Dodaj do ulubionych

Kładka Bernatka. Miłość zamknięta na kłódkę

IP: *.med.nyu.edu 13.10.10, 01:08
niech wieszaja kondomy - sa lzejsze
Obserwuj wątek
    • Gość: qwerty Re: Kładka Bernatka. Miłość zamknięta na kłódkę IP: 77.236.26.* 13.10.10, 01:47
      Świetny pomysł na wyeliminowanie tego brzydactwa z panoramy miasta. Znając opieszałość i spychologię krakowskich urzędów, prędzej się ta kładka zawali, niż ktokolwiek pomyśli o usunięciu z niej czegokolwiek.
      • Gość: ład przestrzenny mam pomysł na nową świecką tradycję IP: *.chello.pl 13.10.10, 14:16
        wieszać na tej rurze wszystkich krakowskich pseudoarchitektów szpecących to miasto

lśniące kości dyndające na wietrze i mięso obgryzane przez ptactwo może przemówi do rozumu tej bandzie przygłupów z papierem zamiast talentu i będą się bali tworzyć takie g*wno jak dotychczas
      • Gość: Wrocław Wrocław ma przecież taki most od lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 18:56
        na którym wisi już chyba z 10 tysięcy kłódek, nie wiecie o tym???
    • Gość: Jeremy Re: Kładka Bernatka. Miłość zamknięta na kłódkę IP: *.connecta.pl 13.10.10, 02:48
      Oj, kotki, do wrocławskiego mostu tumskiego to wam jeszcze troszkę brakuje... Tak mniej więcej 200-300 kłódek. A i tak ten mostek nie jest ani pierwszy, ani najbardziej obwieszony kłódkami. Wymyślcie lepiej coś oryginalnego.
      • nick_othem Re: Kładka Bernatka. Miłość zamknięta na kłódkę 13.10.10, 08:55
        ojej, jakże nam głupio...dobrze, że nam tu pięknie oszacowałeś liczbę waszych kłódek. Zapadamy się pod ziemię, ponieważ wy pierwsi zerżnęliście pomysł z innych krajów.
        • Gość: cyklista a czemu akurat kłódki a nie np. pedały ? IP: *.chello.pl 13.10.10, 14:24
          jak kładka rowerowa, to rowerowa

mogłyby mieć napisy "Mark i Jasiek", "Lucek i Wacek"..... etc........
      • Gość: MAX Re: Kładka Bernatka. Miłość zamknięta na kłódkę IP: 213.180.137.* 13.10.10, 10:54
        a co to? wyścig? jak tak, to brawo, wygrałeś, jesteś super! wow 200-300 kłódek! to chyba najwięcej na świecie w jednym miejscu zebranych... a nie, sorry, w Castoramie jest więcej :P
        • Gość: rupert Re: Kładka Bernatka. Miłość zamknięta na kłódkę IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.10.10, 10:59
          ZAJEBISTA SZYDERA STARY POZDROOOO
      • Gość: Elwira Re: Kładka Bernatka. Miłość zamknięta na kłódkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 09:49
        I właśnie dlatego most Tumski jest teraz brzydki i oszpecony przez te kłódki.
    • Gość: brodkins Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka IP: *.ghnet.pl 13.10.10, 05:27
      nachalne TREND-SETTERSTWO. kit
    • Gość: kszysio Kłódki miłości na kładce Bernatka IP: *.187.253.5.ip.abpl.pl 13.10.10, 06:20
      naturalnie głosy veto, rozżalonych z braku miłości swej...
      ale co, gdy kończy się miłość? z piłką do metalu czy z brechą przyjść?
    • Gość: XanderC Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka IP: *.gemini.net.pl 13.10.10, 06:32
      Made in Prague . . .
    • gieekaa Re: Kładka Bernatka. Miłość zamknięta na kłódkę 13.10.10, 07:27
      To ile miasto lub Majchrowski zapłacili by stworzyć tę nową świecką tradycję? No bo kto przy zdrowych zmysłach uwierzy że jakaś para tak sama z siebie postanowiła przypiąć kłódki?
      • Gość: most Re: Kładka Bernatka. Miłość zamknięta na kłódkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 07:46
        Bardzo trudno zrozumieć, że ludzie robią coś ot tak sami od siebie bez polecenia czy zgody księdza lub prezesa PiS! Homosovieticus?
        • gieekaa Re: Kładka Bernatka. Miłość zamknięta na kłódkę 14.10.10, 07:57
          Raczej Homokapitalismus. Może i komuchy miały mechanizmy do manipulowania ludźmi ale były to bardzo prymitywne narzędzia w stosunku do tego co jest teraz. Internet, SMS-y, telewizja. Jest coś takiego jak marketing wirusowy, czy jakoś tak sie zwie. Można powiedzieć że ten artykuł jest jego częścią. Gównażeria przeczyta o tych kłódkach i od razu poleci zakładać swoje. Ta sama gównażeria przekaże dalej tę informację i inni też polecą. Ci znowu przekażą dalej itd. Potrzebny był tylko impuls startowy i odpowiednie nagłośnienie sprawy.

Uwierzę że to był spontan jeśli wskażesz mi profil na Facebooku czy NK, Marty, Tomka, Mariusza, Magdy. No chyba jeśli tak spontanicznie powiesili kłódki to musieli się tym pochwalić?
      • ponury_sceptyk Re: Kładka Bernatka. Miłość zamknięta na kłódkę 13.10.10, 10:34
        ja uwierze. moja kolezanka z pracy wczoraj pochwalila sie swoja klodka... naprawde nie wiedzialem co jej odpowiedziec...
        • Gość: Antoniszczak Może IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 12:58
          odpowiedz jej, że trzeba było zostać w Jaśle? (c:
          • ponury_sceptyk Re: Może 13.10.10, 16:12
            Pudlo, krakowianka od wielu pokolen ;)
            • Gość: eee...e.ee.. jak to mówią "ryba psuje się od głowy" IP: *.chello.pl 13.10.10, 18:37
              ...albo inaczej zwyczaje "młodych, wykształconych z wielkich miast" LOL
    • krecik_dewastator Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka 13.10.10, 07:46
      O, widze ze ta plaga dotarla juz do Krakowa. Lepiej zduscie ja w zarodku bo Wroclaw nieopatrznie tego nie zrobil i teraz setki rdzewiejacych klodek o ktorych nawet juz wieszajacy pewnie zapomnieli oszpecily Most Tumski.
      • Gość: che che Rura. Dlatego ZIKIT powinien poucinać te kłódki IP: 80.50.135.* 13.10.10, 08:44
        Za kilka lat po kładce zabronią chodzić, bo będzie zagrożenie zawalenia się tej rury. A najlepsza nazwa tej kładki, to RURA, bo łatwo ją zapamiętać.
      • Gość: rob Re: Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Berna IP: 195.47.201.* 13.10.10, 10:23
        Widać że ten komentarz napisał pewnie jakiś stary kawaler, który zazdrości innym.
        Jest to fajny pomysł :) oczywiście Wrocław był wcześniej niż Kraków.
        • krecik_dewastator Re: Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Berna 13.10.10, 11:25
          Czego mam zazdroscic, ze miasto zasmiecaja? Ze zabytkowy Most Tumski jest obwieszony gronami klodek jak drzewko jarzebina na jesien? Badziewie rdzewieje i ku mojemu zaskoczeniu jescze nikt nie poszedl po rozum do glowy i nozyce do ciecia metalu. Ten syf jak wisial tak nadal wisi.
        • Gość: Antoniszczak Ucinanie kłódek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 12:51
          też fajny sport. Zobaczymy, komu się znudzi.
          Głupkowate kopie chwilowych mód - won z Krakowa.

To po tym sarkofagu się tak porobiło. Koszmar.
          • Gość: krakowianin 30 Re: Ucinanie kłódek IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.10, 20:54
            Masz rację. Miasto powinno być wdzięczne złomiarzom, że utrzymają kładkę w porządku i wezmą sobie te kłódki ( czasem z mosiądzu ).
            • Gość: Antoniszczak Kłopot w tym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 12:52
              że ten ocynk zaraz szlag trafi i zostanie rdza. W takim miejscu załatwi te siatki w dwa sezony.
      • Gość: moronisko Worek z lodem na glowe IP: *.onlinehome-server.info 13.10.10, 17:50
        to powinna byc nowa polska tradycja w tym dziwacznym kraju.
      • Gość: eso Re: Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Berna IP: *.net.autocom.pl 13.10.10, 20:48
        piłujemy ten szajs z kładki, bez przesady!
    • Gość: q Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.10, 07:50
      Rozumiem, że to dziennikarz GW powiesił pierwszą, bo mu tematów brakło.
      Nowa świecka tradycja.

A ci zakochani, jak znam życie, niedługo będą nurkować pod kładką, żeby poznajdować te wyrzucone kluczyki i kłódki pootwierać...
    • hajaszek Tradycja ? Nie ! 13.10.10, 07:53
      Tradycja to w i e l o p o k o l e n i o w y zwyczaj istotny dla kultury lub narodu.
      śpiewanie kolęd, witanie chlebem i solą, obrzędy związane z marzanną itp.

Jak coś wydarzyło się kilka razy nawet w ciągu 10 lat to to nie jest tradycja.
      To może być co najwyżej zwyczaj.
      A to. To jest osiedlowa moda.

Tak jak McDonald's to nie restauracja tylko zwykły bar.
      • Gość: wenge Pewno ,że nie Tradycja !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 12:58
        Pewno ,że to nie tradycja , nawet nie zwyczaj . A pomysł jest rodem z podwórka . Zabrakło drzew do wyrzeźbienia scyzorykiem , to wiara przerzuciła się na kłódki . Pomysł jak z "Misia", tylko tutaj nie ma nic śmiesznego !!!
    • Gość: Necro Pomyślałem, żeby powiesić kłódkę, zanim otwarto IP: 77.236.8.* 13.10.10, 07:55
      kładkę. Jeszcze na niej nie byłem, ale cieszy mnie, że inni też wpadli na ten pomysł.
    • Gość: aj-waj Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka IP: *.chello.pl 13.10.10, 07:59
      Przyjmie się ta świecka tradycja pod okiem przeora Bernatka na pewno, a wraz z nią moda na ślubne zdjęcia.

--------------------------------------------------

www.krakowbezkoloru.blogspot.com/
    • Gość: primo Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka IP: *.ip.telfort.nl 13.10.10, 08:22
      tradycja zapożyczona z mostu w Koeln :)
      • Gość: Antoniszczak Miałeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 13:01
        ...zapewne na myśli KOLONIĘ, czy tak?
        Uwaga: trudne słówka:
        KOLONIA
        Ratyzbona
        Akwizgran,
        Koblencja,
        Kilonia,
        Moguncja,
        Konstancja,
        Wormacja.
        • Gość: PYTEK Re: Miałes IP: *.chello.pl 14.10.10, 10:16
          A jak według ciebie nazwać pom polsku (uwaga: trudne slowa):
          Düsseldorf
          Dortmund
          Lyon
          Glasgow
          • Gość: gosc Re: Miałes IP: 77.236.26.* 14.10.10, 11:50
            duszawieś
            dortmund (bo tu no to jeszcze spoko)
            Ljon
            Glasgownica

polaczki wszystko wymyślą! :D kolonia, lol.
          • Gość: Antoniszczak Powiedz-no mi Pytku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 13:12
            ale w sekrecie: czy zdawałeś już może maturę z języka polskiego?
            Od Twojej odpowiedzi zależeć będzie długość wykładu, który nieco zmniejszy śmieszność, na jaką naraziłeś się dzięki swojej niewiedzy.
            To, że się czegoś nie wie, samo w sobie nie jest niczym złym. Ja (na ten przykład) nie wiem większości rzeczy.
            Jeśli jednak poprzez swoją niewiedzę ktoś robi z siebie durnia - i to publicznie - to ludzką rzeczą jest mu pomóc.
            Wierz mi.
    • Gość: gość 89 Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka IP: *.tktelekom.pl 13.10.10, 08:41
      Nowa może tak, ale tylko w Krakowie.
      Proszę pojechać do Wrocławia na most, wiodący na Ostrów Tumski, w okolice Archikatedry Wrocławskiej. Znajdziecie Państwo mnóstwo takich kłódek na moście. A już dobre parę lat ta tradycja trwa.

No, ale dobrze, że i Kraków po taką "trwale-miłosną" tradycję sięga.
    • Gość: emp Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka IP: 81.168.254.* 13.10.10, 08:46
      phi, cała taka masa kłódek zakochanych wiszą już we Wrocławiu :P
    • Gość: Matias72 Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka IP: 77.236.26.* 13.10.10, 09:01
      Nie Bernatka tylko Bardotka!! Wolę nową nazwę!
    • Gość: Bozz Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.10, 09:21
      Na lewej kłódce imiona wyryte są na czarno, a na prawej ktoś wyrył je na biało.
    • Gość: q to władze miasta zaczepiły kłódki? IP: 151.193.220.* 13.10.10, 09:46
      to władze miasta zaczepiły kłódki...idę o zakład... to element kreacji zachowań kulturalnych oraz sztuczne wytworzenie wartości dodanej do świeżo ukończonej inwestycji
      • Gość: che che Re: to władze miasta zaczepiły kłódki? IP: 80.50.135.* 13.10.10, 10:15
        A pewnie jedną z nich jest podkreślająca nierozerwalną przyjaźń Jana T. i Jacka M.
      • Gość: Antoniszczak Re: to władze miasta zaczepiły kłódki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 11:08
        Cóż to za zakład, jeśli wiadomo, że wygrasz? (c:
    • Gość: nes Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.10, 09:57
      Kolejna marna kopia, to wszystko na co stac to miasto, niestety... Zresztą tej kaszmarnej rury nic nie uratuje....
    • Gość: Krakus Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka IP: *.chello.pl 13.10.10, 10:05
      Trudno powiedzieć coś orginalnego. Jakaś tradycja by się przydała żeby był kolejny magnes dla Krakowa który będzie przyciągał turystów. Szkoda że projektując kładkę ktoś nie pomyślał o kafejce nad środkiem Wisły.
      a jak wam sie podobają zebrane informacje na stronie
      www.airportsbase.com
      Tam znajdziecie hotel w Peru,Grenlandii czy w Bochni a może Chile o którym tak głośno dzisiaj.
      Pozdrawiam górników z pustynii Atacama
    • Gość: Jerzyk Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 10:44
      Krakowianie! Nie pozwolcie na ten syf! We Wroclawiu pary obwiesily klodkami Most Tumski, jeden z najpiekniejszych zabytkowych malych mostow w Polsce. Tych klodek jest tysiace. Wyglada to jak rakowata narosl. Obrzydlistwo! Zasmiecanie przestrzeni miejskiej! Na marginesie - ciekawe, ile tych parek jest juz rozwiedzionych (choc klodki nadal wisza hahahhaa).
    • Gość: Babcia Nowa świecka tradycja IP: 77.236.26.* 13.10.10, 10:54
      Nie przenoście nam tego badziewnego zwyczaju do Krakowa!
      • Gość: Antoniszczak Zaraz się zrobi inną świecką tradycję: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 11:06
        kupi się w sklepiku z narzędziami nożyce do kłódek. Takie większe.
        I niech no tylko jakiś pajac mi przeszkodzi...
        • Gość: bobudowniczy Re: Zaraz się zrobi inną świecką tradycję: IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.10.10, 11:35
          Ja bym liny poprzecinal przeslo sie zawali i syf do Odry wpadnie i nibyzakochani nie beda mieli jak wstydu miastu robic
    • Gość: euryka Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka IP: *.ists.pl 13.10.10, 12:24
      co za glupota, trzeba te plage zdusic w zarodku i od razu usuwac klodki
      Szatanik jak zwykle gada nie przemyślawszy dobrz4e problemu
    • borsuborsu Nowa tradycja? Kłódki miłości na kładce Bernatka 13.10.10, 12:44
      Ech,czy stało się w ciągu ostatniej dekady w Krakowie coś,co by przypadło wam do gustu? Nie? Tak myślałam...
      • Gość: Antoniszczak Stało się wiele takich rzeczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 12:47
        Mogę wymienić. Kopiowanie syfiastych mód rodem z kolorowych gazetek dla idiotek nie należy do takich rzeczy.
        Proste?
        • borsuborsu Re: Stało się wiele takich rzeczy 13.10.10, 12:59
          Właśnie na wymienienie czekam. Proste?

Gość portalu: Antoniszczak napisał(a):

> Mogę wymienić. Kopiowanie syfiastych mód rodem z kolorowych gazetek dla idiotek
          > nie należy do takich rzeczy.
          > Proste?
          • Gość: Antoniszczak Pośliń sobie kopiowy ołóweczek: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 13:14
            Kładka
            tor kajakowy z basenem i resztą,
            trasa do Tyńca
            wstrzymanie ruchu na 3 Maja ze wszystkimi tego konsekwencjami. Dobrymi.
            Stadion Cracovii
            kładka na Krzemionki (z muralem)
            pl. Boh. Getta
            Schindler
            na dziś wystarczy. Na jutro potrzebny będzie nowy kupon (c:

Kopiowanie syfiastych mód rodem z kolorowych gazetek dla idiotek nie należy do takich rzeczy.
            Won
            do
            Chin.
            Tam taka kaszana świetnie się sprzedaje.
          • Gość: murrka Re: Stało się wiele takich rzeczy IP: *.chello.pl 13.10.10, 13:52
            Nie doczekasz się. Nie ma takiej możliwości, żeby pojawił się tu nawet najbardziej neutralny/pozytywny artykuł i nie wywołał natychmiast powodzi narzekań. Proszę: młodzi ludzie postanowili wykorzystać nowy most i zawieszają "kłódki miłości" - internauci rzucają się tłumnie wylewać jad.
            Ja tam widzę pozytywy: a) kładka jest tak brzydka, że nic jej chyba, w sensie estetycznym, nie zaszkodzi, może te kłódki ją nawet ozdobią i dodadzą chrakteru, b) tworzy się spontanicznie nowy zwyczaj (co z tego, że niezbyt oryginalny? wszystkie muszą być oryginalne i wyrafinowane?) co samo w sobie stanowi ciekawe zjawisko socjologiczne, a do tego może przyczynić się do promocji mostu, sens wybudowania którego dotąd wielu krakowianom umykał.
            Poluzujcie gorsety, ludzie.
            • Gość: Antoniszczak Dopraszam się łaski Pani... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 14:41
              o odpowiedź: czy ucinanie kłódek jest dostatecznie oryginalne i w wystarczającym stopniu świadczy o poluzowaniu gorsetu?

PS: porada praktyczna - jeśli się komuś nie podobają krakowskie gorsety orz ambicje robienia JEDNAK rzeczy oryginalnych, które odziedziczyliśmy po "Piwnicy", "Przekroju" i "Tygodniku Powszechnym " (starym...), "Zielonym Baloniku" i Gałczyńskim to zapraszamy do innych światowych miast, kipiących nowymi pomysłami: do Łodzi, Warszawy, Wrocławia, Gorzowa Wielkopolskiego, Otwocka, Białej Podlaskiej, Rzeszowa...
              Po co się męczyć w Krakowie?

Aaa - no tak, rodzice mieszkanko kupili, i teraz już nie ma wyjścia. Cza spłacać...
              • Gość: murrka Re: Dopraszam się łaski Pani... IP: *.chello.pl 13.10.10, 15:24
                Ależ oczywiście, odpowiadam uprzejmie: nie, nie jest dostatecznie oryginalne, a już na pewno niedostatecznie kreatywne, wręcz przeciwnie. Ale proszę się nie zniechęcać i próbować dalej. Jako prawy spadkobierca (cokolwiek to znaczy, współudział w tworzeniu zapewne?) "Piwnicy", "Zielonego Balonika" itd. nie powinien Pan dobrodziej mieć problemów z pomysłami.

• Gość: krk powódź mi sie podobała IP: 67.159.45.* 13.10.10, 12:50
        zostały po nie niej barki na Dąbiu do dzis

to był czad
    • Gość: zenek Pogański kraj, pogańskie obyczaje... IP: 95.108.69.* 13.10.10, 12:53
      Ostatnio się dowiedziałem, że panny młode nie zakładają nawet na czerrrwcowe, gorące ceremonie butów z otwartymi czółenkami (czy jak to tam).
      Podobno jak palce są odsłonięte to uciekają pieniądze, a jak pięta to szczęście...

Ale w mieście w którym dzwonami odpędza się powódź, nic już chyba mnie nie zdziwi...
      • Gość: Antoniszczak Opowiem Ci o mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 13:07
        , w którym leje się krzyżami strażników miejskich . Chcesz?
        Sam widziałem.
        Kibolstwo pomięszane z procesją pojebów.
        Bardzo katolickie. Ani krzty pogaństwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka