Dodaj do ulubionych

W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskiego

03.02.11, 08:08
Zdaniem ks. Sochackiego grób Lecha Kaczyńskiego odwiedzają pielgrzymi. Nominował go tym samym na obiekt kultu. Ciekawe czy ks. Sochacki również modli się do LK.
Obserwuj wątek
    • Gość: kiki W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskiego IP: *.aster.pl 03.02.11, 08:16
      Wawel to nie jest prywatny obiekt tego czy innego księdza.Wstyd że tak się stało i Wawel ma nowych "lokatorów" o wątpliwych zasługach.Stało się i niech odpoczywają w pokoju bo nie z własnej woli tam się ich ciała znalazły ale z woli polityków. Jak tak dalej pójdzie to za jakiś czas o Wawelu turyści będą się dowiadywać że to mauzoleum Kaczyńskich.
      • artur737 Re: W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskieg 03.02.11, 08:23
        ks Sochacki jest gorliwym wyznawca PISu. Dlaczego zgadlem?

Po ich owocach ich poznacie.
        • klee65 Re: W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskieg 03.02.11, 08:34
          a kiedy beatyfikacja, wtedy Kraków stanie sie największym w europie ośrodkiem pielgrzymkowym.
          • Gość: joj To Lesio nie leży na Krakowskim Przedmieściu? IP: *.aster.pl 03.02.11, 11:33
            Myślałem, że Lesia pochowali na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Przecież co miesiąc jego braciszek przychodzi tam pomodlić się w ciszy i skupieniu...
      • turpin > Wawel to nie jest prywatny obiekt 03.02.11, 08:46
        Wawel nie, ale Katedra w zasadzie tak - rządzi tam nieomal udzielnie Proboszcz, wedle zasad panujących w Republice Proboszczów, zwanej też niekiedy Kościołem Rzymskokatolickim w Polsce.

Zygmunt dzwonił, jak mu TW Waga kazał.
      • koloratura1 Zdziwisz się... 04.02.11, 08:19
        Gość portalu: kiki napisał(a):

> Wawel to nie jest prywatny obiekt tego czy innego księdza.

Poniekąd, jest.
        A dokładnie - jest własnością Kurii Krakowskiej, aktualnie reprezentowanej przez Kapciowego.
        I dlatego Kapciowy z nikim nie musiał konsultować "poniesienia między króle" Poległego pod Smoleńskiem Męczennika - Prezydenta Tysiąclecia.

> Jak tak dalej pójdzie to za jakiś czas o Wawelu turyści będą się dowiadywać
        > że to mauzoleum Kaczyńskich.

Niestety...
    • oldtime Afera koperkowa 03.02.11, 08:36
      byle tylko dopiec trochę Kaczyńskiemu. Czy naprawdę aż tak trzeba manipulować kładąc akcent na "oburzoną" czytelniczkę, spychając na drugi plan wypowiedź księdza Sochackiego?
      • Gość: Prałat - prostak Re: Afera koperkowa IP: 77.236.28.* 03.02.11, 12:37
        Jakim prostakiem i ignorantem trzeba być, żeby mówić, że na Wawel przyjeżdżają pielgrzymi (?) TYLKO PO TO, żeby złożyć hołd Kaczyńskim. Prałat Sochacki zapomniał, że leżą tam królowie, święci i wieszcze! Skąd sie wziął ten człowiek???
      • zbyszek.bejach Re: Afera koperkowa 03.02.11, 20:58
        A czy ksiądz(?) Sochacki nie wiedział o grobowcu Piłsudskiego?
    • Gość: skk W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 08:38
      w wyobraźni księdza proboszcza to na Wawelu jest tylko jeden grobowiec; co nam po Piłsudskim, po Sikorskim, a na pewno już nic po Kazimierzu Wielkim czy Łokietce, a nawet królowej Jadwidze. Ważna jest polityka nawet na Wawelu; ksiądz proboszcz tego wszystko nie wie, albo nie che wiedzieć; ale może z czasem sie nauczy, jak postudiuje troche historii i do tego ja przemyśli
    • Gość: Iwona W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskiego IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 03.02.11, 09:24
      Ojej nie ma się co tak bulwersować. Marszałek sie tam samodzielnie wtrynił i to jeszcze za życia. A jakie boje były! Staje sie to powoli tradycją. Teraz popularniejszy jest kto inny więc trzeba dostosowywać :) Zapewne kiedyś jeszcze trafi się podobny przypadek bo miejsce niesamowicie atrakcyjne :) Historia kołem się toczy.
    • Gość: wredny może go przeniesli pod mur Kremla? IP: 93.159.164.* 03.02.11, 09:34
      jak innych "wielkich wodzów"? przecież był to dyktator - wbrał go ktoś w wyborach? na Wawelu też sam się kazał pochować (ku rodości swoich następców - mieli pewny szoł medialny służący legitymizacji ich także niedemokratycznej władzy).
      • yamata Re: może go przeniesli pod mur Kremla? 03.02.11, 11:46
        Dyktator? Ty się biedny przygłupku historii poucz i pokaż mi jakiegoś innego "dyktatora" co to się sam od władzy odsunął. W dodatku dzień i noc o takiego powinni się Polacy modlić, bo po ustanowieniu państwa i śmierci marszałka, dopiero zaczął się typowo polski, parlamentarny burdel, który mamy do dziś. Opisywał ten cyrk już Dołęga-Mostowicz...

A tak w temacie, to jest naprawdę chore, żeby z narodowych miejsc pamięci, jakiś proboszcz zrobił sobie prywatny folwark i źródło - zapewne niemałych - dochodów...
    • Gość: gosczinnejplanety W poszukiwaniu sensu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.11, 09:46
      Księżyna uznał LK za "nieoficjalnie świętego" (jakim prawem, kto go o to prosił? i za co? - że był najdurniejszym prezydentem uwolnionej Polski?), uznał Piłsudzkiego za szaraczka polskiej historii i, jak typowy wieśniak (pojedźcie na polską prowincję), uznał, że skoro on wie, to wszyscy już wiedzą i oznakowanie niepotrzebne. Brawo KK Polska!
      • Gość: CM Re: W poszukiwaniu sensu IP: 77.236.26.* 03.02.11, 09:53
        Chorzy z nienawiści jesteście.
      • chn506 Re: W poszukiwaniu sensu 03.02.11, 10:03
        Z innej planety to napewno jestes!
        W demokratycznym kraju szanuje sie poglady wszystkich a w Polsce jest wiecej niz 30%
        ludnosci popierajaca PiS i trzeba ja szanowac!
        Jak wynika z jezyka adwerserow na tym blogu nie jest to elektorat na wysokim poziomie intelektualnym!
        • stasieczek5 Re: W poszukiwaniu sensu 03.02.11, 11:17
          Nie ma nic gorszego jak popularność (znaczenie, miłość, uwielbienie itd) mierzona jest wynikami ankiet i sondaży ...
          A w przypadku kontrowersyjnych postaci ( a takim był, z pewnością, Lech Kaczyński) miejsca ich pochówku winno sie określić po jakimś czasie od śmierci, a już z całą pewnością nie może dochodzić do takiej sytuacji, że ROK PO POGRZEBIE nie jest znane nazwisko pomysłodawcy organizacji pogrzebu na Wawelu ani nie wiemy KTO wydał na to zgodę ?!
          Wawel to coś więcej niż zabytek klasy "O" ...
          • koloratura1 Ależ wiemy, wiemy... 04.02.11, 08:32
            stasieczek5 napisał:

> z całą pewnością nie może dochodzić do takiej sytuacji, że ROK PO POGRZEBIE nie
            > jest znane nazwisko pomysłodawcy organizacji pogrzebu na Wawelu

To chyba nie jest takie istotne?

> ani nie wiemy
            > KTO wydał na to zgodę ?!

Jak to kto?!
            Właściciel: kuria krakowska, reprezentowana przez szefa, tj. przez Kapciowego.
        • jakubdiduch Re: W poszukiwaniu sensu 03.02.11, 18:17
          a jaki sondaż wskazał, że każdy wyborca PIS-u jest zwolennikiem pochówku Pary Prezydenckiej na Wawelu? bo ja znam sporo ludzi, również moich przyjaciół i znajomych, którzy regularnie w wyborach popierają PIS, a gorąco protestowali przeciw Wawelowi. podobnie jest z wyborcami innych partii. to jest tak samo niepotrzebne i nieuzasadnione przyporządkowanie, jak determinowanie wyniku najbliższych wyborów stosunkiem do tragedii Smoleńskiej. się uniosłem. pozdrawiam, kolacyjkę idę sporządzać.
    • Gość: Zimbardo Na Powązki! IP: *.home.aster.pl 03.02.11, 09:58
      Trzeba po prostu przenieść śp. parę prezydencką do grobu rodzinnego na warszawskie Powązki, który niedawno wybudował Jarosław ("Lech i Maria Kaczyńscy mają grób na Powązkach"). Wtedy nie będzie problemu. Krypta Piłsudskiego to będzie krypta Piłsudskiego, a Kaczyńscy znajdą się w swojej ukochanej Warszawie, gdzie będzie łatwo można ich znaleźć na cmentarzu wojskowym. Im szybciej, tym lepiej!
    • carmen_80 Re: W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskieg 03.02.11, 10:15
      pielgrzymowanie - nawiedzenie miejsc, w których znajdowały się groby męczenników.

no to się dowiedziałam :)
    • Gość: gosc W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskiego IP: *.ceti.pl 03.02.11, 10:41
      a ja myślalem że pisiory juz marszalka wy ... nieśli z Wawelu. Ale to juz chyba niedlugo i jak ktoś slusznie zauważyl będzie to mauzoleum Kaczyńskich
    • Gość: jan W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskiego IP: *.cust.tele2.se 03.02.11, 11:10
      Oburzaja mnie słowa ks. Sochackiego,wg ktorego przeciez KAZDY wie gdzie lezy marszałek Piłsudski. Takie słowa pasuja do przecietnego urzedasa, dzieki ktoremu niszczy sie wizerunek Krakowa i utrudnia zycie turysty, o ile w ogole tacy są pożądani w naszym mieście. Oburza mnie tez fakt wystawienia tej tablicy, ktora ma charakter merkantylny no i przy okazji dezinformacyjny. Dawno nie byłem w krypcie, a z tekstu artykulu mozna wywnioskowac, ze ze przy grobie Marszałka nie ma wielojęzycznej informacji podobnie jak to ma miejsce w krypce Na Skałce. Nawiasem mowiac jak byłem tam ostatni raz, to tylko przy grobie Miłosza nie było ZADNEJ informacji, a w krypcie było w tym czasie kilka malych grupek cudzoziemcow(!). Czyżby istniał jakis wspólny mianownik działan kościelnych?
    • yamata Tu nie chodzi o Kaczyńskiego, tylko o... 03.02.11, 11:54
      Upamiętnienie człowieka, który stworzył wolną Polskę! I któremu taki Kaczyński nawet do pięt nie dorastał. Dlaczego teraz odwraca się proporcje? Historia ma w d... wasze polityczne gierki. I tak sprawiedliwie oceni zasługi jednego i drugiego. I choćby Lech Kaczyński rozbijał się Tupolewem dwanaście razy do roku, to i tak marszałka nie przeskoczy. Amen.

Zresztą to nie wina Lecha Kaczyńskiego, a wycierania sobie gęby jego pamięcią, przez osoby mniej lub bardziej do tego powołane. I stąd ten cały cyrk...
      Szkoda, że część narodu zgłupiała do reszty i daje się w to wkręcać...
      Oby tylko z tego powodu proporcje nie zachwiały się stale, a historia została przekłamana...
    • Gość: niepolak chyba Re: W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 12:43
      PYTANIE (chyba retoryczne)

Czyją własnością jest WAWEL ?
      Jak tak dalej będzie, to spodziewajmy się kolejnych krypt.
      • koloratura1 Re: W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskieg 04.02.11, 08:39
        Gość portalu: niepolak chyba napisał(a):

> PYTANIE (chyba retoryczne)
        >
        > Czyją własnością jest WAWEL ?

Kurii Krakowskiej, reprezentowanej przez jej szefa, aktualnie - Wielkiego Kapciowego Jana Pawła II (niejakiego Dziwisza, kardynała zresztą).
    • Gość: 0000 jeszcze plączą się te pogańskie nazwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 14:25
      Wzgórze i zamek mają się nazywać im. L.Kacz.! A nie jakiś Wąwel...
    • Gość: kasjer krypty W poszukiwaniu KASY IP: 62.233.182.* 03.02.11, 18:08
      proboszcz zapomniał zaznaczyć ,ze oświadczający ,że chce na grób Marszałka ma zapłacić za bilet zaś pielgrzym na grób prawdopodobnie przyszłych swiętych prawdopodobnie zawierajacy ciała Kaczyńskich MA PROMOCJĘ ZA FRIKO.
      • Gość: KR Re: W poszukiwaniu KASY IP: 62.233.182.* 03.02.11, 18:15
        w uzupełnieniu .Nowy Rok trwa msza krakowianina z wnuczkiem wita na drzwiach katedry cerberka (strazniczka w jakimś groteskowym mundurze )słowami :"BĘDZIE SIĘ MODLIĆ ?"
        P.s. nie modlący się mają zapłacić bilet za wejście
        Ps. w środku było około 100 wiernych (NOWY ROK ! ) i chyba była śpiewana jedna kolęda.
    • jakubdiduch W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskiego 03.02.11, 18:18
      a mówili, że po "Opowieściach z krypty" żadna krypta już nie straszna...
    • Gość: stefan W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskiego IP: *.play-internet.pl 03.02.11, 18:58
      do "oburzonej" panienki z Krakowa (?):
      nie pomyliłaś aby na pewno Fejs Zbuka z "GW" ?
    • Gość: Realista W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 20:23
      Piłsudski pochowany jest w krypcie. Kaczyńscy w przedsionku do wspomnianej krypty. Czy to jest takie trudne aby to pojąć? Czy ślepo zapatrzonym już rozum odjęło i dalej będą kręcić z kościołem na czele?
    • Gość: bukraba Re: W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskieg IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.11, 22:55
      Piłsudski na pewno nie był herbu Kościesza. Jest to być może odmiana Kościeszy. Nosili jednak herb własny i to w dwóch odmianach, który należy do Marszałka ; nie wiem. Rodziny o nazwisku Kaczyński też miały prawo do Herbu. Pomian, Jastrzębiec, własny. Czy P. Prezydent miał do któregoś prawo?. Niech się wypowiedzą genealodzy. Mój "konik" to heraldyka.
    • jot10 W poszukiwaniu grobowca marszałka Piłsudskiego 04.02.11, 07:56
      Zaraz po pompie z pogrzebem pary prezydenckiej powstał na necie wierszyk,który bardzo mi się spodobał,więc go zacytuję:

"Pora hańbę zmyć wawelską
      I oczyścić krypty obie,
      By Marszałek zbawca Polski
      Nie spoczywał razem z drobiem."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka