Dodaj do ulubionych

Osiedle Kalinowe

IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.11, 21:41
Mam prosbę do osób znających Kraków- napiszcie słów kilka o Osiedlu Kalinowym, a dokładnie domu nr 20.
Wiem tylko tyle, że jest w Nowej Hucie.
Jak się tam mieszka?
Jaka jest infrastruktura?
Jaka komunikacja?
Czy jest bezpiecznie?
W jakim stanie są domy? ( szczególnie interesuje mnie dom nr 20 - czy jest to mrówkowiec czy niewielki np 4 piętrowy).
Nie znam Krakowa, ale być może będę tam mieszkała. Przed podjęciem decyzji- i oczywiście zobaczenia i domu i mieszkania chciałabym czegoś sie dowiedzieć. Będę wdzięczna za każda informacje.
Pozdrawiam - Ala
Obserwuj wątek
    • Gość: skoob A za kim jesteś?! IP: *.skawsoft.com.pl 05.02.11, 22:02
      b/t
    • zablokowany-obrazliwy-nick Re: Osiedle Kalinowe 05.02.11, 22:14
      maps.google.pl/maps?hl=pl&tab=wl
      ten blok to wielki dziesięciopiętrowy mrówkowiec, na piętrze jest z 20 mieszkań, brak miejsc parkingowych, dojazd do centrum Krakowa dość dobry-tramwaj nr 10, 3-4 razy na godzinę
      • Gość: sąsiadka(?) Re: Osiedle Kalinowe IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.11, 20:44
        Dziękuję!
    • gazeta_mi_placi Re: Osiedle Kalinowe 06.02.11, 19:18
      Niestety osiedle Kalinowe nie cieszy się dobrą sławą, jest niebezpiecznie, dużo dresiarstwa i patologicznej młodzieży, kibiców itp.
      Moja koleżanka tam mieszkała i niestety nie było różowo.
      Gdy tylko złapała okazję (mieszkanie w innej części Krakowa) od razu jej ulżyło.
      Nie polecam, jeśli nie jest to wyjątkowa okazja cenowa to zastanowiłabym się 10 razy, tym bardziej jeżeli chciałaby spokojnie i w bezpiecznych warunkach wychować tam dziecko.
      • Gość: sąsiadka(?) Re: Osiedle Kalinowe IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.11, 20:43
        Dziękuję bardzo. Nie wiem czy się zdecyduję, byłoby to mieszkanie wynajęte ( za cenę czynszu) na 2-3 lata. Niecałe 40 m2 dla jednej osoby. Nie podoba mi sie brak miejsc parkingowych i wszechobecne dresiarstwo/kibole itd.
        Dobry dojazd do centrum jest atutem.
        Poszukałam w googlach - czy są to prostopadłe bloki do ul. Okulickiego?
        Pozdrawiam Ala
        • gazeta_mi_placi Re: Osiedle Kalinowe 06.02.11, 21:56
          Nie jestem pewna lokalizacji bo po opowieściach koleżanki co się tam u niej dzieje na osiedlu nie miałam zbytniej ochoty bywać w tych okolicach.
          Lepiej wynająć mniejsze i skromniej wyposażone mieszkanie, ale w bezpieczniejszej części Krakowa lub bezpieczniejszym od Kalinowego osiedlu Nowej Huty.
          • Gość: ? Re: Osiedle Kalinowe IP: 77.236.16.* 07.02.11, 05:49
            "dobry dojazd do centrum jest autem"

witamy nowego blachosmrodziarza parkującego na trawniku....
            • Gość: sąsiadka(?) Re: Osiedle Kalinowe IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 09:33
              Nie znasz mnie, praktycznie nic o mnie nie wiesz i obrażasz. Nieładnie. Tak, mam samochód- jak 99% dorosłych Polaków- i pytam o parkingi m.in. dlatego, ze nie mam zwyczaju parkować w miejscach niedozwolonych a tym bardziej na trawnikach.
              Jeśli tylko to masz mi do powiedzenia to.........dziękuję.
          • Gość: sąsiadka(?) Re: Osiedle Kalinowe IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 09:35
            I chyba tak zrobię. Zależy mi na Nowej Hucie ze względu na niedużą odległość do miejsca, w którym będę pracować (AWF). Może polecisz mi jakąś lokalizację?
            Pozdrawiam - Ala
            • Gość: PWS Re: Osiedle Kalinowe IP: *.nsystem.pl 08.02.11, 17:59
              generalnie odpuść sobie okolice osiedla Kazimierzowskiego/Albertyńskiego/Na Lotnisku/Kalinowe itp itp ta część NH jest najbardziej patologiczna, generalnie lepiej sobie całkiem odpuść NH, bo jeśli nie mieszkasz tu od dziecka to możesz się czuć zagrożona, szczególnie w nocy. Skoro masz pracować na AWF poszukaj czegoś w okolicach Wieczysta / Olsza - równie blisko, do centrum bliżej, a dużo bezpieczniej ... pozdrawiam
              • Gość: sąsiadka(?) Re: Osiedle Kalinowe IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 19:16
                Bardzo dziękuję. Rozejrzę się za proponowaną przez Ciebie lokalizacją. Dostałam tez ofertę Na Błonie. zy ta lokalizacja jest lepsza.
                Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam - Ala
                • Gość: A Re: Osiedle Kalinowe IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 19:34
                  Nie urodziłam się w Nowej Hucie, ale po 7 latach zmiany mieszkań, to właśnie tu osiadłam na stałe. Nowa Huta jest naprawdę wspaniała, choć muszę się zgodzić z przedmówcą, że Kalinowe, Kazimierzowskie, Jagiellońskie to nie jest wymarzona lokalizacja.
                  Byłam w podobnej sytuacji, co Ty, i zrezygnowałam z osiedla Strusia, brr, ciarki czuję, gdy o tym myślę, choć mieszkanie świetne było.
                  Po krótkiej naradzie z kuzynką studiującą na AWF, polecamy następujące lokalizacje:
                  - os. Bohaterów Września, Mistrzejowice, Mistrzejowice Nowe, os. Złotego Wieku (tramwaj 10 i 9, relatywnie tanie mieszkania)
                  - Wieczysta, Dąbie (tramwaje, dość drogo)
                  - Bronowice (tramwaj 4, drogo, lecz miło)
                  Pzdr

generalnie odpuść sobie okolice osiedla Kazimierzowskiego/Albertyńskiego/Na Lotnisku/Kalinowe itp itp ta część NH jest najbardziej patologiczna, generalnie lepiej sobie całkiem odpuść NH, bo jeśli nie mieszkasz tu od dziecka to możesz się czuć zagrożona, szczególnie w nocy. Skoro masz pracować na AWF poszukaj czegoś w okolicach Wieczysta / Olsza - równie blisko, do centrum bliżej, a dużo bezpieczniej ... pozdrawiam
                  • Gość: sąsiadka(?) Re: Osiedle Kalinowe IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 20:09
                    Piękne dzięki. Wraca wiara w ludzką , bezinteresowną życzliwość :) Ładnie mi brzmią Bronowice i Mistrzejowice.
                    Pozdrawiam - Ala
              • zablokowany-obrazliwy-nick Re: Osiedle Kalinowe 08.02.11, 20:22
                Gość portalu: PWS napisał(a):

> generalnie odpuść sobie okolice osiedla Kazimierzowskiego/Albertyńskiego/Na Lot
                > nisku/Kalinowe itp itp ta część NH jest najbardziej patologiczna

Nie przesadzaj z tą patologią.. Blisko AWFu jest osiedle 2 Pułku Lotniczego i do centrum Krakowa bardzo łatwo się dostać, przed niektórymi blokami jest bardzo duzo miejsc parkingowych.
          • zablokowany-obrazliwy-nick Gazeto wszędzie widzisz dresiarzy 08.02.11, 20:23
            z wyjątkiem Twojego ruczaju.
      • Gość: z Kalinowego Re: Osiedle Kalinowe IP: *.range86-132.btcentralplus.com 15.03.14, 10:04
        Mieszkalam 29 lat na osiedlu Kalinowym i nie zgadzam sie z zaslyszanymi opiniami. Jest to jedno z najbardziej przyjaznych i bezpiecznych osiedli, gdzie duza role odgrywa parafia sw.Józefa. Wymienione dresiarstwo to Bohaterow Wrzesnia i inne osiedla. Polecam Kalinowe, wspalaniale miejsce z wieloma polaczeniami komunikacyjnymi i rowinieta infrastruktura.
        • Gość: gosc Re: Osiedle Kalinowe IP: *.internetia.net.pl 14.08.14, 01:38
          Dokladnie !!! Nie wierzcie w to ze jest to niebezpieczne osiedle ! Najwieksza patologia jest na Piastow, Bohaterow Wrzesnia, ....
          • Gość: emalia Re: Osiedle Kalinowe IP: 46.22.174.* 25.08.14, 14:00
            No właśnie, post był zakładany parę lat temu, a "klimaty", pokolenia (nawet dresiarzy) zmieniają się!
            Btw ja nic nie mam do tzw. dresiarzy do póki są sympatyczni ;] Tez nie każdy chłopak w dresie zaraz kradnie i zabija.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka