanie się piękne i proste i będzie można jak w tych cudnych reklamach zajechać czy to pod samo wejście do knajpy (gdzie urocze niewiasty będą z podziwem popiskiwać "och ach hyundai w kredycie 0%"), czy wprost na piękną, idealnie pustą plażę.

Transport publiczny jest przyszłością miast, czy nam się to podoba, czy nie.
              Mam sporo znajomych pracujących w europejskich stolicach na stanowiskach menedżerskich - wyobrażasz sobie, że wiele z tych osób nie ma samochodów? Zarabiać ponad 120.000 euro na rok i nie mieć auta?? Mają za to bilety okresowe komunikacji miejskiej i o jeden problem mniej w życiu.
              • Gość: andrzej Re: To jest dowód na to, że daleko nam do cywiliz IP: *.128.35.39.static.crowley.pl 06.09.10, 11:26
                człowieku, o czym ty piszesz? Niektórzy po prostu muszą jeżdzić samochodami, bo inaczej np. nie będą w stanie odebrać dzieci ze szkoły czy przedszkola. Pewnie nie masz dzieci , dlatego ciężko Ci pewne rzeczy zrozumieć. I po raz kolejny napiszę, że pracowałem w wielu biurach na zachodzi i nigdzie nie miałem problemu z parkowaniem pod biurem. A jeśli twoim zdaniem jedynym kryterium lokowania się firm zachodznich w Polsce są niskie koszty a nie jakość pracy to współczuję. Zauważ, ze Hindusi i Chińczycy są wciąż dużo tańsi
                • Gość: sdf Re: To jest dowód na to, że daleko nam do cywiliz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 11:33
                  Niektórzy planując dzieci wybierają do zamieszkania taką lokalizację, która posiada w okolicy szkoły i przedszkola. Proponuję ci zamieszkać w rynku głównym, a potem narzekać, że nie możesz parkować na płycie rynku.

Tak tak, firmy zagraniczne inwestują w Polsce, bo u nas jest taka fantastyczna jakość.... Masz pogląd niezmącony jakąkolwiek znajomością tematu... Po pierwsze czy więcej jest inwestycji zagranicznych w Indiach i Chinach, czy w Polsce?? Po drugie, czy wiesz ile obecnie firmy płacą Hindusom i Chińczykom znającym angielski?? Po trzecie, czy słyszałeś o czymś takim jak czas i koszt transportu?? Poczytaj, może zrozumiesz dlaczego np. telewizory montuje się w Mławie. Taki hint dla ciebie - zanim kontener z TV dopłynąłby z Chin do Europy, fabryka w Europie montowałaby już nowy model.

Dla mnie EOT.
                  • Gość: andrzej Re: To jest dowód na to, że daleko nam do cywiliz IP: *.128.35.39.static.crowley.pl 06.09.10, 11:55
                    Już miałem nie pisać, ale muszę... Nie chcę ale muszę :) Właśnie taką lokaloizację wybrałem , szkoła i przedszkole bardzo blisko.... Niestety , a właściwie na szczęście, dożyliśmy czasów, kiedy dzieci oprócz kopania w piłkę na podwórku moga również uczęszczać na różne zajęcia.... A miejsc gdzie moje dzieci uczęszczają akurat nie ma w pobliżu mojego miejsca zamieszkania... Ale być może za słabo szukałem ...
                    Sądząc po Twoich wypowiedziach wnioskuję, że jednak nie masz dzieci, więc Twoje wypowiedzi są trochę usprawiedliwione :)
                    Poza tym istnieje ogroma grupa ludzi mieszkających poza miastem, co oni Twoim zdaniem mają zrobić?
                    • Gość: Bartosz Klimek Re: To jest dowód na to, że daleko nam do cywiliz IP: 193.111.41.* 06.09.10, 13:44
                      Ja mieszkam poza miastem, tzn. poza Krakowem. Moim zdaniem sytuacja takich ludzi nie różni się pod względem poruszania się po Krakowie, z tym że muszą jakoś dojechać do miasta. Jeśli decydują się na auto, to nie usprawiedliwia to w żaden sposób pchania się tym autem do centrum, czy innych zatłoczonych okolic. Auto można przecież zostawić gdzieś po drodze, np. przy hipermarkecie (niestety cywilizowanych parkingów P&R jeszcze nie ma). Ja sam tak właśnie robię, odkąd w wyniku rozpoczęcia przebudów węzłów drogowych korki na Wielickiej stały się nie do zniesienia. A przesiadam się na... rower, który sobie przywożę. Jest to obecnie najszybszy sposób na mojej trasie.

Oczywiście, rower odpada w sytuacji, jak mam dzieci odebrać z zajęć w Krakowie, wtedy pozostaje komunikacja. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale wolę to niż stać w korkach i stresować się parkowaniem w centrum.
                      • lucusia3 Re: To jest dowód na to, że daleko nam do cywiliz 06.09.10, 23:33
                        To byłoby dobre rozwiązanie, ale komunikacja miejska nie jest dostosowana do potrzeb miasta.
                        Działa na zasadzie logiki pani, która gdzieś wyżej odkryła, że jakby pracownicy biurowców przyjeżdżali wcześniej, to mieliby gdzie zaparkować.
            • Gość: andrzej Re: To jest dowód na to, że daleko nam do cywiliz IP: *.128.35.39.static.crowley.pl 06.09.10, 11:22
              Dokładnie jak napisałeś... W cywilizowanym świecie pracownik ma możliwość komfortowego dotarcia do pracy... Na tym powinno zależeć również pracodawcom, bo lepiej mieć w pracy pracownika zadowolonego , niż sfrurstrowanego po "poszukiwaniach" miejsca parkingowego a często kłótniach z rana. A dla tych którzy mówią o komunikacji miejskiej - tak jeśli top możliwe powinno się jej używać , ale nie wszyscy mogą ,z różnych przyczyn ( np, dzieci )
              • Gość: sdf Re: To jest dowód na to, że daleko nam do cywiliz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 11:37
                Komunikacja publiczna w Krakowie to jest dramat i raczej na tym bym się skupił. A przeprowadzka podyktowana zmianą miejsca pracy... wcale nie jest taką dziwną rzeczą. Znów kłania się zachód, gdzie migracje za pracą są dość częstym zjawiskiem.

Kraków ma prawie 800.000 mieszkańców. Jeśli co drugi będzie chciał dojechać do pracy/szkoły autem, to 400.000 x 6 metrów (długość auta na pasie ruchu) = 2400km. Tyle dróg musiałby mieć Kraków, by pomieścić auta wszystkich zainteresowanych.
                • Gość: andrzej Re: To jest dowód na to, że daleko nam do cywiliz IP: *.128.35.39.static.crowley.pl 06.09.10, 11:56
                  Migracja tak, z miasta do miasta , ale nie z dzielnicy do innej dzielnicy :)
                • Gość: ax Re: To jest dowód na to, że daleko nam do cywiliz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 19:07
                  W Polsce nie da się normalnie żyć w wynajętych mieszkaniach. Trzeba kupić na własność, a wtedy przeprowadzka z dzielnicy do dzielnicy staje się dużym problemem. Poza tym człowiek nie zna dziś dnia ani godziny. Dziś pracujesz w Zabierzowie, jutro możesz pracować w Czyżynach.
    • Gość: Ewa Armii Krajowej: wielkie biurowce, małe parkingi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 23:52
      nie rozumiem, dlaczego autor artykułu twierdzi że to urzędnicy mają rozwiązać
      ten problem?

problem wygenerowali developerzy, dobrze wiedzieli jaka jest sytuacja. teraz
      to ich problem (i wynajmujących)

• Gość: dreptak a magistrat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 00:55
      po co szukać na Armii Krajowej ?
      Urzędnicy i Radni zobaczcie u siebie co się dzieje pod Magistratem, Centrum
      Administracyjnym przy Rondzie, czy przy Wydziale Architektury na Rynku Podgórskim.
      Zacznijcie od siebie!!!
    • Gość: krakus25 komunikacją miejską jeździ tylko biedota IP: *.multi-play.net.pl 06.09.10, 03:02
      i bandyci. Kraków powinien być budowany pod samochód. Tak jak w robi się w USA, kraj dla ludzi z
      parkingami.
      • flamengista jasne - parking w centrum Chicago 06.09.10, 04:41
        kosztuje 50$/dobę:)
        • Gość: Bronio Re: jasne - parking w centrum Chicago IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.10, 05:31
          Ale myślę, że nie każdy parking kosztuje 50 USD na dobę. Zresztą trzeba to odnieść do
          tamtejszych zarobków.
          A problem na Armii Krajowej nie rozwiąże się sam. Po prostu stan taki jaki jest będzie
          komentowany uniwersalnym stwierdzeniem "no tak jest, to tak musi być", lub"jak się nie podoba,
          to nikt nikogo do niczego nie zmusza". Miejsca dla kadry kierowniczej są, wiec o co chodzi. Jeśli są
          chetni na wynajem bez miejsc parkingowych to nie będzie sie ich budować. Klienci do firm
          przyjeżdżają, parkują byle jak, do straży miejskiej mają pretensje, jeśli ta interweniuje (co sie dzieje
          przy innych biurowcach?) i tyle. Żaden biały kołnierzyk z powodu braku miejsca parkingowego nie
          zrezygnuje z pracy w tym lub innym biurowcu. Prawie żaden nie zrezygnuje z jazdy samochodem.
          A urzędnicy są pod presją. Jeśli sie nie zgodzą na małą ilość miejsc parkingowych będą oskarżani
          przez wszystkich o hamowanie rozwoju miasta, hamowanie biznesu, że nie daja pozwolenia na
          budowę... bo oczywiście czekaja na łapówkę. Wiec jeśli i tak będą do nich pretensje to też maja w
          d....e cały problem.
          To taki nasz krakowski bałaganik. Jakby dobrze popytac to niewielu przeszkadza.
          • Gość: gucio Re: jasne - parking w centrum Chicago IP: *.multi-play.net.pl 06.09.10, 06:35
            parking podziemny koło MIchigan Ava tak kosztuje,
            na górze, na ulicy są parkomaty ale masz ograniczony czas parkowania a znalezienie miejsca do
            parkowania za które nie trzeba płacić graniczy z cudem, no chyba że poza strefą biurowców.
            Dlatego m.in amerykanom opłaca się dojeżdżać samochodem w cztery osoby i dzielić się kosztami
            parkowania, albo zatłoczoną kolejką i tez nie pachnącą :)
            • Gość: były student Re: jasne - parking w centrum Chicago IP: *.nsystem.pl 06.09.10, 07:50
              Nikt też nie zauważył, że tuż obok jest Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości,
              która posiada parking na może 30-40 samochodów, reszta studentów parkuje gdzie
              popadnie, na stacji, zieleniaku, często też na Lea. Największy ruch jest w
              weekendy, gdzie przyjeżdżają zaoczni, ale na tygodni też pewnie masa dziennych
              parkuje. Także rejon Armii Krajowej to TOTALNA PORAŻKA PARKINGOWA, jak dodać do
              tego fatalną w tym rejonie komunikację miejską to mamy to co mamy, czyli nasz
              polski burdelik.
              • Gość: francjosef Re: jasne - parking w centrum Chicago IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 08:14
                Dla rady miasta - celowo z małej litery piszę, ważniejszy jest nowy napis na krzyżu katyńskim. Co do parkingów. Tak ostatnio mieszkańcy okolic Kijowskiej nie chcą parkingów - na mój post, że miasto jeśli buduje drogi dla rowerów, to powinno też budować parkingi, ktoś napisał żebym sobie parkował pod własnym domem ( co jest nielogiczne z punktu widzenia mieszkańca okolic Kijowskiej), albo w Skawinie... No cóż. Dobry włodarz miasta nie wszystkie działki sprzedaje developerom, bo potrzebna kasa na stadion ( Igrzyska dla ciemnego ludu ) , tylko naprawdę dba o mieszkańców. Między innymi polityka transportowa miasta to nie tylko śmierdzące MPK, drogi rowerowe, parki, ale i PARKINGI!!!
                • Gość: francjosef Dodam jeszcze, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 08:29
                  przybywa mieszkańców ( z niezameldowanymi, studentami jest nas ok 1 mln !!!) - a ubywa miejsc parkingowych. I nie chodzi tu o promowanie jazdy do centrum własnym pojazdem. Tylko o zdrowy rozsądek. Niszczona jest infrastruktura. Chodniki. Krawężniki. Tereny zielone. Czy w ogólnym rozrachunku to nie kosztuje nas drożej niz budowa parkingów? Oczywiście ktos powie - karać mandatami. Zgadzam się, ale jest jedno ale. Gwarantuję, że do centrum aby tam zaparkować w jakieś sprawie - dla przyjemności w ciągu tygodnia wybiera się byc może ok 20% posadaczy samochodów. I sądzę, że są to proporcje stałe a może nawet malejące na korzyść komunikacji miejskiej. Ale ilościowo pojazdów przybywa, i nic tego nie zmieni. Żadne chciejstwo.
                  • Gość: z Mazowieckiej Głupstwa IP: 77.236.0.* 06.09.10, 08:42
                    To nieprawda że mieszkańcy ulicy Kijowskiej nie chcą parkingów! Właśnie oprotestowany projekt zamiast istniejących obecnie około 100 miejsc postojowych proponuje parking na 27 aut. Mieszkańcy nie godzą się na wciskanie im że jak będzie gorzej to będzie lepiej, nie chcą dzikiej i bezsensownej wycinki starych drzew i chcą mieć gdzie zaparkować. Co wcale się nie wyklucza. Przy Kijowskiej powstają też nowe budynki. Mieszkańcy zwracali uwagę, że będą potrzebne parkingi dla ludzi kupujących tam mieszkania. Grochem o ścianę.
                    • Gość: francjosef Re: Głupstwa??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 09:13
                      forum.gazeta.pl/forum/w,410,115837279,115838191,Re_Czarnowiejska_i_Kijowska_do_remontu_Gdzie_pa.html
                    • Gość: francjosef Re: Głupstwa kolejne?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 09:15
                      forum.gazeta.pl/forum/w,410,115837279,115837696,Re_Czarnowiejska_i_Kijowska_do_remontu_Gdzie_pa.html
                      • Gość: z Mazowieckiej Re: Głupstwa IP: 77.236.0.* 06.09.10, 14:23
                        Zamiast przytaczać wypowiedzi z forum na którym większość komentowała artykuł, trzeba było wysłuchać mieszkańców naprawdę zainteresowanych sprawą, którzy przyszli na spotkanie na temat remontu ulic Kijowskiej i Czarnowiejskiej, oraz zapoznać się ze stanowiskiem Rady Dzielnicy.
                  • Gość: zzz Re: Dodam jeszcze, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 11:57
                    Jeżeli MUSISZ przyjechać do centrum i MUSISZ zrobić to samochodem to znaczy, że stać cię na opłatę za parking/ewentualny mandat.
                    • Gość: francjosef do zzz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 14:57
                      Czy ja piszę, że mnie nie stać? Uważam, że proporcje tych co wjeżdżaja swoimi samochodami do centrum jest generalnie stała. Tylko ilosciowo aut przybywa, parkingów w rozbudowywującym się mieście nie. Czytaj ze zrozumieniem a nie błyszcz na forum dla efektu, że się z kimś z zasady nie zgadzasz.
      • Gość: sławek Re: komunikacją miejską jeździ tylko biedota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 10:20
        biedny to jesteś ty bo Bozia mózgu ci nie dała
    • laku82 Realia 06.09.10, 09:26
      1. rozwiązaniem jest wprowadzenie porządnej komunikacji zbiorowej (np. szynowej)
      a potem akcje SM lub Strefa płatnego parkowania
      2. domaganie się od inwestora zapewnienia miejsca parkingowego dla każdego
      pracownika jest nierealne. Skoro na 1 pracownika przewidziane jest kilka m2
      powierzchni (np. 5), a miejsce parkingowe ma np 17 m2 (nie mówiąc już o
      infrastrukturze dojazdowej) to skoro biurowiec ma 10 pięter to z parkingami
      musiałby miec ich chyba z 30. Inna sprawa że nikt by takiego biurowca nie
      wynajął(za duże koszty) więc nikt go nie wybuduje i koło się zamyka. Matematyki
      się nie oszuka.
      3. nikt też nie wybuduje prywatnego płatnego parkingu podziemnego bo nikt w nim
      nie zaparkuje jeśli na trawniku można za darmo. Zresztą po wprowadzeniu strefy
      płatnego parkowania po prostu ludzie zaczną nie przyjeżdżac samochodami(chyba że
      w ramach car pooling) a nie zaczną bulic kokosów za parkowanie pod pracą. Więc
      budowa płatnego parkingu jest po prostu nieopłacalna
      4. parkingi przewidziane w ramach programu RMK też nie pomogą, bo jak możemy
      wierzyc, że ktoś pojedzie na płatny parking przy Muzeum Narodowym a potem
      przejdzie piechotą resztę (skoro to MPK takie złe jest dla wielu)
      • Gość: uzytko8 Re: Realia IP: *.net.autocom.pl 06.09.10, 13:36
        Dokładnie tak! Jedynym sensownym rozwiązaniem byłoby znaczne usprawnienie komunikacji zbiorowej, czyli MPK, w tym rejonie. Na ul. Armii Krajowej dojeżdżają zaledwie obecnie 3 linie 103, 139 i 208. Linia 173 jeździ objazdem z powodu remontu Ronda Ofiar Katynia. Zresztą przed remontem i tak nie było lepiej, bo w godzinach rannego szczytu komunikacyjnego, czyli 7:30-8:30, cudem można było wsiąść do autobusu 173 lub 103 w okolicach Ronda Grunwaldzkiego. Autobusy były dosłownie zapchane studentami i pracownikami dojeżdżającymi do GTC. Nikt oczywiście nie pomyślał o tych, co jadą dalej, czyli właśnie do ROK. Dobrze byłoby, żeby po remoncie pracownicy MPK odpowiedzialni za liczbę linii w tej okolicy przejechali się z parę razy tymi autobusami i zobaczyli w jakich warunkach (ścisk, gorzej jak sardynki w puszce) trzeba rano dojeżdżać do pracy. Poza tym, chyba niezłym rozwiązaniem byłoby stworzenie nowej linii na trasie: Ruczaj-Aleje-Czarnowiejska-Armii Krajowej-Rondo Ofiar Katynia, co z pewnością rozładowałoby poranny tłok w innych autobusach na trasach częściowo pokrywających się (czyli 194, 103 i 173). Bo do tej pory nikt z MPK ani ZIKiTu nie pomyślał o tym, że coraz więcej ludzi ze stale rozbudowującego się Ruczaju dojeżdża do pracy właśnie w okolice Armii Krajowej, Makro i Ikei.
        • Gość: JarMark Re: Realia IP: 91.90.185.* 06.09.10, 21:14
          Za CZĘSTOTLIWOŚĆ kursowania autobusów komunikacji miejskiej ODPOWIADA organizator komunikacji w mieście - tj. ZIKiT (Zarząd Infrastruktury Komunalnej i Transportu w Krakowie) a nie MPK (MPK jest przewoźnikiem działającym na zlecenie ZIKiT-u i świadczącym taką usługę, jaką zamówi ZIKiT - w imieniu Miasta, czyli Gminy Kraków).

Taki stan i organizacja transportu zbiorowego w mieście trwa już od CZTERECH lat. Ale niestety, jeszcze jest wiele osób, które za małą ilość autobusów winą obciążają przewoźnika/ przewoźników (bo jest jeszcze Mobilis, który obsługuje trzy linie autobusowe: 152, 178 i 304).
    • Gość: bubu bezprawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 09:36
      Ale jak zwykły obywatel czeka na wz 2-3 lata i dostaje odmowę to też jest zgodne z prawem.
      A jak inwestor występuje o biurowiec to idioci nie żądają prakingów.
      Z drugiej strony przykład - ile jest miejsc parkingowych pod urzędami i budynkami:
      - Opery
      - urząd miasta na placu wszystkich swietych
      - urzędy skarbowe
      - sądy
      - stadiony
      - nowo budowane i projektowane budynki

mam tam dojechać na rowerze lub komunikacja miejską. Tylko dlaczego nie zostawiają mi wyboru. jak w komunie i w dyktaturze Mafii Cyklistów i Urzędników.
      • Gość: sdf Re: bezprawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 10:39
        Masz wybór. Możesz podjechać taksówką, albo zaparkować na parkingu płatnym. Możesz też kupić sobie w okolicy apartament w miejscem postojowym w garażu podziemnym. Bo chyba nie sądzisz, że podatnicy mają wykładać kasę po to, żebyś mógł sobie wszędzie parkować za free?
        • Gość: andrzej Re: bezprawie IP: *.128.35.39.static.crowley.pl 06.09.10, 11:12
          Dziś na forum jest wyjątkowy wysyp kret....ynów..... Gratuluję poczucia humoru... Tzn, że za każdym razem jak będę zmieniał pracę mam kupować apartament z garażem w okolicy....
          A podatki płacę między innymi po to, żebym mógł zaparkować pod urzędem jak przyjadę załatwić jakąś sprawą
          • Gość: sdf Re: bezprawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 11:26
            Gratulacje, jak ktoś ma inny pogląd od ciebie, to na 100% jest kretynem :)
            Chyba jestem bardzo zidiociałym kretynem, bo jakoś nie mam problemów z zaparkowaniem w miejscu zamieszkania czy pracy :))
            Naturalnie, płacisz podatki, więc miejsce parkingowe powinno na ciebie czekać zawsze i wszędzie, gdziekolwiek chcesz akurat się wybrać. Dodajmy tylko, że koszt utworzenia miejsca postojowego w garażu podziemnym to ok. 20-30 tys, PLN, więc rozumiem, że masz te kilkanaście tys. miesięcznego dochodu brutto, by płacone przez ciebie podatki były wystarczająco wysokie?
            • Gość: andrzej Re: bezprawie IP: *.128.35.39.static.crowley.pl 06.09.10, 11:30
              Nie chodzi o to że masz inny pogląd tylko o to , że proponujesz kupno mieszkania lub garażu przy pracy. Przyznasz chyba że to idiotyczny pomysł :)
              Nie, nie uważam, że powinno czekać na mnie miejsce parkingowe pod każdym urzędem, ale uważam, że powinienem mioeć możliwość zaparjowania w okolicy urzędu, bo w końcu te urzędy działają równiez za moje podatki...
            • Gość: andrzej Re: bezprawie IP: *.128.35.39.static.crowley.pl 06.09.10, 11:36
              Tak się składa, że też nie mam problemów z parkowaniem, ale to nie zmienia mojego poglądu na tą sprawę. Nikt mnie nie przekona że 6 miejsc parkinkowych dla firmy liczącej 40 osób to jest wystarczająca ilość. A tak jest w nowo budowanych biurowcach..
              • Gość: sdf Re: bezprawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 11:38
                No jak nikt cię nie przekona, to chyba nie ma sensu pisać. Zdrówko.
                • Gość: andrzej Re: bezprawie IP: *.128.35.39.static.crowley.pl 06.09.10, 11:50
                  Zdrówko :)
                  A swoją drogą , jeśli wolno spytać, to jeżdzisz do pracy samochodem czy komunikacją miejską?
                  • Gość: sdf Re: bezprawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 12:44
                    No przecież pisałem, że komunikacja miejska jest do bani, czyli jeżdżę samochodem :)
                    Jest tylko takie ale, że po pierwsze pod mieszkaniem mam garaż podziemny (wykupione miejsce), więc nie marudzę o miejsca postojowe na ulicy, a po drugie firmę postawiłem na obrzeżach miasta, więc wystarczyło miejsca na parkingi dla pracowników.
                    Problem jest tylko taki, że za grunt pod firmę płaciłem sam. Teraz miejsca parkingowe nie przynoszą mi żadnych korzyści. Jeśli za np. 5 lat okaże się, że będę chciał coś wybudować na miejscu obecnego parkingu, to niestety pracownicy będą musieli znaleźć sposób na dotarcie do firmy niekoniecznie metodą "1 osoba w 1 samochodzie". Mam świadomość, że być może ktoś, kto dojeżdża z daleka będzie chciał z tego powodu zrezygnować z pracy, ale nie może mnie to powstrzymywać przed rozwijaniem firmy...
      • Gość: behemot Re: bezprawie IP: 77.236.0.* 06.09.10, 14:12
        > mam tam dojechać na rowerze lub komunikacja miejską. Tylko dlaczego nie zostawi
        > ają mi wyboru. jak w komunie i w dyktaturze Mafii Cyklistów i Urzędników.

Jeśli kupisz sobie helikopter i zażyczysz przylecieć na Rynek lub do Opery miasto też ma "dać ci wybór"?
    • Gość: Jacek Armii Krajowej: wielkie biurowce, małe parkingi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 11:12
      To jest skandal !!! Jestem mieszkańcem Bronowic i od początku obserwuję co się dzieje wokół biurowców na AK. To wszystko było do przewidzenia ale nasze władza miała pomroczność jawną i wydała pozwolenia. Do tego doszły jeszcze zmiany kierunku ruchu na przyległych ulicach. Ograniczenie ul. Przybyszewskiego do jednego kierunku to hit głupoty szczególnie przy pozostawieniu ruchu dwukierunkowego na wąskiej ul. Wojciecha gdzie ta stała się parkingiem właśnie dla pracowników biurowców przy AK i przejazd jest makabryczny a Przybyszewskiego pusta i jeszcze załatwione przez siostry zakazy parkowania. Prawdziwe mistrzostwo świata !!! Zapraszam panów z ZKMiT do odwiedziń skrzyżowania Zapolskiej z Przybyszewskiego co tam się dzieje. Tyllko przez liczne "cuda" ( może przez bliskość Kościoła i zakonnic) nie ma tam większych wypadków a do dropbnych stłuczek i otarc oraz wymuszeń dochodzi niemal kilka razy dziennie!!! Pozdrawiam
    • Gość: Bronio Armii Krajowej: wielkie biurowce, małe parkingi IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.10, 12:07
      Jaki widzisz związek pomiędzy liczbą miejsc parkingowych w tych biurach, a korkami w mieście? Że niby jak ktoś nie zaparkuje w GTC to stoi w korku??

Tego nie napisałem. To była uwaga ogólna, że wszystko w mieście zacieśnia sie ponad miarę. A brak parkingów do tego sie przyczynia. Był art. o biurowcu przyjakiejś małej uliczce poprzecznej do Zakopianki w Opatkowicach czy gdzies tam. Oczywiście mniejszy od tych na AK, ale tez mieszkańcom zgotuje piekło bo na ich wąziutkiej uliczce będzie parkować mnóstwo samochodów.

Korki mamy właśnie dlatego, że komunikacja miejska jest do bani, a większość mieszkańców sądzi, że jak już się dorobili i kupili upragniony samochód, to nagle życie stanie się piękne i proste i będzie można jak w tych cudnych reklamach zajechać czy to pod samo wejście do knajpy (gdzie urocze niewiasty będą z podziwem popiskiwać "och ach hyundai w kredycie 0%"), czy wprost na piękną, idealnie pustą plażę.

Tutaj pełna zgoda. Takie są równiez moje poglądy, ale istnieje jakaś granica zdrowego rozsądku, która każe przewidzeć , że duza część pracowników będzie przyjeżdżać do biura autem. Nie wszyscy, ale jakaś część. Tego nie przewidziano. W miastach przez Was przywoływanych (Berlin, Wiedeń, Hamburg itp) chyba trudno zobaczyc samochód zaparkowany na trawniku lub na terenie stacji benzynowej. Ale także trudniej to zabaczyc w innych miastach Polski.
      Twoja argumentacja, że firmy dlatego lokują sie w Krakowie bo jest taniej jest słuszna, ale czy tylko dlatego jest taniej, że nie ma parkingu pod biurowcem ? Teza dość ryzykowna. To tak jakby robić mniejszą ilość łazienek i WC w tych biurowcach, bo taniej. Ale te normy reguluja przepisy budowlane.
    • aarvedui 1000 osób, każde w swoim samochodzie...lol 06.09.10, 12:08
      a może zamiast marudzenia na coś, czego nie da się zmienić, włączyć myślenie:
      -umawiać się na podwożenie. 4 osoby w 1 samochodzie to taniej, i mniej miejsca.
      -komunikacja miejska - AK to nie przedmieścia, tylko całkiem nieźle skomunikowana dzielnica, praktycznie centrum.

niestety - cechą Polactwa (w odróżnieniu od Polaków) jest idiotyczne szpanowanie, "zastaw się a postaw się". nie mieszkamy na rosyjskich stepach, żeby nam styknęło miejsca na wielotysięczne parkingi i 8-pasmowe autostrady....
      najwyższy czas, żeby ludzie zdali sobie sprawę, że w bogatych miastach (zachodnich) samochodu używa się okazyjnie, a nie przy każdym wyjściu po pietruszkę.
      • Gość: ???????? Re: 1000 osób, każde w swoim samochodzie...lol IP: *.nsystem.pl 06.09.10, 12:51
        dobra kozaczku, to teraz powiedz jak jesteś taki cwany:

- w biurze pracuje 5 osób: jeden mieszka na Królowej Jadwigi, drugi w Zielonkach, trzeci w Nowej Hucie, czwarty na Ruczaju, a piąty w Swoszowicach

Jak teraz myślicieli od siedmiu boleści mają się umówić te osoby, aby jechali w jednym aucie ???

Kretynów jak widać nie brakuje ...
        • Gość: aa Re: 1000 osób, każde w swoim samochodzie...lol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 13:30
          Bardzo mądrze zadane pytanie. Gdybyś tak w miejsce słowa "kretynów" wstawił informację gdzie jest biuro, to być może dałoby się odpowiedzieć.
        • Gość: . Re: 1000 osób, każde w swoim samochodzie...lol IP: *.48.classcom.pl 09.09.10, 11:13
          To w końcu tam pracuje 1000 osób, czy 5?
    • Gość: Marek Re: Armii Krajowej: wielkie biurowce, małe parkin IP: *.chello.pl 06.09.10, 13:52
      Nie częstość a częstotliwość , natomiast komfort życia w mieście polega między innymi na tym że można korzystać z komunikacji zbiorowej i z chodników a nie lawirować wśród samochodów jaśnie państwa.Ciekawe że do pracy samochodzikiem a u siebie pod domem to najlepiej zakaz ruchu i tylko zieleń.
    • Gość: NY Rozwiązanie jest bardzo proste. IP: *.multi-play.net.pl 06.09.10, 20:58
      Przenieśc urzędasów do tych budynków i po kłopocie.
    • Gość: eso Re: Armii Krajowej: wielkie biurowce, małe parkin IP: *.net.autocom.pl 06.09.10, 21:09
      A ja myślę, że trzeba dać karty mieszkańcom, a reszcie odholowywać samochody. To nienormalne, żeby do biurowców każdy jeździł sobie samochodem. Jeśli GTC nie pomyślało o parkingach to teraz problem mają firmy wynajmujące tam powierzchnie i tyle a za łamanie prawa należy się kara i już
    • urbanizm Armii Krajowej: wielkie biurowce, małe parkingi 06.09.10, 21:17
      Dziś na 27 samochodów na Dietla było 29osób, niby próba niewielka, za to pod rząd i ze 100% pewnością. Można mówić, że to nie są dane reprezentatywne (bo nie są), ale trochę one mówią o naszych problemach komunikacyjnych i ich przyczynach...
    • Gość: T Zrzędzenie i marudzenie nic nie da... IP: *.ghnet.pl 06.09.10, 22:04
      Zrzucanie odpowiedzialności to na dewelopera, to na UM nie ma sensu. Wiadomo, że wina lezy po obu stronach. Deweloper z premedytacją założył, że woli nie wybudowac parkingu (np. podziemnego), lecz zagęścić zabudowę, bo woli więcej zarobić. UM z premedytacją założył, że lepiej zarobić na zabudowie działek, chowając część kasy do prywatnej kieszeni.

Zamiast teraz zrzędzić należy się skrzyknąć. Od czego internet, tradycyjne tablice ogłoszeń, pogawędki na fajce?

Powiem więcej - istnieją gotowe rozwiązania!

www.jedzmyrazem.pk.edu.pl/
      A tłumaczenie, że dzieci, że dodatkowe zajęcia itp. to bujda. Dziecko można wsadzić na fotelik w rowerze.
      • Gość: mikolaj Re: Zrzędzenie i marudzenie nic nie da... IP: 80.54.134.* 06.09.10, 23:46
        Dwójkę też na jeden fotelik? Z zakupami?
        Nie pierd... pedalarzu.
        • Gość: kilof Re: Zrzędzenie i marudzenie nic nie da... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 19:12
          Spoko - jeździj sobie wszędzie samochodem, niech tak jak ty robią twoi koledzy z pracy. A ja będę sobie śmigał obok was, zamkkniętych w tych puszkach na roewrze i będę się z was śmiał :)

Jakbyś myślał, to już dawno wpadłbyś na pomysł parkowania samochodu powiedzmy kilometr od biura i pokonywania dalszej drogi np na rowerze lub skuterze. Wtedy mógłbyś spokojnie zabrać to coś narobił z przedszkola.
          • Gość: sdf Re: Zrzędzenie i marudzenie nic nie da... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.10, 14:47
            Ale tu nie chodzi o rower czy odległość do przedszkola. Problem polega na tym, że w tym kraju jest bardzo bardzo źle i nie da się zrobić absolutnie nic poza narzekaniem. Jeśli przypadkiem wskażesz jakieś proste rozwiązanie problemu to Cię zwyzywają, bo nie dość że jak się problem rozwiąże, to nie będzie można narzekać, to jeszcze okaże się, że ci wszyscy narzekający byli bandą bezmózgowców, skoro nie wymyślili prostego rozwiązania. Siedź cicho i narzekaj jak wszyscy.
    • zablokowany-obrazliwy-nick Dajcie udziały Majchrowskiemu, 08.09.10, 21:16
      to wybuduje wam linie tramwajową.
      • Gość: kubeq Re: Dajcie udziały Majchrowskiemu, IP: *.home.aster.pl 09.09.10, 11:21
        W dyskusji na temat komunikacji w Krakowie trzeba w końcu wziąć pod uwagę fakt, że jest to 1,5 milionowa aglomeracja (miasto Kraków, powiat krakowski + powiat wielicki i reszta miejscowości do godziny jazdy do granic Krakowa), a nie zamknięta w ramach 2 obwodnicy miejscowość turystyczna. To jedyne duże miasto obok Warszawy, które ma dodatnie salda migracji i przyrostu naturalnego - rozrasta się. Bez Szbkiej Kolei Miejskiej i metra (chociażby premetra) czeka nas nieuchronna katastrofa.
    • wronskipacewicz Komorowski obcina Krakowowi 30% funduszy ! 09.09.10, 23:28
      W projekcie budżetu kancelarii prezydenta na 2011 dotacja na zabytki Krakowa maleje o 12 mln, z 42 do 30 mln zł. Wydatki kancelarii na samą siebie, rosną ze 116.5 do 139.8 mln - o 23.3 mln zł czyli o 21%
      - za to nie brakuje PO pieniędzy na takie , niezrozumiałe i kontrowersyjne pomysły jak pomoc zadłużonej Grecji ( do czego przecież nie jesteśmy zobowiązani , bo nie jesteśmy w strefie Euro ) czy wydawanie pieniędzy z rezerwy budżetowej na program sprowadzania do Polski emigrantów z Afryki
      smolensk-2010.pl/2010-05-14-54-pytania-nadal-aktualne-aktualizacja-13-05-2010.html
    • Gość: q Armii Krajowej: wielkie biurowce, małe parkingi IP: 81.219.145.* 10.09.10, 14:07
      Po pierwsze, do skończenia 4 budynku jest jak stąd do Warszawy więc nie ma co podkręcać atmosfery. Po drugie, plan parkingów nie wiele zmieni, bo w okolicy nie ma rozsądnego miejsca na duży prking, ewentualnie w okolicach ogródków działkowych za hotelem Etap i Budynkiem Zasady. Tyle, że nie jest to lokalizacja w bezpośrednim sąsiedztwie. Poza tym okolice ul.Lea i ul.Wesele są bardzo ciasne. Wąskie ulice (właściwie uliczki), wąskie chodniki i budynek na budynku. Co się tyczy MPK, to linii jest kilka, ale wroku akademickim trzeba wlaczyć o miejsce w autobusie ze studentami. Usprawnienie komunikacji autobusowej w tym rejonie to lepszy pomysl niz wciskanie parkingów tam, gdzie nie ma na nie miejsca.
      Ps. GW o tym nie napisała, ale w pobliżu jeździ też kilka linii tramwajowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka